Matkasuunnitelmia vol. 1 – Islanti

07.04.2015

Juominen ja jopa matkustelu voi aiheuttaa krapulaa. Matkustelukrapulalla tarkoitan liiallista matkustelua – en reissussa aiheutettua alkoholikrapulaa. Kärsin nimittäin tovin tästä oudosta matkadarrasta ja luulin etten enää oikein innostu mistään paikasta. Kohde piti olla kokoajan hienompi ja mikään ei tuntunut riittävän. Huh mitä ensimmäisen maailman ongelmia.

Nyt olen pitkästä aikaa innoissani reissustamme Islantiin ensi kesäkuussa – mikä erilainen kohde! En ole kovinkaan paljon harrastanut luontomatkailua, joten tähän on hyvä ottaa pehmeälasku Islannista. Tietenkin turvallisesti maasturin kyydistä käsin. Ehkä sitä joskus vielä vaikka innostuisi vaeltamaan. Hih, sen kun näkisi!

Olin hukkua tieto-  ja luontonähtävyystulvaan, kun aloin tutustumaan tähän kiehtovaan maahan. En ole ikinä kohdannut tätä minkään maan kohdalla. Islanti on niin suuri ettei sitä oikein rauhassa kerkeä kiertämään kuudessa päivässä, joten googlen uumenissa rämmittyäni sain vihdoin jotain selkoa matkasuunnitelmaan ja tässä meidän Etelä-Islannin kierros:

  • Heti saavuttuamme maahan haemme vuokra-auton, jonka otimme keskihintaisesta paikasta. Kuka haluaa jäädä halpis auton kanssa pulaan keskelle ei mitään?! Auto on myös kunnon maasturi, jotta pääsemme ajelemaan myös mahdollisesti off-roadille. Halpis autoja saa paikasta nimeltään Sad Cars, joka on halvin ja autot melko vanhoja. Meidän automme on paikasta nimeltään Nordic Car Rental, mutta vain hitusen kalliimpi. Auton vuokraus kuudelle päivälle kunnon vakuutuksin ja “tuhka-turvalla” (jota monessa blogissa suositeltiin) 507 euroa (auts!).
  • Sitten suuntaamme heti Keflavikin lentokentän lähellä sijaitsevaan Blue Lagooniin! Wohooo! Illaksi hotellille Reykjavikiin. Hotellin nappasimme taas edullisesti käyttämällä jokeripokeripoks Hotwire.com -palvelua. Hotellit olivat koko maassa jo melko täynnä, joten kesälle suosittelen varaamaan jo mieluiten yli 4 kuukautta aikaisemmin. Meidän hotelli kolmeksi yöksi Reykjavikin keskustan laidalla maksoi 321 euroa.

Sininen laguuniTästä alkaa meidän loma!

  • Reykjavikissa juhlimme Islannin itsenäisyyspäivää ja kierrämme autolla kuuluisan Golden Circle -kierroksen ihmetellen geysireitä, luonnonpuistoja ja vesiputouksia. Linkissä myös hyvä kartta, josta näkee kaikki tärkeimmät nähtävyydet.
  • Ajattelimme myös ottaa TÄMÄN paikallisen tytön Reykjavikin kävelykierroksen. Hänen sivuiltaan löytyy paljon hyödyllistä tietoa ja ideoita Islantiin matkaavalle.
  • Neljäntenä päivänä lähdemme ajamaan kohti itää noin 450 kilometrin verran. Matkan varrella pysähdymme ihmettelemään huikeita vesiputouksia ja mustaa rantaa. Suuntana on majapaikkaamme pienessä 120 asukin kylässä nimeltään Kirkjubaejarklaustur. TÄSSÄ majapaikkamme, joka maksoi kahdelta yöltä 342 euroa (vielä suurempi auts!)

Gljúfrárfoss vesiputousUpeita vesiputouksia matkan varrella itään. Tämä kyseinen Gljúfrárfoss vesiputous on yksi niistä hieman tuntemattomimmista. Kuva täältä.

Lentokone DC 3 SólheimasandurÄärirajoille! Kyllähän lentokonefriikin ja Cheek-fanien pitää päästä pällistelemään tätä konetta, joka löytyy matkan varrella kohti itää ajaessa. Kuka tietää miten Cheek liittyy tähän asiaan? Kuva täältä.

Auringonnousu ReynisdrangarillaAuringonnousu Reynisdrangarilla. Tämäkin paikka reittimme varrella. Tällä rannalla pääsee myös ratsastamaan Islannin hevosilla. Kuva täältä.

  • Vietämme kaksi yötä idässä ja teemme retken Jökulsárlón-jäätikölle ja ehkäpä uskaltaudumme Islannin hevosen kyytiin. Olli jopa suostui tähän aktiviteettiin. Jippii!
  • Kahden yön jälkeen ajamme takaisin rauhakseen kohti Keflavikin kenttää ja rentoudumme mahdollisesti vielä kerran Blue Lagoonissa. Yön olemme lentokenttähotellissa ja aamulla suuntaamme takaisin Suomeen.

Jökulsárlón veneretkiVeneretki näissä Jökulsárlónin maisemissa. Kuva täältä.

MUTTA MINÄ HALUAN!

Kun etsin tietoa Islannista törmäsin tähän mökkiin, joka sijaitsee Akureyrissä Pohjois-Islannissa. Olisin niin kovasti halunnut päästä tänne rentoutumaan poreammeeseen ja grillailemaan ihania herkkuja, mutta aika ei antanut periksi. Jos siis teet Islannin kierroksen, niin tee minulle palvelus ja majoitu TÄSSÄ paikassa. Noin 100 euroa yö.

Upea mökki IslannissaEikö ole ihan huikea!?

VINKIT:

  • Suorat lennot Icelandairilla kekkasin taas vaihteeksi Lentodiilit-sivuston kautta ja ne maksoivat ainoastaan 220 euroa per pää.
  • Jos sinulla on vähän enemmän aikaa Islannissa, suosittelen kurkkamaan TÄMÄN bloggaajan Islannin kierroksen.
  • Varaa ajoissa. Meidänkin kohdallamme kaikki mökkimajoitukset olivat jo täynnä, vaikka varasimme kolme kuukautta ennen matkaa. Tyydyimme hotelleihin.
  • Maria

    Hieno reissu varmasti tulossa! Itse vietin yhden kesän Akyreyrissä joskus 90-luvulla. Se mitä reissattiin, reissattiin teltoilla. 🙂 Vettä satoi ihan joka päivä sen kesän aikana – toisaalta samana päivänä saattoi paistaa aurinkokin ja yleensä paistoikin. +15 asteessa paikalliset oli jo shortseissa.

    • Miia

      Tuota juuri mietinkin, että minkäköhänlaiseen keliin siellä saa varautua. Ite oon sellanen vilukissa, että hui +15 ja shortsit! :O

  • Johanna

    Itse olen rakastunut Islantiin. En enää löydä mistään matkakohteesta, yhtä ihanaa tunnetta kuin tuolta! Olimme siellä pääsiäisen aikaan ja Islannissa oli jo ihanaa kevään tuntua ja idyllistä pohjoismaisuutta. Kaikista parasta maassa on se, että kaiken nähtävyyden antaa luonto. Minun on pakko päästä tuonne vielä uudestaan <3

    • Miia

      Odotan kokoajan vain enemmän matkaa, kun kuulen näitä kommentteja. Näyttää olevan aika spesiaalikohde. 🙂

  • heidi

    Ihana päästä lukemaan Islannista! Oon haaveillut matkasta sinne jo pitkään!

    • Miia

      Toivotaan, että Icelandair pitää myös jatkossakin lippujensa hinnat alhaalla niin pääset sinäkin edullisesti paikan päälle. 🙂 Toisaalta pääseehän sinne muitakin reittejä. Esim. NOrwegianilla Oslon kautta.

  • Katinka

    Suosittelen käymään Jökulsárlónilla, jos vain aikaa liikenee. Me käytiin siellä kolme vuotta sitten mennen tullen, kun ajettiin Höfniin Reykjavikista.

    • Miia

      Kiva kuulla että on hyvä paikka. Sinne olisi tarkoitus suunnata. 🙂

  • Annn

    Voi ihana Islanti! 🙂 Sinne pitää kanssa joskus päästä! Miten te päädyitte valkkaamaan juuri Islannin? Itse tulin tänään Roomasta. Aiemmin sulle kirjottelinkin, että pääsiäisenä meinasin reissuun.. Tulikin lähdettyä sit aika äkkilähdöllä sinne Roomaan:)

    • Miia

      Joo muistan! 🙂 Oliko ihana reissu? Islanti valikoitui varmasti vain sen vuoksi, että lennot olivat niin halpoja. Ihan extempore ne siis ostettiin ja vasta jälkikäteen alettiin miettimään, että mitäs siellä Islannissa siis onkaan. 🙂

      • Annn

        Oli joo! 🙂 Paljon nähtävää ja paljon kävelya. Jalat kipeinä ja vieläkin univelkaa:D Onneksi näki vähän aurinkoakin! Pakko käydä kohta jo miettimään seuraavaa reissua, on se matkustaminen vaan niin kivaa ja avartavaa. Vaikka yksinkin:)

        • Miia

          Se on kyllä totta, että mitä enemmän matkustaa sitä enemmän sitä haluaa lisää. Muistahan nyt siis levätä loman jälkeen. 🙂

  • Henni

    Moikka! Ootte valinnu ihan sairaan mageen kohteen

    • Miia

      Heips Henni! Ihan huisia kuulla tätä näin monelta. 😀 Nyt alkaa jo tosissaan jännittää.

  • Maarit Johanna

    Jee tätä postausta onkin odoteltu! Näytän kyllä peukkua suunnitelmalle, oikein loistavat valinnat viikon reissuun. Ympäriajo olisi ehkä tuohon aikaan ollut jo ahnehdintaa, mutta nyt kerkeätte vaikka mitä.
    Ajettiin tuon Fosshotel Nuparin ohi matkalla Vatnajökullille ja se näyttää ympäristöineen ihan kuin joltain avaruusasemalta 😀 Mutta maisemat muutenkin on välillä kuin toiselta planeetalta, siihen täytyy vain yrittää tottua 😉
    Blue Lagoon on kyllä aivan ihana, mutta se on huippukallis. Suosittelen ehdottomasti siellä etelässä kokeilemaan niitä paikallisia pieniä kuumia kylpyjä. Hintaa pari euroa, mutta elämyksenä aivan mieletön. Ja vakuutan että saatte niistä paikallisista kylvyistä samat vibat kuin tuosta Akureyrin mökistä 🙂 Ei vitsi että ootan teidän reissupostauksia jo innolla!

    • Miia

      Ihanaa kuulla sulta, että reissusuunnitelma on hyvä, kun tiedät maasta. Toivotaan, että löydetään etelässä niitä pieniä paikallisia kuumia kylpyjä. En ainakaan paljon niitä nähnyt, kun olen googletellut alueesta. Hauska, että olette nähneet meidän hotellin matkalla ja kyllä se on melko erikoisen näköinen hotelli.

  • Tuija

    Islanti kuulostaa kyllä ihanan erilaiselta. Ei oo sellainen perus turistirysä!

    • Miia

      Totta! Erilainen loma. 🙂

  • hennamaria.j

    Hei, kannattaa lukea juuri ilmestynyt kirja Islantilainen voittaa aina (Satu Rämö), se on hauska ja informatiivinen. Pääsee hyvin sisään islantilaisiin ilmiöihin asiantuntevasta suomalaisnäkökulmasta.
    Ottakaa tosi lämmintä vaatetta mukaan. Suosittelen ihan villakalsarimeininkiä ym, ettei esim ihanaan rantaan tutustuminen jää auton ikkunasta tuijotteluun tuulen takia. Reykjavikissäkin merituuli on ihan hullun jäinen verrattuna esim Helsinkiin. Pipot ja käsineet mukaan. Vaikka mittari näyttäisi sen +10 tai jopa enemmän, tekee tuuli olosuhteista jäätävän.

    • Miia

      Hyvä kun vinkkasit! Mä kun oon sellanen vilukissa. 😀 Taidan hilpasta akateemiseen huomenna. Kuulostaa mielenkiintoselta tuo kirja. 🙂

  • aama

    Moikka miia! Oon lähdössä ensikuussa turkkiin lomalle ja mulla on ihan hirveä lentopelko. Nään painajaisia siitä miten kone tipahtaa alas mereen ja kaikki pimenee. Toivoisim apua joten voisitko kertoa miten turvallista konella on lentää yms? Olette ihana pari ❤ voisitko joskus pyytää ollilta postausta tai vaikka yhteistä videota :-)?

    • Miia

      Voi sua! En oikein tiedä miten osaisin auttaa. Lentäminenhän tosiaan on kaikkein turvallisin tapa matkustaa. Tietenkin silloin, jos jotain tapahtuu, media kirjoittaa siitä kyllästymiseen asti. Jos kaikki auto-onnettomuudet raportoitaisiin mediassa, ei sinne muuta mahtuisi -koskaan. Kyllä se lentäminen on niin turvallista. Itse olen lentänyt vuodesta 2006 työkseni ja ikinä ei ole mitään tapahtunut lukuunottamatta ihmisten sairaskohtauksia. Otat vaikka kivaa musiikkia korville ja lempparikirjan luettavaksi. Sanot vielä lentoemännille, että pelkäät paljon. Hekin silloin saattavat tulla ajan salliessa juttelemaan ja olo varmasti helpottuu vähän. Nyt keskityt vaan ihanaan lomaan ja mitä kaikkea ihanaa siellä kohteessa teetkään. 🙂

      Olenkin muuten suunnitellut, että Ollista voisi tehdä jonkin postauksen. Miksei vaikka videon muodossa. 🙂 Hyvä idea!

  • Anna E.

    Islanti on äärettömän kaunis ja kiehtova paikka. Onnea hienolle matkavalinnalle!!! 🙂
    Itse kävin häämatkalla siellä ja ehdottomasti on päästävä uudelleen. Lämmintä vaatetta kannattaa pakata mukaan ja kameraan suuri muistikortti. 😉
    Ihanaa matkaa!!!

    • Miia

      Oih! Häämatkalla! 😀 Olen kyllä niin hämmentynyt kuinka kaikki kehuvat tätä maata. Jännityksellä odotan reissua! 🙂

  • Anu

    Islanti on aivan upea matkakohde! Olimme siellä viisi päivää viime syksynä, vettä satoi lähes joka päivä, mutta aurinkokin paistoi välillä. Ne sateenkaaret on sitten mahtavia! Luonnonnähtävyydet, joita ei voi unohtaa koskaan. Mihinkään paikkaan en ole sydäntäni menettänyt samalla tavoin kuin Islantiin. Sinne on PAKKO päästä uudelleen, joskus kesällä 😉

    • Miia

      Onpa ihana kuulla, että kohde on noin upea. Viihtyy jopa sateella. Kyllä alkaa jo hieman jännittää. 🙂

      • Marko - Anun aviomies

        Islanti on kyllä antoisa maa. Useimmat nähtävyydet ovat matkan päässä. Seuraavan kerran kun me käymme siellä, vuokraamme kunnon auton ja lähdemme tutkimaan =) Voisin heitellä muutamia vinkkejä, mitä muutkin ovat jo heitelleet.
        Vaatteita tosiaan kannattaa pakata melko kattava setti mukaan, ehkä painopiste enemmän lämpöisemmän puolella. Kesällä siellä on varmaankin lämpöisempää kuin syksyllä, jolloin me siellä olimme (pipot, hanskat, kaulahuivi, veden- ja tuulenpitävät vaatteet…). Tosin jos siellä on aurinkoista ja lämmintä, niin kyllä siellä sitten on myös lämmin. Tosin sieltä voi (kannattaa) ostaa muhkea paikallinen villapusero matkamuistoksi (20000 – 25000 rahaa/kappale). Hyvät ja tukevat jalkineet, jos aiotte seikkailla. Rahaa ei kannata ihan kauheasti ottaa käteisenä mukaan, vaan varautua kortin käyttöön. Sikäläisen rahan kurssi on sellainen, että teillä on repullinen seteleitä mukana ja saatte kupin kahvia 😀 Islantilaiset eivät juurikaan käytä itse käteistä, ihan käytännön syistä. Ja se kamera. Hyvä kamera, reilu muistikortti ja paljon vara-akkuja/laturi =) Eikä pahitteeksi olisi joku vedensuojus kameralle, ellei se muuten ole vedenpitävä, koska vettä siellä sataa joka viides minuutti, joiden välillä on hellettä. Ellei vettä sada, sitä lentää jostain luonnosta =) Vedestä puheen ollen, paikalliseen kuumaan veteen kyllä tottuu 😉 Siellä käyneet kyllä tietävät! Vettä voi raanasta juoda, mutta sen on oltava täysin kylmää.

        Olimme siellä aktiivisesti vain neljä päivää ja kyllä se sielun vei =) Ehkä siitä jotain kertoo, että paluulennolla Anu itki ikävää <3

        Oikein antoisaa matkaa!!!

        • Miia

          Nyt kyllä odotan reissua vielä enemmän. Täältä työreissusta kännykästä tähän vastailen.

          Kiitos todella hyödyllisistä neuvoista. Olenpas nyt tyytyväinen, että autokin on jo reissuun vuokrattu. Vaatteita varaan siis hyvin matkaan. Onneksi ainakin sonyn action kamerassa on veden kestävä suoja. 🙂

  • Hanne

    Moikka!

    Terveisiä Islannista! Mulla olis pari suositusta jos vielä luet näiden vanhojen postausten kommentteja. Tuli vain tämä teidän matka mieleen kun mietin, että haluaisin jakaa nämä löydöt jollekin, joka niitä voisi hyödyntää 🙂

    Pysähtykää Golden Circlen aikana Thingvellirin ja Geysirin välillä sijaisevalle Laugarvatnille ja menkää Fontana nimiseen pikkukylpylään polskimaan. Paikalla tarjoillaan myös erittäin herkullinen ja islantilaisittain edullinen lounasbuffet (klo 14 asti) joka kannattaa ehdottomasti syödä 🙂 Erikoisuutena mm. maansisällä paistunut ruisleipä. Nam!

    Toinen kulinaari vinkki on Reykjavikissa (Rauðarárstígur 27-29)
    sijaitseva ravintola Resto,(http://www.resto.is). Ainakin camembert turska ja chorizo baccalao olivat uskomattoman hyviä!

    Kivaa matkaa! Ootte valinneet hienon kohteen.

    • Miia

      Kiitos tuhannesti Hanne! Näitä vinkkejä oonkin kaivannut. 🙂

  • Kee

    Hei. Osaisitko antaa vinkkiä mahdollisista mäkkimajoituksista, jos talvella lähtisi matkaan? tai kannattaako talvella lähteä matkaan?

    • Miia

      Moikka! Olen kuullut, että Islanti on talvellakin hieno. Itselläni ei ole kokemusta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että tiet ovat talvella huonommasas kunnossa ja tuuli vielä kovempi. Kannattaa siis vuokrata kunnon maasturi. Pienillä autoilla ei ole silloin teille asiaa. Tätä (http://www.farmholidays.is/accommodation/detail/706/ytri-vik) mökkimajoitusta Pohjois-Islannissa suositeltiin yhdessä ulkomaalaisessa blogissa. Kyseisiltä sivuilta löytyy paljon muitakin mökkimajoitus vaihtoehtoja. Muistakaa varata ajoissa, nimittäin mekin olisimme halunneet mökin, mutta ne olivat kaikki jo menneet, vaikka varailimme 4 kuukautta etukäteen. Ihanaa matkaa! 🙂

  • Anonymous

    Hei!
    Bongasin tämän postauksen, kun suunnittelin Islannin matkaa. Meillä matka varattuna maahan heinäkuun alussa. Minkälaiset tiet tuolla Islannissa on? Pärjääkö tavallisella autolla vai pitääkö olla maasturi. Vielä mietinnässä otetaanko osaksi matkaa valmiita kierrosmatkoja, ja osaksi vuokrattaisiin auto.

    • Miia Ezen

      Heippa! Suosittelen kyllä vuokraamaan oman auton koko reissuksi. Esim. Golden circlen ryhmämatkat tehdään kaikki samoihin aikoihin ja silloin porukkaa nähtävyyksissä on kuin pipossa. Me lähdettiin liikkeella vasta klo 12 aikaa ja tultiin iltamyöhällä takaisin. Valoisaahan on ympäri vuorokauden niin oli ihanaa olla kansallispuistoss ilta-aurongon aikaan, kun muita ihmisiä ei näkynyt ollenkaan. Kierrettiin myös golden circle tarkoituksella väärin päin. ? Ja tuuli on siellä melko kova. Lisäksi ei koskaan tiedä mihin kuntoon tiet on menneet. Kannattaa ottaa hyvät vakuutukset autolle ja suosittelen maasturia. ? Ihanaa reissua! Islanti on ehdottomasti yksi upeimmista paikoista mitä oon nähnyt. ❤

      • Anonymous

        Kiitos tosi paljon blogisi Islanti vinkeistä. Islannin reissu tehty, ja tavallisella autolla pärjättiin. Oli kyllä uskomattoman kaunis maa. Mieli hiljentyi maisemia katsellessa, ja tuli tunne, että tuonne on päästävä vielä uudestaan…!Pohjois-Islanti jäi vielä näkemättä.
        P.S. Testattiin myös tuota sun mainostamaa kasvisruoka paikkaa Islanissa, ja ruoka oli todella hyvää.

        • Miia Ezen

          Heippa! Onpa ihana kuulla, että vinkeistä oli apua. <3 Itsekin haluan tuonne Pohjois-Islantiin ehdottomasti. Aivan uskomaton maa!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram