Yölento Thaimaahan lentoemännän silmin

03.04.2013

Lomalento Thaimaan Phukettiin lähtee myöhään illalla – yrityksistä huolimatta unta ei ole tullut ennen työvuoroa. Miehistö saapuu töihin puolitoista tuntia ennen lähtöä. Toimistolla tutustumme toisiimme ja käymme yhdessä läpi lennon kulun purserin johdolla. Päätämme mitä aluetta ja mitä tehtäviä kukin koneessa hoitaa – jokainen saa oman numeronsa ja sen mukaan tietää mitä tehtäviä kuuluu tehdä. Tänä yönä olen numero 2. Tehtäväni pyörii lähestulkoon ainoastaan takakeittiössä kärryjä valmistellessa. Olen tyytyväinen ratkaisuun – tykkään organisoida ja tehdä töitä reippaaseen tahtiin.

Heti ilmaan päästyämme myymme kuulokkeet ja tarjoilemme juomat ja ruoat sekä keräämme roskat – koko prosessiin menee noin kolme tuntia. Kun matkustajat väsyneenä sulkevat silmiään, on meidän pysyttävä hereillä. Kello saattaa olla silloin jo kello viisi aamulla. Vielä on monta tuntia matkaa taittamatta. Jokainen vuorollaan istuskelee yöbaarissa, josta janoisimmat matkustajat voivat hakea juomia yön ratoksi. Yksi emäntä kiertää puolen tunnin välein matkustamossa ja katsoo, että kaikki on hyvin. Joku käy tasaisin väliajoin kurkkaamassa ohjaamon poikia ja jää ehkä sinne hetkeksi juttelemaan. Taukoa on yhteensä neljä tuntia.

Mitä ne muut emot tekevät? Takakeittiön valossa juoruillaan ja nauretaan. Joku saattaa ummistaa silmiään retkituolissa viltin alla ja toinen taas lukee kirjaa. Itse valmistelen kärryjä ja istuskelen nauttien light colaa. Osa porukasta miettii mitä kohteessa meinataan tehdä. Joku suunnittelee sukellusreissua, toinen haluaa hierontaan ja kolmas uima-altaalle. Ahkerimmat suuntaavat salille. Kuitenkin kaikki haluavat heti kyseisen maan rytmiin. Kohteessa ollaan tällä kertaa kolme yötä.

Koittaa lennon viimeiset tunnit. Lisään hieman puuteria otsaan ja valokynää silmäpusseille. Purseri näpäyttää valot päälle ja herättelee matkustajia kuulutuksellaan. On toisen tarjoilun aika. Tarjoilun vilskeessä väsymys unohtuu. Kun kone lähestyy Thaimaan maaperää, innokkaimmat matkustajat kurkkivat ikkunoista ulos ja ihmettelevät hassuja vuoren nyppylöitä, joita pilkottaa merestä. Loputkin matkustajat heräävät ja yhtyvät raikuviin aplodeihin renkaiden osuessa maahan. Näin aplodien saattelemana alkaa myös miehistön miniloma.

P.S. Jotkut useammin matkustavat nolostelevat suomalaisten aplodeja. Omasta mielestäni se on vain hyvin suloista ja saa minut iloiselle mielelle. Ehkä sitä salaa mielessään toivoo aplodien tarkoittavan: “Kiitos, meillä kaikilla oli mukava lento.”

Takakeittiön uumenissa nauretaan ja jutellaan silloin kuin matkustajat nukkuvat.

Itkeä vai nauraako? Tämä lento oli suorastaan ratkiriemukas. 😀

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram