Enpä olisi uskonut, että helposti rasvoittuvaan ja hilseilevään päähän löytyy vastaus marketista. Tulokset on niin hyviä, etten tiedä onko paluuta enää muuhun.
Nyt kerron kenelle tämä edullinen vaihtoehto saattaa toimia.
ONKO SULLAKIN EHKÄ TALIKÖHNÄ?
Seborrooinen ihottuma eli taliköhnä on vaikea näin maallikon tunnistaa. Sen sekoittaa helposti psoriaasiin tai atooppiseen ihottumaan. Koska itselläni on ollut atopiaa kasvoilla (hyvällä ihonhoidolla se on ollut oireeton jo muutaman vuoden POSTAUS TÄSSÄ), niin olen automaattisesti luullut, että sitä se on myös hiuspohjassani.
Myös kampaajilta olen saanut kaikki mahdolliset eri diagnoosit ja jörönä en ole käynyt lääkärissä kysymässä. Oireiden hoitaminen olisi huomattavasti helpompaa oikealla diagnoosilla, sillä esimerkiksi atopian hoitoohjeilla voi taliköhnän saada entistä huonompaan kuntoon.
Taliköhnän yleisimmät oireet hiuspohjassa ovat hilseily, kutina, punoitus ja jopa suurempien hilselaattojen muodostuminen, jonka alta iho voi märkiä. Lisäksi itse olen huomannut samalla nopean rasvoittumisen ja aamulla pestyt hiukset tuntuivat jo illalla rasvaisilta.
MITKÄ TUOTTEET TOIMII?
Noh, tässä tapauksessa juuri ne päinvastaiset tuotteet mitä kasvojen ihon kanssa eli ne todella pesevät. Taliköhnä on hiivasienen aiheuttama tulehdus, jossa liian harva pesutahti ja väärät tuotteet saa hiivasienet päänahassa villiintymään.
Head & Shoulders -shampoossa on esimerkiksi piroktoniolamiinia, joka on loistava raaka-aine taliköhnän hoitoon. Olen kokeillut myös joskus apteekin tuotteita, kun olen epäillyt taliköhnää. Mutta kun ne eivät auttaneet, niin ajattelin syynä olevan kuitenkin atopia. Onneksi kokeilin vielä tätä parin euron markettituotetta.
Head & Shoulders toimi itselläni vain parin pesun jälkeen ja huomasin nopeasti, ettei hiuspohja enää hilseillyt eikä myöskään rasvoittunut – oikeastaan ollenkaan. Nyt saan toimimaan myös Batisten kuivashampoon, jonka luulin olevan yksi syyllinen hilselaattojen muodostumiseen.
Kuinka hakoteillä olenkaan ollut!
Kokeilin myös marketin Garnier Respons Argan Richness hoitoainetta. Moni Garnierin hoitsikka ei selvitä helposti takkuuntuvaa tukkaani, mutta olen huomannut, että tiettyjen raaka-aineiden kombo toimii. Tässä se on cetearyl alcohol (rasva-alkoholi, joka pehmentää hiusta), behentrimonium chloride (yleinen raaka-aine hiusten silottamiseen) sekä kosteutta sitova glyseriini, joka näkyy myös usein hoitoaineissa, joita hiukseni rakastavat. Koska glyseriinin jälkeen tulevia ainesosia on tuotteessa vähän, niin sileä lopputulos ei siis johdu silikonista vaan edellämainituista raaka-aineista.
Tämä hoitoaine on loistava, mutta valitettavasti Garnierin tyyliin vahvasti hajustettu. Ostan silti uudelleen, koska tämä toimii ja hiuksista tulee ihanan sileät eivätkä karmea purkkakasa, mitä monen hoitoaineen kanssa käy.
Jos Garnierit kiinnostaa, niin kannattaa lukasta myös blogi-kollegani Virven postaus hänen lemppari Garnierin hoitoaineesta TÄSTÄ.
Ootteko te testanneet näitä? Mitä mieltä olette? 🙂
P.S. Mun hiuspohja tuntuu nyt niin hyvinvoivalta ja puhtaalta sekä hiukset ihanan siloisilta. Rasvoittuminen on rauhoittunut aivan käsittämättömän paljon! En suostu kyllä ihan heti testaamaan mitään muuta.
Kiitos! Ensinnäkin siitä, että kirjoitat edelleen hyvää ja monipuolista blogia. Ja toiseksi kiitos tästä! Kokeilen heti ongelmalliseen hiuspohjaan.
Oi kiitos 😍 Ja mä niin toivon, että tämä toimis sulle. ❤️
Head & shoulders taliköhnään on toimiva. Teepuuöljytuotteetkin toimii, mutta mun mielestä ei niin hyvin kuin ensimmäinen.
Itse kävin ihotautilääkärissä toteamassa saman. Tukkaa lähti, päänahka kutisi. Kauhea rasvottuminen. Ja ohjeena: pese hiukset joka päivä. Head & shoulders on muuten testaamatta. Kiitos vinkistä! Arvostan kaikkea sun tekemää sisältöä, näistä oppii paljon kauneudesta ja ihon sekä hiusten hyvinvoinnista.
Kiitos ihana 😍 ja sä oot ollu fiksu, kun kävit lääkärissä niin tulee hoidettua oikein. 👌
Moi! Voikohan tuosta olla apua rasvoittuvaan tukkaan, joka ei juuri hilseile? Oon kokeillut jo sulfaatittomat, silikonittomat yms. Tuotteet läpi, eikä mikään auta tähän rasvalettiin. Olen siis koko ikäni paininut tämän ongelman kanssa ja kokeillut kaikkea mahdollista, myös esim ruisjauhoilla hiusten pesemistä 😀
Helou 😊 Hmmm siis ainahan sä voit kokeilla.
Hei kiitti vinkistä! Mä oon kokeillut vähän kaikkea taliin… 25€ shampoo joka kuluu ihan parissa-kolmessa viikossa tuntui vähän kalliilta Vaik se toimi kuin unelma. Yritin viimeksi käydä läpi about kaikki cittarin shampoista siinä toivossa et löytäisin tota sinkkijuttua jostain…..en sit löytänyt (mut en kyl kattonut head and shouldersia ennakkoluulojen takia) vaan ostin jotain XZ:n hilseshampoota. Se on kyl ollu ihan hyvä kans!
Oi hyvä, että muitakin hyviä löytyy marketista 🥰
Siis ihanaa! Hyvä postaus! Tilasin juuri uusia shampoita kokeiluun kun on ollut sama ongelma pitkään eli joka toinen päivä on pestävä kun rasvoittuu ja päänahka kutisee. Jotkut shampoot on toiminut, mutta tekee sen rasvaisuus efektin. Ja sit toiset kuivattaa niin, että hilseilee kunnolla. Menee kokeiluun! ❤️
Toivottavasti toimis! 🙂 Tosiaan haluan tähän vielä lisätä kaikille luettavaksi, etten tiedä auttaako pelkkään rasvoittumiseen, mutta jos kärsii taliköhnästä, niin ainakin mun ja ukkelin päihin on toiminut. Tiedän, että moni on saanut apua taas apteekin tuotteista, että kai se vaan pitää löytää se itselleen sopiva. 🙂
Tuo Virven suosittelema on mun takkuiseksi helposti pesussa menevän super paksun hiuksen pelastus ollut jo vuosia. Ja nimenomaan nuo oranssit pullot, shampoo ja hoitoaine. Hilseongelmaa mulla ei siis ole. Takkuilevan paksun tukan siloittamiseen löytyy myös aivan loistava hoitoaine marketista, se on uusin löytöni, eli Define Moroccon Argan Oil hoitoaine, alle 4e puteli.
Lapsellani on aika töhnäistä hilsettä ja XZ Tervashampoo on auttanut siihen. Mutta lapsellani on muuten terveet ja ohuekot hiukset. Itse jos pesen sillä saan aikaan vain takkukasan.
Teinipoikien äidille vinkiksi taas Garnierin ne vaaleamman vihreät putelit, taitaa olla Streght&Shine! Vanhempi poikani pää alkoi teini-iässä hiostumaan ja haisemaan aikalailla. Tää pitää hiukset ja päänahan hyväntuoksuisina ja raikkaina! Ja ehdittiin kokeilla aikamoinen läjä shampoita ennen tätä.
Kiitos vinkeistä 🥰
Minulla on aika varmasti taliköhnäihottuma, mutta en ole saanut siihen diagnoosia, vaikka opiskeluaikoina ihotautilääkärilläkin kävin (toki en tiennyt silloin kaikkea nyt tietämääni). Minulla suurin ongelma hullu rasvoittuminen: illalla pestyt hiukset ovat päänahkan läheltä jo rasvaiset (tätä ihmetteli eräs juhlakampausta tehnyt kampaajakin, kun ajatteli, että en ole sovitusti pessyt hiuksia aamulla). Kaikenlaisia shampoita olen testannut. Pitäisiköhän nyt tuota sitten vielä kokeilla…
Piti kuitenkin kysyä toista asiaa. Kävin reilu vuosi sitten kasvohoidossa (Twistbellä). Luultavasti asialla ei toki ole mitään tekemistä sen kanssa, että pian sen jälkeen (suurin piirtein) poskieni alue tuli täyteen pientä näppylää. Se on sellaista pääosin kuivahkon oloista, näkyvää. Näppylät ovat edelleen kasvoilla. Olen jo ainakin puolitoista vuotta sitten muuttanut rutiinejani suunnilleen suosittelemaasi suuntaan. Ihoni lienee sekaiho. Pintakuivuudesta ei pitäisi olla kyse (ainakin yksi meikkaaja totesi juhlameikkiä tehdessään, että iho ei vaikuta pintakuivalta, eikä se ole kireä tms.). Tilanne hieman vaihtelee, mutta edes kesä ei saanut ongelmaa pois.
Hämmentävää oli se, että keväällä muutaman viikon pohjoisen hiihtoloman lopussa ihoni oli sileämpi kuin varmaan koskaan, siis oikeasti sileä. Näpyt olivat siis hävinneet. Ajattelin tietenkin silloin, että “uusi” ihonhoitorutiini on alkanut vihdoin näkyä jossakin. Mutta ei, näpyt palasivat vähitellen. En oikein ymmärrä, mikä tässä voisi tehdä tai mikä näihin on syynä, kun ei se näköjään tuotteista ole kiinni. En usko, että stressin mahdollinen väheneminen lomalla olisi syy, koska miksi kesäloma ei olisi auttanut? Olen alkanut miettiä, voiko se liittyä liikkumiseen. Hiihdin joka toinen päivä pitkiä lenkkejä. Viimeiseen puoleentoista vuoteen en ole käynyt salilla (missä yleensä hikoilen reilummin), mutta olen ulkoillut, hiihtänyt myös etelässä mahdollisuuksien mukaan, kerran viikossa pelannut erästä pallopeliä ja pyöräillyt paikasta toiseen. Vähän alkaa jo pelottamaan, voiko ihoni olla niin kytköksissä rankahkoon hikiliikuntaan, että sen poissaolo voisi vaikuttaa niin kovasti… Onko sinulla sattumalta mitään ideaa, miten voisin lähteä tätä “ongelmaa” ratkaisemaan?
Muistaakseni tämä sama ongelma on ollut kerran aikaisemminkin joskus muinoin, mutta se lähti itsekseen pois viimeistään kesän myötä.
Anteeksi tämä hirmupitkä selostus!
Siis illalla pestyt hiukset ovat rasvaiset jo aamulla… (Aamulla oli hypännyt väärään kohtaan.)
Helou 🙂 Hei kannattaa ehdottomasti kysyä tätä Twsitbeltä, että mistä voisi johtua. En itse keksi muuta kuin, että puuttuiko sulta kenties reissussa jokin tuote, mitä kotona käytät? Tai oliko ihonhoito tai hiustenhoito jotenkin erilainen millään tapaa? Mietin, että millä tuotteilla esim peset vaatteet ja lakanat – voisiko sieltä löytyä ratkaisu? Liikunta tietenkin vaikuttaa myös omalta osaltaan ihoon, mutta jotenkin epäilen, että syy voisi olla tässä.
Hei; Entäpä vesi, joka pohjoisessa on varmasti erilaista kuin etelässä. Itse olen huomannut, että Turun vesi ( vaikka hyvältä maistuu 😀) kuivattaa ihoa, mutta mökin porakaivon vesi ei yhtään. Ja mökillä voi saunassa surutta pestä itsensä jopa karhealla sienellä eikä kosteusvoidetta tarvitse läträtä. Kotona on toisin. Ei tästä varmaan apua ole, mutta kerron kuitenkin.
Hyvä miete, mutta taliköhnään tuskin se auttaa, koska kuitenkin kyseessä ihosairaus. 😔
Juu ei, näppyjähän minä vaan mietin 😊.
Samat ihonhoitotuotteet oli mukana. Ja pesen itse pyykkini luonnonmukaisilla hellävaraisilla tuotteilla, joita olen käyttänyt jo ainakin 10 vuotta.
Ehkä jossakin vaiheessa lähestyn Twistben tyyppejä tällä asialla. En vain itse keksi mitään järkevää syytä tähän.
On kyllä joo hankala, mutta mietin siis sitä, että huolimatta siitä onko esim tuote luonnon tai synteettistä, niin molemmissa saattaa löytyä syy. Lähinnä mietin hajusteita. Esim hajusteet pyykinpesutuotteissa, jotka luonnollisissa versioissa on usein eteeriset öljyt. Niille voi myös herkistyä. 😊
Joo, pitää tuotakin miettiä ja mahdollisesti testailla, jos ei muuten ratkea. Hassua vain, jos herkistyminen olisi tapahtunut yhtäkkiä, mutta mistäpä näitä kaikkia tietää.
Joo, herkistymiset on siitä tylsiä, että ne yleensä tapahtuu just yhtäkkiä. 🙁 Se on ikäänkuin kehon tapa sanoa, että nyt on kuppi täynnä.. ei enää.
Tämä ei ole kritiikki, vaan aidosta ihmetyksestä kumpuava kysymys. Miten ihmeessä tässä tuotteessa sodium laureth sulfate ei olekaan pahis? 🤔 Kuinka hiuspohjan iho eroaa vartalon tai kasvojen ihosta? Eikö iho ole samaa ainetta sekä päässä että vaikkapa käsissä? Tämä h&s shampoo ei taida olla kuitenkaan lähelläkään edellisessä postauksessa kehuttua twistbe-filosofiaa?
Heippa Jonna! 🙂 Hyvä kysymys. Tosiaan iholla voi olla erilaisia ongelmia. Eli ihon eri alueiden ongelmia pitää hoitaa eri tavoin. Iho on esimerkiksi hyvin erilainen vaikka juurikin käsissä ja kasvoissa.
Ja edelleen tietenkin liputan Twistben ihonhoidon puolesta, enkä sitä koskaan jätä. Jos iho aiheena kiinnostaa, ihon eri alueet sekä erilaiset iho-ongelmat, niin suosittelen lämpimästi lukemaan kirjan nimeltään Iholla, jonka on kirjoittanut ihotautilääkäri Yael Adler.
Ja siis tässä postauksessa myöskin sanoin, että seborrooiseen ekseemaan hiuspohjassa tosiaan toimii päinvastaiset tuotteet, mitä kasvojen hoidossa.
Miten tunnistaa taliköhnän?😂itselläni tosi nopeasti rasvoittuvat hiukset mutta en kyllä usko että minulla on taliköhnää🤔🤣 pitääpä alkaa tutkimaan
Heippa Viivi! 🙂 Tähän postaukseen oikeastaan tiivistin sen miten taliköhnän tunnistaa. Mutta siis siihen liittyy aina hilse. Se on siis ns. rasvaista hilsettä.
Vähän hassua etten ollut ajatellut, että päässäkin voi olla hiivasientä. Hassua siksi että välillä se pääsee kukkimaan myös kasvoilla. Huomaan että ongelmaan tarkoitetuista tuotteissa on kyllä eroa, koska edellinen lääkevoide tepsi paljon nopeammin kuin nykyinen.
Hyvä pointti, että tämä voi tosiaan olla ongelma myös kasvoilla. 🙂
Olen superiloinen, että tämä aihe on nyt ollut esillä monessa paikassa, koska ihan liian monesti kuulee, että hiusten peseminen usein shampoolla olisi jotenkin huono juttu. Itselläni on taliköhnä päänahassa, kasvoilla ja myös monessa kohtaa vartalossa. Olen saanut terveydenhuollosta sellaisen ohjeen, että iho (myös kasvot) pitäisi pestä vähintään kerran päivässä “saippualla”. Olenkin miettinyt, että pitäisikö tällaisella taliköhnäiholla siis kuitenkin olla vahvat saippuaiset tai sulfaatilliset tuotteet myös muunkin ihon kuin pelkän päänahan pesuun niiden yleisesti suositeltujen hellävaraisten putsarien sijaan? Terveydenhuollon ammattilaiset suosittelivat taliköhnäihon putsariksi sulfaatillista Sebamediä, jonka ph on tasapainotettu iholle sopivaksi.
Heippa Lempi! Tosiaan jos taliköhnä oireilee myös kasvoilla, niin hoito on hieman erilaista. En ole itse perehtynyt asiaan niin tarkasti, mutta Laponiella on aiheesta hyvä juttu ja myöskin hyvät tuotteet. Juttu löytyy tästä:
https://laponieskincare.com/fi/blogs/skincare/dr-schroder-seborrheic-dermatitis-101
JOs oikein muistelen, niin Laponien perustajalla Kristinalla on taliköhnä, jonka hän on heidän tuotteillaan saanut hallintaan. 🙂
Meillä on teinipojilla Head & Shoulders -shampoota ja pesen sillä aina välillä omankin pään kun alkaa kutisemaan mahdottomasti. Ja se kyllä toimii. Aina kuitenkin palaan omiin kampaamosta ostettuihin luonnonkosmetiikan tuotteisiin ja nyt rupesin miettimään miksi 😅.
Taitaa olla piroktoniolamiini (piroctone olamine) nykyään noissa H&S-shampoissa se vaikuttava aine. Pyritionisinkin käyttöön tuli EU:ssa jotain kieltoja voimaan tässä tämän vuoden puolella. Voi tietty olla, että vielä vahingossa jostain hyllyistä löytyy noita vanhojakin formulaatioita, joissa pyritionisinkkiä on, mutta siitä ollaan siis siirtymässä pois.
Lisäksi ihan vanha kunnon ketokonatsolishampoo (esim. Nizoral) tai seleenisulfidishampoo (Selukos) auttavat tali-ihottuman aiheuttamaan hilseilyyn, punoitukseen, kutinaan jne. 🙂 Ja myös salisyylihappoa sisältävät pesuaineet ja tuotteet voivat irrottaa, pehmittää ja ennaltaehkäistä hilsettä ja muita tali-ihottuman oireita.
Ja kannattaa myös muistaa, että jos tali-ihottumaa on päänahassa, niin sitä voi helposti olla muuallakin, eli jos esim. nenänpielet, kulmakarvojen seutu, leuka tms. tuntuu hilseilevän “kuivalta”, se ei välttämättä ole oikeasti kuiva vaan juurikin samalla tavalla rasvahilseinen kuin päänahkakin ja talilla herkutteleva hiiva on päässyt liiaksi lisääntymään ja ärsyttämään ihoa. Eli samoja kikkoja voi kuuriluontoisesti kokeilla sitten myös näihin muihin ihoalueisiin kuin mitä hiuspohjankin hilseilyyn. 👍
Heippa Alina! 🙂 Hei vitsit.. nyt on tapahtunut mulla moka tuossa tekstissä. Mä katson aina raaka-aineet netistä.. en purkista, koska en nää tekstejä. Ja olenpa katsonut aineisosat tuolta jenkkien sivuilta, jossa tietty usein eri ainesosat. Korjaan tekstin EU-tuotteen mukaiseksi. Kiitos!
Ja joo ehdottomasti taliköhnää voi myös olla muuallakin. Laitoin tuohon ylämmäksi linkkiä ja vinkkiä juttuun, jossa hyvin kiteytetty asiaa ja taliköhnän hoitoa kasvoilla.
Kuinka usein viikossa peset nyt hiukset head&shoulders-shampoolla?
Mulla ongelmana selkeestikin tämä taliköhnä takaraivolla, joillain tuotteilla saan homman suhteellisen kuriin, mutta hiukset kaipaa myös shampoon vaihtelua. Täytyy testata tätä! Mutta toiveissa olisi, että nykyiset pari pesua per viikko riittäisi tälläkin shampoolla.
Mä pesen kahden tai kolmen päivän välein 🙂
Kiva, että kirjoitat myös edullisista marketeista saatavista tuotteista! Täytyykin kokeilla näitä.
Tää on itselle ollu myös paras shampoo hiusten rasvaisuuteen.
Tämäpä oli yllättävä suositus! Osaatko sanoa testaavatko eläimillä? Entäpä sopiiko Curly girl -metodiin?
Helou 😊 curly girl -metodissa ei voi käyttää vahvoja surfaktantteja kuin siihen ekaan pesuun (tälle pesulle oli joku viallinen nimi ja enää muista sitä), mutta esim kyllä mun hius silti kihartuu, jos stailaan sen niin. Mutta jos noudattaa metodia, niin sitten tämä ei taida olla oikea tuote. Kannattaa ottaa käyttöön esim. curlsbot tai joku vastaava sivusto. Sinne voi heittää tuotteen incin ja se kertoo onko tuote metodiin sopiva.
EU:ssa on tuotteiden testaus eläimillä kielletty. Toki asia on tätä monimutkaisempi, jonka vuoksi suosittelenkin lukemaan aiheesta Virven jutun:
https://www.virvefredman.com/ostolakossa/kosmetiikan-elainkokeet/
Eikä, voisikohan mullakin olla taliköhnä! Täytyy testata tuota shampoota. Mulla on siis nopeasti rasvoittuvat hiukset, ja kun hiukset rasvoittuu, niin päänahkaa hieroessa sieltä irtoaa jotain pieniä paloja, mutta en oo tullut ajatelleeksi että voisi olla hilsettä🙈näkyvää hilsettä on vähän, ja hiusten rasvoittuessa enemmän.
Mä oon yrittänyt saada hiusten pesuväliä pidemmäksi, mutta hiukset on kyllä ihan hirveät sitten, ja tuntuu että naamakin rasvoittuu ja kärsii siitä jos hiukset on tosi likaiset.
Joo, voi hyvinkin olla, jos on tosiaan sellaista rasvasta hilsettä. Tietty lääkäri osaisi antaa oikean diagnoosin, mutta ainahan tuit shampoota voi testata 🥰
Oon käyttänyt jo 7 vuotta h&s shamppoota ja hiuspohja loistavassa kunnossa. Jos pari viikkoa käyttää jonkun muun merkkistä tuotetta niin hiukset alkaa hilseillä ja rasvoittua. H&s on ollut oman päänahan pelastus 🙂 Kun siirryin h&s tuotteeseen niin meni n. 3 vkoa että hiukset tottuivat 2krt/vko pesuun ja rasvoittuminen vähentyi.
Jipiiii!!! 😍 Hei aivan ihanaa kuulla!