KOSMETIIKKA AIHEUTTAA FINNEJÄ – TÄSSÄ 3 SYYTÄ

28.08.2023

*Sisältää mainoslinkin. 

Meikki tai ihonhoito aiheuttaa finnejä? No, mistä sitä sitten tietää mikä tuote ei aiheuta finnejä ja mistä finnit oikeastaan johtuu?

1. IHOA TUKKIVIA AINESOSIA

On hyvin yksilöllistä mitkä ainesosat tukkivat ihoa. Kyseessä voi hyvinkin myös olla useamman raaka-aineen summa. On kuitenkin muutamia raaka-aineita, jotka tukkivat yleisemmin ihohuokosia. Näistä esimerkkejä ovat mm. kookosöljy ja siitä johdettu pidemmälle prosessoitu caprylic/capric triglyceride sekä kaakaovoi.

MUTTA komedogeenisyys (eli kuinka paljon jokin raaka-aine tukkii ihoa) ei kuitenkaan ole niin yksiselitteinen. Tämä riippuu myös siitä kuinka paljon raaka-ainetta on tuotteessa. Ainoa asia mistä voi jotain päätellä on se monentena raaka-aine on INCI-listalla ja minkä raaka-aineen jälkeen (tai ennen). Voi siis hyvinkin olla, että yksi tuote kookosöljyllä tukkii ihoa ja toinen ei.

LUE MYÖS: Tukkiiko tai laajentaako kasvoöljyt ihohuokosia?

2. IHOSI ON PINTAKUIVA (JA SE AIHEUTTAA SINULLE FINNEJÄ)

Pintakuivuus voi aiheuttaa finnien lisäksi liikarasvoittumista, hilseilyä, kiristelyä ja kuivuutta. Hyvin usein pintakuivuuteen etsitään ratkaisuja kuorinnasta, geeli- tai vaahtoputsarista tai erilaisista finnien karkoitus tuotteista aina tuhtiin voiteeseen asti, vaikka itseasiassa mikään näistä tuskin tuo ratkaisua.

Pintakuivuuden aiheuttamiin oireisiin ja sen mukana tuomiin finneihin toimiikin seuraavat asiat (ts. perus ihonhoito):

  1. Puhdistustuotteen vaihtaminen hellävaraisempaan. Näin et enää huuhtele pois ihon hyviä rasvoja ja häiritse ihon mikrobiomin toimintaa. Iho alkaa rauhoittumaan.
  2. Otat ihonhoitorutiiniisi kosteuttavan kasvoveden, joka laitetaan suoraan kasvoille. Unohda pumpulit. Pintakuivuus johtuu siitä, että iho on kosteusköyhä eli siitä puuttuu vesikosteutta.
  3. Kasvoöljyt auttavat lukitsemaan vesikosteuden ihoon sekä pehmentävät ja ravitsevat ihoa.

LUE MYÖS: Ihonhoidon alkeet – Nämä jokaisen pitäisi tietää

3. YLIHOIDAT IHOASI

Tästä voin kertoa omakohtaisen kokemuksen, sillä työni vuoksi käytän paljon kosmetiikkaa. Tai nyt on jo sanottava, että KÄYTIN, sillä ihostani on tullut lyhyessä ajassa entistä herkempi. Jos haluan pitää ihoni hyvänä, niin minun on suosittava ihollani lähes ainoastaan rauhoittavia raaka-aineita.

Kuinka ihanaa onkin heittää iholle erilaisia raaka-aineita, kuten C-vitamiinia, suosittua niasiniamidi, retinolia, hyaluronihappoa, upeita kasviuutteita, erilaisia kasviöljyjä, ehkä jopa fermentoituja raaka-aineita ja siis mitä vaan mikä lupaa paremman ihon. Ennen ihoni kesti paljon, mutta nyt pelkästään tietynlainen öljycocktail on sille liikaa ja poskiin ilmestyy jo samana päivänä finnejä. Eikä kyse ole ihon tukkeutumisesta vaan liikaa ihoa uudistavista ja aktivoivista raaka-aineista.

Olen nyt kaksi vuotta tutkaillut mistä poskieni finnit johtuvat. Lopulta olen tullut siihen johtopäätökseen, että vähemmän on enemmän ja tämä koskee niin tuotemäärää kuin raaka-ainemäärää ja avainsana kaikessa on rauhoittava.

Niin tylsältä kuin se kuulostaakin, mutta saan ihoni hehkumaan käyttämällä rauhoittavia raaka-aineita.

IHONHOITORUTIINI IHOLLE, JOLLE TULEE FINNEJÄ SYYSTÄ TAI TOISESTA

Kuten huomasitte – finnit voivat johtua niin monesta eri syystä. Tämän vuoksi on vaikea kertoa yhtä tiettyä rutiinia, joka toimisi kaikille. Teen parhaani ja lisään muutaman eri vaihtoehdon.

Kaikista tärkeintä on kuitenkin laittaa perus ihonhoito kuntoon ja aloittaa hellävaraisella puhdistustuotteella. Tämän jälkeen tiedät mihin ihosi kunto suurin piirtein rauhoittuu. Useimmat geeli- ja vaahtoputsarit aiheuttavat kokemukseni mukaan eniten erilaisia iho-ongelmia.

  1. PUHDISTUS: Jos et meikkaa tai meikkaat todella vähän: *Apeiron puhdistusmaito. Jos meikkaat enemmän, niin *Flow puhdistusbalsami ja *konjac-sieni puhdistusta tehostamaan ja pitämään ihohuokoset puhtaina. Molemmat putsarit kuivin käsin kuiville kasvoille.
  2. KASVOVESI: Pintakuivalle ja paljon kosteutta kaipaavalle iholle *Nourish London Ceramide Moisture Boost Essence. Epäpuhtauksien kanssa kamppailevalle *Olivia Klein Hydra Toner.
  3. SEERUMI: Epäpuhtauksien kanssa kamppailevalle samealle iholle (ei missään nimessä herkälle) *Flow AHA & BHA peeling seerumi. Jos et oikein tiedä mistä epäpuhtaudet johtuvat, niin *Laponie calming seerumi rauhoittaa niin epäpuhdasta kuin muutenkin epätasapainossa olevaa ihoa.
  4. KOSTEUSVOIDE: Sekaiholle ja epäpuhtauksiin *Olivia Klein Hydra Lotion. Kosteuttavampi, rauhoittavampi, mutta myös epäpuhtauksiin *Olivia Klein Balance Cream.
  5. KASVOÖLJY (YÖKSI): Epäpuhtaalle iholle*Apeiron Jojoba-teepuuöljy. Rauhoittaa ärtynyttä ihoa ja hoitaa myös epäpuhtauksia *Skin & Tonic Calm Down (yksi lemppareistani sekoilevalle iholleni).

HUOM! Aknen syyt löytyvät usein muualta kuin ihonhoidosta. Lue lisää aknen hoidosta TÄSTÄ.

  • Hipsu

    Mulla on sellanen mystinen ongelma, että kaikki kasvovedet aiheuttaa mulle leukalinjaan ja sen alle tukkeumia ja näppylöitä. Ja tämä tapahtuu oli kasvovesi sitten LV, La Roche Posay, Lancome, Clinique, Olivia Klein… Kaikista sama reaktio, mutta jostain syystä seerumit ei tällästä aiheuta, niin olen ihan äimänä että missä se vika on kun rakastan sitä kasvoveden tuomaa hehkua ja kosteuden tunnetta 😭

    • Miia Johansson

      Mikä Olivia Klein sulla oli testissä? Samoja raaka-aineita tietty löytyy myös seerumeista, niin uskon, että pitää vaan löytää se just sulle oikea tuote. 😊

  • Wella

    Tärkeä aihe ja kiitos, kun kirjoitat myös haasteista ja tuot niihin näkökulmia! ❣

    Itsellä taustalla vuosien akne, sitten rosacea ja nyt pod (jälkimmäinen vielä silmien ympärillä ja on tajuttoman vaikea hoitaa).

    Kosmetiikkasarjoista on tullut kierrätettyä Dermalogica, Environ, Exuviance, ACO ja Vichy.

    Nyt käytössä yksi tuote SkinBetterSciencelta, kaksi Laponielta (mm. maitoputsari) ja yksi Djusielta (kasvovesi).

    Monet suositut tuotesarjat (Lumene, Lancome, BTB13, Novexpert, Lavera, Ekopharma, Frantsila, Bybi, Ordinary jne) aiheuttaa itselle aknen ja rosacean riehaantumisen. Lähes kaikki aurinkosuojat tukkii ihon (sitten hoidan niitä näppyjä, koska pelkään enemmän uv- vaurioita).

    Olen ostanut vuosien varrella kymmeniä tuotteita, joista tulee välittömästi reaktioita (näpyt, punoitukset, kutinat). Rahaa menee myös lääkäri- ja kosmetologikäynteihin. Vain harva tietää edes lähipiiristäni, mikä työmaa ongelmaiho voi olla ja miten paljon se koettelee. Koska minulla ei ole arpia tai kraavisti erottuvia kohtia, haasteet eivät myöskään harjaantumattomalle silmälle näy. Toki sitten ammattilainen (esim. hiljattain lääkäri, joka kirjoitti reseptin podin.hoitoon), erottaa terveen ihon oireilevista kohdista.

    • Miia Johansson

      Helou ja siis onpa tosi ikävää ja paljon sulla on menny rahaa. 😔

      Mitä voin nyt kommentoida sun tän hetkiseen tilanteeseen, niin podin hoidossa olis tosi tosi tärkeää käyttää rauhoittavia raaka-aineita ja minimalistisia tuotteita. Mä skippaisin myös tuon Djusien kasvoveden, koska se on kyllä aika tujua podille, vaikka hyvä tuote muuten onkin esim sekaiholle.

      Jos sua tai muita kiinnostelee lukea podin eli suunympörysihottuman hoidoista niin tässä juttu:

      https://miiajohansson.com/2021/01/suunymarysihottuma-eli-pod-nama-tuotteet-auttavat/

      • Wella

        Kiitos vastauksesta.

        Olen lukenut tuon pod- postauksen (kuten likimain kaiken muunkin aiheesta), kun oireille löytyi nimi.

        Tämä silmänympärysversio on tosiaan vielä astetta hankalampi. Aiheuttaja on tieteen näkökulmastakin mysteeri ja lääkärin mukaan esim. ruokavaliolla en voi asiaan vaikuttaa.

        • Chibappi

          Ymmärrän niin hyvin tuskasi. Minulle suuret rosaceapaukamat tulivat nenään. Minua auttoi totaalinen tuotteiden vähentäminen. Pesu apteekin Cerave emulsiolla, suihkaukset Lactoline kasvovettä ja päälle Ceraven lotion. Joka toinen yö laitan Corcxin etanaseerumia, minkä olen huomannut vaalentava arpia ja vahvistavan ihoa. Toivon että löydät itsellesi sopivat tuotteet.

  • Ida

    Tuo että caprylic/capric triglyceride olisi tukkiva, ei mun tietojeni mukaan pidä paikkansa. Se nimenomaan mainitaan useissa eri lähteissä ei komedogeenisena.

    Käsittääkseni se että se on osittain johdettu kookosöjystä, sekoittaa monia, koska kookosöljy tunnetaan kyllä potentiaalisesti tukkivana. Mutta tosiaan kookosöljystä ja glyseriinistä johdettu caprylic/capric triglyceride on ihan erilaista koostumukseltaan.

    • Miia Johansson

      Tuo komedogeenisyys rating on hieman ongelmallinen. Virve Fredmanilla on tästä hyvä postaus muistaakseni. 😊 Mä oon huomannu tosi selkeesti mun seuraajista ja myös läheisistä tässä vuosien aikana, että tää on usein just ihoa tukkiva ainesosa. MUTTA nää on tosiaan niin yksilöllisiä asioita ja riippuu paljon raaka-ainetta on tuotteessa.

  • Susanna

    Moikka. Mites jos aamulla vesipesen kasvot ja illalla sitten pesen putsarin kanssa,niin mitä jos käyn päivällä urheilemassa ja sen jälkeen suihkussa niin vesipesenkö kasvot silloin vai pesenkö putsarilla? Yleensä en meikkaa missään välissä päivää.

    • Miia Johansson

      Vesipesu riittää hyvin huuhtelemaan hiet pois 😊

  • Milloin sitä oppii

    Kohta 3 on mun perisynti 😅 ainakun iho menee huonompaan kuntoon, uutta putelia ostamaan! Mulla kans todella herkkä iho, eli pitäis pidättäytyä noista tosi aktivoivista raaka-aineista. Kiinnostaisi muuten oletko kokeillut otsonoitua oliiviöljyä ihonhoidossa? Itse oon tykänny käyttää just sillon jos tuntuu että iholle tulee paljon pientä näppyä vähän sinne tänne. Ja toinen kyssäri, olisko suositella hyvää voidemaista putsaria jolla oikeesti lähtee meikit ilman konjak-sientä tai liinaa? Omalle herkälle iholle ei sovi noi 🙁

    • Miia Johansson

      Heippa 🙂 En oo vielä tutustunut otsonoituun oliiviöljyyn. Tarkoitatko puhdistusmaitoa vai puhdistusöljyä? Puhdistusöljy toimii aina tehokkaammin ja itse poistan sillä kaikki. En käytä liinaa tai konjac-sientä.

  • Markit

    Hyvää syntymäpäivää Miia ja paljon tsemppiä uuteen, mitä ikinä se onkaan! Odotan innolla! 🌹🌹🌹❤

    • Miia Johansson

      Voi kiitos Markit! Miten voitkaan muistaa??!!

      • Markit

        Mukavien ihmisten synttärit muistaa aina 😍… Etenkin kun olen syntynyt itsekin syyskuussa, joskin kaaaauuuuan sitten ☺

      • Miia Johansson

        Voi Markit! <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram