KOSMETIIKKA-ALLERGIA? MITÄ TUOTTEITA VALITA?

23.11.2023

Iho tuntuu reagoivan kaikkeen ja syyllistä on vaikea löytää. Kuulostaako tutulta?

OMAN IHONI OIREILU

  • Muutama vuosi sitten huomasin, että poskilleni alkoi ilmestyä couperosaa ja iho oli muutenkin reagoinut jo vähän aikaa couperosan tavoin. Tämä vaati muutoksia käyttämässäni ihonhoidossa.
  • Noin vuosi sitten iholleni alkoi ilmaantua päivän aikana valkopaitä, jotka sain yön aikana rauhoittumaan. Huomasin, että nämä aiheutuivat ihoa liikaa uudistavista raaka-aineista ja simppeleihin sekä rauhoittaviin tuotteisiin siirtyminen auttoi heti.
  • Viime talvesta asti tuntui, ettei ihoni saanut mistään oikein kunnolla kosteutusta. Kesälläkään tilanne ei tuntunut tasoittuvan. Syksyllä iholleni alkoi vuosien jälkeen ilmaantua taas atopiaa ja kasvojeni iho kuivui entuudestaan. Tähän sain apua edelleen ihoa rauhoittavista tuotteista, mutta kosteuttavammista sellaisista. Tässä juttu siitä miten iho alkoi saamaan kosteutusta.
  • Viimeisimpänä vierailijana aloin saamaan noin viikko sitten epämääräisiä kutisevia näppyjä silmien ympärille. Epäilen kohdallani joko suunympärysihottumaa, joka voi oireilla myös silmien ympärillä, tai ihan yksinkertaisesti herkkyysreaktiota. En ole varma diagnoosista, mutta ainakin POD:in hoitovinkit niihin auttoi heti. Eli raaka-aineet vielä enemmän minimiin – myös meikeissä.

LUE MYÖS: Näin hoidat Couperosa-ihoa – 3 askelta

 

MITEN LÖYTÄÄ SYYLLINEN?

Vaikka olen opiskellut kosmetiikan formulointia sekä raaka-aineita, niin syyllisen löytäminen on silti todella hankalaa. Käytämme kehoomme aivan käsittämättömän määrän erilaisia raaka-aineita, jonka vuoksi tietyn raaka-aineen syylliseksi osoittaminen on lähes mahdoton tehtävä. Oikeastaan mille vaan kosmetiikan raaka-aineelle voi herkistyä.

Lisäksi kun soppaan lisää stressin sekä kaikenlaiset kemikaalit, joita tulee vaatteista, huonekaluista, ympäristöstä, pesuaineista ja vaikka mistä, niin usein erilaiset ihon oireilut saattavatkin olla monen asian summa.

Lähestynkin asiaa eri tavalla.

  • Syyllisen löytämisen sijaan karsin mielummin kosmetiikan ja niiden raaka-aineet minimiin.
  • Jätän pois yleisimpiä herkkyysreaktioita aiheuttavia raaka-aineita, kuten hajusteet sekä säilöntäaineet.
  • Vaikka INCI-listalla olisi ihana kattaus erilaisia luonnon ihoa uudistavia kasviöljyjä ja uutteita, niin karsin tällaisetkin tuotteet pois ja vaihdan ihoa rauhoittaviin luonnon raaka-aineisiin.
  • Vaikka ei voi suoraan sanoa, että luonnonkosmetiikka olisi parempi ja synteettinen huonompi, niin meikeissä olen huomannut sen, ettei ihoni reagoi luonnon meikkeihin ollenkaan, mutta muutamiin synteettisiin silmämeikinpohjustusvoiteisiin, luomiväreihin, peitevoiteisiin ja meikkivoiteisiin kyllä. Valitettavasti tämäkin selviää vaan testaamalla ja itse olen onnekkassa asemassa, että työn puolesta pystyn tällaisia kalliita testejä tekemään. Olen koittanut etsiä reaktiota aiheuttavista tuotteista jotain yhteistä, mutta se on aivan mahdotonta, kun jokainen tuote sisältää sen 30-60 raaka-ainetta.
  • Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, niin käänny lääkärin puoleen.

LUE MYÖS: Kumpi on parempi: Synteettinen- vai luonnonkosmetiikka?

YLEISIMPIÄ IHON REAKTIOITA

Nämä ovat niitä mitä olen teillä seuraajilla huomannut vuosien aikana ja päässyt itsekin valitettavasti kokemaan osan näistä.

  • Atopia – lue lisää TÄSTÄ
  • POD eli suunympärysihottuma, joka on valitettavasti teidän keskuudessa lisääntynyt huomattavasti tässä vuosien bloggaamiseni aikana. Lue lisää TÄSTÄ.
  • Erilaiset herkkyys- ja allergiset reaktiot – Lue lisää mikä on näiden ero TÄSTÄ.
  • Hajusteallergia ja tuoksuyliherkkyys – Lue lisää TÄSTÄ.
  • Kosmetiikka-allergia – Iho oireilee siitä kohtaa, johon tuotetta on lisätty. Syynä voi olla esimerkiksi ihon huono kunto tai se, ettei tuote vaan sovi itselle. Jos epäilet kosmetiikka-allergiaa, niin ota yhteys lääkäriin.

MITEN VALITA OIKEAT IHONHOITOTUOTTEET?

Kun iho alkaa reagoida yhteen jos toiseenkin kosmetiikkatuotteeseen, niin kosmetiikkatuotteiden ja niissä olevien raaka-aineiden vähentäminen on tärkeää oikeastaan kaikissa yllämainituissa reaktioissa.

  • Ihonhoidon minimalismi on hyvä juttu tähän aiheeseen liittyen. Lue juttu TÄSTÄ.
  • Hajuste- ja tuoksuyliherkkien kannattaa kääntyä TÄMÄN jutun puoleen.

MITEN VALITA OIKEAT MEIKKITUOTTEET?

Meikeissä kaikista yksinkertaisinta on kääntyä puhtaiden mineraalimeikkien puoleen. Erityisesti mineraalimeikkipuuteri on paras vaihtoehto reagoivalle iholle. Mutta ota huomioon, että montaa meikkisarjaa mainostetaan mineraalimeikkeinä, puhtaina ja luonnollisina, vaikka ne eivät sitä välttämättä ole. Vain INCI-lista paljastaa totuuden.

LUE MYÖS: Helppo meikki mineraalimeikkiåuuterilla – Miten ja kenelle?

  • kukkis

    Se on jännä juttu että kosmetiikan tuoksuista jotkin ärsyttää mielettömästi ja toisista vaikka ovat voimakkaitakin ei taas tapahdu mitään.
    Pikkujoulut / juhlat lähestyy niin kysynkin löytyyköhän sinulta bostausta jossa olisi miten silmät juhlakuntoon iäkkäämmällä, kun olen nyt huomannut että luomiväri, laittaa sitten mitä väriä tahansa niin vanhentaa. Silti haluaisin että luomilla jotakin olisi. Raikasta ja nuorekasta 😊 luomeni ei vielä kovinkaan ryppyiset ole, mutta jotenkin vain se luomiväri antaa vanhentavan kuvan ja ehkä liikaa tällätyn. Onko vinkkejä?

  • Laura

    Mulla lehahti pod nyt ekaa kertaa kolmen vuoden tauon jälkeen ja onpahan raivostuttava vaiva. Tein muutaman vaihdoksen ihonhoitorutiiniin just ennen tätä ja mietin, että voiko Olivia Kleinin Balance -kasvovesi olla podin kanssa jotenkin ärsyttävä tuote? Kaikki muut ihonhoitotuotteet (ja meikkipohja) on nyt vaihdettu sellaisiin, mitä oon edellisen pod-vaiheen kanssa pystynyt käyttämään, mutta toi kasvovesi on ainoa uusi tuote, mitä tähän pelkistettyyn rutiiniin vielä jätin 😬

    • Miia Johansson

      Heippa Laura ja siis onpä tylsää. 🙁 Voi olla liikaa PODille, koska siinä on esim salisyylihappoa, mutta nää on niin yksilöllisiä.

  • Wella

    Juuri toipunut silmänympärysihon POD: ista ja kyllä oli riesa. Käytössä oli lääkärin ohjeistuksella Rosazol voide melkein 3kk ajan. Seuraava vaihe olisi sitten ollut suun kautta antibiootti, miltä onneksi nyt vältyin.
    En käytä meikkiä arkisin, joten aiheuttaja jää mysteeriksi. Toki on mahdollista, että yksikin satunnainen meikkauskerta on syyllinen.

    Puhdistuksessa käytössä on Laponien puhdistusmaito. Kosteutukseen vuorotellen joko Olivia Klein kasvosuihke tai Laponien kasvosuihke. Voiteena SkinBetterScience hydrating creme ja satunnaisesti tipat jonkun luonnonkosmetiikan puolen kauratyrni- öljyä. Nyt on myös testissä yksi a- vitamiinijohdannainen, josta on vielä vaikea sanoa mitään.

    Monien suosittujen sarjojen osalta tulee usein pettymyksiä. C- vitamiini, skavlaani, mikä tahansa ruusuinen ainesosa mm. aktivoi rosacean. Useimmat primerit ei käy (tukkii ihon), osa esim. Lumenen voiteista jää pyörimään iholle, kalliit Lancomet tai Cliniquet ei toimi (noista saanut joskus näytepakkauksia ja yksikin testikerta riehaannuttaa ihon).
    Iho on myös tosi kovilla tän vuodenajan kanssa, kun ulkona on karsea viima ja sitten sisätiloissa on kuiva, lämmitetty ilma.

    Pitkin syksyä olen ottanut oliivi- ja avokadoöljyä vuorotellen aamuisin lusikallisen sekä popsinut pähkinöitä. Ei ole ollut iholle erityistä hyötyä, mutta ei haittaakaan. Sopivan d- vitamiinivalmisteen etsiminen on kesken, koska aikuisille tarkoitetut (usein kalanmaksaöljyllä terästetyt) tabletit aiheuttavat paukamia leukaan. Lasten vitamiineja pitäisi sitten popsia useampi kerralla.

    • Miia Johansson

      Sulla onkin ollut paljon testailua, että löytyy sulle hyvät tuotteet. <3

  • Ellanen

    Itse jouduin valitettavasti taannoin palaamaan synteettisen apteekkikosmetiikan ääreen käytettyäni sitä ennen vuosia ainoastaan luonnonkosmetiikkaa. Iho alkoi reagoimaan niin voimakkaasti ihan jo pelkkään Aloe veraan, kukkaisvesiin ja yksittäisiin kasviöljyihin ja jopa Laponien tuotteet, jotka olivat ennen olleet pelastukseni ihoärsytyksiin, saivat ihoni hetkessä punoittaviksi ja kirveleviksi ja silmät turpoamaan liki umpeen :/ no mutta, kiitollinen olen siitä, että ainakin Suomesta löytyy hyvät valikoimat erilaisia hajusteettomia perusvoiteita meille kosmetiikkaherkille atoopikoille 🙂

    • Miia Johansson

      Voi onpa tylsää, mutta hyvä, että oot löytänyt nyt sun iholel sopivia tuotteita. <3

  • Eeva

    Hei ihana Miia!

    Täältä tulisi postaustoivetta. 🥰
    Olisi ihanaa saada päivitettyä postausta talven ihohoidosta, erityisesti kovien pakkaskelien ja talviurheilun extreme-olosuhteisiin suositeltavat tuotteet ja ihonhoitorutiinit kiinnostaa.
    Näkisin myös mielelläni blogipostauksen tai videon muodossa sinun tekemänä talvista meikkitutoriaalia! Esimerkiksi Kim Kardashanin tämän vuoden Skims-joulukampanjan lookki on minusta upea, ja olisi ihanaa saada tuosta meikistä inspiroituneena käytännöllisempi versio.
    Toivottavasti resonoi, ja tunnelmallista joulunodotusta!

    • Miia Johansson

      Heippa ihana Eeva! 😀 Joo, ehdottomasti voin toteuttaa tuon talven ihonhoitorutiinin. <3

      Tarkoitatkohan tuota Skims-kampanjaa, jossa Kimillä on meikattu kasvot niin, että laskettelulaseista on jäänyt rusketusrajat? Tein itseasiassa viime viikolla Instagramiin hyvin samantyylisen meikin. Se kulkee nimellä nollarimeikki, mutta on sininen ja nykyaikaistettu versio. En tosin tiedä ootko Instagramissa.

      Ihanaa joulun odotusta myös sinne <3

      • Eeva

        Hei!

        Ihanaa, kiitos! Kävin katsomassa tuon – upea, samoin kuin uusin vastajulkaisemasi Kim K -meikki! 😍

  • Jenna

    Moikka Miia 🙂

    Olen huomannut että mun silmät alkaa vuotamaan ikävästi aina, kun meikkaan. Vaikka siis en laittaisi edes silmämeikkiä, vaan ainoastaan meikkipohjan, niin silmiin tulee ikävä tunne. Ehkä meikkivoidetta menee silmään jotenkin. Ilmeisesti olen herkistynyt jollekin ainesosalle, osaisitko ehkä kertoa mielipiteesi että mikä ainesosa se mahdollisesti voisi olla? Lähden testailemaan jotain muuta tuotetta, ehkä luonnonkosmetiikan meikkejä.

    • Miia Johansson

      Heippa Jenna! No onpas tylsää. 🙁 Tosi vaikea sanoa, mikä voisi olla kyseessä. Yleisimmät ovat hajusteet ja säilöntäaineet, mutta tää vaatis syvempää perehtymistä sun käyttämien tuotteiden inci-listoihin.

  • Tiina

    Moi!
    Osaisitko jeesata. Mulla käytössä Aco Gentle Cleansing Oil, kasvovetenä Olivia Klein Mineral Spray Toner ja Aha Spray Toner (vuorotellen tai jompikumpi kuurina), Puhdas+ Tea Tree Roll-On finneihin, voiteeksi Weledan Skin Food light (aamuisin) ja pelkkä Puhdas+ Almond oil iltaisin. Silti aknea pukkaa erityisesti poskiin ja leukaan. Ja ihan aikuinen olen, että jo riittäisi tämä akne 🙂 Iho herkästi pintakuivuu, mutta nykyisellä kombolla se pysyy aika hyvin kosteutettuna mielestäni.

    Aiemmin oli käytössä Fiinin Puhdistusbalmi tuon Acon tilalla, mutta tilanne oli sama, joten vaihdoin halvempaan.

    Missäköhän menee nyt pieleen?

    • Miia Johansson

      Heippa Tiina 🙂 Et mene vikaan välttämättä missään. Kärsitköhän kenties aikuisiän aknesta? Ihonhoito on siinä hyvänä tukena, mutta syyt sille löytyy usein muualta kuin ihonhoidosta. Tässä hyvä juttu aiheesta: * https://adtr.co/WjeJB5

      Toki muutamia tuotteita voi tässä hieman vaihtaa, mutta en usko niiden olevan niin suuressa roolissa aknen hoidossa. Weleda Skin Food Light on mielestäni parempi kuivalle iholle esimerkiksi.

  • Tiina

    Hei Miia, kiitos vastauksestasi ja linkistä, perehdyn siihenkin. Juu, aikuisiän akneen olen itsekin tässä päätynyt. Halusin vielä varmistuksen, ettei ole jokin tuotteissa mikä ylläpitäisi, mutta ilmeisesti siis ei 🙂 Kiitos blogistasi! Se on oikeastaan mullistanut ihonhoitoni (aknesta huolimatta tilanne on paljon parempi kuin aiemmin) ja luen sitä aktiivisesti. Kaikkea hyvää sinulle 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Tiina 🙂 Vastailen täältä Admin paneelista, niin en näe aikasempaa keskustelua ja en muista mitä olen suositellut. Mutta kannattaa ehdottomasti olla yhteydessä Twistbehen asian tiimoilta. Suosittelen tätä, josta moni on saanut avun: https://adtr.co/5vaRcj

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram