Tiesitkö tämän lentoemännän työstä?

06.08.2012

Lentoemännän elintärkeät tavarat. ID-kortti, kello, matkalaukku ja sille mielellään sama kohde, johon itse menet. Kuva on otettu Bangkokin työreissulla. Kohteessa olimme kaksi yötä ja yhden kokonaisen päivän.

Tässä viimeaikoina olen saanut paljon kysymyksiä koskien ilmailua, joten ajattelin kirjoittaa vääristä uskomuksista ja luuloista. Tiesitkö seuraavia lentoemännän työstä / ilmailusta?

  • Stuertti ja perämies ei ole sama asia. Stuertti on miespuoleinen lentoemäntä (lentoeno, kuten ystäväni sanoo). Perämies ei istu koneen takaosassa. Perämies osaa lentää konetta yhtälailla kuin kapteeni ja itseasiassa he ottavat vuoroja lentämisessä. Esim. Kapteeni lentää koneen Pariisiin ja perämies takaisin. Kapteenilla on vain enemmän kokemusta sekä lopullinen vastuu lennosta.
  • Mitä tarkoittaa lennon alussa kuuluva: “Cabin crew arm doors and cross check.” Ovissa on kiinni nk. liukumäki, joka kiinnitetään lattiaan ovien sulkemisen jälkeen. Tämä tarkoittaa sitä, että evakuointitilanteessa ovia avatessa likumäki aktivoituu automaattisesti ja jää lattiaan kiinni. “Crosscheck” tarkoittaa sitä, että jokaisella ovella yksi emo tekee tämän ja tarkistaa käytävän toisella puolella olevan toisen oven – eli tuplatsekkaa oven lähtövalmiuden.
  • Kaikki stuertit ovat homoseksuaaleja. Ei pidä paikkaansa. Oman arvion mukaan noin 20-30% “lentoenoista” eli stuerteista on heteroseksuaaleja.  Tämä on tietenkin hirmuisen yrityskohtaista.
  • Tiesitkö, että lentävä henkilökunta tekee jopa 8 lentoa päivässä. Yleisin lyhyiden lentojen määrä on omalla kohdallani ollut neljä päivässä. Kun tein tätä työtä Ranskasta käsin, tavallinen päiväni oli esimerkiksi seuraava: Marseille (jossa kotini oli)-Madrid-Marseille-Eindhoven-Marseille. Eli takaisin kotiin yöksi.
  • Lentoyhtiöt kouluttavat omat emäntänsä. Taustana sinulla tarvitsee olla asiakaspalvelukokemusta ja kielitaitoa. Kurssit kestävät yleensä 5-8 viikkoa ja ovat yleensä palkattomia – joskus jopa maksullisia. Kurssin käyminen ei takaa aina kaikissa firmoissa työtä. Kurssi on todella rankka ja intensiivinen. Opit siellä mm. tulen sammutusta, ensiapua, hätätoimenpiteitä ja vaarallisten aineiden kuljetusta.
  • Miten erotat kapteenin ja perämiehen lentoemännistä? Muista, että myös nainen voi olla lentosi kapteeni. Perämiehen takin hihoissa/olkapäillä on 2-3 raitaa ja kapteenin 4. Lentoemäntien takkien raidan vaihtelevat firmojen mukaan. Joissain firmoissa kaikilla on raita, joissain ei kellään. Joidenkin firmojen pursereilla on yksi raita ja toisilla kaksi.
  • Lentokoneen ikkunaa ei voi avata kesken lennon. Jos sen edes ikinä saisi auki, aiheuttaisi se happinaamareiden tippumisen paneeleista, tavaroiden lentämistä ulos ikkunasta hurjan ilmavirran seurauksena, hälyytyksen ohjaamossa ja hätälaskun (tai ainakin lentokorkeuden tiputtamisen). Kymmenen kilometrin korkeudessa ei voi ihminen hengittää ja ilman happinaamaria on edessä lähestulkoon välitön kuolema. Pahoittelen suoraa tekstiä kaikki lentopelkoiset. Lohdutuksena siis se, että ikkunoita ei saa auki mitenkään.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram