Tervetuloa lukemaan postaussarjaa kosmetiikan myyteistä. Päätin kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. Kaikki postaussarjan postaukset löydät kategoriasta TOTUUS KOSMETIIKASTA.
Tässä postaussarjassa annan asiantuntijoille vallan, joten heidän vastauksiaan ei ole muokattu tai lyhennelty millään tavoin ja jokainen sai käsitellä kysymyksiä omasta näkökulmastaan.
Tässä postaussarjassa varmasti huomaat, ettei mikään ole mustavalkoista ja asioihin on monta eri lähestymiskulmaa.
***
Usein ns. luksuskosmetiikassa hinta koostuu hulppeista pakkauksista, kauniista mainoskasvoista ja markkinointiin panostetuista euroista. Usein suurien kosmetiikkabrändien tuotteet kehitetään samoissa laboratorioissa, samoista raaka-aineista. Tuotteita kehittävä kemisti ei välttämättä edes tiedä mille brändille hän on tuotetta kehittämässä. Tuotteiden valmistus tapahtuu samoissa tehtaissa, samoista raaka-aineista. Toisen merkin tuotteet vain päätyvät hienolle myyntipisteelle tavarataloon, toisen marketin hyllylle.”
“Ei. Tämä riippuu täysin siitä, mitä tuotteita ja mitä tuoteominaisuuksia verrataan keskenään. Esimerkiksi synteettisen merkkikosmetiikan hintarakenne on sellainen, että siinä voi olla halvemmat ja huonolaatuisemmat raaka-aineet, kuin esim. jossakin keskihintaisessa luonnonkosmetiikkatuotteessa. Inciä lukemalla voi päätellä jo paljon tuotteen laadusta.”
VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja
“Ei ole. En ylipäätään usko, että kosmetiikkaa voi jaotella “huonompaan” tai “parempaan”, sillä kaikki riippuu ihon tarpeista. Se mikä vastaa yhden ihmisen tarpeita ja sopii hänen iholleen, ei välttämättä taas vastaa toisen ihmisen ihon tarpeita. Tapaankin sanoa, että ei ole olemassa hyviä tai huonoja tuotteita, on vain erilaisia tarpeita.
KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat
“Tällaista yleistystä ei voi tehdä, sillä tuotteen laadusta kertovat sen raaka-aineet, ei hinta. On olemassa suhteellisen edullisia hyviä tuotteita ja hyviä arvokkaampia tuotteita. On myös olemassa kalliita tuotteita, mitkä sisältävät kehoa, ihoa ja ympäristöä kuormittavia halpoja raaka-aineita ja joiden ihonhoidollinen sisältö on vaatimaton. Samoin myös halpojen tuotteiden sisältö voi olla täysin höttöä.
On hyvä huomata, että hyvin edulliset, parin euron tuotteet, eivät käytännössä voi mitenkään sisältää runsaasti ihoa monipuolisesti hoitavia raaka-aineita tai esimerkiksi sertifioituja tai luomuraaka-aineita, joiden viljelytapoihin, ympäristövaikutuksiin ja eettisyyteen olisi panostettu. Toki nämä eivät kaikkien arvoihin kuulu ja tällöin simppelin, kosteuttavan voiteen voi löytää edullisesti. Me kannustamme kuitenkin aina tarkastelemaan kosmetiikkatuotteen sisällön vaikutuksia myös omaa ihoa ja kehoa laajemmin. Suomessakin kosmetiikkaperäiset ongelma-aineet vedenpuhdistuslaitoksilla ovat todellinen ongelma, sillä vedenpuhdistuslaitokset eivät kykene poistamaan jätevesistä kaikkia kosmetiikan kemikaaleja. Näitä ovat esimeriksi juuri halvat täyteaineet kuten erilaiset akrylaatit.
Kannattaa siis opetella lukemaan tuotteen INCI lista ja tunnistaa ihoa aidosti ravitsevat raaka-aineet sekä toisaalta ne, jotka esimerkiksi ovat kuormittavia tai eivät muuten vaan sovi omaan arvomaailmaasi. Näin voit varmistaa, että saat aina parasta mahdollista vastinetta rahoillesi.”
Kivijalkakauppiaana toivoisin että laadukkaita tuotteita (oli ne sitten enemmän tai vähemmän arvokkaita, luonnon- tai hybridikosmetiikkaa) päätyisi enemmän myös hypermarketien jakeluketjuihin, ettei olisi kahtiajakoa myöskään tässä asiassa. ”Markettimeikeillä” on usein liian huono maine. En tunne ketjujen ostomekaniikkaa tarkemmin, mutta luultavasti tämä onkin yleistymässä.
Ei se ole. Edullisesti löytää hyviä meikkituotteita kuten mm.essence. Mutta kun panostaa niin saa kyllä laatua, elämyksellisyyttä ja luksuksen tuntua. Käytän sekaisin halpaa ja kallista mutta olen erityisen mieltynyt prosarjoihin kuten UD, MAC, Make Up Store, Smashbox.
Ihonhoidossa halvalla saa hyvää, erityisesti luonnonkosmetiikan sarjoista kunhan osaa lukea incejä. Kaikki hellä ei ole hellää eikä kaikki allergia- ja astmaliiton tuotteet ihoystävällisiä. Kallis tuote ei tee ihosta sen parempaa kuin halpa vaikkakin kyse on yleensä mieltymyksistä 🙂
Tää postaussarja on ihan huippu! 😍 Kiitos! ❤
Enpä vois olla enemmän samaa mieltä taas Twist Be:n kanssa, “kannustamme kuitenkin aina tarkastelemaan kosmetiikkatuotteen sisällön vaikutuksia myös omaa ihoa ja kehoa laajemmin”. Nimenomaan, ja toivoisin kaikkien ennen pitkää olevan samaa mieltä. 😊
Ihanaa kuulla, että tykkäät. 😍 Ja kyllä! Samaa mieltä! 😊
Tää postaussarja on tosi hyvä!! Ainoa mitä toivoisin, olisi ammattilainen vielä “luonnonkosmetiikan” ulkopuolelta. Tuntuu että kaikki neljä ammattilaista on aika samaa kategoriaa, ja esim joku joka on enemmän ollut vaikka medikaalisen/synteettisen kosmetiikan kanssa tekemisissä voisi antaa vielä viidennen näkökulman 🙂
Heippa H! 🙂 Aivan! No, otin Viven mukaan, koska hän tietää myös synteettisestä kosmetiikasta ja suosii myös sitä. On myös kehittänyt oman tuotteen (kasvonaamion), joka on synteettinen.
On vaikea löytää pelkästään synteettisen puolen osaajaa, joka myös ymmärtäisi tuotteissa käytettyjä aineisosia.
Mitenkä voi opetella niitä inc lukemaan? Et mikä hyvää ja mikä ei?
Heippa Jonna 🙂 Yksi hyvä paikka aloittaa on Twistben verkkovalmennukset tai esim estenomikoulussa opiskellaan niitä.