*Sisältää mainoslinkin.
Katson paljon kansainvälisten meikkitaiteilijoiden sisältöä Youtubesta, mutta skippaan aina ihonhoito-osiot. Ikävä kyllä nämäkin lahjakkaat meikkitaiteilijat ovat aivan samanlailla tavoin markkinoijien vietävissä ja harva heistä ymmärtää mitään kosmetiikan raaka-aineista ja mitä tuote oikeasti sisältää.
Itsekin läiskin ennen kasvoille kaikkea ihanaa ja kallista tietämättäni yhtään mitä tuotteissa on. Ei meillä maskeerauskoulussakaan käyty mitään ainesosia läpi. Ajattelin, että pakkohan sen on olla hyvää, kun brändi tunnettu ja kallis. Mistä moinen olettamus? Meillä on kova luotto siihen, että tuote on hyvää meidän iholle vaan brändäyksen perusteella.
Miten sitten suurin osa (valitettavasti) valitsee ihonhoitotuotteensa?
1. IHOTUNTUMAN PERUSTEELLA VALITSEMINEN
Kaupassa myyjä hivelee kämmenellesi ihanan silkkistä voidetta. Olet myyty! Tämähän tuntuu varmasti ihanalta kasvoillakin. Nappaat 99 euroa maksavan seerumin matkaasi suurin odotuksin. Nyt minäkin saan silkkisen pehmoisen, tasaisen ihon.
Silkkinen tuntu ihonhoitotuotteessa on yleensä silikoni. Se on valmistajalle edullinen raaka-aine, se sitoo kosteutta hyvin ja onkin synteettisen puolen kosmetiikassa varmasti yksi eniten käytetty raaka-aine. Silikoni saa myös ihon näyttämään sileämmältä, mutta vaikutus lakkaa heti, kun tuotteen huuhtoo pois. Itse en halua käyttää silikonia ihonhoidossani, vaan käytän sen sijaan mielummin ravitsevia kylmäpuristettuja luonnon kasviöljyjä.
Ihotuntuman perusteella voi kyllä myös bongata hyviä raaka-aineita. Paljon glyseriiniä sisältävä tuote voi tuntua hieman tahmealta ja runsas hyaluronihappo taas tehdä ihon pehmoiseksi, vaikka koostumus voisikin muistuttaa enemmän vettä.
Ihotuntuman perusteella ei voi tietää mitä kaikkea tuote oikeasti sisältää ja onko siinä juuri sinun ihollesi sopivia ainesosia. Totuuden löydät vain INCI-listasta.
LUE MYÖS: Miten tunnistat laadukkaan kasvoöljyn?
2. TUOKSUN PERUSTEELLA VALITSEMINEN
Kun voide tuntuu kämmenellä silkkiseltä, niin seuraavaksi huomaat upean hentoisen, mutta elegantin tuoksun. Ah, tältä haluan tuoksua.
Tämä on ehkä kaikista inhimillisin kriteeri. Tuoksuihin liitetään paljon muistoja ja ne hemmottelevat omalla tavallaan. Mutta hajusteet ovat valitettavasti kosmetiikan yksi allergisoivin raaka-aine ja niille voi herkistyä minkä ikäisenä tahansa. Tämä koskee niin synteettisiä hajusteita kuin myös luonnon eteerisiä öljyjä. Eteerisillä öljyillä on tosin myös terapeuttisia vaikutuksia ja siksi ne ovat parempi vaihtoehto, jos hajusteille ei ole herkistynyt.
Mutta se, onko tuote hyvä pelkän tuoksun perusteella on täysin mahdotonta sanoa, koska vastauksen löydät vain INCI-listasta.
LUE MYÖS: Hajusteeton ja tuoksuton kosmetiikka – näillä hoidat ihoasi
3. PAKKAUKSEN PERUSTEELLA VALITSEMINEN
Silmäsi kiinnittyy kaupassa söpöihin pastellisen trendikkäisiin tuotteisiin. Näiden on pakko olla jotain uutta ja kivaa, kun ovat näin upeissa paketeissa. (Myönnän, että näin käy myös itselleni.)
Brändäys ulottuu tietenkin myös tuotteen muotoiluun sekä paketin houkuttelevuuteen. Tätähän ihan opiskellaan Lahden Muotoiluinstituutissa, josta valmistuu Suomen lahjakkaimpia muotoilijoita, joiden upeuksiin me langetaan.
Näin maailma pyörii ja hyvä niin. On kuitenkin tiedostettava, että paketointi ei kerro mitään tuotteen laadusta. Tärkeimmän infon löydät INCI-listasta ja sieltäkään et kaikkea. Raaka-aineiden laadussakin on paljon eroa.
4. MARKKINOINNIN PERUSTEELLA VALITSEMINEN
Myyjä kertoo sinulle kuinka tuotteessa on käytetty viimeisimpiä tieteellisiä menetelmiä yhdistettynä tehokkaisiin luonnon raaka-aineisiin. Televisiossa kerrotaan kuinka 97% testiryhmästä koki ryppyjen vähentyneen jo viikossa. Sosisaalisessa mediassa mainostetaan taas tuotetta, joka vie kuolleen ihosolukon palasina pois ja paljastaa kauniin ihon (P.S. Se ei ole kuollutta ihosolukkoa, joka iholla pyörii – onneksi!).
Ei ole lakia sille etteikö huonosta tuotteessa voisi kertoa mitä ihmeellisimpiä satuja. Tuotteen kyljessä voi jopa lukea hellävarainen, vaikka se ei sitä olisi. Jopa tuotteen nimi voi olla manteliöljyvoide, mutta tuote sisältääkin vain alle yhden prosentin manteliöljyä. Saat kyllä taatusti kunnon annoksen vettä, emulgointiaineita, silikonia ja muita raaka-aineita, jotka saavat ihosi TUNTUMAAN upealta, mutta todellista tehoa ei välttämättä ole ja ihosi kunto ei parane.
Markkinoinnin perusteella ei pysty kertomaan onko tuote hyvä. Jopa upeat asiakaskokemukset voivat olla täysin feikkejä. Mutta jos tuote on laadukas niin näet sen jälkeen kerran – ainoastaan INCI-listasta.
5. KOUKUSSA TUOTTEESEEN?
Olet aivan hullaantunut johonkin todella kalliiseen tuotteeseen, mutta se on niin pirun kallis, ettet millään raaskisi sitä käyttää. Löytyykö toista vaihtoehtoa? Tarvitseeko ihosi sitä todella?
Tutki INCI-listaa ja avaa se itsellesi. Mitä raaka-aineita siellä on, joista uskot ihosi hyötyvän? Löytäisitkö jonkun tuotteen edullisemmin, jossa olisi samoja raaka-aineita.
Vaikka joskus harvoin suosittelen blogissani jotakin kallista tuotetta, niin ihonhoitotuotteen ei tarvitse maksaa yli 50 euroa, jotta se olisi huippulaadukas. Maksatko kenties kohdan yksi ihotuntumasta tai upeasta brändäyksestä? Tuleeko ihotuntuma oikeasti ihoa hoitavista raaka-aineista?
Jos et osaa avata omien tuotteidesi INCIä, niin voit ostaa itsellesi esimerkiksi *Twistbe:n INCI-analyysin. Se maksaa 29,90 ja sen avulla ihonhoidon asiantuntija kertoo sinulle maksimissaan kuudesta kotoota löytyvästä tuotteestasi, että ovatko ne oikeasti sinun ihollesi sopivia.
MITEN IHONHOITOTUOTTEET SITTEN PITÄISI VALITA?
Opettelemalla hieman INCI-listan lukemista voit säästää todella suuren summan rahaa, koska vihdoin ymmärrät, kuinka paljon kakkelia oikeasti meille kaupoissa myydään.
Se on täysin ok, jos et jaksa perehtyä asiaan. Haluaisit kuitenkin vaan tietää, että no miten voin sitten raaka-aineista tietämättä ymmärtää mikä sopii iholleni?
Yksi vaihtoehto on lukea postaukseni, johon olen koonnut helpot ohjeet miten voit edetä ihonhoitosi kanssa. Postaukseen pääset TÄSTÄ. Olen ottanut huomioon mahdollisimman monen eri ihotyypin ja iho-ongelman.
Mutta kyllä tuoksu on tärkeä kriteeri.
Tuote voi olla super hyvä paperilla, mutta jää käyttämättä jos tuoksu on aivan kamala. Tymäkkä tai äklö jne.. Ja silloin tuotteen hyvyydellä ei ole mitään väliä, koska sitä ei tule käytettyä. 🙂
Ja sama ajatus ihotuntumasta. Se nyt vain on tärkeä ostokriteeri – jälleen käytettävyyden näkökulmasta. On harmillista jos tuotteen kehittäjä ei osaa formuloida tuotetta riittävän hyvin.
Helou! 🙂 Joo, hyvä pointti, että tuoksu on kyllä tärkeä käyttömukavuuden puolesta.
Minkälainen olisi sun mielestä huono formulointi, jonka tuntee käteen testaamalla. 😀
Tahmea! Tahmeus on kamalaa.
Joidenkin öljyjen kanssa on tätä, sitten ne jää koko päiväksi iholle pyörimään ja vaan sottaa tekemättä muuta. 😀
No joo.. toi ei oo kyllä kivaa. 🙁 Mitä oot kokeillu? Onko niissä ollut silloin ainesosissa jotain muuta kuin kasviöljyjä? <3
Lisäisin tähän vielä somen vaikutuksen. Oma aknen kanssa kipuileva teini on altis somesta löytyviin ihmekeinoihin. Olen ehdottanut lukemaan sinun blogiasi sekä twisbeen ohjeita. Nyt alkaa jo uskomaan minua ja käyttää twisbeeltä ostettuja tuotteita. Akneen on myös aloitettu isoretinolikuuri.
Heippa Riitta! Joo! Totta.. somessa tosiaan on tietoa laidasta laitaan. Ja nuo ihmekeinot on kyllä ihan viimeisiä. Multa kysytään niistä melko usein, että toimiiko tosiaan. 🙁
INCI ei kerro kaikkea, tuote on muutakin kuin ainesosiensa summa. Tässä on vedetty mutkia suoriksi ja selkeää markkinointia tietysti.
INCI ei tosiaan kerro kaikkea, mutta se kertoo hyvinkin paljon. Samalla tavoin kun voit ruokapakkauksen kyljestä lukea mitä se sisältää, niin samalla tavoin voi tehdä kosmetiikasta. Olen opiskellut kosmetiikkatuotteiden formulointia ja voin sanoa, että tiedän asiasta aika paljon. Raaka-aineiden määriä ei ihan kaikkea tietenkään pysty tietämään, mutta tiettyjä raaka-aineita on tuotteessa aina tietty maksimi prosenttisosuus, joten näistäkin pystyy paljon ymmärtämään tämän perusteella. Raaka-aineiden laatua ei pysty kertomaan, mutta siitä pystyy taas lukemaan lisää valmistajien sivuilta, jos he ovat asiasta avoimia.
Ja toki olet yritykseni nettisivuilla. Kirjoitan ilmaista sisältöä ihmisille luettavaksi. Saan palkkani siitä, että ihmiset ostavat suosittelemiani tuotteita. He ovat myös saaneet todella upeita tuloksia, koska en suosittele ihonhoitotuotteita, joissa on huono sisältö.
Mutta kerro ihmeessä mitä muuta sun mielestä tuote on kuin ainesosien summa?
Miia teet kyllä todella arvokasta työtä! Olen itsekin vasta tätä blogia lukemalla tajunnut INCI-listan tärkeyden. On sinällään koomista, että ruokakaupassa syynään esim myslipurkin sisällön hyvinkin tarkkaan mutta sitten kosmetiikkahyllyllä olen saattanut ostaa tuotteen purkin ulkonäön tai esim tuoksun perusteella. Tämä on jotenkin tosi absurdia ja onneksi olen viimein oppinut kosmetiikan saralla hieman valveutuneemmaksi sinun ansiostasi!<3 mun mielestä on ylipäätään todella kiinnostava ilmiö, että keskimäärin jengi on kiinnostunut ruokien ravintosisällöistä mutta sama kritiikki ei ulotu kosmetiikan saralle. Aikamoista markkinoinnin aikaansaama aivopesua, sanon minä. Mutta kiitos oikeasti että tuot tätä asiaa esille aina uudelleen ja uudelleen!
Joo olipa hyvin sanottu! ja kiitos! <3 Mä uskon, että pikkuhiljaa tuo syynääminen siirtyy myös kosmetiikkaan. Muistan, että joskus nuorempana vältetiin ruoassakin vaan rasvaa, mutta nyt sekin on muuttunut täysin ja tosiaan pakettien kylkiä luetaan. <3
Kiitos jälleen hyvästä postauksesta (täyttä asiaa!) sekä myös ihanasta blogista ja loistavasta työstä, jota teet ihonhoitovalistuksen saralla! Sun vinkkien avulla sain kuivan, rasvaisen ja kipeän näppyisen välillä venkslaavan ihon rauhoittumaan tyystin! Ihonhoitorutiinista on tullut joka päivän kohokohta <3 Ihanaa syksyn jatkoa!
Wauuu!! 😍 Ihan mieletöntä kuulla! Ihanaa syksyä sullekin! ❤️
Ooh,mitä tuotteita käytät?Itselläni on tismalleen sama homma ihon kanssa enkä saa oikein kiinni mikä toimii milloinkin vaikka vaihtelen tuotteita sen mukaan mitä iho kertoo.Olisi todella super mielenkiintoista tietää🤗
Heippa! 1. kysymys: Mikä ihana kiilto huulilla ekassa kuvassa? 2. kysymys: Näkeekö öljyputsarin emulgoitumisen veden kanssa inci-listasta? Ostin suosittelemasi Olivia Kleinin ja sehän ei emulgoidukaan, muuten ihanan tuntuinen kyllä. Mikä paras edullisemmista emulgoituvista sekaiholle?
Kiitos jo etukäteen! 🙂
Heippa! 🙂 1. taitaa olla Lancome huulikiilto sävy 382, mutta en ole nyt ihan varma. 2. Joo, näkee.. silloin tuotteessa on emulgaattori. INCI-nimiä on monia kuten Polyglyceryl-4 Oleate tai vaikka Sucrose Laurate. Jos tuote ei emulgoidu, niin silloin siinä on yleensä vain öljyjä, kuten tuossa Olivia Kleinissa. Tosin jotkut emulgoituvat tuotteet eivät silti emulgoidu hyvin esim. rasvaisemmilla ihotyypeillä, mutta taas kuivemmilla emulgoituvat. Siksi kannattaa ehkä lukaista ihmisten kokemuksia tuotteista. Mä kerron myös aina miten tuote käyttäytyy. Edullisia emulgoituvia on aika vähän. 🙁 Evolven on varmaan edullisin ja se on paras kuivalle ihotyypille.
Kiva ja asiallinen blogi sulla. Olen yrittänyt opetella noita INCEjä lukemaan, mutta myönnetään, että homma on kyllä vielä aika lapsenkengissä. Mulla on kaikenlaista “ihokremppaa”. Ikääntyvä iho, herkkä iho, punoitusta leuassa ja nenän sivuilla, ja kuiva iho, enkä oikein tiedä, että mikä ongelma edellä pitäis mennä.
Kiitos Maria! 🙂 Mä lähtisin etenemään tuosta herkästä ihosta, koska jos valitset vaikka jotain ikääntyvän ihon aktiiviaineita, niin herkkä iho ei välttämättä niistä pidä. Nyt alkuun olisi tärkeää saada sun ihon suojamuuri parempaan kurntoon ja alottaa ihan yksinkertaisilla tuotteilla. Lähtisin liikkeelle tästä postauksesta: https://miiajohansson.com/2021/05/minimalistinen-ihonhoito-miten-ja-miksi/