MITEN VALITA OIKEAT VÄRIT MEIKISSÄ, VAATTEISSA JA HIUKSISSA?

12.03.2022

Olen opiskellut viime aikoina todella paljon väriteoriaa, koska se vaikuttaa niin paljon koko olemukseemme. Oikeat sävyt imartelevat ja tekevät sen, että hehkut. Samalla saat hyvän ja itsevarman fiiliksen.

Nämä ovat asioita, joihin maailmalla huippumeikitaiteilijat ja stylistit kiinnittävät todella paljon huomiota. Huomaankin usein, että Hollywood-tähdet on puettu juuri heidän ihon sävyään imarteleviin väreihin. Tämä koskee siis vaatteita, meikkiä, asusteita, hiusten väriä, koruja, silmälaseja ja mitä tahansa laitat kasvojesi ympärille. Valitettavasti ainakaan omassa koulussani näitä ei edes sovittu, vaikka värit ovat erityisesti kauneusmeikin kannalta todella tärkeitä.

ENSIN PITÄÄ TIETÄÄ VÄRIOPIN PERUSTEET

  • Päävärit ovat keltainen, sininen ja punainen. Niiden välissä on välivärit vihreä, oranssi ja violetti.
  • Puolet väriympyrästä on lämpimiä sävyjä ja puolet kylmiä. Lämpimiä ovat esim. oranssi ja punainen. Puhtaan kylmä sävy on sininen.
  • Esimerkiksi väliväri violetti on 50% punaista ja 50% sinistä. Mutta silloin kun violetissa on hieman enemmän sinistä, se sopii viileän sävyiselle iholle. Kun violetissa on taas enemmän punaista, niin se sopii lämpimän sävyiselle iholle. Tästä näet kohta esimerkin, mutta väriympyrässä näet nämä sävyt violetin molemmin puolin. Saman näet vihreän värin ympärillä.

TOISENA OPPINA OMAN IHOSI POHJASÄVYN TUNNISTAMINEN

Jokaisessa ihossa on kaikkia kolmea pääväriä eli sinistä, keltaista ja punaista. Se paljon ihossa on lämpimiä tai viileitä sävyjä määrittää ihon pohjasävyn. Ihon tummuusaste on eri asia ja siksi todella tumma tai todella vaalea voi pohjasävyltään olla niin viileän tai lämpimän sävyinen.

Mistä sitten tietää onko oma iho lämmin vai viileä? Tässä muutama vinkki:

  • Viileä ihon sävy on vaalealla iholla usein hieman punertavan/pinkin sävyinen dekolteelta ja käsivarsista (katso alla oleva kuva, jossa minä punertava eli viileäihoinen olen sisarusten Erika Naakan ja Irene Naakan vieressä. Heillä on selkeästi lämpimämpi ihonsävy, joka tosin voi johtua myös itseruskettavasta (muistan, että ihailin heidän itserusketustaitojaan tuolloin). Eli vertaa ihoasi ystävien ihoon.
  • Lämmin ihon sävy usein ruskettuu usein helpommin, kun taas viileä ihonsävy pysyy punertavana tai rusketus on punertavampi. Tämäkään ei tosin aina mene näin.
  • Lämpimät sävyt näyttävät upeilta lämpimällä ihon sävyllä (esim. keltakulta). Viileät sävyt taas tekevät viileän sävyisen ihon näyttämään upealta (esim. hopea).
  • Oikean sävyn näet luonnonvalossa ilman meikkiä ja ilman itseruskettavaa. Kasvot ovat usein kaikilla punertavat. Älä anna sen hämätä. Siksi katso myös dekolteeta ja käsivarsia.
  • Vertaa dekolteeta valkoiseen paperiin. Näyttääkö ihosi punertavalta (viileä) vai keltaiselta (lämmin)?
  • On hyvin harvinaista, että ihossa olisi juuri tasan tarkkaan 50% lämpimiä sävyjä ja 50% viileitä sävyjä. Siksi uskon, että neutraalikin ihonsävy lopolta taittaa aina viileään tai lämpimään.
  • Jos et jaksa itse perehtyä värien maailmaan ja ihon pohjasävysi ei ole niin selkeä, niin suosittelen värianalyysia.

Tässä postauksessa jaan sävyt vain kahteen, koska näilläkin pääsee jo todella pitkälle. Värianalyysi on loistava tapa viedä asia vielä pidemmälle. Suosittelen hankkimaan tällöin analyysin luottettavalta ja värit hyvin tuntevalta henkilöltä, koska olen huomannut, että joillekin on annettu väärä tulos.

Tässä näet luomivärisävyjä viileälle eli kylmän sävyiselle iholle sekä lämpimän sävyiselle iholle. Samat sävyt toimivat myös vaatevalinnoissa, hiuksissa, asusteissa sekä koruissa.

SÄVYJEN TUNNISTAMINEN VAATII TREENIÄ

Kuten postauksen alussa jo mainitsin, niin eseimerkiksi vihreä tai violetti voi olla lämpimän tai viileän sävyinen. Myös ruskea voi olla lämmin tai viileä.

Alla näet samat sävyt silmämeikissä. Vasemmassa silmässä on lämpimät sävyt ja oikeassa viileät. Itselläni on viileä pohjasävy, joten oikean puoleinen kuva näyttää imartelevammalta. Keltaiseen taittavalle iholle lämmin ruskea istuisi paremmin.

Huomaatko alla olevasta kuvasta jo mikä tekee toisesta sävystä lämpimän ja toisesta sävystä viileän?

Lämpimässä sävyssä on enemmän punaista (lämmin sävy) ja viileässä sävyssä sinistä (kylmä sävy).

Tässä samat sävyt silmillä. Viileämpi sävy saa taas ihoni hehkumaan, kun taas lämmin sävy tekee kasvoni hieman väsyneen näköisiksi.

Vihreistä on jo todella vaikea kertoa kumpi on lämmin ja kumpi viileä. Lmpimän sävyisessä vihreässä on enemmän keltaista ja viileän sävyisessä enemmän sinistä.

Huomaatko jo kumpi sävy sopii iholleni paremmin?

Myös punainen voi olla lämmin tai viileä ja tämä onkin todella tärkeä huulipunan valinnassa. Tässä tein tarkoituksella hyvin saman väriset sävyt. Jos värit ovat uusi asia, niin sävyjä voi olla vielä tässä vaiheessa vaikea erottaa toisistaan. TÄSSÄ kirjoittamani juttu oikean huulipunasävyn valitsemisesta.

Tämän postauksen perusteella uskallan siis sanoa, että lähes kaikki värit sopivat kaikille, mutta värisävyn pitää olla oikea. 

  • Viileä keltaihoinen?

    Tämä on niin kiinnostavaa (ja tärkeää)! Oma iho on selkeästi keltainen. Verisuonet näkyvät sekä vihreinä että sinisinä. Mutta mielestäni minulle sopivat viileät sävyt aivan ehdottomasti. Tuo ihon keltaisuus vaan usein hämää, en ole koskaan punertava ja ruskettuessani erityisen keltainen. Sitten taas siskoni on selkeästi punertavaihoinen. Voiko siis olla viileä keltaihoinen? 😂🙈

    • Miia Johansson

      Joo verisuonet ei ihan aina näytä tätä oikein. Oon sen tässä viime aikoina huomannut. 😊

      Mutta siis ei oikein voi olla samaan aikaan lämmin ja viileä sävyinen. Samalla tapaa kuin esim. vihreä sävy ei voi olla samaan aikaan viileä ja lämmin. Ellei ole sitten 50/50 molempia sävyjä. 😊 Mutta jos iho on lähellä neutraalia, niin voi olla vaikea tunnistaa kumpaan iho taittaa. Mutta jos ei ole selkeästi viileä eikä lämmin, niin eri sävyt istuu silloin paljon paremmin. 😊

      • Viileä keltainen

        Yritin googlailla ja löysin jotain aiheesta, että voisi olla viileä keltapohjainen! Jes 😅 Onko sullakin vihreitä suonia?

        • Miia Johansson

          Hmm.. mitäköhän tarkoittaa viileä keltapohjainen? 😀 Neutraali? Samaan aikaan kun ei oikein voi olla viileä ja lämmin. Mulla ei ole vihreitä suonia, mutta verisuonienkaan perusteella ei aina oikein pysty katsomaan.

          • Roosa

            Joo, olen nyt opiskellut asiaa pari viikkoa :D, ja kävin Kanadassa kouluttautuneen analystin “dreipattavana” viime viikonloppuna. Olen tosiaan viileä, vaikka ihoni päällimmäinen sävy onkin keltainen. Kategorioita on 12, joista viileitä 6: 3 talvea ja 3 kesää. 🙂 Tosi kiinnostava aihe, ja kun tutustuu syvällisemmin, niin makes sense.

          • Miia Johansson

            Joo tuo 12 jaollinen onkin vielä paljon parempi, mutta vaatii jo sellaisen, joka tekee värien kanssa työtä joka päivä. <3 Hienoa, että pääsit ammmattilaiselle ja vielä Kanadaan asti. 😀

    • IrkkuR

      Olen ehdottoman viileä keltaihoinen. Petrol ja harmaanvihreä hyviä, vanharoosa jne. Todella höpöä väittää, ettei keltainen voi olla viileä. Ihan perusvärioppia kannattaa kurkata ennen kuin moista opettaa. ja lisäksi olennainen: silmien väri! Omat harmaanvihreänsinertävät saavat turkoosin niissä nousemaan esiin em värien kanssa.

      • Miia Johansson

        Oppia ikä kaikki. <3 Viileä keltaihoinen viitaisi oliiviin ihoon, koska oliivissa ihossa on sinisyyttä. 🙂 Ja kyllä keltainen on lämmin sävy ja väriympyrässä myöskin lämpimien sävyjen puolella. Jos keltaiseen lisää sinistä niin siitä tulee hieman vihertävä keltainen ja se on väriympyrässä aina lähempänä sinistä.

  • Malla

    Huippua että kirjoitat näistä väriasioista ja vielä näin selkeillä esimerkeillä! Kiinnostaisi vielä tietää, mihin kategoriaan oliivi-iho menee? Omasta mielestä ihoni on keltavihreä, mutta vaalea sellainen.

    • Miia Johansson

      Tätä asiaa joo mun pitää vielä opiskella lisää ja en osaa vielä tarkalleen sanoa. Usein sanotaan, että oliivi olisi viileä, koska vihreä on sinisen ja keltaisen sekoitus, mutta sehän tietenkin riippuu kuinka paljon on sinsitä ja kuinka paljon keltaista. Mutta tubesta löytyy aiheesta paljon. 🙂

    • Katri

      Oliivi-iho on viileä, yleensä talvityypin iho. Eli sinulle sopisivat todennäköisesti voimakkaat, kirkkaat ja kylmät sävyt, kuten sähkönsininen ja fuksia.

  • Netta

    Oon jotenkin ihan hukassa näiden värianalyysien kanssa. Mulla on todella lumikin vaalea iho, joka ei rusketu helposti, joten päättelisin, että ihoni taittaa punaiseen. Kuitenkin meikkivoiteissa olen joskus testannut punaiseen taittavaa meikkivoidetta ja todennut, että keltaiseen taittava näyttää ehdottomasti paremmalta. Esim. Estee Lauder double wear sävyni on 1N0 Porcelain. Olisiko minulla siis neutraalin sävyinen iho, kun ei jotenkin osu kumpaankaan kategoriaan täysin? Koruissa hopea sopii mielestäni paremmin kuin kulta.

    • Miia Johansson

      Mä käytän itsekin aina keltaiseen taittavaa meikkivoidetta. Itselläni ja ennen asiakastyössä lähes kaikilla. 😊 Tästä on kohta eri koulukuntaa. Mutta jokainen iho sisältää myös keltaista sävyä ja sellainen meikkivoide myös peittää parhaiten kasvojen punakkuuden, jota on melkein kaikilla. Eli voit hyvinkin olla ihon sävyltä viileä. 😊

  • Ulla

    Aivan mainio postaus! Nuo sinun esimerkit avasivat minulle lämpimien ja kylmien sävyt erittäin hyvin.

    • Miia Johansson

      Kiva kuulla 😍

  • Katja

    Hei Miia,

    Mahtava aihe!! Kiitos. Ja jos mahdollista, niin tätä opetusta lisää.

    • Miia Johansson

      Joo koitan miettiä miten saisin tästä jotain kivoja postauksia 😍

  • Nipsuuh

    Nää sun värijutut on tosi kivoja! Osaan kyllä katsoa tosi hyvin väreistä ja sävyistä, että ovatko lämpimiä vai kylmiä, ja muista ihmisistä aika monesta näen sen nopeastikin, mutta itsestäni en vaan saa tulkintaa 😅. Täytyypä kokeilla vielä tuota puhdasta paperia vasten.

  • Punapää

    Ihoni on selkeästi punaiseen taittava ja vaikeasti ruskettuva. Minulla on myös pisamia ja todella lämpimän sävyinen punaruskea hius. Olen aina ajatellut että lämpimät sävyt oranssit, ruskeat ja vihreät sopivat itselleni erityisesti vaatetuksessa, eikä nuo kylmät ole koskaan tuntunut omilta. Meikissä kyllä pidän enemmän esimerkiksi kylmän sävyisestä poskipunasta. Mutta olenko värianalyysin mukaan kylmä?

    • Miia Johansson

      Punapäille tämä menee hieman erilailla, mutta en ole perehtynyt vielä asiaan niin tarkasti. 🙂 Kun oon meikannut luonnostaan punapäitä, niin oon laittanut aina lämpimiä sävyjä.

  • Mirkkis

    Kiitos hyvinkin hyödyllisestä postauksesta! Olen vinkkiesi avulla saanut jo tehtyä muutoksia meikkisävyihini sekä vaatekaappiini. Ennen olen ostanut lähinnä vain mustia vaatteita, ja nyt olen avullasi uskaltautunut ostamaan viileän sävyisiä vaatteita-ne ovatkin kivoja ja paljon paremman näköisiä kuin synkät mustat👍eli Kiitos jälleen kerran 💕

  • Sonja

    Ihana ja todella havainnoiva postaus!

    Itse myös kriiseilen oman sävyn kanssa. Iho on todella vaalea, välillä jopa kalpea. En rusketu kasvoilta enkä dekolteelta, mutta jalat ja vatsa ruskettuvat. Silti olen mielestäni kelta enkä punainen. Näin ovat myös sanoneet lukuisat maskeera / kosmetologit eli täytynee luottaa heihin 🤔

  • Hanna

    Kiitos jälleen kivasta postauksesta! Just aloin miettimään, että tulihan uudet silmälasit valittua oikein 🙈 Hyvä pointti juurikin tuo, että useimmat värit sopii, kunhan sävy on oikea.

  • Maarit

    Erittäin mielenkiintoista ja hyvää tietoa🥰

  • Hipsu

    Mä en tiedä mikä mussa on vikana, mut ainut vaatteiden väri mikä saa kasvoni hehkumaan on tummanharmaa 😀 Niinku tosi mielelläni käyttäisin vähän vähemmän synkkiä värejä, mutta aina se harmaa päätyy päälle koska se on se ainut mikä näyttää hyvältä, haha.

    • Miia Johansson

      Ootko kokeillut eri värejä vaatteissa? Ehkä se oma ei vaan oo vielä osunut kohdalle. 🙂

  • Kati

    Tuntuuko kenestäkään muusta epäreilulta, että keltaiselle iholle meikeissä esim.luomivärit käy vaan lämpimät, ruskeat ja korallit.jokunen turkoosi ja kulta. Itse haluaisin käyttää raikkaita pastelleja. Lisäksi viileälle iholle käy lämpimät sävyt kunhan ruskettunut. Niin siis itsellä keltainen iho. Hyvä postaus ja kaipaisin lisää kyseisiä postauksia.

    Osaatko muuten sanoa onko lämmintä pinkkiä huulipunaa olemassa?

    • Miia Johansson

      Korallin pinkki on 🙂

  • Nina K.

    Voiko sellanen olla mahdollista, että tietyissä väreissä kylmä näyttää paremmalta tietyissä taas lämmin?

    Itsellä esim. Ruskeat ja keltaiset on tosi hankalat sävyt, mutta taas harmaat ja beiget sopii. Kylmät punaisen sävyt ja kaikki vihreät, mutta taas lämmin violetti ja sininen. Puhdas lumen valkoinen ei sovi ollenkaan. Mulla on ihan selkeästi kellertävä Iho kasvoilla ja käsissä. Keskivartalo ja jalat taas punertavat. Mitä enemmän rusketun, sitä kektaisemmaksi Iho muuttuu. Tukassa viileiden sävyjen ylläpitäminen on supertuskaista.

    Pukeudun yleensä murrettuihin ja vaaleisiin sävyihin, koska kirkkaan ja tumman sävyn valinta on ollut iso vaikeus!

    • Miia Johansson

      No sinänsä kyllä, koska ruskeita ja keltaisia on niin lämpimiä ja viileitä ja sama menee muissakin sävyissä. 🙂 Mutta ihon pohjasävy on kauttaaltaan kuitenkin se sama.

  • Kati

    Lisään vielä, että kävin värianalyysissä taannoin ja näin kuinka viileät värit sopii paremmin ja lämpimät teki ihon keltaiseksi tai punaiseksi. Mutta käsivarsissani ja kaulassa iho selkeästi keltaiseen taittava jos vertaa valkoiseen paperiin. En oikein vieläkään käsitä miten voi olla? Vaikka värianalyysissä tulos oli kesä niin kellertävä iho muuten?

    • Miia Johansson

      Niin en osaa oikein sanoa, mutta jos värianalyysin tekijä oli hyvä, niin luottaisin häneen. 🙂

  • utelias

    Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Tätä mun pitää tutkia vielä enemmän, koska oliivi on tosiaan lämpimän ja viileän sekoitus eli vihreässä on keltaista ja sinistä. Mutta kuulee sanottavan, että oliivi-ihoisille sopisi paremmin viileät sävyt. En tosin vielä oo opiskellut asiaa tarpeeksi. Kannattaa kurkkia tubesta – siellä on aiheesta paljon videoita.

  • utelias4

    Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?

  • utelias4

    Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?

  • Markit

    Heippa; Joskus mietin, kun täällä kommentoin, että kaikki muut osaavat niin paljon kaikkea, meikkaamisesta etenkin. Itse kun huseeraan enemmän suurella innolla kuin taidolla 😂. Mutta nyt kuvittelen olevani vahvoilla. Värioppi on minulle kuin suomen kielioppi: en hallitse, mutta osaan ( kuvittelen niin 😄) käyttää värejä. Sijamuodot on muuten käsittämätön viidakko!!! Sen sijaan itselle sopivat värit on helppoja, sillä kylmät sävyt sopivat ja ne tulee näköjään valittua automaattisesti. Ja tämä postaus vahvisti sen, minkä silmä peilistä näkee. En ole ikinä miettinyt värianalyysejä. Kyllä kaupassa huomaa, jos se vaaleanpunainen pusero onkin sävyltään väärä.
    Ja lopuksi…kuvaamataidon opettaja sanoi aikoinaan, että se piirtäminen ei ole vahvuuteni, mutta värien käyttö on hyvä. Enkä todellakaan osaa piirtää yhtään!!!🤣. Oli viisas opettaja.🌹

    • Miia Johansson

      No niin! 😀 Joillain tosiaan on luonnostaan sitä värisilmää. 😀

  • Eve

    Oli kiva lukea tästä postausta koska olen viime päivinä kriiseillyt mikä “vuodenaika” olen värianalyysin mukaan. En ole saanut selvyyttä onko minulla kylmän vai lämpimän sävyinen iho: omaan silmään se näyttää kellertävältä, mutta suonet ovat vähän enemmän sinisävyiset. Hankaluutta lisää se että hiukset ovat lämpimän vaaleanruskeat. Kunnon kriisin sain tästä itselleni aikaiseksi 😂

    • Miia Johansson

      Älä turhaan kriiseile vaan mee vaikka ihan oman mieltymyksen mukaan. 🙂 Onko sulla siis hiuksissa oma väri?

      • Eve

        Jep hiuksissa on oma väri. Ei ole koskaan värjätty eli jäämiäkään ei ole 🙂

        • Miia Johansson

          Näiden sun kommenttien perusteella ajattelisin, että oot lämmin. Mutta vaikea tietty näin kirjallisesti tehdä analyysiä. 🙂

  • Mira

    Minusta on helppo erottaa kylmät ja lämpimät värit ja sävyt, mutta omaa pohjasävyäni en kerta kaikkiaan tunnista 😅 jotkut viileät näyttävät hyvältä, samoin jotkut lämpimät, sekä vaatteissa että meikissä. Joten ihan puhtaasti yritys-erehdys-periaatteella mennään 😂

  • Anna

    Heippa Miia!

    Osaisitko neuvoa jotain luonnonkosmetiikan kiharavoidetta?

    Käytössäni on suosittelemasi Brunsin hoitoainesuihke, Briogeon shampoo (Be Gentle, Be Kind Aloe + Oat Milk Ultra Soothing) ja hoitoaine (Superfoods Kale + Apple Replenishing). En vaan saa näillä pelkästään kiharoitani esiin ja pysymään. Hiukseni ovat värjäämättömät, aika ohuet ja taipuisat/kiharat.

    Tänään kokeilin kaapistani löytynyttä SIM sensitiven DS pre styling creamia ja hiukseni on melkein korkkiruuveilla. Tuotteen inci:

    Aqua, Cetyl Alcohol, Propylene Glycol, VP/VA Copolymer, Alcohol Denat., Ethylhexyl Palmitate, Polyquaternium-7, Hydrolyzed Vegetable Protein PG-propyl Silanetriol, Glyceryl Stearate, Cetrimonium Chloride, Panthenol, Tocopheryl Acetate, Ceteareth-20, Polyquaternium-37, Ethylhexyl Methoxycinnamate, Dimethicone, Propylene Glycol Dicaprylate/Dicaprate, PPG-1 Trideceth-6, Phenoxyethanol, Potassium Sorbate, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Citric Acid, Pantolactone.

    Tämä tuskin tekee hyvää hiuksilleni? 🙁 Ainakin alkoholin määrästä päätellen kuivattaa jo valmiiksi kuivaa tukkaani. Kiitos jos pystyt auttamaan!

    • Miia Johansson

      Heippa Anna! 🙂 Jos hiukset on enemmän taipuisat/kiharat, niin kihara ei välttämättä pysykään niissä ilman muotoilutuotetta. Mä en saa kunnon kiharaa pysymään muuten kuin geelillä. Vaahdolla tulee vähän suttuisempi lopputulos. Valitettavasti mun suosikkigeeliä ei enää saa Suomesta ja en ole tutustunut uusiin.

      Tuo inci, jonka pistit, niin siinä on siis toisena raaka-aineena rasva-alkoholi, joka on kostuettava ainesosa. Mukana on myös denaturooitua alkoholia, joka on taas kuivattavampi. Mutta on oikeastaan mahdotonta tietää tuosta, että paljon kuivattavaa alkoholia on. Jos tuote ei nyt ihan alkoholille tuoksu, niin luultavimmin sitä on aika vähän.

  • AMKI

    Moikka!🙂 Miten on hiusvärien kanssa-toimiiko sama periaate? Lämmintä sävyä lämpimälle iholle ja kylmät tuhkaiset sävyt viileälle ihonsävylle? Muistaakseni luin wellan julkaisusta, että parhaiten toimisi juuri hiusväreissä päinvastoin eli lämpimälle ihonsävylle viileät hiusvärit 🤔

    • Miia Johansson

      Joo, sama periaate toimii ja noista luomiväreistä voikin napata myös niitä hiussävyjä. Tuota oonkin ihmetellyt, että miksi esim. Wella sanoo juuri toisin päin, koska tämä asia on todella ilmiselvä, että viileälle soppi viileä ja lämpimälle lämmin. 🙂 Siis jos puhutaan optimaalisesta ja kaikista imartelevimmasta sävystä.

  • Ullis

    Muakin kiinnostaisi juttu vaaleasta oliivi-ihosta. Ja ehdottomasti lisää väripohdintoja muutenkin! Jäin miettimään, mitä se vaikuttaa omaan tyyppiin, kuten sanoitkin, että kasvoissa jokaisella on myös punaisuutta. Ja viimeisenä pohdin vastavärejä, kuten sitä, että punaisiin hiuksiin siniset silmät luovat kontrastin, jossa toinen väri on lämmin ja toinen viileä. Ehkä aksenttina vastavärit voivat tuoda särmää meikissä? Ja vielä mietin oliivinvihreää sävyä. Se on itsessään värinä helposti jotenkin tunkkainen, joten koen sen väreistä vaikeimpana, vaikka olisikin lämminsävyinen.

    • Miia Johansson

      Heippa Ullis! 🙂 Ihon punoittaminen ei sinänsä vaikuta ihon pohjasävyyn. Pohjasävy aina kuitenkin on se sama ja se kannattaa katsoa käsistä ja dekolteelta. 🙂

      Vastavärit tosiaan tuovat toisiaan enemmän esiin. Sinisen vastaväri on oranssi ja punaisen vihreä. Sen näkee helposti tuosta väriympyrästä eli vastaväri on suoraan vastapäätä. Vastavärit ovatkin sitten eri asia meikissä esimerkiksi. Esim oranssi tuo esiin sinisiä silmiä. Tällöin jos iho on viileä, niin oranssi voi tehdä väsyneen näköiseksi. Mutta jos sitä on suhteessa vähemmän kuin vaikka jotain toista sävyä silmämeikissä, niin näin ei käy. Jos siis haluaa olla tarkka.

      Oliivinvihreääkin on muuten monia eri sävyjä ja sieltäkin varmasti löytyy se oikea sävy. 😀

      Tässä postausta aiheesta mikä luomivärisävy millekin silmän sävylle: https://miiajohansson.com/2021/02/mika-luomivarisavy-millekin-silman-varille/

  • Anni

    Onkohan hiusten luonnollinen sävy sama (kylmä vs lämmin) kuin ihon pohjasävy? Voiko siis hiukset olla luonnostaan viileät ja iho lämmin? Hämärästi muistan kampaajan joskus sanoneen, että oma hiusväri on aina viileä.

    • Miia Johansson

      Voi olla eri sävyjä samalla tavoin kuin silmissä on eri sävyjä mitä ihossa. Kaikista helpoin se on ajatella punapäiden kautta. Heillä on lämpimän sävyiset hiukset ja iho voi olla viileän sävyinen. 🙂

  • Elina

    Jos jossain vaiheessa perehdyt vielä tarkemmin, miten tämä homma menee true-punapäillä niin olisi mahtavaa kuulla aiheesta. Saan aina vähän eri neuvoja ammattilaisilta värikosmetiikkaa ostaessa, mutta useimmat suosittelevat kuitenkin lämpimämpiä sävyjä esim. luomiväreissä tai koruissa (kulta), mutta sitten taas esim. poskipunassa viileämpiä. Itsellä siis punertava vaalea iho, jota pidän kyllä kylmänsävyisenä, mutta toisaalta hiusten väri tuo kasvoille myös paljon lämpöä, joten on ajoittain vähän ristiriitaista, mitkä sävyt sopii. Vaatteissa musta on ehdottomasti paras ja viileä vihreä, tummansininen jne.

    • Miia Johansson

      Joo.. pitää katsoa. En oikein koskaan uskalla sanoa asioista ennen kuin olen varma. 🙂

  • Hanna

    Tämä on todella mielenkiintoinen aihe! 🤩 Olen tutkinut tätä jonkin verran, enkä kyllä edelleenkään tiedä olenko viileä, vai lämmin.
    Meikkivoiteista sopii aina joko neutraali, tai keltapohjainen, ei koskaan viileä ja punapohjainen. En pala kovin herkästi ja rusketun ihan hyvin. Verisuonia löytyy vihreitä ja sinisiä ranteesta. Korumetalleista parhaiten sopii hopea, hiukset viileänsävyisinä parhaat (ovat sitä myös luonnostaan) ja vaatteista läy viileät sävyt. Esim. luonnonvalkoinen näyttää mulla tunkkaiselta. Mikä siis olen? 😃

    • Miia Johansson

      Todella vaikea näkemättä sanoa, mutta luonnonvaalea on sellainen joka ei välttämättä toimimaan viileällä iholla. Kirkkaan valkoinen on parempi. 😊

  • Katri

    Huippua että kirjoitit aiheesta! Suomalaiset voi monesti olla kyllä perinteisen värianalyysin kohteena vähän haasteellisempaa porukkaa, kun monilla ne omien sävyjen lämpimät ja kylmät vivahteet on hyvin hienovaraisia. Netistä löytyvät materiaalitkin on monesti tehty muille kuin kotimaisille markkinoille, ja esimerkkikuvien henkilöillä on erilainen sävytys kuin useimmilla suomalaisilla luonnostaan. Harvalla on esimerkiksi sellainen syksyihmisen selkeän lämmin hunajainen iho. Monesti silmissä on viileitä vivahteita, vaikka ihossa olisikin lämpöä.

    Mä olen luokitellut itseni syksyksi, mutta ihoni on todella vaalea, josta lämpöä hädin tuskin erottaa. Kellertävä se kuitenkin on, kun paperiin tai punasävyiseen kaveriin vertaa. Hiukset on tummat, valaistuksesta riippuen kylmän tai lämpimän ruskeat – kultaisia hiussuortuvia on kuitenkin paljon. Silmät on tummanvihreät, mutta sävy on melko viileä, jopa harmahtava. Iiristen hienoisen kellertävyyden näkee vain hyvin läheltä ja kirkkaassa valossa tarkasteltuna.

    Osa ihmisistä on tosi selkeästi sijoitettavissa tiettyyn vuodenaikaan, ja näillä tyypeille myös on hyvin helppo tunnistaa ne imartelevat värisävyt ja toisinpäin. Mulla on ystävä, joka on täydellinen malliesimerkki kevätihmisestä: oikein sellainen hunajaisen lämmin ihosta silmiin 💛 Hänelle en pukisi sinistä, ja sattumaa tai ei – kaikki lempivärinsä ovatkin lämpöisiä. Sitten on meitä, joilla se sävytys ei niin voimakkaasti huuda lämpöä tai kylmää, joten vastapuolenkaan sävyt ei aiheuta juurikaan näkyvää ristiriitaa ja on lopulta aika vaikea sanoa, mikä imartelee parhaiten.

  • Susanna K.

    Moikka 🙂 miten kun oma tukka on vaalennettu ihan helmen platinaksi, ja kasvot punottaa helposti t alueelta, rusketun helposti en pala yleensä naamasta. Usein meikkivoiteet näyttää mulla joko liian keltaselta, vaalealta tai joudun käyttämään aika tummaa jolloin naama näyttää usein entistä punasemmalta. Toki talvella todella vaikea löytää omaa sopivaa sävyä. Miksailin luonnonk. Madarak kahta sävyä mutta en enää tykkää madarak koostumuksesta, siirryin takaisin normimeikkivoiteisiin. Käytin koko syksyn isadoran active mv:tta sävyssä 14sand, kävi tummaksi ostin 12light honeyn joka aivan keltainen kasvoillani. Nyt en tahdo löytää mitään hyvää sävyä. Mikä kuulostaisi sopivalta platinablondille, jolla hieman punoittaa kasvot

    • Miia Johansson

      Heippa Susanna! 😊 Eli nyt puhutaan siis sun kohdalla enemmänkin oikean meikkivoidesävyn löytämisestä ja erityisesti oikeasta tummuus/vaaleus asteesta? Iho voi kasvoilta olla siis punertava, vaikka se olisikin keltaiseen tai punaiseen taittava. Siitä kirjoittelinkin postauksessa. Eli tämä on siis eri asia kuin se mikä on ihon pohjasävy.

      IsaDoran meikkivoidesävyjen perusteella osaan sen verran sanoa, että jos sävy 14 on liian tumma, niin sulla on hieman vaaleampi iho talvella kuin sellainen perus vaalea iho. Sävy 12 tosiaan on todella oranssi. Tästä meikkivoiteesta ja sen sävyistä kirjoitin esim. tässä postauksessa: https://miiajohansson.com/2020/02/meikkivoide-rasvaiselle-iholle-x3/

      Eli hiusten sävy tai ihon punoittaminen ei vaikuta meikkivoiteen sävyn valintaan. Vaan siinä pitäisi yksinomaan katsoa sun ihoa. Ja tietenkin sun ihotyyppi ja toiveet meikkivoiteesta vaikuttaa valintaan todella paljon. Tuossa postauksessa, jonka linkkasin sulle, on muita vaihtoehtoja tuon tyylisistä meikkivoiteista.

      Mutta yksi hyvä vinkki, jos meikkivoide on ihan hiukkasen liian tumma, niin peitevoiteella voi tuoda iholle valoa ja näin myös meikkivoide ei näytä enää niin tummalta. Eli kasvojen keskiosiin ja podkivarjostuksien alle. Myös se, että laittaa meikkivoidetta todella ohuen kerroksen voi auttaa siihen ettei se näytä niin tummalta. 🥰

  • Tuula Tarkiainen

    Hei, ihanaa olisi saada suosituksia vaalealle oliivi-iholle, sillä se on oikeasti vaikea. Keltaiset näyttää liian keltaiselta ja monet neutraalitkin ovat persikkaisia ja sen myötä varsin kamalia. Olen käyttänyt Essen meikkivoidetta sävy 5 (oliivi) ja 2 sekoitettuna, mutta kiva olisi löytää muitakin. Eri juttuja lukiessa on tullut ajatus, että oliivi-ihoinen voi olla joko kylmä tai lämmin, riippuen silmien ja hiusten väristä.

    • Miia Johansson

      Joo, saman oon huomannut, että oliivi-ihoinen voi tosiaan olla myös viileä. Mä itse käytin asiakkaita meikatessa naisille aina keltaiseen taittavia sävyjä. Ne istui aina kauniisti. Miehillä on hyvin usein taas paljon punaisempi iho, jos puhutaan vaaleasta ihosta. 😊

  • Platina

    Ihonvärini on selkeästi lämmin (talvella hyvin vaalea). Joskus aikoinaan testattu syksyksi, vaaleaksi sellaiseksi. Hiusten väri oli nuorempana maantienvärinen, jossa hieman lämpöä. Nykyään hiukset ovat täysin harmaantunut kylmän platinan vaaleaksi/valkoiseksi. Meikki ja vaatevärit askarruttavat, kun hiusväri nyt kylmä. Olisiko vinkkejä??

    • Miia Johansson

      Heippa Platina! 🙂 Mä menisin silti oman ihon sävyn mukaan värivalinnoissa.

  • Ansku

    Hei Miia!

    Kiitos tästäkin huippumielenkiintoisesta kirjoituksesta ❤️ Värivalinnoista olisi ihana kuulla enemmänkin, nimittäin meitä väriensä kanssa hukassa olevia tuntuu olevan aika paljon 😄

    Minut on kaksi kauneusalan ammattilaista luokitellut kevääksi ja yksi oli sitä mieltä, että olen viileä neutraali. Itse kuitenkin kokisin itseni vaaleaksi syksyksi, sillä en koe kirkkaita värejä millään tavalla omikseni, vaan enemmänkin murretut sävyt näyttävät omaan silmään parhailta. Koen myös hieman lämpimien sävyjen olevan itselleni viileitä parempia, kunhan eivät ole kovin voimakkaita. Mulla on erittäin vaalea iso, joka ei juuri rusketu ja palaa hyvin helposti. Kuitenkin se on mielestäni enemmän keltaiseen kuin punaiseen taittava. Silmäni ovat vihreänruskeat ja oma hiustenväri on keskiruskea ripauksella kultaa. Ymmärrän kyllä, että näkemättä on erittäin vaikea sanoa, mutta miltä tämä mun kombo sinusta kuulostaa?

    Olisin kiinnostunut myös värianalyysistä, mutta hyvän tekijän löytäminen tuottaa tuskaa. Onko sinulla vinkata paikkoja?

    Kiitos jo etukäteen vastauksestasi ja ihanaa syksyä ❤️

    • Miia Johansson

      Helou 😊 Tosiaan melkein mahdotonta sanoa näkemättä. Mutta värianalyysi pitkään niitä tehneeltä olisi ehdottomasti paras vaihtoehto. Ja ehdottomasti kahteentoista jaollinen. Mutta en valitettavasti tiedä kuka näissä olisi oikeasti hyvä.

  • Seija

    Olipas selkeä erottelu, kiitos siitä:)
    Näiden kanssa hyvä mennä ostaa vaateväriä, kun paljon väärää väriä vaatekaapissa , ni edullisesti ajattelin “uusia” vaatteet värinpoistolla ja sopivimmalla sävyillä:)

  • Nuunajii

    Tämä on supermielenkiintoinen aihe ja myös luonnollisena punapäänä kamppailen lämpimien ja kylmien sävyjen sopivuudesta, kun hiukset kupariset ja iho valkea lakana. Tuntuu, että kultaiset/ruusukultaiset korut oma juttu ja usein käytän maanläheisiä värejä (vihreä, ruskea, sininen, musta) pukeutumisessa, mutta kylmiä sekä lämpimiä meikissä. Olisipa hienoa saada joku punapäille tehty episodi aiheesta 😀

  • Liisa

    Minulla on lämminsävyinen, vaalea keltapohjainen iho, siis Kesä. Vaaleat hiukset. Minulle sopii ehdottomasti vain kylmäsävyiset vaate värit, myös kylmät kirkas pinkki huulipunat tms. Jokin lämmin värinen vaate tai oranssi, persikka huulipuna tekee kamalan näköiseksi.

    • Miia Johansson

      Heippa Liisa 😊 Kesä on värianalyysissa viileäpohjainen ihonsävy eli kylmään taittava. Kesälle sopii juurikin viileät sävyt. 🥰

  • Niina

    Olen Miia aina luullut, että olen samaa sävyä kanssasi kun puhut kylmistä väreistä itselläsi. Mutta oletkin kesän kylmä ja minä talven kylmä. No,olen usein tilannut juuri samoja värejä kuin sinulla. Ihan hyvältä näyttänyt kun en muusta ole tiennyt😅 Eli mulla siis ei nämä jutut ole oikein hallussa. Onko sulla yhteistyö kumppania värianalyysin puolella jota voisit suositella. Nimenomaan haluaisin osaavan meikkiopastuksen.

    • Miia Johansson

      Heippa Niina 🙂 Aloitan itse analyysien tekemisen meikkien kera Helsingissä ja ilmoittelen vapaista ajoista Instagramin puolella. Meikissä vahvemmissa ja värikkäämmissä meikeissä näkee enemmän eroa, kun puhutaan talven ja kesän meikkisävyistä. Mutta arkimeikissä talvella ja kesällä ei ole niin suurta eroa, koska puhutaan kuitenkin viileistä neutraaleista sävyistä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram