Aurinkovoiteesta finnejä?

01.08.2018

Tässä postauksessa keskitytään erityisesti kasvojen ihon suojaamiseen auringolta ja koitetaan tehdä se ilman finnejä. Lomalla käytän kasvoilla korkeaa suojakerrointa, heitän hatun päähän ja isot aurinkolasit nenälle. En halua kasvojeni ihon saavan aurinkoa oikeastaan ollenkaan, koska aurinko vanhentaa ihoa. Auringon ottamisen sijaan käytän kasvoilla Swiss Clinicin itseruskettavia lappusia aina iltaisin.

Lomalla kuitenkin ilmeni ongelmia. Kasvoilleni alkoi nousta finnejä ja mustapäitä tavallista enemmän. Tottakai myös hikoilu ja kuumuus voivat aiheuttaa finnejä, mutta tässä tapaksessa se ei sitä ollut. Kun vaihdoin kasvoille tarkoitetun aurinkovoiteen, niin finnit alkoivat lähteä.

MIKÄ AIHEUTTAA FINNEJÄ?

Tähän tarvitsisi olla hyvä lukemaan inci-listoja, sillä pelkkä ‘oil free’ -merkintä ei välttämättä kerro tukkivatko tuotteen ainesosat ihohuokosia. En ole ainakaan itse nähnyt Suomessa, mutta jos tuotteessa lukee ‘non comedogenic’, niin silloin tuote on suunniteltu niin ettei se tuki ihohuokosia.

Olen huomannut, että kemiallinen aurinkosuoja aiheuttaa itselleni finnejä. Uskoisin näin tapahtuvan kuitenkin helpommin ihmisille, joilla on herkkä tai epäpuhtauksiin taipuva iho. Lomani alussa käytin Lieracin kasvoille tarkoitettua aurinkovoidetta ja muutaman päivän päästä huomasin kasvoilleni muodostuvat pieniä “valkopäitä”. Ihohuokoset olivat selkeästi menneet tukkoon. Tämä oli todella harmi, sillä tuo kyseinen aurinkorasva on aivan ihana. Se sopii loistavasti myös meikin alle ja siitä ei jää rasvaista tunnetta.

MIKÄ IHMEEN FYSIKAALINEN JA KEMIALLINEN SUOJA?

Tavanomaisessa kosmetiikassa on usein kemiallinen aurinkosuoja. Se imeytyy ihoon ja reagoi auringon valon kanssa muuttamalla haitalliset UV-säteet infrapunalämmöksi. Nämä synteettiset aurinkovoiteet voivat siis aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja näppylöitä yhdessä UV-säteilyn kanssa.

Fysikaalinen aurinkosuoja on turvallisin. Sen näkee usein inci-listasta nimillä sinkkioksidi tai titaanioksidi. Ne toimivat iholla peilin tavoin ja kääntävät haitalliset UV-säteet pois iholta. Nämä ainesosat eivät imeydy ihoon.

MISTÄ RATKAISU ONGELMAAN?

Jos iholle tulee finnejä, ärsytystä tai aurinkoihottumaa, niin voide kannattaa vaihtaa fysikaaliseen aurinkosuojaan. Itselläni vartalon suojana toimii loistavasti pitkäaikainen suosikkini Vichyltä vaikka se onkin kemiallinen aurinkosuoja. Kasvojen finnit saivat hyvin nopeasti väistyä, kun otin käyttöön Alga Mariksen kasvoille tarkoitetun aurinkosuojan*. Se tuntuu levittäessä hyvin öljyiseltä, mutta imeytyy hyvin ihoon ja tekee siitä pehmoisen. Tämä aurinkovoide on myös luonnonkosmetiikkaa.

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu.

  • Varpuslintu // Viikarivartti

    Noista kemiallisista aurinkosuojavoiteista on muutakin haittaa: meriveteen joutuessaan ne muun muassa tuhoavat koralliriuttoja ja ymmärtääkseni ne myös lisäävät riskiä sairastua rintasyöpään.

    • Ansku

      Toisaalta sinkki- ja titaanioksidi ei kumpikaan ole biohajoavia, jolloin nekin joidenkin lähteiden mukaan kertyvät vesistöihin. Myönnän kyllä itse käyttäväni niin sinkki- kuin titaanioksidiakin sisältäviä luonnonkosmetiikan aurinkosuojatuotteita, sillä en ole niin aktiivisesti etsinyt tietoa asiasta ja ajattelin naiivisti niiden olevan parempia minulle ja ympäristölle.

      On kuitenkin hankalaa tehdä itsensä ja luonnon kannalta parhaita valintoja, sillä esimerkiksi pelko ihosyövästä ja palamisesta pakottaa (itsekkäästi?) käyttämään aurinkosuojaa mutta monet aurinkosuojista ovat huonoja niin ympäristölle kuin jossain määrin myös omalle terveydellekin. Lisäksi tietoa on niin paljon saatavilla, että kaikkea ei ehdi lukea, jolloin valinnan tekee kuitenkin ”vajaalla” tiedolla. Ja tämä kommenttini on nyt yleistä pohdintaa, ei niinkään valintojen paheksumista. 🙂

  • Johanna

    Hyvä postaus! Itse olen käyttänyt koko kesän Body Shopin aivan ihanaa kasvovoidetta (Skin Defence Multi protection essence), jossa sk50. Se on todella kevyt ja ohut, ei jätä lainkaan öljyistä/rasvaista ihoa ja sopii loistavasti meikin alle. Lisäksi se myös tasoittaa ihon sävyjä eikä finneistä ole tietoakaan . En ole tämän lisäksi tarvinnut juuri muuta aurinkorasvaa kasvoille koko kesänä. Valtava suositus!!

  • Johanna

    Mulla onkin iho kutissut ja tullut pieniä punaisia näppylöitä kesän alussa kun helteet alko ja ajattelin josko auringosta tullut…nythän tuo selvisi!
    Sopiiko miten meikin alle mielestäsi tuo Alga Maris?

  • Mia

    “En ole ainakaan itse nähnyt Suomessa, mutta jos tuotteessa lukee ’non comedogenic’, niin silloin tuote on suunniteltu niin ettei se tuki ihohuokosia.”

    Garnierille on tullut kasvoille tarkoitettu sumute sk50, jota voi laittaa meikin alle ja sitä voi käyttää myös setting sprayn tavoin. Tosin en tiedä onko siinä kemiallinen vai fysikaalinen suoja, mutta tuo non comedogenic teksti siitä löytyy. Se on ollut helppo kantaa käsilaukussa, kun sitä voi suihkia lisää kasvoille ja muuallekin vartalolle. 😊

  • Maria

    Itsellä tuo Algamaris ei sopinut kasvoille lainkaan, sillä sisältää komedogeenisiä ainesosia. Jos ihon on tukkeutuvaa laatua, suosittelen tutustumaan Acnemantraan, johon voit copy-pastea tuotteen incin ja saat sen jälkeen vastauksen sisältääkö tuote komedogeenisiä ainesosia. Mahtava keksintö!

  • Anna

    Alga Mariksen Sävyttävä aurinkovoide kasvoille on mun lemppari. Se tasoittaa ihoa kevyesti, tuoksuu miellyttävän vaniljaiselle ja suojakerroin on ainakin kotimaassa riittävä (SK 30). Itselläni on helposti tukkeutuva iho, mutta tämä ei ole aiheuttanut minulle epäpuhtauksia. Huolellinen puhdistus iltaisin (kaksoispuhdistus!)on kuitenkin must. Pelkkä puhdistusvaahto- tai geeli ei riitä.

  • Piipe

    Kiva, että on tulossa opastusta meikkisiveltimistä ja mihin niitä käytetään. Haluaisin oppia tekemään vähän tasokkaamman meikin ja nyt on vielä vähän hakusessa millä meikkisiveltimellä häivytetään ja millä laitetaan mitäkin. Odotan innolla syksyn postauksia!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram