IHONHOIDON VÄÄRINYMMÄRRYKSIÄ – 5 YLEISINTÄ

29.09.2022

Joka viikko törmään erinäisiin väärinymmärryksiin ihonhoidosta. Myyttejä ja legendoja pyörii ympäri somea ja ymmärrän ne täysin, sillä moni näistä myyteistä tuntuu käyvän ihan maalaisjärkeen, vaikka enemmänkin pitäisi kiinnittää huomiota siihen miten se iho oikeasti toimii.

1. HOITOAINE TEKEE FINNEJÄ SELKÄÄN

Periaatteessa melkein jokainen kosmetiikan raaka-aine tai niiden yhdistelmä voi tukkia jonkun ihoa. Olemme yksilöitä. Siksi tämäkään väite ei ole mustavalkoinen. Se voi olla hyvinkin näin, mutta syy voi löytyä jostain muualtakin.

Olen huomannut hyvin yleisen syyn selän finneihin: Liian vahva puhdistustuote. Esimerkiksi suurin osa markettien suihkugeeleistä pesee ihoa liian tehokkaasti. Jopa vahvasti pesevä shampoo, joka valuu selkää pitkin pois viemäriin, voi olla syyllinen.

Hellävaraisempaan suihkugeeliin tai jopa suihkuvoiteeseen vaihtaminen voi ratkaista selän finniongelman sekä lisäksi todella kuivan vartalon ihon ongelman hyvinkin nopeasti. Moni lukija on löytänyt tästä ratkaisun.

Haluan kuitenkin lisätä sen, että aika harvan meistä tarvitsee edes käyttää selkään tai esimerkiksi raajoihin mitään puhdistustuotetta ellei esimerkiksi työssä tule iholle kunnolla likaa tai aurinkovoide pitää saada pois. Syynä voi siis olla ihan myös ihon liiallinen ja turha pesu.

LUE MYÖS: En koskaan pese kroppaani kokonaan

2. EPÄPUHDASTA IHOA PITÄÄ PESTÄ TEHOKKAASTI

Akne on tulehduksellinen ihosairaus ja siksi aknessa ihon pesu pitääkin olla päinvastainen. Toki sen pitää olla tehokas, mutta oikealla tavalla tehokas. Ennenkaikkea sen pitää olla hellävarainen, jotta tilanne ei pahene entisestään.

Valitettavasti akneen tai ihan vaikka pelkästään epäpuhtaalle sekaiholle suositellaan usein liian vahvoja vaahtoavia puhdistustuotteita, jotka voivat olla jopa syy näille epäpuhtauksille. Toki syitä on muitakin, mutta hellävaraiseen putsariin ja oikeanlaiseen ihonhoitorutiiniin vaihtaminen voi jopa viedä aknen mennessään, jos syy on väärissä ihonhoitotottumuksissa.

LUE MYÖS: Eroon aknesta ilman lääkkeitä – Asiantuntijat vastaavat

3. HAJUSTEALLERGIKKO EI VOI KÄYTTÄÄ TUOTTEITA, JOTKA TUOKSUVAT

Hajusteeton ja tuoksuton tuote ovat kaksi eri asiaa. Jos tuotteessa ei ole käytetty hajusteita, mutta itse tuotteen raaka-aineet tuoksuvat, niin hajusteallergikko voi sitä käyttää.

LUE LISÄÄ: Hajusteeton ja tuoksuton kosmetiikka – Näillä hoidat ihoasi

4. HILSEILEVÄÄ IHOA PITÄÄ KUORIA TEHOKKAILLA KUORINNOILLA

Hilseilevä iho on usein merkki kuivasta ihosta. Ihon pintakerros ei siis toimi optimaalisesti ja se ei pysty pitämään ihossa kosteutta. Tehokas kuorinta usein vaan pahentaa tilannetta, sillä se heikentää ihon vaurioitunutta pintaa vielä enemmän.

Kaikista tärkeintä olisi antaa iholle vesikosteutusta ja sitoa se ihoon ravitsevin öljyin. Tietenkään unohtamatta hellävaraista pesua, jota ilman ihoa on hyvin vaikea pitää tasapainossa. Lähes kaikki vaahtoavat ja geelimäiset putsarit kannattaa siis pistää vaihtoon mahdollisimman nopeasti.

LUE MYÖS: Parhaat ihonhoitotuotteet kuivalle iholle

5. SEERUMI ON IHONHOIDOSSA “MUST HAVE”

Erilaisia seerumeita mainostetaan hurjasti ja niillä on ehdottomasti paikkansa, jos perus ihonhoito ei riitä. Perus ihonhoitoon kuuluu hellävarainen pesu, iholle käsin tai suihkuttelemalla laitettava kasvovesi (ei pumpuleita) sekä kosteusvoide tai kasvoöljy.

Itse lisään kosteuttavan seerumin ihonhoitooni talvisin pitämään pintakuivuuden loitolla. Kesän pärjään mainiosti ilman.

On siis tärkeää muistaa, että ihonhoitorutiinisi on rakennettu juuri sinulle. Vaikka kaikkia uusia mainostettuja tuotteita olisi kiva kokeilla, niin niiden kautta voi jopa mennä niin metsään, että ihon kunto huononee. Seerumi ei siis todellakaan ole pakollinen tuote ihonhoidossa.

Tuleeko sulle mieleen jotain myyttejä tai legendoja, joihin moni vahvasti uskoo.

  • Marsana

    Juuri vähän aikaa sitten tuli mieleen väite jota joskus on kuullut useinkin: hoitotuotteita pitää säännöllisesti vaihtaa, koska iho tottuu niihin. Monessa tuotteessa käytän samaa merkkiä vuodesta toiseen, jos vain valmistus jatkuu.Samoin käytän pakkauksen loppuun ennenkuin hankin uuden, jos vain tuote on sopiva.

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Joo, tää on itseasiassa tosi mielenkiintoinen juttu. Joillain voi tuntua, että tuote ei enää toimi, jos se tuo aluksi vaikka hyviä tuloksia ja toiveita olisi taas uusista hienoista tuloksista. Iholla on kuitenkin ns. raja, että kuinka “upeaksi” se voi mennä. Moni kun havittelee mahdottomuuksia ja sellaisia mainosten photoshopattuja kasvoja. Tämä on täysin ymmärrettävää ja inhimillistä sen kuvaston perusteella mitä meille tarjoillaan.

      Myöskin meidän neljä vuodenaikaa tuo ihonhoitoon aika monelle haasteita. Kun ilmat muuttuu, niin aika monella ihon tarpeet myös muuttuu ja silloin voi tuntua, että iho on tottunut johonkin tuotteeseen, kun se ei yksinkertaisesti vaan enää vastaa oman ihon tarpeita. Tähän voi tietenkin liittyä muutakin kuin muuttuva ilma. Joskun iho muuttuu yhtäkkiä, vaikka mitään muutoksia ihoon ei ole tehnyt. Tähän voi vaikuttaa stressi, hormonit tai vaikka ruokavalio ja nämä kaikki yhdessä. Harvoin siis kyse on ihonhoitotuotteesta, jos jokin ihossa yhtäkkiä muuttuu. Ellei tietenkin uusi tuote ole omalle iholle sopimaton.

  • Hipsu

    Tiedän että oot enemmän luonnonkosmetiikan ihmisiä, mut osaisitko sanoa mikä The Ordinaryn öljyvalikoimasta olisi sekaihoiselle hyvä kasvoöljyksi?

    • Miia Johansson

      Helou! 🙂 Valitettavasti en tunne synteettisen puolen ihonhoitoa. 🙁 Mutta jos etsit edullista, mutta samalla laadukasta kasvoöljyä, niin tässä on hyvä: * https://adtr.co/bmtO2E

  • Milia

    Tulee mieleen tää perinteinen: “Käytän apteekin tuotteita.” Ihan ku se ois joku tae muka jostai paremmuudesta.

  • kukkis

    Itse tykkään enemmän seerumista kuin voiteesta. Voiteet tuntuu jotenkin tehottimilta.

    • Miia Johansson

      Joo, makuja on ehdottomasti monia. Joillekin riittää pelkkä seerumi. 🙂 Mutta seerumista riippuen niissä ei aina ole raaka-ainetta, joka sitoo vesikosteuden ihoon.

  • Sohvi

    Miksi kasvovettä ei saa laittaa pumpulla? 🤔

    • Sohvi

      Siis pumpuLilla 😅

    • Miia Johansson

      Hyvä kysymys! 🙂 Siis voihan sen laittaa, mutta tuotetta menee aivan liikaa hukkaan. Kasvovesi tuo siis kasvoille vesikosteutusta ja olisi hyvä saada se kasvoille ihan kokonaan. Tätä voisi ajatella sitä kautta, että tuskin kukaan laittaa pumpulilla kosteusvoidettakaan. Toki, jos käyttää puhdistavaa kasvovettä, niin silloin asia on eri juttu. Mutta pelkällä puhdistustuotteella pitäisi saada kasvot puhtaaksi ja kasvovesi aloittaa ihon kosteuttamisen.

      Tässä postaus ihonhoidon perusteista, jos se vaikka auttaisi. 🙂

      https://miiajohansson.com/2022/04/ihonhoidon-alkeet-nama-jokaisen-pitaisi-tietaa/

  • Eveliina

    Moikka Miia,

    Olisiko sinulla suositella minulle jotain öljyputsaria nyt kun ilmat viilenee ja iho alkaa kuivumaan. Olen atoopikko ja iho on helposti kuiva varsinkin kun ilmat viilenee.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram