Miia Johansson

VIHERPESU – 4 tapaa miten menet markkinoijan ansaan

*Sisältää mainoslinkin.

Ympäristöasiat sekä luonnonmukaisuus kiinnostavat kuluttajia yhä enemmän ja siinä onkin markkinoijille aivan loistava rakonen käyttää kaiken maailman vippaskonsteja, joihin moni meistä lankeaa. Kaikista yleisimmin viherpesun uhri luulee ostavansa luonnonkosmetiikkaa. Vastuu on siis meillä kuluttajilla ja lopulta ainoa tapa tietää tuotteen sisällöstä on kurkata ainesosalistan puolelle.

Tässä ne kaikista yleisimmät tavat mennä lankaan, jotka olen poiminut teidän minulle lähettämistä Instagram-viesteistä.

1. VEGAANISUUS

Tämä on villi ja pelottava veikkaus, mutta uskoisin, että moni ei tiedä mitä vegaanisuus tarkoittaa. Tätä sanaa viljellään nimittäin mainonnassa todella paljon ja monet teistä (viestieni perusteella) ovatkin luulleet, että vegaanisuus tarkoittaa luonnonkosmetiikkaa. Markkinoinnin trendisana saa monet uskomaan, että kyseessä olisi jollain tapaa laadukkaampi tuote. Toki näin saattaa olla, mutta vegaanisuudella mainostaminen ei tee tuotteesta parempilaatuista saati luonnonkosmetiikkaa tai ympäristöystävällistä. Varmasti on monta brändiä, jotka eivät käytä tätä sanaa väärin, mutta kuitenkin tässä on jätetty kuluttajalle vastuu selvittää sanan tarkoitus. Mielestäni parempi ilmaisu olisi: ei sisällä eläinperäisiä ainesosia.

Kuten jo sanoin, niin vegaanisuus tarkoittaa yksinkertaisesti, ettei tuote sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Ei mitään muuta. Esimerkiksi tällaisessa tuotteessa ei ole mehiläisvahaa tai lampaan villarasvaa (lanolinia).

2. ORGAANISIA TAI LUONNONMUKAISIA AINESOSIA

Näiden sanojen käytölle ei tietääkseni ole mitään lainsäädäntöä (korjatkaa, jos olen väärässä). Jos tarkasti lukee, niin tämä otsikko ei edes väitä, että tuote olisi täysin luonnonmukainen tai ympäristöystävällinen. Tuote voi siis sisältää muutakin kuin orgaanisia ja luonnonmukaisia ainesosia. Olisi eri asia, jos otsikossa lukisi: Täysin orgaaninen ja luonnonmukainen tuote. Synteettisessä kosmetiikassa on käytetty kautta aikojen luonnon raaka-aineita. Tärkeää onkin tarkistaa, että mitä muuta tuotteessa on ja kuinka paljon.

Aivan loistava esimerkki erään tunnetun brändin uusin mainoskamppanja. Brändi kertoo saavansa inspiraationsa luonnosta, missä ei ole sinänsä mitään väärää. Ei vaan kannata mennä lankaan, että tuotteet olisivat inspiraation vuoksi ympäristöystävällisiä tai luonnonkometiikkaa. He mainostavat tuotteissaan olevan 99,6% luonnollista alkuperää olevia ainesosia ja heidän mielestään ainesosat ovat luonnollista alkuperää, kun 50% raaka-aineen molekyylirakenteesta on sama kuin mitä se oli luonnossa. Siis asioistahan voi olla montaa eri mieltä, mutta kun nämä asiat eivät ole mielipideasioita. Tietyt raaka-aineet eivät ole biohajoavia vaikka voissa paistaisi.

3. EI SISÄLLÄ SITÄ SUN TÄTÄ

“Free from” ja ei sisällä jotain raaka-ainetta. Näistä esimerkkejä ovat parabeenit, sulfaatit tai vaikka silikonit. Se, että tuote ei sisällä jotain raaka-ainetta ei välttämättä tee siitä laadukasta tai luonnollista. Ja muuten mielenkiintoinen juttu on se, että luonnonkosmetiikkakaan ei välttämättä ole laadukasta ja ympäristöä kunnioittaen valmistettu. Tässä mennään jo askel pidemmälle, joten puhun tästä jollain toisella kerralla.

4. SISÄLTÄÄ TIETTYÄ RAAKA-AINETTA

Jos tuote sisältää tiettyä raaka-ainetta, on hyvä varmistaa, että tätä raaka-ainetta myös on kunnolla tuotteessa. Löysin hyvän esimerkin tähän arganöljy käsivoiteesta, jota siis mainostetaan kyseisellä raaka-aineella. Inci-listassa on raaka-aineet siinä järjestyksessä kuinka paljon niitä tuotteessa on. Argan öljyä on minimaalisen vähän, koska se tulee listalla parfym/fragrance sanojen jälkeen. Lisäksi phenoxyethanolia saa olla tuotteessa max 1%, joten tämänkin perusteella argan öljyä on suorastaan naurettavan vähän, koska phenoxyethanol on ennen argan öljyä.

Aqua/Water/Eau, Glycerin, Caprylic/Capric Triglyceride, Prunus Amygdalus Dulcis Oil/Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Sodium Polyacrylate, Parfum/Fragrance, Cetyl Alcohol, Pentaerythrityl Distreate, Phenoxyethanol, Caprylyl Glycol, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Glucoside, Glycine Soja Oil/Glycine Soja (Soybean) Oil, Orbignya Oleifera Seed Oil, Argania Spinosa Kernel Oil, Myristamidopropyl PG-Dimonium Chloride Phosphate, Sodium Stearoyl Glutamate, Xanthan Gum, Disodium EDTA, Myristyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Coumarin, Citric Acid, CI 15985/Yellow 6, CI 19140/Yellow 5, CI 14700/Red 4.

Tässä taas laadukas esimerkki käsivoiteesta, jota mainostetaan manteliöljyllä:

Sweet Almond Oil (Prunus Dulcis), Plum Kernel Oil (Prunus Domestica), Peach Kernel Oil (Prunus Persica), Organic Beeswax (Cera Alba), Organic Ylang Ylang Essential Oil (Cananga Odorata), Jojoba Oil (Simmondsia Chinensis), Rose Otto Essential Oil (Rosa Damascena), Geranium Essential Oil (Pelargonium Graveolons), Citronellol, Linalool, Benzyl Benzoate, Benzyl Salicylate, Farnesol, Geraniol, Eugenol, Isoeugenol, Benzyl Alcohol.

Suosittelen edelleen lämpimästi *Twistben Uusi Alku Ihollesi verkkovalmennusta, jossa opit lukemaan inci-listan perusteet ja opit ostamaan oikeasti laadukasta kosmetiikkaa – on se sitten synteettistä tai luonnonkosmetiikkaa. Tämä on vaan yksinkertaisesti loistosijoitus loppuelämää varten ja nostaa ymmärryksen aivan uudelle tasolle.

P.S. En mainitse firmojen nimiä tuotteiden kohdalla, koska markkinoilla on rehellisesti sanottuna niin paljon huonolaatuisia tuotteita. Tämän vuoksi en voi sanoa, että mitä brändiä pitäisi erityisesti vältellä. Haluan, että jokainen oppii inci-listan perusteet ja voi arvioida itse onko tuote laadukas.

LUE MYÖS: Onko kosmetiikassa vaarallisia aineita?

Tilaa
Notify of
guest

26 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Miime
Miime
4 years ago

Kiitos Miia ❤️
Napakkaa tekstiä 👍
Esim. Minä levitän iltaisin iholleni vettä ja glyseriiniä = kaksi pääraaka-ainetta. On tuotteessa toki muutakin, mutta häviävän vähän.

Hyvä postaus 👍😘

Miime
Miime
4 years ago
Reply to  Miia Johansson

Tuhannen ruusun öljy. Hyvää tekeviä öljyä. HAH X)))

Kuvittele Miia – mikäli naamarasvat taikoisivat juonteet pois, kellään ei olisi rypyn ryppyä!!!🙄🙄🙄

Mieti, miten kasvovoide voi kohottaa ihon ovaaliamuotoa, kun se on jo laskeutunut? Ei mitenkään.

Kunnon kosteutus saattaa vähentää juoneiden syvyyttä, mutta ei se poista juonteita. Kun lopetat, tilanne on aivan sama, josta lähdit, koettu on monien salvojen kera.

Minulla kokeilussa CeRaVen silmänympärysvoide, kun nuo tuolla ovat sitä vallan hullun lailla hehkuttaneet. Ja kun silmänympärysiho on juonteinen jo tässä 50 paremmalla puolella. En odota juonteiden katoamista, mutta odotan ihon pehmennyyttä. Katsotaan, mitä tapahtuu.
Hugs to Miia🤗🤗🤗

Kreetta
Kreetta
4 years ago

Kiitos 😊 Miia,kun olet meitä opastanut Inci listojen salaisuuksiin. Olin muutama viikko sitten kotikutsuilla ja siellä oli tehokas myyjä. Yritin kysellä Inci listaa,mutta esittelijä sanoi,että koko ilta menisi siihen. Kasvot piti puhdistaa jollakin kamaralla vaahdolla. Esittelijä kehui kuinka on niin hyvä kun on kasvovesi samassa. Lopuksi kertoi joka naisen perus pakista,joka maksoi 400€. Siinä sitten vielä esitteli meikkejä. Puuteria piti laittaa hirveä kerros😅. Enpä ostanut mitään. Nopeasti kotiin ottamaan kaikki kasvoista pois. Mikä ihana tunne hoitaa kasvoja hyvillä tuotteilla ja paljon halvemmalla. Kiitos Miia neuvoista. Niin hyvin osasi esittelijä puhua,että jos tietoa ei olisi ollut,olisin jonkun kalliin purnukan ostanut

Kirsi
Kirsi
4 years ago

Viime heinäkuun jälkeenhän tällaiset “ei sisällä” -markkinointiväittämät ovat olleet EU:ssa kiellettyjä. Miten lie tätä sitten toteutetaan ja seurataan.

Miime
Miime
4 years ago

Ylläolevista kirjoituksista putkahti mieleen eräs Forever -keissi…

Aloe Vera -tuotteita kaupattiin nuorentava ihmeaineena. Pöh!!!

Tuotteen puolesta puhuja kehui itseään niin nuoreksi ja rypyttömäksi, että, hui, kuinka jokin aine voikin tehdä ihmisestä taas nuoren. 😲😳🤪!!

Höpö, höpö!!! Tuote-esittelijä oli kaikkea muuta kuin rypytön.

Elintavat eivät olleet varmaankaan kohdillaan. Oikeasti sen näki kaikki. Kuivettunut ryppyinen, erittäin voimakkaasti ruskettunut iho. Henkilö oli myös erittäin hoikka, ts. luuta ja nahkaa.

Tää myyntijuttu ei kyllä uponnut minuun ollenkaan.
Ajattelin vain :”katso ihminen hyvä kuvastimeen rehellisesti. Väitteesi ei valitettavasti pidä paikkaansa.”

Ja sitten vielä on kanttia puhua tuotteen nuorentavuudesta, 😂 😂

Miime
Miime
4 years ago
Reply to  Miia Johansson

Miia
Kyseessä oli Aloe Vera – neste, jota kuului käyttää kurkusta alas, että sitä käyttäessä nuorentuu ainakin parikymppiseksi.

Aloe Vera on varmasti ihan kelpo ainetta ulkoisesti iholla käytettynä 👍😊

Miime
Miime
4 years ago
Reply to  Miime

Mutta, mitä kosmetiikkateollisuus tekisikään, mikäli tulisi sellainen säädös, että kosmetiikka firmat olisivat pakotettuja ilmoittamaan jokaisen ainesosuuden Inc-listassa.

Ja olisivatko ne totuuden mukaisia???
Kuinka paljon niitä vääristeltäisiin/kaunisteltaisiin? 🤔🤨

Tiia
Tiia
4 years ago

”Kuten jo sanoin, niin vegaanisuus tarkoittaa yksinkertaisesti, ettei tuote sisällä eläinperäisiä raaka-aineita. Ei mitään muuta.”

Se, että tuote ei sisällä eläinperäisiä ainesosia ei vielä tee siitä vegaanista. Jotta tuote olisi vegaaninen, sen tuottamisessa ei saa olla käytetty eläimiä hyväksi missään tuotannon vaiheessa, eli käytännössä tuotetta tai sen raaka-aineita ei saa olla testattu eläimillä (siis tietenkin sen lisäksi, ettei tuotteessa ole niitä eläinperäisiä raaka-aineita).

Valitettavasti yleisestä käsityksestä huolimatta läheskään kaikki kosmetiikka ei EU-direktiivistä huolimatta ole vielä eläinkokeetonta, koska kyseisen direktiivin noudattamista ei käytännössä valvota mitenkään. Jos tuotteelta löytyy Vegan-sertifikaatti, voi olla varma siitä, ettei sitä tai sen raaka-aineita ole testattu eläinkokein.

Tiia
Tiia
4 years ago
Reply to  Miia Johansson

Cruelty Free merkkaa toki myös eläinkokeettomuutta. Ero on siinä, että Vegan-sertifikaattia ei saa, jos tuotteessa on eläinperäisiä ainesosia ja/tai se (tai sen ainesosat) on testattu eläinkokein. Eli jotta tuote olisi vegaaninen on molempien ehtojen on täytyttävä, ei riitä että tuotteen raaka-aineet ovat vegaanisia. Siispä jos tuotteelta Vegan-sertifikaatti löytyy, ei sen lisäksi Cruelty Freelle ole tarvetta. 🙂

Eeva
Eeva
4 years ago

Moikka!
Mä oon niin ylpee sun asenteesta ja tiedostamisesta.Tosiasiahan on että meillä on yks maapallo ja luonto jota tulee kunnioittaa.
Mitä sillä on väliä vaikka ryppyjä tulee se kaikki kuuluu vanhenemiseen.
Näin 70+on jo niin paljon elettyä elämää ja kulmaryppyjä tullut värikkään elämän ja itkujen ja nauramisen myötä.
Mä kans haluan oman osani tehdä korjailen vaatteita kierrätän kaiken minkä voin.Sitte meikkien suhteen ostin sellaisen pienen suurennuslasin jolla näen tutkia inci listoja,onhan se hauska näky kaupassa kun(hercule poirot)salapoliisi sarjasta tutkii siellä hyllyjen välissä.
Jatka samaan malliin teet upeeta työtä.

Markit
Markit
4 years ago

Moikka; Viherpesu on outo sana, nyt tiedän, mitä sekin tarkoittaa.😀
Osa oli tuttua asiaa, osa vierasta, mutta niin niin mielenkiintoista! Ja opettavaista. Olet kyllä näistä jutuista sivulauseissa kertoillut, mutta kerro vaan lisää!😊
Meneehän tuo meikkien aineosien lista samalla tavalla kuin vaikka salaattikastikkeessa. Jos ensimmäisenä on vesi eikä öljy, niin enpä osta. En kyllä vielä inci-listoja hallitse.
Ja terveiset nimimerkille Eeva (70+). Minäkin kaivan kaupassa laukusta välillä valollisen suurennuslasin, jotta näen tuoteselosteen. Erinomaisen hyvä apuväline. Eeva tuntuu muutenkin ( kommenttien perusteella) olevan symppis. ☺

Markit
Markit
4 years ago
Reply to  Miia Johansson

No voi, kirjoitinpa huonosti 😣. Tarkoitin juuri sitä ideaa, minkä kirjoitit, että tuotteen ensimmäistä ainesosaa olisi eniten. Ja pistin salaattikastike-esimerkin, koska itse olen ” vesikastiketta” vahingossa ostanut. Ja että idea pätee myös elintarvikkeisiin ( näin luulen). Ei pitäisi ruokaa sotkea meikkiblogiin 🙃. Vesi oli huono otos.
Herkkusuulle tuli kommettitapaturma.🤣

Janita
Janita
4 years ago

Käytätkö meikin alla spf voidetta?
Luonnonkosmetiikan puolelta löytyy aika vähän toimivia spf päivävoiteita..
Ja yleisesti suositellaan käyttämään ympäri vuoden spf voidetta koska UVA säteilyä on myös talvella..