PINTAKUIVAN JA KUIVAN IHON ERO

05.12.2020

PÄIVITETTY 26.10.2023

Vaikka osaisitkin hoitaa juuri omaa ihotyyppiäsi, niin talven tullen iho voi vaatia hyvinkin paljon enemmän. Tämä voi johtaa siihen tilanteeseen ettei oikein tiedä mitä omalle iholleen voisi tarjota, jotta se toimisi taas optimaalisesti.

Tämän postauksen avulla opit erottamaan kuivan ja pintakuivan ihon toisistaan ja näin tiedät mitä oma iho kaipaa. Tuloksena on tasapainoisempi ja kauniimpi iho.

PINTAKUIVA VAI KUIVA IHO?

Näin ulkoisesti pintakuivuutta ja kuivuutta on hankala erottaa. Mutta kaikessa yksinkertaisuudessaan kuiva iho on ihotyyppi eli iho on rakenteellisesti kuiva. Kuivaihoinen on siis kärsinyt tästä jo kauemman aikaa. Pintakuivuus on taas ihon väliaikainen tila ja sitä voi esiintyä kaikilla ihotyypeillä.

Jos ihosi on esimerkiksi tyypiltään rasvoittuva, niin sillä ei ole mitenkään ongelmia tuottaa rasvaa. Kuiva iho ei taas tuota tarpeeksi rasvaa. Tämän vuoksi iho ei voi olla samasta kohtaa rasvoittuva sekä kuiva. Iho voi tosin olla rasvoittuva ja pintakuiva. Esimerkiksi jos otsaa kiristää, mutta samalla se rasvoittuu, niin se on silloin rasvoittuva ja pintakuiva. Rasvoittuminen usein helpottaa, kun pintakuivuuden hoitaa kuntoon.

Kun pintakuivuus tuntuu iholla usein kiristelynä, niin kuiva iho voi taas olla enemmänkin karhea ja jopa hilseillä. Molemmat ihot tarvitsevat kuitenkin vesikosteutusta, mutta kuivaiho tämän lisäksi laadukkaita kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja vahoja tukemaan ihon herkkää ulointa kerrosta, joka päästää kosteuden helposti pois iholta.

Itselläni pintakuivuuden kanssa tasapainoittelu on talvella välillä jopa melko haastavaa. Voi olla hankalaa tunnistaa ihon tarpeet, mutta asia kuitenkin lopulta helpottuu alla olevan pintakuivan ihon hoito-ohjeilla.

MITEN PINTAKUIVUUDESTA PÄÄSEE EROON?

Tämä väliaikainen tila johtuu usein ulkoisista tekijöistä kuten kylmemmästä ja kuivemmasta ilmasta tai vääristä ihonhoitotottumuksista. Nämä ovat hyviä uutisia, sillä pintakuivuudesta voi siis päästä eroon.

Kaiken perusta on ihon hellävarainen pesu, kosteuttava kasvovesi ja kosteusvoide, joka lukitsee kosteuden ihoon. Liian pesevä puhdistusaine teettää pintakuivuutta kaikista helpoiten ja tästä paasaamista en lopeta niin pitkään kuin joku vielä käyttää jopa hellävaraiseksikin markkinoituja geeli- ja vaahtoputsareita (TÄSSÄ aiheesta postaus). Talvella monen iho vaatii kuitenkin enemmän kuin perus ihonhoidon, koska iho ei pysty hyödyntämään kuivan sisä- ja ulkoilman kosteutta. Tämä johtaa ihon kosteusköyhyyteen eli se tarvitsee vesikosteutusta.

Hyvä esimerkki on oma ihoni tänä syksynä, joka kylmän ilman tullessa alkoi rasvoittumaan entistä enemmän, mutta samaan aikaan se kiristeli. Iho koitti siis kompensoida kosteusköyhyyttä tuottamalla enemmän talia. Kosteusköyhyys voi aiheuttaa rasvoittumisen ja kiristelyn lisäksi epäpuhtauksia tai selkeästi kuivia kohtia ihossa.

Kosteusköyhyys voi johtua myös vääränlaisesta ruokavaliosta ja ihon liiallisesta kuorimisesta. Jopa auringossa loikoilu voi aiheuttaa pintakuivuutta.

RATKAISU:

Kun olet hoitanut kaikista suurimman ongelman eli liian puhdistavan putsarin pois, kasvovesi on oikeasti kosteuttava ja kosteusvoide oikeasti ravitseva, niin ota mukaan kosteuttava seerumi. Oma tämän hetken suosikkini on *Olivia Klein Hydra Serum. Toinen hyvä vaihtoehto on *Flow Cosmeticsin hyarulonihappo & probioottiseerumi.

MIKÄ AUTTAA IHON KUIVUUTEEN?

Ihon kuivuus on ihotyyppi ja siinä kuivaihoisen tehtävänä on tukea ihon toimintaa omalle iholle sopivilla ihonhoitotuotteilla. Ihon kuivuutta voi siis helpottaa paljonkin, mutta ihon kuivuudesta tuskin pääsee lopullisesti eroon. Myös ikääntyessä iho tarvitsee entistä enemmän kosteutta.

Kuivaihoinen tarvitsee niin vesi- ja rasvakosteutusta ja näistä hyviä esimerkkejä ovat aloe vera, ruusuvesi, avokadoöljy, arganöljy, sheavoi, mehiläisvaha ja hyarulonihappo. Kun etsit kosmetiikkatuotetta ihollesi, niin olisi hyvä kurkata, että löytyykö näitä ihoa kosteuttavia raaka-aineita jo INCI-listan alkuosasta. Hyvin usein tuotetta voidaan markkinoida esimerkiksi arganöljyllä, mutta se on INCI-listan loppupäässä. Kädessäsi ei siis luultavimmin ole laadukas tuote. On kuitenkin hyvä muistaa, että kaikkia ainesosia ei tuotteessa voi olla paljon. Hyarulonihappo on niistä yksi. Sitä on tuotteessa usein vain pari prosenttia.

Kuivan ihon laadukkaista tuotteista olenkin kirjoittanut erillisen postauksen, johon pääset TÄSTÄ.

Olisi kiva kuulla, että opitko tämän postauksen avulla onko ihosi kuiva vai pintakuiva? 

  • Johanna

    Kiitos hyvästä postauksesta! Eikö rasvoittuvalle, pinta-kuivalle iholle siis ole hyvä laittaa öljyä? Oma ihoni kiristää ja joskus jopa hilseilee/muuttuu päivän aikana juonteiseksi pinnalta, vaikka ihoni toisaalta myös rasvoittuu ja on hormooninäppyjä. Käytössä puhdistusbalsami, kasvovesi, seerumi ja kosteusvoide. Ilman öljyä ihon kiristely ei helpota, vaikka vaihdoin sekaihon voiteet tuhdimpiin. Huoh, tuntuu, että ihoni edustaa jotain sellaista ihotyyppiä, jollaista ei ole olemassakaan! 😅

    • Miia Johansson

      Joo toki öljyt on (lähes) kaikille ihotyypeille tärkeitä ja sitoo kosteuden tehokkaasti iholle, mutta ajan tässä enemmän takaa siitä, mitä juuri pintakuivuus on vailla. 😊

  • S

    Hei! Täytyy näin alkuun sanoa suuret kiitokset, olen kirjoitustesi kautta oppinut paljon ihonhoidosta, ja saanut sinun ansiostasi pintakuivan sekaihoni voimaan paremmin kuin ikinä. Näin pilkunviilaajana on kuitenkin pakko tarttua yhteen sanaan: blogissasi toistuu usein sana hyarulonihappo, mutta eikös se sana ole hyaluronihappo, eli luroni, ei ruloni 🙂

    • Miia Johansson

      Hahaa.. totta! 😅 Jääny väärinkirjoitus päälle.

  • Markit

    Heippa; No tämä oli kyllä minulle ykköspostauksesi! Kun ikinä en osu niihin ihonmäärityslokeroihin, joista kirjoitat. Vahvistui se oma käsitykseni, että minulla on normaali iho, jossa välillä pintakuivuutta. Olen yrittänyt ujuttaa kaikenlaisia kuivan ja normaalin ihon kosteusvoiteita, ja toiset on niistä olleet ihan liian tuhteja. Bybi C-Caf cream on erinomaisen hyvä Bybin kasvoveden jälkeen. Jotain öljyjä huitelen välillä 😄.Toisaalta Bioeffect tuntuu riittävän ihan yksistään ilman mitään muita lotrauksia. Mietin, että noin hinnaltaan Bioeffect on tyyris, n 90€ tarjouksessa, toisaalta kasvovesi+kosteusvoide+öljy menee samoihin hintoihin. Pitäisi olla enemmän järjestelmällisyyttä tässä minun touhussani. Biothermiä ja lumeneakin löytyy. Mutta kun on niin kiva kokeilla kaikenlaisia aineita ja voiteita. Mutta eikö toisaalta ole niin, että ihokin kyllästyy samoihin tuoteisiin kuten hiukset, onhan pliiiiis? Hyvä postaus siis 🌹.

    • Miia Johansson

      Heippa Markit! 🙂 Hih, ihana sinä. Itseasiassa iho ei totu tai kyllästy tuotteisiin, mutta ihon tarpeet voivat muuttua ja siksi sama tuote voi tuntua erilaiselta. Hiuksetkaan eivät totu, mutta hiuksiin voi kertyä tuotetta ja sen vuoksi jokin vanha suosikki ei olekaan enää niin kiva. Tai tässä ainakin yksi esimerkki. Joku hiusosaaja osaisi varmaan vastata paremmin. 🙂

  • Sanna Nabb

    Ihoni on selkeästi pintakuiva, mutta ongelma on kun meikkaan niin haluaisin peittää couperosa-poskeni edes ohuella kerroksella meikkivoidetta mutta ihoni on niin kuiva että se näyttää hilseilevältä sen jälkeen. Varsinkin posket ja leuka ja kasvon reunat on ihan rutikuivat. Käytän suosittelemiasi tuotteita.

    • Miia Johansson

      Onko sulla ihotyyppi kuiva? 😊 Ja mitä tuotteita käytät?

  • Saritäti

    Kiitos sinun ja Twistben, olen oppinut ihan hetki sitten, enkä voisi enempää teitä kiitellä. Mulla on ollut aina hyvin rasvainen pintakuiva iho, jolle en ole saanut meikkiä levitettyä nätisti ja jos joskus olenkin, se on suttaantunut viimeistään parin tunnin kuluttua kun rasvaa on pukannut joka huokosesta. Sitten vain tein, kuten olette neuvoneet. Ensin otin iltarutiineihin kaksoispuhdistuksen ja tilanne parani jonkin verran mutta kun lakkasin hinkkaamasta kasvoja aamulla ja siirryin pelkkään vesipesuun niin jopa aukeni taivas. En voi uskoa, kuinka ihanalta iho näyttää, meikki levittyy kuin unelma ja pysyy paikallaan tunteja. Myöskään puuteria ei tarvita muualle kuin t-alueelle. Sitäkään en olisi voinut uskoa vielä muutama kuukausi sitten. Joten kerran vielä; lämmin suositus kaikille tästä ja teille suuret kiitokset!

    • Miia Johansson

      Ihan huippua! 🥰 Ja niin ihana kuulla! Joo ihan pesu on se tärkein ja vaikka käytössä olisikin hellävaraiset puhdistustuotteet niin liika putsaaminem voi olla varsinkin talvella huono homma. Ja muuten tosi tärkeä niin pintakuivan kuin kuivankin ihon kohdalla ettei pese liikaa. 😍

      • Saritäti

        Ja lisäksi, unohtui sanoa, kun olin niin innoissani, että myös runsaslukuiset mustapäät ovat alkaneet häviämään, siis ihan oikeasti! Ai niin, couperosa ei myöskään punoita entiseen tapaan. Tämä on ihmeellistä!

        • Miia Johansson

          Siis ihan mielettömiä tuloksia! <3

  • Heli

    Hellävaraisempiin öljy- ja balmputsareihin olen siirtynyt ja tykkään kyllä, mutta usein niistä jää tunne, ettei se puhdistusaine irtoa iholta vedellä vaan jää pintaan pyörimään. Siksi käytän lisäksi toisenlaista puhdistusainetta niinä päivinä, jolloin kasvoilla on ollut meikkiä. Sepä sitten Onnin vaahtoa ja puhdistaa tehokkaasti. Pelkäänkin, että tällä kaksoispuhdistuksella päädyn ns. ojasta allikkoon, vaikka tarkoitus on hyvä. Olenkohan ainoa, josta tuntuu, ettei mainitsemani putsarit lähde pois iholta?

    • Miia Johansson

      Heippa Heli! 🙂 Onkohan sulla ollut mitä tuotteita käytössä? Joissakin kyllä näin voi käydä, mutta olen myös huomannut, että joskus ihmiset ovat tottuneet puhtaan narskuvaan ihoon ja siksi voi tuntua, että öljyputsareista jäisi iholle jotakin. Ja tietenkin jos kyseessä ei ole emulgoituva tuote, niin se ei lähdekään vedellä vaan ainostaan esim. musliiniliinalla tai pehmoisella pyyhkeellä. Jos käytät lopuksi tehokasta vaahtoavaa putsaria, niin olet oikeassa, että menet ojasta allikkoon. 🙁

      • Heli

        Käytän Patyka -tuotesarjan puhdistusöljyä (clean melting cleansing oil) ja tosiaan joskus lisäksi saman sarjan vaahtoa (clean detox cleansing foam) saadakseni öljynkin iholta pois. Sarja on luonnonkosmetiikkaa ja hankin ko. tuotteita Yliopiston apteekista. Sarjaan kuuluu muuten mielestäni todella hyvä toner; paksuhkoa koostumukseltaan ja toimii hienosti kuivan ihon elvyttäjänä. Sillä sitten korjailen kaksoispuhdistuksen turhaa tehokkuutta. 🙂

        • Miia Johansson

          Helou! 🙂 Mä luin arvosteluja tuosta Patykan öljyputsarista, koska mulla ei ole siitä itselläni kokemusta ja huomasin monen sanovan ettei lähde kunnolla pois pelkällä vedellä. Eli jos haluat hyvin emulgoituvan tuotteen, niin suosittelen ehdottomasti Fiiniä seuraavaksi tuotteeksi.

          Mutta tuo kasvovesi mulla on ollut testissä, jos on sama eli soothing milky toner ja itse on pakko sanoa, että kyseessä ei ole mikään huippulaatuinen kasvovesi. Se sisältää hyvin paljon ihan vaan vettä eikä muutenkaan mitään ihan huippuja raaka-aineita. Mutta onneksi hinta ei tosiaan ole sen enempää. 🙂 Itse ehkä järkytyin eniten tuotteet vahvasta tuoksusta. Mutta pääasia on tietty se, että sä tykkäät siitä itse. 🙂 Suosittelen kuitenkin lukemaan tämän postauksen, että miten tunnistat laadukkaan kasvoveden:

          https://miiajohansson.com/2020/06/28/laadukas-kasvovesi-tunnistatko-sellaisen/

  • Emilia

    Kiitos tuhannesti näistä opettavaisista postauksista! Olet huippu! ❤️ Suuri toive olisi että tekisit postauksen hyvistä marketti ihonhoito tuotteista, edes muutamasta sellaisesta. Asun pohjoisessa ja täällä ostos mahdollisuudet ovat rajalliset, toki tilata pystyy mutta välillä kun tuote loppuu niin tarve uudelle on välitön. Myöskään “kalliita” tuotteita ei ole aina vara ostaa. Kiitos ❤️

    • Miia Johansson

      Heippa Emilia ja kiitos! <3 Tässä on postaus edullisista ihonhoitotuotteista:

      https://miiajohansson.com/2020/03/31/parhaat-edulliset-ihonhoitotuotteet/

      Ja ymmärrän, että olisi niin hyvä, jos marketista löytyisi joitain hyviä ja edullisia. Hyvien raaka-aineiden hinnat on kuitenkin tiettyjä ja laadukasta ja edullista on siis todella vaikea saada samaan purkkiin. Koitan ehdottomasti löytää, mutta vielä tuloksetta. 🙁

  • Helena

    Upea silmämeikki viimeisessä kuvassa 🙂

    • Miia Johansson

      Kiitos 😍

  • Milla

    Onko sulla käyttökokemusta L’Occitanen Oil to Milk puhdistustuotteesta (helianthus annuus (sunflower) seed oil, peg-40 sorbitan peroleate, isopropyl isostearate, caprylic/capric triglyceride, coco-caprylate/caprate, arfum/fragrance -helichrysum italicum extract, calendula officinalis flower extract, prunus armeniaca (apricot) kernel oil, hippophae rhamnoides fruit oil, tocopherol)?

    Mietin sopisikohan toi pintakuivan ihon meikinpoistoon 🙂

    • Miia Johansson

      Ei ikävä kyllä ole. 😟 Mä en suosi synteettisiä tuotteita ihonhoidossa.

  • Sonja

    Kiitos jälleen loistavista vinkeistä!

    Olen jättänyt SLS-sisältävät puhdistustuotteet jo useampi kuukausi sitten pois.
    Käytän puhdistukseen tällä hetkellä joko Yves Rocherin Camomilla- puhdistysöljyä tai Lumenen puhdistusbalsamia.

    Kummastakin jää inhottava kalvo silmiin ja välillä tuntuu jopa, että silmiä kirvelee vielä pidempään puhdistuksen jälkeen.
    Oletko törmännyt tähän usein? Mielestäni, myös jotkut muut puhdistustuotteet ovat aiheuttaneet samaa…

    En tiedä aiheuttiko tämä sen, että etenkin alaluomiin tuli ‘atopia- rypyt’ ja pikkuhiljaa hilseilee ala-ja yläluomet. Kesällä ajattelin, että vastaava reaktio tuli uimahallista, mutta ei ehkä sittenkään… 🙂

    Kun on useampi tuote kaapissa, ei vielä haluaisi ostaa uusia. Evolven cleanising melt on luullakseni seuraava hankinta, mutta hieman mietityttää, jääkö siitäkin kalvo silmiin…

    Ironistahan tässä on se, että pohdin sitä Twisben ihonhoidon peruste- kurssia pari viikkoa sitten… En vielä lähtenyt mukaan, ja tässä sitä ollaan 😀

  • E

    Moikka! Mulla pitkä tausta iho-ongelmien kanssa, ensin akne teininä ja nyt aikuisiällä edelleen jatkuva varmaan hormoneihin liittyvää ihon epäpuhtautta (isoja hormonifinnejä kierron mukaan). Iho rasvoittuu herkästi päivän mittaan, niiku for real sais veitsellä sipastua nenän päästä rasvat pois 😃 toisaalta iho on myös todella kuiva ja herkkä. Myös atopiaa on,lähinnä muualla kehossa. Liian pesevästä putsarista oon nyt hankkiutunut eroon. Käytössä on nyt hetken ollut BTB13 medical-sarjan puhdistusgeeli, kasvovesi ja kosteusvoide + a-vitamiini voide ns. kuurina. Onko tästä sarjasta kokemusta? En oikein oo osannut perehtyä sisällysluetteloon, mutta ilmeisesti nämä ei sisällä sitä pitkää litaniaa kaikkea sitä mitä on markettien aineissa? Suomalainen sarja on tämä.

    • Miia Johansson

      Heippa E! 🙂 Tuohon ihon rasvoittumiseen vaikuttaa todella paljon se miten ihoa puhdistaa ja antaako sille tarpeeksi vesikosteutusta. En käyttäisi sinuna minnkänälaisia geeli- tai vaahtoputsareita, koska ihosi on on myös kuiva ja herkkä. Eli kuten tässä postauksessakin kirjoitin: iho ei voi olla samaan aikaan kuiva ja rasvoittuva samasta kohtaa. Mä en tiedä tämän sarjan inci-listoja, niin en osaa sanoa, mutta uskoisin, että oot jo parempaan suuntaan menossa. Tässä on postaus miten voit itse tunnistaa hyvän kasvoveden. Ja voi olla myös, että näin talvella tarvitset hyvän kosteuttavan seerumin, mutta se selviää oikeastaan vasta sitten, kun peset kasvosi jollain sun ihotyypille sopivalla tuotteella eli jollain hellävaraisemmalla.

      https://miiajohansson.com/2020/06/28/laadukas-kasvovesi-tunnistatko-sellaisen/

  • Viivu

    Mä oon aina hoitanut mun ihoa ja käyttänyt kasvotuotteita. Olen reilu 3kymppinen nainen.
    Joku aika sitten eksyin blogiisi piiiitkästä aikaa ja mulla meni koko ilta lueskellessa juttujasi. Sen jälkeen myös päätin, että nyt panostan ihonhoitooni ja koitan löytää mahdollisimman luonnolliset tuotteet herkälle, mutta osittain rasvottuvalle iholleni.
    Aina ennen pesin meikit ja kasvoni Nivean puhdistusgeelillä, jonka jälkeen ihoni kiristi kun vastaviritetyn viulun kieli. Kaskummaa, sittenluin juurikin puhdistusgeeleistä blogistasi ja tajusin, että eihän näitä tulisi missään nimessä käyttää 😀
    Noh, ostin sitten Bybin tuotesarjasta itselleni yövoiteen,öljyseerumin(se joku bakchucldlfldlfksghd) ja päivävoiteeksi meikin alle heidän fysikaalisen aurinkosuojan. Meikinpoistoon tilasin kehumasi Fiinin puhdistusbalmin. Eka kerta jännitti tuon puhdistusbalmin kanssa, mutta voi herran jumala!! Se on huipputuote!!! Ja todella riittoisaa, vaikka purnukka tuntuu tyyriiltä verrattuna siihen Nivean 5 euron geeliin.. 😀 Balmin jälkeen iho tuntuu ihanan pehmeelle eikä lainkaan kuivalle ja kiristävälle! Olen miettinyt ostaisinko vielä kaksoispuhditukseksi jonkun tuotteen, mutta taitaa olla vanha päähän pinttymä että naamaa on tuhannella eri aineella putsattava että meikit lähtee. Sillä ihoni ei ole koskaan ollut näin finni ja mustapää vapaa!
    Lisäksi olen pakottanut itseni aamuisin tekemään kasvoille vain vesipesun, joka on myös ollut yksi iso mullistus elämässäni! Kaikkien näiden aiemmin mainitsemieni tuotteiden ja omien tapojeni yhteenvetona, en voi muuta kuin kiittää sinua ja blogiasi, olen vihdoin saanut kosteutetun,tasaisemman värisen,kirkkaan ja hyvinvoivan ihon kaikkien näiden vuosien jälkeen! Oikein odotan nykyään iltaisin, että pääsen hoitamaan kasvorutiinini, heh!
    KIITOS SINULLE JA EHDOTTAMILLESI HUIPPUTUOTTEILLE!

    • Miia Johansson

      Wau Viivu! 😀 Siis aivan mieletön tarina! <3 Voi hitsit et tiedäkään.. tää oli mun päivän tai viikon.. ei kun kuulauden pelastus! Siis niin ihanaa kuulla, että oon jotenkin voinut auttaa. Ja joo tuo Fiini kyllä riittää ihan pelkästäänkin, jopa mullekin vannoutuneelle kaksoispuhdistajalle. 😀 Ihanaa, kun tulit kertomaan sun ihotarinan!

  • Jenna

    Hei! Mitä huulipunaa sinulla on tuossa keskimmäisessä kuvassa? Vähän tuollaista pinkkiä nudea.

    • Miia Johansson

      Hmm.. en oo nyt ihan varma.. tuo on vanha kuva. Mä veikkaan mun normi komboa: Max Factor Mauve Moment ja Joe Blascon huulikiilto sävyssä Carmin. 🙂

  • Jaana

    Hei! Minulla mustapäitä aina nenässä ja leuassa ja jonkin verran myös poskissa. Sekä viimeisimpänä luufinnejä poskipäissä. Pintakuivuutta taitaa ihollani olla.
    En meikkaa enkä käytä kasvoillani mitään (jos ei lasketa erisan rasvaa, jota oon muutaman kerran täs vuoden sisään laittanut kun kiristänyt ihoa).
    Kuitenkin innostuin kun luin et mustapäät vois häipyä jos iho vois hyvin. Eli omalla kohdallani sais pintakosteutta.
    Mitähän kannattas ekana kokeilla kun rahaa on rajallinen määrä käytettävänä?
    Kiitos avusta!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram