Mitä lentoemäntä tekee ennen kuin saavut koneeseen?

08.12.2012

Tänään on lentotätin vapaapäivä ja nyt on hyvää aikaa vastata monta mietityttävään kysymykseen. Mitä ihmettä lentoemännät tekevät ennen lentoa? Se on tietenkin hyvin yrityskohtaista, mutta tässäpä yleisesti mitä ennen lentoa tapahtuu:

  • Töihin tullaan aina 45 minuutista 1,5 tuntiin ennen lähtöä kunkin firman sääntöjen mukaan.
  • Aluksi tarkistetaan lentoyhtiön sisäiset tiedotteet joko sähköpostista tai erilaisista tietokannoista, jonka jälkeen haetaan kyseisien lentojen/lennon tiedot. Nämä sisältävät mm. matkustajamäärät, erikoismatkustajat, palveluproseduurin, infoa matkustajien jatkolennoista ja paljon muuta.
  • Kun kaikki ovat paikalla, matkustamopuolen henkilöt käyvät päivän kulun yhdessä läpi purserin johdolla. Miehistö käy läpi myös ainakin yhden turvallisuus asian. Esim. Mitä pitää tehdä jos happinaamarit tippuvat alas tai vaikkapa kerrataan hätälaskun valmistelun proseduurit.
  • Ohjaamon pojat/tytöt kertovat lentosäästä ja lentoajoista.
  • Koneelle siirrytään tarpeeksi ajoissa, jotta jokainen emo ja eno voi tarkistaa oman alueensa hätätilanne välineet (esim. happipullot, sammuttimet ja ensiapupakkaukset) ja ns. security searchin (siinä katsotaan ettei mitään vieraita esineitä ole päässyt koneeseen). Näiden jälkeen tarkistetaan vielä catering-pöperöt – onko kaikille siis ruokaa.
  • Usein Euroopan ja kotimaan reittejä lennetään useampi samana päivänä – 2-6 lentoa. Suurimmalta osin yöksi päästään kotia, mutta yöpyviä keikkojakin riittää – harvoin tosin sellaisia missä ollaan paikan päällä kauppojen aukioloaikoina. Kaukolentojen jälkeen jäädään aina kohteeseen huilimaan.

Upea matkustamopuolen miehistöni Ranskassa valmistautumassa lennolle miehistöhuoneella. Joukossa kaksi Espanjalaista ja Venezuelalainen. Kameran takana minä, joukon blondi.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram