EN KOSKAAN PESE KROPPAANI KOKONAAN

02.09.2021

Viime kuussa Jenkeissä nousi haloo Mila Kunisin ja Ashton Kutcherin tavasta peseytyä, kun he kertoivat siitä Dax Shephard Armchair expert podcastissa. Olen itseasiassa samaa mieltä tämän julkkispariskunnan kanssa ja niin on myös alla linkkaamani ihotautilääkäri (video).

MITEN PESEYDYN?

En ole koskaan pessyt koko kroppaa päästä varpaisiin ja tiedoksenne: En haise.

Mitä sitten pesen?

  • Kasvot päivän päätteeksi, koska meikkaan. Jos en meikkaa, niin pesen myös silloin, koska kasvot altistuvat kehostamme kaikista eniten saasteille ja lialle. Myös aurinkovoiteet pitää pestä pois. Aamuisin vain huuhtelen kasvot vedellä.
  • Käsiä tulee pestä ihan hygieniasyistä ja sen olemmekin oppineet extrahyvin viimeisen vuoden aikana.
  • Pesen hiukset, koska niihin yksinkertaisesti kertyy likaa ja mahdollisia muotoilutuotteita.
  • SITTEN SE MIELENKIINTOISIN: Pesen ainoastaan kainalot ja haarovälin. Nämäkin hellävaraisella tuotteella. Muu kroppa huuhtoutuu vedellä siinä samalla. Itse peseydyn joka päivä, mutta joka toinen päiväkin riittää.

P.S. Myös Dr. Dray, kuten monet muutkin ihotautilääkärit suosittelevat hellävaraista kasvojen pesua ja siitähän jaksan aina itsekin paasata. Lisää TÄSTÄ, jos itseaiheutetut iho-ongelmat liian vahvalla putsarilla on uusi juttu.

MIKSI EN PESE KOKO KROPPAA JA MIKSI SINUNKAAN EI TARVITSE?

Ihoa ei ole tarpeellista pestä kuin silloin, jos siinä on oikeasti likaa. Lisäksi Dr Dray:ta lainatakseni kaikki ne kohdat, joissa iho on ihoa vasten eli esim. kainalot, haaroväli, rintojen alta sekä masun poimut. Kaikki riippuu siis hyvin paljon omasta kehostasi ja missä iho ihoa vasten kohtia löytyy. Nämä ihon kohdat tulee pestä hellävaraisella tuotteella. Yksi oma suosikkini on suomalainen *RimitaOats käsi- ja vartalosaippua (ei nimensä mukaisesti perinteinen saippua).

Saippua (liian emäksinen) ja vahvat surfaktantit (joita löytyy lähes jokaisesta marketin suihkugeelistä) pesevät tehokkaasti lian irti – jopa niin tehokkaasti, että ihon oma suojamuuri kärsii ja näin iho alkaa usein kuivua. Tosin kuivumisen lisäksi ongelmaksi voi tulla esimerkiksi finnejä selkään. Myös atooppikkokin kärsii entisestään. Sulfaateista kannattaa välttää Sodium Laureth/Lauryl Sulfatea eli kannattaa tehdä pieni kurkkaus kylppärin tuotteisiin.

Muuhun kroppaan, kuten vaikka käsivarsille, säärille tai selkään riittää pelkkä vesi. Niitä on aivan turha pestä saippualla. Tietenkin, jos näkyvää likaa on niin sitten on eri asia. Jopa hiki on vesiliukoista.

Pesetkö sä ihan koko kropan päästä varpaisiin?

  • Terhi

    Apua olipa jotenkin harhaanjohtava ig story postaus ja otsikko 😄 vaikka ihan selkeästi storyssä luki että esim suihkugeelillä, muotoutui se päähäni, että käynkö joka päivä suihkussa. Enpä ole ikinä ajatellutkaan että pitäisi hinkuttaa suihkusaippualla ihan koko kroppaa 🤔 silloin kun sheivaa sääret niin tulee tottakai nekin käytyä läpi, mutta muuten kyllä sama homma kuin sinulla. Välilä toki (erittäin harvoin) on ihanaa oikein vaahdottaa pesusienellä koko kroppa läpi 🥰 Pitäisi ottaa tavaksi tilata myös netistä suihkusaippuat samalla kuin kasvojenhoitotuotteet , perusmarketeista on niin vaikea löytää sulfaatittomia tuotteita.

    • Miia Johansson

      Joo se on niin totta, että marketista (esim meidän ruokakaupasta) ei välttämättä löydy yhden yhtä hellävaraista suihkugeeliä. 😔

  • Maarit

    Tämä oli todella hyvä postaus ja yritän nyt jatkossa toimia hiukan toisin. Tulee aivan turhaan pestyä koko kroppaa liikaa kaupan syihkugeeleillä.

    • Miia Johansson

      Oi kiva kuulla, että tykkäsit. 😊

  • Anna

    Hiusten ja kasvojen lisäksi käytän pesuainetta vain kainaloihin ja rintojen alle. Haaroväliin ei tulisi mieleenkään laittaa pesuainetta, sillä alapään normaali bakteeritasapaino häiriintyy itselläni herkästi ja luvassa on kutinaa yms vaivaa saman tien.

    • Miia Johansson

      Joo, haarovälin kanssa pitää olla extrahellävarainen ja juurikin hellävarainen putsari on tosi tärkeä. 😊❤️

  • Tiina

    Sama homma, iho kuivuisi liikaa jos sitä joka kerran pesuaineilla hinkkaisi.. Kainalot pesen pesuaineella, mutta alapään huuhdon vain vedellä jottei bakteeritasapaino häiriinny. Saunapäivinä kun kuorin ihon käyn koko kropan läpi, mutta tämä tapahtuu ehkä 2 viikon-1 kuukauden välein. Permanentin oton jälkeen hiusten pesuvälikin on kivasti pidentynyt kahteen kertaan viikossa.

    • Miia Johansson

      Ooh permanentti! <3 Se on mulla aina haaveissa, kun oma kihara vaatii niin paljon mömmöjä, että sen saa esiin ja otsatukka ei meinaa millään kihartua.

  • R

    Olen jättänyt jo vuosia sitten pois kaikki suihkugeelit ym. eli pesen ainoastaan hiukset pari kertaa viikossa ja tällöin samalla intiimialueet pelkästään vedellä. Naamapesu toki aamuin/illoin ja koska harrastan kiipeilyä, pesen jalat aina kiipeilytreenien jälkeen. Suihkussa käyn myös jos olen tehnyt salitreenin ja pyöräillyt kotiin, mutta sekin vain pikainen vesipesu.

  • Anne-Maria

    Minäkään en koskaan pese koko kroppaa suihkugeelillä, en edes kainaloita. En ole koskaan käyttänyt edes deodoranttia. Uskon, että iho osaa pitää huolta itsestään. Kasvot on sitten tietenkin ihan eri asia, ne pesen päivittäin.

  • Teija

    En käytä suihkugeelejä. Ainoastaan pesen kainalot ja brassi alueen balm to milk putsarilla 😊 Ei tuu sisään kasvaneita karvoja sokeroinnin jälkeen ja iho pysyy pehmeänä. Näin saa myös käytettyä kasvoille epäsopivat kasvojen puhdistusaineet pois.

  • Nanna

    Jos kropan pesemiseksi lasketaan vain sen pesu pesuaineella, niin mä en ilmeisesti koskaan pese kehoani kaulasta alaspäin ollenkaan, kun en käytä mitään suihkusaippuoita tai pesuaineita (paitsi poikkeustapauksessa eli jos olen maalitahroissa tms). Jännä ajatus, kun kyllä mun mielestä vedellä huuhteleminen on pesemistä. 😅

  • Heidi

    En oo koskaan ajatellut edes ajatellut tätä aikaisemmin, mut en, en pese ! 😄 Käyn suihkussa joka päivä – joka toinen päivä vähän vaihdellen ja pesen saippualla vain kainalot, haaravälin ja jalat nilkoista alaspäin, koska kuljen paljon ilman sukkia. Kesällä pesen koko kropan useammin, koska vaatteet eivät ole suojana. Hiukset pesen kaksi kertaa viikossa, koska ei tarvitse enempää. Parin viikon välein tulee pestyä koko kroppa, koska se vaan tuntuu kivalta 😄

  • Heps.

    No enpäs harrasta minäkään kokovartalopesua.. Suihkusaippuat on ihan turhaa kamaa, samoin dödöt, en haise hielle ja dödöä laitan vain, jos on todella hikinen päivä tiedossa niinkuin varmuuden vuoksi :). Mainitsemiesi kohtien lisäksi pesen päivittäin myös hampaat ja varpaat, jos on ollut hiostavat kengät tai kävellyt varpasillaan jossain liassa. Minusta tämä vähäinen peseminen aineilla tai verrattuna muutenkin vähäinen on ihan selvässä yhteydessä siihen, että en sairasta juuri koskaan, ei ole allergioita, ei mahavaivoja ja sama pätee lapsiini, vähän on vaivoja meillä :).

  • Tiina

    Minä toimin ihan samoin kainalot ja rintojen alta, ainoastaan sheivatessa sitten sääret ja haarojenväli. Voi kun marketitkin ymmärtäisivät muuttaa näitä pesuainevalikoimiaan

    • Miia Johansson

      No siis just tänään mietin tätä, että voi kun valmistajat tämän tajuasi, mutt ilmeisesti menee niin paljon tuota perus vahvaa sulfaattiputsaria, ettei ole tarve. 🙁

  • Märzu

    Mielenkiintoinen postaus! Samalla huomasin, että näin toimin itsekin. 😀 Kasvot tulee pestyä joka ilta, ja saippualla pesen vain kainalot ja intiimialueet (näille oma hellävarainen putsari, välillä vain pelkkä vesi). En ole koskaan ajatellutkaan, että koko keho pitäisi hinkuttaa saippualla läpi, paitsi joskus saunan jälkeen pesusienen kanssa.

  • Marjo Niininen

    Aina pessyt vain kriittiset paikat. Joskus (ehkä n. Kerran vuodessa) (joulu) saunassa käydessä sitten joko kroppa karheella sienellä ja pesuaineella.

  • Outi

    Pesen kokonaan, mutta mulla on lypsykarjaa, joten se haju kyllä tarttuu joka paikkaan!

  • Sanna

    Lactolinen pesuneste on hyvä, saa melkein joka marketista ja hajusteeton, edullinen, ph 4,5 eli sopii myös herkemmille kropan alueille. Ite tykännyt jo vuosia käyttää tätä. Ja pesen kyllä myös vaan nuo ihoalueet, ei tule esim sääriä pestyä tarkemmin muuta kuin ihoa kuoriessa.

    • Miia Johansson

      Huippua, että oot tykännyt. 🙂 Pakko kuitenkin sanoa, että tämä sisältää juurikin tuota vahvaa surfaktanttia ja muutamaa muuta raaka-ainetta, joita en itse halua nähdä omassa kosmetiikassa. Mutta nämä on ehdottomasti niitä asioita, että pitää käyttää niitä tuotteita, mistä itse pitää. 🙂

  • Em

    Pesen aina pelkällä vedellä kropan. Pesuaineella ainoastaan kädet, hiukset ja kasvot. Olen aina tehnyt niin.

  • Anna

    Olipa hämy ig stoori 😂 vastasin väärin mutta oh well. Pesen kyllä saippuattomalla ja hellävarausilla (weleda, zuii, avril) suihkutuotteilla tai öljyllä (evolven uutuus) koko kropan sekä intiimialueet mutta käytän myös ihonhoitoa, öljyjä, vartalovoiteita ja aurinkorasvoja vartalolla, jotka kyllä siinä missä kasvotkin pesen. Talvella ehkä vähemmän mutta kesällä kyllä päivittäin, etenkin jos aurinkorasvat jää niin kutisee kyllä huolella…

    • Miia Johansson

      Joo siis oli tosi vaikea sanoa, että en pese koko kroppaa, koska sillä on kaksi merkitystä. 😀 Se voi kuulostaa etten pese koko kroppaa ikinä tai etten pese ihan kaikkia osia kehosta. Huono otsikointi.. myönnän. 😀 Ja koitinkin sitä korjata, kun tajusin kaksoismerkityksen.

  • Maijastiina

    Pelkästään hiuksia, kasvoja ja käsiä (ja ehkä jalkaterät, jos oikein hikiset) pesen pesuaineilla, muut olen aina pessyt pelkällä vedellä.

  • Henna

    Käyn joka toinen päivä suihkussa ja pesen tällöin hiukset. Saippualla pesen haarovälit päivittäin. Suihkussa ehkä kainalot. En myöskään käytä deodoranttia kun joskus harvoin ihanhuvin vuoksi😃 enkä haise hielle. Pelkkä vesi riittää puhdistautumiseen oikein hyvin.

  • Jenni

    Kylläpäs tuli olo, että on ihan kummajainen näiden kommenttien keskellä kun tykkään pestä koko kropan Doven sulfaatittomalla saippualla. Olen koukussa niihin tuoksuihin! Näin atoopikkona voisin tosin vähentää senkin kanssa lotraamista. Kiitos vinkistä 🙂

    • Miia Johansson

      Joo atoopikolle erityisesti vähempi pesu on superhyvä juttu, mutta ehdottomasti pääasia on, että nautit juuri niistä rutiineista, joita sulla on. <3

      • Birgitta

        Kiva lukea, että muitakin samalla linjalla olijoita on. Ylipesemisessä tosiaan on se riski, että pesee hyvän flooran iholta pois ja sillä aiheuttaa ihan tarpeettomasti iho-ongelmia. Ja onhan ne viemäriin menevät aineet osaltaan ympäristöriskikin. Tärkeää keskustelua siis, kiitos siitä! 🙂

        Sitä haluaisin tuon atopian kohdalla korostaa, että jos linjoilla on atoopikkoja, niin kuunnelkaa niitä lääkärin antamia ohjeita. Atopia on ihosairaus ja sen hoitamisen asiantuntijoita ovat lääkärit. Meillä koko perhe on atoopikoita, ja ammattilaisilta tulleet ohjeet ovat, että se iho nimenomaan kannattaa pestä joka päivä. Iho pitää puhdistaa, sille pitää saada vettä, joka sidotaan sitten ihoon perusvoiteella, ja tulehdukset hoidetaan lääkevoiteilla. Toki vesipesu voi riittää, mutta monissa tapauksissa pesuvoiteet ym. herkälle iholle suunnitellut aineet voivat olla paikallaan. Toki kovasti vaihtelee se, mikä kenellekin toimii ja mikä ei ainakaan pahenna ongelmaa. Mutta joka tapauksessa oikea osoite atopian hoidossa on lääkäri. 🙂

        • Miia Johansson

          Heippa Birgitta! 🙂 Olen itse atoopikko ja olen onnistunut pitämään oireet poissa nyt hyvällä ihonhoidolla (ilman kortisonia) jo pari vuotta. Se on totta, että myös atopia on ihosairaus, mutta oireet on kyllä mahdollista pitää poissa ilman lääkevoiteita. Tosiaan sairautta ei voi poistaa, mutta oireet voi. 😀 Oon auttanut todella monia atoopikkoja täällä blogissani ihonhoidon kanssa, joten myös muualtakin voi löytyä vastaus kuin lääkäriltä. Lääkäriin on aina hyvä mennä, jos oireet menevät liian pahaksi tai ei ole varma mikä ihoa vaivaa. Diagnoosi on hyvä saada, jotta ihoaan osaa hoitaa oikein.

          Tässä postaus, jonka tuotteet ovat auttaneet monia: https://miiajohansson.com/2021/09/atoopikon-ihonhoitovinkit-joilla-oireet-pysyy-poissa/

  • Lispet

    Silloin pesen koko kropan kun on oikein likainen tai hikisen klähmäinen olo. Yleensä vain juurikin ne kainalot, haarukset yms taivealueet. En esim käy joka aamu suihkussa vaan pesen lavuaarissa pesen kasvot ja kainalot ja bidee-suihkulla sitten alapään.

  • kukkis

    Kyllä pesen koko kropan, mutta en joka päivä. Ns välipäivinä ainoastaan hygieniapesu ja muut kriittiset paikat kuten kainalot. Miten ihmeessä ihmiset saa aurinkorasvat pois vartalon iholta, kun ei käytä mitään pesuainetta / öljyä?
    Itse käytän pesuöljyä esim Evolve tai Neal’s Yars Remedies. Ovat muuten niin ihania 😊
    Lisäksi käytän ihanaa Frank Bodyn vartalokuorintaa. Hajuvesiä käytän hyvin hyvin harvoin, mutta en halua niitä jättää iholle “lojumaan” vaan haluan pestä ne pois. Ns vanha parfyymi tuoksuu juurikin vanhalta eikä enää tuoreelta ja raikkaalta. Päällekkäiset tuoksut ovat myös omaan nenääni ehdoton ei eli laitetaan eri hajuvesiä eri päivinä, sitten nämä tuoksut yhdistyy sekamelskaksi. Oma nenäni on niin tarkka, että jos käy suihkussa ja vain kastelee tuoksu tunkeutuu silti läpi.
    Järvi uinnin jälkeen en myöskään pese, iho jää ihanan pehmeäksi uinnin jälkeen. Mutta meriveden jämät pesen pois, varsinkin jo on uinut muussa merivedessä kuin Suomen lähirannoilla. Samoin uimahallin vedet haluan pestä pois. Erittäin harvoin käytän hyttyssuojia ja niissäkin pyrin käyttämään luonnollisia, mutta nekin haluan ehdottomasti pestä pois.

  • Tiina

    Jo vuosia sitten huomasin kainaloiden ja ihon siinä vieressä olevan rutikuivat. Ostin itselleni Kreikasta useamman palan halpaa oliivisaippuaa. Jonkin aikaa käytettyäni sitä kuivuus katosi. Silloin vielä en tajunnut sen johtuvan saippuasta. Mutta kun lamppu syttyi päässä, ostin lisää oliivisaippuaa ja kainalot eivät ole olleet kuivat sen jälkeen. 😀 Vasta sinun postauksia luettuani ymmärrä ettei niistä saippuapaloissa ollut sitä kuivattava ainesosaa.

  • Oravanpyörässä oravaperhe

    Alkuperäinen tarkoitus oli varmaan ihan muu, mutta meinaan katketa naurusta! 😆 Ihana ketju! Melkein yhtä hyvä, kun aikanaan kaksplussalla legendaarinen – “milloin käänsitte kasvot etusuuntaan” tai “anoppini on narsissi”.

    Tää on best kosmetiikkablogi ever 💎

  • Hansu

    Minulla ihan sama juttu, paitsi lisäksi myös jalat pesen, kun hautuu kengissä 😊

  • Sanna

    Aion ehdottomasti kyllä vähentää koko kropan pesua tämän postauksen myötä 🙂 mutta! Mietityttää atoopikkona kun ihoa kuitenkin täytyy rasvata päivittäin että eikö siksi pitäisi jo kosteusvoiteen imeytymisen takia pestä nuo rasvat pois välillä muullakin kuin vedellä? Entäpä ihon kuorinta? Onko sekin turhaa?

    • Miia Johansson

      Heippa Sanna! 🙂 No riippuu oikeastaan mitä kosteusvoidetta käytät. Jos kosteusvoiteessa on silikonia, niin sitten kyllä joo olisi hyvä puhdistaa. Atoopikko ei välttämättä tarvitse kuorintaa. Se on muutenkin sellainen askel, jota ilman useammat pärjäävät mainiosti.

      • Sanna

        Okei, kiitti Miia! 🙂 apteekin Ceralan plus ollut käytössä aina kun kelit viilenee, vähän tuhdimpaa mutta en ole silikonia bongannut ainesosista. Iho tuntuu kyllä kuoriutuvan itsekseenkin vuodenajan muutoksen myötä, luon atoopikkona nahkani uudelleen 😀

  • Ulla

    En pese ja oon aina ajatellut, että on ihan normaalia pestä vain kainalot saippualla. Mutta varmaan monet pesee koko kropan pesuaineella.

  • Susa

    Tuo tuote RimitaOats sisältää ammonium-laurylsulfatea. Onko se siis eri asia kuin laurylsulfate?

    • Miia Johansson

      Jos siis tarkoitat vahvoja surfaktantteja kuten yleistä Sodium laureth Sulfatea niin joo on eri asia. 😊

  • Jaana

    Hyvä juttu oli, kiitos. En ole koskaan ajatellut aiemmin, että koko keho vaatisi edes päivittäistä pesua. Joskus reissujen jälkeen tuntuu koko keho likaiselta ja tuolloin rakasta sienen käyttöä, johon laitan hieman hellävaraista pesunestettä. Koska itselläni on helposti haisujalat, pesen ne iltaisin päivittäin, samassa yhtessä kuin mainitsemasi muut ruumiinosat (hauska sana muuten 😁).

  • Mimmi

    Ei kyllä ikinä tule perstyä suihkugeelillä koko kroppaa läpi. Jos tulee hikoiltua (esim. juostessa tai muuten jumpatessa) niin silloin hikisimmät paikat tietysti tulee pestyä, muussa tapauksessa vesi kyllä pesee tarpeeksi. Ja n. kerran viikossa kuorin ihon.

  • Sanna

    Olen atoopikko, 53 vuotias. En ole kertaakaan elämäni aikana pessyt suihkusaippuoilla vartaloani. En myöskään hikoa ollenkaan esim jaloista. Pesen hiukset kerran viikossa, 3 kertaa viikossa saunon ja silloin on vain suolasaippua käytössä. Samoin kristallisuoladödö. Vain vedellä intiimipuoli, eikä mulla ole ollut mitään valkovuotoja eikä tulehduksia.

    • Miia Johansson

      Heippa Sanna! <3 Juuri näin.

  • Myy

    Minulla on atooppinen iho ja olen jo vuosia käyttänyt sulfaatitonta pesunestettä.
    Monesti pesen vain juuri jutussa mainitut “kriittiset paikat”, muuten riittää pelkkä vesi. Hiuksia pestessä shampoo mikä huuhtoutuu ja valuu ihoa pitkin riittää hyvin.

  • murrrr

    Mä en ole käyttänyt puhdistusaineita kehooni yli 20 vuoteen. Hyvin voi iho, en haise, eikä kutia mistään. Vesi eli suihku riittää.

  • Auli

    Hei. Toi on jo loppunut varastosta, onko jotain muuta suositella?

    • Miia Johansson

      Heippa Auli! Uskoisin, että on vain tilapäisesti loppu. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram