MIKROMUOVI KOSMETIIKASSA JA VAATTEISSA – ONKO MUITA VAIHTOEHTOJA?

05.04.2022

Suurimmassa osassa kosmetiikkatuotteista on mikromuovia (lähde Beat the Microbead). Pikamuoti saastuttaa enemmän kuin laiva- ja lentoliikenne yhteensä (lähde YLE). Suomalaiset ostavat enemmän vaatteita, mutta käyttävät siihen vähemmän rahaa (lähde YLE). 

Olen huolestunut luonnosta. Olen myös huolestunut ihmisten kulutuskäyttäytymisestä. Lisäksi olen viime viikkoina miettinyt paljon omaa kulutuskäyttäytymistäni. En ole mikään malliesimerkki, mutta haluan tehdä muutoksen omaan käyttäytymiseeni.

MIKROMUOVI KOSMETIIKASSA – SITÄ ON MELKEIN JOKA TUOTTEESSA

On puhuttu siitä, että on paljon suurempiakin saastuttajia, kuin kosmetiikka. Onko siis se hyvä syy unohtaa kauneusala?

Mikromuovia tai muovin kaltaisia ainesosia löytyy lähes jokaisesta synteettisestä kosmetiikkaputelista. Ja nyt en puhu itse purkista tai jo kauan aikaa sitten kuorintatuotteista kielletyistä muovirakeista vaan itse tuotteen koostumuksesta ja nestemäisessä muodossa olevista mikromuoveista. Miksi tällaista haluaisi voidella iholleen?

Tällaisia löytyy kosmetiikasta yli 500 erilaista raaka-ainetta ja kaikista helpointa on ladata itselleen Beat the Microbead -sovellus, jolla voit vaikka kaupassa tai tietokoneen ruudulta skannata tuotteen inci-listan ja näet onko tuotteessa mikromuovia.

Mikromuovin vaikutuksia kehoomme ei ole vielä tutkittu pitkällä aikavälillä, mutta itse otan kannan “better be safe than sorry”. Ja onhan olemassa niin upeita ja laadukkaita tuotteita, joissa muovia ei ole. Jälleen kerran olisi hyvä aika alkaa tutustumaan siihen koukeroiseen INCI-listaan. Hassua, että elintarvikkeista moni kurkkaa tuotteen sisällön, mutta kosmetiikassa moni taas luottaa sokeasti markkinoijan hienoihin lauseisiin. Totuus löytyy aina INCI-listasta.

Joku voi myös väittää, että nämä raaka-aineet (muovit) eivät imeydy ihon läpi. Joo, voi olla näin. Mutta näitä raaka-aineita voi päätyä myös muita reittejä pitkin kehoomme. Esimerkiksi ihan suoraan suun kautta vaikka silloin, kun suihkuttelee kasvoille kiinnityssuihketta, joista moni niistä sisältää mikromuovia.

Lisäksi päivän päätteeksi huuhtelemme mikromuovit viemärin kautta luontoon ja sieltähän ne tietenkin päätyvät ravintoketjua pitkin lopulta itseemme. Puhumattakaan siitä mitä ne tekevät luonnolle ja siellä temmeltäville eläimille.

MYÖS VAATTEISTA IRTOAA MUOVIA

Halusin puhua myös sanasen vaatteista, sillä olen Instagramin puolella alkanut tekemään myös tyylisisältöä. Tämä uusi sisältö on saanut miettimään omia arvojani. Olen ollut pitkään pikamuodin kuluttaja, mutta asia on alkanut muuttua hyvinkin nopeasti.

Olen ollut täysin tietämätön siitä, että tietyistä vaatteista irtoaa mikromuovia. Esimerkiksi viime syksynä muotiin tulleet fleece-takit ovat tästä loistava esimerkki. Itsekin sellaisen ostin täysin tietämättömänä, kunnes joku seuraaja tästä ystävällisesti mainitsi. Löydät aiheesta YLE:n artikkelin TÄSTÄ.

Lisäksi MTV-uutisten mukaan pelkästään meidän pienessä Suomessa syntyy vuosittain 120 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä (lähde TÄSSÄ). Mitä tälle voisi tehdä?

Oma vinkkini on ostaa vaatteita käytettynä. Tarjolla on upeita Vintage-aarteita, mutta myös uudempaa second hand -muotia. Eli ostetaan sitä mitä on jo olemassa. Uusien vaatteiden faneille on tarjolla monta upeaa suomalaista vastuullista yritystä, jotka ovat aina parempi vaihtoehto pikamuodille.

Mielestäni myös oman tyylin kehittäminen vie kulutusta oikeaan suuntaan. Näin ei aina tarvitse ostaa uusinta uutta. Toki myös muoti kiertää ja esimerkiksi tällä hetkellä kovassa huudossa olevat 90-luvun ja y2k-trendit on jo kerran nähty ja näitä vaatteita on tarjolla käytettyinä ja usein näin myös edullisemmin sekä paremman laatuisena. Valitettavasti pikamuodin laatu on suoraan sanottuna surkeaa menneiden vuosikymmenien vaatteisiin verrattuna.

Myös Instagram-kyselyni mukaan moni teistä asetti laadun tärkeimmäksi asiaksi vaateostoksilla. Näin on tehty myös vuosikymmeniä sitten, jolloin varmasti rahaa ei monella ollut paljon. Ostettiin laatua ja ostettiin harvemmin.

MUOVITON KOSMETIIKKA, JOKA ON HYVÄKSI YMPÄRISTÖLLE JA KEHOLLESI

Luonnonkosmetiikassa ei käytetä mikromuovia. Nykyään tarjonta on laajaa ja myös herkkäihoisille löytyy hyviä vaihtoehtoja. Erityisesti me Suomessa olemme edelläkävijöitä luonnonkosmetiikan puolella. Mielestäni se on myös aivan mieletön vientivaltti meidän pienelle maalle. Kunhan vaan muu maailma ymmärtäisi miten paljon mikromuovia kosmetiikassa on.

Kaikki ihonhoidon suositukseni ovat muovittomia ja hyväksi luonnolle sekä kehollemme, joten voit turvallisesti tehdä täällä valintoja ihonhoidon puolella. Pääset suosittelemiini tuotteisiin TÄSTÄ. Suosikeissani on todella paljon suomalaisia vaihtoehtoja.

MIHIN VEDÄN OMAT RAJAT?

Jokainen tekee omat päätöksensä ja jokainen keskittyy omiin valintoihin. Ei lähdetä ekosheimauksen tielle. Asiat ei syyttelyllä etene. 

Itse käytän ihonhoidossa ainoastaan luonnonkosmetiikkaa, koska INCI-listoihin tutustuessa tämä on ihan selkeä valinta. Myös synteettisessä kosmetiikassa käytetään paljon luonnon raaka-aineita (on aina käytetty), mutta mukana on paljon sellaisia raaka-aineita, jotka vaikuttavat vain tuotteen koostumukseen eivätkä hoida ihoa. Valinta on itselleni helppo.

Meikeissä käytän myös synteettisiä meikkejä, vaikka mukana on paljon myös luonnon meikkejä. Esimerkiksi meikkivoiteiden puolella huomaan ihoni voivan paljon paremmin, kun valitsen luonnon tuotteen. Valitettavasti luonnon meikeissä on värikosmetiikka vielä niin paljon jäljessä, että esimerkiksi rakastamiani erilaisia värejä on vielä hyvin rajallisesti. Siksi valintani on toistaiseksi vielä myös synteettiset meikit. Olisipa hienoa lähteä kehittämään uutta luonnon meikkibrändiä, joka vastaisi näihin tarpeisiin.

Vaatepuoli on itselleni ihan muutamia viikkoja ajatuksissa kulkenut asia. Olen onnekseni hurahtanut vintage-muotiin, mutta muutamia uusia vaatteita on tullut ostettua. Erityisesti kenkiä. Mutta olen alkanut löytämään niin monta suomalaista vastuullista brändiä, että uusien vaatteiden ostoon tulee myös kohdallani muutos.

Olenkin tehnyt päätöksen etten osta enää pikamuotia.

Onko nämä asiat olleet sun ajatuksissa? Vai onko kaikki tämä tieto vielä sulle uutta?

  • Sari

    Käyn sivuillasi harvakseltaan ja juuri nyt päädyin tänne, kun etsiskelen mikromuovittomia meikkivaihtoehtoja. Tosi tärkeä aihe! Kiitos kun vaikuttajana tuot asiaa esiin <3

    • Miia Johansson

      Oi kun kiva, että just satuin tästä kirjoittelemaan. 😀

  • Eeva

    Moi Miia!
    Mikromuovista olen lukenut jo aikoja sitten jostain luontoa koskevasta jutusta.Vesistö on jo täynnä mikromuovia joka kulkee kalojen kautta elimistöömme.En tiedä mitä se vaikuttaa elimistössä varmaan jossain on tietoo.
    Olen erittäin ylpeä Miia susta et tuot näitä asioita esille.
    Mä uskon et me muutamme käytöstämme kun saamme tietoo asioista.

    • Miia Johansson

      Joo valitettavasti me ollaan jo tuhottu todella paljon luontoa. 🙁

  • Nooraaliisa

    Moikka! Oon lähettäny sulle instas viestii, onkoha menny ohi?🙈 kyselin ihonhoito tuotteista!

    • Miia Johansson

      Helou 😊 Kannattaa laittaa tänne mielummin viestiä, jos haluaa varman vastauksen. Mulla on IGssä melkein koko ajan satoja avaamattomia viestejä ja resurssit ei riitä vastaamaan kaikille.. vaikka haluaisin. ❤️

  • Johanna

    Hei tää oli hyvä postaus. Kiinnostaisi enemmän tietää vastuullisesta pukeutumisesta yms.

    • Miia Johansson

      Heippa Johanna! 🙂 Jos oot Instagramissa, niin siellä on tulossa aiheeseen liittyvää sisältöä. Täällä blogin puolella keskityn kauneusjuttuihin. 🙂

  • Jonsku

    Sopiskohan tähän alle kysymys myös eläinkokeisiin liittyen, kun vaikutat myös eläinrakkaalta? 🙂 Mikäli aihe siis koskettaa sinua, niin olisi kiinnostavaa lukea myös eläinkokeettomasta kosmetiikasta ja siitä, minkä tuotteiden kohdalla on mahdollisesti vaikeampaa löytää eläimillä testaamattomia tuotteita jne. Kun tämä tuntuu olevan myös ihan hullu viidakko, ja sinä osaat todella hyvin kirjoittaa/selittää asiat siten, että lukija todellakin ymmärtää asian ❤️

  • Ellis

    Erittäin hyvää tietoa. Kiitos siitä. Myös muovisten kosmetiikkapakkausten viememinen muovin kierrätys pisteisiin on tärkeää, se säästää luonnonvaroja.

    • Miia Johansson

      Todella hyvä huomio ja muutenkin kierrättää kaikki kosmetiikkapakkaukset asianmukaisesti. 😍

  • LAVIS!

    En kyllä keskittynyt tekstiin ollenkaan kun lumouduin kuvista, ihania 🙂

    • Miia Johansson

      Voi kiitos <3

  • Sofia

    Tämä on tärkeä aihe, kiitos kun kirjoitit siitä!

    Haluan kiittää kaikista hyvistä meikkivinkeistä! Meikkaan tosi harvoin, mutta eilen illalla oli menoa ja laitoin luomivärit ja kaikki. Muistin neuvosi, että luomiväriä otetaan vähän kerrallaan ja otin sitä sitten tosi vähän siveltimeen ja oli kyllä silmiä avaava kokemus (kahdessakin mielessä :D). Olen aiemmin ottanut ihan liikaa kerralla. Lopputulos oli paljon parempi ja oli todella paljon helpompi häivyttää!

    Joskus kirjoitit, että sinusta tuntuu, että toistat itseäsi, mutta minullakin kesti kauan ennen kuin meni jakeluun eli anna mennä vaan!! Tykkään valtavasti blogistasi ja olet ainoa bloggaaja, jota seuraan. Monesti katson työpäivän jälkeen, jos sinulta on tullut jotain instagramiin ja katson sen ja rentoudun samalla. Tyylivinkit on myös kivoja.

    Kiitos Miia ja ihanaa kevättä :)!

    • Miia Johansson

      Ihan superihanaa kuulla, että onnistuit meikissä! 😀 Mä oon joo huomannut, että moni laittaa kerralla aika paljon luomiväriä ja sitten tulee juuri se häivytysongelma. Ja onpa tosi kiva kuulla, että saat täältä iloa päiviin. Se on juuri se tarkoitus. <3

  • Inari

    Tärkeää asiaa! Tekstiilijätemäärän pienentämiseen auttaa Recci, jonne voi palauttaa myös rikkinäisiä ja likaantuneita vaatteita, jotka siellä kierrätetään tekstiilikierrätykseen.

    • K

      Miten tämä pienentää tekstiilijätemäärää? Mitä luulet että niille kierrätykseen viedyille rikkinäisille ja tahraisille tekstiileille tapahtuu? Ne lähetetään ulkomaille ja poltetaan siellä. Ei järin ekologista, aiheuttaa mielettömästi päästöjä kuljetuksesta + itse tekstiilijätteen poltosta.

      Ainoa asia mikä pienentää tekstiilijätteen määrää on yksinkertaisesti tuottaa sitä vähemmän. Tämä tarkoittaa harkitumpia ja vähäisempiä vaateostoksia, parempaa huolenpitoa jo olemassa olevista vaatteista, sekä juurikin tuota second hand -shoppailua – ja sitäkin harkiten ja tarpeeseen! 🙂

  • Inka

    Tosi hyvä postaus jälleen kerran! Oon kyl sitä mieltä, että sun pitäisi tehdä sellainen sanakirja-postaus kaikista yleisimmin käytetyistä kosmetiikan raaka-aineista. Siitä olisi helppo tarkistaa mitä tuote sisältää. Itse ainakin koen edelleen inci-listan luvun hankalaksi eikä nimet meinaa jäädä mieleen, vaikka olen niitä jo vuoden päivät tarkkaillut 😀

    • Miia Johansson

      Heippa Inka! 🙂 Se oliskin kyllä hyvä, mutta valitettavasti mäkään (tai aika harva) niitä kaikkia tietää. Niitä yleisiäkin on niin paljon. Jos aihe kiinnostaa niin Twistbellä on pari erilaista verkkovalmennusta, joiden avulla oppii perusteet. Ne on kyllä avannut munkin maailmaa ja niiden avulla on helppo jatkaa lisätutustumista.

  • Ulla

    Hei Miia ja WAU mitä kuvia!

    Haluaisin tämän avauksen perusteella kysyä sinulta tähän liittyvän kysymyksen. Käytät ihonhoidossa luonnonkosmetiikkaa ja olet monesti sanonut, ettei vastaavia meikkejä kuitenkaan löydy luonnolliselta puolelta. Nyt kuitenkin tuli eräässä seminaarissa hyvä pointti, mistä juuri kukaan ei puhu enempää ihon puhdistuksen kohdalla. Kun poistat (markettien tavallisia tai ammattilaisten tuotteita) meikkejä öljyputsarilla ja huutelet vedellä, niin oletko ikinä ajatellut mitä kirjaimellisesti peset viemäristä alas? Heräsin itse tähän, joitain vuosia sitten, että kasvojen puhdistuksen yhteydessä olisi hyvin tärkeää poistaa se meikki vanulapulla ROSKIIN ennekuin pesee (ne mikromuovit) meikeissäkin viemäristä alas. Jätevesistä päätyy kuitenkin paljon myös luontoon asioita suoraa puhdistuksesta huolimatta, jota ei edes ajattele ja näin rasittaa ympäristöä.

    • Miia Johansson

      Joo kyllä! Olen ajatellut. Mikromuovia on tosiaan paljon meikeissä. 🙁 Juurikin tästä myös kirjoitin postauksessa. 🙂

  • Ilona

    Luonnonkosmetiikka on helppo valinta ollut vuosia, ympäristöystävällisyyden mutta ennen kaikkea sen takia, miten paljon paremmin iho voi kun en käytä enää synteettisiä. 😍 Meikeissä sama ongelma, että esim. luomivärejä käytän vielä synteettiseltä puolelta, mutta toisaalta ostan meikkejä vain tarpeeseen kun tiedän mitä käytän ja mitä en. Joten hukkaan ei mene mitään.

    Vaatteissa kirpparit on olleet teinistä asti käytännössä ainut paikka mistä ostan. Taloudellisten syiden takia, sekä siksi että vihaan vaatekaupoissa pyörimistä. Mutta siinäkin ekologisuus ei oo yhtään haitaksi!

    Ihanaa kun otat näitä asioita esille, ennen seurasin useita kosmetiikka/tyylibloggaajia mutta maku meni vuosia sitten, kun alkoi vaivaamaan miten paljon he kuluttavat vain näyttääkseen seuraajille uutuuksia.

    • Miia Johansson

      Heippa Ilona! 🙂 Joo, siis muakin on itse alkanut hieman mietityttämään tuo uutuuksien esittely (omalla kohdallani). Toki siis teen sitä, mutta en enää niin paljon kuin ennen. Tosi hankalaa tosiaan tasapainoitell atässä työssä niin ettei kertoisi uutuuksista, koska se ostohimon kasvattaminen tuntuu välillä väärältä. Mutta sitten oon saanut myös paljon valitteluja siitä, että mulla toistuu usein samat tuotteet ja se on ollut mun ratkaisu tähän. Ostan ne mielenkiintoisimmat testiin, mutta paljon jätän testaamatta. Onneksi ihonhoidossa INCIstä pystyy kertomaan jo paljon ilman testaamistakin. Ja kun en käytä synteettistä ihonhoitoa, niin sekin tiputtaa jo todella paljon tuotteita pois testauksesta. Mutta tosiaan vaikea asia, koska kuitenkin tämä on työni. Eli ymmärrän tosi hyvin sun kannan. Toisaalta taas ymmärrän sitä miksi jotkut esittelee ihan kaikki uutuudet. Ainakin kuluttjat voi sitten napsia ne parhaimmat eikä turhaan käyttää rahaa huonoihin tuotteisiin, kun joku testaa heidän puolestaan. 🙂

  • Julia

    Googlettelin mikromuovia ja päädyin tänne. Todella tärkeän aiheen olet nostanut esiin, hieno homma! Tätä asiaa voisi kyllä pitää paljon nykyistä enemmän esillä somen avulla – olisi hyvä jos vaikkapa glitterille kävisi samoin kuin turkiksille, ettei kukaan vaan enää kehtaisi käyttää. 😀 Varsinkin naiset ovat hyviä luomaan ryhmäpainetta toisilleen tällaisissa asioissa. Jaetaan ainakin linkkejä, aloitin itse tänään. <3 Joka tapauksessa kiitos vielä kerran.

  • Titta

    Moikka.
    Etsin mikromuoveista tietoa ja eksyin sinun kirjoitukseen. Olipa hyvä kirjoitus 💚

    • Miia Johansson

      Kiitos Titta <3

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram