ONKO RYPPYVOITEISTA MITÄÄN HYÖTYÄ?

05.07.2021

Tervetuloa lukemaan postaussarjaa kosmetiikan myyteistä. Päätin kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. Kaikki postaussarjan postaukset löydät kategoriasta TOTUUS KOSMETIIKASTA

Tässä postaussarjassa annan asiantuntijoille vallan, joten heidän vastauksiaan ei ole muokattu tai lyhennelty millään tavoin ja jokainen sai käsitellä kysymyksiä omasta näkökulmastaan. 

Tässä postaussarjassa varmasti huomaat, ettei mikään ole mustavalkoista ja asioihin on monta eri lähestymiskulmaa.

JAANA AILUS Laponie Skincare tuotekehitysjohtaja ja kemisti (MSc Chemistry) 

“Ei sinänsä, mutta poikkeuksena tuotteet, jotka sisältävät tarpeeksi korkean määrän A-vitamiinia tai sen johdannaisia (Huom, A-vitamiini ei ole sallittua luonnonkosmetiikassa).

Usein ns. ryppyvoiteet saavat kyllä ihon näyttämään rypyttömämmältä sillä ne sisältävät paljon humektantteja, ja hyvin kosteutettu iho näyttää aina paremmalta. Jossain voiteissa on myös pieniä määriä juuri sopivaa partikkelikokoa micaa, titaanioksidia tai silicaa, mikä saa ihon näyttämään sileämmältä.

On valitettava tosiasia, että jo syntyneitä ryppyjä ei pelkällä voiteella poisteta. Tähän tarvitaan joko pistoshoitoja (nekin poistavat tai häivyttävät rypyt vain hetkellisesti) tai laseria.

Paras ennaltaehkäisykeino rypyille on korkeasuojakertoimisen aurinkovoiteen ympärivuotinen käyttö.”

MARIA VARON – Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija ja toinen Moi Forest perustajista

“On. Kun yhdistetään oikeanlaiset raaka-aineet, niin ryppyjen muodostumista on mahdollista ehkäistä. Tosin ihon ikääntymiseen liittyvät oleellisesti myös elintavat, joten jos ryppyjä pelkää, niin hyvän ryppyvoiteen kaveriksi kannattaa ottaa käyttöön myös terveelliset elintavat. Liiallinen lyhytketjuisten hiilihydraattien käyttö voi esimerkiksi lisätä glykaatiota ja kollageeni- sekä elastiinisäikeiden ristiinliittymistä. Esimerkiksi bakuchiol, mikrobiomin tasapainoon vaikuttavat raaka-aineet, erilaiset antioksidantit ja omegarasvahappojen käyttö (ulkoisesti ja sisäisesti) voivat auttaa estämään ryppyjen muodostumista.”

KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat

Tähän vastaisimme samalla tavalla kun kysymykseen synteettisen tai luonnonkosmetiikan paremmuudesta. Eli yksiselitteistä vastausta ei voi antaa, sillä kaikki riippuu ensinnäkin tuotteen sisältämistä raaka-aineista, lähtötilanteesta eli minkälaisia ryppyjä ollaan hoitamassa vai onko kyse juonteista. Lisäksi vielä se mitä tuote lupaa tekevänsä ja vastaavatko nämä lupaukset tuotteen sisältämien raaka-aineiden kanssa vaikuttaa merkittävästi asiaan. 

Yleisesti me Twistbellä lähdemme siitä liikkeelle, että olisi fiksumpaa hoitaa ihoa “smart aging” periaatteella etupainotteisesti hyvin ja hidastaa ikääntymismuutoksia ennenaikaisesti kuin korjata jo syntynyttä vahinkoa. 

Jos ajatellaan raaka-ainetasolla, niin hyviä raaka-aineita juonteiden hoitamiseen ovat muun muassa:

  • Laadukkaat kasviöljyt – Näiden sisältämät rasvahapot antavat iholle rakennuspalikoita ja silottavat sekä pehmentävät ihoa. Lisäksi ne sisältävät muita hyviä mikroravinteita, jotka myös hidastavat ikääntymismuutoksia. 
  • Peptidit – Nämä auttavat boostaamaan kollageenin tuotantoa 
  • Erilaiset ihoa kosteuttavat raaka-aineet, sillä hyvin kosteutettu iho on kimmoisampi jolloin myös juonteet ja mahdollisesti rypyt oikenevat tai näkyvät vähemmän.
  • Bakuchiol  – Tämä viime vuosina hitti raaka-aineeksi tituleerattu raaka-aine omaa pitkään markkinoilla olleen ja tunnetun raaka-aineen retinolin kaltaisia vaikutuksia eli se muun muassa napakoittaa ja siloittaa ihoa

Oman ihon tarpeisiin sopivan kosmetiikan lisäksi ihon nuorekkuuden ylläpitämisen tai palauttamisen avuksi kannattaa ehdottomasti ottaa kollageenin tuotantoa stimuloivaa ja ihoa napakoittavaa kasvohierontaa, – joogaa, gua shaa tai kuivakuppausta. Aivan kuten koko kropankin kanssa niin kasvoilla voimme harjoittaa ja toisaalta rentouttaa lihaksia ja näin vaikuttaa kasvojen piirteisiin oikealla harjoittelulla.

VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja

“On olemassa monia ainesosia, joiden on todettu voivan vaikuttaa juonteisiin. Hyviä tuloksia on todistetusti saatu mm. retinoleilla ja erilaisilla peptideillä. Myös erilaiset AHA-hapot voivat ihon pintaa kuorimalla saada ihon näyttämään sileämmältä. Jo pelkästään ihon kosteutus voi sekin saada ihon näyttämään sileämmältä ihoa täytelöittävän vaikutuksen ansiosta ja myös ihon heleyden lisäämisen voi lisätä ihon nuorekkuutta.

On kuitenkin hyvä muistaa, ettei pelkästään se, että tuotteessa on käytetty jotain ainesosaa tarkoita, että ainesosa vaikuttaisi toivotulla tavalla. Ainesosan vaikuttavuuteen vaikuttaa mm. sen pitoisuus, liukoisuus sekä tuotteessa käytetyt kuljettimet. Esimerkiksi alkoholia saatetaan usein pitää kosmetiikassa ei-toivottuna ainesosana, vaikka todellisuudessa se voi jopa tehdä tuotteesta paremman saamalla tuotteen aktiiviaineet imeytymään iholle paremmin. Aiheesta voi lukea lisää TÄSTÄ blogipostauksestani.

Erityisesti luonnonkosmetiikassa nostetaan usein esiin markkinoinnin nimissä sitä, kuinka jokin luonnon ainesosa itsessään sisältää jotain anti-age-vaikutteisena tunnettua ainesosaa tai ainesosaa, jota voidaan teoreettisesti verrata johonkin perinteisesti synteettisesti tuotettuun anti-age-ainesosaan. Todellisuudessa tuotteessa käytetyssä ainesosassa voi itsessään olla tätä komponenttia niin pieni pitoisuus, ettei se riitä tuomaan iholle toivottua vaikutusta samalla tavalla kuin puhtaan, usein synteettisesti luodun ainesosan lisääminen korkeampana pitoisuutena voi kyetä.

On siis eri asia, onko tuotteeseen lisätty vaikka 5% C-vitamiinia sen optimaalisesti vaikuttavassa muodossa vai sisältääkö tuote vain esimerkiksi luonnon öljyä, jonka komponenteissa on mukana pieni pitoisuus C-vitamiinia.

Esimerkiksi luonnonmukaista bakuchiolia on verrattu runsaasti retinoliin ja ratsastettu retinolin maineella kuvailemalla sitä luonnonmukaiseksi retinoliksi, vaikka kyseessä on täysin eri ainesosa, joka myös toimii eri tavalla. Toistaiseksi melko pienissä tutkimuksissa on saatu viitteitä siitä, että bakuchiol voisi saada iholla retinolin kaltaisia vaikutuksia, mutta siitä ei ole vielä kattavaa näyttöä kuten jo vuosia ryppyjen hoitoon käytetyistä retinoleista on. Tämän vuoksi suosin itse mieluiten ainesosia, joista on kattavaa tutkimusnäyttöä.

Vaikka ryppyvoiteista voi siis olla monella tapaa iholle hyötyä, kannattaa kuitenkin muistaa, että paras anti-age-tuote on aurinkosuoja. Auringon UV-säteily saa aikaan jopa 80% ikääntymisen merkeistä.

Ryppyvoiteiden käytössä tärkeää on myös niiden säännöllinen ja pitkäjaksoinen käyttö. Kasvojen iho uudistuu noin kuukaudessa, mutta ikääntymisen myötä prosessi hidastuu entisestään. Anti-age-tuotteita käyttäessä voi mennä kuukausia, että iholla alkaa näkyä vaikutuksia. Moni ei malta odottaa vaikutuksia ja siirtyy uuteen tuotteeseen jo parin kuukauden jälkeen.

Ihonhoidossa on mielestäni myös tärkeää olla realistinen: ikääntynyt iho ei voi muuttua nuoremmaksi taikatempuilla eikä sen mielestäni edes tarvitse. On kunnia saada ikääntyä eikä siitä kertovissa merkeissä iholla pitäisi olla mitään hävettävää. Realistista olisikin siis tavoitella ihoa, joka tuntuu hyvältä ja voi hyvin ikäänsä nähden.”

  • Markit

    Heippa; Kylläpä oli mielenkiintoista! Piti pari kertaa taas lukea ja vielä Virven linkki alkoholista kosmetiikassa. Ja se vasta vaatikin luetun ymmärtämistä, piti ihan lukunopeutta hidastaa, että ymmärsin. Kyllä tykkään erityisesti Katin ja Veeran sekä Virve Fredmanin pohdinnoista. Vastaavat hyvin ja perustellusti.
    Onhan hienoa, kun saa lukea tällaista, itse kun en kosmetiikan anatomiasta tiedä paljoakaan. 🌹kaikille teille.
    “On kunnia saada ikääntyä eikä siitä kertovissa merkeissä iholla pitäisi olla mitään hävettävää”, hienosti Virve Fredman sanoo! Asia on juuri näin. Kiitos ja niiaus 😄.

    • Miia Johansson

      Heippa Markit! 🙂 Joo, Virve sanoi tuon niin hyvin. Ja niin mielenkiintoista, kun jokainen ottaa hieman erilaisen lähestymistavan tähän.

  • Annukka

    Aivan varmasti ryppyvoiteista on hyötyä, mutta kuten tekstissä sanottiin, niin myös muilla elintavoilla. Uskallan myös väittää, että vähintään yhtä paljon geeneillä. Olen itse 57 vuotias ja lähes rypytön. Olen hoitanut ihoani säännöllisesti 20 vuotiaasta lähtien. Auringon ottaminen ei ole koskaan ollut mun juttu, kuten ei myöskään tupakointi. Niin äitini kuin isäni ja isoäitini, olivat ns. Siloposkia, joten uskon myös rypyttömyyteni olevan peräisin jonkin verran perintönä saaduista geeneistä. Rakastan ihoni hoitoa, se on ikäänkuin harrastukseni 💗

    • Miia Johansson

      Heippa Annukka! 🙂 Joo, ehdottomasti geeniperimä vaikuttaa todella paljon. Jos elintavat olisivat ihan poskellaan, niin sen vaikutuksia olisi vaikea ihonhoidolla saada kuntoon. Eli se tärkein ihonhoito lähtee sisältä päin ja ihonhoidolla sitten vahvistetaan sitä. <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram