ALLERGINEN REAKTIO KOSMETIIKASTA – MITEN LÖYDÄT SYYLLISEN?

15.01.2022

Moni meistä on varmasti joskus saanut jonkinlaisen reaktion kosmetiikasta. Itse herkkäihoisena ja työkseen kosmetiikkatuotteita testaavana tämä tapahtuu ainakin kerran vuodessa, vaikka tiedän aika pitkälti mitkä raaka-aineet sen aiheuttaa.

Halusin tuoda tämän aiheen esille, sillä olen kuullut jo niin monelta seuraavaa: “Ei kannata kokeilla, koska se tuote on huono. Sain siitä allergisen reaktion.” Jos tuotteesta saa jonkinlaisen reaktion, niin se ei suoraan tarkoita, että tuote olisi huono, siinä olisi jotakin epäilyttävää tai koko brändi olisi huono. Nyt kerron teille miksi.

MIKÄ ERO ON ALLERGISELLA REAKTIOLLA JA HERKKYYSREAKTIOLLA?

  • ALLERGINEN REAKTIO: Tällainen ei välttämättä ilmene heti, vaikka osa niistä voikin olla välittömiä allergisia reaktioita. Ongelmana voikin olla “syyllisen” löytäminen, kun reaktio voi tulla jälkikäteen ja vielä täysin eri ihoalueelle, mihin tuotetta on laitettu. Sain yhdeltä teistä viestiä, että oli saanut allergisen reaktion aika nopeasti tuotteen levittämisen jälkeen nokkosihottuman muodossa. Tyypillisiä allergisia oireita ovat ihottuma, kutina, punoitus ja jopa vesirakkulat. Pahan allergisen reaktion kanssa kannattaa mennä lääkäriin.
  • HERKKYYSREAKTIO TS. IHOÄRSYTYS: Tämä ilmenee hyvin nopeasti, kun tuotteen on lisännyt iholle. Ihoa saattaa kuumottaa ja se saattaa mennä punaiseksi siltä alueelta mihin tuotetta on lisännyt. Reaktio häviää hyvin nopeasti, kun tuotteen huuhtelee pois tai viimeistään seuraavaan aamuun mennessä. Näitä herkkyysreaktioita olen itse saanut useamman.

MISTÄ ERILAISET REAKTIOT VOIVAT JOHTUA?

  • Tuote sisältää paljon erilaisia tehoaineita, jolloin herkempi iho voi saada niistä herkkyysreaktion. Esimerkiksi Whamisan tuotteet ovat sellaisia omalle iholleni ja se johtuu ihan vaan niiden tehokkaista fermentoiduista raaka-aineista, joita on paljon yhdessä tuotteessa. Se ei silti tee tuotteista huonoja, vaikka en itse niitä voi käyttää.
  • Periaatteessa ihan mille vaan kosmetiikan raaka-aineelle voi olla allerginen. Siksi ei suoraan kannata laittaa vaan yhtä tiettyä tuotetta tai brändiä pannaan, koska sama raaka-aine voi tulla vastaan toisessa tuotteessa. Kannattaa siis selvittää mikä raaka-aine on kyseessä aloittamalla vaikka siitä, että mikä tuote EI aiheuta mitään ja verrata sen tuotteen raaka-aineisiin, joka taas aiheuttaa jotakin.
  • Tuote voi olla pilalla ja se voi näin aiheuttaa iholle tulehduksen. Otathan huomioon, että pelkästään tuotteen outo haju tai koostumus ei kerro siitä, että tuote olisi mennyt pilalle.
  • Tietylle raaka-aineelle voi myös herkistyä ajan kanssa. Eli vanha tuttu tuote ei yhtäkkiä vaan enää sovikaan.
  • On hyvä huomioda, että jotakin tiettyä raaka-ainetta voi olla yhdessä tuotteessa juuri se maksimimäärä, minkä EU:n kosmetiikkalainsäändäntö on sille asettanut. Otetaan esimerkkinä vaikka hajusteet. Mutta silloin, kun ihosi altistuu hajusteille monesta kosmetiikkaputelista, hiuslakasta, parfyymeista, tiskiaineista, pyykinpesuaineista ja vaikka mistä, niin hajusteille voi herkistyä ajan kanssa paljon herkemmin.

LUE MYÖS: Hajusteeton ja tuoksuton kosmetiikka – Näillä hoidat ihoasi (Huom! Hajusteeton ja tuoksuton kosmetiikka on eri asia)

MITKÄ OVAT YLEISIMMIN ALLERGISOIVIA RAAKA-AINEITA?

  • HAJUSTEET: Niin synteettiset kuin luonnonkosmetiikan, jotka merkataan INCI-listaan usein nimellä parfym. Eteeriset öljyt sekä eteeristen öljyjen osat (limonene ja linalool). Näistä löytyy myös 26:n raaka-aineen lista, jonka voit katsoa esimerkiksi TÄSTÄ.
  • SÄILÖNTÄAINEET: Yleisimmät ovat Metyyli-isotiatsolinoni ja formaldehydin vapauttajat. Myös luonnonkosmetiikassa nähty Benzyl Alcohol, joka on toimii myös hajusteena. Lisäksi myös Kaliumsorbaatti, joka on incissä nimellä potassium sorbate.

Mutta jos tuotteen incissä on vaikka linalool, limonene tai potassium sorbate, niin se ei tarkoita, että ne olisivat mitään pahiksia. Ne vaan eivät sovi kaikille.

Mitään kosmetiikan raaka-ainetta on siis aika vaikea julistaa pahikseksi, koska se riippuu niin käyttäjästä. Sen vuoksi onkin hyvä käyttää sellaista kosmetiikkaa, joka sopii omalle iholle.

LUE MYÖS: Minimalistinen kosmetiikka (tästä löydät säilöntäaineetonta sekä hajusteetonta kosmetiikkaa)

  • Hipsa

    Mun iho ei taida digata ruusuvedestä, oon saanut samanlaisen reaktion sekä Olivia Kleinin, että Mario Badescun ruusuvettä sisältävistä kasvovesistä. Muutenkin koen että mun on vaikea löytää sopivaaa kasvovettä, seerumeita mun iho tuntuu sietävän vaikka minkälaisia, mutta kasvovesistä iho menee tukkoon, en ymmärrä mikä mussa on vikana 😀

  • Charming Nails

    Mulla on aina ollut hirmu herkästi vuotavat silmät. Mulla on se mielikuva kun aina pyyhin silmäkulmaa ja silmät on tosi ärtyneen oloiset. Ei väliä onko sisällä vai ulkona. Ja se ei lopu vaan jatkuu ja jatkuu päivästä toiseen. Luulin että mulla on vaan kuivat silmät ja tuhlasin pienen omaisuuden silmätippoihin ja omega-7 kapseleihin. Kunnes lukijani vinkkasi propyleeniglykoli allergiasta.
    Aloin tutkimaan incejä ja huomasin että tätä ainesosaa on mm.ripsivärissäni ja eyelinerissa. Ihonhoitotuotteissa kuten kasvovedessä ja puhdistustuotteissa, silmämeikinpoistoaineessa joilla pyyhin silmiä. Eipä ihmekään että vuosia käyttämäni silmämeikinpoistoaine on vaan koko ajan allergisoinut ja saanut silmät kirvelemään.
    Jätin pois kaikki tuotteet missä tätä ainesosaa on ja kas kummaa, silmien vuotaminen ja herkistyminen loppui. En käytä nykyään enää yhtäkään tuotetta jossa tätä “pahista” on. En tiedä milloin olen tälle herkistynyt mutta muistan silmien vuotaneen jo parin kympin iässä meikkaamisen jälkeen, olen nyt 39v.
    Sama juttu öljyissä, en tiedä miksi ne laittavat silmät rähmimään ja vuotamaan. Oli pakko taas talvella ottaa kaksoispuhdistus käyttöön ja vaikka en hiero öljyllä silmiä, sitä väkisin menee silmien lähelle vaikka kakkosvaiheen putsarin kanssa, kun kaikkia hieroo yhteen 😀 ei ole väliä onko synteettinen vai luonnonkosmetiikan öljy, jotenkin vaan öljyt, balmimaiset tai vaahtoavat tuotteet ärsyttävät silmiäni. Herkkäsilmäisyys on vähän inhottava asia kun aina leviää kaikki meikit ja saa hangata silmiä 🙂
    Olen kuitenkin kiitollinen lukijalleni joka asiasta vinkkasi, en muuten tiennyt että voi olla allerginen tälle ainesosalle ja mielelläni levitän tietoa eteenpäin koska herkistyneitä on varmasti muitakin <3

  • Lempi

    Tarpeellinen postaus! 👍 Arvelisin, että itselläni ei ole erityisen herkästi reagoiva iho, mutta kulutan paljon kosmetiikkaa ja testailen usein uutta, joten saan kyllä useamman ärsytysreaktion vuodessa. Olen huomannut myös sen, että kahden tai useamman eri tuotteen yhdistelmä voi saada aikaan reaktion. Eli jos yhdessä tuotteessa on esim. AHA-happoja ja toisessa retinolia, niin ei kannata käyttää yhdessä. Ja jotkut tehoaineet yhdessä varmaan kumoavat toistensa vaikutukset. Se on varmaan se idea siinä, miksi jotkut käyttävät vain saman sarjan/linjan tuotteita, kun ne on “tarkoitettu” yhteen.

    • Miia Johansson

      Joo on tuossa perää, että miksi käyttää saman sarjan tuotteita, mutta hyvin pitkälti se ei kuitenkaan ole raaka-aineiden puolesta perusteltavissa. Enemmänkin kyse on markkinointipuolesta. Brändi tietenkin haluaa, että asiakas ostaa kaikki tuotteet heiltä.

  • Tikru

    Hyvä postausaihe. Itselläni silmäni rähmivät tietyistä luomiväreistä. En tiedä mikä ainesosa ärsytyksen aiheuttaa. Harmittaa kun ostaessa ei voi tietää voiko käyttää palettia vai ei.

  • Ella Jokinen

    Hyvä aihe! Mulla on raaka-aine allergioina paljon hedelmä ja vihannes allergioita ja joskus kometiikassa joku reagoi ja joku ei tiippuen missä muodossa joku tuote on. Ei nyt ihan suoraa liity ehkä allergioihin tai herkkyyksiin mutta olen miettinyt tätä sun suositus asiaa hieman 🤔

    Kun sanot, että pyrit löytämään meille lukijoillesi parhaat tuotteet, niin noudatatko itse säntöäsi, vaikka tuote ei ollut sun mielestä hyvä tai sopinut sulle, että se ei automaattisesti tee kaikista tuotteista huonoja meille muille?

    Esim se luxus suomi merkki mitä vilautit kiinnosti hirveesti, vaikka sinä et kokenut sitä hyväksi, niin olisi ollut mielenkiintoista kuulla siitä plussat ja miinukset vaikka edes stooreissa ja antaa jokaisen seuraajan itse pättää sopiiko se itselle ja täyttääkö kriteerit.

    Ihan ehdotuksena, että mieluummin et sitten näyttäisi ollenkaan tuotetta etkä puhuisi siitä mitään, koska se ei vain ollut sun juttu mutta meille jollekkin se olisi voinut olla vuoden löytö 🥰 välillä koen ylipäänsä bloggareilla tuotteiden dumaamisen todella huonona käytöksenä- ellei tuote oikeasti ansaitse sitä.

    • Miia Johansson

      Multa pyydetään paljon kirjoittamaan myös huonoista tuotteista, mutta en tykkää tehdä sellaisia arvosteluja. Toki löytyy niitä mun vuosien blogihistorian ajalta ehkä kaksi.

      Kyse ei ole siitä, ettei testaamani tuotteet sopisi omalle iholleni vaan usein monessa tuotteessa en näe sitä pointtia, että miten ne sopisivat kenellekään. Tämä koskee raaka-aineita ja hinta-laatusuhdetta. Riippuu siis ihan tuotteesta.

      Mulla on postaus lähes jokaiselle ihotyypille blogissa, mutta silti itse käytän niitä tuotteita eniten, jotka sopivat parhaiten omalle iholleni. Eli todellakin kerron tuotteista, jos niissä on mielestäni järkeä jollekin ihotyypille. Mutta itselläni on myös todella tarkat kriteerit ja valitettavasti niistä en tingi.

      Joskus voi käydä niin, että odotan jotain tuotetta saapuvaksi todella paljon, kerron siitä somessa ja lopulta arvostelua ei tule koskaan. Tämä juuri sen vuoksi etten koe tarpeellisena haukkua tuotetta.

      Vaikka en itse kerro huonoista tuotteista, niin en näe mitään vikaa, jos joku kollegani niistä kertoo. Mehän ollaan täällä vaan etsimässä ne parhaat tuotteet ja ollaan lukijan puolella. Mikä välillä taas lukijoilta saattaa unohtua. Silloinhan osaa olla varuillaan tiettyjen tuotteiden kohdalla ja ne voivat olla myös arvokasta palautetta tuotteen valmistajalle.

      Enkä voi ikinä olla sata varma, että kaikki mun suosittelemat tuotteet sopii just tietylle ihotyypille, koska me ollaan kaikki yksilöitä.

  • Sirkka Kestikievari

    Voi kuin hyvä aihe! Oisitkohan osannut auttaa?Olen ollut vähän ihmeissäni ja ymmälläni itseni kanssa. Tykkään kokeilla kaikkea uutta niin meikeissä kuin ihonhoidossakin. Minulle tulee tosi harvoin mitään iho- tai silmäreaktioita mistään. Harmia on tuonut jatkuva nenän vuotaminen meikkaamiseen jälkeen. Varsinkin meikkivoiteen ja peitevoiteen lisäämisen jälkeen. Mitähän se voisi olla?
    Käytän ihonhoidossa nykyään vain luonnonkosmetiikkaa. Meikeissä sekä että.
    Suuri kiitos sinulle ❤️ avullasi olen löytänyt uuden yksinkertaisen tavan hoitaa ihoani ja saanut pintakuivuuden kuriin.

    • Miia Johansson

      Heippa Sirkka! 🙂 Voi ei.. en taida oikein tietää mikä on kyseessä ja mikä raaka-aine tuon aiheuttaa.

    • Tina

      Moikka,
      Olen viimeiset 3 vuotta käyttänyt pelkästään luonnonkosmetiikkaa enkä ole saanut minkäänaisia negatiivisia reaktioita mistään.

      Tyttärelläni on käytössä Lumenen Natural Fluid Foundation ja halusin itsekin kokeilla sitä, koska se näytti todella kauniilta hänen kasvoilla.
      Käytin sitä muutaman kerran enkä heti tajunnut yhdistää vuotavia silmiäni siihen.
      Sama tapahtui Lumenen nestemäisellä poskipunalla. Silmät oli arat ja vetiset koko päivän.

      Onneksi tuotteita ei tarvinnut heittää roskiin kun tyttäreni tykkää niistä.
      En ole tutkinut mikä voisi olla se aine, joka saa mun silmät vuotamaan.

  • Emmie

    Osaatko sanoa mistä johtuisi ripsien jatkuva tippuminen? En ole muuttanut meikkitapojani, enkä pahemmin tuotteita, mutta silmäripseni tippuvat säännöllisesti niin että ripsissäni on selkeitä aukkoja ja toisessa silmässä todella vähän ripsiä enää jäljellä. Näin tapahtuu todella usein. Kasvaa aina takaisin mutta tippuu taas. Luomissa ei näy mitään erikoista. Ripsirajaa joskus kutittaa mutta ei pahasti. Silmäni ovat aika kuivat mutta käytän kosteuttavia tippoja.

    • Miia Johansson

      Heippa Emmie! 🙂 Mulla käy kanssa näin välillä. Ripsien kasvukäyrä tuntuu olevan sama itselläni monessa kohtaa ja voihan tähän tietenkin vaikuttaa niin moni muukin asia, kuten vaikka stressi tai ripsentaivuttimet, jossa kumi on tullut tiensä loppuun. Itse huomasin tämän erityisesti silloin, kun käytin erinäisiä ripsiseerumeita. Tosin jos sulla ripsirajaa välillä kutittaa, niin sieltä voi löytyä myös syy. Voit olla esim herkistynyt jollekin kosmetiikkatuotteelle. Mutta siis varmaksi en oikein osaa syytä sanoa.

  • Anne-Maria

    Huomasin vasta että saan ärsytysreaktioita fysikaalisista aurinkosuojista. Olen päätellyt että syynä on joko zinc oxide tai titanium oxide. Harmittaa koska noita aineita löytyy myös monista meikkivoiteista, esim suosikistani Ilian skin tintistä 😭

    • Miia Johansson

      I feel you! Mä herkistyin mineraalisuojille viime ulkomaan reissulla ja en oo aikasemmin kuullut, että kenelläkään olisi näin. 🥴 Eli täällä sun sielunsisko. ♥️

  • Sanmaria

    Minä saan hirveät päänsäryt ja iho reagoi näppylöillä potassium sorbateen, tai ainakin luulen niin. Voiko olla edes mahdollista, en ole ollut allerginen tai yliherkkä millekkään. Ripsivärit ja hoitoaineet olen vaihtanut ja vaivat hävisivät.

    • Miia Johansson

      Voi hyvinkin olla 😔 Säilöntäaineet on yksi yleisin allergeeni ja kuka vaan voi jopa ihan yhtäkkiä herkistyä melkein mille vaan raaka-aineelle. Se on vaan kropan tapa sanoa, että nyt riitti tätä ainetta.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram