HAJUSTEETON JA TUOKSUTON KOSMETIIKKA – NÄILLÄ HOIDAT IHOASI

23.05.2020

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu.

PÄIVITETTY 23.10.2023

Hajusteet ovat kosmetiikan yleisimmin allergisoivia raaka-aineita, mutta silti toimivaa hajusteetonta kosmetiikkaa voi olla vaikea löytää. Tässä postauksessa löydät vaihtoehdot niin tuoksuttomasta kuin hajusteettomasta kosmetiikasta.

HUOM! Hajusteille tai tuoksuille voi herkistyä myös myöhemmässä iässä.  

HAJUSTEETON JA TUOKSUTON – MIKÄ ON NIIDEN ERO?

  • HAJUSTEETON: Ei sisällä itse raaka-aineena hajustetta. Et siis löydä inci-listalta synteettisiä tuoksuja, jotka ovat parfume tai fragrance. Et myöskään löydä eteerisiä öljyjä, joiden hajusteet on merkitty esim. limone tai linalool (nämä ovat yleisimmät, mutta muitakin on). Voit olla allerginen synteettisille hajusteille, luonnon hajusteille tai molemmille. Jos olet siis hajusteallergikko, niin se ei tarkoita, ettet voisi käyttää kosmetiikkaa, jossa on tuoksuja, jos tuoksu tulee itse kosmetiikan raaka-aineista. Esimerkkinä hajusteallergikko voi käyttää ruusuvettä, vaikka se tuoksuu ruusulle. Vaikka kukkaisvedet syntyvätkin eteeristen öljyjen sivutuotteena, niin hajustekomponentteja on niissä minimaalisen vähän, jonka vuoksi hajusteallergikot voivat näitä käyttää.
  • TUOKSUTON: Tuoksuille herkistynyt ei kestä itse tuoksuja. Tuotteen raaka-aineet voivat toisiaan tuoksua ilman hajusteitakin, kuten yllä mainitsemani ruusuvesi tai vaikka jotkut kasviöljyt.

Jos et oikein vielä tiedä mitään ihonhoidosta ja tähän mennessä olet käyttänyt kasvoillesi vähän mitä sattuu, niin kannattaa lukea seuraava postaus: Kuinka saada täydellinen iho? Tämän luettuasi ymmärrät, miksi hellävarainen putsari, kostauttava kasvovesi ja ravitseva kasvovoide/öljy ovat hyviä ja se mitä ihan perus ihonhoitoon kuuluu. Olethan jo jättänyt sen liian puhdistavat geeli- tai vaahtoputsarin pois, joka aiheittaa kaikista eniten iho-ongelmia.

1. KASVOJEN PUHDISTUS

  • HAJUSTEETON: Yksi lemppariputsareistani on *Evolven Cleansing Melt, joka on balmimainen putsari. Se poistaa tehokkaasti myös meikin, kunhan sen työstää ensin kuiville kasvoille ja antaa kaiken meikin sulaa ennen kuin lisää vettä.
  • TUOKSUTON: *Neal’s Yard Remedies puhdistusmaito on itselleni uusi tuttavuus ja käytän sitä tällä hetkellä kaksoispuhdistuksen toisessa vaiheessa, koska ihoni tukkeutuu helposti. Sitä voi toki käyttää pelkästäänkin ja sopii kaikille ihotyypeille. Tämä on erityisen hyvä herkälle iholle ja se kiilasi itselläni tämän hetken lemppari maitomaiseksi putsariksi.

2. KASVOVESI

  • HAJUSTEETON JA TUOKSUTON: Suomalaiset Olivia Kleinin tuotteet (Huom! Valmistusmaa silti USA) ovat pitkälti tuoksuttomia ja kasvovesistä monen suursuosikki onkin *Hydra Toner (uusi pakkaus), joka on loistava sekaihon kasvovesi. Hydra Toner on niin hajusteeton kuin tuoksuton.
  • HAJUSTEETON: Kuivalle iholle sekä myös herkälle iholle aivan loistava kasvovesi on *Laponie Balancing Essence.

3. KOSTEUSVOIDE TAI ÖLJY

Tässä kategoriassa loistaa suomalainen osaaminen ja mukana pari mun ehdotonta lempparia.

  • HAJUSTEETON: *Olivia Kleinin kevyt hydra lotion (uusi pakkaus) on varma valinta, sillä se sopii kaikille. Se on loistava kuivalle iholle, mutta myös epäpuhtaalle ja jopa atoopikolle, jolla on paha atopian vaihe meneillään. Öljyistä *Fiinin hajusteetonta Kaura-Tyrniöljyä on itse tullut ostettua jo useampi puteli. Se tekee ihosta superpehmoisen, tasapainottaa sekaihoa ja kosteuttaa kuivaa ihoa eli tämä sopii myös kaikille.
  • TUOKSUTON: *Kolme Cosmetics kehäkukka kasvovoide (pakkaus muuttunut) on moussemaista voidetta, joka öljyistä huolimatta imeytyy iholle tehokkaasti. Ihosta tulee silkkisen pehmoinen. Kehäkukalla on antibakteerisia ja antiseptisiä ominaisuuksia, jonka vuoksi se sopii myös akneiholle ja atoopikolle. Rasvoittuvalla iholla tämä saattaa olla ehkä liikaa päivävoiteena.

Onko täällä lukijoissa hajusteille tai tuoksuille herkistyneitä? Onko ollut vaikeaa löytää hyviä tuotteita, jotka toimii. 

  • Sanna

    Itse olen hajusteyliherkkä ja juuri kasvoille laitettavien tuotteiden kanssa pitää olla mieluiten tuoksuton/hajusteeton/hyvin miedosti tuoksuva. Pahimpia on voimakkaasti tuoksuvat kasvovoiteet, joita löytyy kyllä niin kalliista, edullisesta, luonnonkosmetiikasta kuin synteettisestäkin. Yleensä kun hyvän tuotteen löydän, niin pitäydyn siinä. Vielä kun herkkäihoisena ei voi lähteä ihan kaikkea edes testaamaan.
    Tällä hetkellä ihonhoitotuotteet on kokoelma korealaista, The Ordinarya ja ihan marketista löytyvää.
    Tuoksujen suhteen on tullut pikkuhiljaa aina vain enemmän haastetta ja aiemmin käytössä olleita tuotteita jää pois, esimerkiksi hiustuotteissa. Onneksi niissäkin on nykyään myös valinnanvaraa.

    • Miia Johansson

      Heippa Sanna! Joo, tää on kyllä tosi haastavaa, jos herkkyydet/allergiat pahenee. 😔 Mitä oon itse tutkinut tuotteiden incejä näin kokonaisuudessaan, niin oon huomannut, että on tosi vaikea löytää tuoksuttomia/hajusteettomia, joissa on vielä laadukkaat raaka-aineet.

  • Heli

    Suosittelen testaamaan kotimaisen Atopikin Tehokosteuttavaa kasvosuihketta herkälle iholle, sisältää ikävä kyllä hajusteita, mutta sopii todella hyvin omalle herkälle, lievästi atooppiselle ja toisinaan hajusteisiin reagoivalle iholleni. Pullo on kyllä pieni (50ml), mutta hinta on tuota Bybiä edullisempi, n. 19,50. Ja on luonnonkosmetiikkaa 😉

    • Miia Johansson

      Heippa Heli! 🙂 Joo, mulla onkin ollut näitä Atopikkejä testissä ja ihan jees tuotteita. Tää kyseinen onkin tosiaan todella vahvasti hajustettu ja en oikein sitä itsekään pystynyt käyttämään, vaikka en ole hajusteallergikko tai tuoksuyliherkkä. Sinänsä oon kyllä tosi tyytyväinen, että apteekissa on suomalaista luonnonkosmetiikkaa. 🙂

  • Karo

    Sairauden mukana minulle tuli myös hajusteherkkyys. Onneksi kestän hyvin eteerisiä öljyjä ja luonnon tuoksuja, joten siirtyminen luonnonkosmetiikkaan pelasti. Edes mietoja synteettisiä hajusteita en siedä ollenkaan. Mutta jestas mikä ongelma on ollut löytää turkkikoiralle sopivia tuotteita, joita myös omistaja kestäisi! Ärsyttää suunnattomasti muutenkin, että herkkänänäisen eläimen turkki haisee kuin hajuvesi, mutta tätä ei tunnu kovin moni koiran omistaja edes ajatelleen. Ja sitten se kuuluisa SLS.. Sitä kun löytyy joka purkista, ja koiran iho ja turkki kuivuu. Onneksi luonnonkosmetiikka alkaa rantautua pikku hiljaa myös eläinpuolelle. Meillä on nyt käytössä Englantilainen luonnonkosmetiikkasarja WildWash, joka oli takkuturkin pelastus 👍

    • Miia Johansson

      Heippa Karo! 🙂 Joo, todella hyvä huomio, että sun tapauksessa eläimetkin tarvitsee hajuttomia tuotteita. Ja voisi kuvitella, että eläinkin arvostaa hajusteettomia tuotteita. 🙂

    • Sara Matilda

      Moikka! Oletko jo tutustunut kotimaiseen Famo-sarjaan, missä on shampoo- ja hoitoainepaloja? Ja Famolla on myös koirille oma shampoo. Suosittelen.
      Tuoksuton Untuva on oma suosikkini, se sisältää ei juuri mitään, mutta lopputulos on ihanan pehmeä. Olen pessyt tuplapesuja, niin että käytän ensin shampoopalaa, ja sitten vielä eri shampoolla (kotimainen sekin) ja hoitoaine lopuksi. Famoon tutustumisen jälkeen päänahka on pysynyt terveenä.

  • Lilli

    Miia, upea huulipuna sulla! Mitä se on?

    • Miia Johansson

      Heippa Lilli! 🙂 Tässä taitaa olla Zuii LUX huulipunaa sävyssä Coral Red ja rajauksella oon lisännyt tummuutta ja kolmiulotteisuutta. Rajauskynää en ikävä kyllä muista.

  • Janita

    Olisko mahdollista et tekisit jossain vaiheessa niistä hohtavista voidemaisista luomiväreistä postausta? 🥰
    Mulle ei tunnu lainkaan sopivan mattaiset luomivärit.

    • Miia Johansson

      Heippa Janita! 🙂 Joo, ehdottomasti. Mulla on tällä hetkellä pienet tutkimukset menossa, että mitkä olisi parhaita.

  • Henna

    Moi! Sopiiko nuo suosittelemasi kasvojen puhdistustuotteet käytettäväksi, jos on ripsien pidennykset? 🙂 Vai pitäisikö silloin olla oma putsari silmämeikin puhdistukseen?

    • Miia Johansson

      Heippa Henna! 🙂 Ikävä kyllä molemmissa putsareissa on öljyä. Mutta jos olet siis herkistynyt tuoksuille tai yleensäkään kosmetiikan raaka-aineille, niin suosittelen harkistemaan ripsienpidennyten käyttöä. Niiden liimat ovat todella herkistäviä. Tosin samaan hengenvetoon entisenä ripsienpidennysaddiktina ymmärrän, että niitä haluaa käyttää. <3

  • NiinaP.

    Moi Miia! Löysin sun blogin muutama viikko sitten ja oon löytänyt tosi paljon itselle hyödyllistä tietoa täältä. Kiitos monipuolisesta sisällöstä ja auttavista vinkeistä! Inspiroit mua tosi paljon värikkäillä ja mielenkiintoisilla meikkilookeillasi. 🙂

    Itse huomasin reilu puoli vuotta sitten että ihoni on herkistynyt kun suunympärysihottuma läjähti naamalle oikein ärhäkkänä. Siitä alko kokeilu aina vaan hellemmän kosmetiikan suuntaan. Google ja muiden kokemusten lukeminen auttoi, etten joutunut kokeilemaan ihan kaikkea a:sta ö:hön. Nyt oon saanut sen aika hyvin rauhoittumaan tunnollisella, mutta kuitenkin hellävaraisella hoidolla. Suomalainen btb13 tuntuu sopivan tällä hetkellä parhaiten. Pod on rauhoittunut ja vaikuttaa ns. vetäytyvän.

    Nyt kun hoito on kunnossa, on seuraavana löydettävä meikkipohja, jonka pod sietää. 🙂

    Hyvää kesän odotusta!

    • Hanna

      Saako tänne väliin huudella😀 Mullakin POD ja ehdottomasti paras on mineraalimeikkipohja, siinä ei kerta kaikkiaan ole mitään ylimääräistä☺️ Kannattaa kokeilla! Itse käytän Alima purea. Se on huippuhyvä. Mitä lyhyempi inci, niin sitä parempi, erityisesti podin kanssa.

      • NiinaP.

        Kiitos vinkistä! Pitää kokeilla. Toistaiseksi olen jättänyt ärtyneet kohdat täysin ilman meikkiä, mutta olisihan se kiva löytää meikkipohja, jota uskaltaisi käyttää edes kevyesti korjaamaan naaman kirjavuutta. 😀

    • Miia Johansson

      Heippa Niin! 🙂 Hanna tuossa on ihan oikeassa, että mineraalimeikit ovat tähän aivan loistava valinta. Ne eivät sisällä mitään ylimääräistä. Ja mulla löytyykin juuri tuosta alima puresta postaus. Se on loistava tuote. Tässä postaus:

      https://miiajohansson.com/2020/03/29/markkinoiden-paras-mineraalimeikkipuuteri/

      • NiinaP.

        Vaude, heti löytyi siis iltaluettavaa. 🙂 Kiitos, Miia!

  • Markit

    Hei; Nuo tuoksujutut ovat siitä jänniä, että koskaan ei tiedä, mikä tuoksu aivastuttaa. Toisaalta apteekin perusvoide voi olla hajusteeton, mutta raaka-aineista vaan tulee kamala tuoksu. Joku hajuvesi kutittaa nenää, toinen taas ei. Ikinä ei siis tiedä ennenkuin on kokeillut. En siis ihan luota, jos joku sanoo tuotetta hyväntuoksuiseksi, tutkin itse.
    Bybi mega mist…Pitihän se jo ottaa kokeiluun, vaikka Whamisaa jäljellä. Onhan se hyvä tuote, pakko myöntää. Ja huomattavasti mukavampi käyttää kuin Whamisan kierrekorkkipullot. Itse asiassa paras ostamani, käytän kyllä vanhatkin kasvovedet loppuun. Ostan uudenkin, ellet löydä vastaavaa edullisemmin 😀.

    • Miia Johansson

      Heippa Markit! 🙂 Joo, tosiaan tuoksuyliherkkyys on eri homma kuin hajsuteallergia ja jotkut tosiaan voivat joitakin tuoksuja sietää ja jotkut sitte taas eivät mitään. Tähän postaukseen keräsin sellaiset, jotka eivät tuoksu yhtikäs miltään. 😀 Mutat joo ymmärrän pointtisi tuosta, miten eri tuoksut haittaavat ja ärsyttävät eri neniä. 🙂

      • Lenttura

        Nyt mä yllätyin, että tuo Hydra toner lukeutuu tuoksuttomiin. Itse ennen apteekin synteettisiin hajusteettomiin tottuneena hommasin alkuvuodesta mm tuon Olivia Kleinin hydra tonerin Twistbeltä ja ihastuin täysin tuon kasvoveden mietoon tuoksuun 😍 En missään nimessä osaisi sitä tuoksuttomaksi kutsua.

        Hydra toner tuli siis käyttöön kun hommasin tuon twistben sekaihon hoitosetin. Sillä oon saanut tosi hyvin ihon rasvoittumista rauhoittumaan, mutta, musta tuntuu että iho on toisinaan pintakuivempi kuin ennen tuota settiä 🤔 Jos vaihdan yhden tuotteen kosteuttavampaan (kun kerralla ei raaski kovin montaa alkaa vaihtamaan), niin oisko kannattavinta vaihtaa putsari, kasvovesi vai öljy/voide?
        Tällä hetkellä kyllä tuon kasvoveden oon vaihtanut kokeiluksi ruusuveteen, kun tuo hydra toner loppui.

        Kiitos paljon huippublogista ja vinkeistä! 🧡

        • Miia Johansson

          Helou 😊 joo, siis sinänsä kosmetiikassa on kuitenkin aina jonkinlainen ominaistuoksu ainakin omasta mielestäni. Esim tuo NYR putsari tuoksuu sellaiselle apteekin voiteelle mielestäni. 😃

          Munkaan iholla ei Hydra toner ihan aina oo tarpeeksi kosteuttava ja tuntuu, että saan paremman kosteutuksen tuotteesta, jossa on hyaluronihappoa. Jos et oo siis hajuste- tai tuoksuherkkä, niin bybin mega mist on loistava. Ruusuvesikään ei välttämättä ole tarpeeksi kosteuttava. Mutta jos siis haluat yhden tuotteen vaihtaa, nii sanoisin, että se on kosteuttavampi kasvovesi. Tämä tietty riippuu myös, että millä puhdistat kasvot ja tarvitseeko sun iho enemmän vesi- tai rasvakosteutusta. Itseasiassa kirjoitin juuri aiheesta, joka on kuin sulle tehty:

          https://miiajohansson.com/2020/05/19/miten-valita-oikeat-ihonhoitotuotteet/

          • Lenttura

            Kiitos vastauksesta 😊 Tuon postauksen perusteella saattaisi olla öljy tai voidekin hyvä vaihtaa kosteuttavampaan, kun mulla usein hilseilee iho ja röpelöityy.
            Putsarina on flown balm to milk..

  • Karoliina

    Moikka,

    Osaatko antaa mielipidettäsi korealaisen kosmetiikkabrändin Puriton tuotteista? Koetin yhtä testeriä ja pidin kasvovoiteesta paljon, mutta haluaisin tietää sisältääkö se tosiasiallisesti ihonhoidon ”tehotuotteita”. Kiitos jos jaksat antaa neuvosi! 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Karoliina! 🙂 Oikeastaan riippuu ihan siitä, että mitä sun iho tarvitsee ja sen mukaan kannattaa valita ihonhoitotuotteet.

  • Tiia

    Hei Miia! Tämä kysymykseni ei liity hajusteyliherkkyyteen, mutta kun postauksessa otit esiin Olivia Kleinin tuotteet niin..

    Olen saanut ihoani parempaan kuntoon vinkeilläsi ja suosittelemillasi tuotteilla, kiitos vielä! Viimeisimpänä hankin loppuneiden kasvovesien tilalle Olivia Kleinin hydra tonerin (sekä flown ruusuveden) – miksiköhän em. kirvelee minulla? En helposti reagoi tuotteisiin, ei ole herkkä iho tai mitään yliherkkyyksiä ilmennyt kuin jotain todella voimakkaita kuorintatuotteita kohtaan niin ihmetyttää..

    Minusta myös tuntuu ettei se kosteuta tarpeeksi, vaikka suihkuttaisin ja painelisin 2-3 kerrosta. Aiemmin olen laittanut kasvoveden päälle vain kasvoöljyn, nyt tekee mieli laittaa väliin vielä kasvovoide – mahdollisimman paksu. 😀 Silti aamuisin tuntuu, että ihoa kiristelee, vaiva jota ei ole ollut enää kuukausiin!

    Olen lueskellut paljon kokemuksia hydra tonerista sekä tuotekuvausa eri sivustoilta ja ihmettelen suuresti omaa kokemusta. 🙁

    Puhdistuksessa käytän evolven cleansing meltiä ja joskus kaksoispuhdistuksessa lisäksi Patykan putsaria. Aamuisin konjac-sientä pelkästään. Erilaisia seerumeita on käytössä vähän erilaisia tarpeen mukaan. Öljynä Bio2You:n öljy.

    • Miia Johansson

      Heippa Tiia! 🙂 Tuo Hydra Toner ei välttämättä tosiaan ole tarpeeksi kosteuttava kuivemmalla iholla. Itsekin tarvitsen usein jotain kosteuttavampaa atopiani takia. Tuohon kirvelyyn en keksi muuta kuin, että siellä on jokin ainesosa, joka ei sulle sovi. 🙁

  • Martta

    Novexpertin tuotteet luonnonkosmetiikasta on loistava sarja just tuoksu/hajuste ongelmaisille. Hinta on sarjan osassa tuotteissa vähän korkeampi (boosteri seerumit mutta ai, että ne on hyviä!!) mutta Magnesium linja on hinta- laadultaan edullisempi ja paras meillä atooppiselle/herkälle/rosacnea iholleni. puoliso puolestaan tykkään Zinkkilinjasta ja ikääntyvänihon tuotteista. Yllätyin, ettet ole ehkä näitä vielä testannut tähän postaukseen?

    • Miia Johansson

      Heippa Martta! 🙂 Joo, tsekkasin Novexpertin ja niissä näyttää ikävä kyllä suurimmassa osassa olevan hajusteita. 🙁 Oli muutama, jossa ei ollut, mutta monessa oli jopa hyvin korkealla inci-listassa.

      • Annikki

        Novexpertin tuotteet ovat kehitelty siten, ettei niissä ole allergeenihajusteita/eteerisiä öljyjä, mistä syystä ne ovat luokiteltu sopiviksi hajuste herkille ja allergikoille ja on apteekkisarja. Tosin kuten sanottu, niin kaikelle voi olla herkistynyt/allerginen mutta tähän sarjaan oikeasti syvällisemmin perehtyminen kannattaa.

        • Miia Johansson

          Heippa Annikki! 😊 Joo, moni sarja on tehty herkälle iholle, mutta näissä on tosiaan inci-listasta parfyme (fragrence), joten näitä ei ole siis ikävä kyllä kehitelty ilman hajusteita. Sinänsä markkinoija voi sanoa tuotteistaan melko vapaasti vaikka mitä ja tutustuminen on helppoa inci-listan lukemalla. Jos esim itse löydän inci-listan perusteella kiva tuotteen, niin sen jälkeen vasta teen ostopäätöksen. 😊 Pahoittelen, että sanon nämä näin suoraan, mutta kun tämä on aika selkeä tapaus. Se ei kuitenkaan kerro sitä etteikö tuote olisi muuten hyvä, mutta hajusteallergikko ei voi tällaista tuotetta ikävä kyllä käyttää. 😊

          • Sabinamaria

            Moi! Pakko vielä tulla komppaamaan ettei kukaan luule että tämä sarja sopii hajusteherkille, että Novexpertin C-vitamin Booster ei ainakaan missään nimessä ole hajusteeton/tuoksuton! Parfum on jo hyvin alkupäässä inciä.

            Ihana tuotehan se on kun en ole herkistynyt tuoksuille hajusteille, mutta siinä on kyllä vahva (onneksi itselleni miellyttävä) tuoksu.

          • Miia Johansson

            Joo, kiva kun komppaat. <3 Mäkin hieman pelästyin, ettei hajusteallergikolle käy tässä nyt köpelösti. Muuten varmasti hyvä tuote. <3

      • Tiina

        Tämäpä mielenkiintoinen aihe, Novexpert. Sarjaan tutustuneena, vähän syvemmin alan ammattilaisten kautta Pro Luonnonkosmetiikka yhdistyksen jäsenten ja Katja Kokon, joka mm. käynyt sarjan kehittäjän kanssa raaka-aineista, valmistuksesta ja muusta keskustelua sekä käynyt tehtailla, joten en kovin skeptinen lähteistä ole. Sarjasta olen ymmärtänyt maallikon aivoillani, että Novexpertin erikoisuus on vain_neljä_ luonnon tuoksumolekyyliä sen tyypillisen 50 tai tuhansien sijaan eikä laisinkaan eteerisiä öljyjä sekä sitten formulat ja taustalla vaikuttavat kemistit, tutkijat, tiede ihmiset yms. Lisää aiheesta varmasti löytyy halukkaille Luonnonkosmetiikka yhdistyksen jäseniltä ja vaikka Katjan blogista. Pitkään olen miettinyt sitä pelkän incin tuijottamista. Eikö ihmisiä kiinnosta tuote sen syvemmin, mikä siitä tekee niin hyvän? Ja juu, kyllä sarjassa on tuoksua (joissakin lisänä se neljämolekyyliä), jo ihan raaka-aineiden puolestakin, eikä se varmasti sovi kaikille sen takia.

        Miia, odotan innolla miten urasi kehittyy ja pääsisitkö tutustumaan käyttämiesi sarjojen valmistajilla! Olisi hienoa lukea niistä kokemuksiasi ja miten paljon se syventäisi sinun osaamistasi ihonhoidon maailmasta! 👌🤩

        • Miia Johansson

          Heippa! 😊 Tuote voi tosiaan muuten olla ihan hyvä, mutta tässä postauksessa tosiaan puhutaan allergiasta ja siksi tällainen tuote ei sovi. Pelkän incin tuijottaminen itseasiassa on juurikin sitä syvemmin tuotteeseen tutustumista. Se on sama kuin kurkkaat kaupassa vaikka jonkin ruokapurkin kylkeä ja katsot, että mitä se hedelmä smoothie oikein sisältää. Jos siellä on sokeria, niin siellä on sokeria ja ei se oikein siitä muuksi muutu. Sama on hajusteiden kohdalla.

        • Miia Johansson

          Niin ja piti vielä lisätä se, että tietenkin tuotteeseen voi tutustua syvemmin niin, että tutustuu tuotteen valmistusketjuun ja kuinka eettinen ja ympäristöystävällinen se on eli missä, miten ja kuka valmistaa tuotteen raaka-aineet. Tätä ei näe incistä, mutta ei myöskään välttämättä tehdaskäynnillä ellei siitä erikseen kerrota. Tällaiset asiat tulee yleensä ilmi yritysten omilta nettisivuilta ja tietenkin he kertovat mielellään lisätietoja, jos tällaiset asiat ovat kunnossa. 🥰

  • Ansku

    Ihoni reagoi tosi herkästi myös moniin herkälle iholle tarkoitettuihin tuotteisiin. Minulle on tehty laserhoitoja erilaisten iho-ongelmien kuten pigmenttiläiskien ja aknen takia. Tästä syystä ihoni on ohentunut ja reagoi herkästi. Onko sinulla tietoa mitkä tuotteet erityisesti vahvistaisivat ihoa. Hyvillä tuotevinkeilläsi olen saanut ihoni melko hyväksi, mutta olen yrittänyt etsiä tietoa tuotteista, jotka sopisivat erityisesti tällaiselle ohuelle iholle. Laserhoitoja ottaessani minulle ei kerrottu, että iho ohenee hoidoista. Ihon saaminen “paksummaksi” ei taida olla mahdollista.

  • Laura

    Atoopikkona tykkään tosi paljon suomalaisen Laponie of Scandinavian Milk Cleanser -puhdistusmaidosta. Se on mieto ja hellä. Suosittelen!

    • Miia Johansson

      Joo ja tää muuten sopii myös hajusteallergikolle. 😊

  • Tarja

    Hei Miia!
    Osaatko neuvoa miten hoitaa tukkeutuneet ihohuokoset auki? Onnistuuko kotikonstein? Ja onko kyse tukkeutuneista ihohuokosista kun aina hikoillessa kasvoihin ilmestyy kovia pieniä näppyjä? Näpyt vähän niinkuin haipuu pois kun hiki laskee mutta ne kyllä erottaa ihosta kuitenkin. Eivät ole finnejä, eikä mustapäitä, eikä niitä voi puristaa pois. Kiitos jos ehdit vastata, blogisi kuuluu ehdottomiin suosikkeihini!

  • Jesnka

    Heippa! Nyt tänä poikkeusaikana me hoitoalan työntekijät “joudumme” käyttämään suunenä suojuksia. Tämä ei tietenkään hengitä kauheesti ja kasvot hikoaa todella paljon etenkin maskin kohdalta kun tehdään fyysistä työtä. Ja siitä tulee epäpuhtauksia ja iho kuivuu ja kutisee tältä maskin yltämältä alueelta. Onko tämä vain kestettävä vai oisko sulla mitään vinkkiä miten saisi epäpuhtauksia vähennettyä iholta. (Ihon hoito siis kunnossa ja tavallisesti ei ole juuri ikinä yhtään finniä niin jotenkin tuntuu niin ahdistavalta.) Sekä meikkivoidettakaan en tällä hetkellä ole käyttänyt.

    • Miia Johansson

      Heippa Jesnka! 🙂 Mä en nyt pitkän pohdinnan jälkeen keksinyt oikein muuta kuin vaan sen, että ihoa voisi pyyhkiä kosteuttavalla kasvovedellä maskin vaihdon yhteydessä pari kertaa päivässä. Kun liika pesu ei sekään sitten tee hyvää. Tai voisi ainakin suihkuttaa iholle kasvovettä ja laittaa vaikka päälle voidetta lukitsemaan kosteuden. Ja nämä esim sekaiholle tarkoitetut tuotteet, jos kuivuu ja tulee myös epäpuhtauksia:

      https://miiajohansson.com/2020/03/11/parhaat-ihonhoitotuotteet-sekaiholle/

  • Henriikka

    Kirjoittelinkin pari postausta sitten jo omista hajustekokemuksistani. Twistbeltä suositeltiin juuri tuota kehäkukkavoidetta ja se on ollut tosi hyvä, samoin Evolven puhdistusaine, jonka ostin suosituksestastasi. 🙂

    Hajusteille voi olla allerginen myös niin, ettei ole allerginen kaikille hajusteille. Itselläni esimerkiksi on näin. Kun aikanaan pahimpien reaktioiden jälkeen sain tilanteen haltuun, olen pystynyt käyttämään kasvoillakin hajustettuja tuotteita (vaikka välttelenkin niitä), kunhan linalool, limonene ja citronellol puuttuvat. Samoin olen pystynyt nyt käyttämään mitä vain shampoota ja hoitoainetta. Eli tilanne voi onneksi helpottuakin, vaikka sellaista tasapainoiluahan se on.

    • Miia Johansson

      Heippa Henriikka! 😊 Oo kiva kuulla, että tykkäsit. Ja joo, tuossa tekstissä taisinkin sivuta juuri tätä, että voi olla eri hajusteille allerginen. 👌😊 Ja kiva kuulla, että sulla on helpottunut tilanne.

      • Henriikka

        Heippa, juu, niin kirjoititkin, ei ollut tarkoitus besserwisseröidä. 🙂 Mietin vaan kun aika usein puhutaan vain yleisesti hajusteallergiasta, ja itsekin ennen luulin, että se on joko-tai. Mutta toki jos kyseessä ei ole just linalool tms. niin voi olla ihan mahdottoman hankalaa selvittää, että mikä yksittäinen hajuste sitten on kyseessä. Lääkäriltäkin sain aikanaan ohjeeksi vain, että “koita itse keksiä, mikä se on”.

        Toivoisin kyllä kovasti, että ainakin meikkivoiteista ruvettaisiin jättämään hajusteet pois. Harmittaa kun nyt tuolla kaapin perällä vanhentuvat Laverat sun muut…

        • Miia Johansson

          Joo, siis niin totta! Ehdottomasti ainakin kaikista meikeistä vois jättää hajusteet pois. 🙁

  • Hanna H

    “Et siis löydä inci-listalta synteettisiä tuoksuja, jotka ovat parfume tai fragrance. Et myöskään löydä eteerisiä öljyjä, joiden hajusteet on merkitty esim. limone tai linalool”
    – myös täysin luonnollisissa tuotteissa hajuste merkitään esim. parfum tai aroma. Ne eivät ole sidottuja synteettisiin sanoina. Raaka-aineista voi tulla myös esim. linalool, ei läheskään aina vain eteerisistä öljyistä.
    Jännä tuo Evolven cleansing melt. En ole itse koskaan ajatellut sitä tuoksuttomana, kun siinä on sarjan tunnusomainen, aika vahva vaniljan tuoksu.
    On kyllä hieman outoa, miten vähän on tuoksutonta luonnonkosmetiikkaa, tai oikeastaan hajusteetonta. Monille tuoksu kosmetiikassa on elämys, mutta sitten taas useat eivät voi käyttää tuoksujen vuoksi. Onneksi viime vuosina on tullut edes hieman enemmän tuoksuttomia silmänympätystuotteita.
    Kiva, kun hajusteettomuus on esillä 🙂 Itse olen hajusteherkkä synteettisille ja kasvoilla monesti eteeriset öljyt ärsyttävät silmiä.

    • Miia Johansson

      Heippa Hanna! 🙂 Hyvä korjaus. Oli jotenkin vaikea saada muotoiltua tuota lyhyesti ja jäi hieman puutteelliseksi, kun käytin esimerkkejä. Ja joo, Evolve ei ole täysin tuoksuton vaikka itse tuoksu onkin kevyt, mutta hajusteeton se on. Varmaan siksi hajusteettomia luonnonkosmetuotteita ei juurikin ole niin paljon, koska luonnonkosmetiikassa käytetään kuitenkin niin paljon näiden perusöljyjen lisäksi eteerisiä öljyjä.

  • Miu

    Itse aloin vaihtaa tuotteita luonnonkosmetiikkaan nimenomaan jonkun yhtäkkisen synteettisille herkistymisen jälkeen. Epäilen, että kyseessä on jokin säilöntäaine. Ensimmäisen, todella pahan koko vartalon reaktion sain apteekin hajusteettomasta perusvoiteesta, jota olin käyttänyt vielä pari vuotta aiemmin atooppiselle iholleni säännöllisesti. Tuote poistui pian tämän jälkeen vähin äänin markkinoilta. Sen jälkeen esim. Acon aurinkovoide, Nyxin huulipunat ja UD:n luomiväripohjustus ovat aiheuttaneet reaktioita, kirvelevää ihottumaa/rakkuloita ja sen jälkeen iho hilseilee. Olivia Kleinit on toistaiseksi ainoa luonnonkosmetiikka, josta olen saanut oireita, kuten tuota kirvelyä. Tosin sehän ei ehkä ollut täysin luonnonkosmetiikkaa? Muutoin iho-ongelmani ovat pysyneet poissa pitkälti luonnonkosmetiikkaan siirtymällä. Tuoksujenkaan kanssa ei yleensä ongelmaa, mutta jotkin voimakkaat tuoksut aiheuttavat lähinnä päänsärkyä ja pahoinvointia, mutta eivät iho-oireita. Oma nenä kertoo testaillessa, mitkä tuoksut käy ja mitkä ei.

    • Miia Johansson

      Heippa Miu! 🙂 Joo, Olivia ei ole luonnonkosmetiikkaa, mutta niissä tuotteissa on vaan synteettinen säilöntäaine, koska moni on herkistynyt luonnon säilöntäaineille. Eli ne ovat hyviä todella helposti reagoivalle ja herkälle iholle. Aika hurjan reaktion oot saanu! Ja siis on kyllä joo vaikea paikallistaa sitä raaka-ainetta mille on herkistynyt. 🙁

  • Jonna-Riikka

    Hei kysymys tuosta fiinin kaura-tyrniöljystä. Ootko testannut kaura-mustikkaa? Osaatko sanoa mitä eroa näillä on käytännössä? Mulla on atooppinen, herkkä, kuiva, epäpuhtauksiin taipuvainen couperosaiho. Mulla on siis tuo mustikka käytössä ja mietin testaisiko seuraavaksi tyrniä..

    • Miia Johansson

      Heippa Jonna-Riikka! 🙂 Mä valitsisit atooppiselle iholle tuon kaura-tyrnin mielummin, koska siinä on tyrniöljyä, joka alentaa tulehduksia. Mutta siis on tuo mustikkakin kyllä tosi hyvä. 🙂

  • Anne

    Taas hyvä kirjoitus, kiitos Miia.
    Tärkeä aihe, jota monikaan ei ymmärrä, edes alan ammattilaiset, kosmetologit. Mulla jotkut tuoksut aiheuttaa migreeniä, jotkut tuoksut ei mitään,simloinnoltava aika mieto sen tuoksun kylläkin. Esim bronzeri, mitä moni teikäläinen kehuu, sain pitää purkkia kauan auki, jotta vähän tuoksu hälveni. Kaikki rasvat, öljyt ym..shampoot jne.. Vaikeaa on etsiä. Ja sitten vielä kun on herkkä, atooppinen iho, olen vaan niin kiitollinen kun voin käydä lukemassa näitä suosituksia. Helpottaa tosi paljon.

    • Miia Johansson

      Heippa Anne! 🙂 Joo, mäkin oon tärmännyt ikävä kyllä samaan, etteivät ammattilaisetkaan aina ymmärrä näitä ja näiden eroa. Jos tarkoitat Lumenen Bronzeria tai Physicians Formula Bronzeria niin joo niissä on kyllä vahva tuoksu. Pitääkin jatkossa muistaa aina mainita. Hyvä kun sanoit. <3 Kiva, jos näistä suosituksista on apua.

  • Aura

    Moikka Miia 😊
    Oon käyttänyt tuota NYR:n puhdistusmaitoa ihon puhdistuksessa jonkin aikaa, mutta tuntuu, etten saa sillä kaikkea meikkiä pois. Olisiko järkevää ostaa vierelle tuo evolven cleansing melt, ja tehdä näillä kahdella tuotteella kaksoispuhdistus? Ihotyyppini on herkkä sekaiho.

    • Miia Johansson

      Heippa Aura! 🙂 Joo, voi olla ihan hyvä idea tai oikeastaan sekaiholle parempi on Flown balmimainen putsari etenkin, jos tulee epäpuhtatuksia. Mutta jos ei tule epäpuhtauksia, niin Evolvekin toimii sekaiholla. Oot varmaan jo tehnyt näin tuon NYRin kanssa, mutta oothan laittanut sen kuivalle iholle ja pyöritellyt ensin meikit kunnolla pois ja sitten vasta perään vesi. Mutta mullakin kyllä lähtee meikki pois paremmin balmimaisilla tuotteilla. 🙂

  • Anni

    Moi. Miten päivävoide?

    • Miia Johansson

      Mitä meinasit päivävoiteesta? 😊

  • Silja Jantunen

    Hei Miia!
    Löysin tämän postauksen näin muutaman vuoden jäljessä 😁
    Itselläni on hajusteallergia joista pahimpia ovat linalool, limonene ja citronellol. Kasvojen alueella myöskään suurin osa luonnonkosmetiikastakaan eivät sovi iholleni. Hajusteet aiheuttavat punaista polttavaa, kirvelevää ja kutisevaa läiskää etenkin kasvojen, kaulan ja rintakehän alueella.
    Kosmetiikan valinta on todella vaikeaa ja jopa turhauttavaa. Tykkäsin postauksesta kovasti ja toivoisin saavani lukea lisää tuotesuositteluja! 🥰

    • Miia Johansson

      Onpa kökköä, että sulla on näin. 🙁 pidän ehdottomasti sun kommentin mielessä! <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram