AURINKO JA SILTÄ SUOJAUTUMINEN – ETHÄN USKO NÄIHIN MYYTTEIHIN?

19.06.2020

Auringosta ja aurinkovoiteista liikkuu jos jonkinlaista myyttiä, joiden vuoksi moni pahimmassa tapauksessa jopa vaarantaa oman terveytensä. Koska aurinko porottaa tänä juhannuksena kirkkaalta taivaalta, niin nyt jos koskaan on aika murtaa muutama myytti. Suurinosa näistä myyteistä on itseasiassa tullut teiltä ja siksi koenkin erityisen tärkeäksi, että jokainen päivittää tietonsa ajan tasalle.

1. MEIKKI SUOJAA AURINGOLTA

TARUA. Tavallisessa meikissä (ilman suojakerrointa) ei ole mitään ainesosia, jotka suojaisivat auringolta. Poikkeuksena ovat esimerkiksi mineraalimeikkipohjat, jotka sisältävät titaani- ja sinkkioksidia ja siksi suojaavat ihoa 10-20 suojakertoimella.

Jos meikkivoiteessa on vaikka suojakerroin 15, niin se suojaa auringolta tuon suojakertoimen verran vain silloin, jos sitä laittaa tarpeeksi eli noin teelusikallisen verran. Toivottavasti kukaan ei siis laita niin paljon meikkivoidetta vai pitäisikö sanoa, että toivottavasti joku laittaa, jos ei käytä muuta aurinkosuojaa. Tästä löytyy loistava ja hyvin havainnollistava video Wayne Gossin kanavalla.

Toisaalta tavallista aurinkovoidettakaan moni ei laita tarpeeksi ja purkin suojakerroinlukema ei näin toteudu.

2. EN PALA, JOTEN EN TARVITSE AURINKOVOITEITA

TARUA. UV-säteilyä on kahta erilaista. UVB-säteily polttaa ihoa ja UVA-säteily vanhentaa ja tekee pigmenttimuutoksia. Jos et käytä aurinkovoidetta, niin altistat itsesi ennenaikaiselle vanhenemiselle ja sinulla on suurempi riski sairastua ihosyöpään.

3. ITSERUSKETTAVA SUOJAA AURINGOLTA

TARUA. Itseruskettavassa ei ole suojakerrointa. Itseruskettavan ainesosa nimeltään dihydroksiasetoni tarttuu kiinni ihon proteiinipartikkeleihin, joka tekevät ihosta ruskeamman. Tämä ei ole siis sama reaktio, joka tulee auringon aiheuttamasta ruskettumisesta.

4. IKKUNA SUOJAA UV-SÄTEILYLTÄ

TARUA. Tavallinen lasi suojaa vain UVB-säteilyltä. Ihoa vanhentavat UVA-säteet pääsevät läpi. Tässä on havainnollistava video 28 vuotta rekkaa ajaneesta miehestä, jolla on selkeästi kasvojen vasen puoli vanhempi!

5. RUSKETTUNUT IHO ON KAUNIS

TOTTA ja TARUA. Oma kaunis sinulle annettu ihon sävy on kaunis. Olet sitten kaikista tummin tai kaikista vaalein ihminen maan päällä. Tämä on sellainen asia, jonka kanssa kamppailen, koska käytänhän itseruskettavia lähes vuoden ympäri. Jo 20-luvulta asti ruskettunutta ihoa ollaan pidetty tavoiteltavana asiana, joten eiköhän olisi aika jo muuttaa tämä asia? Kaikenlaiset ihon sävyt ovat kauniita ja kenenkään ei tarvitse tavoitella olevansa mitään muuta tai ainakaan hävetä omaa ihon sävyään!

6. SOLARIUMISSA KÄYNTI ON HYVÄÄ VALMISTAUTUMISTA KESÄLOMAA VARTEN

TARUA. Solarium ei valmista ihoa millään tavalla auringolle. UVA-säteily on solariumissa jopa monta kertaa suurempaa kuin auringossa. He, jotka käyvät solariumissa sairastuvat melanoomaan 20% todennäköisemmin kuin he, jotka eivät käytä solariumeja. Solariumissa muodostunut pigmentti on huonolaatuista, katoavaa ja harmahtavaa eikä paksunna ihon ulointa kerrosta, jotta se suojaisi paremmin auringolta.

Tiesitkö, että Australiassa on solariumit kaupallisessa käytössä kielletty.

7. HALUAN VAAN TERVEEN JA TURVALLISEN RUSKETUKSEN

TOTTA ja TARUA. Ei ole olemassa terveellistä ja turvallista rusketusta paitsi silloin, jos otat sen itseruskettavasta tuotteesta. Kun iho ruskettuu, niin se vaurioituu. Mitä enemmän altistat itseäsi auringolle, sitä suurempi mahdollisuus on sairastua melanoomaan. Lisäksi ryppyjen suurin aiheuttaja on aurinko. Oletko koskaan miettinyt miksi esimerkiksi japanilaiset näyttävät niin nuorilta? Heillä on aina hellehatut päässä, hyvät suojakertoimet sekä vaatteet suojaamassa ihoa.

8. PILVISELLÄ SÄÄLLÄ EI TARVITSE NIIN PALJON AURINKOVOIDETTA

TARUA. Pilvet suodattavat vaan 10% UV-säteilystä ja aurinkorasvaa tarvitsee siis käyttää myös pilvisellä säällä.

9. IHO TOTTUU AURINKOON

TOTTA ja TARUA. Oletko huomannut, että parin viikon etelän loman rusketus häviää nopeasti pois. Siihen on syynsä. UVA-säteily ruskettaa ihoa heti ja se on ensi alkuun harmahtavaa, kuten esimerkiksi solariumissa saatu rusketus. Se suojelee ihon DNA:ta vain vähän. UVB-säteily taas alkaa muodostamaan ihoon uutta pigmenttiä ja auttaa suojelemaan vaaralliselta UV-säteilyltä. Mitä enemmän aikaa vietät auringossa, niin sitä enemmän alkaa ihosi uloin kerros (orvaskesi) paksuuntua, mutta siihen menee useampi viikko. Tämä paksuuntunut iho antaa suojaa soluillemme. Mutta lomasi loppuvaiheessa olet vasta päässyt siihen vaiheeseen, että ihosi alkaa hieman suojata sinua ja huomaatkin kotiin palattuasi, että iho alkaa hilseilemään. Siinä menee se pienikin paksuuntunut kerros ja suoja, jolla ihosi voisi sinua suojata auringolta.

Tämä ei silti tarkoita, ettet muutaman viikon päästä tarvitsisi enää aurinkovoidetta. Jos teet näin usean kerran vuodessa, niin ihosi vaurioituu todella pahasti. Olen tästä elävä esimerkki, sillä olen ollut niin paljon töissä lämpimissä maissa ja lisäksi lentoemännän hommissa ruskettanut itseäni ympäri vuoden. Kyllä ihoni kesti paremmin aurinkoa, kun olin hillunut koko pitkän Italian kesän ulkona töissä, mutta ihoni on nyt täynnä pigmenttimuutoksia.

10. TUMMA IHO EI PALA

TARUA. Sanotaanko ettei tumma iho pala yhtä helposti kuin vaalea iho. Syynä on se, että tummempi iho tuottaa enemmän pigmenttiä eli melaniinia, joka suojaa ihoa auringon valolta. Vaaleampi iho siis palaa helpommin auringossa, mutta se ei tarkoita etteikö tumma iho myös palaisi.

P.S. Maksaläiskät ovat ihosi tapa sanoa STOP! Tämä henkilö on saanut jo aikaa sitten yliannostuksen UV-säteilyä. Maksaläiskistä, niiden ehkäisystä ja peittämisestä tulen kirjoittamaan pian. 

  • Peip

    Moikka, Kiitos hyvästä postauksesta! Tosi hyviä pointteja! Tässä tummana oliivi-ihoisena pohdiskelen että olenko siis joka kesä vahingoittanut ihoani koska olen ruskettunut? Käytän aina ulkona kesäisin vähintään 30 suojakerrointa. Käsittääkseni ruskettua voi vaikka käyttää aurinkosuojavoidetta? Tätä asiaa en vielä ole tajunnut. Hyvää juhannusta! 🌼🌺😊

    • Amanda

      Mulle tuli sama mieleen, itsellä myös oliivi-iho. Mielestäni elimistön kyky tuottaa elintärkeää D3-vitamiinia UVB-säteilyn avulla kertoo siitä, ettei aurinko todellakaan ole vain pahis. Itse otan mielummin pienen (mielestäni terveen) rusketuksen kuin sen, että välttelisin aurinkoa 100 %, skippaisin D-vitskun ja omaisin hitusen nuoremman ihon 🙂 Mut pointtihan on se, että se terve annos aurinkoa on loppupeleissä pieni.

      • Miia Johansson

        Hyvä pointti! 😊 Pieninä annoksina aurinko on tosiaan hyvä D-vitamiinin lähde. Esim 15 minuutin lyhyinä pätkinä. Onneksi D-vitamiinin saa myös esim rasvaisesta kalasta, mutta onhan aurinko tietenkin myös sille hyvä lähde.

        Kasvot kannattaa kuitenkin ehdottomasti suojata, koska se saa elämämme aikana kaikista eniten uv-säteilyä osakseen ja ottaa D-vitskut mielummin vaikka käsivarsille. 😊

    • Miia Johansson

      Heippa Peip! 😊 Joo, siis riippuu ihan suojakertoimesta mitä käyttää ja paljon UV-säteilyä pääsee iholle. Esim SPF 15 estää noin 93% UV-säteistä, SPF30 noin 97% ja SPF50 noin 98%. Ja tietenkin jos suojaa ei lisää päivän aikana, niin säteilyä pääsee aurinkovoiteen ohitse. Yksi vaihtoehto, joka on myös varmasti hyvin yleinen on se, ettei aurinkovoidetta lisää tarpeeksi ja se ei anna täysin purkin kyljessä lukevaa suojaa. Mutta rusketus on aina se merkki, että iholle on päässyt haitallista UV-säteilyä.

  • Katja

    Mikä huulipuna sulla on kuvassa? 😊

    • Miia Johansson

      Tässä on itseasiassa vaan huulirasvaa Novexpertiltä. 😊

  • Päivi

    Hyvä Miia!👍 Kiitos, että otit esille erittäin tärkeän asian!
    Ihon suojaaminen auringon haitalliselta säteilyltä on erittäin tärkeää, sillä iho on ihmisen suurin elin, ja kaikkihan tietävät, että ihon vaurioituminen ilman suojaa nopeuttaa ihon ennenaikaista vanhenemista. Puhumattakaan ihosyövästä, joka on lisääntynyt myös myös Suomessa.
    Itse aikoinaan otin aurinkoa huolettomasti, ja ilman mitään suojaa. Mutta epäilyttäviä ihomuutoksia olen joutunut nyt myöhemmin poistattamaan ihotautilääkärillä mm. kasvoistani.
    Kumpa ihmiset muistaisivat aina suojata ihonsa haitallisilta auringonsäteiltä. Australia näyttää olevan todella edelläkävijä näissä asioissa kieltämällä solariumit. Australia on muistaakseni vieläpä yksi maailman johtavista ihosyöpämaista.

    • Miia Johansson

      Joo mäkin suojaan itseni nyt hyvin auringolta ja erityisesti kasvot ja päänahan isolla hatulla. 😊

  • Nina

    Kiitos kiinnostavasta postauksesta ja hienosta blogista. Jään mielenkiinnolla odottamaan postausta maksaläiskistä. Itselläni on muutama tullut viitisen vuotta sitten ja säännöllisen epäsäännöllisesti yritän niitä häivyttää eri tuotteilla. Muutaman kuukauden söin minipillereitä ja johan tupsahti muutama maksaläiskä. Lopetin niiden syömisen ja aloin entistä enemmän kiinnittämään huomiota aurinkosuojaan. Nykyään käytän 30-50 spf:n voiteita pitkin päivää.

  • Henna

    Kiitos jälleen kerran hyvästä postauksesta! Kuitenkin kysyisin, että mitä luomivärejä sinulla on tässä? Näyttää todella ihanalta kesämeikiltä!<3

  • Saara

    Suosittelen kokeilemaan Melanotan 2. Tällä saa ihanan tumman paahteisen rusketuksen ilman auringossa oleilua. Plussana muutama ylimääräinen kilo lähti pois. 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Saara! Onko tuo edes Suomessa laillista? Mitä olen melanotaanista lukenut, niin suosittelen pysymään siitä kaukana! se on melanosyyttejä aktivoivan melaniinihormnin synteettinen muunnos. Sivuvaikutuksina mm. verenpaineen nousua, haukottely- ja venyttely tarvetta, luomien syntymistä, jotka voivat muuttua jopa pahalaatuiseksi melanoomaksi. Seuraamani ihotautulääkärit ainakin suosittelevat kiertämään tämän barbi-lääkkeen kaukaa.

  • Elisa

    Hiukan asian vierestä, mutta siis osaatko sanoa miksi ei rusketu kasvojen keskeltä? Rusketun vain kasvojen reunoilta, mutta esimerkiksi posket ja otsa pysyy aina ihan vaaleena. Tarkoitus ei olekaan saada rusketusta, vaan ihan mielenkiinnosta kysyn, kun tätä olen aina ihmetellyt 😀

    • Miia Johansson

      Heippa Elisa! 🙂 En osaa kyllä sanoa tähän vastausta.

  • Lumi

    Tänään tuli innoittamanasi ostettua sama kuvan hattu H&M:stä, kiitos vaan vinkistä. 😌

    • Miia Johansson

      Oi kiva! 🙂 Tuo on kyllä mun paras hattuostos ikinä. 😀

  • Isabella

    Tosi hyvä postaussarja tästa aurinkoaiheesta, itse jäin miettimään tuota itseruskettavaa ja sen mahdollisia haittavaikutuksia. Onko se tosiaan ihollemme niin terveellinen ja turvallinen? Vai pitäisikö meidän oikeastaan vaan luopua siitä rusketuksen ihannoimisesta ja muuttaa omia asenteitamme?

    • Miia Johansson

      Olisihan se ihan huikeaa, jos ruskettumisen ihannoiminen muuttuisi. 🙂 Mutta mitä tulee itseruskettaviin niin nykyään ne ovat kyllä turvallisia. Tietenkään mitään pitkäaikaisia tutkimuksia ei ole tästäkään ainesosasta voitu vielä tehdä (dihydroxyacetone), joka on sama hyvin monella kosmetiikan raaka-aineella.

  • Pirre

    Kuinkahan toimii aurinkokapselit vai ovatko kiellettyjä Suomessa.

    • Miia Johansson

      Mitä kapseleita tarkoitat? 😊 Sisäisesti otettavilla valmisteilla ei pysty suojatumaan auringon UV-säteiltä. Toki antioksidanttipitoinen ruokavalio auttaa omalta osalta vapaita radikaaleja vastaan. Mutta UV-säteiltä hyvä ruokavalio ei suojaa.

  • Elina

    Mainio postaus! Kysymys auringolta suojautumisesta pilvisellä säällä: Tarkistan aina UVI-ennusteen Ilmatieteen laitoksen sovelluksesta. Sen mukaan hyvin pilvisinä päivinä säteily on vain 1-2, eli tällöin aurinkovoidetta ei tarvittaisi. Eikö totta?

    • Miia Johansson

      Myös tältä vähäisemmältä UV-säteilyltä pitäisi suojautua. 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram