INTIIMIALUEEN PESU – ETHÄN TEE SUURINTA VIRHETTÄ

16.07.2022

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu.

Olen aina puhunut kasvojen hellävaraisen pesun puolesta ja sivunnut samaa aihetta muidenkin ihoalueiden pesussa. Mutta vulvan alueen pesusta en ole kovinkaan paljon puhunut.

Olen lukenut aiheesta paljon, mutta silti olen aina ajatellut, että kyllähän se alapää nyt tarvitsee vahvempia pesuaineita. Mistä ihmeestä tämä ajatus kumpusi, vaikka tiesin sen olevan väärin! Mutta testailtuani oikeaoppista puhdistusta, voin todellakin vahvistaa, että olin väärässä. Innostuin aiheesta kunnolla vasta hetki sitten, kun kuuntelin aiheesta liven Twistben Instagram-kanavalla.

ALAPÄÄN PESU – SUURIN OSA TEKEE SAMAN VIRHEEN

Tässä jutussa käytän sanaa vulva, joka tarkoittaa ulkoisia sukuelimiä. Vagina on sukuelimen sisäosa, joka yhdistää vulvan ja kohdun.

Hyvin moni pesee vulvansa sillä samalla suihkugeelillä tai saippualla, millä koko kropan. Tämä on siis lähtökohtaisesti jo aivan liian ytyä mille tahansa muullekin ihoalueelle kuin ainoastaan vulvalle. Moni iho rauhoittuu, jos vaihtaa hellävaraisempaan suihkugeeliin. Tässä esimerkki hellävaraisesta tuotteesta.

Lisäyksenä, jos et tiennyt: Vagina puhdistaa itse itsensä ja sitä ei tarvitse ja kannatakaan puhdistaa.

Silti tällainen hellävarainenkin suihkugeeli on hyvin usein liikaa. Vulva tarvitsee todella hellävaraisen tuotteen, jossa pH-arvo on alhainen. Öljyt (ilman emulgaattoreita) ovat sellaisia, jotka pystyvät pitämään alhaisen pH-arvon ja samalla myös pitämään alapään pehmoisena sekä kosteutettuna. Lip Intimate Caren tuotekehittelijän Veronica Campbellin mukaan pelkkä vesikin voi olla liikaa, koska sen pH-arvo on korkea.

Vääränlainen pesu voi aiheuttaa erinäisiä epätasapainotiloja, kuten ihan yksinkertaisesti kutinaa tai epämielyttäviä hajuja. Toki on hyvä muistaa, että ne voivat johtua muistakin syistä.

Yllättävää kyllä moni apteekissakin myyty intiimialueen tuote on aivan liikaa intiimialueelle (olin todella yllättynyt ja pettynyt, kun tsekkasin niiden ainesosia). Samalla tavoin moni apteekissa myyty kasvojenpesutuote on iholle aivan liian voimakasta. Onkin hyvä muistaa, että mikään myyntipaikka ei tee tuotteesta parempaa. Joka paikassa löytyy niitä hyviä ja huonoja tuotteita.

LUE MYÖS: Onko apteekissa myyty kosmetiikka parempaa kuin muualla myyty?

MITÄ TAPAHTUI, KUN ALOIN PESTÄ ALAPÄÄTÄNI OIKEIN?

Ensinnäkin luulin, että alan haisemaan, kun en pese alapäätäni enää hellävaraisella suihkugeelillä. Näin ei todellakaan käynyt.

Aivan alkuun huomasin, että kaikki epämääräiset kutinat hävisivät, joka oli jo täysi voitto. Luulin niiden vaan kuuluvan asiaan. Siis ihan peräaukossakin olevat epämääräiset kutinatkin hävisivät, jotka huomasin välillä yöllä.

Kieltämättä oli outoa hieroa suihkussa öljyä alapäähän ja mietin, että tarttuuko se pikkareihin ja vaatteisiin. Onneksi näin ei käynyt. Nyt olen aivan koukussa hellävaraisempaan pesuun. Ja pieni öljyinen tunne on vaan hyvä asia, koska se hoitaa ja suojelee ihoa.

Aivan sama asia on kasvojen pesussa. Olemme tottuneet pesemään myös kasvot kiljuvan puhtaaksi, joka ei ole hyvä asia. Liian vahva puhdistus aiheuttaa kasvoillakin helposti epätasapainoa, kuten kuivuutta, liikaa rasvoittumista tai jopa epäpuhtauksia. Tästä olen kirjoittanut monen monta postausta.

LUE MYÖS: Geeli- tai vaahtopuhdistus kasvoille – kaikista suurin virhe!

MITÄ TUOTTEITA KÄYTIN?

Käytin itse *Lip Intimate Care Prebiotic + Postbiotic puhdistus- ja hoitoöljyä. Jos on usein hiivatulehduksia tai virtsatietulehduksia, niin Lip Intimate Caren perustaja ja tuotekehittelijä Veronica Campbell suosittelee valitsemaan *Lip Intimate Care Sea Buckthorn + Fragonia puhdistus- ja hoitoöljyn.

Ja alapään sheivaukseen käytin (tiedän ettei sheivausta suositella, mutta tästä en itse luovu) *Lip Intimate Shaving Oilia. Tämän kanssa olen huomannut, että iho on paljon rauhallisempi eikä ala punottaamaan sheivauksen jälkeen. Lisäksi olen hiljalleen alkanut päästä eroon niistä punaisista pisteistä eli tulehtuneista karvatupeista bikinirajassa, mutta toki en usko, että ne häviävät kokonaan. Sheivaus kuitenkin aina ärsyttää ihoa jossain määrin. Sheivauksen jälkeen *Apeironin jojoba-teepuuöljy on myös rauhoittanut ihoa.

Kaikki mielenkiintoiset Lip Intimate Care tuotteet löydät *TÄSTÄ.

Mites on sun vulvan pesun laita? Onko sillä alueella epätasapainoa ja pitäisikö testata hellävaraisempaa pesua?

  • Eeva

    Apteekin ceridal on paras!

    • Miia Johansson

      Ihanaa kuulla, että oot löytänyt sulle sopivan tuotteen. 😊 En löytänyt merkiltä tuotetta intiimialueen pesuun. Olikohan mikä tuote?

      • Henna

        Tarkoitti varmaan Ceridal öljyä eli lipolotion oilia. Tarkoitettu kuivan ihon hoitovoiteeksi eikä ole ns suorastaan alapään pesuun

  • Tiia Makkonen

    Nyt lähtee tilaukseen. Hyvä postaus, rehellistä puhetta. Arvosta, ei tämmöiseen joka nainen pystyisi. Hyvä Miia!

    Nyt on muutenkin ollut blogissa ihan erilaista juttua ja uusia aiheita. Raikasta ja mukavaa. U go girl!

    • Miia Johansson

      Oi kun kiva kuulla 😍

  • Jemmi

    Tosi mielenkiintoista lukea aiheesta. Täytyy testata ainakin tuota shaving oilia. Kun iho ärtyy todella paljon juurikin siltä alueelta mikä johtaa siihen ettei halua ajella karvoja kovinkaan usein. Kiitos tästä postauksesta 😊

    • Miia Johansson

      Joo, kyllä se ihon ärtyminen varmaan jossain määrin sheivaamisen kera hieman pysyy. Mutta itselläni kyllä tilanne on hieman parempi. 😊

  • Pauliina

    En ole ikinä laittanut alapäähäni mitään pesuainetta, enkä laita jatkossakaan. Vesi riittää. Jos joskus tuntuu kuivalta, sipaisen bepanthenia. Suihkusaippualla pesen vain kainolot ja tarvittaessa jalat. Kuinka paljon ekologisempaa olisikaan, jos ihmiset eivät pesisi itseään niin vimmatusti eri aineilla pelkästä pesemisen ilosta.
    Oma riesani ovat sisäänkasvavat karvat nivusissa, niihin ei tunnu auttavan mikään aine. En ikinä sheivaa, vaan sokeroin. Tuntuu että vain ilman pikkuhousujen hankausta ne paranevat. Mutta kulje nyt kommandona ympäri vuoden, ei helppoo. 🤣

    • Miia Johansson

      Hei tuo apeironin öljy vois auttaa noihin sisään kasvaviin karvoihin. 😍

  • Krista

    Mä en ole pessyt koskaan millään pesuaineella, ajatellut että pelkkä vesi riittää… täytyykin perehtyä postauksen tuotteisiin tarkemmin😬

    • Miia Johansson

      Joo, monelle pelkkä vesi voi olla hyvä vaihtoehto 😊

  • Ida Merikallio

    Erittäin hyvä postaus 😍 lähtee kyllä uudet putsarit tilaukseen.

  • P

    Mä oon käyttänyt jo vuosikaudet Dermosilin intiimisaippuaa. Hiivatulehdukset ja muutkin kutinat on pysynyt poissa.

    • Miia Johansson

      Ihan superia, jos toimii sulle. 🥰 Kyseessä on kuitenkin todella vahva tuote. Sen näkee inci-listasta – heti tokana aineena on vahva surfaktantti eli sodium Laureth Sulfate. Se pesee tehokkaasti iholta pois hyvät rasvat ja bakteerit. 😔

  • Tiina

    52 vuotta pessyt alapään pelkällä vedellä eikä ole ongelmia. En käytä jatkossakaan muuta, ellei jotain yllättävää ilmene.

    • Miia Johansson

      Hieno homma 😊 juuri näin 👌

  • Jenni

    Hei hyvä postaus ja tärkeä aihe! Ihmiset ei aina taida muistaa että alapäässä on kyse limakalvoista, eihän me suutakaan pestä sisäpuolelta saippualla. 😶‍🌫️ Itse oon muuten miettinyt että jos vesikin on liian ärhäkkää ainetta limakalvoille ja käyttää esim tällaista pesuöljyä niin eikö sitä pesuainetta/öljyä tarvitse huuhdella pois ollenkaan? 🤔

    • Miia Johansson

      Ei tarvitse välittää 😊 Tämä toimii samalla hoitoöljynä. Eli tässä ei nimenomaan ole mitään ärtsyä ainesosaa. Veden pH-arvo on korkea ja tällaisen hoitavan öljyn taas matala, kuten myös vulvan pH on matala. Mutta kyse on siis puhdistusöljystä, jota käytetään suihkussa. Se ei kuitenkaan emulgoidu ja näin siis puhdista liikaa.

  • Henna

    Miltä sinusta Acon intime cleansing oil vaikuttaa? Olen miettinyt kys tuotteen ostoa

    Ainesosat Paraffinum liquidum, Canola oil, oleth-5, tocopheryl acetate, citric acid

    • Miia Johansson

      Nää on niin Henk kohta asioita, mitä tykkää käyttää. 😊 Mutta itse käännyn kaikessa mielummin luonnon raaka-aineisiin ja en tykkää käyttää mineraaliöljyjä. Tässä on myös emulgaattoria, jota en suosisi intiimialueen puhdistuksessa.

  • Janette

    Kiitos, tämä oli kovin toivottu aihe! Mä itse sheivaan aina myötäkarvaan ja rasvaan/öljyän reilusti. Eka vuorokausi käytän aina viskoosi tai modaali pikkareita ja se on ollut avain näpyttömään ihoon, koska ne on pehmoiset eikä hankaa ihoa 🙂

    • Miia Johansson

      Oi hyviä vinkkejä 🥰

  • Tiitu

    Kiitos tästä postauksesta, Miia! 🤗 Tärkee asia, josta sietää pitää ääntä. Tässä olisi myös kouluterkkareille ja terveystiedon opettajille perehtymisen aihetta, ettei murrosikää lähestyviä nuoria usutettaisi pesemäänpesemäänpesemään..🧼

    • Miia Johansson

      Huih.. en tiennytkään, että niin tehdään. 🙈

  • Henna

    Mä oon käyttänyt Lacto Linen hajustamatonta pesunestettä ja nyt kun tsekkasin incin, niin sielläkin toisena sodium laureth sulfate. En oo aikasemmin edes tajunnut katsoa! Lähtee kyllä vaihtoon. Kiitos herättelevästä postauksesta!

    • Miia Johansson

      Joo siis tosi tylsää, että tuollaisia myydään. Luulisi, että on brändinkin etu, että kuluttajilla on toimivat tuotteet. 😔

  • kukkis

    Pelkkä vesi liikaa limakalvoille 🙄 toivottavasti suun limakalvot kestää jatkuvan veden kittaamisen 😆

    No joo…. ei missään tapauksessa saippuaa jalkoväliin. Sama muuten koskee miehiä, joillakin kun on tapana hieroa niitä kalleuksia oikein kunnolla saippualla 😂

    • Miia Johansson

      Se johtuu siis ihan siitä, että veden pH on korkea ja vulvan matala. Siksi jotkut tarvitsevat mukaan jonkin hoitavan tuotteen. 😊 Suu on täysin eri asia.

      Aivan samalla tavoin todella kuivalla iholla aamuisin vesipesu kasvoille ei välttämättä ole paras vaihtoehto vaan mielummin jollain kosteuttavalla kasvovedellä ihon pyyhkiminen.

  • Markit

    Heippa; Minä en kyllä tiennyt, että on olemassa tuollaisia pimppipesuaineita! Ja kyllä, sanon pimppi, sen on minusta iloinen sana. Vulvasta tulee mieleen joku tulivuoren purkaus… Tarkemmin ajatellen ei huono sana 😄. Toisaalta, tekstisi tuntuu paljon vakavammalta, kun käytät sanaa vulva. Ja muistaakseni joku vähän närkästyi tuosta pimppi-sanasta.
    Joka tapauksessa kiitän näistä tiedoista, voi joskus tulla tarpeeseen. Vesi toiminut tähän asti, mutta tiedänpä taas enemmän blogisi ansiosta.👏🌹

    • Miia Johansson

      Joo, pimppi on hyvä sana. 😊👌 Oli tässä tapauksessa valittava vulva, koska se viittaa juurikin kaikkiin ulkoisiin sukuelimiim. Pimppi taas on (tietääkseni) enemmän vagina. 😃 Vai onko sillä mitään virallista kuvausta edes. 🤪

  • m

    Pelkkä vesi koko elämän, käyn 40 vuotta kohti ja koskaan ei ole ollut hiivaa tai mitään muutakaan ongelmaa alapäässä.

    • Miia Johansson

      Hieno homma! 😍 Hiiva voi tietenkin johtua hyvin monesta syystä, vaikka vulvaansa oikein hoitaisikin. 😊

  • E

    Olen kokeillut viime aikoina Aqualan perusvoidetta alapesuun ja muuhun kroppaan, mitä mieltä olet tästä tuotteesta? Minulla on atooppinen iho niin rasvapesu tuntuu hellävaraiselta

    • Miia Johansson

      Nää on hankalia kysymyksiä, sillä meillä jokaisella on kosmetiikassa eri mieltymykset. Itse en käytä synteettistä kosmetiikkaa ihonhoidossa. Mutta siis varmasti tämä on hyvä vaihtoehto moneen muuhun verraten. 😊

      Tässä tuotteessa on kuitenkin säilöntäainetta, jota en laittaisi alapäähän.

  • Heidi

    42-vuotta pelkällä vedellä pesin, kunnes seborrooinen ekseema aktivoitui minulla nelisen vuotta sitten. Hirveät kutinat vaivanneet siitä saakka ja olin kyllä epätoivoinen. Olen kokeillut melkein kaikkea, ravannut lääkäreillä, kokeillut ruokavaliota, kortisonia jne. Aloin käyttää saippuaa alapesun yhteydessä puoli vuotta sitten ja kaikki oireet katosivat kuin taikaiskusta. Edelleen tuntuu pahalta käyttää saippuaa tuolle alueelle, mutta en keksi muutakaan. :/

    • Miia Johansson

      Joo, seboorroisen ekseeman hoito menee valitettavasti vähän eri tavalla. Öljyt ei ole silloin tosiaan oikea vaihtoehto. 😔

  • Heidi

    Hyvä postaus! Mitä höylää käytät sheivauksessa?

    • Miia Johansson

      Ihab jotain perus Venus tai miesten höyliä 😊

  • Tiia

    Tosi hyvä kun tästä puhutaan enemmän! Tätä nimenomaan töissä (apteekissa) tulee paasattua asiakkaiden kanssa, jotka hakenut esimerkiksi kutinaan ja ärsytykseen apua, että lähdetään alkeista eli millä paikat pestään.😁👍 Ja tosiaan, vaikka tuote myydään apteekissa, ovat nekin tuotteita joilla tavoitteena myynti.
    Sitten me ”myyjät” vähän ohjataan suuntaan, mikä voisi olla parempi vaihtoehto jos nykyinen ei toimi. Toki meitäkin on erilaisia, osa perehtynyt paremmin kuin toiset.😅

    • Miia Johansson

      Wau! Mä oon tosi iloinen, että löytyy näin valveutunut apteekin työntekijä. Hyvä sinä! 🥰

  • Fresh and clean

    Saatoit juuri pelastaa mun (alapään) elämän! Olen joutunut synnytyksestä ja sen jälkeisestä hormonikierukan asennuksesta asti (reilusti yli vuoden) käyttämään pikkuhousunsuojia todella hajuisen ja runsaan valkovuodon takia. Olo on ollut haiseva ja ällöttävä. Ostin tuota suosittelemaasi pesuainetta ja olen nyt KAKSI VUOROKAUTTA ollut ilman vaippoja, olo freesi!! En voi uskoa tätä :D. Seksihalutkin varmaan tämän myötä lisääntyy :). Iso kiitos!

    • Miia Johansson

      Jipiiii!! Siis ihan mieletön muutos 😍

  • Linda

    Entäs olivia kleinin oil wash care öljy? Käytän tuota öljyä vaikka mihin. Menisiköhän se tähänkin tarkoitukseen😅

    • Miia Johansson

      Hmm.. joo voisi toimia. En nyt tosin muista inciä ihan täysin ulkoota, mutta ainakin on hajusteeton eikä sisällä emulgaattoreita. 🙂

  • Hannis

    Kiitos tästä postauksesta! Tärkeä aihe, josta ei ole juurikaan huomannut jaettavan tietoa.
    Minua jäi mietityttämään, että tuleekos noista tuotteista öljyläiskiä vaatteisiin? Vai imeytyvätkö iholle ja limakalvoille niin, ettei mitään tahraavaa jää?

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Taisinkin kirjoitella tässä jutussa, että ei tule vaatteisiin mitään. 🙂

  • Satu Rautio

    Hei.
    Ostin kyseisen tuotteen, mutta käytetäänkö sitä niinkuin saippuaa vai voiko sen jättää pesemättä?
    Lisäksi kysyn vinkkiä. Mikä olisi hyvä vauvojen aine vauvojen/lasten alapääpesuun? Nyt ollaan käytetty lactolinea ja dermosilin mietoa saippuaa. Mutta onko nämä liian voimakkaita?

    • Miia Johansson

      Heippa 😊 voi käyttää kuin saippuaa tai ihan vaan hoitoöljynä eli jättää iholle. Vauvoille riittää pelkkä vesipesu. ❤️

  • valkeapää pirjo

    ikää yli 70v ja koskaan en ole alapäässä pesuaineita käyttänyt ja kaikki on lääkärin mukaan kunnossa.näin aion jatkaa lopun elämäänikin

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram