Miia Johansson

VÄRIANALYYSI – KAIKKI MITÄ OLET HALUNNUT TIETÄÄ

Värianalyysi

Värianalyysi – Mitä se on? Miten ottaa värianalyysi käytäntöön? Valitsenko 4:ään vai 12:n jaollisen? Voiko värianalyysin tehdä itse?

Tässä jutussa perehdytään värianalyysissa melko syvälle, joten enemmänkin asiaan perehtyneet voivat oppia jotain uutta.

MIKÄ ON VÄRIANALYYSI?

Värianalyysi löytää omaan luonnolliseen ihon sävyyn sopivan värikokoelman, jota voi hyödyntää vaatteissa, meikissä ja hiusvärissä. Oikeat värit tekevät kantajansa hehkuvaksi sekä tuovat esiin omat luonnollisen kauniit piirteet. Kun pukeutuu oman ihon sävyn mukaisiin väreihin, niin ainakin tälle kirjoittajalle tulee todella nätti ja hehkuva olo.

Oikeat sävyt ovat harmoniassa oman ihon sävymme kanssa ja siihen liittyy kolme tärkeää asiaa:

  • Värien pohjasävy – lämmin tai viileä
  • Värin voimakkuus – kirkas tai pehmeä
  • Väriarvo eli värin valoisuus – vaalea tai tumma

Käytän esimerkkinä itseäni. Olen pohjasävyltäni viileä ja minulle sopivat parhaiten pehmeät (eli murretut) sävyt. Lisäksi vaaleat sävyt ovat minulla parhaat. Tämä tekee minusta kesän. Kesän väripaletin kaikki sävyt siis ovat minulla ihania, mutta kaikista parhaiten sieltä itselleni sopivat viileät sävyt. Kesän paletin lisäksi toiseksi parhaat värini ovatkin siis viileän talven puolelta ja tärkein asia värieni suhteen onkin niiden viileys. 

Suomesta löytyy hyvin paljon keväitä ja kesiä ja näistä vielä vaaleita versioita. Kevään ja kesän vaaleat ovat hyvin lähellä toisiaan ja he jakavatkin saman piirteen, joka on värien vaaleus. Näin väriarvo nouseekin jopa tärkeämmäksi kuin värin pohjasävy. Ainakin värianalyytikolle tämä on tärkeä asia ymmärtää, sillä toisiaan lähellä olevat vuodenajat voivat muuten mennä helposti sekaisin ja antaa väärän analyysituloksen.

12 jaollinen värianalyysi

VÄRIANALYYSI – 4 VAI 12 JAOLLINEN

Neljään jaollinen värianalyysi jakaa värit vuodenaikoihin kevät, kesä, syksy ja talvi. 12:n jaollinen jakaa vielä jokaisen värivuodenajan kolmeen. Mielestäni molemmat analyysit antavat loistavan tuloksen ja voin lämpimästi suositella kumpaakin. 

Itse teen värianalyysiä neljään vuodenaikaan pohjautuen, mutta etsin vielä vuodenajan sisältä ne parhaimmat sävyt. Näin löytyy myös 12:n jaollinen värimaailma.

Kuitenkin itse omaa vaatekaappiani jo pitkään oman värivuodenajan mukaan muokanneena on pakko sanoa, että homma menee hyvin vaikeaksi, jos keskittyy liian suppeaan väripalettiin. Siksi suosittelen käyttämään kokonaisuudessaan oman värivuodenajan värejä niin meikissä kuin vaatteissakin.

12:n jaollinen tuo kaikkeen hauskan lisänyanssin. Itse meikkitaiteilijana huomaan eron parhaiten meikissä. Persikkainen sävy näyttää esimerkiksi upealta lämpimällä keväällä, mutta vaalealle keväälle se voi olla jo asteen liikaa. Riippuu siis ihan siitä kuinka pitkälle jaksat värien kanssa hifistellä.

HUOM! Analyyseja tehdään todella monella eri tavalla ja koulukuntia on monia. On olemassa myös 10:en, 16:n sekä 22:n jaolliset värianalyysit. Pääasia, että löydät omasi ja saat analyysin jotenkin käytäntöön.

Värianalyysi kevät

VÄRIVUODENAIKOJEN PÄÄPIIRTEET

KEVÄT – Raikas, lämmin, puhdas ja karkkimainen.

KESÄ – Pehmeä, viileä, puuterimainen, harmahtava ja pastellinen.

SYKSY – Vahva, täyteläinen, lämmin ja yksinkertaisesti syksyinen.

TALVI – Kirkas, voimakas, jäinen, kontrastinen ja selkeä.

Värianalyysi kesä

MITEN HYÖDYNTÄÄ VÄRIANALYYSIÄ?

Olen törmännyt moneen tapaukseen, jossa on käyty analyysissä, mutta ei osata ottaa analyysiä käytäntöön. Tässä omat vinkkini, joita painotan omille asiakkailleni.

  • Keskity oman vuodenaikasi pääpiirteisiin ja opettele tunnistamaan ne muista. Esimerkkinä vaikka syksy: Ajattele ruskan sävyjä, sammaleen vihreää ja lämpimiä ruskean sävyjä. Et siis tarvitse kuin muutaman sanan tunnistaaksesi värisi.
  • Opettele tunnistamaan lämmin sävy viileästä. Tämän opit parhaiten vertailemalla eri sävyjä keskenään.
  • Kun käytät yhden värivuodenajan sävyjä pukeutumisessa, niin värit sopivat kauniisti yhteen ja pukeutumisesta tulee helpompaa. Vaikka kerronkin asiakkaalle oman vuodenajan alakategorian, niin suosittelen silti keskittymään yhteen vuodenaikaan kokonaisuudessaan.
  • Värianalyysin käytäntöön ottaminen vaatii hieman omaa perehtymistä, jossa tärkeimpänä on ehdottomasti oman värisilmän harjaannuttaminen.

Värianalyysi syksy

MITEN VÄRIANALYYSI TEHDÄÄN?

Värianalyysi tehdään eriväristen kankaiden avulla. Kankailla katsotaan miten iho reagoi niihin ja minkä kankaiden kanssa iho näyttää tasaisemmalta ja kokonaisuus harmoniselta.

Jokainen väri heijastaa samaa väriä aivan jokaisen iholle, mutta analyysissä katsotaan onko tämä värin heijastuminen jotain mikä ei kuulu ihollesi vai jakaa samoja piirteitä ihosi kanssa. Tässä esimerkkinä syksyn oranssi. Kesän iholla vahva oranssi tuo usein esiin vahvempia varjoja ja lämpöä, joka näyttää siltä, että olisit juuri ollut saunassa. Syksyn iholle taas lämmin oranssi tuo esiin ihon lämpimän pohjasävyn ja tuo iholle kaunista lämpöä. Pitää siis osata katsoa onko iholle tuleva oranssin lämpö hyvä vai huono asia.

Värianalyysi on mahdollista tehdä myös väärin ja vaatii treenaantuneen silmän sekä asiaan perehtyneen analyytikon, jotta tulos on 100% oikea.

VOIKO VÄRIANALYYSIN TEHDÄ ITSE?

Periaatteessa kyllä, mutta tarvitset siihen aika monta eri kangassävyä ja siksi edullisemmaksi tulee käydä osaavalla värianalyytikolla. Toisaalta itse olin perehtynyt ja testaillut sävyjä niin monta vuotta, että tiesin olevani kesä jo ennen kuin koluttauduin värianalyytikoksi. Tämäkin siis riippuu hyvin paljon siitä kuinka paljon asiaan perehdyt. Tosin kohdalleni on osunut jo monia, jotka ovat arvioineet oman värivuodenajan väärin.

TÄSSÄ 5 YLEISINTÄ TAPAA, JOLLA OMA VÄRIVUODENAIKA ANALYSOIDAAN VÄÄRIN (ja luulin myös itse ennen, että näihin voisi luottaa):

  1. Sovellukset, filtterit tai tekoäly – Näiden avulla ei pysty kertomaan miten iho reagoi eri kankaisiin.
  2. Verisuonien sävyt – Tähän ei ole selkää kaavaa eri värivuodenaikojen välillä.
  3. Silmien värin mukaan – Tähän ei ole selkää kaavaa eri värivuodenaikojen välillä.
  4. Jos ruskettuu helposti niin ihon pohjasävy on lämmin ja jos ei rusketu, niin viileä – Tähänkään ei ole selkeää kaavaa.
  5. Jos on ruskettunut, niin saadaan eri tulos – Tämä ei pidä paikkaansa, sillä ihon pohjasävy ei muutu ruskettuessa. Ainoastaan ihon tummuus muuttuu.

Värianalyysi talvi

MEIKKIVINKIT SEKÄ VASTUULLISET VAATTEET ERI VÄRIVUODENAJOILLE

TULOSSA POSTAUS VÄRIVUODENAIKA TALVELLE.

Meikki eri värivuodenajoille

Lisää aikoja värianalyysiini tulee saataville taas elokuussa. Ilmoitan Instagram stooreissani, kun avaan varauskalenterin.

Tilaa
Notify of
guest

43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonsku
Jonsku
4 months ago

Moikka! Kiitos näistä värianalyysiaiheisista jutuista, ihan superkiinnostavia, vaikka itse olen aivan onneton hahmottamaan vaikkapa värien lämpimyyttä/kylmyyttä 🙈 En ikimaailmassa osaisi osoittaa lämmintä sinistä tai kylmää keltaista vaikkapa! Pakko kuitenkin kysyä, että mites sitten kuosilliset vaatteet? Kuosien suunnittelijat tuskin lähtökohtaisesti valitsevat värejä vain yhdestä väripaletista, ja itse ainakin suosin pukeutumisessa vaikkapa kukkakuoseja, joista usein mielestäni löytyy sävyjä joka lähtöön. Onko se sitten se hallitsevin sävy, jonka perusteella ostopäätös kannattaa tehdä tai jättää tekemättä?

Jonsku
Jonsku
3 months ago
Reply to  Miia Johansson

Mulla olisi toisaalta valtava halu panostaa itseeni ja mennä värianalyysiin (mistä muuten voi tietää, että valitsee varmasti taitavan tekijän??) mutta toisaalta myös jännittää, jos vaikka saisin kuulla olevani syksy, kun en pidä ollenkaan syksyn väripaletin sävyistä ja olen todella kiintynyt vaikkapa omaan vaaleanpunaiseen hiusväriini sekä tiettyihin sävyihin meikissä, olisi varmaan “kauheaa” kuulla, että omat lempisävyt ovatkin ihan totaalisen vääriä 🙈

homeinen pisama pinkillä aukolla
homeinen pisama pinkillä aukolla
18 days ago
Reply to  Jonsku

kai sä näät onko se kangas minkä värinen? Kokeile yhdistää hallitseva sävy omiisi.

Talvi
Talvi
4 months ago

Ihanaa, että julkaiset sarjan tästä aiheesta. Kävin itse juuri värianalyysissa, jota ennen olen muutaman kuukauden tutkinut aihetta. Olin saanut mielestäni ennakkoon selville, että pohjasävyni on viileä ja oletin piirteideni (vaalea, siniset silmät..) vuoksi automaattisesti, että olen kesä. Analyysissä tulikin yllätys, kun olikin talven sävyt, jotka sopivat parhaiten! 😊

Talvi
Talvi
4 months ago

Toki kesä-arviooni vaikutti myös se, kun sanotaan, että valtaosa suomalaisista on kesää ja kevättä. Tarkemmin analyysista tuli viileä talvi.

Kesä
Kesä
3 months ago

Voiko ”väärän sävyinen” meikkivoide tai aurinkopuuteri tai vaikka itseruskettava vaikuttaa lopputulokseen? Tiedän, että analyysi tehdään ilman meikkiä, mutta mietin voiko omat värit näyttää ns. vääriltä jos käyttää vääränlaisia meikkejä tai käyttäisi itseruskettavaa?

Soft summer
Soft summer
3 months ago

Vaikka olen kesä, soft summer, niin ei kyllä talven sävyt käy ollenkaan. Mutta, sisarpaletti, soft autumnin jotkut sävyt käy. Harmahtava murrettu sävy on tärkeämpi kuin viileä/lämmin, ainakin osittain

Anu
Anu
3 months ago

Hei, juttusi sai minut innostumaan ja kaivelemaan alimman laatikon kauimmaisesta nurkasta värianalyysista (1985 😆) saadun väriviuhkan. Olen kesä, mutta osaisitko sanoa mikä niistä, paletissa lukee true luminant summer.

Arja Löytynoja
Arja Löytynoja
3 months ago

Ompas mielenkiintoista luettavaa.Itse kävin värianalyysissä noin kolme vuotta sitten.Tuloksena kontrastinen talvi.Yllätyin monesta väristä mitä löytyi kartastani.Sain opastusta myös värien käytöstä vaateissani.Joitakin sävyjä tarvii olla vain vähän ja toisia enempi niin tuloksin on loistava sen mukainen.Suosittelen joka naiselle jos haluaa näyttää muulta kuin harmaalta hiirulaiselta.Värit pukevat ja saavat näyttävyyttä kun on löytänyt juuri ne itselle sopivat

Ninni
Ninni
3 months ago

Ihan mahtavaa että värianalyysit on tulleet ns. uudestaan! Olen sitä odottanutkin kuin kuuta nousevaa, koska tämä aihe on mun intohimo ollut jo lähes 30 vuotta 😊. Kävin itse värianalyysissä jo ysärin alussa 16-vuotiaana. Kesä olen minäkin.

Ninni
Ninni
3 months ago
Reply to  Miia Johansson

En vielä mutta sekin on ollut suunnitteilla jo varmaan 10 vuotta 😄. On tuntunut vaan aina aiemmin siltä ettei ihmisiä oikein kiinnosta käydä analyysissa ja sen vuoksi ettei töitä olisi riittävästi, mutta nyt tilanne on muuttunut. Kunhan saan nykyiset opinnot pois päiväjärjestyksestä niin on aikaa taas tämän pohtimiseen.

Annamari
Annamari
3 months ago

Superkiinnostavaa! Haluaisin niin tulla sulle analyysiin! Nyt napsahti vaan hammasremontti, mutta sen jälkeen syksyllä. Mulla on tehty analyysi 28 v sitten, mutta haluaisin tulokseen varmistuksen ja meikki ja hiusohjeita. Tietysti haluaisin tavata sut ihan livenä!

Hipsu
Hipsu
3 months ago

Pakko kysyä, että tiedätkö mistä löytäisin banaaninkeltaisia vaatteita? Sen jälkeen kun mulle valkeni että olen light summer, oon halunnut löytää jostain tuon värisen vaatteen kokeiltavaksi että sopiiko se tosiaan mulle, koska en ikimaailmassa olisi kuvitellut olevani “keltainen ihminen” 😀 Tähän asti oon käyttänyt lähinnä valkoista, harmaata ja mustaa, niin nyt kiinnostais löytää vähän värejä tonne kaappiin 🙂

Amk
Amk
3 months ago

Mä oon värianalyysissa syksy ja todella mielenkiinnolla odotan postausta omasta värityypistä. Odotan kaikkea; meikit,hiusväri,vaatteet. Ihan timantti aihe 💎🍁 Kiva ja kiitos kun jaksat kirjoittaa blogia 🤗✨️

Tarja
Tarja
3 months ago

Odotan todella innolla omaan värivuodenaikaani sopivia suosituksia niin meikkiin kuin vaatteisiin!

Jezba
Jezba
3 months ago

En oo ikinä kuullutkaan tämmöisestä. Mut eikö näitä sitten voi tehdä itse?

Päivikki
Päivikki
3 months ago

Täällä myös ‘lämmin kevät’ odottaa innokkaasti suosituksia meikkeihin & vaatteisiin. Nyt myös ymmärrän, miksi minulle eivät sopineet Miia sinulla upeilta näyttävät sävyt😅 (ja tästä valaistumisesta kiitos kuuluu maaliskuussa tehdylle värianalyysille).

Markit
Markit
3 months ago

Heippa; Olipa kiva aihe, opin taas uutta. Tiedän, että värianalyysi on olemassa, muuta en tiennyt. Lueskelin jutun pari kertaa ja katselin vaatteitani vaatehuoneessa. Varmaan olen kesä miinus jotkut värit ja lisäksi talvesta kirkkaat värit. Sinistä on tosi monessa sävyssä, se kun on lempiväri ja sinisiä vaatteita tulee kaupassa eniten katsottua. Ja kirkkaanpunaista pitää olla. Mikään ei piristä kurjaa päivää paremmin kuin punaiset vaatteet! Luulen olevani varma itselle sopivista väreistä ja jos värianalyysi sanoisi, että laita syksyn värejä, niin en kyllä laita 🤣. Kyllä sen jotenkin näkee kaupassa, kun vaatteen tuo kasvojen viereen, että mikä sopii. Odotan meikkipuolta innolla.
Ja kiitos vihjeestä, missä kerroit laittavasi poskipunaa nykyisin vähän ylemmäs. Minäkin lopulta löysin sen oikean paikan.
Ja vielä, se video instagramissa, missä bikineissä (?) heiluit, on aivan mainio! Loppukävely oli hauskanen. Piristää päivää. 👏👍😄

Niina
Niina
3 months ago

Tulin tämänkin lukemaan, kun olit kesätyypin kommentteihin upottanut linkin tästä. Onpa muuten kivaa huomata, että muitakin kiinnostaa aihe! Mä oon aina ollut kiinnostunut väreistä ja niiden käytöstä, ja tarkkailen niitä estetiikan ja harmonian näkökulmasta 😃 Monta vuotta kuvataidetta harrastaneena tää väreillä pyörittely jaksaa aina kiinnostaa.

Uudemman julkaisun kommenttiin laitoin, että epäilen itseäni true summeriksi. Jotain viboja on ehkä vaalea kesä/kevät suuntaan – mut tosi kylmäksi epäilen itseäni siksi, koska mä loistan tietyissä jalokivisävyissä 😅 Ja kylmä violetti on sopinut mulle aina, ollut lemppariväri pienestä lähtien. On tää jännä aihe kyllä!

Vähän aikaa sitten kävin vaatekaupassa ja ihan kokeilumielessä sovitin joitakin soft summerin sävyjä. Esimerkiksi samaa vaalean sinistä (taivaansininen?), joka sulla on aloituskuvassa kolmas oikealta. Kylmä sävy sopi joo, mut olin jotenkin valjun oloinen siinä. Sit kun kokeilin turkoosiin taittavaa astetta kylläisempää, niin johan kasvot heräsi.

Tää on ihana aihe, enkä malta oottaa muita värianalyysipostauksia 😍

Oona
Oona
3 months ago

Yleinen palaute koskien blogiasi: Testaisitko ja mainostaisitko jatkossa vain eläinkokeettomia tuotteita? Ei ole mitään järkeä olla mukana eläinten kärsimystä tukevassa toiminnassa.

Anu
Anu
3 months ago

Kävin itsekin värianalyysissä, tosin pika -versiossa. Sen mukaan olen kevät ja tulkinta tehtiin pelkkien pisamien perusteella, joita minulla on reilusti ympäri kehoa. Onko tekijällä ollut liian kiire vai onko kevät ainut vaihtoehto pisamaiselle iholle?

Elina
Elina
3 months ago

Ihanan inspiroivaa ja ammattitaitoista materiaalia teet! Kiitos! ❤️ Missä suosittelisit käymään värianalyysikonsulttikoulutuksen? Niitä kun alkaa olla joka lähtöön.

homeinen pisama pinkillä aukolla
homeinen pisama pinkillä aukolla
18 days ago

Käytätkö aina jotain itseruskettavaa kun lopputulos on tunkkainen ja tosi tumma? Tai vaan huonot valot. Vanha kirjava olemus ei kyllä kaunistu liian kylmillä sävyillä ja harmaalla tukalla. Vaikka laitat keltaisen meikkivoiteen kaikille… Lököhousutyyli ja minimalismin ihannointii on jostain muutaman vuoden takaa? Ensi vuonna sitten jotain uutta omaa tyyliä toivon mukaan kun estetiikan alalla olet, mutta aivan jämähtänyt jauhamaan yhtä ja samaa.