Miten ryppyjä voi ehkäistä?

20.07.2019

*Sisältää mainoslinkin.

PÄIVITETTY 23.10.2023

Olen saanut niin paljon kysymyksiä koskien ryppyjen ehkäisyä ja miten ylipäätänsä ehkäistä ennenaikaista vanhenemista, joten voisiko olla parempaa hetkeä käydä tämän asian kimppuun, kun somen on vallannut hetkeksi FaceAppin vanhennuskuvat. Kyselin teiltä myös Instagramissa, että mitä haluaisitte tietää ryppyjen hoidosta ja niiden ehkäisystä. Sain teille loistavia ammattilaisen vastauksia Twistben* ihonhoidon asiantuntijalta Kati Partaselta, koska oma tietoni ei enää riitä niin pitkälle. Mielestäni tästä postauksesta tuli hyvinkin mielenkiintoinen, joten toivottavasti saat vastauksia kysymyksiisi.

MILLÄ IHONHOITOTUOTTEILLA VOISI EHKÄISTÄ RYPPYJÄ MAHDOLLISIMMAN HYVIN?

Suosittelen hoitamaan ihoa mahdollisimman nuoresta iästä alkaen ja hoitamaan sitä oikein. Sen sijaan, että ajattelisi: “Nyt, kun olen nuori, niin voin tehdä mitä vaan ja ryhdyn sitten 40-vuotiaana käyttämään ryppyvoiteita.” Syntyneitä ihovaurioita voi nimittäin olla vaikea tai mahdoton korjata jälkikäteen kosmetiikalla. Kaikki toistuvasti tekemämme “huonommat” valinnat näkyvät kehossamme ja ihollamme pitkällä aikavälillä vaikka välittömiä vaikutuksia ei näkisikään. Ajattele vaikka liikunnan puutetta, huonoa ruokavaliota tai huonoa ihonhoitorutiinia. Et näe niiden vaikutuksia seuraavana päivänä, seuraavalla viikolla etkä välttämättä seuraavassa kuussakaan, mutta vuosien saatossa huomaat vaikutukset varmasti. Siinä missä meidän on järkevää ja tärkeää kiinnittää hyvinvointimme näkökulmasta huomiota siihen miten syömme ja liikumme, niin meidän kannattaa kiinnittää huomiota siihen miten ja millaisilla tuotteilla hoidamme ihoamme. Tämä on parasta ennaltaehkäisyä. Eli jo nuorena on tärkeää puhdistaa ihoa oikein, taata riittävä kosteutus ja auttaa ihoa pysymään tasapainossa.

Suurin ongelma, johon törmään meidän puoleen kääntyvien asiakkaiden keskuudessa, on liian voimakas ihonhoitorutiini ja oman ihon tarpeisiin sopimattomat tuotteet. Karkeasti jaettuna puolet kohtaamistamme iho-ongelmista ovat loppujen lopuksi väärillä tuotteilla ja ihonhoitorutiineilla itseaiheutettuja. (Huh – eli samaa juttua aina paasaan teille. Kirjoitinkin mm. oikeanlaisesta puhdistuksesta TÄSSÄ.)

Kun iholle alkaa ilmestymään ensimmäisiä ikääntymisen merkkejä (esim. juonteita), voi ihon uudistumista ja kollageenin tuotantoa stimuloivien tuotteiden käytön aloittaa. Ikääntymisen myötä iho ohenee ja sen luontainen kyky sitoa kosteutta ja tuottaa rasvaa heikkenee. Tämä pitää huomioida ikääntyvän ihon hoidossa tehokkaammin kosteutta iholle antavilla ja sitovilla tuotteilla ja tuhdimmilla rasvoilla/öljyillä. 

Kollageenin tuotantoa ja ihon uudistumista voi boostata peptideillä, C -vitamiinilla ja retinolilla tai sen luonnollista vastinetta bakuchiolia sisältävillä tuotteilla. Lisäksi tätä voi buustata myös ulkoisesti kudoksia aktivoimalla. Tämä onnistuu turvallisesti esimerkiksi gua shan tai ihan kasvohieronnan avulla. Gua sha* auttaa kiinteyttämään ihoa ja boostaa kollageenin tuotantoa syvemmältä kuin kosmetiikka kykenee. Lisäksi se tehostaa kosmetiikan raaka-aineiden imeytymistä – turvallisemmin kuin esimerkiksi mikroneulaus (jolla myös halutaan kuljettaa aineita ihoon syvemmälle), johon liittyy infektioriski. 

Tuotteita ikääntyvälle iholle löydät esimerkiksi TÄSTÄ*. Suosittelen tilaamaan Twistbeltä henkilökohtaisen ihonhoitorutiinin analyysin* ja näin voit hankkia tuotteet juuri sinun tarpeittesi mukaan.

MINKÄ IKÄISENÄ PITÄÄ ALKAA KÄYTTÄMÄÄN RYPPYVOITEITA?

Ihon ikääntyminen tapahtuu jokaisella hyvin yksilöllisesti, sillä siihen vaikuttaa merkittävästi myös elämäntilanteemme ja elintapamme. Esimerkiksi stressin ja palautumisen suhde, ruokavalio, liikunta ja oman arjen kuormittavuus ovat ihollamme näkyviä asioita. Näiden epätasapaino kuormittaa kehoamme ja se näkyy iholla ennenaikaisena vanhenemisena. 

Me TwistBellä uskomme kauniisti ikääntymiseen ja luonnolliseen ikääntymiseen. Tarkoittaen, että jälkiä elämästä ja ryppyjä tulee väistämättä ilmestymään kasvoillemme. Elintapavalinnoilla ja oikeaoppisella, ihon luonnollista toimintaa tukevalla ulkoisella ihonhoidolla voimme kuitenkin vaikuttaa merkittävästi ihomme hyvinvointiin. 

Tyypillisesti luonnollisen ikääntymisen merkkejä alkaa näkyä iholla noin 30 ikävuoden kohdilla, jolloin kollageenin, elastaanin ja fibroplastisolujen määrä alkaa vähentyä. Auringon UV-säteily on kuitenkin yksi merkittävimmin ihoamme ennenaikaisesti vanhentavista tekijöistä ja runsaasti auringossa oleskellut iho ikääntyy tyypillisesti nopeammin ja aikaisemmin kuin auringolta suojeltu iho. Mitään tiettyä ikää ei voi siis sanoa, jolloin ikääntyminen pitäisi alkaa huomioimaan ihonhoidossa. Jokaisen ihon tarpeet pitää huomioida yksilöllisesti. 

ONKO RYPPYVOITEISTA OIKEASTI APUA?

Riippuu valtavasti lähtötilanteesta, tuotteen lupauksista ja raaka-aineista. Ryppyihin/juonteisiin voi pinnallisesti vaikuttaa seuraavin keinoin kosmetiikalla: 

  1. Tehokas kosteutus – hyvin kosteutettu iho on kimmoisampi, jolloin myös juonteet ja mahdollisesti rypyt oikenevat tai näkyvät vähemmän. 
  2. Riittävä rasvojen saanti – laadukkaiden kasviöljyjen rasvahapot antavat iholle rakennuspalikoita ja silottavat sekä pehmentävät ihoa.
  3. Kollageenin tuotannon/ihon uudistumisen boostaaminen – tämä vaatii kosmetiikkatuotteelta enemmän, sillä tuotteen vaikuttavien raaka-aineiden pitää pystyä imeytymään keskivertovoidetta syvemmälle ihoon. 

Kosmetiikan anti-ageing lupauksia kannattaa aina tarkastella kriittisesti. Mitä tuotteen luvataan tekevän, millä raaka-aineilla ja onko kyseisiä raaka-aineita tuotteessa riittävästi, oikeassa muodossa ja tehokkaasti imeytyvässä koostumuksessa. 

Vaikka kysymys kosketti kosmetiikkaa, niin nostaisin tässäkin sivuhuomautuksena esille ihon mekaanisen käsittelyn gua shan avulla mielenkiintoisena lisänä ihonhoitorutiiniin ryppyjen hoidossa ja niiden ennaltaehkäisyssä. Siinä missä kosmetiikka vaikuttaa pääosin ihon uloimmissa kerroksissa pystytään gua shalla aktivoimaan tehokkaasti myös dermiksen (jossa kollageeni ja elastaani sijaitsevat ja syntyvät) toimintoja. 

ONKO OLEMASSA MITÄÄN TUOTTEITA, JOILLA PYSTYISI VAIKUTTAMAAN ILMERYPPYIHIN?

Ilmerypyistä puhuttaessa haluaisin jakaa ne kahdenlaisiin ryppyihin: iloista syntyneisiin ja stressistä syntyneisiin. Esimerkiksi silmäkulmaan muodostuvat naururypyt ovat kauniita ja kertovat iloisesta elämästä. Stressi ja näyttöpäätetyöskentely puolestaan saavat meidät rypistelemään kasvoja ja muodostavat herkästi vakavan ilmeen ryppyjä. Näiden syntymisestä voi opetella pois tietoisesti työskentelyilmeitä muuttamalla ja vaikkapa kasvoverryttelyllä ja -joogalla. Gua shalla voi hyvin käsitellä ryppyjen pohjia boostaten ihon uudistumista.

Kosmetiikassa ilmeryppyjä hoidetaan kuten edellä mainittu. Erityisesti tehokas kosteutus auttaa ilmeryppyihin ja häivyttää jo syntyneiden näkymistä lyhyemmälläkin aikavälillä. Esimerkiksi *Bybi Mega Mist on mieletön tuote ihon kosteutukseen sen huiman (2,5%) hyaluronihappopitoisuuden vuoksi. 

Kosmetiikan ulkopuolelta pistoshoidot ovat hoitokeino kaikenlaisiin ryppyihin, mutta niihin liittyvien komplikaatioriskien vuoksi ne eivät kuulu meidän suosituksiimme. Kuten edellä mainittu myös mikroneulaaminen kotioloissa sisältää omat riskinsä, jonka vuoksi suosittelemme jättämään sen ammattilaisille. Turvallinen hoitomuoto kollageenia boostaamaan on myös LED valohoito*. 

MILLÄ SISÄISESTI NAUTITTAVALLA TUOTTEELLA VOISI EHKÄISTÄ RYPPYJÄ?

Sisäisesti ryppyjen ehkäisyä voi tukea monipuolisesti tasapainoisilla ja terveellisillä elintavoilla. Tässäkin kokonaisuus ratkaisee ja perusasioiden on tärkeää olla kunnossa – yksi hyvä ravintolisä tai kollageenivalmiste ei kykene ihmeisiin. Siinä missä yksi hampurilaisateria silloin tällöin ei vesitä hyvän ruokavalion hyötyjä ei yksi hyvä ravintolisä maagisesti mitätöi jatkuvan stressin, heikon palautumisen ja huonon ruokavalion haittoja. 

Stressaantuneella ja kiireisellä ihmisellä vatsan ja suoliston toiminta on usein heikentynyt, ja siksi keho ei saa hyödynnettyä kaikkia sille annettuja hyviä ravintoaineita tai ravintolisiä. Tämän lisäksi stressi ja heikentynyt palautuminen myös kuluttaa kehosta ravintoaineita. Iho on monessa mielessä se viimeisin paikka, jonne keho priorisoi ravintoaineita ja siksi puutostilat näkyvät herkästi ihollamme. Kaikista tärkeintä on siis huolehtia sisäisesti perusasiat kuntoon. 

Osana luonnollista ikääntymistä ryppyjä syntyy, kun kehoa tukevat rakenteet (kollageeni ja elastaani) vähenevät ja ihon kyky sitoa kosteutta ja tuottaa rasvaa heikkenee. Jos lähdetään siis siitä, että kroppa ei ole ylikuormittunut ja vatsan sekä suoliston toiminta on normaalia, niin sisäisesti ryppyjen syntyyn voidaan vaikuttaa käytännössä samoilla keinoilla kuin ulkoisesti: riittävä nesteytys, hyvien öljyjen saanti, C-vitamiini, A-vitamiini sekä laadukas kollageenivalmiste. Myös esimerkiksi hyaluronihappoa voi nauttia sisäisesti*. 

SAAKO MAKSALÄISKIÄ POIS KOSMETIIKALLA?

Maksaläiskistä puhuttaessa on hyvä muistaa, että kaikista paras hoitokeino on korkea aurinkosuoja ja ylipäänsä auringolta suojautuminen varjolla ja vaatteilla. Eli ennaltaehkäisy. 

Kosmetiikassa ihon uudistumista vauhdittava entsymaattinen kuorinta ja mm. C-vitamiinipitoiset tuotteet auttavat säännöllisessä käytössä vaalentamaan pigmenttiläiskiä. On hyvä kuitenkin ymmärtää, että tämä on aina pitkän aikavälin hoitoa eikä välittömiä tuloksia voi odottaa saavansa. Hoidamme pigmenttiläiskiä TwistBe myymälällä myös ihon uusiutumista stimuloivalla LED -valohoidolla*, josta saa apua käytännössä kaikenlaisiin iho-ongelmiin. 

P.S. Tuo gua sha on ihan supermielenkiintoinen juttu ja lähden ehdottomasti testaamaan sitä. Onko täällä ketään, jolla olisi jo siitä kokemuksia?

  • Karolina Riihinen

    Itse tein sen virheen, että aloin hoitamaan ihoani vasta täytettyäni 40 pari vuotta sitten, kun pelästyin peilikuvaani ja varsinkin silmien ympärille muodostuneita juonteita. Lisäksi ihonhoitoni aloittamiseen liittyi vahvasti kiinnostus korealaiseen kosmetiikkaan. Käytin paljon aikaani tutkiessani eri ainesosia ja vaikuttavia aineita, sillä halusin tietää, mitkä tuotteet oikeasti olisivat hyväksi ikääntyvälle iholleni. Ensimmäiseksi hoisin ihoni kosteutuksen kuntoon. Sen jälkeen lisäsin rutiiniini erilaisia aktiiveja. Jossain vaiheessa niitä meni ihan liian monta😊 Viimeisenä ja mielestäni tärkeinpänä lisäsin retinoidin. Nyt reilun kahden vuoden jälkeen ihoni näyttää paremmalta kuin 10 vuotta sitten! Kaikki rypyt eivät tietenkään ole kadonneet, mutta juonteet ovat selvästi madaltuneet ja iho on sileämpi. Ihonhoidosta muodostui minulle rakas harrastus (ehkä jopa addiktio😁) , enkä tänä aikana ole luistanut rutiineistani kuin pari hassua kertaa.

    • Miia Ezen

      Wau Karoliina! Ihan huikea tarina siitä kuinka myös ihan pelkällä ihonhoidolla pystyy vaikuttamaan juonteisiin. <3

  • Tiina

    Hyvä ja ajankohtainen blogiaihe, mutta en voi olla ajautumatta sinänsä hieman epäoleelliseen seikkaan eli noihin ihastuttaviin mummokuviin sinusta! Ehkei se ihon ikääntyminen (eri kuin henkinen ikääntyminen) tai ihon ikämuutokset estetiikan näkökulmasta olekaan niin pelottavia 😉
    Hyväntuulensupersöpömummo arvokkaine ryppyineen.

    • Miia Ezen

      Heippa Tiina! No sinäpä sen sanoit ja mun olisikin pitänyt lisätä tämä tähän postaukseen. Meinaan nämä somessa kiertävät vanhuus kuvat ovat ainakin itseeni vaikuttaneet niin, että pidän rypyistä vaan entistä enemmän ja ihan odotan sitä, että miltä näytän itse vanhempana. Olenkin aina ollut sitä mieltä, etten tiedä ulkoisessa kauneudessa mitään muuta niin upeaa kuin aikuisen naisen hyvin hoidettu iho kauniine ryppyineen. <3

  • Katrinelene

    Hyvä juttu, kiitos! Ja tervetuola Tallinnaan kaunistumaan!

    *Mainos poistettu*

  • Poletti

    Pitkälti samaa mieltä. Mitäpä sitä ammattilaisen kokemusta kiistämään. 👍 Mutta itse nostaisin yhdeksi tärkeimmistä kauneustuotteista kasvoille +50 spf aurinkosuojavoiteen. Mikään tuote ei pysty korjaamaan sitä peruuttamatonta vahinkoa, jota me itse aiheutamme iholle auringolla.

    • Miia Ezen

      Heippa Poletti! 😊 Joo, hyvä huomio. Aurinkosuojasta kyllä Kati tuossa puhui, mutta olisin voinut painottaa sitä paremmin. ❤️

  • ROSE

    Erittäin hyvä postaus Miia ja totuudenmukainen ! Itse aloitin säännöllisen ihonhoidon 20-kymppisenä eikä taukoa ole ollut. Nuorena oli rasvoittuva iho ja näppylöitä mutta sain ihoni kuntoon ROC Retinoli voiteella jota ei ole saanut EU-maista enää vuosiin ja se on harmin paikka koska se kävisi nykyään syntyneisiin uurteisiin, lähinnä nasolabiaalit ja suupielten uurteisiin, sen verran tehokas ROC:in voide oli. Pitkään on jo ollut käytössä C-vitamiiniseerumi ja erilaiset happohoidot kuten Manteli- ja glykolihappoa joita voi tehdä kotona ja joskus savinaamion voi laittaa ja itse tykkään eniten valkosavesta joka on vähän hellävaraisempi minusta. Tehokas kosteusvoide on kuitenkin kaikkein tärkein ja hyviä tuotteita ovat Lierac, Filorga ja Vichy eri muodoissa ja nämä auttavat pintaryppyihin ja tehokkaampaan ihonhoitoon seerumit ja tehovoiteet. Testikäytössä oli The Ordinaryn seerumeita mutta eivät iholleni sopineet koska taitavat sisältää huonolaatuisia öljyjä jotka tekivät ihosta rasvaisen ja samean eikä käytön jatkuessa muuttunut mihinkään ! Tiedän että iho voi uusille aineille alussa reagoida näin mutta näen punaista kuin joku tätä tuotemerkkiä kehuu. Aurinko on ihon suurin vihollinen ja siksi en ota aurinkoa ollenkaan kuin ruskettuneet kasvot minua vanhentaa ja ihosta tulee kirjava ( maksaläikät ja pisamat ) vaikka kuinka käyttäisi aurinkosuojaa. Sopivan vaalean värin saa kesälläkin aikaiseksi kevyellä meikillä ! Terve ruokavalio ja hyvä aineenvaihdunta sekä liikunta ja lisäksi vielä 8 tunnin yöunet. Ei stressiä vaan rauhallinen mieli joka on oikeastaan ainoa joka ei aina toteudu !

  • Markit

    Moikka; Luin mielenkiinnolla ihan kolme kertaa, kun ensin jotenkin hotkaisen tekstin ja sisäistääkin pitäisi 😀. Taisin olla n 15v, kun ensimmäisen kosteusvoidepurkin ostin. Sen jälkeen on kaikenlaista tuotetta tullut kokeiltua lähes 46 vuotta. Nyt voin sanoa, että tuotekokeilu on rauhoittunut jo jonkun vuoden, enkä enää hötkyile uusien purkkien perään ( ellei ole tooooosi edullisia).
    Sitten noista rypyistä. Niin paljon on tullut naurettua elämän aikana, että kyllä ne rypyt silmäkulmissa on ja pysyy!😄. Ja suupielet kun pitää ylöspäin, niin eipä ne rypyt haittaa. Stressiä tulee väkisinkin eri elämäntilanteissa, eikä niihin aina voi vaikuttaa, ruokavalioon ja liikuntaan voi.
    Minua ei taida rypyt huolettaa pätkän vertaa, kun ne eivät ole minulle niin kovin tärkeitä. Ihoa on pakko hoitaa, kun on pintakuiva.
    Ai niin, ostinhan Lieracin voiteen tummille silmänalusille. Harmi vaan, kun en muista kuka sitä blogissasi suositteli, olitko se sinä Miia? Tehosta en vielä tiedä, mutta miellyttävä koostumus.
    Tällaisena taviksena en taida juurikaan huomata ihmisten ryppyjä tai ihon kuntoa. Mutta sen kyllä noteeraan, onko hymy huulilla, pilkettä silmissä ja iloinen mieli.
    Ja ammattilaisen tekstiä luen kuitenkin erittäin mielelläni, aina voi oppia uusia asioita tai saada vahvistuksen ajatuksilleen.
    Olet kyllä aikast soma vanhus Miia. Kiitos tästä . ❤

    • Miia Ezen

      Ihana taas Markit! ❤️ Sun elämänasenteesta pitäisi kyllä monen ottaa mallia. En tainnut olla minä, joka suositteli tuota Lieracia. Kosstumushan saattaa muuten monessa tuotteessa olla hyvä, mutta se kiva tuntu saattaa tulla ainesosista, jotka ei taas ihoa hoida ollenkaan. Yleisimpänä esimerkkinä silikoni. Joten kannattaa kurkkia inci-listan puolelle. 😊

      • Markit

        No voi, nyt on luettu ainesosia. On siinä jotain kosmetiikka-alkoholia ja silikonia 🙁. Mutta ei hätää, käytän kuitenkin, tuosta silikonista en tykkää. Enköhän kuitenkin selviä ja opin jotain 😄. Ainesosaluettelo on täynnä vaikeita sanoja ja googlaaminen työlästä. Pitäisi tehdä sellainen lista aineosista, joita oikeasti kannattaa välttää. Onkohan netissä sellainen?

        • Miia Ezen

          Niin listaus on vaan hieman ongelmallinen, koska se riippuu niin paljon missä kohtaa ainesosa on luettelossa eli paljon sitä on. Lisäksi jotkut välttää tiettyjä ainesosia, jotka toiselle saattaa taas olla okei. 😊 Eli mulla ei ole tähän muuta ratkaisua kuin Twistben loistava kurssi, jossa nää kaikki mysteerit selviää. ❤️

  • Kreetta

    Tämä oli niin hyvä postaus. Ennen ostin kalliita anti-age purnukoita,toiveessa ryppyjen häviäminen. No niinhän ei tapahtunut. Olen löytänyt ihan uuden mallin ihon hoitoon. Kiitos Miaa. Aluksi oli Korea kosmetiikka, mutta nyt olen pikkuhiljaa siirtynyt kotimaiseen luonnonkosmetiikka ja iho paljon parempi kuin aikaisemmin. Ryppyjä tulee,mutta hyvällä ihon hoidolla,ehkä niitä voi hidastaa.
    Ehkä meikkaus on kaikkien vaikeinta. Ongelma kuinka ilmeestä saa virkeän ,kun yleensä kasvot näyttävät heti väsyneeltä

    • Miia Ezen

      Oi miten ihana kuulla, että oot saanu ihoa kuntoon ja innostunu vielä suomalaisesta kosmetiikasta. 🥰 Näyttääkö sun kasvot siis väsyneitä, kun oot meikannu? Jos voisin jotenkin auttaa.. 🤔

  • Kreetta

    Hei!
    Tänään oli jo intstassa sulla hyvät esimerkit,miten ei kannata rajata🤣.Luomiväriä jo uskallan levittää ylös asti, mutta kuinka saisi silmän alustaa kirkastettua,kun on jo vähän noita pusseja siellä.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram