GEELI- TAI VAAHTOPUHDISTUS KASVOILLE – KAIKISTA SUURIN VIRHE!

13.12.2021

*Sisältää mainoslinkin.

Tiedän, että geeli- ja vaahtoputsareilla kasvoista tulee nopeasti puhtaat ja niillä lähtee kaikki meikki nopeasti. MUTTA samalla ne huuhtovat pois ihon hydrolipidikalvoa liian tehokkaasti. Näin voit helposti aiheuttaa itsellesi pintakuivuutta ja jopa finnejä sekä ihon runsasta rasvoittumista.

Kaikista suurin virhe ihonhoidossa on käyttää näitä liian vahvoja putsareita, koska meidän pitäisi tehdä päinvastoin ja säilyttää ihon oman rasva ja hyvinvoiva mikrobiomi. Emme halua tuhota ihon ulointa kerrosta ja koittaa sen jälkeen paikata tätä vaikka millä ihmeaineilla. Ihomme on itsessään ihmeellinen ja sen luonnollista toimintaa ei mikään rasvapurkki pysty korvaamaan. Kun ihon on puhdistanut liian puhtaaksi, niin ihon kuivuuteen koitetaan etsiä aina vaan sitä ytympää voidetta paikkaamaan tuho, jonka tietämättään puhdistustuotteella on tehnyt. 

MIKSI ET HALUA LUOPUA GEELI- JA VAAHTOPUTSAREISTA?

Nämä olivat omia perustelujani, kun en ymmärtänyt vielä ihon toiminnasta. 

  • Ne pesevät meikin helposti ja nopeasti. TOTTA, mutta aiheuttavat myös suurimmat iho-ongelmat.
  • Puhdistusmaito jää vaan iholle lillumaan eikä puhdista meikkiä. TOTTA joidenkin kohdalla. Puhdistusmaitoja on erilaisia ja niitä on siis hyviä ja huonoja. Paljon meikkaavalla öljypuhdistus on tosin parempi vaihtoehto.
  • Puhdistusöljyt tekevät saman ja jäävät vain ihon pinnalle lillumaan. TOTTA. Jotkut puhdistusöljyt pitää poistaa märällä musliiniliinalla ja ne eivät lähde vedellä. Nämä ovat erityisen hyviä kuivalle iholle. Itse rakastan puhdistusöljyjä, jotka muuttuvat maitomaiseksi veden kanssa eli emulgoituvat. Molemmat näistä koostumuksista puhdistavat ihan kaiken meikin (jopa vedenkestävän silmämeikin) ja jättävät ihon pehmoiseksi eivätkä huuhdo pois ihon omaa sebumia.

MITÄ IHOSSA TAPAHTUU, KUN SEN PESEE GEELI- JA VAAHTOPUTSAREILLA?

  • Ihon uloin kerros koostuu neljästä kerroksesta ja niistä se uloin eli pinnalle jäävä kerros on kuollutta ihosolukkoa. Sarveiskerroksen kuolleet solut koostuvat keratiinista ja niiden välissä on valkuaisaineet ja hyvät rasvat. Tätä komboa yrittää monet kosmetiikan valmistajat kopioida, mutta turhaan. Miksi siis haluamme raastaa ja huuhtoa sitä pois?
  • Kun iho pestään emäksisillä (saippuat) ja pesevillä (geelit/vaahdot) tuotteilla, niin iho ei pysty ylläpitämään oikeaa pH-arvoa. Paljon puhuttu ihon mikrobiomi ei pysty toimimaan optimaalisesti liian emäksisessä ympäristössä. Mikrobiomi on tärkeä osa puolustusjärjestelmäämme. Myös väärän pH-arvon myötä iho ei pysty sitomaan itseensä kosteutta.
  • Kaikki nämä yhdessä aiheuttavat yleisimmät iho-ongelmat, kuten esimerkiksi pintakuivuuden, finnejä (tämä yksi mahdollinen finnien muodostumisen syy), liikarasvoittuminen ja ihottumien paheneminen.

MIKÄ ON KAIKISTA PARAS TAPA PESTÄ KASVOT?

  • Kun haluamme säilyttää kaikki edellämainitut ja pitää ihon tasapainoisena, niin hellävaraisuus on avainasia. Öljyputsarit ja puhdistusmaidot eivät riistä ja raasta ihoa. Ne puhdistavat, mutta eivät muuta ihon pH-arvoa tai riistä pois ihon omaa rasvaa (toki tästäkin tuotekategoriasta löytyy niitä huonoja tuotteita).
  • Valitettavasti markettipuolelta ei vielä oikein löydy hyviä öljupytsareita, mutta netistä saatava *Apeironin puhdistusmaito on todella hyvä ja sisältää paljon manteliöljyä. Tämä sopii vähän meikkaaville ja kaikille ihotyypeille. Enemmän meikkaaville (kuten itselleni) sopii *balmimainen putsari Fiiniltä. HUOM! Se levitetään kuivin käsin kuiville kasvoille ja lisätään vettä vasta kun kaikki meikki on sulanut. Muista puhdistustuotesuosikeistani voit lukea TÄSTÄ.

P.S. Saan viikottain useita kysymyksiä siitä, että voisinko auttaa heitä saamaan ihonsa paremmaksi. Kysyn aina ensimmäisenä ihon puhdistuksesta. Jos ei ole valmis muuttamaan ihon puhdistusrutiinia vahvoista puhdistustuotteista hellävaraisempiin, niin valitettavasti ihon kuntoa on hyvin vaikea parantaa.

  • Susa

    Minä todellakin yritän välttää geeliputsaria, mutta miten tuntuu siltä että öljyputsarilla ei vaan meikit lähde? Usein öljyn JA geelin jälkeen misellipumpuliin lähtee vielä likaa 🙁
    Tiedän, putsaan liikaa mutta kun ei muuten lähde! Käytän meikkivoidetta ja puuteria päivittäin. Kauanko sitä öljyä pitää oikein pyöritellä..?

    • Miia Johansson

      Mitä tuotetta sä oot käyttänyt? 🙂 Se verran aikaa sitä pyöritellään, että kaikki meikki on selkeästi lähtenyt pyörimään kasvoilla.

      • Susa

        Käytän suosittelemaasi Fiinin puhdistusbalmia, lisäksi YR:n geeliputsaria (tai puhdistusmaitoa joka oli aivan surkea).
        Fiinistä tuntui jo levittäessä että on niin paksua että naama oli kun taikinaa kun sitä levitti 🙂

        • Miia Johansson

          Jos Fiini on sun makuun liian ytyä, niin testaa vaikka Flowta seuraavaksi. 🙂 Näissä on valitettavasti vielä todella vähän tarjontaa, jos haluaa laadukkaat raaka-aineet. Tietty on sitten superhyvä Leahlanin öljyputsari, jos raaskii maksaa enemmän.

          • Susa

            Kiitos! Taidan vielä testata tuota Leahlania. Jospa sitten kaveriksi riittäisi puhdistusmaito eikä muuta kuuraamista tarvitsisi 🙂

          • Miia Johansson

            Ja hei tuo Leahlani riittää usealle ihan pelkästään. Silloin säästää puhdistusmaidon hinnassa. 😀

  • Maria

    Moi Miia!
    Onko puhdistusvaahto ok, jos se ei sisällä SLS:ää? Itse käytän Mossan puhdistusvaahtoa (Juicy Clean Purifying Cream mousse) kakkosvaiheessa öljybalmin jälkeen. Tai tuohan on purkista otettaessa kuin maitoa mutta jonkin verran vaahtoutuu kasvoille hieroessa.

    • Miia Johansson

      Heippa Maria! 🙂 Myös muutkin kuin SLS:ää ja SLES:ää sisältävät vaahdot ja geelit voivat olla kuivattavia. Eli myöskin ne hellävaraisemmat pinta-aktiiviset ainesosat voivat tehdä tuotteesta liian tehokkaasti puhdistavan. Vaikea siis sanoa näin tuotetta kokeilematta, että kuinka kuivattava on.

  • Sanni

    Moi Mia! Kun on ripsipidennykset, niin pelkään käyttää öljyputsareita. Onko vinkata jotain, mikä käy koko kasvoille aamuin illoin? Meikkaan tosi vähän, pääosin en arkena ollenkaan kun olen etätöissä. Mitä mieltä olet Ekopharman vadelma-sarjan vaahtoputsarista, onko se edes vähän hyvä? 😀
    Vai onko ainoa hyvä tapa pestä silmät/ripsipidennykset niilme tarkoitetulla vaahdolla, ja jollain muulla muut kasvot?
    Pintakuiva iho, jossa mustapäitä ja muita epäpuhtauksia aina välillä.

  • Katrin

    Moi! Yksi mahdollinen lisäys syyksi, miksei liian pesevistä puhdistusaineista vaihdeta pois: ehkä ei tunnisteta itsellä käytössä olevaa tuotetta tällaiseksi. Olisiko tästä jatkojutuksi? Terveisin vähän kosmetiikkaa tunteva, joka miettii kuuluuko oma puhdistusemulsio (https://colose.fi/puhdistus/123-puhdistusemulsio.html) geeli/vaahto- vai maito/öljy-kategoriaan 😉

    • Miia Johansson

      Heippa Katrin! 🙂 Joo! Siis suurin osahan ei tiedä, että onko käytössä oleva tuote liian puhdistava. Geeli- ja vaahtoputsareiden kyljessä lukee usein jopa “hellävarainen” tai “ei kuivata”. Mutta siis pääsääntöisesti sanoisin, geeli- ja vaahtoputsarit on niitä huonompia (ei tietenkään kaikki, mutta valitettavan suuri osa) ja siksi niitä kannattaa välttää. Ei tarvitse siis sen enempää edes näistä tietää. Sulla on siis käytössä puhdistusemulsio eikä geeli tai vaahtoputsari, joten oot selvemmillä vesillä. Valitettavasti INCI-lista ei kerro putsareissa kaikkea ja ainoa varma tapa on vaan kokeilla ja katsoa miltä tuote tuntuu kasvoilla tai vielä varmempi tapa on ostaa pH-lappusia apteekista ja tsekata niiden avulla.

      Mutta siksi mä oon täällä ja testaan tuotteita, jos joku tarvitsee itselleen hyvää vaihtoehtoa. Tietenkin mullakin on omat “rajoitteeni”, sillä mä en käytä ihonhoidossa kuin luonnonkosmetiikkaa.. muutamaa poikkeusta lukuunottamatta.

      • Katrin

        Kiitos Miia vastauksesta 🙂 on kyllä melkoinen viidakko tuo kosmetiikka lupauksineen.

        Ja kiitos, kun näit vaivaa kommentoida omaa putsariani. Sain vahvistusta sille, etten lähde hätiköimään pitkään käytössä ollutta tuotetta heti vaihtoon, vaikka iho ei nyt olekaan parhaimmillaan.

        Kohti luonnonkosmetiikkaa täälläkin, tuote kerrallaan pikkuhiljaa. Kiitos inspiroivasta sisällöstä!

        • Miia Johansson

          Joo muuten hyvin sanoit! Tuote kerrallaan. Se on aina paras, kun lähtee vaihtamaan ihonhoitotuotteita. 🙂

  • Saara

    Ootko kokeillu Laponien geeliputsaria? Et voisko se olla ok🤔

    • Miia Johansson

      Heippa Saara! 🙂 Se on ihan hyvis geeliputsari. Mutta lähtisin katsomaan asiaa siitä näkökulmasta, että mitä sun iho tarvitsee.

  • Incien opettelija

    Mitä mieltä olet Lidlin uusista Cien Sensitive Almond-sarjan tuotteista?

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Kurkkasin sarjan voiteen inciä. Varmaan ihan ok normaalille iholle, jos iho ei sen kummempia raaka-aineita tarvitse. Edulliseen hintaan on mahdotonta saada mitään upeita tuoteräjäytyksiä, koska raaka-aineet kuitenkin aina jonkin verran maksaa.

  • Amy May

    Olen noudattanut ohjettasi ja voin todeta, että olet täysin oikeassa. Ihoni kunto on parantunut huomattavasti kun jätin vaahto- ja geeliputsarit pois.

    • Miia Johansson

      Ihana kuulla, että auttoi 😍

  • H

    Hei!

    Mitä mieltä olet combosta evolve cleansing melt ja olivia klein sensitive cleansing wash helposti tukkiutuvalle iholle? Tulee ihanan puhdasta, ehkä vähän kiristelee mutta sitten kasvoveden ja kosteusvoiteen ja öljyn jälkeen iho jää kyllä ihanan kosteutetun tuntuiseksi.

    • Miia Johansson

      Heippa H! 🙂 Jos ihoa kiristelee pesun jälkeen, niin se on sen merkki, että tuote on liian pesevä sun iholle. Mutta jos iho pysyy hyvänä, niin miksipä ei. Vaihtaisin kuitenkin näiden loputtua johonkin muuhun, jonka jälkeen ihoa ei kiristele, ettei pidemmällä aikavälillä ala ilmenemään ongelmia.

  • Amanda

    Moi Miia!
    Olen aikaisemmin käyttänyt vaahtoputsaria ja vaihdoin sen pois Evolven Gentle Cleansing Melt tuotteeseen ja pidin tuotteesta kovin ja tajusin, ettei ihon punoitus pesun jälkeen ole normaalia!
    Nyt kuitenkin huomasin viikon ajan, että olen pessyt kasvojani vain vedellä ja ihossani olevat hormoninäpyt ovat rauhoittuneet huomattavasti ja vanhat arvetkaan eivät punoita paljoa. En ole muuttanut muuta ihonhoidossani viikon aikana. Mietin nyt vaihtavani pesutuotteen Laponien tai Apeironin puhdistusmaitoihin. Onko tuossa Evolven puhdistusaineessa jokin ainesosa, mikä saattaa ärsyttää ihoa näin?

    • Miia Johansson

      Heippa Amanda! 🙂 Ei pitäisi olla, mutta jos sulla riittää pelkkä vesipesu niin miksi et jatkaisi sillä? Ilmeisesti et meikkaa? Toki jos välillä iholle tulee likaa tai aurinkovoidetta, niin sitten tuo Apeiron voisi olla hyvä. Siinä on sen veran öljyjä, jotka irrottaa myös aurinkovoiteen.

  • T.

    Tuotevinkki: edullinen vaahtoava öljyputsari löytyy CeraVe:lta (apteekkimerkki).

    CeraVe Hydrating Foaming Oil Cleanser on isossa pumppupullossa, pesen sillä kropan ja kasvot.

    Olisi hauska joskus kuulla kommenttia sarjasta 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa T! 🙂 Mä en valitettavasti itse käytä kuin luonnonkosmetiikkaa ihonhoidossa (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta). Mutta hyvä, että oot löytänyt sulle sopivan. <3

  • Ella

    Moi! Ostin sun suosituksesta sen Olivia Kleinin öljyputsarin niin onko sen kanssa pakko ostaa niitä musliiniliinoja ja pyyhkiä tuote niillä pois vai riittääkö lämpimällä vedellä pesu? 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Ella! 🙂 Se ei ole emulgoituva putsari eli sitä ei saa pois vedellä vaan jää pyörimään vaan iholle.

  • kukkis

    Olen miettinyt Urang öljyputsaria. Onko sinulla kokemusta? Huomattavasti edullisempi kuin Leahlan.

    • Miia Johansson

      Heippa Kukkis! Hei joo hyvä kun sanoit.. tätä mun pitää testaa. 🙂

  • Ellu

    Moi, Miia! Minäkin olin tottunut käyttämään peseviä vaahto- ja geeliputsareita niin kauan kuin muistan. Erityisesti nuorempana epäpuhtaan ja rasvoittuvan ihon kanssa sitä ajatteli että iho täytyy puhdistaa mahdollisimman vahvoilla tuotteilla. Viime vuonna kuitenkin lopulta uskoin sinua ja vaihdoin puhdistusbalmiin ja -maitoon. Alkuun se tuntui aivan väärältä kun iho ei jäänytkään natisevan puhtaaksi. Tämä oli kuitenkin hyvä muutos ja iho ei kuivunut talven aikana samalla tavalla kuin ennen ja epäpuhtauksiakin oli vähemmän. Sekin varmasti vaikutti että lisäsin kosteutusta reilusti kasvoveden muodossa. Nyt kun olen tottunut balmin jättämään tunteeseen, tuntuukin se minusta miellyttävältä että puhdistuksen jälkeen iho on pehmoinen eikä kiristelevä 😊 Mutta kyllä vaan joskus opitut tottumukset voivat olla tiukassa ja vaikeita muuttaa.

    Minulla olisi vielä sellainen kysymys, että onko mitään järkeä ostaa kasvovettä jonka ensimmäinen raaka-aine on vesi? Vaikka tuote olisi edullinen?

    • Miia Johansson

      Heippa Ellu! 🙂 Olipa kivasti kuvailtu tuo fiilis muutoksesta. Meistä niin moni tosiaan ajattelee, että ihon pitäisi olla nitisevän puhdas, jotta se on oikeasti puhdas. Mutta tosiaan siinä vaiheessa iho on jo todella pahasti kärsinyt. 🙁

      On muutamia ihan hyviä kasvovesiä sellaisia, joissa ensimmäinen raaka-aine on vesi. Esimerkiksi herkälle iholle tarkoitettu Laponie. Eli vähän juurikin riippuu mille ihotyypille kasvovettä hankitaan. Mutta suurimassa osassa tapauksia miellummin ottaisin kasvoveden, jossa on jotain muuta kuin vettä ensimmäisenä raaka-aineena.

  • Anne

    Entä Huxleyn geeliputsari jota olet täällä suositellut? ❤️

    • Miia Johansson

      Heippa Anne! 😊 Nykyään en tosiaan enää käytä synteettisiä ihonhoitotuotteita. Oon opiskellut tässä viimeisen 2-3 aikana paljon ihonhoidosta ja ihon toiminnasta. Enää en suosittele vaahto- ja geeliputsareita muutamaa poikkeusta lukuunottamatta tietyille ihotyypeille.

      Suosittelen lämpimästi kokeilemaan hellävaraista ihonhoitoa. Kun tutustuu ihon toimintaan, niin se on todella itsestäänselvä asia, miksi se on ihonhoidossa kaikista tärkein. 😊

  • Riina

    Moi!

    Osaisitko suositella hajusteetonta putsaria herkälle, rasvoittuvalle iholle? Kiitos 😊

    • Miia Johansson

      Meiikkaatko kuinka paljon? Eli puhdistusmaito vai öljy? 😊

  • Anne

    Tämä on oma kokemukseni, eli toimii siis minulla. Olen 61 v. ja käytän ensin Evolven öljyputsaria ja sen jälkeen Olivia Kleinin Sensitive Wash -geeliä. Ensimmäinen geelimäinen putsari, joka ei ihoani kuivata. Ja tähän ikään olen todellakin kokeillut kaikenlaisia putsareita. Ja olet niin oikeassa, liian vahva putsari saa aikaan kamalia iho-ongelmia. Been there, done that 😄

    • Miia Johansson

      Joo, Olivian geeliputsari on kyllä hellavarainen 🥰

  • Emilia

    Mitä mieltä olet näistä Taikan tuotteista? Puhdistava puhditusgeeli, onko liian pesevä vaikka sanotaan ettei kuivata 😅 tuotteen Inci: Aqua, Decyl Glucoside, Glycerin, Coco-Glucoside, Citric Acid, Xylitylglucoside, Betula Alba Juice*, Xanthan Gum, Glyceryl Oleate, Anhydroxylitol, Sodium Benzoate, Xylitol, Parfum, Linalool, Potassium Sorbate, Benzyl Alcohol, Lactic Acid, Tocopherol, Hydrogenated Palm Glycerides Citrate
    Mikä olisi hyvä puhdistusmaito Djusie öljypuhdistuksen kaveriksi? Kiitos avusta💜

    • Miia Johansson

      Puhdistustuotteista on välillä mahdotonta sanoa onko kuivattava ilman testaamista. Tämä johtuu siitä ettei voi tietää kuinka tehokkaat pinta-aktiiviset aineet tuotteessa on. Näin lähtökohtaisesti suosittelen lähes kaikille öljyputsaria tai puhdistusmaitoa. 😊 Ne eivät huuhtele pois ihon tärkeitä rasvoja ja bakteereita. Toki myös niissäkin voi olla liian puhdistavia tuotteita ja testailun sekä ihon tarpeiden kautta vaan selviää tuotteen sopivuus.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram