PALJON SOMEVAIKUTTAJA TIENAA JA MITÄ SE VAATII?

06.04.2023

Luet tällä hetkellä Suomen yhtä suurinta kauneusaiheista blogia. Olet yksi 60 000:sta uniikista lukijasta kuukaudessa. Silloin tällöin aiheeksi eksyy jotain henkilökohtaista. Tällä kertaa se on raha, koska mielestäni siitä puhutaan aivan liian vähän erityisesti yrittäjyyden näkökulmasta.

Mutta paljon tällaisella hommalla oikein tienaa ja mitä se vaatii. Siihen saat tässä vastauksen.

MITEN TÄLLAISEN YRITTÄJYYDEN VOI ALOITTAA?

Sosiaalisen median vaikuttajan työn voi aloittaa kuka tahansa. Samalla tavoin kuin kuka tahansa voi aloittaa vaikka myyjän työn, lähteä opiskelemaan lääketiedettä tai perustaa “perinteisemmän” yrityksen. Eli jos johonkin aiheeseen on kova intohimo, niin meillä Suomessa on lähes jokaisella melko hyvät mahdollisuudet toteuttaa niitä (ihmisillä on valitettavasti erilaisia rajoitteita, jonka vuoksi tässäkään yhteydessä ei voi sanoa kaikki).

Kuitenkin jos vaikuttajan homma olisi helppoa, niin sitä tekisi todella moni ja monella olisi tuhansia seuraajia. Homma ei siis vaadi alkuun mitään investointia, jos näin haluaa. Puhelimella pärjää nykyään jo melko pitkälle, mutta itse suosittelen investointia laadukkaisiin nettisivuihin, jotka on hyvin hakukoneoptimoitu. Lisäksi suosittelen ostamaan hyvän kameran, tietokoneen ja valot, koska Suomessa ei talvella luonnonvalo riitä mihinkään. Laadukkaalla sisällöllä ja brändi-ilmeellä pääsee aina nopeammin eteenpäin. Sama koskee tietenkin ihan kaikki yrityksiä.

Homma vaatii yllättävän paljon ymmärrystä kohderyhmäajattelusta, markkinoinnista, myynnistä (jopa copywritingista) ja miten sosiaalinen media valjastetaan omaan käyttöön sopivaksi. Nämä kaikki sen vuoksi, että vaikuttajalla on asiakkaita, joiden etua pitää myös osata ajatella. Vaikuttajan takana istuu asiakkaiden kohdeyleisö ja vaikuttajat ovat tietynlaisia viestin viejiä eli pieniä mediataloja.

Lisäksi erittäin tärkeää on osata luoda hyvä luottamussuhde seuraajiin, jonka resepti on mielestäni yksinkertainen. Rehellisyys ja aitous.

Eli pelkästään upeiden selfie-meikkien lataaminen nettiin ei riitä. Koulutus siis auttaa tässä hyvinkin paljon tai sitten voit tehdä asian vaikeamman kautta, kuten minä. Opettelin kantapään kautta, juttelin alan ammattilaisten kanssa ja Youtubetin tuhansia tunteja miten homma toimii. Kokemusta siis löytyy ja siksi osaan sanoa, että oikeanlaisilla opeilla tähän pystyy lähes kuka vaan.

Eli tämä(kään) työ ole mitään helppoa rahaa. Sellaista ei taida olla olemassakaan. On vaan töitä, joissa oppii ajan kanssa niin hyväksi, että se näyttää ulkopuolisen silmään helpolta. Tämä pätee mielestäni erityisen hyvin vaikuttajan työhön.

MITÄ SE VAATII ALUKSI JA NYT?

Aluksi se vaatii paljon aikaa, josta ei tule saamaan minkäänlaista korvausta. Olen itse kirjoittanut blogia muistaakseni vuodesta 2012. Pystytin nettisivut itse ilman minkäänlaista kokemusta, koska rahaa ei ollut. Siihen meni aivan tuhottoman paljon aikaa. Kun sivut olivat kasassa alkoi itse työ, jota tein noin neljä vuotta ilman palkkaa.  Ja voin sanoa, ettei sisältö ollut mitään hyvin laadukasta. Nykyään hommaan pääsee kyllä helpomminkin kiinni, jos ottaa alan ammattilaisia jeesiä heti alkuun.

Olin silloin lentoemännän työssä eli käytin suuren osan vapaa-ajastani blogin kirjoittamiseen. Moni tekee näin blogia edelleen ihan vaan harrastuksena ja ilahduttaa sillä tavoin muita. Mutta siinä vaiheessa, kun sitä lähtee tekemään tosissaan, niin koko homma pitää viedä uudelle tasolle.

Nykyään teen tätä päätyönä ja työpäivä on venyvä käsite, sillä vaikuttajan työhön on vaikeaa vetää ajallista rajaa. Ideoita ammentaa omasta elämästä, somesta ja muista ihmisistä koko ajan. Tuotteita testaa vapaa-ajalla ja viesteihin vastaa iltamyöhäänkin. Lienee tämä hyvin normaalia ihan missä tahansa nykypäivän työpaikassa – valitettavasti.

Positiivista on se, että hommasta voi ottaa lomaa silloin kun on tarve. Ainakin melkein. Nyt olen päässyt siihen tilanteeseen, että pystyn pitämään pitkän kesäloman. Noin viiteen vuoteen en pitänyt kuin lyhyitä lomia tai en lomia ollenkaan.

Sanoisinkin, että homma vaatii aluksi ja myös jatkossa intohimoa omaa juttua kohtaan, jotta tällaisella yrittäjyydellä on minkäänlaisia mahdollisuuksia ottaa tuulta siipien alle.

MITEN TÄLLÄ TIENAA JA KUINKA PALJON?

Sain juuri vähän aikaan sitten viime vuoden tilinpäätöstiedot. Liikevaihtoni oli viime vuonna hieman yli 120 000 euroa. Tämä siis tarkoittaa yrityksen kaikkia myyntejä. Voittoa jäi ainoastaan noin 12 000 euroa, koska viime vuonna investoin todella paljon showroomiini. Lisäksi oma palkkani on yrityksen suurin menoerä.

Itse nostan palkkaa nettona kuukaudessa 3500€, josta laitan säästöön yhteensä 1400€. Osa menee rahastoihin eläkettä varten ja osa omalle säästötilille. Tämä on yrittäjänä pakko tehdä tai eläkkeellä ei ole yhtään rahaa. Ellei maksa korkeampaa YEL-maksua ja samalla toivoa, että niitä rahoja vielä joskus näkee. Toki sijoittaminenkaan ei ole riskitöntä hommaa.

Veroja maksoin viime vuonna mielestäni paljon, mutta en silti valita. Toivon niiden menevän rahaa tarvitseville. Yhteisön tuloverot, henk. koht. verot yritykseni ainoana palkansaajana ja arvonlisäverot huomioiden maksoin kaikkiaan veroja noin 30 000 – 35 000 euroa. Tämä on täysi arvio, koska en ole yhtään varma paljon olen maksanut alveja. Että jos joku vielä sanoo, että Suomi on veroparatiisi listaamattomille yrityksille, niin anna mun oikeasti nauraa! Näinkin pieni yhden naisen yritys maksaa näin paljon veroja. Kuvitelkaa sitä verotulojen määrää vähänkään isommissa yrityksissä!

MITKÄ OVAT TULEVAISUUDEN NÄKYMÄT?

Mielestäni Suomessa on helppo toimia yrittäjänä ainakin tällä tasolla ja yrityksen perustaminen on helppoa. Nykyään myös kauneusvaikuttajan työ on helpompaa. Silloin kun aloitin, olivat L’oreal ja Lumene ainoat mahdolliset yhteistyökumppanit. Nyt somesta on kasvanut jo niin suuri markkinointialusta kaikille yrityksille, että töitä kyllä riittää.

On mahdollista, että vaikuttajan työ vie eläkkeelle asti, mutta katsotaan mihin ala vie. Jonkinlainen homma markkinoinnin ja somen parissa ja muille yrityksille sisältöä tehden olisi mielenkiintoista. Erityisesti nyt, kun olen ollut mukana mieheni yrityksen alkutaipaleilla ja suunnitellut heidän IG-tiliä ja tulevaa somemarkkinointia.

Jos haaveena on somevaikuttajan työ, niin suosittelen ottamaan siihen mentorin. Lisäksi on hyvä muistaa, että helppous on tästä kaukana ainakin oman kokemukseni mukaan. Ainoa mahdollisuus pärjätä on silloin, kun hommaa tekee täydellä sydämellä ja intohimolla.

Olisi todella mielenkiintoista kuulla mitä ammatteja teillä on ja paljon niistä jää kuussa käteen. Koetko korvauksen sopivaksi tekemästäsi työstä? Minkälaisen koulutuksen homma vaati? Voit jättää kommentin anonyymina.

  • Emma Ranta

    Kiitos rehellisyydestä, läpinäkyvyydestä ja tiedotusarvosta. Arvostan todella paljon tällaista selkärankaa ja oikeellisuuden edistämistä. Täällä uusi fani/seuraaja!

    • Miia Johansson

      Oi kun ihana kuulla 😍 ja tervetuloa mukaan menoon! Ihanaa, kun jätit heti kommentin. 🥰

  • AdvancedPractice

    Hieno postaus. Realistinen ja rohkaiseva.

    Olen sairaanhoitaja ja kuukaudessa jää käteen hädin tuskin 1900 euroa. Teen itsenäistä työtä ja minulla on lukemattomia lisäosaamisia ja vastuualueita. Palkka on niin ala- arvoinen työn vaativuuteen ja vastuuseen nähden, että jatkuvasti tulee mietittyä vaihtoehtoja tulevan varalle. Olen tälläkin hetkellä täydennyskoulutuksessa.

    Julkisuudessa on aivan käsittämättömän yksinkertainen kuva työstämme. Sairaanhoitaja on arjessaan- virallisen potilaiden hoitamisen lisäksi- tietojärjestelmäasiantuntija, projektikoordinaattori, laatuvastaava, kouluttaja, viestintäosasto ja kaikkea mitä ikinä työnantaja, väestö ja yhteiskunta vaativat. Paljon siis yhtymäkohtia media- alan töihin, joissa yhden ihmisen oletetaan tuottavan kymmenen eri ammattihenkilön tulokset.

    Se, mikä “ulospäin” näkyy työstä tai mikä on edes jollain mittarilla arvioitavissa tai mitattavissa, on vain yksi osa työstä. Tämäkin taitaa olla yhteistä media- alan työhön nähden.

    • Miia Johansson

      Kuvailitpa hyvin työtäsi ja kyllä! Palkkasi on munkin mielestä liian alhainen. 😔

  • Mari

    Työskentelen isossa finanssilaitoksessa varainhoitajana. Nettona saan noin 3000 euroa. Koulutukseltani olen kauppatieteiden maisteri. Työni on hyvin vapaata, mielekästä ja saan itse hallinnoida kalenteriani. Pysyn koko ajan ajan tasalla maailman tilanteesta työn puolesta, se on parasta työssäni. Koen korvauksen sopivaksi. Toisaalta ajattelen että ktm papereilla voisin työskennellä muuallakin, mutta toistaiseksi näin.

    • Miia Johansson

      Kuulostaapa todella mielenkiintoiselta! 😃 Ja tietenkin säkin maksat kovat verot palkastasi.

  • Anonyymi

    En minäkään ehkä veroparatiisiksi Suomea luonnehtisi, mutta kyllä yritysverotus on kevyttä henkilökohtaiseen tuloverotukseen verrattuna. Minä maksan vuodessa noin 30 000 euron verot omasta palkastani, joka on suunnilleen 70 000 euroa bruttona. Työskentelen vaativassa asiantuntijatehtävässä, koulutukseltani olen oikeustieteen maisteri.

    Runsaista veroista huolimatta olen ihan tyytyväinen palkkatasooni. En ole missään nimessä rikas tai edes varakas, mutta yritän aina pitää mielessä, että näilläkin tuloilla olen oikeasti aika onnekkaassa asemassa. Enkä missään nimessä haluaisi elää sellaisessa luokkayhteiskunnassa, jossa tulo- ja varallisuuserot ovat oikeasti suuria.

    • Miia Johansson

      Mielenkiintoista 😊 Millä tavoin mielestäsi yritysverotus on kevyttä? Tai mitä veroa siinä sun mielestä pitäisi nostaa? Yhteisön tuloveroa vai osinkoverotusta kenties?

  • Nimetön

    Luokanopettaja, netto tällä hetkellä 2500€.
    Sisältää pari erilliskorvattavaa vastuutehtävää, 2 ylituntia, s2-lisä, ei kokemuslisiä.

  • Myy

    Erikoishammaslääkäri. Lukion jälkeen yhteensä 8v opintoja (lääkis+erikoistuminen). Palkka 80% työajalla (ti-pe virka-aika) bruttona noin 7700e/kk. Veroja maksan tajuttoman paljon😅 Mutta se on ok ja itse olisin sen kannalla että kovatuloisten verotusta voisi vielä hiukan kiristää.

  • Lisbeth

    Minä toimin palveluneuvojana, arkityö ja oikeastaan täysin etänä. Bruttopalkka noin 2700€/kk, käteen jää siis reilu 2000€. Itse olen ihan tyytyväinen palkkaan, koska työ ei ole mitään rakettitiedettä ja juuri tämänlainen työ sopii omaan elämäntilanteeseen tällä hetkellä oikein hyvin. Työpaikalla on mahdollisuus edetä ja se on hyvä, koska jossain vaiheessa haluan varmasti jotain uutta, mutta vielä en.

  • Sara

    Ihanaa, kun joku puhuu näistä avoimesti! Rahasta on kiva puhua, hyvässä ja pahassa – tulee paljon realistisempi kuva yleisestä tilanteesta ihmisillä, kun ei turhaan pimitetä niitä asioita 🙂 Itse olen av-kääntäjä, näppiin jää noin 2200 kuussa. Yksinasuvana ja lapsettomana tuostakin jää hyvin säästöön, ja pystyy toisaalta humputtelemaankin ihan riittämiin. Aina varmasti kelpaisi paksumpikin tilipussi, mutta tässä palkkaluokassa toisaalta verotus tuntuu syövän muutaman huntin erot bruttopalkassa nopeasti muutenkin, niin ei jaksa kauheasti voivotella asian perään.

  • Kipi

    Olen juuri alalle tullut kirjanpitäjä vanhoilla merkonomin papereilla. Verojen jälkeen kokopäivätyöstä jää käteen vähän yli 1600 euroa. Mielestäni palkka ihan ok koulutus- ja osaamistasooni nähden. Odotan ja toivon että tulevaisuudessa jäisi käteen nettona vähintään 2000 euroa.

  • Kukkahattutäti

    Työskentelen lastensuojelussa sosiaalityöntekijänä. Olen koulutukseltani yhteiskuntatieteiden maisteri. Palkkani on bruttona n 3850, käteen jää vajaa 3000. Sinällään olen palkkaan tyytyväinen. Toki perheellisenä miehen korkeampi palkka kompensoi aika hyvin perheen menoja. Yleisesti palkka on kuitenkin työn vaativuuteen, koulutustasoon ja kuormittavuuteen nähden liian pieni ja alaa vaivaa todella paha työntekijäpula, jota ei vaan millään suostuta ratkaisemaan rahalla vaikka työtekijät eivät tällä hetkellä pysty tekemään lakisääteisesti työtään

  • Erikoislääkäri

    Väitellyt erikoislääkäri, koulutusta yo-tutkinnon jälkeen 16 vuotta (lääkäri 6v, erikoislääkäri 6v, tutkijakoulutus 4v). Toimin erikooslääkärinä oman yritykseni kautta, nostan palkkaa nettona 4300 eur/kk, lisäksi autoetu. Veroja maksoin viime vuonna yhteensä n 80 000 eur (palkan verot + yritystoiminnan verot). Voittoa viime vuonna n 8000 eur, kuten aiempinakin vuosina.

  • Lulu

    Avoin rahapuhe on omasta mielestä niin ihanan fresh tuulahdus tunkkaisen ja salailevan rahapuheperinteen jälkeen, joten kiitos tästä postauksesta!
    Itselle jää vähennysten jälkeen tällä hetkellä käteen palkasta 1900e. Sain juuri ylennyksen, jonka jälkeen käteen jää n. 300e enemmän per kuukausi. Palkasta laitan yhteensä vuoden aikana säästöön puskuriin sekä sijoituksiin noin neljäsosan. Olen hakenut myös opiskelemaan korkeakouluun, jotta pääsisin käsiksi siihen tulotasoon, jonka koen riittäväksi rahoittamaan oman elämäntyylin ja ennen kaikkea tulevaisuudenhaaveeni (=rauhallinen elämä omien aikataulujeni ja kiinnostuksen kohteiden mukaan mahdollisimman lähellä luontoa). Raha merkitsee itselleni nykyään vapautta ja kovemman tulotason tavoittelu liittyykin ensisijaisesti siihen, että sen avulla saan kasvatettua oman varallisuuden sen kokoiseksi, että voin tehdä vähemmän töitä (+tehdä työkseni sellaista mitä rakastan vaikka palkka ei olisi kovin suuri) ja jäädä eläkkeelle aikaisin.

  • Saara

    Työskentelen yksityisessä omistuksessa olevassa pienessä ravintolassa. Ilman alan tutkintoa, mutta yli 20 vuoden kokemuksella bruttopalkkani on noin 2900€

  • Hoitaja

    Lähihoitajana vanhusten parissa, kolmivuorotyö. Kk palkka 2560e, johon kuuluu täydet ikälisät (yksityisellä puolella töissä). Vuositulot 42-44000e, täysin riippuu vuositulot siitä kuinka paljon saa tehtyä pyhätöitä ja yövuoroja!

  • Mila

    Työskentelen henkilöstöalan firmassa projektityöntekijänä ja nettopalkkani on 3400€, josta jää käteen noin 2400€. Olen tehnyt kyseistä hommaa nyt yli viisi vuotta. Työ on ajoittain todella hektistä ja stressaavaa, yritys asettaa kovat tavoitteet (johon harvoin pääsee, jotta saisi bonusta) ja työtahti on kova. Työssäni parasta on se, että saan auttaa muita eteenpäin urallaan, työ on hyvin itseohjautuvaa ja saan aika vapaasti rakentaa työpäiväni sisällön. Työkaverit ja tiimin tuki ovat myös kantava voina työssäni.

  • Karoliina Paukkala

    Veroja maksat varsin vähän, kuten Suomessa yrittäjät aina. Lisäksi voit tehdä paljon vähennyksiä ja pistää monia asioita firman piikkiin. Myöskin maan tapa. Tienaan palkkatyössä noin 120 000€ vuodessa, josta maksan vero ja muita vähennyksiä noin 60 000€ vuodessa. Lisäksi tietenkään en voi vähentää bisneslounaita, käyttää työhuonevähemnystä, pistää autoa firman piikkiin tms. kuten Suomessa yrittäjät tekevät.

    • Miia Johansson

      Maksan veroja samalla tavoin palkastani kuin kuka tahansa palkansaaja. Veroprossani on 28,5%. Tyeliä en tietenkään maksa, mutta jokaisen yrittäjän pitää omasta palkastaan laittaa säästöön eläkepäiviä varten. Ellei tietenkin maksa korkeampaa yeliä, jonka voi laittaa yrityksen kuluihin. En pistä asioita firman piikkiin. Mitä ne olisivat kohdallani? Jokainen yritys on erilainen. Ja siis tuo 120 000 euroa ei ole omaa tuloani. Itse nostan bruttona palkkaa noin 57 000 euroa. Tuosta 120 000 on mennyt rahaa vuoktiin, showroomin rakentamiseen ja muihin yrityksen pyörittämisen kuluihin. Eli liikevaihtoa ei voi mitenkään verrata siihen, jos palkkaa saa saman verran. Jos siis tätä tarkoitit? Jos haluaisin nostaa yrityksestä enemmän rahaa, niin voitosta on maksettu jo 20% yhteisön tulovero ja sitten jos haluan sen rahan vielä nostaa palkkana, niin siitä samasta rahasta pitää vielä maksaa mun henk koht veroa, joka olisi tietenkin kovempi, jos nostaisin palkkaa enemmän.

      Mitä veroa mielestäsi yrittäjä maksaa liian vähän? Omaa henk koht veroa, yhteisön tuloveroa vai osinkoveroa? Ja mihin se pitäisi mielestäsi nostaa?

      • K

        En osaa ottaa kantaa kenen pitäisi maksaa enemmän veroja (itse hyvätuloisena palkansaajana voisin maksaa enemmän), mutta tuohon kysymykseen miten hyödyntää omaa yritystä verosuunnittelussa on paljon hyviä vaihtoehtoja. 😊 Lähipiirissäni yrittäjät nostavat hyvin vähän palkkaa itselleen, sillä esimerkiksi sijoittavat yrityksensä kautta. Se on järkevää, koska silloin siitä ei maksa ensin palkkana veroa ja palkan veroprosentti pienenee kun sitä nostaa mahdollisimman vähän. Lisäksi yrityksen kautta voi maksaa virkistyspäiviä esim pienen viikonloppuloman vaikka Haikon kartanossa tai mitä nyt keksiikin. Yrityksen kautta saa myös työsuhde auton, joka on edullisempaa kuin maksaa auton kulut itse juuri tuon palkan takia. Myös toki esim. sinun yrityksessäsi kaikki kosmetiikka, kauneudenhoitovälineet sekä työvälineet esim. tietokone, puhelin, valot, alan lehtitimaukset jne toki kannattaa ostaa yrityksen kortilla yritykselle eikä itselle, niin voittaa veroissa paljon. Ehkä näitä olet jo tehnytkin, mutta pienyrittäjän kannattaa tosiaan ottaa kaikki ilo irti yrityksestään verosuunnittelulla😊.

        • Miia Johansson

          Joo ehdottomasti kaikki nämä menee yrityksen piikkiin, mutta ne on samalla yrityksen omaisuutta. En tiedä voiko yksinyrittäjä ostaa itselleen yrityksen piikkiin virkistysviikonloppua. Ainakaan toiminimellä se ei onnistu, mutta epäilen, että osakeyhtiönäkään. Pitää selvittää. 😊

          Yrityksen kautta sijoittaminen joo kasvattaa kyllä yrityksen varallisuutta, mutta ei henkilökohtaista ja jos joskus niitä rahoja haluaa saada itselleen, niin siellä on aina verot vastassa. Vai oonko ymmärtänyt tän ihan väärin 🤪

          Työsuhdeauto riippuu myös hyvin paljon siitä minkälainen yritys on kyseessä, mutta se on totta, että se on hyvä etu, jos se on mahdollista.

        • Anni

          Moi. Ihan pakko kommentoida, kun huomaa aivan yleisesti sen kuinka väärä kuva palkkatyöläisellä on yrittäjän verotuksesta, niin kuin on myös monella yrittäjällä itselläänkin. En ole yrittäjä, vaan taloushallinnon asiantuntija ja teen usean yrityksen kirjanpitoa. Yksinyrittäjällä ei todellakaan ole mahdollista ostaa virkistysviikonloppua itselleen. Sellaiset katsotaan henkilökohtaiseksi menoksi ja verotarkastuksessa peitellyksi osingoksi joka sitten ratkaistaan kyllä varmasti lisäveroilla ja kulun takaisin maksamisella. Sama pätee kaikkiin yrityksiin eli omia kuluja ei voi yrityksen menoksi laittaa. Yrityksissä, jossa on työntekijöitä virkistyspäivät on ok ja silloin se on myös meidän palkansaajien etu jota saadaan nauttia. Kaikki me maksetaan palkasta sama vero, olit sitten yrittäjä tai et. Yrittäjä maksaa kaiken lisäksi tapaturma- ja ryhmähenkivakuutukset palkansaajan puolesta, maksaa ne sairauslomat jos olet kipeänä, kantaa vastuun siitä että yritys pysyy pystyssä ja ihmisillä on töitä. Ja tämän kaiken jälkeen jos jotain jää viivan alle, maksetaan veroa 20%. Ja jos kuvitellaan että olet 5 vuoden aikana saanut kerrytettyä tulosta verojen maksun jälkeen vaikka sen 50 000e yhteensä eli 10 000e per vuosi ja päätät jakaa edullisen osingon eli 8% tuosta nettovarallisuudesta, niin paljonko saat edullista osinkoa? 4000 brutto, josta maksetaan 7,5% vero. Eli yhteensä olet maksanut jo 27,5% veroa että saat 4000 euron brutto-osingon nostaa. Pitäisikö yrityksen tai osingon verotusta nostaa?? No ei todellakaan. Ja jos naapuri väittää että voi ostella yritykselle kaikkea, niin odota vaan kun se verotarkastus tulee.

          Tässä tapauksessa puhelimet, meikit tms on yrityksen omaisuutta, joita yrittäjä voi ja pitääkin hyödyntää jotta voi tehdä työtään. Lisäksi hän on omalla työllään ensin joutunut yritykselle tuon rahan työllään tekemään jotta sen puhelimen ja meikit voi yritykselle ostaa. Eli ei kyllä oo mitään järjen suurta veroetua tai verosuunnittelua tommonen.

          Pitkä stoori, mutta todellakin toivoisin että jokainen tässä maassa tekisi mun työtä niin avautuisi ne silmät, mitä yrittäjä täällä maassa veroja maksaa ja mitä se heiltä vaatii. Jos yrityksen veroja tästä vielä nostetaan, niin ei meillä olisi kohta kenelläkään töitä.

          • Miia Johansson

            KIITOS 😍 ja selvisi myös tuo virkistysasia, jota epäilinkin. Muutenkin todella hyvin selitit yrityksen verotusta.

      • Karoliina

        Yrittäjän kokonaisveroaste on matala Suomessa. Maksan palkasta tuloveroa 45-50% vuodesta ja bonuksista riippuen. Plus muut vähennykset päälle. En ota kantaa mistä yrittäjän veroja pitää kiristää, mutta tarkkuutta kuluihin ja kokonaisveroastetta ylös on mielestäni hyvä ratkaisu.

        • Miia Johansson

          Yhtälailla yrittäjä maksaa palkastaan veroa kuin kuka tahansa työntekijä. Mitä enemmän nostaa, niin samanlailla sitä enemmän maksaa veros. En siis ymmärrä miksi kokonaisveroastetta pitäisi juuri yrittäjällä nostaa. Tähän haluaisin tarkemman selityksen.

    • Sanna V

      Hieman paistaa kyllä asenne yrittäjien lokoisaa veropakoilua kohtaan. Minä en ainakaan saa verovähennyksiin puheterapiayrittäjänä kuin täysin työhöni menevät asiat, ei mitään ylimääräistä sinne laitella. Pari x vuodessa tykytoimintaa ja palkkatyöläisten myös usein saamat ePassit. Palkkavero nousee samaa tahtia yrittäjällä (Oy), jos palkkaa nostaa paljon, ja se taas vähentää sitä summaa, jota jää voitoksi ja 20% yhteisöverotettavaksi yritykselle. Että enpä nyt tiiä, onko tämä yrittäjyys kovin verokevyttä. Omavaltaisuus tässä on toki parasta ja joka veroeuron arvoista!

      • Miia Johansson

        Täysin samaa mieltä! Mä uskon, että aika usein luullaan yrityksen liikevaihdon olevan yhtäkuin yrittäjän palkka. Eli siis tässäkin asiassa ongelma on se, ettei tiedetä oikeasti miten koko homma toimii. En mäkään saa verovähennyksiin mitään muuta kuin yrityksen juttuja tietenkään tai kukaan muukaan.

        Plus tässä unohdetaan se, että moni yrittäjä ottaa suuren riskin perustaessaan yrityksen. Moni on myös vastuussa muutamien tai jopa satojen työntekijöiden toimeentulosta. Yrittäjän työtunnit ovat usein myös aivan eri luokkaa kuin työntekijöiden. Tosin nykyään työntekijätkin pistetään todella koville.

    • Milla

      Olipa katkera tilitys. Kai tajuat, että ite tienaat niin paljon, että siksi maksat noin paljon veroja. Kerrytät myös varsin hyvää eläkettä ja jos yhtään Miian tekstiä luit, niin hänen tulee siitä osasta pitää itse huolta tarkoin, eikä varmasti pääse sinun eläkesummiisi.. Yrittäjät maksavat ihan kohtuullisesti veroja, sekä sivukuluja ja lisäksi haluan muistuttaa, että jos ei olis yrittäjiä, aika moni meistä duunareistakin ois työttömänä.

      • Miia Johansson

        Word! ♥️

        • Yrittäjä

          Sitten kun näissä muistettaisiin aina se, että yrittäjien edut mm. sairaslomat, lasten sairastamiset, lomat ym. On kaikkea muuta, kun verrattavissa palkansaajien etuihin.

          Jos lapsi on kipeä, sairaslomat on omasta pussista pois. Kukaan ei maksa euroakaan sairaspäivistä tai auta lapsen kanssa. Kukaan ei maksele lomarahoja tai palkallisia lomia.

          Itse toimin kosmetologina. Tämä työ on käsillä tehtävää työtä, jota ei pysty oikein tehostaa. Jos teet käsin töitä esim. 7000e/kk liikevaihdolla tai 10 000e liikevaihdolla, niin 10 000e liikevaihdon eteen alalla menee niin paljon enemmän aikaa, että progressiivisen verotuksen vuoksi työhön käytetty aika versus käteen jäävä osuus on niin paljo pienempi, että ei kannata tehdä määränsä enempää töitä hoitotyöllä, tavoitellakseen isoa liikevaihtoa kk(ellei tee sitä esim isolla tuotemyynnillä), koska käteen ei jää juuri enempää ylimääräistä.

          Itsellä omasta liikevaihdosta tulos on noin 50% ja se ei edes tarkoita sitä, että se on mun palkka. Ei voi elää kädestä suuhun.

          Pelkkä yel on 860e/kk ja tällä tulen saamaan n. 1800e eläkkeen, jos eläkesysteemi maksaa sen mitä se lupaa. Sairauspäiväraha on 81e. Aina sairastuessa menee yksi päivä karenssia, josta ei saa euroakaan. Jos vaikka olet yhden päivän sairaslomalla, et saa tästä systeemistä euroakaan pihalle. Hyvässä lykyssä haet sairaslomatodistuksen vielä jostain yksityiseltä, jolloin jäät tappiolle. On paljon kannattavampaa vaan siirtää työt vapaalle ja pitää sairaspäivä vapaalla. Tosi palauttavaa.

          Sairaslomat on myös oma haasteensa varsinkin tälläisessä työssä. Kun kukaan ei tee sun töitä, työkuorma vaan kasvaa, sairaslomalla ollaan niin vähän kun ikinä ja ylipäänsä paine sairastumisesta on aivan kamala. Jos sairastut tai lapsesi sairastuu, ensimmäinen asia mitä murehdit on se, että miten käy töiden.

          Sairaslomia yrittäjille ei myöskään voi myöntää kukaan muu, kun lääkäri. Mikä sekin mielestäni naurettavaa. Hoitajan todistus ei kelpaa.

          Toiminimiyrittäjän ei kannata hankkia firmalle autoa, jos ajaa muitakin ajoja. Ennemmin kilometrikorvaukset, jotka taitaa olla ihan myös työssäkäyville mahdollisia.

          Työhuonevähennyksiä voi hakea ihan palkansaajatkin, jos teet etänä kotona töitä. Tämä ei ole vain yrittäjän etu!!

          Toiminimiyrittäjä ei pysty hyödyntää kyllä verotuksessa mitään muuta kun työn kuluja.

          Meillä ei ole mahdollista maksaa virkistysreissuja, salikortteja, työkykyä ylläpitäviä hoitoja, kuten vaikka juuri huonon ergonomian vuoksi hierojaa, fyssaria tms. Tai että saisit työkyvyn ylläpitämiseksi laittaa salimaksut firmalle. Sinne ei laiteta mitään yrittäjän virkistysmenoja. Ei ole pyöräetuja tms.

          Näistä kommenteista huomaa, että yrittäjyyttä pidetään yleisesti ottaen melkoisina kultakaivoksina. Ja jos oikeasti laskettaisiin joka ikinen minuutti, mitä kaikkea muuta työtä teet yrittäjänä asiakastöiden lisäksi, mistä kukaan ei maksa mitään. Yrittäjyys on hulluutta, se on elämäntapa. Ei sitä sammuteta klo 16 ja unohdeta, vaan pää raksuttaa läpi vrkn työasioita. 🤣 Onneksi työminuutteja on mahdoton laskea.

          Yrittäjyys on epävakaata, eikä ole mitään turvaa tai takeita tuloista.

          Ja olen ollut palkkatöissä hoitoalalla. Että tiedän kyllä myös sen puolen.

          • Miia Johansson

            Todella hyviä pointteja ja tuo sun maksama YEL on kyllä hurja. Arvostan, että maksat sitä. Itse tosiaan säästän eläkkeelle rahastojen avulla. Ja jos tulen kipeäksi, niin mulla on sellainen vakuutus, joka maksaa mulle palkan, jos en pysty tekemään töitä. Siinäkin on muistaakseni kuitenkin pidempi karenssi, mutta pidän yrityksen tilillä hyvää puskuria. Eli tässä sun ja mun tavassa näkee hyvin kahta eri vaihtoehtoa. ♥️

          • Riikka

            Pakko kommentoida tätä Yel-asiaa. Toivottavasti moni perheellinen ottaa huomioon, että maksetut Yel-maksut eivät periydy, jos sattuu käymään köpelösti.

            Jokaisen varmasti kannattaa miettiä, että tekeekö kuten Miia ja ilmeisesti sijoittaa ennemmin rahastoihin pääpainolla. Ne kun saa tarvittaessa lunastettua ulos milloin vain ja jäävät mahdollisten perillisten käyttöön, jos et itse ehdi tuhlata.

            En toki sano ettei Yel kannata maksaa, mutta muut rahastot siinä rinnalla ei ole välttämättä huono vaihtoehto.

          • Yrittäjä

            Yelin peritymiseen täytyy kommentoida, että perinnön jättäminen ei ole tässä kohtaa ollut itselle se tärkein asia. Hyvä huomio. Mutta yelillä itse koitan saada jonkinlaisen turvan sairastumista ja pitkiä sairaslomia varten, jos käy huonosti ja että on jokin ns eläketurva. Ei sijoituksetkaan ole aina turvallisia.

            Omat vanhemmat on yrittäjiä ja näin tyttärenä, en mieti ja toivo kyllä vanhemmiltani mitää rahaa perinnöksi. Toivoisin, että käyttäisivät omalla työllään tehneet rahat itseensä niin kauan kun elävät.

            Mutta se mitä ajattelen ensimmäisenä ja tärkeimpänä omien lasteni kohdalla on esim. Että on olemassa henkivakuutus, että heille ei jäisi esim lainoja maksettavaksi ja taakkaa vanhemmista. 😁

            Mutta itse olen ehdottomasti sitä mieltä, että järkevintä on kylvää rahaa joka paikkaan. Kun vielä keksisi mitä ne sukanvarret on😁

        • Yrittäjä

          Kyllä, yel on hurja. Nostin itse tämän korona-aikana, koska jos olisi joutunut useasti karanteeniin tms. Niin olisi edes joku turva.

          Sijoittaminen on itselläkin ollut ajatuksena. Heti kun keksin lisää mihin sijoittaa. Järkevintä on laittaa rahoja moneen suuntaan poikimaan tulevaisuutta ajatellen. Mutta niin kauan kun ei ole kohdetta mihin sijoittaa ja millä eläke turvata, niin koen että ennemmin maksan voitosta isoa yeliä kun verottajalle veroja. Yelissä se tulee edes jotenkin omaksi hyödyksi, kun se, että raha olisi voittoa ja siitä maksetaan taas veroa. Verottaja huolehtii, että plussalle ei liikaa jää 🤣

          Sinun Miia vakuutus kuulostaa hyvälle 🤩💕

  • Asiantuntija

    Olen koulutukseltani insinööri (yamk) ja toimin asiantuntijatehtävissä pk-yrityksessä. Työnkuvaani kuuluu aihealueeni asioiden suunnittelu, kehittäminen ja monitorointi, muukaanlukien muutama softa jota käytämme. Koulutan myös henkilöstöä omien aihealueideni osalta.

    Työnkuva on hyvin laaja ja päivittäin pitää pitää useita (välillä kymmeniä) lankoja käsissä ja varmistaa että niiden suunta on oikea. Muistikapasiteetti on välillä kovilla työn luonteen ja laajuuden vuoksi, mutta nautin työstäni äärimmäisen paljon.

    Tienaan bruttona n. 5300€, josta käteen jää 3700€. Mielestäni palkkani on kohdallaan.

  • Lähihoitaja

    Avoin keskustelu palkoista on niin tarpeen! Kiitos siitä, Miia 🙂
    Itse työskentelen lähihoitajana kehitysvammaisten parissa. Käteen jää noin 1800-1900e/kk, sisältäen kahdet ikälisät. Lisäksi vuorolisiä tulee noin 100-200e/kk. Työn vastuullisuuteen ja haastavuuteen (mm. asiakkaiden väkivaltaisuus) nähden mielestäni tosi alhainen palkka.

  • Sosionomi AMK

    Ensin töissä vastaanottokeskuksessa sosiaaliohjaajana, “sijaisena” eli en ole vielä valmistunut. Sain samaa palkkaa kuin valmistunut työparini. Kvtes brutto kielilisällä napsun alle 2700€, josta käteen jäi 1900€. Palkka aivan naurettava vastuuseen nähden, tehtiin sosiaalityöntekijänkin työt (koska sellaista ei ole) ja ne tienaisi pelkästään lähtönä jo tonnin enemmän.
    Viihdyin kyllä työssäni, vaikka se oli kuormittava, koska työyhteisö oli täyttä kultaa. Sun pitäisi olla sossu, veroasiantuntija, Traficomin työntekijä, pankkivirkailija, velkaneuvoja, lääkäri, maahanmuuttovirasto, Kelan virkailija + lähes kaikki muutkin ammatit. Täytyy siis olla vahva taito rajata omaa tekemistä ja osaamista sekä tietoa ohjata ihminen oikeaan paikkaan.

    Nyt siirryin TE-palveluihin asiantuntijaksi ja palkka nousi n. 100€. 6kk päästä tarkastellaan, ja silloin mahdollisuus nostaa henk.koht. lisää ja siten koko palkkaa. Valmistun 05/2023.

  • K

    Työskentelen päällikkötason tehtävissä melko vastuullisella paikalla, koulutus kauppatieteiden maisteri. Nettona palkasta luontoisetuineen jää käteen n. 3200e. Palkasta en siirrä erikseen rahaa säästöön, mutta en sitä kokonaan hassaakaan. Turvallinen toimeentulotaso siis. Tällä kokemuksella ja vaatimustasolla palkka voisi olla isompikin, mutta raha ei ole ykkösasia, enkä tavoittele tästä enää ylempiä tehtäviä.

  • Kipsa

    Suuren kuljetusalan firman asiakasneuvojana bruttona 2300 euroa/kk, tästä jää käteen se n. 1800 euroa. Minusta ihan kohtuullinen, ja meillä on oman osaamisen bonus käytössä eli osaamisen lisääntyessä palkka nousee mukana. Henkilökohtaisesti ihannetilanne olisi sellainen missä käteen jäisi 2000-2500 euroa, alla toistaiseksi amiksen koulutus merkonomina.

    Hyvää puhetta, toivoisin että enemmän avattaisiin rahapuhetta. Sitä kuvitellut tietyt alat kova palkkaisiksi mutta ei ne olekaan sit olleet sitä.

  • Emilia

    Olen myyjänä S-ryhmällä, palkkaa saan keskimäärin 1700-1850 e/kk riippuen millaisia vuoroja sattuu olemaan. Teen n. 36 tuntia töitä viikossa ja saisin kyllä täydet tunnitkin, mutta tällä hetkellä olen halunnut nauttia hieman enemmästä vapaa-ajasta kun on ollut siihen taloudellisesti mahdollisuus. Halutessani voin tehdä ylimääräisiäkin vuoroja jos siltä tuntuu.

    Sijoitan rahastoihin n. 200 e/kk ja suunnilleen saman verran yritän laittaa säästöön muualle (esim. matkoja varten). Usein haaveilen isommasta palkasta, mutta toisaalta nautin myös siitä ettei minulla ole mitään vastuuta mistään töissä, eivätkä työasiat seuraa kotiin.

    Elämä ei ole erityisen leveää, mutta kuitenkin sen verran rentoa että ruokaostoksilla voi yleensä ostaa sitä mitä mieli tekee.

  • Nuori lääkäri

    Olen erikoistuva lääkäri keskussairaalassa. En päivystä, eli teen vain virka-ajan töitä. Bruttopalkkani on n. 3600e. Tämän takana on 6 vuotta lääkiksessä opiskelua, erikoistumiseen kuluu toiset kuusi. Lääkäreiden palkoissa on erittäin suurta vaihtelua, mutta tämä on peruspalkka kaikille aloittaville erikoistujille julkisen puolen sairaaloissa. Rakastan työtäni, enkä tekisi mitään muuta mielummin!

  • Luokanopettaja

    Epäpätevänä luokanopettajana (vain gradu vielä kesken) bruttopalkkani on 2224€ kuussa. Tästähän ei paljoa käteen jää, mutta pätevyyden saamisen jälkeen brutto nousee 3040 euroon. Se on ihan kohtuullinen korvaus vastavalmistuneelle, jos esimies myöntää pienen lisän extra vaativasta työstä, joka on erityisopettajan työtä ja joutuu itse nyhjäisemään tyhjästä kaikki oppimateriaalit. Nyt tuntipalkka jää johonkin reiluun 8 euroon ja ylitöitä tulee väkisin, vaikka riman laskee alas. Eli todellinen tuntikorvaus 6-7 euroa…

    • Milla

      Ei varmasti ole 8€/tunti! Vai teetkö kuukaudessa 278 tuntia töitä? Jos teet, niin sinuna liittyisin liittoon ja pyytäisin apua sieltä!

  • Siiiri

    Helsingissä Yksityisellä terveydenhoitajana (yamk) ja perus taulukkopalkan ylimmällä tasolla 2700€. Lisiä ei tule. Eli palkan suhteen uran huipulla 🤣 kyllä tämä vähän itkettää ja naurattaa..

  • Liina

    Rahapuhe avoimesti ja rehellisesti on niin tervetullutta!

    Olen kehityspäällikkönä rahoitusalalla HR-tehtävissä. Kuukausituloni on 5000€ mikä on varsin hyvä palkka siihen nähden, että en tee ylitöitä, minulla on vapaus suunnitelma työt ja kalenterini sekä mahdollisuus etätyöhön. Myös edut ja kannustepalkkiot tuovat n.10k vuodessa lisätuloja. Minulla ei ole varsinaista koulutusta alalle vaan olen opiskellut työssä ja työn ohessa kouluttautumalla.

  • Hygge

    Olen töissä suuhygienistinä julkisella puolella. Kk palkka pikkasen reilu 2500e, josta verot pois eli käteen jää ~2000e. Amk koulutus kyseessä. Välillä lähtee järki, että suuhygienisteistä pulaa, jonka vuoksi järkyttävä kiire. Pää kolmantena jalkana pitäis tehdä asioita (yksin) ja kiitosta ei saa palkassa, eikä missään muissakaan eduissa..

  • Konttikeiju

    Työskentelen isossa teollisuusyrityksessä asiakaspalvelussa ja vastaan tilausten käsittelystä ja logistiikasta. Työ on mielenkiintoista, kansainvälistä ja kannan osaltani vastuuta yrityksen kannattavuudesta. Minulla on AMK-tutkinto ja palkkani on tällä hetkellä n.2300€/kk netto. Lisäksi maksetaan vuosittainen tulospalkkio. Palkka ei päätä huimaa, mutta aloittaessani yrityksessä nuorena vastavalmistuneena 15 vuotta sitten, palkkani oli puolet tästä, joten siihen nähden olen tyytyväinen palkkakehitykseeni. Mieheni tienaa vaativassa työssään reilusti enemmän ja paikkakuntamme asuinkustannukset ovat edulliset, joten yhteistä rahaa riittää helposti tavalliseen elämään, pariin lomamatkaan vuodessa ja säästöön eläkepäiviä varten.

    Työpaikallamme keskusteltiin avoimesti palkoista jokunen vuosi aiemmin, ja tiedän suunnilleen paljonko kollegani tienaavat. Palkat puhututtavat säännöllisesti työpaikallamme. Ainahan kaikki sitä enemmän toivoisivat. Itse olen tyytyväinen. Jos meillä olisi lapsia, luulen että olisin tyytymättömämpi.

  • Missa

    Olen alanvaihtaja, opiskelen tällä hetkellä rakennusinsinööriksi ja tienaan harjoittelijana kuukaudesta riippuen nettona 1000-1500€ (n. 60-80% työaika). Tämän hetken tuntipalkka on riippuvainen suoritetuista opintopisteistä, mutta jo nyt se on parempi kuin edellisessä ammatissani (amk-tutkinto, 5v työkokemus). Vastavalmistuneena palkka tulee olemaan noin 3500€ bruttona kuukaudessa. Olen tyytyväinen tämän hetkiseen ja valmistumisen jälkeiseen palkkaan. Itse työ on mielenkiintoista ja pidän siitä, että voin määritellä omat työajat ja sen, olenko etänä vai toimistolla.

  • Optikko

    Olen optometristi, valmistumisesta on nyt reilut 3v. Koulutus oli haastava ja monet kurssit käytiin englanniksi. Kuukausipalkkani on 3250€ ja lisätuloja tulee myyntituloksista, pyhistä ja iltavuoroista. Yleensä ennen veroja tulot liikkuu 3500-3800e välillä ja parhaimpina kuina on tainnut käteen jäädä 2500€. Työajat varsinkin kauppakeskuksissa ovat aivan perseestä, kun “aamuvuorosta” pääsen aikasintaan klo 18.00. Iltavuorot taas on 12-20, eli omalle elämälle ja harrastuksille ei tässä työssä ole sijaa. Työ on mielenkiintoista ja monipuolista, kun saa toimia terveydenhuollon ammattilaisena, stylistinä ja tehdä käsitöitä silmälasien korjauksien ja hiomisen parissa. Itse myynti ei ole minun kohdalla osoittautunut kovin mieluisaksi puuhaksi, kun myyntejä seurataan lähes kaikissa ketjuissa todella tarkasti. Lisäksi en kuvitellut, että ravaisin jatkuvasti vapaa-ajalla koulutuksissa hankkimassa täydennyskoulutuspisteitä, joita pitää kerätä tietty määrä tiettyyn aikarajaan mennessä. Tämä menee toistaiseksi, mutta ei tästä loppuelämän ammattia jää. Ymmärrän hyvin, miksi perheen perustaneet haluavat vaihtaa ammattia
    Ei näillä työajoilla ennätä nähdä lastaan ollenkaan, jos aamutkin menee jotain pakollisia webinaareja katsoessa.

  • Luokanopettaja

    Olen luokanopettaja ja vuositulot jäävät alle 40 000 €. Kk-palkka on juuri ja juuri 3000 €. Tämä sisältää jo pienen lisän työn vaativuudesta sekä yhden ns. kokemuslisän (työkokemusta 5-10 v.). Verojen jälkeen käteen jää n. 2100 €. Alussa luokanopettajan (kasvatustieteen maisteri) palkka on n. 2700 €. Välillä mietin, ymmärtävätkö esim. maamme johtavat poliitikot, millä palkalla valtavan iso osa meistä veronmaksajista tekee työtään. Itse voin olla kiitollinen siitä, että puolisoni tienaa sen verran hyvin yhteisen taloutemme hyväksi, ettei minun palkkani takia tarvitse miettiä alan vaihtoa. Veroja maksaisin tästä nykyisestä palkastani enemmänkin, jos tietäisin rahojen menevän esim. lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.

    • AdvancedPractice

      Jos mieheni ei kantaisi kokonaisvastuuta perheen taloudesta, olisi jo aikoja sitten pitänyt vaihtaa ammattia. Käytännössä siis mieheni rahoittaa “elatusvelvollisena” perheemme kulut, koska sairaanhoitajan palkalla ei lasten juoksevista kuluista selvittäisi edes kuukauden puoliväliin. Osa tuntemistani sairaanhoitajista saa koko ajan asumislisää ja muutama yksinhuoltaja saa toimeentulotukea (!), vaikka ovat kokoaikatyössä. Mutta ääliömäiset poliitikot pyörittelee päitään: miten Suomen tähän asti kalleimmassa sairaalassa Siltasairaalassa, ei riitä hoitajat!?

  • Nimetön

    Finanssialalla esimiestehtävissä, brutto noin 5000€ ja netto vähän yli 3000€. Aloittaessa kymmenisen vuotta sitten alalla palkka oli brutto n. 2000€. Tehnyt hyvin-hyvin paljon töitä jotta pääsen etenemään uralla.

    Työ on vaativaa, sitä on paljon, mutta se on pääosin mielekästä. Toki on päiviä kun ”ei-kiinnosta-yhtään” mutta näitä uskoisin olevan ihan jokaisella!

    Kuten kaikilla muillakin aloilla myös tässä työtehtävässä on paljon hommia jotka ei välttämättä ”kuuluu” työtehtävään tai siihen mitä ihmiset luulevat, että tehdään. Tehtävässä on hyvin paljon muuta ”sälää” 🙂 kaikkea mitä työnantaja, työntekijät ja asiakkaat vaativat ja niin kuuluukin! Aika ei aina vaan tahdo riittää.

    Koen olevani onnekas, että saan ja pystyn tehdä töitä. Veroja maksan mielelläni enkä sitä juurikaan mieti ❤️

  • Tiina

    Hienoa kun avaat raha aihetta 😊 itse olen koulutukseltani sairaanhoitaja ja työskentelen hyvinvointialueelle ikääntyneiden palveluohjaajana, työ on viranhaltijatyötä. Palkkaa jää nettona käteen 2100€ ja sisältää suurimmat ikälisät. Palkka ei ole riittävä työn vaativuuteen nähden, työ on hyvin itsenäistä ja asiantuntijatyötä, jossa tehdään itsenäisiä viranhaktijapäätöksiä. Ehkä joku päivä naisvaltainen alamme saa arvoisensa korvauksen tärkeästä vaativasta työstä.

  • Hanna

    Ihan mahtavaa avointa rahapuhetta! Itse teen toiminimellä kotisiivouksia. Työskentelen n. 10-15h viikossa ja käteen jää 1000€ paikkeilla kuussa. Olen tosi tyytyväinen työhöni ja korvaukseen siitä. Haluan antaa aikaa lapsille ja itselleni tärkeille asioille, siksi tämä työmäärä on sopiva. Tietenkin tämän mahdollistaa puoliso joka tienaa enemmän😀.

  • Niina

    Työskentelen liiketoiminta-alueen vetäjänä IT-konsultointifirmassa. Minulla on myös 15 alaista. Työni on vastuullista (siis mitä se nyt IT-alalla voi olla, eli ei mitään verrattuna sairaanhoitajien tai vastaavien työhön), mutta todella joustavaa ja vapaata. Olen koulutukseltani diplomi-insinööri ja tienaan 7000€/kk + saan max 16000€ vuosibonuksia. Veroja maksan toooodella paljon.

    Koen, että minulla on käynyt tuuri tämän ammatin suhteen, sillä hyvillä ylioppilaspapereilla pääsin suoraan teknilliseen yliopistoon opiskelemaan. Jos siis haaveilee haastavasta työstä ja kovasta palkasta, niin suosittelen IT-konsultointia. Kärsin kuitenkin työn merkityksellisyyden puutteesta ja mietin usein alan vaihtamista.

    • Miia Johansson

      Oot sä kuitenkin tehnyt kovan työn, että sait hyvät yo-paperit ja jatkoit senkin jälkeen ahkeraa opiskelua. ♥️

  • Prosessityöntekijä

    Prosessityöntekijänä eli operaattorina vuorotyössä ylimmässä palkkaryhmässä (mikä vaatii laajempaa osaamista ja sen todeksi näyttämistä) ilman ylitöitä tai pyhätöitä meidän firmassa pääsee sun kans samoille palkoille eli vuosiansiot yli 55 000 €, mut jää alle 60k. Ylitöitä tekemällä ja pyhätöillä ansiot nousee tuosta melko helpolla, lisäksi peruspalkkaa on mahdollista nostaa ammattitutkinnoilla. Sanoisin, että teollisuudessa vielä toistaiseksi ainakin pääsee koviin vuosihankkeisiin minimikoulutuksella, koska ammattikoulu riittää. Työaika on myös loistava, mikäli vuorotyö sopii omaan elämään, koska 12 tunnin vuorosysteemissä on neljä työpäivää ja kuusi vapaata. Lisäksi tiedät etukäteen vuoden työvuorot lomineen eli vuorotyö ei ole samanlaista järjetöntä työntekijöiden kyykyttämistä kuin hoitoalalla. Työ on fyysistä ja toki välillä likaista, mutta kyllä prosessityöntekijä tienaa rahansa kohtuu helpolla.

  • Kare

    Olen biologi eli työskentelen luonnon puolesta! Työhöni kuuluu mm. uhanalaisten lajien ja luontotyyppien suojelua sekä kasvillisuusinventointeja. Bruttopalkka 3500€, netto 2500€. Palkka on ok, mutta työn määräaikaisuus ja tulevaisuuden näkymät rasittavat ja huolettavat.

    • Miia Johansson

      Wau mikä työ! ♥️😲

  • Josefiina

    Nuoriso-ohjaaja kaupungilla töissä. Peruspalkka bruttona on 2381 e/kk ja siihen tulee vaihtelevasti lisiä, koska työ painottuu iltaan ja viikonloppuun. Nettona käteen jää yleensä 1800-2000 e.

  • Heli

    Kiitos tästä. Luulen että monella on vaikuttajan työstä “helppoa rahaa” -käsitys.
    Itse työskentelen yksityisellä terveydenhoitoalalla hallinnossa tiimiesihenkilönä. Palkkani on 3100 e (nousee toukokuussa 3300 e) josta nettona jää käteen reilu 2200 e. Minulla ei on tehtävään suoranaista koulutusta vaan olen edennyt siihen työn kautta. Työmäärään nähden palkkani on hieman alakanttiin mutta asia korjaantunee nyt keväällä.

  • K

    Työskentelen nuorisopsykiatrialla sairaanhoitajana virka-aikaan ja työtehtäviini kuuluu puhelimessa ja päivystyspalveluissa hoidon koordinointi perustasolta erikoissairaanhoitoon ja osastohoitoon, konsultointituen antaminen muille sosiaali- ja terveydenhuollonpalveluille ja kiireellinen avohoito sisältäen vastaanottotyötä nuorten ja heidän vanhempien kanssaan. Työ on varsin itsenäistä ja omasta yksiköstä lääkäritukea ei saatavilla päivittäin. Teen työtä pitkälti akutisoituneissa tilanteiden parissa ja paine on kovaa monesta suunnasta, ylitöitä kertyy lähes päivittäin. Jokainen on varmasti mediasta havainnut nuorten pahoinvoinnin lisääntymisen ja palveluiden riittämättömyyden. Minulle jää palkasta käteen n. 1900€, joka on täysin riittämätön vastuuseen nähden.

    Minulla on taustalla yliopistokoulutus ja sairaanhoitajuus on ollut elämässäni sivujuonne. Tällä hetkellä opiskelen täyden työajan ohessa lisää yliopistossa, jotta saan koostettua kaikista koulutuksistani mukavan kokonaisuuden. Haluan tulevaisuudessa työskennellä oman yrityksen kautta perustuen asiantuntijuuteeni ja päästä tulotasoon, jossa pystyy säätelemään omaa työmäärää.

  • Anna

    Esimiestehtävissä Sote alalla. Peruskoulun jälkeen 3vuotta toisen asteen koulua, sen jälkeen AMK 3,5v jonka jälkeen YAMK 2v. 17vuotta työkokemusta. Työtä olis niskaan asti, eikä työn stressistä pääse irti edes vapaalla. Käteen jää palkasta 2500€ kk. Valitettavasti intohimo on lopahtanut, ja olen vaihtamassa alaa.

  • SiMa

    Vastavalmistunut insinööri IT-alalla ja brutto vähän reilu 4100e ja siitä jää käteen jotain 2800e. Olen ihan tyytyväinen palkkaan työn vaativuus huomioiden, mutta toki toivon palkan nousevan seuraavien vuosien aikana, kun kokemusta kertyy. Kiitos tästä tärkeästä avauksesta ja keskustelusta 💕

  • K

    Tuo edellinen siis viitaten tähän kun sanoit “En pistä asioita firman piikkiin. Mitä ne olisivat kohdallani?” Suosittelen siis vahvasti pistämään firman piikkiin paljon asioita sekä sijoittamaan mieluummin firman kautta kuin omasta palkasta 😊. Nata Salmela on muistaakseni ainakin puhunut tästä oman yrityksen verosuunnittelusta esim Mamma Betalar podissaan ja toetty muualtakin netistä löytyy paljon tietoa. ☺️

    • Miia Johansson

      Joo, hyvä vero-optimointi olisi varmasti kohdallaan, vai miksi sitä sanotaankaan. 🤔😊 Mutta yrityksen piikkiin ei kyllä voi paljon asioita laittaa, kun jotenkin sian tuosta edellisestä kommentista srllaisen kuvan, että henk kojt juttuja laitetaan yrityksen piikkiin. Mutta täö oli ehkä mun oma olettamus. Tulee mieleen vain vakuutukset juuri nyt eli esim hoitokuluvaluutus tai esim tapaturmavakuutus, jos jotain sattuu. Eli aika sama, kun työntekijällä on työterveys.

  • Viestinnän asiantuntija

    Työskentelen viestinnän asiantuntijana ja 100% työajalla bruttopalkka olisi 2950e. Arvostan kuitenkin yhtä ylimääräistä vapaapäivää viikossa enemmän kuin siitä saatavaa rahallista korvausta, joten teen 80% työaikaa ja käteen jää reilu 2000e/kk.

    Palkka on ihan ok, mutta tiedän muiden vastaavia töitä tekevien ansaitsevan enemmän erityisesti pk-seudulla. Saan pian yamk-tutkinnon päätökseen ja toivottavasti pidemmällä tähtäimellä siitä on myös hyötyä palkkaneuvotteluissa (nykyisessä työssä palkkaluokat on määritelty eikä sitä voi nostaa).

  • Anna

    Olen yksityisellä puolella esihenkilönä. Työ on välillä stressaavaa ja usein todella hetkistä, mutta nautin vaihtelevista päivistä ja haastavistakin tilanteista. Bruttopalkkani on 4000€/kk mikä on minusta ihan kohtuullinen tässä kohden uraa. Minulla on johtotehtävistä kokemusta vain vuoden ajalta joten palkka tulee todennäköisesti vielä nousemaan vuosien aikana.

  • Tintti

    Olen varhaiskasvatuksen lastenhoitaja ja urani huipulla. Palkkani on 2245 ja siitä verot pois. Palkka on naurettavan pieni ja työ senkun raskaammaksi menee… Alanvaihto usein mielessä samoin työkavereillani. Pelottaa kuka lapset pian hoitaa, ei alalle saada uusia tekijöitä. Samahan on muillakin hoitoaloilla.

  • Helmi

    Hyvä ja mielenkiintoinen aihe! Työskentelen kaupan alalla sisäänostajana, bruttopalkka on 4300€/kk ja käteen jää 3000€/kk. Koulutus merkonomi.

  • Lydva

    Työskentelen hoitotyön lehtorina, bruttona palkka 5v ikäisillä n.4000e. Maksan palkastani veroina myös yhden sijoitusasunnon veroja, joten nettotulot ei kerro koko totuutta. Katsoin laskurilla, että käteen jäisi noin 3000e jos maksaisin vaan normisti verot ansiotuloista.

  • Shk

    Sairaanhoitaja yliopistossiraalassa, peruspalkka 2784e/kk. 10v työkokemuksesta maksimi “ikälisä” tähän päälle 135e/kk.

    Työvuorolisiä sitten 0-400e/kk, riippueen paljonko haluaa terveyttään/jaksamista yövuroilla rasittaa ja kuinka usein haluaa viettää sunnuntait töissä vapaa-ajan sijaan.

  • Nuorehko eläkeläinen

    Tässä oli lienee tarkoitus puhua vain palkoista, mutta minun tuloni nyt 52-vuotiaana on n. 1115€ työkyvyttömyyseläkkeellä. Jäin eläkkeelle vuoden alussa. Repaleinen työhistoria ja työttömyyden aiheuttamat poissaolot työelämästä näkyy karulla tavalla eläkkeessä. Yritin aikana selvitä samasta kuin ns. terveet, mutta en pysty ikinä samaan. Minulla on koulutus kahteen ammattiin ja täydennyskoulutusta takana, mutta tämä on lopputulema. Tällä nyt mennään. Aika tiukille vetää, kun bruttopalkka työssä ennen eläkettä oli reilu 2700€/kk.

  • Katriina

    Olen erityisluokanopettajana vaativassa yläkoulun pienryhmässä. Peruspalkka olisi 22 opetustunnilla hiukan yli 3000€, mutta omassa työssäni on todella paljon ylitunteja työn luonteen vuoksi. Opetustunteja on 30 ja työmäärä vastaa noin 50h työviikkoa. Yhdellä ikälisällä bruttopalkka on nyt noin 4300€. Käteen jää 2800€. Koulutukseen, työn määrään ja työn vaativuuteen nähden palkka on mielestäni alhainen. Työssä pitäisi olla opettajan lisäksi terveydenhuollon, sosiaalialan ja turvallisuusalan ammattilainen. Omassa työssäni esim. väkivallan uhka on todellinen koko ajan. Palkka ei myöskään osaamisen, kokemuksen tai työn vaativuuden mukaan tule muuttumaan yhtään enempää mitä taulukoidut ikälisät tuovat.

  • Susanna

    Olen sairaanhoitaja, nettotulot on kuukaudessa n. 2500€/kk vähän riippuen lisien määrästä. Itse koen palkan hieman alakanttisens työn vaativuuteen nähden. Olen itse töissä isolla vuodeosastolle jossa vastaan noin 10:stä potilaasta per vuoro. Koin varsinkin aloittavana sairaanhoitajana työn todella vastuulliseksi ja vaativaksi ja korvaukset siihen nähden pieneksi. Todella mielenkiintoinen teksti. Kiitos tästä todella paljon. Tästä ehdottomasti puhutaan liian vähän. 🧡

  • Tait

    Olen sairaanhoitaja teho-osastolla. Kouluttanut itseäni, jotta pystyn itsenäisesti hoitamaan useita eri erikoissairaanhoidon potilasryhmiä sekä vaativaa laitehoitoa ja lääkehoitoa ja toimimaan viidellä erilaisella teho-osastolla. Kokemusta alalta yli 10 vuotta. Toimin osaston vastaavana hoitajana, sekä koko tehoalueen koordinoivana hoitajana, kolme vaativaa ja työllistävää vastuualuetta ja lisäksi tietenkin myös potilastyössä, sisältäen uusien hoitajien perehdytyksen ja opiskelijoiden ohjauksen. Peruspalkka, tällä kaikella vastuulla olen päässyt ylimmälle palkkaportaalle, joka on 2911e/kk, tähän päälle saan 10 vuoden kokemuslisän, ollen 230e/kk, lisäksi henkilökohtaisen palkanlisän vastuualueiden hyvästä hoitamisesta 140e/kk. Yhteensä siis vähän alle 3300e/kk. Teen kolmivuorotyötä, joten peruspalkan päälle tulee kuukausittain työvuorolisät vaihdellen työvuoroista ja pyhätunneista, 300-1000e/kk. Töitä on enemmän kuin laki sallii, vastuu on valtava, ihmisten henki. Jos tekisin pelkkää päivätyötä, palkka olisi vaatuuseen nähden aivan onneton. Tällä hetkellä yövuoroilla ja pyhätöillä palkka on hyvä ja rahallisesti pärjään hyvin, saan rahaa säästöön useita satoja euroja kuukaudessa, mutta vapaa-aika ja perhe-elämä kärsivät. Käteen jää kuukaudessa vaihdellen 2400-3200e.

  • erityisluokanopettaja

    Olen erityisluokanopettaja, käteen jäävä nettopalkka n. 2400€. Tämä sisältä 4 ylituntia ja pari työn vaativuus -lisää. Ilman lisiä käteen jäisi varmaan n. 2100e. Olen ihan tyytyväinen palkkaani, kun olen voinut sitä ylitunneilla nostaa, mutta kyllähän peruspalkkani on maisterikoulutukseen ja työn vaativuuteen nähden matalahko.

  • Kukka

    Työskentelen julkisella sektorilla työllisyyden hoidon parissa asiantuntijatason tehtävissä, johon vaaditaan pitkälti korkeakoulutus. Työ on vastuullista, vaativaa ja kuormittavaa. Palkka on hyvin pieni työnkuvaan nähden. Tällä hetkellä käteen jää n. 2200 e. Minä tulen lapsettomana ja lainattomana sillä toimeen ja saan vähän jopa säästöön rahaa kuukausittain (n. 500-800 e). Asun kylläkin työssä käyvän puolison kanssa. Koen, että tätä työtä ei arvosteta, koska palkka on noin pieni. Työni on kuitenkin yhteiskunnallisesti erittäin vaikuttavaa.

  • Minttu

    Olen lastenhoitajana päiväkodilla. Palkkaa jää käteen noin 1600€/kk. Minulla on koulutus kahteen ammattiin ja korkeakoulututkinto.

    Mielestäni palkka on tehtävän vastuullisuuteen ja haastavuuteen nähden naurettavan alhainen. Yksinhuoltajana palkasta ei juurikaan jää ylimääräistä säästöön pahan päivän varalle, vaikka menot harkitaan tarkoin ja turhia ei ostella.

  • Paula

    Hei!
    Olen alanvaihtaja, entisessä ammatissa sairaanhoitajana (päivätyö, ilman vuorolisiä, täydet ikälisät) tuli tilille joka kuukausi parikymppiä yli 2000€. Lomakertymä 30pv/vuodessa myös eli palkallista vapaata yhteensä 6viikkoa vuoden aikana.

    Nykyään toimin kosmetologina toiminimi yrittäjänä/ sopimusyrittäjänä vuoden 2023 alusta saakka. Osaan arvostaa paremmin mm noita vuosilomia, lomarahoja, palkallisia sairaslomapäiviä, työterveyshuoltoa, sairaan lapsen hoitovapaita jne jne aivan eri tasolla!

    Teen töitä hoitolalla n. 35-40 tuntia viikossa (plus laskemattomat tunnit “paperitöiden parissa) ja alv:n, ennakkoverojen ja pakollisten eläkemaksujen vähennyksen jälkeen tilille jää vaihtelevasti, keskimäärin 2200€/kk. Jos teen enemmän töitä ja ei oo sairaspöiviä eikä monet asiakkaat peru käyntejä, niin voi tulla enemmänkin.

    Tuosta summasta kuitenkin täytyy laittaa muutama satanen sivuun mahdollistaen lasten kanssa lomailun, ehkä pienen reissun kesällä, tai varautua siihen jos tulee sairastumisia, tai haluaa vaikka osallistua koulutukseen, mikä on tällä alalla välttämätöntä. Lista on pitkä.

    Mies on myös matalapalkka alalla hoitajana joten leveästi ei todellakaan elellä mutta työni on ihanaa!

    Yrittäjyydessä on aina yrittäjän riski ja epävarmuus joten palkansaajan ja yrittäjyyden eroa on aika mahdotonta vertailla ainakaan taloudellisesti ☺️

    P.s. Olipa hyvä aihe ottaa esille!

  • Toimintaterapeutti

    Työskentelen lasten toimintaterapeuttina erikoissairaanhoidon puolella. Palkasta käteen jää alle 2000€/kk. Työmäärään ja omalta osaltaan työn vaativuuteen nähden palkka on valitettavan pieni, ja jos sama työtahti jatkuu pienellä palkalla, niin luulen että alanvaihto on enemmin tai myöhemmin edessä vaikka työ itsessään on mielekästä.

  • M

    Palveluliiketoiminnan kehittämisen ja johtamisen yamk. Kiinteistöpalvelujen puolella asiantuntija tehtävissä, kk palkka 3100€, käteen 2200€. Koen, että palkka on pieni (ammattikoulu, ylioppilas, amk ja yamk), kaksi lasta, puoliso perheenä. Pärjätään mutta itselle ei voi ostaa vaatteita, käydä kampaajalla, käydä ulkona syömässä tms.

    Pakko kommentoida, että ne jotka kuvittelevat, että Suomessa on yrittäjillä jotenkin helppoa niin eivät selvästi ole lainkaan perillä yrittäjyydestä..
    Ihan vain muutamia asioita mainitakseni; yrittäjän työpäivä ei ole ma-pe 8-16 vaan usein tehdään lähes kellon ympäri hommia (mistä summasta itse olisit valmis tekemään joka päivä töitä?), kun yrittäjä sairastuu niin hänelle ei makseta palkkaa siltä ajalta, jos yrittäjä jää vanhempainvapaalle niin hänelle ei makseta kotiin rahaa vaan jostain, vaan on sidonnainen yrittäjän YEL maksuun (ja tämäkin pitää ennakoida) jonka yrittäjä maksaa siis omasta pussista. Ja usein yrittäjällä on yrityksessään kiinni esim oma omaisuus. Kuka muu olis valmis uhraamaan kaiken työn takia?
    Yrittäjyyttä tulisi tukea enemmän! Tällä hetkellä Suomi tukee niitä joita ei huvita työnteko, ja heidän löhöilyn kotona maksaa niin yrittäjät kuin muutkin veronmaksajat. Se on jännä, että yrittäjiä kohtaan usein ”hyökätään” mutta harvemmin kukaan sanoo heistä mitään joita ei vaan huvita tehdä töitä, kun saa kotona olemalla rahaa niin paljon että pärjäävät. Aina, ihan aina, tulisi töiden tekeminen olla kannattavampaa, kuin työttömänä oleminen!

    Että mitä jos nostetaan hattua niille jotka jaksaa yrittää, ei oo muuten helppoa, ja puhutaan enemmän siitä, että millaisin toimin se töihin meneminen saadaan kotona olemista kannattavammaksi..

  • Check ur boobies regularly

    Heippa! Tässä postauksessa oli kyllä jotenkin perspektiivi tosi kohdillaan. Olen samaa mieltä siitä, että rahasta pitäisi puhua läpinäkyvämmin, varsinkin naisvaltaisilla aloilla, ja teemme toisillemme vaan karhunpalveluksen tässä yhteiskunnassa ylläpitämällä tätä tabua.

    Itse olen loppuvaiheen väitöskirjatutkija, ja teen rintasyöpätutkimusta yliopistolla. Koulutukseltani siis filosofian maisteri, noin vuoden päästä toivottavasti tohtori! Nettopalkkani kuussa on n. 1700€. Tämä on monille yllätys, varsinkin työn koulutusvaatimuksen ja yhteiskunnallisen tarpeen vuoksi. Toisaalta, moni kokee meidän olevan ”opiskelijoita”, mikä ei todellakaan pidä paikkaansa. Itse olen onnekas ja saan tehdä tätä yliopiston työntekijänä, mutta erittäin moni kollega, ellei jopa valtaosa, tekee tätä apurahojen voimin, jolloin on eriarvoisessa asemassa ja mm. työterveyden ja lomarahojen piirin ulkopuolella. Palkka pysyy samalla tasolla tai voi nousta hieman yliopistosta riippuen väikkärin aikana, ja työtä tehdään kokonaistyöaikamallilla, joka käytännössä johtaa siihen että koska työtä on aina ja vaatimukset tuotteliaisuudesta korkeat, monet tekevät ylipitkää päivää ja viikonloppujakin säännöllisesti.

    Suomen mallissa tutkimus toteutetaan käytännössä väitoskirjatutkijoiden työpanoksella. Palkan mataluus ja työn vaatimukset kuluttavat tekijöitä. Lisäksi akateemisen uran jatkuvuus on Suomessa ajettu käytännössä täysin nurkkaan, kun rahoitustilanne on huono ja mahdollisuudet uran rakentamiseen ovat yhden kortin varassa. Viroissa istuu ihmisiä yli eläkeiän, uusia virkoja ei ole ja iso osa olemassaolevistakin tiputetaan pois kunhan siitä eläköidytään. Tästä syystä ne ”osaajat” joiden varaan tutkimuksen tulevaisuutta rakennetaan karkaavat ulkomaille paremman palkan ja eritoten mahdollisuuksien perässä, tai siirtyvät yksityiselle sektorille stabiliteetin perässä. Tilanne on oikeasti tosi vakava, mutta se ei pääse otsikoihin, koska niin moni muukin ala kokee tällä hetkellä huonoja aikoja. Vaikka koen että oma palkka on ihan naurettava, on sitäkin suurempi huoli tulevaisuudesta ja siitä että tie yksinkertaisesti nousee vastaan suurimmalla osalla ja tämä voi olla ”turhaa”.

    Lisäksi reilusti suurin osa väitöskirjatutkijoista on naisia. Mitä korkeammalle kuitenkin noustaan yliopiston viroissa ja vaikutuspaikoissa, tämä kääntyy nopeasti täysin päälaelleen, ja virkoja pitävät hallussaan miehet. Suomessa on itseasiassa Euroopan mittakaavalla todella huono sukupuolitasa-arvo yliopistojen tutkimusviroissa. Ei mene tasan nallekarkit.

    • Miia Johansson

      Nyt oli kyllä todella hyvä nosto ♥️

  • S

    Olen töissä pienessä kahvilassa, jossa työtehtäviin kuuluu asiakaspalvelu, leipominen, Veikkaus-piste ja siivoaminen. Osa työajasta ollaan yksin. Olen koulutukseltani tarjoilija. Palkkaa jää käteen kuussa 1300-1800€ riippuen työtunneista. Perheellisenä tiukkaa tekee joka kuukausi. Mies on yrittäjä, ja tekee pitkiä päiviä.

  • Yrittäjä

    Olen vaatetusalan yrittäjä ja nostan palkkaa nettona noin 3100€ kk. Maksan minimi Yeliä, jonka vuoksi olen oikeutettu myös asumistukeen 320€ kk, vaikka asun omakotitalossa.

    Palkka on nettona noin 3500€.

    Mielestäni palkka on hyvä, mutta olisin tyytyväinen vähempäänkin, pidän työstäni.

    • Miia Johansson

      Siis hä? Asumistukea, vaikka noin hyvä palkka. Miten voi olla mahdollista? 😮

      • KL

        Tämä on mielestäni todella hämärää, että tämä voi olla mahdollista. Olen kuullut monelta, että nostavat asumistukea, kun maksavat minimi yeliä. Asumistuki katsotaan juuri yelin perusteella.

        Itsekin yrittäjä ja tämän koen silti kyllä melko typeräksi systeemiksi. Mielestäni on väärin, että tukia myönnetään tämän perusteella ja on mahdollista “väärinkäyttää” tätä. Kun suomen talous on muutenkin kuralla, niin tälläisistä asioista mielestäni pitäisi kiristää tukia. Että ne kohdennetaan sinne missä niitä oikeasti tarvitaan.

        • Miia Johansson

          Mun on kyllä pakko nyt olla sun kanssa samaa mieltä! Mä en ikinä nostaisi tuota rahaa, koska mielestäni tienaan ihan tarpeeksi ja vähemmälläkin tulisin toimeen. En tietenkään tiedä mikä on jonkun toisen henkilön tilanne.

          • Tii

            Mielestäni on törkeää tukien väärinkäyttöä nostaa tukea, jota ei tarvitse eikä todellisen palkkansa vuoksi edes kuuluisi saada.

            Yrittäjien kaikki tuet lasketaan yel-maksujen pohjalta ja monet käyttävät tätä typerän järjestelmän suomaa mahdollisuutta väärin pitämällä yel-maksun alhaisena ja ovat näin ollen mielestään ”oikeutettuja” asumistukeen. Tämä ajatusmalli osoittaa todella kyseenalaista moraalia!

            Tähän on yrittäjillä tulossa muutos; tänä vuonna voimaan tullut yel-lakimuutos nostaa alhaisia, ja lähes kaikkia muitakin, yel-maksuja. Asiaan voi tutustua esim. Elon sivuilla.

            Lisäksi asumistukia kiristetään. Todella hyvä kaikkien tukijärjestelmien hyväksikäyttäjien vuoksi mutta ikävää heille, jotka ovat oikeasti tukalassa tilanteessa ja saattavat joutua väliinputoajiksi.

  • Tanja

    Nyt en laskuissa pysynyt… 3500eur/kk, 1400eur/säästöön, noin ehkä 300eur veroihin, entäs asumiskustannukset kuussa, ettrkö just ostanneet talon? Anteeksi en kirjoita pahalla itsekin tienaan tuon verran, mutta puolet tosta palkasta mulla menee asumiskustannuksiin pääkaupunkiseudulla….

    • Miia Johansson

      Hyvä kun kysyit, jos tuntui oudolta. 3500€ on siis nettotulo. 😊 Eli se mitä jää käteen verojen jälkeen. Veroja maksan tuon päälle vielä noin 1400€ kuussa.

  • Yrittäjä

    Omalla alalla myös kelluakseen pinnalla pitää tehdä paljon somea. Vie hirveästi aikaa, eikä siitä saa euroakaan. Silti on pakko kokoajan tuottaa ilmaista materiaalia someen huolehtiakseen jatkuvasta asiakasvirrasta.

  • Maanviljelijä

    Maitotilallinen, palkkaa en varsinaisesti nosta, en edes tiedä, minkä verran se olisi. Mutta MYELin mukaan vuositulot olisi 25 k€. Laskut tulee maksettua. Lomalle vaikea päästä, en ole ikinä käynyt ulkomailla enkä edes Lapissa.
    Työ todella sitovaa, sairaana pakko painaa hommat, oli olo mikä hyvänsä. Mutta saa olla oma pomonsa!

    • Miia Johansson

      Hienoa saada maanviljelijä messiin ❤️

  • Kirjanpitäjä

    Monta vuotta alalla ollut kirjanpitäjä ja käteen jää alle 2000€. Palkka on todella huono ja se ei lähellekään korvaa sitä vastuuta ja kiirettä mikä alalla on. Mietin alanvaihtoa 🙁

  • Pienipalkkainen

    Minä työskentelen varhaiskasvatuksen opettajana ja täysillä ikälisillä ja paikallisella lisällä palkasta jää käteen noin 1850€. En pysty vaikuttamaan palkkaani mitenkään, enkä voi mitenkään saada lisää palkkaa- en vaikka olen opiskellut vaadittua enemmän. Nyt opiskelen sosiaalialaa, sillä en näe tulevaisuuttani enää varhaiskasvatuksessa- työ on mielettömän raskasta ja ala-arvoisesti palkattua, eikä nämä asiat tule muuttumaan mihinkään… Mieheni työskentelee sairaanhoitajana, eikä meidän palkoilla ole helppoa pyörittää ja rahoittaa lapsiperheen menoja, maksaa asuntolainaa ym. Näistä syistä opiskelen nyt töiden ohessa lisää ja vähän sivuun nykyisestä alasta ja toivon että saan valmistumiseni jälkeen koulutustani vastaavan ja edes hiukan paremmin palkatun sekä hiukan arvostetumman työn.

  • Tuottaja

    Kulttuurituottajana 25 vuoden työkokemuksella ja maisterintutkinnolla + erikoistumisopinnoilla, palkka n. 3100 €/kk joten verojen jälkeen jää 2200. Asiantuntijatyö jossa myös työnjohdolliset tehtävät ja tulosvastuu. Tällä alalla ei rikastu mutta kutsumusammatti itselleni. Tiesin jo nuorena että tätä haluan tehdä ja siksi myös hyväksynyt että palkat ovat tätä tasoa.

  • EllaB

    Mahtava aihe, kiitos Miia!

    Mielenkiintoista luettavaa, niin itse julkaisu kun kommentitkin. Kommentit antaisivat enemmän, jos kaikki olisivat kirjoittaneet onko kyseessä netto- vai bruttotulo.

    Merkonomi, toimistohommat yli 20v kokemus. Netto 2000€/kk. Joustava työ.

  • Wilma

    Juristin tutkinto, nettopalkka valtiolla duunissa (vain) noin 3100/kk. Palkka on koulutukseen nähden huono, mutta pidän työstäni todella paljon ja siksi en ole vaihtamassa hommia varmaan ikinä. En koe mitään tarvetta olla rikas, nykyinen tulotaso on riittävän hyvä.

    Kun jotku kommentoivat kulujen laittamisesta firman piikkiin, niin suosittelen lukaisemaan vaikka vero.fi-sivuilta ohjeen “Peitelty osinko”. Firmalla voi maksattaa vain firman tulonhankintaan liittyviä kuluja.

    Suomessa ei muuten ole muihin Euroopan maihin verrattuna keskivertoa suurempi yhteisöverokanta eikä oikeastaan palkkatulojen verotuskaan. Vasta oikeasti hyvätuloisten palkkatulojen verotus on raskasta. Taulukot löytyy nopeasti googlella.

    Verorahoillahan tämä yhteiskunta pysyy pystyssä. Ihan mielelläni niitä veroja makselen, etenkin kun olen saanut ilmaisen koulutuksen, terveydenhuollon jne.

  • Asiakkuusvastaava

    Työskentelen yksityisessä pienehkössä digitaalisen alan firmassa asiakkuusvastaavana. En omaa korkeakoulututkintoa (kesken) vaan amis+lukio ”pohja”, pitkän työkokemuksen kylläkin monenlaisista tehtävistä.
    Nettoan n. 2400e/kk + täysi lounasetu reilu 200e päälle ja lisäksi erittäin kattava työterveys ja tietysti puhelinetu.
    Työ on melko merkityksetöntä, mutta mukavan joustavaa etä/hybridi mallin vuoksi ja mielestäni työssä ei ole turhan paljon painetta, tai liikaa vastuuta.
    Olen siis tuloihin muuten aikalailla tyytyväinen, mietin vain usein, että pk seudulla asunnon omistajaksi tuntuu kyllä tässä tuloluokassa olevan melko mahdotonta päästä, mikäli ei ole jonkinlaisia apuja vaikka perheeltä tai puolisolta.

    • I like roses

      Tuo täysi lounasetu kuullostaa kyllä tosi huikealta! Tarkoittaako tämä vain lounasseteleitä?

  • Anni

    Ja mitä tuohon sijoittamiseen tulee, niin jos yrityksen tilille sitä rahaa jää niiden verojen ja maksujen jälkeen, niin moni sijoittaa ylimääräiset rahat johonkin ja toivoo tosiaan että se poikisi yritykselle lisää varoja. Mikäli näin hyvin käy ja kun myyt sijoitukset pois, niin maksat taas ne voiton verot. Ja tämän ei ole vielä ollenkaan yrittäjän omaa rahaa vaan yrityksen. Jos haluat sen rahan itsellesi niin maksat sen palkkana, josta menee sama vero kuin kaikilla kuolevaisilla. Mikäli maksat osinkoja, niin vero vaihtelee riippuen kuinka paljon nostat. Joten tossa sijoittamisjutussa en kyllä ymmärtänyt pointtia, mikä etu siinä yrittäjälle olisi verrattuna vaikka nyt itseesi jos päätät johonkin sijoittaa.

    • Miia Johansson

      Joo, tätå samaa mietin 🤔

  • Lehtori amk

    Olen lehtorina ammattikorkeakoulussa. Aina välillä poden syyllisyyttä siitä, miten upeaa ja mahtavaa työtä saan tehdä, hyvällä palkalla (4850 euroa brutto, netto noin 3100) ja pitkillä vapailla (12 viikkoa vuodessa – tosin emme saa lomarahaa) ja tämä työ on vähemmän stressaavaa kuin aiemmat työni tähän mennessä. Tätä en ainakaan just nyt vaihtaisi mihinkään.

  • Hygge

    Olipa kiva aihe ja mielenkiintoista lukea vastauksia!

    AMK tutkinto, suuhygienisti yksityisellä puolella esihenkilönä. 8 vuoden työkokemus. Päivätyössä arkipäivisin.

    Tehy nostatti juuri palkkaa 3,5% yleiskorotuksilla, eli brutto nyt 4200€, josta jää käteen vajaa 3000€.

    Koen tienaavani kohtuullisen hyvin sosiaali ja terveysalalta. Teen kylläkin tuhatta asiaa työpäivieni aikana ja työtehtävät poikkeavat hyvin paljon perinteisestä hyggen työstä.

    Rakastan työtäni mutta en tekisi sitä halvemmalla, sillä työskentelen todella paljon rahojeni eteen.

  • Poliisi, rikostutkija

    Peruspalkasta jää käteen n. 1900€. Päivätyö, viikonlopusta/arkipyhistä tulee haittakorvauksia reilu 100€, jolloin nettopalkka jää juuri yli 2000€.
    AMK-tutkinto, vastuu ihmisten oikeisturvasta, työskentely ihmisten arkaluontoisten ja kuormittavien asioiden kanssa, väkivallan uhka, kova työpaine. Koen palkan olevan alhainen vaativuuteen nähden.
    Suurimman epäkohdan koen kuitenkin olevan “vanhanaikaisen” ja jäykän organisaation olematon ymmärrys työhyvinvoinnin tärkeyteen.

  • Tiina

    Töissä tilitoimistossa, brutto vajaa 3000, netto noin 2000. Näissä keskusteluissa ei ole huomioitu muita etuja, esim itsellä on puhelin + lounasetu. Kaikki muut elämisen kulut pitää maksaa itse, mm kosmetiikka, vaatteet ym. Viittaan nyt juuri julkaisemaasi Instagram päivitykseen liittyen aurinkolaseihin, saan sen käsityksen että olet saanut ne ilmaiseksi mainosta vastaan? Eikö kaikista eduista pitäisi maksaa veroja?

    • Miia Johansson

      Heippa 😊 Merkkaan aina kaikki saadut tuotteet erikseen. Eli julkaisun yhteydessä lukee aina saatu, jos tuote on saatu. Lasit ja aurinkolasit ostin itse.

      Otan vähän PR:ää vastaan, koska mielummin testaan tuotteita, joista olen oikeasti kiinnostunut. Eli kosmetiikan ostaminen on yksi suuri yritykseni menoerä.

      Ja kyllä kaikista eduista pitää maksaa veroa, jotka menevät yli 50€.

  • I like roses

    Kaikki tsemppi työllesi, olet tienestisi ansainnut. Itsestäni ei olisi jakamaan elämääni somessa tai blogissa, tekemään siitä työtä ja tienaamaan sillä elantoani. Se vaatii oikeasti paljon oman elämän yhdistelyä, avoimuutta ja sitä yritystajua ja verotuksen ymmärtämistä vielä kaiken lisäksi.
    Toimin itse assistenttina ja olen tehnyt töitä nykyisellä nimikkeelläni reilu puoli vuotta ja nettoni on noin 2200/kk. Olen todella tyytyväinen palkkaani ja uskon että tässä on vielä mahdollisuuksia palkkakehitykseen ja pieneen uranousuun, mutta en juuri toivoisi suurempaa muutosta elämääni työn osalta. Rahani riittää hyvin kahden hengen taloudessa omiin ja yhteisiin kuluihin ja saan vielä säästöön joka kuukausi.

  • Lisbet

    Lentoemäntä, palkkaa tilille päivärahojen kanssa noin 3400-3700€. Mukavaa hommaa.

  • Pankkineiti

    Tosi hyvä ja mielenkiintoinen aloitus Miia, kiitos! Mä olen töissä pankissa, kokemusta kohta 7v. ja korkeakoulututkinto. Työ on hektistä ja haastavaa kovilla tulostavoitteilla. Olen hyvä työssäni ja ylitän minulle asetetut tavoitteet. Perehdytän oman työni ohessa myös uusia työntekijöitä taloon. Nettopalkka minulla on 1800€/kk. Koen sen suoraan sanoen aivan surkeana työn vaativuuteen nähden. Alanvaihto usein mielessä. Yksin asuvana elän itse kädestä suuhun, ja samaan aikaan neuvon asiakkaita säästämään 😀 T. Suutarin lapsella ei ole kenkiä

  • Asiakasneuvoja/Lähihoitaja/Sihteeri

    Ensin olin vakuutus- ja pankkineuvoja (AMK tutkinto), netto 1700 e + tulospalkkio 0-18 e/kk.

    Sitten yksityisellä vanhuspuolella lähihoitaja (kolmivuorotyö), netto 1450 e (brutto 1950 e) sekä toinen kuukausi lisiä 50-150 e.

    Nyt yksityisen firman sihteeri laajalla työnkuvalla, käteen jää 1700 e (brutto 2350 e).

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram