Miia Johansson

KUIVAN HIUKSEN JA HIUSPOHJAN TUOTTEET

*Sisältää mainoslinkin.

Olen saanut viimeaikoina paljon kysymyksiä hiustenhoidosta, mutta rehellisesti sanottuna olen vältellyt postauksen tekemistä ihan siksi, etten tiedä aiheesta niin paljon. Yhtälailla hiustenhoidossa kuin myös myös ihonhoidossa tulee käyttää tuotteita, jotka sopivat juuri omalle iholle ja tässä tapauksessa myös hiuksille.

ONGELMALLINEN HIUSPOHJA

Olen kamppaillut oman päänahkani kanssa nyt taas syksyn tullen. Tähän mennessä olen vaan elänyt asian kanssa, mutta tänä syksynä olen alkanut tutkimaan ja testailemaan mikä voisi olla syy. Olen luullut sitä seborrooiseksi ekseemaksi. No, ei ollut, koska kyseiset apteekin shampoot vetivät päänahkani vielä pahempaan kuntoon. Nyt on vahva epäily, että kyseessä on joko atopian aiheuttama kuiva näänahka tai mahdollisesti psoriasis, koska paljon muita vaihtoehtoja ei enää ole. Itsehän olen sellainen, että menen lääkäriin vasta pää kainalossa, joten virallista diagnoosia ei tästä siis ole. Maksan siis mielummin omilla kokeiluilla itseni kipeäksi kuin haen ammattilaisen apua. Tunnistaako kukaan tästä itseään?

Hiuspohjani on siis ongelmallinen, eikä kestä liian peseviä tuotteita. Lisäksi kaulalle ilmenee heti pahaa atopiaa, jos käytössä on liian pesevät tuotteet. Päätinkin aloittaa hoitamaan päänahan ihoa sisäisellä ravitsemuksella ja kerron sitten jos onnistun. Niin psoriasis kuin atopiakin hyötyvät hyvinvoivasta suolistosta, joten ei ainakaan haittaa kokeilla. Tällaiseen en kuitenkaan saisi lääkäriltä tukea, vaan tiedossa olisi vaan lääkkeitä ja oireiden laastarointia, joka ei missään nimessä ole huono juttu ja joskus ihan hyvä ratkaisu. Ne eivät vaan ole minua varten.

Tässä kuitenkin parhaiten toimivat shampoo ja hoitoaine todella kuivalle hiukselle ja hiuspohjalle. Otathan huomioon, että hiuspohjan kuivuus ja hilse voi olla myös hyvin yleistä seborrooista ekseemaa, johon taas tarvitsee pesevämmän shampoon ja siinä tapauksessa sulfaatit ovat hyvä juttu. 

JUURI SOPIVASTI PESEVÄ SHAMPOO

Olen nyt todennut sen niin moneen kertaan, että vahvemmat pinta-aktiiviset aineet vetävät päänahkani ja kaulani huonoon kuntoon. Tunnistat nämä INCI-listasta nimellä Sodium Laureth/Layryl Sulfate. Hellävaraisempaan pesuun loistava shampoo onkin *Briogeon Don’t Despair Repair shampoo, johon palaan aina uudelleen. Se pesee tehokkaasti, muttei kuitenkaan niin paljon, että päänahka menisi koppuralle.

Kyse ei ole siis luonnonkosmetiikasta, mutta se on sisällöltään huomattavasti parempi kuin moni synteettinen shampoo. Iso puolen litran puteli myös kestää pitkään ja itse shampoo on riittoisaa. Omani on aivan lopussa ja siksi puteli on kuvassa kuopalla.

TEHOKOSTEUTTAVA HOITOAINE

Meidän perheessä on kaksi, jotka vaativat hoitoaineelta paljon. Itselläni on ohut käsitelty ja kuiva hius. Miehelläni taas paksu, huokoinen ja kuiva. Hyvin monet hoitoaineet eivät tee kummankaan meidän hiuksille oikeastaan yhtään mitään. Tämä *Bruns luonnonkosmetiikan hajusteeton hoitoaine kuitenkin kosteuttaa molempien hiusta tehokkaasti ja jättää hiukset pehmoisiksi sekä takuttomiksi. Myös *brändin hiusnaamio on ihan paras, josta löytyy myös hajusteeton versio.

Hajusteet ovat kosmetiikassa yksi yleisin herkistävä aineosa ja sitä on myös hyvä välttää, jos päänahassa on mitään ongelmia, joten senkin puolesta tämä on harvinaisen hyvä tuote.

Kirjoitin Brunsin hiustenhoitotuotteista noin vuosi sitten kaupallisen yhteistyön, jos haluatte lukea lisää näistä loistavista luonnonkosmetiikan hiustenhoitotuotteista. Postaukseen pääset TÄSTÄ.

Onko teillä kokemuksia näistä tuotteista? Kertokaahan ajatuksia tai muita hyviä hiustenhoitovinkkejä. 

Tilaa
Notify of
guest

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Mari
Mari
4 years ago

Itse olen saanut apua kuivaan ja kutisevaan päänahkaan Palmer’sin coconut shampoosta ja hoitoaineesta. Näitä ei minun käsittääkseni saa Suomesta, mutta iHerb ja Feelunique myy netissä näitä. Tuotteet ovat parabeenittomia ja sulfaatittomia ja kookoksenrakastajaminä tykkää kovasti näiden tuoksusta. Samaten pari tuttuani vannoo näiden nimeen. Hintakaan ei päätä huimaa, alle 4€/ puteli.

Anne-Maria
Anne-Maria
4 years ago

Ostin vasta kokeiluun Khadin Neem-shampoon ja ainakin tähän mennessä auttanut kutisevaan päänahkaan.

Emppu
Emppu
4 years ago

Mä kamppailen kanssa tällä hetkellä mun hiuspohjan kanssa. Aiemmin toimi hellävarainen pesu 1-3 kertaa viikossa, hiukset ja päänahka voi täydellisesti! Nyt ihan yhtäkkiä kutisee ajoittain tosi kovasti ja raapimisen jälkeen on ensin päänahka auki ja sitten ruvella. Nyt epäilen homealtistusta, stressiä, hirvikärpäsen puremia (en siis ole yhtään sellaista edes nähnyt, mutta kävin mökillä), just tota seborrooista ekseemaa ja ihan kaikkea mahdollista. Atopiataustaakin mulla on, mutta se ei ole vaivannut missään määrin tyyliin 15 vuoteen.
Olen käynyt työterveyslääkärissäkin, mutta mun hiuspohja on aina ollut silloin paremmassa kunnossa ja lääkärit ei ole yhtään ymmärtäneet että asia oikeesti vaivaa 🙄
Netistä kun oon lukenut, niin ihotautilääkäreiltäkään voi olla vaikea saada apua… Eri ongelmiin auttaa niin eri jutut, eikä ois varaa ostella kaikkia mahdollisia purkkeja 😕

Nna
Nna
4 years ago

Tämä tuli kuin tilauksesta. Kasvojen iho on paljon parempi, kiitos sun vinkkien ❤ mutta päänahka taas syksyn tullen kuiva ja kutiseva, mutta hiukset silti rasvoittuvat herkästi. Erehdyin reilu vuosi sitten työterveyslääkärille, hänen määräämä vahva kortisoni poltti päänahan ihan järkyttävän kipeäksi. Kaikenlaisia apteekin shampoita ja hoitoaineita olen kokeillut, nyt Apeironin balance shampoo käytössä, mutta ei sekään tunnu hyvältä. Kun löytäisi lääkärin, joka osaisi ajatella laatikon ulkopuolelta ja nimetä vaivan..

Ninuskainen
Ninuskainen
4 years ago

Moi Miia! 🙂 Mulla itsellä on samantyyppinen hiuspohja kun toi sun kuvailema ja oon hätää kärsimässä. Toissapäivänä menin värjäämään tyven (tiedän, olen idiootti) ja nyt sitten hoidetaan hiuspohjaa nestemäisellä kortisonilla, kun kudosnesteet tuli pihalle. Voin sanoa, että kirosin itseni alimpaan helvettiin. Olisko nyt se hetki, kun on pää kainalossa eli lekuriin menon aika….

Elisa Hirvelä
Elisa Hirvelä
4 years ago

Itselläni samaa ongelmaa, kuiva hilseilevä päänahka. System4 sarjan 2 shampoo aivan paras. Kuivalle hiuspohjalle tarkoitettu. Itselläni kilpparin vajaatoiminta joka aiheuttaa ongelmia hiuspohjaan.

Tarukka
Tarukka
4 years ago

Mulla todettiin psorias alkuvuodesta, joka puhkesi stressin myötä. Perinnöllinen alttius on ollut aina tiedossa, joten osasin epäillä sitä.

Omaan luonnostaan taipuisan/kiharan hiuslaadun, johon olen käyttänyt kausittain curlygirl-metodiin soveltuvia tuotteita. Mutta olen huomannut että päänahkani vaatii pesevämpiä ja tujumpia tuotteita. Joten välillä käytän esim. syväpuhdistavia shampoita, joista kuivahkot kiharani taas eivät pidä. Etsinkin juuri kultaista keskitietä, enkä näe muuta vaihtoehtoa, kuin testata muiden suosittelemia tuotteita… joihin usein petyn… Tuotteista pitäisi pystyä ostamaan ensin pienet matkakokoiset testiversiot, jotta kaapit eivät olisi täynnä avattuja muutaman kerran testattuja puteleita.

Katsotaan päädynkö testaamaan näitä suosittelemiasi tuotteita, ne vaikuttavat kyllä itselleni soveltuvilta.

Riitta
Riitta
4 years ago

Minulla auttoi kuivaan hilseilevään hiuspohjaan Olaplexin shampoo. Siinä ei ole juuri tuota Sodium laurent sulfaattia, minkä olen itselläni todennut aiheuttavan kuivuutta kasvoissa ja päänahassa. Tuo on aika hintava, mutta todella riittoisa. Lisäksi hiukset eivät ole aikoihin olleet näin hyvässä kunnossa latvoista, vaikka viimeisestä hiusten leikkauksesta on aikaa neljä kuukautta.

Merituuli
Merituuli
4 years ago

Ehdottomasti kannattaa mennä ihoon liittyvissä ongelmissa yleislääkärin sijasta ihotautien ja allergologian erikoislääkärille, jos vaan mitenkään mahdollista. Työterveys- ja terveyskeskuslääkärit ovat yleensä yleislääkäreitä ja eivät täten ole perehtyneet yhtä hyvin kuin erikoislääkärit alan parhaimpiin hoitovaihtoehtoihin. Monesti atoopikkona olen tämän omassa nahassani kokenut kun käynyt iho-ongelmissa niin työterveyslääkäreillä kuin ihotautien erikoislääkäreillä.

Kiitos sivuston hyvistä vinkeistä🥰

Kisu
Kisu
4 years ago

Itsellä on hiuspohjan psori ja sain päänahan ongelmiin erikoistuneelta kampaajalta seuraavat vinkit joilla nyt menee hyvin. 🙂 Sulfaatiton shampoo ja silikoniton hoitoaine, hoitoainetta ennen pesua päähän niin pehmentää hilsettä. Ja pesuväliä ei saa pitkittää. Myös hiusten harjaus ennen pesua. Hiusvesi pesun jälkeen, itsellä nyt kokeilussa Drhauschka. Ja sitten se mikä on psorille tyypillistä että yksi tuote toimii vain jonkin aikaa. Tämä auttoi ymmärtämään miten aina löydän jonkun super shamppoon kunnes hetken päästä se ei toimikaan, tämä on kuulemma tyypillistä. Nyt vaihdan säännöllisin väliajoin hyväksi todettujen shamppoiden välillä. Kyse ei ollutkaan siitä että joku tuote ei toimi, päänahkani nyt vaan on tällainen että välissä pitää vaihtaa jotta pysyy hyvänä.

Salla
Salla
4 years ago

Hei,

Täällä kans yksi päänahan kuivuudesta kärsivä yksilö. Monta vuotta on ollut ongelmana, mutta mihinkään syvempiin lääkärin tutkimuksiin en ole mennyt. Kerran kävin, mutta sain vain reseptin nestemäiseen kortisooniin, jota voi levittää päänahkaan. Lääkäri myös kehotti olla käyttämättä tuotteita, jotka ei sovi omalle hiuspohjalle… Tämä tympäsi kovasti, koska kortisoonilla hoitaminen ei ole mikään pitkäaikainen ratkaisu. Lisäksi siihen mennessä olin jo kauan yrittänyt etsiä sopivaa shampoota itselle. Suurin osa shampoista kuivattaa liikaa ja jättää ihan hirveän kutinan päänahkaan.

Oma päänahka menee siis ihan kuivalle hilseelle ja kutisee, jos en käytä sille sopivia tuotteita. Sulfaatit olen jättänyt kokonaan pois, niiden pois jätössä huomasin isoimman eron. Lisäksi olen huomannut, että perinteiset nestemäiset shampoot ovat kaikki liian kuivattavia (briogeo mukaan luettuna, tosin sitä pystyin käyttämään purkin loppuun, kuhan käytin saman brändin scalp treatmentiä aina pesun jälkeen).

Itsellä olen kokenut toimivaksi Famon kosteuttavan palashampoon. Siinä on inci-listalla vaan neljä eri ainetta, ei tuoksua eikä sulfaatteja. Tuote ei jätä jälkeen mähmäisiä hiuksia, mikä jää monesta palashampoosta. Lisäksi on mukava tukea pientä Suomalaista luonnonkosmetiikka brändiä. Lisäksi huuhtelen joskus hiukset pesun jälkeen omenaviinietikka+vesi seoksella. Tämäkin tuntuu auttavan ainakin silloin kun päänahka tuntuu tulehtuneelta. Vielä jos on oikein kuiva päänahka laitan 1h-koko yön yli black castor oilia päänahkaan vaikuttamaan ennen hiusten pesua. Joskus myös pesen hiukset vaan apteekin perusvoiteella, toimii yllättävän hyvin.

Ikävä on aikoja kun pystyi vaan marketista nappaamaan minkä tahansa shampoon ja se riitti.

Johanna
Johanna
4 years ago

Kuivan hiusopohjan kutina ja hilseily saatu kuriin pysyvästi Simsin System 4 shampoolla numero 2. Edullinen ja kotimainen, mikään muu ei ole auttanut ja tätä ilosanomaa olen surutta kertonut eteenpäin ja kaikki kokeilleet ovat olleet tyytyväisiä.

Johanna
Johanna
4 years ago
Reply to  Johanna

Lisäksi jos on kova nuha ja nenän iho hilseilee niistämusestä, kannattaa laittaa shampoota myös nenän iholle suihkussa. Auttaa myös tähän vaivaan.

Alina
Alina
4 years ago

Muistelisin, että oon joskus lukenut sun käyttäneen jotain päänahan kuorintaa, mut jos en ihan väärin muista ni se oli joku mekaanisesti kuoriva? Päänahan hilsettä / kuivaa tai kuollutta ihosolukkoa voi pehmitellä myös samoilla happokuorinnoilla kuin kasvojenkin ihoa (esim. The Ordinaryn glykolihappo 7%). Maitohappo on yksi hellävaraisimmista ja maitohappoa saa ostaa esim. http://www.limepop.fi tai http://www.lappo.fi, molemmat ovat samaa tavaraa, vaikka toinen näistä onkin panimotarvikeliike, maitohappoa kun käytetään myös juomien happamuuden säätelyyn. 😂 Sitten sekoittelee itselleen siitä vaikka alkuun 10% liuoksen veden kanssa (myöhemmin voi aina tehdä vahvempaa, jos tuntuu ettei pitoisuus riittänyt) tai vaikka aloe vera -geelin kanssa niin ei valu niin helposti, levittää jakauksittain päänahkaan ja antaa tovin olla. Tuollaisia 10% seerumeita käytetään ihan jätettävänäkin kasvoilla, eli minkään sekuntikellon kanssa ei luultavasti tarvitse riehua, mutta totta kai omia tuntemuksia kuunnellen, kaikki on yksilöllistä. Tämän jälkeen kun pesee hiukset, niin päänahan “ylimääräiset” skröböt yleensä irtoilevat helpommin ja tuloksena on ikään kuin blank canvas. 😄 Siihen on sitten hyvä levitellä omalle iholle toimivia kosteuttavia juttuja, jälleen samaan tapaan kuin kasvoille. Yöksi voi laittaa vaikka jonkin kemiallisesti talin koostumusta lähellä olevan öljyn (jojoba, skvalaani) muhimaan ja pestä aamulla shampoolla pois. Sitten voikin alkaa tunnustella, josko päänahka jaksaisi jatkossa vähän paremmin tämmösellä rebootilla.

P.S. Maitohappokuorinta, kuten muutkin kuorinnat, voi myös vähän jälkijunassa laittaa viimeisiään vetänyttä ihon ulointa kerrosta tippumaan, eli jos parin päivän päästä tuntuu että päänahka taas kauheasti hilseilee, niin ei kannata säikähtää, se voi olla vain tätä jälkiefektiä. 😄 Seuraavan pesun yhteydessä taas rahnuttelee nuo pois.

Huhhuh, tulipa romaani! 🙈

Tanja
Tanja
4 years ago

Itselläni tärkein on, etten pese tukkaa usein. Toki kovimpia peseviä aineita kuten SLS pitää välttää myös, mutta miedommatkin tensidit kuivattaa aina jonkin verran joten yritän pestä harvoin.

Jotta tukka ei rasvoitu, teen aina pesupäivänä tiukat kiharat. Toisena päivänä ne on loiventuneet sopiviksi ja loppuviikko menee hiukset ensin puoliksi kiinni ja sitten kokonaan kiinni. Yöksi teen tukan päänahasta irti nostavan ns. medusa clippingin, jonka opin curlyn girl videosta. Näin riittää että pesen hiukset vain sunnuntaisin eikä päänahka kuivu pahasti talvellakaan.

Mirja
Mirja
4 years ago

Lääkärinä tästä keskustelusta hieman provosoituna täytyy sanoa, että esim. atooppinen iho ei ole millään ruokavaliolla tms. parannettavissa vaan se on ihossa oleva ominaisuus. Ihon ärtymisvaiheita ei myöskään voi ennustaa eikä niitä aina voi estää vaikka ihoa miten hyvin hoitaisi, tämä kuuluu taudin luonteeseen. Psoriaasiinkaan ei ole parantavaa hoitoa tarjolla. Inflammoituneen ihon hoidossa kortisoni (tai kalsineuriinin estäjä) on ehdoton ja toimiva lääke, eikä sitä tarvitse pelätä. Tietysti ihon hellävarainen ja hyvä hoito on olennaista, mutta se ei aina riitä, eikä kosmetiikan voidekokeiluihin kannata liikaa rahojaan tuhlata.