KOUKUSSA ITSERUSKETTAVAAN? – NÄIN EROON KIERTEESTÄ

11.01.2022

Olen ollut koukussa itseruskettavaan jo useita vuosia. Haluaisin siitä eroon ja oppia rakastamaan omaa ihon sävyäni sellaisena kuin se on. Lisäksi olen huomannut, että itseruskettava tekee joskus kasvoistani tunkkaisen näköiset. Veikkaan, että kyseessä on itseruskettavan sävy, joka ei ole omalle iholleni luontainen.

Kaiken lisäksi on hyvä ottaa mietintämyssyyn sellainen asia, että etuoikeutettuna valkoisena henkilönä sitä voi ihan milloin tahansa muuttaa ihon sävyä, kun ruskeita ja mustia ihmisiä on taas sorrettu ihonvärinsä takia. Miltä se mahtaakaan heistä tuntua? Ja kyllä meidän ihomme ruskettuu myös auringossa, mutta se on useimmille meistä valinta. Tummemmalla iholla tämä ei ole valinta. Asioita on aina hyvä miettiä toisen ihmisen näkökulmasta, vaikka se voi ensi alkuun tuntua siltä, “että mitään ei taas voi tehdä ja kaikesta suututaan”.

Onneksi aika vie kehitystä eteenpäin ja moni meistä alkaa miettimään monia syvälle juurtuneita ajatuksiaan uudelleen. Opiskelen ja kehitän itsekin omia ajatuksiani koko ajan. Mielestäni kaikkien tulisi lukea kirja nimeltään Vitun Ruma, jonka on kirjoittanut Katri Norrlin ja Nelli Kenttä. Jos siis haluaa ymmärtää paremmin nykymaailman menoa ja jättää vanhat 50-luvun ajatusmallit taakseen. 

TÄSSÄ SIIS PARHAAT VINKKINI KUINKA VOIT PÄÄSTÄ EROON KIERTEESTÄ:

1. MEIKKAA KEVYEMMIN, MUTTA KÄYTÄ PIGMENTTISEMPÄÄ MEIKKIVOIDETTA

Olen huomannut, että joskus todella tumma meikki hyvin vaalealla iholla voi näyttää tunkkaiselta. Voi siis helpottaa, jos keventää meikkiä ja siirtää kaikista tummimmat luomivärit sivuun.

Kuitenkin meikkivoide voi olla pigmenttisempi eli peittävämpi. Näin ihosta tulee tasaisempi ja se voi tehdä raikkaamman fiiliksen.

LUE MYÖS: Peittävämpi meikkivoide talveen x 2

2. KÄYTÄ ASTEEN TUMMEMPAA MEIKKIVOIDETTA

Käytin ennen aivan liian vaaleaa meikkivoidetta ja se teki kasvoistani todella kalpeat. Nykyään käytän kasvoillani lähes poikkeuksetta asteen tummempaa meikkivoidetta, koska levitän sen joka tapauksessa hyvin ohuena kerroksena ja näin mitään tarkkaa rajaa ei leuan alle pääse muodostumaan. Tietenkin myös häivytän meikkivoiteen kaulalle.

Tämä asteen tummempi meikkivoide tuo kasvoille hieman lisää väriä. Alla näette esimerkin. Vasemmassa kuvassa talven vaalea ihoni asteen tummemmalla meikkivoiteella ja oikealla itseruskettavaa ja sen sävyinen meikkivoide.

3. KÄYTÄ RUNSAASTI POSKIPUNAA

Poskipuna on sellainen meikki, joka pelastaa melkein meikin kuin meikin. Sitä kannattaa lisätä tarpeeksi, jotta se tuo kasvoille ihanaa väriä.

LUE MYÖS: Väriopas – Miten valita oikea poskipunasävy?

Hollywood-tähdet ovat usein hyvä esimerkki oman ihon sävyn arvostamisesta.

 

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

 

Henkilön Anita Shemon (@justbecauseitsbeauty) jakama julkaisu

Ja ei – tämä ei ollut kielto käyttää itseruskettavia. Tämä oli kehotus miettiä asioita toisesta näkökulmasta. Mietin tässä itsekin koko ajan mikä on oikein ja mikä ei. Onko oikein heittää päälle kevyet päivetykset purkista? Tätä jäänemme miettimään ja tutkimaan. <3 Missä vaiheessa mennään Blackfishingin puolelle? Jos siellä on joku fiksumpi, niin kertokaa.

  • J

    Mä oon huomannut että itseruskettavat tekevät poikkeuksesta mun ihon sävyn kellertäväksi. En tykkää. Vaikka käytän vaaleita itseruskettavia ja astettain päivettäviä kasvovesiä tms. Niin ne ei muistuta mun iholla mun luonnollista päivetystä. Käytin niitä aika monta vuotta kunnes tajusin et se on se itseruskettava mikä tehnyt tunkkaisen värisen ihon. 😅

    • Miia Johansson

      Joo hyvä huomio 🥰

  • Siiri

    Ihanaa kun tuot erilaisia näkökulmia asioihin! En olisi itse voinut ajatellekkaan asiaa tästä näkökulmasta! En ole ollut ikinä itseruskettavan suurkuluttaja, ja ehkä juuri tuota ihon tasaisempaa väriä hakenut. Ihanaa löytää uusia näkökulmia!

    • Miia Johansson

      Ja mä oon taas niin onnellinen, että sä ja monet teistä lukijoista osaa ottaa vastaan uusia näkökulmia ja ajatella asioita hieman pintaa syvemmältä. <3

  • Ansku

    Ilman itseruskettavaa iho näyttää ihanan freshiltä ja kauniilta💕 ja itsensä hyväksyminen kaunistaa jo itsessään 🤗 Tohon ettei tumma iho rusketu ei kylläkään pidä paikkaansa. Tummempi iho ruskettuu ihan yhtä lailla vaikka ero ei olekaan niin selkeä ja voi myös palaa. T.tumman lapsen kummitäti

    • Miia Johansson

      Aa siis en varmaan nyt kirjoittanut tarpeeksi selkeästi, mutta en siis tuossa sanonutkaan etteikö tumma iho ruskettuisi. Sanoin, että he eivät voi tuosta noin vaan muuttaa ihonsa sävyä kuten me pystymme. Ja tällä tarkoitan, että he eivät voi tuosta noin vaan muuttaa ihon sävyä valkoiseksi. 🙂 Blackfishingistä siis puhun.

      • Min

        …Ja valkoihoisetkaan eivät voi tuosta vaan muuttaa ihonväriä tummaksi, vaan nimenomaan
        vaan päivettää/ruskettaa. Mikä ei kaikissa tapauksissa ole myöskään valinta, vaan biologiaa. Eikä mahdollista kaikille.

        • Miia Johansson

          Tässä kohtaa on tärkeää muistaa, että nyt ei puhuta valkoisista. Meitä ei ole missään vaiheessa sorrettu. Nyt puhutaan siis blackfishingistä.

          Ja kyllä on mahdollista muuttaa valkoisen iho jopa todellakin tummaksi laittomilla ruiskeilla.

          Esim. tässä: https://www.is.fi/viihde/art-2000005170771.html

          • Ansku

            Ymmärsin kyllä hyvin mistä puhuttiin 😊. Blackfishingistä ollaan myös keskusteltu kummilapseni vanhempien kanssa ja heitä enemmän ahdistaa se että edelleen nostetaan ihonväri jotenkin ihmeelliseksi. He toivoisivat enemmänkin neutraalia toimintaa muilta että asia olisi niin itsestäänselvä ettei sitä tarvitse edes mainita. Toki monilla on omat kokemuksensa ja rasismia kokeneena heidän kokemuksensa oli silti tämä.

          • Miia Johansson

            Ymmärrän, mutta tässä “värisokeus” asiassa eli ettemme näe värejä tuleekin juuri se ongelma, että itse ongelma sysätään sivuun ja rasismia näin väheksytään. Vaikka sinänsä ajatus on kaunis. Tietenkin yksilökokemukset voivat olla erilaisia ja onkin hyvä, että kuuntelet ystävää. Mutta se ei valittavasti vie pois tätä suurta ongelmaa. Mitä enemmän me saadaan ihmiset ymmärtämään ja tasa-arvoa ajan tasalle, niin sitä parempi myös mustilla ja ruskeilla ihmisillä on elää vaikka täällä Suomessa.

  • Heini

    Eikö tämän oman ihonvärin hyväksymisenkin voi lukea bodyposiin? Jos itsensä hyväksyminen lähtee oman kehon hyväksymisestä, niin eikö siihen kuulu myös oman ihonvärin hyväksyminen…? Miksi pitäis olla jonkun muun värinen, kun on? Miksi ruskettunut iho mielletään kauniimmaksi?

    • Miia Johansson

      Heviä pointteja Heini! <3 Kehopositiivisuushan on nimeomaan kaikenlaisten kehojen hyväksymistä.

  • Satu

    Itse käyttäisin silloin tällöin mielelläni hiukan itseruskettavaa kasvovettä, koska talvenkalpea iho ja loisteputkivalaistus on niin väsyneen ilmeen aiheuttava yhdistelmä. Mutta. Näköjään hormonien aiheuttamat maksaläiskät ja “viikset”, jotka nykyään ensimmäinen auringonsäde houkuttelee keväällä esiin, putkahtavat pintaan myös itseruskettavalla…. Eli tasapainottelua näiden välillä. Onneksi on aurinkopuuteri ja poskipuna jotka tuovat hitusen eloa kasvoihin.

    • Miia Johansson

      Joo sama mulla pigmenttiläiskät tulee joo näin aika vahvasti nykyään esiin. 😬

  • Mimikyu

    Ihan lukea vihdoin tästä oman ihonsävyn hyväksymisestä! Olen ihan kirjaimellisesti odotellut jo vuosia että päästäisiin tästä itseruskettavien tuputtamisesta. <3 Että tervettä sävyä purkista? Ei kiitos. T: kalkkilaivan kapteeni

    • Miia Johansson

      ❤️❤️❤️

  • Lila

    Ihan mahtavia pointteja! Sai kyllä ajattelemaan asiaa ihan uudella tavalla… Jouduin itsekin tuossa siis 1-2 vuotta oleen ilman IR:ää (urtikarian takia), ja nyt viimeistään tuli sellainen olo että näinhän onkin oikeastaan ihan hyvä 🙂

    • Miia Johansson

      Ihanaa kuulla, että sai ajattelemaan asiaa uudesta näkökulmasta. Mä koitin niin miettiä, että miten osaisin kertoa tän jotenkin toisen ihmisen näkökulmasta. 🤔

  • BMW

    Tähän kiitokset vinkistä <3 Macin voidemainen poskipuna on kyllä paras mitä olen käyttänyt, otin värin Natural. Sattui vielä olemaan Nordicfeel verkkokaupassa tarjouksessa 22€ 🙂

    • Miia Johansson

      Jee 😍 ne on kyl kivoja punia.

  • Minna

    Itse inhoan tätä etuoikeutus -keskustelua. Se sortaa minua vaaleana naisena, koska minulla on oikeus tehdä omia valintoja ilman että olen velkaa kellekään (Huom! Olen syntynyt tällaiseksi ilman omaa valintaani). Miksei kaikki saa toteuttaa itseään kuten haluaa, ilman että tarvitsee aina loukkaantua? Milloin tälle loukkaantumiselle asetetaan raja?

    • Miia Johansson

      Tätä asiaa pitääkin katsoa toisen näkökulmasta. Ei omasta. Valkoisia ei voi sortaa, koska emme ole koskaan ihomme värin takia kärsineet.

      Otetaanpas nykyelämän yksinkertaisesti esimerkki. Olet ruskea ja koitat saada vuokra-asuntoa tai työpaikkaa. Se on huomattavasti vaikeampaa kuin valkoisena ihmisenä. Tämä vain ihon värin vuoksi.

      Kuvittele siis itsesi samaan asemaan ja sitten valkoinen henkilö voi tuosta noin vaan valita olevansa tummempi, laittaa päähän letit, ottaa afro-permanentin yms. Nämä asiat, joiden vuoksi toinen on joutunut kärsimään. Tätä kutsutaan siis blackfishingiksi ja se ei ole ok.

      Valitettavasti kaikilla ei ole sitä etuoikeutta, että voisi toteuttaa itseään juuri miten haluaa.

      • Kaisa

        “Valkoisia ei voi sortaa, koska emme ole koskaan ihomme värin takia kärsineet.”

        Voiko näin todella yleistää? Puolet väestöstä on esimerkiksi naisia, joita on sorrettu kautta aikojen ihonväristä riippumatta. Ei valkoinen ihonväri tee kenestäkään sortamiselle immuunia. Valkoisia ei ehkä voi sortaa ihonvärin takia mutta voi valkoisella olla ihan mitä tahansa muita syitä, joiden vuoksi joutuu syrjityksi.

        • Miia Johansson

          Joo, siis hyvä pointti, mutta nuo asiat ovatkin sitten eri juttu kuin rasismi. Eli naiset kyllä ovat myös vähemmistö, mutta se on aivan eri puheenaihe.

          Ja ei.. valkoista rasismia ei ole.

          • Emppu

            Naiset eivät kylläkään ole vähemmistö. Usein kyllä heikommassa asemassa kuin miehet (riippuu pitkälti paikasta ja asiayhteydestä), mutta eivät nyt sentään vähemmistö.

          • Miia Johansson

            Pahoittelen.. tämän sanoin väärin.

          • Paula

            Eli oletko sitä mieltä ettei esimerkiksi Ukrainasta Suomeen töihin tullut valkoihoinen ihminen voi kokea rasismia? Entä eikö esimerkiksi sana ryssä ole mielestäsi rasistinen? Koska venäläiset ovat usein valkoihoisia? Kuulostaa siltä että mielestäsi rasismi koskee vain ja ainoastaan tummaihosia. Täällä itärajalla ainakin venäläisen on usein hankalampi saada asuntoa kuin kantasuomalaisen. Ja näitä esimerkkejä on miljoona. Enkä vähättele tummaihoisten koskemaa rasismia, mielestäni sinä vähättelet juurikin esimerkiksi venäläisten kokemaa rasismia väittämällä ettei sitä ole, kun kerta ovat valkoihoisia.

          • Miia Johansson

            Rasismi ja syrjintä ovat kaksi eri asiaa. Valkoinen voi kokea syrjintää. Kannattaa kuunnella Kroonisesti Ärhäkkä Podcast-jakso nro 11 rasismista. Siellä Fatimah Maryem Verwijnen vastaa tähänkin kysymykseen todella hyvin.

          • Rebekka

            Kannattaisi mennä kokeilemaan elämää ilman huntua hartaaseen muslimimaahan. Ystäväni tuli ihan Suomessa 5 muslimimiehen joukkoraiskaamaksi teininä, koska päätyi aikuisten maahanmuuttajien seuraan. Tässä joukossa valkoinen paljastavasti pukeutunut teini ei ollut kovinkaan suuressa arvossa. Mutta tämähän on täysin ok, koska “valkoista rasismia ei ole”

          • Miia Johansson

            Raiskaus on kamala asia! Mutta nyt puhutaan rasismista.

          • Kaisa

            Itse tulkitsen rasismin laajemmin. Esimerkiksi antisemitismi on yksi rasismin muoto ja sen takia ei ole mielestäni sopivaa, ja jopa loukkaavaa, sanoa, että valkoisia ei voi sortaa.

          • Miia Johansson

            Heippa Kaisa! Tosiaan antisemitismi on myös yksi tärkeä aihealue.

          • Paula

            Rasismi käsitteenä tarkoittaa oletetun ihmisryhmän arvottamista esimerkiksi etnisen alkuperän, ihonvärin, kansalaisuuden, kulttuurin, äidinkielen tai uskonnon perusteella alempiarvoiseksi kuin muut ihmisryhmät. Lähde: Punainen risti

            Ei tässä eikä tuossa sinunkaan wikipediatekstissäsi sanota että rasismi on ainoastaan tummaihoisia koskevaa syrjintää. Ja en käytä aikaani kuunnellakseni podcastia, jonka ajatuksena on ilmeisesti vähätellä mm venälaisten ja romanien kokemaa rasismia sanomalla ettei sitä ole olemassakaan.

            ”Tummaihoiset ovat työttömiä ja varastelevia *n-sana*”
            “Romanit ovat työttömiä ja varastelevia ******”

            Millä tavalla vain ensimmäinen lause on rasismia mutta toinen ei? Ja joo, romanit ovat usein tummempia ihonsävyltään mutta ei kai heitä kuitenkaan määritellä “ruskeiksi” eli tummaihoisiksikaan.

            Whataboutismista puheenollen, sitä ei mielestäni ole se, että puututaan vähätteleviin kommentteihin siitä, kuka saa kokea rasismia ja kuka ei. Siis silloin kun puhutaan tilanteista joissa ihmistä haukutaan ja syrjitään etnisen alkuperän peristeella. Olipa hän sitten Afrikasta tai tuosta itänaapurista. Se on whataboutismia, että vedetään keskusteluun vaikkapa naiset tai vammaiset.

          • Miia Johansson

            Heippa Paula! Ei tietenkään rasismi koske vain mustia. Tuossa mainistsemassani podcastissa käsitellään erityisesti romanien kärsimää rasismia.

            Hyvä kun otit puheeksi myös romanit. On vaikea käsitellä kaikkea rasismiin liittyvää yhdessä kommenttiketjussa.

      • Emilia

        “Otetaanpas nykyelämän yksinkertaisesti esimerkki. Olet ruskea ja koitat saada vuokra-asuntoa tai työpaikkaa. Se on huomattavasti vaikeampaa kuin valkoisena ihmisenä. Tämä vain ihon värin vuoksi.”

        Jos halutaan työskennellä rasismin eteen, niin silloin täytyy toimia myös sen mukaisesti, eikä tarttua lillukanvarsiin. Esimerkiksi vaalean ihmisen itseruskettavan lopettaminen ei vähennä rasismia työnhaussa tai vuokrakämppää etsiessä. Koen että tällainen keskustelu on vain oman sädekehän kiillotusta. Sitäpaitsi, mikä saa sinut ajattelemaan, että kaikki mustat kadehtivat ja haluaisivat olla vaaleita? Moni ruskea on ylpeä siitä, ettei ihoa tarvitse ruskettaa tai voitein värjätä.

        • Miia Johansson

          Juurikin nämä asiat lähtee myös pienistä teoista ja tässä mietinkin asiaa, että mikä on oikein ja mikä väärin.

      • Paula

        Sanoit kuitenkin ettei valkoista rasismia ole. Vaikka romanit ovat usein tummempia ihonsävyltään, niin minunkin ystäväpiirissäni on romaneita jotka ovat ihonsävyltään ihan puhtaasti valkoisia, eivät eroa kantasuomalaisista sen perusteella. Ja he kokevat rasismia ihan siinä missä joku vähän tummempihipiäinenkin romani. Niinpä “valkoista rasismia ei ole” on hiukan harhaanjohtava lause, sillä rasismia voi kokea valkoihoinenkin vähemmistö.

        Ja edelleenkin otan myös puheeksi ne venäläiset, ryssittely oli vielä ainakin täällä itärajalla 2010-luvun alussa peruskoulussa ja ammattikoulussa ihan jokapäiväistä. Moni vaihtoi sukunimensä suomalaiseen jos tähän oli mahdollisuus, esimerkiksi kun toinen huoltaja oli suomalainen. Puhtaasti siksi, että venäläinen sukunimi aiheutti ennakkoluuloja ja syrjintää. Vielä aikuisenakin. Venäläistaustaiset jäivät kouluympäristössä usein yksin, jos toista venäläistä ei ollut vaikka samalla luokalla. Syrjittyjä ja yksinäisiä on aina, mutta sitä touhua monta vuotta seuranneena ja asiasta heidän kanssaan jutelleena syy oli usein ilmiselvästi juurikin venäläisyys. Rasismia mielestäni, vaikka ihonväri valkoinen olikin. Eikä whataboutismia, kun tähän syrjintään syynä oli kuitenkin etninen tausta/kansalaisuus.

  • Markit

    Hei; Piti pohtia ( ja lukea uudelleen pari kertaa) ennen kuin kommenttia kirjoitan. En ole ihan ymmärtänyt itseruskettavien käyttöä, mutta voi käyttää, jos siitä paremman olon saa. Jotenkin en osaa viedä sitä niin pitkälle, että se menisi ihan blackfishingiin asti. Olen pitänyt itseruskettavia meikkivoiteen korvikkeena ja taidan ajatella niin edelleen. Eihän kesällä voi tietää, on se väri auringosta vai purkista. Tai joku menee talvella etelän aurinkoon hoidattamaan psoriasista, eikä silloinkaan tiedä mistä päivetys on tullut. Eli onko se lopulta niin paha käyttää ruskettavia aineita? Ei kait niitä tolkuttomia määriä laiteta? Ja en tosiaan ole nyt se fiksumpi, kunhan pohdin.

    Sitten tuo kirja, kävin katsomassa googlella, mistä kertoo. Olen syntynyt 50- luvulla. Oltiinko silloin armeliaampia itselle? Ei ollut somea, missä vertaa itseään muihin. 70- luvullakaan ei vielä tarvinnut vertailla ja siksi mietin, että itselläni oli nuorena helpompaa. Ja ehkäpä se itsetuntokin ja itsensä hyväksyminen sai kasvaa ihan rauhassa. Ei tarvinnut sulloa itseään mihinkään muottiin ja nyt se ei enää onnistuisi. Joten pitääkö minun nyt luopua niistä ajatusmalleista? Ehkä ei, ehkä joistakin.
    Hyvän tekstin Miia kirjoitit.❤

    Olipa vaikeaa ilmaista itseään, toivottavasti tulin ymmärretyksi.

  • Mari

    Tuot hyviä pointteja esille liittyen ’black-fishing’ ja ’white privilege’ käsitteisiin/ ilmiöön, joita on hyvä jokaisen pohtia omaan toimintaan/uskomuksiin liittyen, esim. itseruskettavan käytössä. Ainut mitä jäin tässä miettimään, niin on etniseen taustaan perustuen ihmisten jakaminen eri ryhmiin, esim. ruskea/valkoinen. Koetko millään tavoin tällaisen jaottelun vahingolliseksi? Olisiko tästä asiasta edes mahdollista keskustella ilman jaottelua?

    • Miia Johansson

      Heippa Mari! Hyvä kysymys. 😊 Aihe ei ole ongelmallinen, koska jos me oltaisiin ns. värisokeita, niin me samalla pyyhittäisiin vaan maton alle kaikki ongelmat. Fakta kun on se, että Suomessakin ruskea tai musta ihon väri aiheuttaa ongelmia, vaikka vuokra-asunnot saamisessa. Jos me ei nähtäisi värejä, niin tätä ongelmaahan ei olisi, mutta kun se ikävä kyllä vaan on. Tässä yksi esimerkki miksi asiasta puhutaan näin. Jos aihe kiinnostaa enemmän niin tässä Dr. Rahsaan Harris kertoo, miksi värejä pitää nähdä. Jos siis ymmärtää enkkua. ❤️

      https://youtu.be/rRHTZjoQPtM

  • Riikka

    Samaa mieltä! Toki minusta myös tuo tummemman meikkivoiteen valitseminen on väärin. Oletko muuten koskaan miettinyt, että hiusten kihartaminen ja curly girl -metodi väheksyy tummempia, kun heitä on syrjitty afron vuoksi? Jokaisen pitäisi olla ihan omilla luonnonhiuksilla, ilman mitään vippaskonsteja.

    • Miia Johansson

      Niin hyviä ajatuksia.. tämä on juuri se, että missä on raja blackfishingille. Tähän en osaa vastata.

  • Kristiina

    Mä mietin pitkään, et kommentoinko vai en. Oon asunut ulkomailla vuosia ja huomannut, et me suomalaiset pohditaan vähän liian paljon rasismiin ja eriarvoisuuteen liittyviä asioita. Suomi on todella tasa-arvoinen maa. Nauttikaa rakkaat siitä älkääkä aina miettikö muita. Ei ne muutkaan mieti täällä teitä 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Kristiina! Valitettavasti tutkimusten mukaan Suomi on yksi EU:n rasistisimmista maista. Meillä on vielä melko suhteellisen vähän mustia ja ruskeita ja tietenkään me ei valkoisina ihmisinä nähdä ja koeta mitä kaikkea tapahtuu. Lisää kannattaa kuunnella tuosta Kroonisesti Ärhäkkä Podcastista, josta mainitsin aikaisemmassa kommentissa. Ja itsekin olen asunut vuosia ulkomailla – se riippuu täysin mitä ohjelmia kuuntelee ja missä piireissä pyörii, että mitä näkee ja huomaa. Sama tietenkin Suomessa.

      • Kristiina

        Ois kiva lukea tuo tutkimus missä noin on todettu, koska aika hankala se on täältä käsin uskoa. Mun ei tarvii kun katsoa ulos ikkunasta tohon meidän kotikadulle niin näen samantien rakenteellista rasismia ja jos lähden keskustaan tulee taatusti etnistä profilointia vastaan. Mitä oon Helsingissä ja Turussa viime aikoina käynyt niin en ole kyllä samanlaista havainnut enkä ole tutuilta ulkomaalaistaustaisilta kuullut, että tilanne Suomessa olisi samanlainen kuin täällä.

        • Miia Johansson

          Tuossa podcastissä, jonka mainitsin, niin siellä mainitaan tutkimuksen nimi. 🙂

  • Emppu

    Aihe on hyvä, mutta olisi kiinnostavampaa pohtia, miksi vaalea/kalpea iho nähdään Suomessa usein ei-toivottuna tai jopa “nolona”. Enemmän edistää ajatusta, että vaalea iho ei tarvitse rusketusta ollakseen kaunis ja lisätä hyväksyntää luonnollisia ihoja kohtaan, kuin ruokkia tarpeetonta syyllisyyttä. Koko ajatus “blackfishingistä” on täysin erilaisesta kulttuurista tuotu, enkä usko että itseruskettavan demonisoinnilla edistetään minkäänlaista tasa-arvoa.

    Lisäksi: lähes minkä tahansa trendin voi halutessaan nähdä “ongelmallisena”. Miltä tuntuu koko lapsuutensa pisamiensa vuoksi kiusatuksi tulleelta, kun kauneusvaikuttaja piirtää niitä kasvoihinsa, koska “ne näyttää kivalta”? Miltä tuntuu alopeciaa sairastavasta, kun kulmakarvansa pois ajava huippumalli onkin “kaunis ja cool”, vaikka itse saa osakseen oudoksuvia katseita ja nimittelyä?

    Haluaisin myös huomauttaa, että vaikkei olisi samaa mieltä tästä, tai jostain muusta ideologisesta näkemyksestä mitä esim. somessa lobataan, ei se tee kenenkään ajatusmaailmasta “50-lukulaista”. 🙂

    • Miia Johansson

      Blackfishingiä tapahtuu myös Suomessa. Se ei ole sidonnainen mihinkään kulttuuriin. Ja ihan hyviä pointteja nuo pisamat yms. ja pistän mietintään. Näiden kohdalla kuitenkin puhutaan syrjinnästä. Ei rasismista.

  • Ninni

    Hyviä ajatuksia ja ongelma tosiaan on se, mihin raja vedetään. Ruskettuminenhan on meidän luontainen ominaisuus ja itserusketus imitoi sitä, ei varsinaisesti tummaihoisen ihonsävyä. Onko siis ruskettuminen tai solariumissa käyminen ok, mutta terveellisempi itserusketus ei? Onko ok kihartaa ripsiä, kun tietyn etnisentaustan omaavilla on tällainen luontainen ominaisuus? Kuka määrittää mikä on rasismia ja kuka ei? Paljon olen kuullut erilaisia näkemyksiä itse tummaihoisilta ja tuntuu, että tässä kovaäänisimmät ja kärkkäimmät vievät palstatilaa, kuten muissakin asioissa.

    Näihin ei ole yhtä oikeaa vastausta, joten kenenkään ei tulisi näkemyksiään sellaisena esittääkkää. Pidetään nämä asiat ja tähän liittyvät ongelmat kuitenkin mielessä, ollaan ymmärtäväisiä ja kyseenalaistetaan omia näkemyksiä/oletuksia. Peace! 🙂

    • Miia Johansson

      Ninni.. juuri tällaistä pohdintaa kaipasinkin. Ja näistä asioista pitää ehdottomasti oppia lisää.

  • Eveliina

    Rasismi on aina erittäin tärkeä ja hyvä aihe käsitellä ja sille pitää olla ehdoton nollatoleranssi. Tämä kirjoitus kuitenkin sisältää paljon mustaa ja valkoista, muttei juurikaan harmaata ja toki hienoa, että keskustelu ehkä enemmän avaa ilmiön kompleksisuutta!

    Entisaikoihin valkoiset (ylhästö) suojelivat ihoaan auringolta, kun taas orjat ja köyhät (myös valkoisia) paistuivat pelloilla. Asian voi nähdä siis ongelmallisena myös tässä mielessä menneeseen peilatessa, jos halutaan vaaleaihoisten “suojelevan väriään”. Se on menneisyydessä juurikin luonut selkeämpää rotuerottelua. Toki jo ihon terveyden kannalta nykypäivänä kaikkia suositellaan suojaamaan ihoaan ja hyvä niin!

    Ruskettumisessa taidetaan myös tähdätä pitkälti päivetykseen, joka useimmiten luo “terveen” hehkun. Yhteiskunta on myös siinä määrin meillä fucked up, että ilman päivetystä ja meikkiä voi palaute ulkonäöstä olla väsynyt, aneeminen tai kipeä. Toki se ei saisi näin olla. Päivetystä usein on kuitenkin ulkopuolisen haastava erottaa (jos nyt vertaa vaikka ruskeaan ihonväriin, toki ylilyöntejä tässäkin runsaasti on). Kaiken lisäksi geenit vaikuttavat monilla vaaleaihoisilla siihen, että aurinko päivettää/ruskettaa ihoa. Huomioiden kuinka jyrkästi ihosyövät ovat nousussa, on terveydellisestä näkökulmasta parempi hankkia rusketus purkista, kuin shamingin vuoksi kärvistellä auringosta. Parastahan olisi, jos kaikille saavutettaisiin ideaalitilanne ja kenenkään valinnat eivät sortaisi toisia osapuolia! Ihmisillä on usein kuitenkin pakottava tarve korjata vääryyksiä ja usein ne ruokkivat uusia ongelmia vanhojen korjaantuessa. Pahimmillaan rasismi- ja rotukeskustelut vievät huomion todellisilta ongelmilta (esim. vuokra-asunnon saanti oli hyvä näkökulma). Jos siis vaaleaihoinen päivittää itseään tavalla, joka olisi liian omivaa tummaihoista ajatellen, eikö hän silloin tietoisesti tekisi valintoja, jonka vuoksi hänkin joutuisi epätasa-arvoisesta kohtelusta ja rasismista kärsimään? Näin mustavalkoisesti esitettynä.

    Siltikin olen täysin samaa mieltä, että a) tummaihoisia on sorrettu ja b) rasismin vastaisessa taistelussa on vielä liian paljon tehtävää.

    Ps. whataboutismi on todellakin surkeaa argumentointia, jos se on sen ainoa väline tai pyrkii viemään keskustelua väärille raiteille. Dialogissa kuitenkin vertailevat ja havainnollistavat esimerkit ovat erittäin tervetulleita!

    • Miia Johansson

      Heippa Eveliina ja kiitos ajatuksista! 🙂 Blackfishingissä on juurikin se ongelma, että valkoinen henkilö voi tehdä itsestään mustan näköisen eikä kärsiä siitä millään tavoin. Eli tämä on juurikin sen ongelma, että me voidaan vaan etuoikeutettuina tehdä mitä lystää ilman mitään ongelmia.

  • Eeva

    Moi!
    Mulla on aivan ihana kohtaaminen Somali nuorukaisen kanssa joka oli postissa harjoittelujaksolla.Hän puhui hyvää suomea kertoi et oli tullut sotaa pakoon ja käynyt koulut täällä.
    Kertoi kohtaamastaan kohtelusta ihonvärin takia.
    Kerroin et monet suomalaiset on niin vähän ollut tekemisissä ulkomaalaisten kanssa ehkä asenteet johtuu siitä.
    Sanoin hänelle että ole ylpeä itsestäs olet avoin ja kohtelias nuorukainen,sanoi muistavansa pitkään meidän kohtaamisen.Toivotin hänelle kaikkea hyvää ja et noin avoimella asenteella tulet pärjäämään elämässä.

    • Miia Johansson

      Ihana Eeva ja ihana Somalinuorukainen! <3 Ihanaa kuulla positiivisesta tapaamisesta.

  • Lotta

    Tärkeä aihe. On kuitenkin väärin sanoa, että valkoiset ei koskaan kärsi ihonvärinsä takia tai että ei kohtaa rasismia. Tämä ei pidä paikkaansa. On maita missä valkoisena on todella vaarallista asua tai vain liikkua kadulla ja kokee syrjintää. Ihan on kulttuureja, jossa valkoisia ei mielellään suvaita edes saman katon alle. On totta, että valkoisilla ei ole todellakaan ole samoja ongelmia kuin muilla mutta ei voi sanoa että valkoista rasismia ei ole lainkaan olemassa.

    • Miia Johansson

      Tosiaan syrjintä on eri asia kuin rasismi. Kannattaa kuunnella Kroonisesti Ärhäkkä podcast nro 11.

      • Lotta

        On osittain eri asia. Mutta silti valkoistakin rasismia on olemassa, eikä sitäkään ongelmaa yksi podcastjakso poista. Ja tietenkin on toivottavaa ettei mitään rasismia olisi.

        • Miia Johansson

          On tosi sääli, että kun yritän puhua muistien ja ruskeiden oikeuksien puolesta, niin asiaan vedetään vanha “mutta entä me valkoiset”. Jos ei podcast kiinnostele, niin ehkä tämä Heasrin juttu: https://www.hs.fi/nyt/art-2000005088520.html

  • Jelena

    Tulin tänne katsomaan että mitäs kivaa on julkaistu meikeistä tms ja jouduin keskusteluun jossa syyllistetään ilmeisesti vähän kaikesta.
    Henk.kohtaisesti menisin sitten mielummin erikseen sellaista blogia seuraamaan jossa puhutaan ihonväristä ja syrjinnästä. Eli ainakin silloin tietäisi mikä siellä on aiheena.
    Ei näin että tulee tai kuvittelee tulevansa katsomaan jotain kivaa meikkijuttua ja siellä on kasa p:tä odottamassa.

    Tää blogi on ollu vähn sellainen ”pakopaikka” kaiken maailman koronoiden yms keskeltä.

    Samoin kun sun instatilisi.

Instagram