NÄPPYLÖITÄ POSKILLA JA KAULASSA – KALIUMSORBAATTI ALLERGIA

17.01.2024

*Sisältää mainoslinkin.

Olen jo kaksi vuotta koittanut selvittää mistä näppylät poskillani johtuvat. Vähän aikaa sitten sain kutisevia näppylöitä myös kaulalle ja samalla keksin mistä ne johtuvat – kiitos *Twistben perustajan ja ihonhoidon asiantuntijan Kati Partasen avun. Tätä ollaan Katin kanssa pyöritelty jo pari vuotta.

MITEN LÖYSIN SYYLLISEN?

Olen Katin kanssa epäillyt Kalium Sorbaattia jo vähän aikaa. Aluksi luulin syyllisen olevan mineraalipohjainen aurinkosuoja, kuten sinkkioksidi tai titaanidioksidi. Nämä olisivat olleet kuitenkin todella harvinaisia allergian aiheuttajia.

Ollessamme lomalla heräsin eräs aamu (kuva alla) kaulalla oleviin näppyihin. Kutisevat näpyt nousivat yön aikana ja niissä oli pienet valkopäät. Jo pitkään tätä ennen poskille nousevat näpyt usein rauhottuivat joko yön tai päivän aikana riippuen siitä milloin ne olivat ilmestyneet.

Reissuun olin ottanut mukaan kaliumsorbaatitonta kosmetiikkaa, mutta huomasin, että vartalovoiteessa sitä oli. Kati sattui kysymään, että mitäs ruoka? Tajusin samoin tein, että edellisenä iltana olin syönyt huonepalvelusta ranskalaisia ja ketsuppia. Tsekkasin ketsuppipussin ja siellähän sitä oli. Myös vuosi sitten jenkkien reissulla iho oli todella huonona ja oikeastaan kutisi kauttaaltaan. Siellä me syötiinkin paljon kaiken maailman valmissooseja, jossa kaliumsorbaattia saattaa olla.

Heti kun lopetin kaliumsorbaatin syömisen ja kosmetiikassa sen käyttämisen, ovat oireet hävinneet kokonaan.

MISSÄ ON KALIUMSORBAATTIA?

Olen vasta löytänyt oireideni aiheuttajan ja tässä ovat omat havaintoni. Kerro ihmeessä kommenteissa, jos tiettyjä asioita pitää välttää.

  • KOSMETIIKASSA: Kosmetiikassa Kaliumsorbaatti esiintyy nimellä Potassium Sorbate. Se on säilöntäaine. Säilöntäaineet ovat tärkeitä kosmetiikassa, jotta tuote ei mene näin selkeällä kansan kielellä homeeseen. Vaikka muitakin säilöntäaineita on, niin säilöntäaineeton kosmetiikka voi olla hyvä vaihtoehto. Voit lukea niistä TÄSSÄ.
  • RUOASSA: Kaliumsorbaatti on Suomessa merkitty koodilla E202. Ruokaviraston mukaan sitä on happamissa tuotteissa, mutta näyttäisi, että sitä laitetaan vaikka ja mihin. Katso TÄSTÄ ruokaviraston lista.

MITÄ KOSMETIIKKAA NYT KÄYTÄN?

En tietenkään sano, että kaikki tuotteet missä on kaliumsorbaattia, ovat huonoja. Kyse on vain omasta allergiastani/herkkyydestä. Voin silti suositella muiden raaka-aineiden perusteella hyviä kosmetiikkatuotteita, mutta en voi vaan niitä itse testata. Siksi olenkin jo pyytänyt, että lähipiirini toimisi testaajina tietyille tuotteille oman ihotyyppinsä mukaan.

*Twistben sivuilla voi muuten sivupalkista (puhelimella yläpalkki) valita, että tuote on kaliumsorbaatiton. Näin sivusto näyttää vain tähän allergiaan sopivat tuotteet.

TÄSSÄ TODELLA YKSINKERTAINEN TÄMÄN HETKEN IHONHOITORUTIININI (ihoni on herkkä, helposti pintakuiva, kuiva, atooppinen, couperoottinen)

  1. Puhdistus: *Raaw Alchemy puhdistusbalmi on aivan ykkönen. Kuiva sekä herkkä ihoni rakastaa tätä. Arvokas, mutta tärkeä osa ihonhoitoa, kun tämän kanssa ihoa ei taatusti pesun jälkeen kiristä. Ehdottomasti jokaisen euron arvoinen tuote!
  2. Kasvovesi (UUTUUS!): *Ayu Organics Watermelon & Birch face mist on todellakin kokeilemisen arvoinen, jos ihosi on kuiva ja herkkä. Tämä tuoksuu karkille, vaikka hajusteita ei tässä ole. Tuoksut tulevat raaka-aineista. Tulen kertomaan tästä tuotteesta pian lisää.
  3. Kasvoöljy tai balsami (näitä on muutama eri kierrossa):  Ihotyyppini rakastaa *C/O Gerdin balsameita – siis kaikkia niitä! Myös *Raaw Alchemy Blue Dropsit pehmentävät ihoa uskomattoman hyvin. Korvaan näillä kasvovoiteen, koska nämä ovat paljon tehokkaampia vaativalle iholleni.

HUOM! Tällaiset epämääräiset näpyt eivät suoraan kerro, että sinulla olisi sama allergia/yliherkkyys. Lisäksi kyseinen allergia voi ilmetä aivan eri oirein. Syy näpyillekin voi olla niin moni muukin asia. Helpoiten saat oikean diagnoosin menemällä lääkäriin. Yleisimmät näppyjen aiheuttajat ovat tietenkin akne (lue lisää TÄSTÄ) ja suun tai silmien ympärillä olevat kutisevat punaiset näpyt taas usein POD (lue lisää TÄSTÄ). POD eli suunympärysihottuma on valitettavasti yleistymään päin seuraajakunnassani. Sitä epäilin aluksi myös itselläni.

  • N

    Hei ja kiitos tästä! Mulla on ollut ihan samanlaista oirehdintaa ainakin 10 vuotta, joten pitääpä ottaa vinkit talteen. Katsoin, että monet kosmeetikkani sisältävät Potassium Hydroxide nimistä ainetta. Tämä kuitenkin taitaa olla eri aine? Tiedätkö ruuasta enempää, esim ruiskutetaanko hedelmien jne päälle kyseistä säilöntäainetta? Ihan hirveän kattavasti ei netissäkään ollut tietoa aiheesta ainakaan suomeksi.

    • Miia Johansson

      Joo, tuo on eri aine 🙂 Ja en kyllä ruokapuolesta taas tiedä – tää on niin uusi aihe mulle, että ainoa mitä osaan tsekkaa on tuo E-koodi. 🙁

  • Kaisa

    Hei Miia! Tämä ei liity aiheeseen, mutta: onko tietoa onko wet n wildin silmämeikinpohjustusaine lopetettu koska näyttää olevan kaikkialta loppu/poistunut myynnistä? Ja jos näin on, mikä voisi olla korvaava tuote eli edullinen mutta tehokas?

    • Miia Johansson

      Heippa Kaisa 🙂 En ole ihan täysin varma tämän tuotteen kohtalosta ja edullista vastaavaa en ole vielä löytänyt, mutta ilmoittelen heti, kun löydän. 🙂

    • Charming Nails

      Se vanha versio on lopetettu ja uusi on tullut tilalle, puolet kalliimmalla hinnalla tosin 😉 moni kehuu Milanin pohjustajaa vastaavaksi, en tiedä mitä se maksaa ja millainen on kun en ole henkkoht testannut 🙂

  • Marjut

    Minulla on aika samanlaiselta kuulostava iho kuin sinulla. Myös kaulalleni on ilmestynyt näppylöitä ja decolteella varsinkin suihkun jälkeen punaisia länttejä. Liekkö sitten tuota kaliumsorbaatti herkkyyttä. Minulla silmä luomilla esiintyy myös tuota Podia. Mietin mitä meikkejä sinä käytät? Esim ripsaria? Katsoin juuri, että minun marketti ripsari sisältää juuri tuota säilöntäainetta😬

    • Miia Johansson

      Niin tietenkin näppyjen aiheuttaja voi olla niin moni eri asia. Helpoimmalla ja nopeiten pääset ratkaisuun, kun menet lääkärille ja allergiatesteihin. 🙂

      Mä käytän kaikkia meikkejä, joita näkyy mun blogissa eli hyvin laaja skaala. 🙂

  • Leena

    Hei! Osaatko neuvoa, mistä voisi lähteä liikkeelle kun olkapäillä, yläselässä ja välillä rintakehällä on näppyjä, ainakin finneiltä vaikuttavat. Olen vain käyttänyt nämä kohdat peittäviä vaatteita, mutta nyt päätin yrittää päästä niistä eroon. Täytyy myöntää, etten ole ikinä hoitanut vartalon ihoa mitenkään, niin ihmekös tuo kun näppyjä on. Kannattaako kasvojen ihonhoitorutiineita jatkaa myös tälle alueelle? Olen nyt vinkkiesi perusteella ostanut luonnonkosmetiikan öljyputsarin, kasvosuihkeen ja kasvovoiteen. Jojobaöljyä olen myös kokeilut kasvoille ja naama tuntuu tykkäävän siitä.

    • Miia Johansson

      Heippa 😊 Yksi voisi olla liian pesevien geeliputsareiden käyttäminen vartalon puhdistuksessa tai vaikkapa shampoo, joka valuu noille alueille. Ootko kattonut ettei nämä ole liian peseviä?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram