Kappadokia – kuin toisella planeetalla

08.01.2013

Keskellä Turkkia sijaitsee ehkä upein paikka, jonka olen missään maailman kolkassa (tähän mennessä) nähnyt. Sinne pääsee vaikka Etelä-Turkin lomamatkan aikana muutaman päivän reissulle. Tämä kohde on ehdottomasti “must see” -paikka, jos ikinä Turkkiin päin matkaat. Varsinkin jos historia kiinnostaa on tämä yksi mielenkiintoisimmista kohteista. Viinilehti kertoo artikkelissaan pähkinänkuoressa paikasta:

“Tulivuoret purkautuivat miljoonia vuosia sitten ja Keski-Anatolian sydämessä sijaitseva Kappadokia alkoi saada muotoaan kaaoksessa. Laavasta ja vulkaanisesta tuhkasta muodostui kivikerrostumia, joita sade, tulvavedet ja tuuli muovasivat. Luonnon voimat kaiversivat jäljelle jääneestä kiviaineksesta eli tuffista erikoisia, savupiipun muotoisia patsaita ja pylväitä.

Paikalliset asukkaat kaiversivat pehmeään kallioon tuhansia luolia, jopa kokonaisia maanalaisia kaupunkeja. Luolat tarjosivat suojaa alueella, joka on aina ollut erilaisten kulttuurien, tapojen ja uskontojen kohtauspaikka – sijaitseehan Kappadokia Silkkitien ja muiden historiallisten kauppareittien varrella. Varhaiskristityille luolat ja maanalaiset kaupungit tarjosivat piilopaikan roomalaisia vainoojia vastaan.”

Käväisin myös tällaisessa maanalaisessa luolassa. Oli melko vaikuttava kokemus. Ilman opasta sinne olisi eksynyt. Uskomatonta mitä ihmiset ovat satoja vuosia sitten saaneet aikaan.

Taas oikein muotiguru liikenteessä. Kuva on otettu noin 10 vuotta sitten.

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram