Miia Johansson

MIIA AUTTAA – 5 LUKIJAKYSYMYSTÄ KAUNEUDESTA (VOL.5)

*Sisältää mainoslinkin.

“Miia auttaa” on postaussarja, jossa vastaan lukijoiden kysymyksiin kauneudesta. 

Aiheet vaihtelevat meikistä ihonhoitoon ja kaikkeen mikä kauneudessa teitä ihmetyttää.

Kaikki Miia auttaa -postaukset ilmestyvät kategoriaan totuus kosmetiikasta.

1. “ONKO KOLLAGEENIJAUHEESTA MITÄÄN APUA IHONHOIDOSSA?”

Koska oma tietämykseni ulottuu ainoastaan ulkoiseen kauneudenhoitoon, niin kysyin tätä ravintoneuvoja Annina Franciosolta.

“Kollageenista saan kysymyksiä aika ajoin ja vastaus ei ole ihan suoraviivainen.

Kollageeni on proteiini, jota ihosolut tuottavat ihon vahvistamiseksi. Kollageeni on tärkeä rakennusaine iholle, koska se auttaa pitämään ihon kimmoisana ja joustavana. Kun kollageenin tuotanto iän myötä heikkenee, alkaa iho ohentua ja veltostua.

Pelkkä kollageenijauheen lisääminen ruokavalioon ei vielä kuitenkaan takaa ihon siloittumista ja kiinteytymistä, sillä kollageenijauhe pilkkoutuu ruoansulatuksessa aminohapoiksi aivan kuten muukin ruoasta saatava proteiini. Elimistö voi käyttää nämä aminohapot ihan yhtä hyvin myös luiden, jänteiden, nivelruston ym. rakennusaineeksi. Ei siis ole takeita sille, että kollageeni menee ihon rakennusaineeksi, jos elimistöllä on sille akuutimpaa tarvetta. Mielestäni tämä ei tietenkään ole huono asia, mutta ihonhoidon kannalta tilanne voi tuntua turhauttavalta.

Vaikka kollageenijauheiden käyttö ei olisikaan oikotie onneen, voi sillä paikata ruokavaliota, jos ruoansulatuksen kanssa on haasteita (stressi, lääkekuurit, antibiootit) tai jos ruokavalio on kiireen keskellä mennyt yksipuoliseksi. Mahalaukun happotuotannonkin voi testata *yksinkertaisella kotitestillä!

Kollageeni ei toimi yksin ihon kiinteyttäjänä, vaan sen kaverina olisi hyvä ottaa hyaluronihappoa, joka auttaa sitomaan ihosoluihin nestettä. Solujen omassa kollageenituotannossa tarvitaan apuaineena C-vitamiinia. Jos otat kollageenijauheesta ihosoluille rakennusainetta, olisi samalla hyvä antaa koneistoon myös C-vitamiinia kollageenin tuotantoprosessin ylläpitämiseen.

Kollageenin, kuten kaikkien ravintolisien ottamisen tulisi siis perustua lisääntyneeseen tarpeeseen. Tämän selvittämiseksi olisi hyvä miettiä:
  1. Onko ravintoaineen saanti mahdollisesti liian vähäistä – eli onko ruokavalio tasapainoinen?
  2. Kuluuko ravintoainetta normaalia enempi – tai onko sen tuotanto heikentynyt?
  3. Onko ravintoaineen pilkkoutumisessa tai imeytymisessä puutteita – eli onko ruoansulatuksessa haasteita?

Kollageenijauhetta ostaessa kannattaa valita sellainen tuote, jossa on selkeästi kerrottu mistä raaka-aineet ovat peräisin. Ainesosaluettelo on myös hyvä lukaista läpi ja jättää hyllyyn sellaiset tuotteet, joissa on turhia täyte-, makeutus- tai väriaineita. Ravintolisillä ei tule koskaan tuottaa ylimääräistä kuormitusta elimistölle.”

Annina tarjoaa *edullista starttipalvelua, jossa kartoitetaan ihonhoitoa sisäisesti. Tämä on loistava palvelu, jos hyvä ihonhoito ulkoisesti ei tunnu auttavan erinäisiin iho-ongelmiin.

2. “MISTÄ SEN TIETÄÄ MITÄ IHOTYYPPIÄ OMA IHO ON?”

Kasvoilla voi olla hyvinkin montaa eri ongelmaa tai oiretta ja siksi oman ihotyypin selvittäminen voi tuntua hankalalta.

Olenkin tehnyt aiheesta selkeän postauksen, minkä avulla voit askel askeleelta alkaa hoitamaan ihoasi. Postaukseen pääset TÄSTÄ.

3. “ONKO KASVOÖLJYSSÄ VIKAA, JOS TUNTUU, ETTÄ SE TUKKII IHOA? FINNIT KOHOAA..”

Jos näin tosiaan käy ja muita muutoksia ei ole ihonhoitorutiiniisi tai elämääsi tullut, niin kyseinen kasvoöljy ei ehkä sovi juuri sinun ihollesi. Kasvoöljyissä on paljon eroja niin itse öljyissä kuin eri brändien valmistamissa tuotteissa. Tuotteesta kannattaa ainakin ensimmäisenä varmistaa, että ne sisältävät ainoastaan kylmäpuristettuja kasviöljyjä ja öljyt ovat mielellään luomua. Eli öljyt, joissa on mukana esimerkiksi silikonia tai kasviöljyistä hajoitettuja esteriöljyjä kuten esim. Dicaprylyl Ether tai Decyl Cocoate, kannattaa unohtaa.

Jokainen ihotyyppi hyötyy laadukkaista öljyistä, sillä ne vahvistavat ihon suojamuuria ja estävät kosteuden haihtumista iholta. Tietenkin ne myös ravitsevat ihoa ja yllättävää kyllä tasapainottavat talin tuotantoa. Mutta on kuitenkin tärkeää, että näistä laadukkaistakin öljyistä valitsee omalle ihotyypilleen ne oikeat. Öljyt, jotka sisältävät enemmän linolihappoa eli omega-6 rasvahappoja, sopivat paremmin epäpuhtaalle iholle. Jos epäpuhdas iho käyttää kuivan ihon oleiinihappoja, niin se voi alkaa tukkimaan ihohuoksia. Loistoöljy, joka sisältää paljon epäpuhtaalle iholle tarkoitettuja rasvahappoja on suomalainen *Fiini Naturally Mustaherukka kasvoöljy.

LUE MYÖS: Tukkiiko tai laajentaako kasvoöljyt ihohuokosia? 

4. “MIKRONEULAUS KOTONA. UHKA VAI MAHDOLLISUUS? TIEDÄN, ETTÄ PITÄS MENNÄ AMMATTILAISELLE.”

Kysymykseen vastaa Maria Varon, joka on Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija sekä toinen Moi Forest perustajista.

“Olen urani varrella nähnyt joitain tosi kurjaan kuntoon neuloitettuja ihoja. Nämä tosin oli ihan ammattilaisella tehtyjä hoitoja. Mutta taitaa olla yleinen harhaluulo, että mikroneulaus sopisi kaikille. Näin ei kuitenkaan valitettavasti ole.

Mikroneulaus kokonaisvaltaisen ihonhoidon näkökulmasta:

Ammattilaisen tekemälle mikroneulaukselle saattaa olla paikkansa joissain tapauksissa, kun hoito tehdään tietyn ongelman hoitamiseen lyhyellä aikavälillä (esimerkiksi leikkausarpien hoito). Usein kuitenkin erilaisten ihohaasteiden (kuten esim. ryppyjen) hoitamiseen löytyy kokonaisvaltaisesta näkökulmasta järkevämpiä hoitotapoja. Suosittelisin kokeilemaan esimerkiksi oikein tehtyä gua shaa tai vaikkapa kasvoakupunktiota sekä huippulaadukkailla raaka-aineilla varustettua luonnonkosmetiikkaa.

Mikroneulauksen haasteena on ihosolujen rajallinen uusiutumiskyky, joka aiheuttaa sen, että mikroneulauksen jatkuva käyttö pitkällä aikavälillä voi saada ihon ohenemaan ennenaikaisesti, mikä taas voi nopeuttaa ikääntymismuutoksia. Mikroneulaukselle on myös olemassa useita esteitä, kuten ihon herkkyys, couperosa, POD, rosacea, akne jne. Kotikäytössä ongelmaksi voi muodostua se, ettei esimerkiksi rosaceaa tunnisteta ja se muuttuu rauhallisessa tilassa olevasta rosaceasta akuutiksi tulehdukselliseksi rosaceaksi neulauksen myötä.

Ylipäätään tulehdusriski kotioloissa säännöllisesti toteutetussa mikroneulauksessa on melko suuri. Jos mikroneulauksessa käyttää jotain seerumia, olisi niiden kanssa oltava tarkkana, sillä monet seerumit (myös mikroneulaukseen tarkoitetut) sisältävät sellaisia raaka-aineita, joiden imeytyminen “rei’itettyyn” ihoon voi aiheuttaa ärsytystä sekä häiritä ihon normaalia mikrobitasapainoa. Kokonaisvaltaisen ihonhoidon näkökulmasta mietitään aina, mitä hoidolla halutaan saavuttaa ja mitä pitkäaikaisvaikutuksia sillä voi olla. Tätä suosittelisin siis pohtimaan myös mikroneulauksen kohdalla.”

5. “MILLOIN ON AIKA ALOITTAA “ANTI-AGE” TUOTTEIDEN KÄYTTÖ?”

Mielestäni ihoa kannattaisi hoitaa “anti-age” tyyliin jo nuoresta lähtien, koska se kaikista suurin ryppyjen aiheuttaja on aurinko. Ja siis aurinkovoide on se parhain anti-age -tuote aivan kaikista. Nyt kun jälkikäteen ajattelen asiaa, niin (entisenä lentoemäntänä) lennoillani esimerkiksi japanilaiset vanhemmatkit rouvat olivat niin uskomattoman rypyttömiä, että ihmettelen miksi osa meistä edelleen haluaa ruskettua.

TÄSTÄ pääset aivan loistavaan postaukseen, jossa kysyin asiantuntijalta tämän kysymyksen ja monta muutakin kysymystä koskien ryppyjä.

LUE MYÖS: Onko ryppyvoiteista mitään hyötyä?

Tilaa
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Rva A.
Rva A.
3 years ago

Kysymys ja näkemys kasvoöljyistä.

Itselläni on niitä muutama puteli käytössä, ihan OK tuntuma, käytän lähinnä kuuriluonteisesti, eli juurikin tähän vuodenaikaan, kerran viikkoon tai harvemmin, hyvin vähän kesällä, jos ollenkaan, eli ihon tarpeiden mukaan. Vaikka niitä minulla onkin, en niiden suuri ystävä ole, jotenkin viha-rakkaus-suhde syntynyt, tippa silloin tällöin ei ole pahitteeksikaan ollut tai jos pahitteeksiolon pitäisi nähdä tai tuntea, en kumpaakaan ole havainnut.

Nyt luin erään kosmetiikkaosaston asiantuntijan suosituksia talvi-ihon hoitoon ja hän kirjoitti, että kasvoöljyjä on syytä välttää kokonaan, siis KOKONAAN, hyvä kosteusvoide ja seerumi on hänen mukaan täysin riittävä rutiini, joo, niin onkin, mutta…hän siis skippaisi kaikki kasvoöljyt, miksiköhän?

Annukkka
Annukkka
3 years ago

Kollageenilisästä on kyllä itselläni vain hyviä kokemuksia. Koen, että se on yksi hyvä lisä ihon(kin) hoidossa ja uskon, että sen käyttö nopeutti myös luuhun tehdyn leikkauksen toipumista. Jatkan siis käyttöä.

Mikroneulaustakin teen noin parin kuukauden välein ja siitäkin koen saavani ihoon napakkuutta ja elämää. Ihoni on tosin aika “paksu” ja kestää hyvin erilaisia mekaanisia hoitoja.

Öljystä en luovu. On vain pitänyt löytää se oikea. Se tosin edellytti kyllä aika monen öljyn testausta.

Maarit
Maarit
3 years ago
Reply to  Annukkka

Annukka, kiinnostaa kuulla tuo luuhun tehty leikkaus. Mitä kollageenia käytät?

Ellu
Ellu
2 years ago

Tämä on tosi kiva postaussarja! 😊 Sellainen kysymys minulla olisi kasvoöljyistä, että mikä tekee näistä esteriöljyistä huonompia? Miksi niitä siis pitäisi välttää? Huomasin että minunkin käyttämässä kasvoöljyssä on juuri tuota decyl cocoatea ja nyt mietin että pitäisikö vaihtaa johonkin muuhun. Tuo Fiinin mustaherukkaöljy kuulostaisi kyllä minun iholle sopivalta ja olisi vieläpä edullisempi kuin tällä hetkellä käytössä oleva. Ehkä kokeilen sitä seuraavaksi. 😊

Ellu
Ellu
2 years ago
Reply to  Miia Johansson

Kiitos, tämä avasi hyvin asiaa 😊