Kun brändi keksii tuotteelleen nimen, niin se suunnitellaan tiettyä kohderyhmää varten ja nimen on tarkoitus olla myyvä. Tämä on siis täysin ymmärrettävää, sillä tottakai jokaisen firman on tarkoitus tehdä myyntiä. Esimerkiksi jos sillä hetkellä erilaiset CC-voiteet ovat trendaavia, niin meikkivoiteen nimeksi voikin tulla CC-voide.
Kuluttajan vastuulle jää se, että vastaako tuote omiin tarpeisiin ja se onkin lähtökohta kaiken kosmetiikan hankkimisessa. Siksi olen täällä ja toimin samalla myös ns. tulkkina tässä kosmetiikkaviidakossa. Houkuttelevan nimen, tuoksun tai jopa kämmentuntuman perusteella ei kosmetiikkaa yleensä kannata ostaa.
MITEN SITTEN TIETÄÄ MIHIN TARPEESEEN MIKÄKIN TUOTE ON?
Nimet voivat helpostikin johtaa harhaan ja jopa siihen, että tuotetta käyttää väärin. Usein valmistajilla ja jälleenmyyjillä on hyvät ohjeet ja myös kuvaukset tuotteista ja mihin tarpeeseen ne ovat. Jos yhtään tuntee kosmetiikan raaka-aineita ja osaa hieman lukea INCI-listaa, niin se tietenkin auttaa kaikista eniten.
Harmikseni melko usein kuulen erityisesti meikkivoiteiden puolella, että keskitytään vaan tuotteen nimeen. Esimerkiksi moni haluaa CC- tai BB-voiteen, koska ajattelee sen olevan automaattisesti kevyempi kuin meikkivoide, vaikka asia ei ole näin. Mikä tahansa näistä tuotteista voi olla kevyt tai todella peittävä.
KASVOVEDET JA HOITONESTEET = KAIKKI SAMAA?
Missä tahansa kategoriassa yleistystä on mahdotonta tehdä, mutta kasvovesi ja hoitoneste voivat olla täysin samaan tarkoitukseen. Koska nykyään puhdistustuotteet (ne hyvät) ovat pH-arvoltaan jo valmiiksi happamia, niin tarvetta ei ole erikseen pH-arvon palauttavalle kasvovedelle. Ihon puhdistusrutiinitkin on jo opetettu ihmisille niin hyvin, että pumpuli+ kasvovesiyhdistelmäkin on saanut jo jäädä.
Kasvovedet aloittavatkin nykyään ihon kosteuttamisen tai sanoisinko nesteytyksen. Mukana voi tietenkin olla mukana myös esimerkiksi epäpuhtauksia ehkäiseviä raaka-aineita tai mitä vaan oma iho tarvitsee. Mutta kaiken kaikkiaan kasvovesi on nykyään sama kuin hoitoneste. Toki riippuu mitä tuotteita vertaa keskenään. Ajavat siis pääsääntöisesti saman asian.
Et tarvitse erikseen kasvovettä, hoitonestettä, hoitovettä, essenceä tai mitä näitä nimiä nyt onkaan.
Ihonhoidossa tarpeelliset nesteytyksen aloittavat kasvovedet eri ihotyypeille löydät TÄSTÄ.
SEERUMIT, BOOSTERIT JA TIIVISTEET = KAIKKI SAMAA?
Erilaisia seerumeita, tehotiivisteitä ja boostereita käytetään erityistarpeisiin ja mahdollisesti vain kuuriluontoisesti. Tämä silloin, jos perus ihonhoito eli kasvovesi ja kosteusvoide/kasvoöljy ei riitä. Eli seerumi ei ole mikään pakollinen asia ihonhoidossa.
Nimiä on monia, mutta näiden kohdalla erityisen tärkeää on kurkata INCI-listaa tai fiilistellä koostumusta. Jos tuote on öljypohjainen, niin se tulee ihonhoidossa viimeisenä. Jos tuote on taas vesipohjainen, niin se laitetaan kasvoveden jälkeen ennen kosteusvoidetta.
Kaikilla näillä käyttötarkoitus on periaatteessa sama, eli koittaa saada apu johonkin tiettyyn iho-ongelmaan, joka voi yksinkertaisimmillaan olla esimerkiksi pintakuivuus.
MEIKKIVOITEET, CC-VOITEET JA SÄVYSEERUMIT = KAIKKI SAMAA?
Jep – tähän voisin melkein yleistää, että kaikki ovat samaa. Jokin tuote peittää vähemmän ja toinen enemmän. Kaikissa on siis jokin määrä väripigmenttiä, jolla tuotteeseen tuodaan väri.
Usein sanotaan, että esimerkiksi BB-voide ja sävyseerumi ovat samalla ihoa hoitavia, mutta tämä ei välttämättä pidä yhtään paikkaansa. Sen näkee vain raaka-aineista. Meikkivoide ajatellaan usein sellaiseksi, joka ei hoitaisi ihoa, mutta tämäkin riippuu aivan täysin tuotteesta. Voi siis olla ihoa oikeasti hoitava meikkivoide ja BB-voide, jossa hädin tuskin on mitään ihoystävällistä.
Nimen perusteella on hyvin vaikeaa sanoa kuinka peittävä mikäkin tuote on. Esimerkiksi kuvan Zuii meikkivoide on kauniisti ihon sävyä tasoittava eli kevyt meikkivoide, mutta moni kokeilemani BB-voide on todella peittävä. Siksi itse asetan nämä kaikki saman kategorian alle eli meikkivoiteksi, joissa on enemmän tai vähemmän pigmenttiä.
Mun lemppari meikkivoiteita nimestään huolimatta löydät TÄSTÄ.
ENTÄ HIUSPUUTERI JA KUIVASHAMPOO?
Tästä olen saanut viimeaikoina kysymyksiä ja moni on ajatellut, että molemmat tuotteet ovat samaan käyttötarkoitukseen. Tietenkin näinkin voi olla.
- Hiuspuuterilla tuodaan volyymia ja se on loistava esimerkiksi tupeerauksen apuna ja kampauksiin. Hiuspuuteri tekee usein hiuksesta sellaisen, että siitä ei niin helposti saakkaan vedettyä sormia läpi ja on tahmainen, joka on hyvä asia kayttötarkoitusta ajatellen.
- Kuivashampoolla viedään pois tyven rasvaisuutta ja hiuksia on edelleen helppo käsitellä. Hiukset pysyvät siis ilmavina. Toki on myös kuivashampoita, jotka tekevät hiuksista tahmaisemmat ja tuovat volyymia.
Tuleeko teille mieleen jotain muita kosmetiikan kategorioita, joissa on hurja nimiviidakko? Itselleni tuli heti taas mieleen yksi: Yövoide ja yönaamio. Nämä ovat lähtökohtaisesti sama asia.
Heippa; Tämä onkin jatko tuossa edellisessä postauksessa esittämälleni puuterikysymykselle. Näitä tekstisi eri termejä olen myös pyöritellyt, googlaillut ja yrittänyt selvittää eroja. Mistä kohtaa tämän mahtaa löytää arkistostasi myöhemmin, koska varmasti tätäkin etsin uudelleen? Minulle nämä termit ovat kyllä välillä ihan sekaisin 😣. Perusjuttu kait esim on, että kosteutta kasvoille jostain putelista, on se sitten vesi, neste tai muu purkki, jossa vesi ensimmäisenä (paljon). Ja loppuaineosat on niitä hoitavia. Meninköhän tässä ihan metsään, oletuksena se pintakuiva iho ( jolla ei muita ongelmia)?🤔 Käytössä on kyllä nykyisin Bybin Mega Mist, se kun on minulle sopiva ( kiitos suosituksesta).
Tämä oli joka tapauksessa tosi hyvä postaus ja vastasi kysymyksiin, joita en ole esittänyt, mutta joita olen miettinyt usein.
Kiitos kiitos kiitos!🌹
Heippa Markit! 🙂 Tämä juttu löytyy “totuus kosmetiikasta” -kategoriaan. Ja jos oikein ymmärsin, niin siis vesipohja esimerkiksi kasvovedessä on silloin hyvä, jos käyttäjällä on todella herkkä iho. Mutta aina riippuu juurikin siitä, että mikä ihotyyppi on kyseessä. 🙂
Muistelen joskus sinun vastanneen kysymykseeni, että vaikka vesi on ainesosissa ensimmäisenä, niin se ei ole välttämättä paha, jos on muuten hyviä aineita. Silloin on vaan vähän juoksevampaa tuotetta. Esim kosteusvoide. Ja tietysti seuraavaksi nykyään mietin, että miksi maksan vedestä 😄. No, vähitellen parempiin tuotteisiin, kun vanhat loppuu.
Heippa! 🙂 Tuote ei välttämättä ole juoksevampaa, jos pohjana on vesi. Voiteissa voi vesi olla ensimmäisenä. Mutta jos tuotteessa on selkeästi vettä eniten, jonka pystyy välillä inci-listasta päättelemään, niin silloin maksaa suurelta osin vedestä. Tällaisia löytyy esim. edullisessa markettikosmetiikassa. Mutta kokonaisuus merkkaa paljon ja ihan kaikkia määriä ei aina pysty INCIstä päättelemään.
Kirjotin tän sulle instan puolella, mutta laitan vielä tänne jos saan sut helpommin kiinni tätä kautta. Onko sulla suositella meikkivoidetta, oon tutkinut näiltä sun sivuilta vaihtoehtoja mut ajattelin laittaa vielä viestiä. Itellä tilanne että käytän kasvoissa itseruskettavaa, kesät talvet. Kesällä jopa hieman “tummempaa”. En käytä meikkivoiteita, en oo enää vuosiin käyttänyt. Nyt haluisin kuitenkin ottaa käyttöön jonkun kevyen meikkivoiteen joka mätsäis ir naaman kans. Eli vois välillä panostaa meikkiin enemmän, mutta en halua paksua ja tunkkastakaan naamaa. Eli mitä suosittelisit, sellanen kevyt, kuultava meikkivoide?🤔 Mulla on hyvin saatu pintakuivuus kasvovedellä ja puhdistus tuotteella kuriin. Tietty käytän myös seerumia, nyt kesällä pelkkä seerumi tai vastaavasti kasvovoide riittää. Ei tarvii välttis molempia. Talvella pitää olla stydimpi kasvovoidekkin. Eli naama aika hyvin tasapainossa. Mutta näin kesällä se myös rasvoittuu helpommin, varsinkin t alue. Mun naama on enemmän se pintakuiva sekaiho. Joten en teidän mihin suuntaan meikkivoide valinnassa ja sävyssä lähtisin.🤔
Heippa Meri! 🙂 Vaihtoehtoja on muutama, joita suosittelisin. Mutta en tiedä haluatko luonnon vai kelpaako myös synteettinen. Tässä on kaikki mun tämän hetken suosikit: https://miiajohansson.com/tuotteet/meikkipohja/meikkivoide/
Kaikki nuo erilaisia ja omalla tavallaan ihania. 🙂 Jokaisen kohdalla lukee myös hyvin sävyvalinnoista vaalealle iholle, koska mulla on siitä enemmän kokemusta.