VIHERPESU – 4 tapaa miten menet markkinoijan ansaan

12.02.2020

*Sisältää mainoslinkin.

Ympäristöasiat sekä luonnonmukaisuus kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän ja siinä onkin markkinoijille aivan loistava rakonen käyttää kaiken maailman vippaskonsteja, joihin moni meistä lankeaa. Kaikista yleisimmin viherpesun uhri luulee ostavansa luonnonkosmetiikkaa. Vastuu on siis meillä kuluttajilla ja lopulta ainoa tapa tietää tuotteen sisällöstä on kurkata ainesosalistan puolelle.

Tässä ne kaikista yleisimmät tavat mennä lankaan, jotka olen poiminut teidän minulle lähettämistä Instagram-viesteistä.

1. VEGAANISUUS

Tämä on villi ja pelottava veikkaus, mutta uskoisin, että moni ei tiedä mitä vegaanisuus tarkoittaa. Tätä sanaa viljellään nimittäin mainonnassa todella paljon ja monet teistä (viestieni perusteella) ovatkin luulleet, että vegaanisuus tarkoittaa luonnonkosmetiikkaa. Markkinoinnin trendisana saa monet uskomaan, että kyseessä olisi jollain tapaa laadukkaampi tuote. Toki näin saattaa olla, mutta vegaanisuudella mainostaminen ei tee tuotteesta parempilaatuista saati luonnonkosmetiikkaa tai ympäristöystävällistä. Varmasti on monta brändiä, jotka eivät käytä tätä sanaa väärin, mutta kuitenkin tässä on jätetty kuluttajalle vastuu selvittää sanan tarkoitus. Mielestäni parempi ilmaisu olisi: ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Kuten jo sanoin, niin vegaanisuus tarkoittaa yksinkertaisesti, ettei tuote sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Ei mitään muuta. Esimerkiksi tällaisessa tuotteessa ei ole mehiläisvahaa tai lampaan villarasvaa (lanolinia).

2. ORGAANISIA TAI LUONNONMUKAISIA AINESOSIA

Näiden sanojen käytölle ei tietääkseni ole mitään lainsäädäntöä (korjatkaa, jos olen väärässä). Jos tarkasti lukee, niin tämä otsikko ei edes väitä, että tuote olisi täysin luonnonmukainen tai ympäristöystävällinen. Tuote voi siis sisältää muutakin kuin orgaanisia ja luonnonmukaisia ainesosia. Olisi eri asia, jos otsikossa lukisi: Täysin orgaaninen ja luonnonmukainen tuote. Synteettisessä kosmetiikassa on käytetty kautta aikojen luonnon raaka-aineita. Tärkeää onkin tarkistaa, että mitä muuta tuotteessa on ja kuinka paljon.

Aivan loistava esimerkki erään tunnetun brändin uusin mainoskamppanja. Brändi kertoo saavansa inspiraationsa luonnosta, missä ei ole sinänsä mitään väärää. Ei vaan kannata mennä lankaan, että tuotteet olisivat inspiraation vuoksi ympäristöystävällisiä tai luonnonkometiikkaa. He mainostavat tuotteissaan olevan 99,6% luonnollista alkuperää olevia ainesosia ja heidän mielestään ainesosat ovat luonnollista alkuperää, kun 50% raaka-aineen molekyylirakenteesta on sama kuin mitä se oli luonnossa. Siis asioistahan voi olla montaa eri mieltä, mutta kun nämä asiat eivät ole mielipideasioita. Tietyt raaka-aineet eivät ole biohajoavia vaikka voissa paistaisi.

3. EI SISÄLLÄ SITÄ SUN TÄTÄ

“Free from” ja ei sisällä jotain raaka-ainetta. Näistä esimerkkejä ovat parabeenit, sulfaatit tai vaikka silikonit. Se, että tuote ei sisällä jotain raaka-ainetta ei välttämättä tee siitä laadukasta tai luonnollista. Ja muuten mielenkiintoinen juttu on se, että luonnonkosmetiikkakaan ei välttämättä ole laadukasta ja ympäristöä kunnioittaen valmistettu. Tässä mennään jo askel pidemmälle, joten puhun tästä jollain toisella kerralla.

4. SISÄLTÄÄ TIETTYÄ RAAKA-AINETTA

Jos tuote sisältää tiettyä raaka-ainetta, on hyvä varmistaa, että tätä raaka-ainetta myös on kunnolla tuotteessa. Löysin hyvän esimerkin tähän arganöljy käsivoiteesta, jota siis mainostetaan kyseisellä raaka-aineella. Inci-listassa on raaka-aineet siinä järjestyksessä kuinka paljon niitä tuotteessa on. Argan öljyä on minimaalisen vähän, koska se tulee listalla parfym/fragrance sanojen jälkeen. Lisäksi phenoxyethanolia saa olla tuotteessa max 1%, joten tämänkin perusteella argan öljyä on suorastaan naurettavan vähän, koska phenoxyethanol on ennen argan öljyä.

Aqua/Water/Eau, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil/Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Sodium Polyacrylate, Parfum/Fragrance, Cetyl Alcohol, Pentaerythrityl Distreate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Glycine Soja Oil/Glycine Soja (Soybean) Oil, Orbignya Oleifera Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Myristamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Coumarin, Citric Acid, CI 15985/Yellow 6, CI 19140/Yellow 5, CI 14700/Red 4.

Tässä taas laadukas esimerkki käsivoiteesta, jota mainostetaan manteliöljyllä:

Sweet Almond Oil (Prunus Dulcis), Plum Kernel Oil (Prunus Domestica), Peach Kernel Oil (Prunus Persica), Organic Beeswax (Cera Alba), Organic Ylang Ylang Essential Oil (Cananga Odorata), Jojoba Oil (Simmondsia Chinensis), Rose Otto Essential Oil (Rosa Damascena), Geranium Essential Oil (Pelargonium Graveolons), Citronellol, Linalool, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Farnesol, Geraniol, Eugenol, Isoeugenol, Benzyl Alcohol.

Suosittelen edelleen lämpimästi *Twistben Uusi Alku Ihollesi verkkovalmennusta, jossa opit lukemaan inci-listan perusteet ja opit ostamaan oikeasti laadukasta kosmetiikkaa – on se sitten synteettistä tai luonnonkosmetiikkaa. Tämä on vaan yksinkertaisesti loistosijoitus loppuelämää varten ja nostaa ymmärryksen aivan uudelle tasolle.

P.S. En mainitse firmojen nimiä tuotteiden kohdalla, koska markkinoilla on rehellisesti sanottuna niin paljon huonolaatuisia tuotteita. Tämän vuoksi en voi sanoa, että mitä brändiä pitäisi erityisesti vältellä. Haluan, että jokainen oppii inci-listan perusteet ja voi arvioida itse onko tuote laadukas.

LUE MYÖS: Onko kosmetiikassa vaarallisia aineita?

  • Miime

    Kiitos Miia ❤️
    Napakkaa tekstiä 👍
    Esim. Minä levitän iltaisin iholleni vettä ja glyseriiniä = kaksi pääraaka-ainetta. On tuotteessa toki muutakin, mutta häviävän vähän.

    Hyvä postaus 👍😘

    • Miia Johansson

      Joo, glyseriiniä jälkeen tulevia raaka-aineita ei ole määrällisesti paljon. 😔 Tietty jos messissä on uutteita tai vitamiineja niin niitä ei voi olla paljon. Nämä tällaiset tuotteet eivät voi maksaa paljon enempää kuin pari euroa, jos hoitavat aineet ovat vesi ja glyseriini. Ikävä kyllä tällaisia myydään tosin paljon kalliimmalla. 😔

      • Miime

        Tuhannen ruusun öljy. Hyvää tekeviä öljyä. HAH X)))

        Kuvittele Miia – mikäli naamarasvat taikoisivat juonteet pois, kellään ei olisi rypyn ryppyä!!!🙄🙄🙄

        Mieti, miten kasvovoide voi kohottaa ihon ovaaliamuotoa, kun se on jo laskeutunut? Ei mitenkään.

        Kunnon kosteutus saattaa vähentää juoneiden syvyyttä, mutta ei se poista juonteita. Kun lopetat, tilanne on aivan sama, josta lähdit, koettu on monien salvojen kera.

        Minulla kokeilussa CeRaVen silmänympärysvoide, kun nuo tuolla ovat sitä vallan hullun lailla hehkuttaneet. Ja kun silmänympärysiho on juonteinen jo tässä 50 paremmalla puolella. En odota juonteiden katoamista, mutta odotan ihon pehmennyyttä. Katsotaan, mitä tapahtuu.
        Hugs to Miia🤗🤗🤗

        • Miia Johansson

          Osuit kyllä niin naulan kantaan näiden kanssa! <3

  • Kreetta

    Kiitos 😊 Miia,kun olet meitä opastanut Inci listojen salaisuuksiin. Olin muutama viikko sitten kotikutsuilla ja siellä oli tehokas myyjä. Yritin kysellä Inci listaa,mutta esittelijä sanoi,että koko ilta menisi siihen. Kasvot piti puhdistaa jollakin kamaralla vaahdolla. Esittelijä kehui kuinka on niin hyvä kun on kasvovesi samassa. Lopuksi kertoi joka naisen perus pakista,joka maksoi 400€. Siinä sitten vielä esitteli meikkejä. Puuteria piti laittaa hirveä kerros😅. Enpä ostanut mitään. Nopeasti kotiin ottamaan kaikki kasvoista pois. Mikä ihana tunne hoitaa kasvoja hyvillä tuotteilla ja paljon halvemmalla. Kiitos Miia neuvoista. Niin hyvin osasi esittelijä puhua,että jos tietoa ei olisi ollut,olisin jonkun kalliin purnukan ostanut

    • Miia Johansson

      Heippa Kreetta! Hui kamalaa! Mutta ikävä kyllä usein esittelijä/myyjä ei tiedä ainesosaluottelosta mitään. Jos hän olisi niistä tiennyt, niin ei hän olisi torjunut sun kysymystä noin. Eihän se ole muuta kuin antaa vaan sun kurkata niihin inci-listoihin, joita hänellä ei siis ilmeisemmin ollut edes mukana. Hän varmasti vaan toistaa niitä asioita, joita hänelle on koulutuksessa opetettu. Useasti (ei aina) kosmetiikkamyyjä on autuaan tietämätön tästä kaikesta ja niinhän se talous tietenkin pyörii. Mutta mitä enemmän tietoisuus kasvaa, niin sitä enemmän me kuluttajat vaaditaan laadukkaita tuotteita markkinoille ja siihenhän valmistajien pitää vastata, jos haluaa pärjätä. Ikävä kyllä vielä ollaan siitä kaukana. Esimerkiksi Ruotsissa ei edes tiedetä mikä märittelee luonnonkosmetiikan. Suosittelen lukemaan Virven hyvän ja mielenkiintoisen aiheen asiasta: https://www.virvefredman.com/ostolakossa/ruotsalaiset-luonnonkosmetiikka-tukholma/

  • Kirsi

    Viime heinäkuun jälkeenhän tällaiset “ei sisällä” -markkinointiväittämät ovat olleet EU:ssa kiellettyjä. Miten lie tätä sitten toteutetaan ja seurataan.

    • Miia Johansson

      Aa okei! 😃 Hei ihan superhyvä juttu! Mutta tosiaan miten tätä valvotaan, kun kuitenkin tätä näkee edelleen.

  • Miime

    Ylläolevista kirjoituksista putkahti mieleen eräs Forever -keissi…

    Aloe Vera -tuotteita kaupattiin nuorentava ihmeaineena. Pöh!!!

    Tuotteen puolesta puhuja kehui itseään niin nuoreksi ja rypyttömäksi, että, hui, kuinka jokin aine voikin tehdä ihmisestä taas nuoren. 😲😳🤪!!

    Höpö, höpö!!! Tuote-esittelijä oli kaikkea muuta kuin rypytön.

    Elintavat eivät olleet varmaankaan kohdillaan. Oikeasti sen näki kaikki. Kuivettunut ryppyinen, erittäin voimakkaasti ruskettunut iho. Henkilö oli myös erittäin hoikka, ts. luuta ja nahkaa.

    Tää myyntijuttu ei kyllä uponnut minuun ollenkaan.
    Ajattelin vain :”katso ihminen hyvä kuvastimeen rehellisesti. Väitteesi ei valitettavasti pidä paikkaansa.”

    Ja sitten vielä on kanttia puhua tuotteen nuorentavuudesta, 😂 😂

    • Miia Johansson

      Heippa Miime! Sinänsä Aloe Vera on todella hyvä raaka-aine kosmetiikassa. Se rauhoittaa ja kosteuttaa tehokkaasti. Mutta joo.. eihän se mikään ihmeaine ole. 🙂

      • Miime

        Miia
        Kyseessä oli Aloe Vera – neste, jota kuului käyttää kurkusta alas, että sitä käyttäessä nuorentuu ainakin parikymppiseksi.

        Aloe Vera on varmasti ihan kelpo ainetta ulkoisesti iholla käytettynä 👍😊

        • Miime

          Mutta, mitä kosmetiikkateollisuus tekisikään, mikäli tulisi sellainen säädös, että kosmetiikka firmat olisivat pakotettuja ilmoittamaan jokaisen ainesosuuden Inc-listassa.

          Ja olisivatko ne totuuden mukaisia???
          Kuinka paljon niitä vääristeltäisiin/kaunisteltaisiin? 🤔🤨

          • Miia Johansson

            Heippa Miime! 🙂 Inci-listassa pitää jo nyt ilmoittaa jokainen käytetty ainesosa. Tosin hajusteet ovat pieni poikkeus.

        • Miia Johansson

          Heippa Miime! 🙂 Joo, ja myös sisäisesti on kyllä hyvä, mutta ei se tosiaan mitään ihmeitä tee. <3

  • Tiia

    ”Kuten jo sanoin, niin vegaanisuus tarkoittaa yksinkertaisesti, ettei tuote sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Ei mitään muuta.”

    Se, että tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia ei vielä tee siitä vegaanista. Jotta tuote olisi vegaaninen, sen tuottamisessa ei saa olla käytetty eläimiä hyväksi missään tuotannon vaiheessa, eli käytännössä tuotetta tai sen raaka-aineita ei saa olla testattu eläimillä (siis tietenkin sen lisäksi, ettei tuotteessa ole niitä eläinperäisiä raaka-aineita).

    Valitettavasti yleisestä käsityksestä huolimatta läheskään kaikki kosmetiikka ei EU-direktiivistä huolimatta ole vielä eläinkokeetonta, koska kyseisen direktiivin noudattamista ei käytännössä valvota mitenkään. Jos tuotteelta löytyy Vegan-sertifikaatti, voi olla varma siitä, ettei sitä tai sen raaka-aineita ole testattu eläinkokein.

    • Miia Johansson

      Heippa Tiia! 🙂 Eikö Cruelty Free -merkintä ole taas sitten erikseen? Mutta siis hyvähän se on, jos näin on. Se ei kuitenkaan tee tuotteesta ympäristöystävällistä tai laadukasta, joka oli mulla tämän postauksen pointti. Siksi nämä merkit voivat olla hieman harhaanjohtavia.

      • Tiia

        Cruelty Free merkkaa toki myös eläinkokeettomuutta. Ero on siinä, että Vegan-sertifikaattia ei saa, jos tuotteessa on eläinperäisiä ainesosia ja/tai se (tai sen ainesosat) on testattu eläinkokein. Eli jotta tuote olisi vegaaninen on molempien ehtojen on täytyttävä, ei riitä että tuotteen raaka-aineet ovat vegaanisia. Siispä jos tuotteelta Vegan-sertifikaatti löytyy, ei sen lisäksi Cruelty Freelle ole tarvetta. 🙂

        • Miia Johansson

          Aivan totta 😊 Huonosti siis laitoin tähän postaukseen. En tarkoittanut sertifikaattia vaan ihan yleisesti vaan sitä kun brändi sanoo olevansa vegaaninen. Mutta joo, en tiennyt kyllä tätä tuosta sertifikaatista. 👌

  • Eeva

    Moikka!
    Mä oon niin ylpee sun asenteesta ja tiedostamisesta.Tosiasiahan on että meillä on yks maapallo ja luonto jota tulee kunnioittaa.
    Mitä sillä on väliä vaikka ryppyjä tulee se kaikki kuuluu vanhenemiseen.
    Näin 70+on jo niin paljon elettyä elämää ja kulmaryppyjä tullut värikkään elämän ja itkujen ja nauramisen myötä.
    Mä kans haluan oman osani tehdä korjailen vaatteita kierrätän kaiken minkä voin.Sitte meikkien suhteen ostin sellaisen pienen suurennuslasin jolla näen tutkia inci listoja,onhan se hauska näky kaupassa kun(hercule poirot)salapoliisi sarjasta tutkii siellä hyllyjen välissä.
    Jatka samaan malliin teet upeeta työtä.

    • Miia Johansson

      Ihana Eeva! 😀 Toivottavasti törmätään kosmetiikkaosastolla tutkimassa incejä. <3

  • Markit

    Moikka; Viherpesu on outo sana, nyt tiedän, mitä sekin tarkoittaa.😀
    Osa oli tuttua asiaa, osa vierasta, mutta niin niin mielenkiintoista! Ja opettavaista. Olet kyllä näistä jutuista sivulauseissa kertoillut, mutta kerro vaan lisää!😊
    Meneehän tuo meikkien aineosien lista samalla tavalla kuin vaikka salaattikastikkeessa. Jos ensimmäisenä on vesi eikä öljy, niin enpä osta. En kyllä vielä inci-listoja hallitse.
    Ja terveiset nimimerkille Eeva (70+). Minäkin kaivan kaupassa laukusta välillä valollisen suurennuslasin, jotta näen tuoteselosteen. Erinomaisen hyvä apuväline. Eeva tuntuu muutenkin ( kommenttien perusteella) olevan symppis. ☺

    • Miia Johansson

      Heippa Markit! 😊 Ei mene samanlailla. Tuote voi olla vesipohjainen, mutta tietenkin veden sijasta kukkaisvedet on usein laadukkaampi vaihtoehto.

      • Markit

        No voi, kirjoitinpa huonosti 😣. Tarkoitin juuri sitä ideaa, minkä kirjoitit, että tuotteen ensimmäistä ainesosaa olisi eniten. Ja pistin salaattikastike-esimerkin, koska itse olen ” vesikastiketta” vahingossa ostanut. Ja että idea pätee myös elintarvikkeisiin ( näin luulen). Ei pitäisi ruokaa sotkea meikkiblogiin 🙃. Vesi oli huono otos.
        Herkkusuulle tuli kommettitapaturma.🤣

        • Miia Johansson

          Siis itseasiassa ruokavertaukset on todella hyviä. 🙂 Mutta voi olla, että väärinymmärrys tapahtui täällä päässä. En ihan varmaan ymmärtänyt, mitä tarkoitit. 🙂

  • Janita

    Käytätkö meikin alla spf voidetta?
    Luonnonkosmetiikan puolelta löytyy aika vähän toimivia spf päivävoiteita..
    Ja yleisesti suositellaan käyttämään ympäri vuoden spf voidetta koska UVA säteilyä on myös talvella..

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram