Lentoemännän työ Part 2

20.06.2012

Tänään Miikkulaisen blogissa lupaamani negatiiviset asiat lentoemännän työstä. Tämä on varmasti blogi ainut negatiivinen postaus. Tämä vain niille, jotka luulevat lentoemoilun olevat pelkkää glamouria. Itse rakastan työtäni ja olen sinut seuraavien asioiden kanssa. KAIKILLE LENTOEMÄNNILLE: OTTAKAA TÄMÄ HUUMORILLA.. JOKA ASIA ON KUITENKIN TOTTA!

Here it is.. sorry to break the bubble. This job is not so glamorous after all. ALL THE FLIGHT ATTENDANTS: DON’T GET OFFENDED, THIS IS THE TRUTH AFTER ALL.

Heii.. näyttää mahtavalta! Koko miehistö yhdessä. Niin, tuo kone oli aina rikki. Lisää rahaa ei saanut, ellei työpäivä venynyt seuraavan päivän puolelle. Jos olit siis aamuvuorossa, ja kone oli 4 tuntia myöhässä, se oli omasta vapaa-ajastani pois.

Hey, looks like fun! The whole lovely crew together. Well, that particular air craft happened to have some technical problems every now and then. If you were 4 hours delayed, you didn’t get paid for the extra hours. Too bad.. you just had to cancel your plans for the evening.

Hmm.. hyvää ruokaa! No, se oli hänen itse tekemäänsä ruokaa. Ryanairilla miehistölle ei ollut varattu ruokaa saati vettä. Toisissa firmoissa on toisin, mutta ei kannata olla hirmuisen nirso. Syöt milloin kerkeät, ruokailut eivät ole säännöllisiä, syöt mitä sattuu ja milloin sattuu – mihin tämä johtaa? Luultavimmin lihot.

Uuh.. nice food! Well, it was her own food from home. In Ryanair you didn’t get crew meals nor water to drink. In other companies you do, but you cannot afford to be really picky. You eat when you can and when you have the time.. like working in a restaurant. In addition you eat what you get and easily gain weight.

Vautsi! Paljon miehistöä eri maailman kolkista. Ajatteleppas pitkää työkeikkaa toiselle puolelle maapalloa sellaisen miehistön seurassa, joiden kanssa et tule toimeen. Ehkä he kaikki puhuvat ruotsia ja sinä et. Ehkä heitä ei kiinnosta kohteessa enää puhua kanssasi englantia. Olet siis kirjaimellisesti hylkiö lomaparatiisissa. Superhauskaa!

Wow, a lot of crew from all over the world! Oh yeah.. think about a long haul flight with a crew you just don’t get along with. Maybe they all speak a different language and they just don’t bother speaking to you in English. Then you happen to have a long lay over in a beautiful place. Well, then you are all alone. Super fun!

Piiiitkiä työpäiviä! Työ on välillä todella rankkaa! Lentoemännän työ tekee sinusta vuodessa viisi vuotta vanhemman näköisen. Niin kävi itselleni ja usealle kolleegalleni.

Looooong hours at work. Short and simple, but damn hard! Working as a flight attendant for a year makes you look 5 years older.. happened to me and so many of my colleagues.

Lentoemojen ja lentoenojen koulutus on mielestäni rankempaa kuin vuosi ammattikorkeassa. Muutama päivä pyhitetään palvelukoulutukselle (eli sille kahvin kaadolle), mutta loput 5-6 viikkoa ovatkin sitten rankkaa ulkoa opettelua. Miten toimia eri hätätilanteissa? Mitä milloinkin otat koneesta mukaan hätälaskun jälkeen.. riippuu millä asemalla olet koneessa. Miten toimit eri ensiaputilanteissa? Miten toimit kun penkki palaa, mitäs jos hattuhyllyssä palaa, entäs ruumassa? Listaa voisi jatkaa loputtomiin. Lentoemännät ovat siis koneessa turvallisuutesi vuoksi, eivät palvellakseen sinua. Yllätyitkö? Palvelu on vain extraa.

Training to be a flight attendant is harder than a year in university. Sure you learn about service maybe for a few days, but all of the rest 5-6 weeks is about remembering by heart what to do in different emergency situations, how many people fit in different life rafts, standard operational procedures, first aid, fire training, swimming in freezing water.. you name it. Flight attendants are really there for your safety.. not to be your waitresses. That’s just extra service meanwhile they are being alert all the time if something should happen.

Käytönnön koulutusta lentokoneessa keskellä yötä. Milloin muulloinkaan? Konehan lentää päiväsaikaan.

Hands on training in the middle of the night when the aircraft is not operating any flights. More things to learn..

Lisää koulutusta.. liukumäki.. hmm, no tuo oli kyllä ihan hauskaa.

More training.. jumping the slide.. hmm, well that was kind of fun.

Upeeta.. Isla del Margaritan kadut Venezuelassa. Niin, no takana on noin 14 tunnin työvuoro. Suomessa on jo yö ja täällä keskipäivä. Kun palaat työreissulta kotia, olet niin poikki että vaan nukut vapaapäiväsi ohi. Aikaerorasitus ja pitkät työpäivät verottaa. Hupsista keikkaa.. muutama päivä kotona ja taas reissuun.. ja taas ihan eri suuntaan maapallolla. Nyt on viimeistään pää sekaisin. Lentoemännän työ on elämäntapa, muuten sitä ei vain pysty tekemään.

Uuh, nice.. The streets of Isla del Margarita, Venezuela. Well, after a 14 hour shift, It’s probably late night in Finland, but here it’s the day time. When you get home from your work trip you just sleep your days off cause you are tired and jetlagged. Then off you go to the other side of the world to get your head even more messed up! Being a flight attendant is a life style. Otherwise, you are screwed!

Jos pidät yksin työskentelystä, unohda tämä työ. Tämä työ on vain sosiaalisille ihmisille. Voit toki yrittää, mutta et jaksa kauaa. Et siis ainostaan tee työtä näiden ihmistan kanssa vaan myös vietät heidän kanssaan vapaa-aikaa kohteessa.

If you prefer to work alone, forget this job. This is a job for social people only. Sure you can try, but you won’t last long. You will not only work with these people, but you will spend your free time with them in your destination.

Huippua! Rentoutumista koko miehistön voimin. No, vain muutamassa firmassa perillä ollaan pitkään. Yleensä lennettäessä maailman toiselle laidalle perillä ollaan vain 24 tuntia. Muista aikaerorasitukset ja sen vuoksi sinulla on luultavimmin vaikeuksia nukkua. Eipä siinä siis paljoa aikaa jää kiertää nähtävyyksiä ja rentoutua altaalla.

Wohoo, chillaxing with your crew! Well, in just a few companies you get long lay overs. Mostly you fly to the other side of the world and stay there for 24 hours. Remember you are jet-lagged and you probably have problems to sleep. There’s not much left in 24 hours after considering those things.

JOS EDELLEEN USKOT TÄMÄN AMMATIN OLEVAN SINUA VARTEN, KURKKAA BLOGIINI HUOMENNA! JOKAISESSA TYÖSSÄHÄN ON NE HUONOT PUOLET.

IF YOU STILL THINK THAT THIS MIGHT BE SOMETHING FOR YOU, CHECK MY BLOG TOMORROW!

  • Edgar

    Moi,olen lueskellut näitä sun blogejasi ja tosi mielenkiintoisia ovat olleet. Hauluaisin kuitenkin kysyä,että minkälainen koulutus ja työkokemus sinulla oli ennen kuin aloitit työskentelyn lentoemäntänä?

    • Miia

      Pohjakoulutuksena minulla on ainoastaan lukio. Työkokemusta on sitten sitäkin enemmän matkailun ja asiakaspalvelun puolelta useasta eri maasta. 🙂 Toivottavasti vastasin kysymykseesi.

  • Anna

    Hei Miia!

    Minua kiinnostaisi tietää enemmän Ryanairilla työskentelystä. Aloititko siis heillä lentoemännän urasi? Kauanko työskentelit ja viihdyitkö? Netistä olen lukenut ihan hirveästi kuraa tuosta firmasta, palkkauksesta ja luotettavuudesta ym, mutta näin olen ymmärtänyt että heidän kautta olisi helpoin aloittaa..

    Kiitos jo etukäteen! 🙂
    -Anna

    • Miia

      Heippa Anna! Kyllä aloitin Ryanairilla lentoemännän uran ja olin siellä kaksi vuotta töissä. Ensin Stanstedin basessa (nk. tukikohta) muutaman kuukauden ja sitten Marseillessa, jossa nykyään ei ole enää basea. Onhan kyseinen firma aika rankka työnantaja. Ikinähän ei saisi vanhoja työnantajia haukkua, mutta kyllä ne useimmat nettikeskustelut tai jutut pitävät paikkaansa. Monet kyyneleet on vuodatettu tuon firman takia ja sitäkin useammin oon saanut pahan mielen. Kuitenkin pakko myöntää, että tämä firma on todella hyvä paikka aloittaa lentoemännän ura. Heille pääsee melko helposti töihin. Jos osaat englantia välttävästi ja osaat uida, niin uskaltaisin melkein sanoa, että paikka on sinun. Tässä firmassa koulutus on todella kovaa tasoa (ainakin matkustamohenkilökunnan puolella) ja voin täysin luottaa, että he osaavat toimia hätätilanteessa. Päivittäinen työ on rankkaa, mutta opettavaista. Pääsee tekemään töitä todella hankalien matkustajien kanssa ja muutenkin vaan saa jutun jujusta hyvin kiinni. Arvostan kaikkia, jotka ovat olleet Ryanairilla töissä.

      Itselleni ne kaksi vuotta olivat kuin Erasmus-vaihtovuosia. Paljon uusia ystäviä eri Euroopan maista. Upeita kokemuksia, töitä ulkomailla, kielten oppimista (omalla kohdallani Ranska), villiä nuoruutta ja elinikäisiä ystäviä. Meidän Marseillen base oli niin pieni, että olimme kuin suuri perhe. Töihin oli aina kiva mennä. Muutenkin Ryanairilla on nyt muistaakseni 70 eri basea ympäri Eurooppaa. Voit aina oppia uuden kielen ja pyytää siirtoa seuraavaan maahan. Itse suosittelen lämpimästi, mutta helppoa se ei tule olemaan. Palkka on aluksi myös todella huono, joten pientä pesämunaa on hyvä olla.

      Nyt onkin Suomessa aika vaikea aloittaa uudelle lentoemännälle. Mikään firma ei rekryä. Ehkä taas syksyllä voisi Airpro rekrytä TUI:n tai Thomas Cookin lomalennoille, mutta sekin on vain ehkä.

  • Alexandraa

    Mihin kaikkiin paikkoihin hait kesätöitä ja maksaako lentoemännän koulutus?

    • Miia

      Kaikkiin mahdollisiis paikkoihin, joihin haettiin asiakaspalvelijoita. Kävelin kauppoihin ja kahviloihin CV:n kanssa ja esittelin itseni. Lentoemännän koulutus on joissain firmoissa maksullista, mutta kurssi aina vähintään palkaton. Kurssi saattaa kestää muutaman kuukauden ja sen aikana ei oikein pysty käymään töissä. Kurssi on todella intensiivinen ja iltaisin kurssin jälkeen pitää opiskella.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram