Twilight zone

04.07.2016

Bled järvi Slovenia

Psst.. Vinkit Slovenian Bledin alueelle löydät postauksen lopusta.

Olen aina ollut huono lukemaan kirjoja. Toivoisin, että olisin siinä parempi ja siksi noin kahdeksan vuotta sitten nappasin käteeni Twilight-kirjasarjan ensimmäisen kirjan (suom. Houkutus) kollegan suosituksesta ja jäin täydellisesti koukkuun. Koukutus yllätti minut täydellisesti ja olenkin siitä lähtien etsinyt samantapaisia kirjoja luettavaksi. Kirjan lukeminen viltin alla lämmintä juomaa nauttien ei ole turhaan romantisoitu asia, koska sitä se on. Tai lomalla altaan reunalla viinilasillista siemaillen ja kirjasta nauttien – kuinka olenkaan aina ollut niin kateellinen ihmisille, jotka pääsevät tällaiseen lomatilaan.

Bled järvi ja kirkko

Ennen Slovenian/Kroatian matkaamme kipitin kiireessä kirjakauppaan ja kysyin, että olisiko mitään kirjaa mikä muistuttaisi Twilight-sarjaa. Myyjä tokaisi siihen: “Ai niin kun sellaisia nuorten aikuisten kirjoja?” Joskus harvoin punastun ja tämä taisi korkata tämän vuoden punastumiskerrat. Joo, ikiteini ilmoittautuu.

Sain käteeni Rainbow Rowellin kirjan nimeltään Eleanor & Park. Kirja lojuu juurikin tällä hetkellä tietokoneeni vieressä ja kurkkasin, että olen sivulla 18! Aion kaikesta huolimatta rämpiä tämän kirjan läpi, koska kirjakaupan myyjä tuntui todella tietävän, mistä puhuu.

Maisemat Slap Savica

Olen vain ollut niin ylpeä, että olen saanut kahlattua yhden kokonaisen kirjasarjan läpi ja vielä kaksi kertaa. Tänään jopa latasin äänikirjan ja senkin Twilight-sarjasta. Halusin nimittäin kokeilla miltä äänikirjojen kuuntelu tuntuu ja halusin tehdä sen tutun kirjan kera. Pääsin kyllä kirjan tunnelmaan, mutta eri tavalla. Oli outoa tehdä ruokaa ja harjata koiraa samaan aikaan, kun “luin”. Multitasking – that’s me!

Slap Savica vesiputous

En tiedä oletteko lukeneet Twilight-sarjaa, mutta todella suosittelen sitä aivan kaiken ikäisille. En tunne ketään, joka ei olisi kirjoista pitänyt. Tai voi olla, että kaikki tuntemani ihmiset ovat aivan samanlaisia ikiteinejä kuin minä.

Slovenian kauniit maisemat kuitenkin toivat Twilight-kirjat mieleen, josta ystäväni Tia oli samaa mieltä. Vihreät metsät, pauhuvat kosket ja viekkaasti vuorien ympärillä pyörivät pilvet, jotka muistuttivat välillä olemassaolostaan muutamalla sadepisaralla. Twilightin vampyyreitä ei kuitenkaan osunut kohdalle, joka tietenkin harmitti tällaista Team Edward -tyyppiä (Sarjan fanit ymmärtänee). Onneksi vastaan käveli ihan oiva annos silmänruokaa oikeiden slovenialaisten ihmisten hahmoissa.

Vintgar Gorge Vintgar rotko

***

Reissuvinkit Slovenian Blediin:

– Asuimme pienessä B&B Terezassa, jossa omistaja isoäiti syötti meidät joka aamu niin täyteen, että vyöryimme päivän luontoaktiviteetteihin. Lämmin suositus. Huikeaa vieraanvaraisuutta!

– Bled-järven voi kiertää ympäri kävellen, mutta pyörällä pääsee nopeammin. Pyörän vuokraus maksoi yhden euron per tunti keskustasta löytyvästä ostoskeskuksesta.

– Vintgarin rotkolle pääsee helposti myös pyörällä (tai miksei myös autolla). Bledin keskustasta sinne polkee lievää ylämäkeä kolmen kilometrin mittaisen matkan. Vintgarin rotkot ovat ehdoton luontonähtävyys tällä alueella. Upea paikka! Postauksen viisi viimeisintä kuvaa ovat Vintgarilta.

– Bohinj-järvi on Bled-järven kaltainen paikka, jonne pääsee autolla tai bussilla. Paikka on huomattavasti rauhallisempi vaikkei Bledin kylä nyt mikään bilettäjien suosikki olekaan. Bohinj-järven lähellä on myös Slap Savican vesiputous, jonne pääsee tekemällä “pienen” satojen askelten rapputreenin. Maisemat ovat sieltä upeat. Postauksen kolmas ja neljäs kuva on sieltä. Vesiputous ei sinänsä ole mikään järisyttävä – ainakaan upean Plitvicen kanssallispuiston nähtyämme.

– Ystäväni suosittelivat koskenlaskuretkeä, koska se on kuulemma ihan huikea. Nynnynä, vesipelkoisena ja flunssaa tekosyynä käyttäen päätin jättää tämän välistä.

20160614_144953 20160614_145113 20160614_144712

  • Sara|Sara's Fab Life

    Ihania kuvia! Oon haaveillu noista maisemista sen jälkeen kun käytiin koulun kanssa Ljubljana/Piran/Planica alueilla ja tuota sun kuvien ihania maisemia olen vaan pinterestissä toistaseksi ihaillut. Oon tavallaan aina ollut nuorten fantasia kirjojen ystävä, mutta viimeaikoina ne eivät ole enään ihan niin hyvin iskenyt. Liekö syynä se, että olen ruvennut pikkuhiljaa lukemaan myös aikuisempia kirjoja? Ite tykästyin hirveesti “Tarkoitettu” trilogiaan, vaikka ei ihan twilightin tyyppinen, vaan ennemmän Nälkäpeliä (joka myöskin suosittelen lukemaan). Mulla on hyllyt täynnä lukemattomia kirjoja ja olisi monta mitä pitäisi vielä ostaa, mutta oon ollu vuoden vähän jäänyt se lukeminen vaikka olen muuten aika kova lukemaan ja kirjojen suhteen olen perfektionisti ulkonäön suhteen.
    (btw. Team Jackob xD)

    • Miia Ezen

      Heippa Sara! 🙂 Kiitos superpaljon kirjasuosituksesta! Nälkäpelikirjat oon itseasiassa lukenut ja niistäkin tykkäsin. Käsittääkseni ne on tehty alunperin elukuvakäsikirjoituksiksi ja siksi ne muistuttavat lähestulkoon identtisesti siitä tehtyjä elokuvia. Tämä onkin hyvin mielenkiintoista, koska yleensä kirjoissa on niin paljon kaikkea muuta kuin mitä elokuviin mahtuu. Tsekkaan ehdottomasti tuon Tarkoitettu-trilogian. Vai team Jacob.. 😉 hihi

  • Tiia

    Jos “nuorten aikuisten” kirjat kiinnostaa niin John Greenillä on ihan huippuja kirjoja. Jaksaa aikuinenkin hyvin lukea. Esimerkiksi Tähtiin kirjoitettu virhe, Teoria Katherinesta ja Arvoitus nimeltä Margo ovat todella hyviä. Sitten myös David Nichollsilla on ihanan romanttisia kirjoja, ne tosin taidetaan laskea ihan aikuisten kategoriaan. 😀 Sinä päivänä, Yhtä matkaa, Kaikki peliin ja Varamies on kaikki jees. Sitä en tosin osaa arvioida kuinka paljon Twilightilla ja näillä on yhteistä, mutta nuo ovat kuitenkin kaikki suht helppolukuisia, mutta erittäin viihdyttäviä kirjoja, joihin jaksaa keskittyä. Varsinkin tuo Sinä päivänä on ihan yksi omista lemppareistani!

    Toivottavasti löydät mieluisia kirjoja ja ehkä vähitellen se lukuharrastus alkaa tuntua yhtä luonnollisemmalta. 🙂 Pienestä se lähtee!

    • Miia Ezen

      Heippa Tiia! Kiitos älyttömästi suosituksista! 🙂 Onko muuten tuo “Tähtiin kirjoitettu virhe” tehty myös elokuvaksi? Muistelisin, että oon katsonut siitä ainakin jonkun osan, mutta jäänyt kesken. Joo eiköhän se lukuharrastus siitä lähde liikkeelle, kun aloittaa näistä vähän helpommista. 😀

      • Tiia

        On joo leffana myös tuo! 🙂 Ja itse asiassa myös Arvoitus nimeltä Margo on leffana ilmestynyt. David Nichollsin kirjasta Sinä päivänä on myös tullut leffa. 🙂

  • annnni

    Täällä kans yksi twilight kirjojen fani !
    Itse luin juuri nuo 50 shades of greys – kirjat läpi ja voisin niitä suositella twilight kirjojen jälkeen. Kun itsekkin yrittänyt löytää jotain vastaavaa nuorten romantiikkahömppää tilalle, niin tuo kirjasarja kolahti minulle ! Se on ehkä jopa parempi, kun on vähän enemmän aikuisille suunnattu se kirja 😀 Ja se elokuva on tosi surkea verrattuna kirjaan !

    • Miia Ezen

      Heippa annnni! 🙂 Itseasiassa kävin jopa ostamassa Fifty Shades of Gray – kirjan ja luin sitä hyvän matkaa, kunnes se ei vaan enää uponnut. Taidan luovuttaa liian helposti! Tuosta elokuvasta olen kyllä tysin samaa mieltä, että se oli surkea. Kirjalle pitää antaa vielä uusi mahdollisuus. 🙂

  • Kristiina

    Moikka Miia! Mä pidän myös näistä nuorten aikuisten kirjoista. Joskus hävettää, kun ne ovat kirjastossa lasten/nuorten puolella 😀 Mutta mitäs sitten, olen 30 ja näin ollen liian vanha tuntemaan häpeää enää mistään 🙂 Tässä on tullut sulle (ja mulle kans) hyviä lukuvinkkejä, mutta vielä haluaisin suositella After-kirjasarjaa. Siinä taisi muistaakseni olla ainakin 3 osaa. Ei kannata tosin lukea kaikkia putkeen, ettei ala kyllästyttää.

    • Miia Ezen

      Hih! Tuo on kyllä totta, että enää ei niin tunne häpeää mistään. On se niin ihanaa, kun uskaltaa vaan olla oma itsensä. Kirjoista vähän vain punastuin – se on niin oman mukavuus alueen ulkopuolista asiaa. 🙂 Kiitos ihanasta vinkistä! Lisään tämän listalle ja totta, että tässä on tullut niin paljon hyviä vinkkejä!

  • Johanna

    Moikka Miia! Luulen, että voisit tykätä myös noista Outlander kirjoista!

    • Miia Ezen

      Ihanaa! Nyt on monta kirjasarjaa luettavana. Veikkaan, että te tiedätte mistä pidän. Täällä juuri kirjoittelen ylös kaikkia ideoita. 🙂 Nöyrin kiitos! <3

  • Diana

    Reissunne näyttää ja kuulostaa upealta! Huokailen vaan noille kuville. Ihanaa! <3 On kyllä niin upealta vaikuttava reissu, että olisi kiva kuulla vieläkin lisää täsmätietoa kokeneemmalta reissaajalta… Mistä varasitte? Mitä varasitte? Mitä suunnilleen mikäkin maksoi? Miten reittinne kulki? Jne. Eli ns. Upee reissu for dummies -selostus! 😉 🙂

    • Miia Ezen

      Onpa hyvä idea! Hih, upee reissu for dummies. 😀 Nämä omatoimireissut on mullakin yleensä aina sen mukaan, mitä joku tuttu suosittelee. Varsinkin, kun haluan mahdollisimman hienon reissun. Tämäkin Slovenia-osuus oli hyvän ystäväni ja yhden kollegani kokeilema paikka.

  • Ida

    Täälläkin yksi team Edward -tyyppi 😀

  • Katsu

    Harry Potter fani 4ever ilmottautuu, jos ne olet onnistunut missaamaan niin lue ihmeessä läpi !

    • Miia Ezen

      Heippa Katsu! Näissäkin kirjoissa oon onnistunu lukemaan ensimmäistä kirjaa vähän matkaa. Tämäkin kirjasarja on siis edelleen haaveissa lukea. 🙂

  • Ansku

    Jos innostut dekkareista, niin suosittelen ruotsalaisen Mari Jungstedtin teoksia. Tosi koukuttavia, helppolukuisia ja jännittäviä! Niin ikään norjalaiselta Anna Holtilta dekkari Kasvoton tuomio luettavana ja on ihan huippu ja ajankohtainen teemakin! Suosittelen! ?

    • Miia Ezen

      Heippa Ansku! Helppolukuisuus on avainsana tähän alkutaipaleelle. Koulussakin skippasin kaikki pakolliset teokset jotenkin ihmeenkaupalla ja aina pääsin kursseista läpi. Lisään nämäkin sun vinkit listalle. 🙂 Kunhan saan ensin tuon yhden kirjan tuosta pöydältä luettua. 😀

  • Hhanna

    Siis eikä miten ihania kuvia tässä postauksessa oikein on! Matkakuume sen kuin kasvaa ja nyt tuli juuri vahva tunne, että kohde voisi hyvinkin olla Slovenia.

    Itsekin rakastan edelleen Twilight-sarjaa ja olisin niiiin onnellinen jos jonkun yhtä koukuttavan kirja-sarjan löytäisin. Vaikka luenkin paljon, ei mikään kirja oli vetänyt minua puoleensa yhtä paljon kuin Twilight. Joten ikinuori ilmoittautuu! 😀

  • Susanna

    Huh miten upeita kuvia ja maisemia! Mulla nousi kyllä karvat pystyyn tuosta kuvasta missä hyppäät ilmaan tuolla puisella kävelysillalla! Apua! En olisi ehkä itse uskaltanut kävellä edes tuollaisella, heh!

  • Team Edward

    Moikka!
    Olen itse myös aina ollut huono lukemaan kirjoja, kunnes teininä olin Harry Potter elokuvien fani ja lopulta aloin lukemaan kirjasarjaa ja olin täysin koukussa! (Aiheesta poiketen oli mahtava kokemus fanina käydä Lontoossa HP studiolla!) Harry Potterit luettu lukuisia kertoja läpi, ja niiden jälkeen ainoastaan juurikin Twilightit (team Edward) sekä Fifty shades of Grey ovat pystyneet samaan kuin HP:t. Nyt olen lukenut Did I mention I love you ja Did I mention I miss you, heinäkuun lopussa ilmestyy vielä kolmas Did I mention I want you. Nämä ovat myös olleet hyviä, mutta en tiedä ovatko sinulle liian “teinejä” 🙂 mulla ikää 22 vuotta. Mutta kaikkia voin suositella ainakin yrittämään lukemaan! 😀

  • Neea

    Hei, olipa kiva lukea tästä kohteesta ja saada uusia vinkkejä matkailuun. Luonto vaikuttaa siellä kerrassaan upealta, joten varmaan pakko päästä tuonne joskus käymään 🙂 Hyvää kesän jatkoa!

  • Vuokko

    Ikiteini täällä myös. Twilightit koukutti tosi pahasti. Meidän poika täyttää parin viikon päästä 6v. Hän on Edward 🙂 Tosin, britti-isän valitsema nimi ja pohjautuu Edward I Longshanksiin ja on suvussa kulkenut nimi. Kaverit tosin kiusas, että kuitenkin pohjautuu vampyyriin 😉
    Joku toinenkin ehdotti Outlander-sarjaa. Suosittelen kovasti! Ne on tiiliskiven paksuisia, mutta helposti luettavia.
    Team Edward!!!

    • Miia Ezen

      Ooh! Onpa ihana nimi teidän pojalla ihan muutenkin, vaikka onkin Twilightissa. 🙂 Mun oli nyt vihdoin mentävä tutkimaan noita Outlander-kirjoja ja tarina kuulosti ainakin mielenkiintoiselle. Pitää miettiä uskaltautuisinko ostamaa e-kirjana vai marssinko mielummin kirjakauppaan. Ja ihanaa, jos on tiiliskiven paksuisia. Niin otti päähän, kun Twilight kirjat loppu kesken. 😉 No sä ootkin sitten ihan todellinen Team Edward kahdessa eri mielessä! <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram