Miia Johansson

VÄRIANALYYSI – KAIKKI MITÄ OLET HALUNNUT TIETÄÄ

Värianalyysi

Värianalyysi – Mitä se on? Miten ottaa värianalyysi käytäntöön? Valitsenko 4:ään vai 12:n jaollisen? Voiko värianalyysin tehdä itse?

MIKÄ ON VÄRIANALYYSI?

Värianalyysi löytää omaan luonnolliseen ihon sävyyn sopivan värikokoelman, jota voi hyödyntää vaatteissa, meikissä ja hiusvärissä. Oikeat värit tekevät kantajansa hehkuvaksi sekä tuovat esiin omat luonnollisen kauniit piirteet. Kun pukeutuu oman ihon sävyn mukaisiin väreihin, niin ainakin tälle kirjoittajalle tulee todella nätti ja hehkuva olo.

Oikeat sävyt ovat harmoniassa oman ihon sävymme kanssa ja siihen liittyy kolme tärkeää asiaa väriopista:

  • Värien perussävy – lämmin tai viileä
  • Värikylläisyys – kirkkaasta pehmeään
  • Valööri eli värin tummuusaste – vaaleasta tummaan

Mielestäni kaikille sopii kaikki värit, mutta jos haluamme pukeutua harmonisesti ja etsimme harmonian kautta sitä kivaa fiilistä, niin värianalyysi voi olla sinun juttu.

Suomessa on eniten syksyjä, mutta kesät tulevat hyvänä kakkosena. 

12 jaollinen värianalyysi

VÄRIANALYYSI – 4 VAI 12 JAOLLINEN

NELJÄÄN JAOLLINEN JA SIITÄ PUUTTUVA VÄRIOPIN TÄRKEÄ OSA

Neljään jaollinen värianalyysi jakaa värit vuodenaikoihin kevät, kesä, syksy ja talvi. Kävin itse aluksi tällaisen koulutuksen. Tässä metodissa otetaan väriopista huomioon värilämpötila ja valööri, mutta värikylläisyys jää uupumaan.

Henkilö, jolla on lämmin ihon perussävy ja on piirteiltään vaalea, analysoidaan usein neljään jaollisen mukaan kevääksi. Sinänsä tulos on oikea, mutta jos tässä otettaisiin huomioon väriopin kaikki kolme tärkeää peruspilaria, niin värikylläisyys saattaakin tehdä hänestä syksyn.

12:N JAOLLINEN ANALYYSI JA SEN MAHDOLLINEN ONGELMA

Oikein tehty 12:n jaollinen värianalyysi ottaa huomioon kaikki väriopin osat. Lisäksi 12:n jaollinen jakaa vielä jokaisen värivuodenajan kolmeen eli etsitään oman värivuodenajan sisältä vielä ne kaikista harmonisimmat sävyt. Tämä voi lisätä hämmennystä asiakkaassa ja antaa liian suppean väripaletin. Siksi en suosittele keskittymään vain siihen oman värivuodenajan tarkkaan alakategoriaan.

Omaa vaatekaappiani jo pitkään oman värivuodenajan mukaan muokanneena suosittelen käyttämään kokonaisuudessaan oman värivuodenajan värejä niin meikissä kuin vaatteissakin.

12:n jaollinen tuo kaikkeen hauskan lisänyanssin. Itse meikkitaiteilijana huomaan eron parhaiten meikissä. Kirkas oranssi huulipuna näyttää esimerkiksi upealta kirkkaalla keväällä, mutta vaalealle keväälle se voi olla jo asteen liikaa. Riippuu siis ihan siitä kuinka pitkälle jaksat värien kanssa hifistellä.

SISARALAKATEGORIA?

Joissain 12:n jaollisissa metodeissa puhutaan myös sisaralakategorioista. Se on ihan hauska tapa hifistellä, mutta järkevän vaatekaapin sisällön luomiseksi en suosittele sen käyttöönottoa. Esim. jos olet pehmeä kesä, niin sisaralakategoriasi on pehmeä syksy. Jaat värien pehmeyden pehmeän syksyn kanssa, mutta perussävy on eri. Tai jos olet viileä kesä, niin jaat värien viileyden viileän talven kanssa, mutta värikylläisyys on eri. Yllä olevassa kuvassa nuolet osoittavat jokaisen alakategorian sisaren.

HUOM! Analyyseja tehdään todella monella eri tavalla ja koulukuntia on monia. On olemassa myös 10:en, 16:n sekä 22:n jaolliset värianalyysit. Pääasia, että löydät omasi ja saat analyysin jotenkin käytäntöön.

Värianalyysi kevät

VÄRIVUODENAIKOJEN PÄÄPIIRTEET

KEVÄT – Kirkas ja lämmin

KESÄ – Pehmeä ja viileä

SYKSY – Pehmeä ja lämmin

TALVI – Kirkas ja viileä

Värianalyysi kesä

MITEN HYÖDYNTÄÄ VÄRIANALYYSIÄ?

Olen törmännyt moneen tapaukseen, jossa on käyty analyysissä, mutta ei osata ottaa sitä käytäntöön. Tässä omat vinkkini, joita painotan omille asiakkailleni.

  • Keskity oman vuodenaikasi pääpiirteisiin ja opettele tunnistamaan ne muista. Esimerkkinä vaikka syksy: Ajattele ruskan sävyjä, sammaleen vihreää ja lämpimiä ruskean sävyjä. Et siis tarvitse kuin muutaman sanan tunnistaaksesi värisi. Jokaisen päävärivuodenajan pääpiirteet ja kaksi tärkeintä sanaa löydät yllä.
  • Opettele tunnistamaan lämmin sävy viileästä. Tämän opit parhaiten vertailemalla eri sävyjä keskenään.
  • Kun käytät yhden värivuodenajan sävyjä pukeutumisessa, niin värit sopivat kauniisti yhteen ja pukeutumisesta tulee helpompaa. Vaikka kerronkin asiakkaalle oman vuodenajan alakategorian, niin suosittelen silti keskittymään yhteen vuodenaikaan kokonaisuudessaan.
  • Värianalyysin käytäntöön ottaminen vaatii hieman omaa perehtymistä, jossa tärkeimpänä on ehdottomasti oman värisilmän harjaannuttaminen.
  • NRO 1 PUKEUTUMISVINKKI: Valitse oman päävärivuodenajan neutraali sävy housujen sävyksi ja voit yhdistää siihen lähes kaikkia oman värivuodenajan värejä yläosaksi. Esim. itselläni on beiget farkut, joihin tykkään yhdistää savun sinisen tai pehmeän vihreän neuleen.

Värianalyysi syksy

MITEN VÄRIANALYYSI TEHDÄÄN?

Värianalyysi tehdään eri väristen kankaiden avulla. Kankailla katsotaan miten iho reagoi niihin ja minkä kankaiden kanssa iho näyttää luonnolliselta ja kokonaisuus harmoniselta.

HUOM! Jokainen väri heijastaa samaa väriä aivan jokaisen iholle, mutta analyysissä katsotaan onko tämä värin heijastuminen jotain mikä ei kuulu ihollesi vai jakaa samoja piirteitä ihosi kanssa. Esim. keltainen heijastaa aivan kaikkien kasvoille keltaisuutta, musta tekee varjon aivan jokaisen leuan alle ja valkoinen taas vie varjoja pois. Myös valokuvaajat käyttävät tätä kikkaa kauneuskuvissa. Valkoinen pahvi tai heijastin asetetaan leuan alle ja varjoja on vähemmän. Voit katsoa videon aiheesta TÄSTÄ.

Värianalyysissä ei keskitytä varjoihin tai ryppyihin vaan siinä katsotaan värien harmoniaa värioppiin perustuen.

VOIKO VÄRIANALYYSIN TEHDÄ ITSE?

Periaatteessa kyllä, mutta tarvitset siihen aika monta eri kangassävyä ja siksi edullisemmaksi tulee käydä osaavalla värianalyytikolla. Toisaalta itse olin perehtynyt ja testaillut sävyjä niin monta vuotta, että tiesin olevani kesä jo ennen kuin kouluttauduin värianalyytikoksi. Tämäkin siis riippuu hyvin paljon siitä kuinka paljon asiaan perehdyt. Tosin kohdalleni on osunut jo monia, jotka ovat arvioineet oman värivuodenaikansa väärin.

TÄSSÄ 5 YLEISINTÄ TAPAA, JOLLA OMA VÄRIVUODENAIKA ANALYSOIDAAN VÄÄRIN (ja luulin myös itse ennen, että näihin voisi luottaa):

  1. Sovellukset, filtterit tai tekoäly – Näiden avulla ei pysty kertomaan miten iho reagoi eri kankaisiin.
  2. Verisuonien sävyt – Tähän ei ole selkää kaavaa eri värivuodenaikojen välillä.
  3. Silmien värin mukaan – Tähän ei ole selkää kaavaa eri värivuodenaikojen välillä.
  4. Jos ruskettuu helposti niin ihon pohjasävy on lämmin ja jos ei rusketu, niin viileä – Tähänkään ei ole selkeää kaavaa.
  5. Jos on ruskettunut, niin saadaan eri tulos – Tämä ei pidä paikkaansa, sillä ihon pohjasävy ei muutu ruskettuessa. Ainoastaan ihon tummuus muuttuu.

Värianalyysi talvi

MEIKKIVINKIT SEKÄ VASTUULLISET VAATTEET ERI VÄRIVUODENAJOILLE

Meikki eri värivuodenajoille

Kirjoittaja Miia Johansson on Moodcolors värianalyysikouluttaja. Hän kouluttaa värianalyytikkoja aivan alkeista asti ja pitää myös täydennyskoulutuksia värianalyytikoille, jotka haluavat oppia 12-jaollisen värianalyysin sekä varmuutta ja vahvaa värioppipohjaa omaan työhönsä.

Lisää jatkokoulutuksesta TÄSTÄ. Miian alkeisryhmät ovat tällä hetkellä täynnä, mutta Marika Partasen alkeisryhmään on vielä muutama paikka jäljellä. Lue lisää TÄSTÄ. Kaikki koulutukset sisältävät asiakasmeikin alkeet.

Tilaa
Notify of
guest

43 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jonsku
Jonsku
8 months ago

Moikka! Kiitos näistä värianalyysiaiheisista jutuista, ihan superkiinnostavia, vaikka itse olen aivan onneton hahmottamaan vaikkapa värien lämpimyyttä/kylmyyttä 🙈 En ikimaailmassa osaisi osoittaa lämmintä sinistä tai kylmää keltaista vaikkapa! Pakko kuitenkin kysyä, että mites sitten kuosilliset vaatteet? Kuosien suunnittelijat tuskin lähtökohtaisesti valitsevat värejä vain yhdestä väripaletista, ja itse ainakin suosin pukeutumisessa vaikkapa kukkakuoseja, joista usein mielestäni löytyy sävyjä joka lähtöön. Onko se sitten se hallitsevin sävy, jonka perusteella ostopäätös kannattaa tehdä tai jättää tekemättä?

Jonsku
Jonsku
8 months ago
Reply to  Miia Johansson

Mulla olisi toisaalta valtava halu panostaa itseeni ja mennä värianalyysiin (mistä muuten voi tietää, että valitsee varmasti taitavan tekijän??) mutta toisaalta myös jännittää, jos vaikka saisin kuulla olevani syksy, kun en pidä ollenkaan syksyn väripaletin sävyistä ja olen todella kiintynyt vaikkapa omaan vaaleanpunaiseen hiusväriini sekä tiettyihin sävyihin meikissä, olisi varmaan “kauheaa” kuulla, että omat lempisävyt ovatkin ihan totaalisen vääriä 🙈

homeinen pisama pinkillä aukolla
homeinen pisama pinkillä aukolla
5 months ago
Reply to  Jonsku

kai sä näät onko se kangas minkä värinen? Kokeile yhdistää hallitseva sävy omiisi.

Talvi
Talvi
8 months ago

Ihanaa, että julkaiset sarjan tästä aiheesta. Kävin itse juuri värianalyysissa, jota ennen olen muutaman kuukauden tutkinut aihetta. Olin saanut mielestäni ennakkoon selville, että pohjasävyni on viileä ja oletin piirteideni (vaalea, siniset silmät..) vuoksi automaattisesti, että olen kesä. Analyysissä tulikin yllätys, kun olikin talven sävyt, jotka sopivat parhaiten! 😊

Talvi
Talvi
8 months ago

Toki kesä-arviooni vaikutti myös se, kun sanotaan, että valtaosa suomalaisista on kesää ja kevättä. Tarkemmin analyysista tuli viileä talvi.

Kesä
Kesä
8 months ago

Voiko ”väärän sävyinen” meikkivoide tai aurinkopuuteri tai vaikka itseruskettava vaikuttaa lopputulokseen? Tiedän, että analyysi tehdään ilman meikkiä, mutta mietin voiko omat värit näyttää ns. vääriltä jos käyttää vääränlaisia meikkejä tai käyttäisi itseruskettavaa?

Soft summer
Soft summer
8 months ago

Vaikka olen kesä, soft summer, niin ei kyllä talven sävyt käy ollenkaan. Mutta, sisarpaletti, soft autumnin jotkut sävyt käy. Harmahtava murrettu sävy on tärkeämpi kuin viileä/lämmin, ainakin osittain

Anu
Anu
8 months ago

Hei, juttusi sai minut innostumaan ja kaivelemaan alimman laatikon kauimmaisesta nurkasta värianalyysista (1985 😆) saadun väriviuhkan. Olen kesä, mutta osaisitko sanoa mikä niistä, paletissa lukee true luminant summer.

Arja Löytynoja
Arja Löytynoja
8 months ago

Ompas mielenkiintoista luettavaa.Itse kävin värianalyysissä noin kolme vuotta sitten.Tuloksena kontrastinen talvi.Yllätyin monesta väristä mitä löytyi kartastani.Sain opastusta myös värien käytöstä vaateissani.Joitakin sävyjä tarvii olla vain vähän ja toisia enempi niin tuloksin on loistava sen mukainen.Suosittelen joka naiselle jos haluaa näyttää muulta kuin harmaalta hiirulaiselta.Värit pukevat ja saavat näyttävyyttä kun on löytänyt juuri ne itselle sopivat

Ninni
Ninni
8 months ago

Ihan mahtavaa että värianalyysit on tulleet ns. uudestaan! Olen sitä odottanutkin kuin kuuta nousevaa, koska tämä aihe on mun intohimo ollut jo lähes 30 vuotta 😊. Kävin itse värianalyysissä jo ysärin alussa 16-vuotiaana. Kesä olen minäkin.

Ninni
Ninni
8 months ago
Reply to  Miia Johansson

En vielä mutta sekin on ollut suunnitteilla jo varmaan 10 vuotta 😄. On tuntunut vaan aina aiemmin siltä ettei ihmisiä oikein kiinnosta käydä analyysissa ja sen vuoksi ettei töitä olisi riittävästi, mutta nyt tilanne on muuttunut. Kunhan saan nykyiset opinnot pois päiväjärjestyksestä niin on aikaa taas tämän pohtimiseen.

Annamari
Annamari
8 months ago

Superkiinnostavaa! Haluaisin niin tulla sulle analyysiin! Nyt napsahti vaan hammasremontti, mutta sen jälkeen syksyllä. Mulla on tehty analyysi 28 v sitten, mutta haluaisin tulokseen varmistuksen ja meikki ja hiusohjeita. Tietysti haluaisin tavata sut ihan livenä!

Hipsu
Hipsu
8 months ago

Pakko kysyä, että tiedätkö mistä löytäisin banaaninkeltaisia vaatteita? Sen jälkeen kun mulle valkeni että olen light summer, oon halunnut löytää jostain tuon värisen vaatteen kokeiltavaksi että sopiiko se tosiaan mulle, koska en ikimaailmassa olisi kuvitellut olevani “keltainen ihminen” 😀 Tähän asti oon käyttänyt lähinnä valkoista, harmaata ja mustaa, niin nyt kiinnostais löytää vähän värejä tonne kaappiin 🙂

Amk
Amk
8 months ago

Mä oon värianalyysissa syksy ja todella mielenkiinnolla odotan postausta omasta värityypistä. Odotan kaikkea; meikit,hiusväri,vaatteet. Ihan timantti aihe 💎🍁 Kiva ja kiitos kun jaksat kirjoittaa blogia 🤗✨️

Tarja
Tarja
8 months ago

Odotan todella innolla omaan värivuodenaikaani sopivia suosituksia niin meikkiin kuin vaatteisiin!

Jezba
Jezba
8 months ago

En oo ikinä kuullutkaan tämmöisestä. Mut eikö näitä sitten voi tehdä itse?

Päivikki
Päivikki
8 months ago

Täällä myös ‘lämmin kevät’ odottaa innokkaasti suosituksia meikkeihin & vaatteisiin. Nyt myös ymmärrän, miksi minulle eivät sopineet Miia sinulla upeilta näyttävät sävyt😅 (ja tästä valaistumisesta kiitos kuuluu maaliskuussa tehdylle värianalyysille).

Markit
Markit
8 months ago

Heippa; Olipa kiva aihe, opin taas uutta. Tiedän, että värianalyysi on olemassa, muuta en tiennyt. Lueskelin jutun pari kertaa ja katselin vaatteitani vaatehuoneessa. Varmaan olen kesä miinus jotkut värit ja lisäksi talvesta kirkkaat värit. Sinistä on tosi monessa sävyssä, se kun on lempiväri ja sinisiä vaatteita tulee kaupassa eniten katsottua. Ja kirkkaanpunaista pitää olla. Mikään ei piristä kurjaa päivää paremmin kuin punaiset vaatteet! Luulen olevani varma itselle sopivista väreistä ja jos värianalyysi sanoisi, että laita syksyn värejä, niin en kyllä laita 🤣. Kyllä sen jotenkin näkee kaupassa, kun vaatteen tuo kasvojen viereen, että mikä sopii. Odotan meikkipuolta innolla.
Ja kiitos vihjeestä, missä kerroit laittavasi poskipunaa nykyisin vähän ylemmäs. Minäkin lopulta löysin sen oikean paikan.
Ja vielä, se video instagramissa, missä bikineissä (?) heiluit, on aivan mainio! Loppukävely oli hauskanen. Piristää päivää. 👏👍😄

Niina
Niina
8 months ago

Tulin tämänkin lukemaan, kun olit kesätyypin kommentteihin upottanut linkin tästä. Onpa muuten kivaa huomata, että muitakin kiinnostaa aihe! Mä oon aina ollut kiinnostunut väreistä ja niiden käytöstä, ja tarkkailen niitä estetiikan ja harmonian näkökulmasta 😃 Monta vuotta kuvataidetta harrastaneena tää väreillä pyörittely jaksaa aina kiinnostaa.

Uudemman julkaisun kommenttiin laitoin, että epäilen itseäni true summeriksi. Jotain viboja on ehkä vaalea kesä/kevät suuntaan – mut tosi kylmäksi epäilen itseäni siksi, koska mä loistan tietyissä jalokivisävyissä 😅 Ja kylmä violetti on sopinut mulle aina, ollut lemppariväri pienestä lähtien. On tää jännä aihe kyllä!

Vähän aikaa sitten kävin vaatekaupassa ja ihan kokeilumielessä sovitin joitakin soft summerin sävyjä. Esimerkiksi samaa vaalean sinistä (taivaansininen?), joka sulla on aloituskuvassa kolmas oikealta. Kylmä sävy sopi joo, mut olin jotenkin valjun oloinen siinä. Sit kun kokeilin turkoosiin taittavaa astetta kylläisempää, niin johan kasvot heräsi.

Tää on ihana aihe, enkä malta oottaa muita värianalyysipostauksia 😍

Oona
Oona
8 months ago

Yleinen palaute koskien blogiasi: Testaisitko ja mainostaisitko jatkossa vain eläinkokeettomia tuotteita? Ei ole mitään järkeä olla mukana eläinten kärsimystä tukevassa toiminnassa.

Anu
Anu
8 months ago

Kävin itsekin värianalyysissä, tosin pika -versiossa. Sen mukaan olen kevät ja tulkinta tehtiin pelkkien pisamien perusteella, joita minulla on reilusti ympäri kehoa. Onko tekijällä ollut liian kiire vai onko kevät ainut vaihtoehto pisamaiselle iholle?

Elina
Elina
8 months ago

Ihanan inspiroivaa ja ammattitaitoista materiaalia teet! Kiitos! ❤️ Missä suosittelisit käymään värianalyysikonsulttikoulutuksen? Niitä kun alkaa olla joka lähtöön.

homeinen pisama pinkillä aukolla
homeinen pisama pinkillä aukolla
5 months ago

Käytätkö aina jotain itseruskettavaa kun lopputulos on tunkkainen ja tosi tumma? Tai vaan huonot valot. Vanha kirjava olemus ei kyllä kaunistu liian kylmillä sävyillä ja harmaalla tukalla. Vaikka laitat keltaisen meikkivoiteen kaikille… Lököhousutyyli ja minimalismin ihannointii on jostain muutaman vuoden takaa? Ensi vuonna sitten jotain uutta omaa tyyliä toivon mukaan kun estetiikan alalla olet, mutta aivan jämähtänyt jauhamaan yhtä ja samaa.