PÄIVITETTY 20.9.2024
Tämän postauksen avulla saat parhaat ohjeet, miten löytää oikeat värit ilman värianalyysia. Mutta jos olet jo käynyt värianalyysissa ja haluat löytää juuri sinulle sopivat meikkisävyt ja vaatteet, niin löydät postaukset jokaiselle värivuodenajalle TÄSTÄ.
Oikeat sävyt imartelevat ja tekevät sen, että hehkut. Samalla saat hyvän ja itsevarman fiiliksen.
Nämä ovat asioita, joihin maailmalla huippumeikitaiteilijat ja stylistit kiinnittävät todella paljon huomiota. Huomaankin usein, että Hollywood-tähdet on puettu juuri heidän ihon sävyään imarteleviin väreihin. Tämä koskee siis vaatteita, meikkiä, asusteita, hiusten väriä, koruja, silmälaseja ja mitä tahansa laitat kasvojesi ympärille. Valitettavasti ainakaan omassa maskeerauskoulussani ei näitä opiskeltu, vaikka värit ovat erityisesti kauneusmeikin kannalta todella tärkeitä.
VÄRIOPIN PERUSTEET AUTTAA KAIKKIA
- Päävärit ovat keltainen, sininen ja punainen. Niiden välissä on välivärit vihreä, oranssi ja violetti.
- Puolet väriympyrästä on lämpimiä sävyjä ja puolet kylmiä. Lämpimiä ovat esim. oranssi ja punainen. Puhtaan kylmä sävy on sininen.
- Esimerkiksi väliväri vihreä on 50% sinistä ja 50% keltaista. Mutta silloin kun vihreässä on hieman enemmän sinistä, se sopii viileän sävyiselle iholle. Kun vihreässä on taas enemmän keltaista, niin se sopii lämpimän sävyiselle iholle.
OMAN IHON POHJASÄVYN TUNNISTAMINEN – LÖYDÄ OIKEAT VÄRIT ITSE
Jokaisessa ihossa on kaikkia kolmea pääväriä eli sinistä, keltaista ja punaista. Se paljon ihossa on lämpimiä tai viileitä sävyjä määrittää ihon pohjasävyn. Ihon tummuusaste on eri asia. Tämän vuoksi myös todella tumma tai todella vaalea voi pohjasävyltään olla niin viileän tai lämpimän sävyinen.
Mistä sitten tietää onko oma iho lämmin vai viileä? Tässä muutama vinkki:
- Kankaiden vertailu kasvojen alla on kaikista paras tapa. Voit verrata esimerkiksi tumman sinisitä (viileä) ja lämpimän ruskeaa tai korallia (lämmin) ja vaaleanpunaista. Myös viileän sinivihreän ja lämpimän ruohonvihreän vertailu kasvojen alla voi antaa oikeaa suuntaa.
- Mikä fiilis sinulla tulee lämpimissä tai viileän sävyisissä vaatteissa. Jos jommassa kummassa tulee tunkkainen olo, niin se ei ehkä ole se oikea.
- Keltakulta esimerkiksi sormuksissa voi tehdä viileästä ihonsävystä punakan näköisen. Jos keltakulta istuu iholla kauniisti, niin ihon sävysi saattaa olla lämmin.
- Oikean sävyn näet luonnonvalossa ilman meikkiä ja ilman itseruskettavaa. Kasvot ovat usein kaikilla punertavat. Älä anna sen hämätä. Siksi katso myös dekolteeta ja käsivarsia.
- Vertaa ihon sävyäsi kavereihisi. Oletko ehkä punakampi kuin he (viileä) vai selkeästi lämminsävyinen (keltaisempi).
- Jos et jaksa itse perehtyä värien maailmaan ja ihon pohjasävysi ei ole niin selkeä, niin suosittelen värianalyysia. Teen värianalyyseja Porvoossa, mutta tällä hetkellä palveluni on niin suosittu, että aikoja on vaikea saada. TÄSSÄ tietoa ajanvarauksesta ja hinnoista.
Tässä postauksessa jaan sävyt vain kahteen, koska näilläkin pääsee jo todella pitkälle. Värianalyysi on loistava tapa viedä asia vielä pidemmälle. Suosittelen hankkimaan tällöin analyysin luottettavalta ja värit hyvin tuntevalta henkilöltä, koska olen huomannut, että joillekin on annettu väärä tulos.
Tässä näet luomivärisävyjä viileälle eli kylmän sävyiselle iholle sekä lämpimän sävyiselle iholle. Samat sävyt toimivat myös vaatevalinnoissa, hiuksissa, asusteissa sekä koruissa.
SÄVYJEN TUNNISTAMINEN VAATII TREENIÄ
Kuten postauksen alussa jo mainitsin, niin esimerkiksi vihreä tai violetti voi olla lämpimän tai viileän sävyinen. Myös ruskea voi olla lämmin tai viileä.
Alla näet samat sävyt silmämeikissä. Vasemmassa silmässä on lämpimät sävyt ja oikeassa viileät. Itselläni on viileä pohjasävy, joten oikean puoleinen kuva näyttää imartelevammalta. Keltaiseen taittavalle iholle lämmin ruskea istuisi paremmin.
Huomaatko alla olevasta kuvasta jo mikä tekee toisesta sävystä lämpimän ja toisesta sävystä viileän?
Lämpimässä sävyssä on enemmän punaista (lämmin sävy) ja viileässä sävyssä sinistä (kylmä sävy).
Tässä samat sävyt silmillä. Viileämpi sävy saa taas ihoni hehkumaan, kun taas lämmin sävy tekee kasvoni hieman väsyneen näköisiksi.
Vihreistä on jo todella vaikea kertoa kumpi on lämmin ja kumpi viileä. Lmpimän sävyisessä vihreässä on enemmän keltaista ja viileän sävyisessä enemmän sinistä.
Huomaatko jo kumpi sävy sopii iholleni paremmin?
Myös punainen voi olla lämmin tai viileä ja tämä onkin todella tärkeä huulipunan valinnassa. Tässä tein tarkoituksella hyvin saman väriset sävyt. Jos värit ovat uusi asia, niin sävyjä voi olla vielä tässä vaiheessa vaikea erottaa toisistaan. TÄSSÄ kirjoittamani juttu oikean huulipunasävyn valitsemisesta.
Tämä on niin kiinnostavaa (ja tärkeää)! Oma iho on selkeästi keltainen. Verisuonet näkyvät sekä vihreinä että sinisinä. Mutta mielestäni minulle sopivat viileät sävyt aivan ehdottomasti. Tuo ihon keltaisuus vaan usein hämää, en ole koskaan punertava ja ruskettuessani erityisen keltainen. Sitten taas siskoni on selkeästi punertavaihoinen. Voiko siis olla viileä keltaihoinen? 😂🙈
Joo verisuonet ei ihan aina näytä tätä oikein. Oon sen tässä viime aikoina huomannut. 😊
Mutta siis ei oikein voi olla samaan aikaan lämmin ja viileä sävyinen. Samalla tapaa kuin esim. vihreä sävy ei voi olla samaan aikaan viileä ja lämmin. Ellei ole sitten 50/50 molempia sävyjä. 😊 Mutta jos iho on lähellä neutraalia, niin voi olla vaikea tunnistaa kumpaan iho taittaa. Mutta jos ei ole selkeästi viileä eikä lämmin, niin eri sävyt istuu silloin paljon paremmin. 😊
Yritin googlailla ja löysin jotain aiheesta, että voisi olla viileä keltapohjainen! Jes 😅 Onko sullakin vihreitä suonia?
Hmm.. mitäköhän tarkoittaa viileä keltapohjainen? 😀 Neutraali? Samaan aikaan kun ei oikein voi olla viileä ja lämmin. Mulla ei ole vihreitä suonia, mutta verisuonienkaan perusteella ei aina oikein pysty katsomaan.
Joo, olen nyt opiskellut asiaa pari viikkoa :D, ja kävin Kanadassa kouluttautuneen analystin “dreipattavana” viime viikonloppuna. Olen tosiaan viileä, vaikka ihoni päällimmäinen sävy onkin keltainen. Kategorioita on 12, joista viileitä 6: 3 talvea ja 3 kesää. 🙂 Tosi kiinnostava aihe, ja kun tutustuu syvällisemmin, niin makes sense.
Joo tuo 12 jaollinen onkin vielä paljon parempi, mutta vaatii jo sellaisen, joka tekee värien kanssa työtä joka päivä. <3 Hienoa, että pääsit ammmattilaiselle ja vielä Kanadaan asti. 😀
Olen ehdottoman viileä keltaihoinen. Petrol ja harmaanvihreä hyviä, vanharoosa jne. Todella höpöä väittää, ettei keltainen voi olla viileä. Ihan perusvärioppia kannattaa kurkata ennen kuin moista opettaa. ja lisäksi olennainen: silmien väri! Omat harmaanvihreänsinertävät saavat turkoosin niissä nousemaan esiin em värien kanssa.
Oppia ikä kaikki. <3 Viileä keltaihoinen viitaisi oliiviin ihoon, koska oliivissa ihossa on sinisyyttä. 🙂 Ja kyllä keltainen on lämmin sävy ja väriympyrässä myöskin lämpimien sävyjen puolella. Jos keltaiseen lisää sinistä niin siitä tulee hieman vihertävä keltainen ja se on väriympyrässä aina lähempänä sinistä.
Huippua että kirjoitat näistä väriasioista ja vielä näin selkeillä esimerkeillä! Kiinnostaisi vielä tietää, mihin kategoriaan oliivi-iho menee? Omasta mielestä ihoni on keltavihreä, mutta vaalea sellainen.
Tätä asiaa joo mun pitää vielä opiskella lisää ja en osaa vielä tarkalleen sanoa. Usein sanotaan, että oliivi olisi viileä, koska vihreä on sinisen ja keltaisen sekoitus, mutta sehän tietenkin riippuu kuinka paljon on sinsitä ja kuinka paljon keltaista. Mutta tubesta löytyy aiheesta paljon. 🙂
Oliivi-iho on viileä, yleensä talvityypin iho. Eli sinulle sopisivat todennäköisesti voimakkaat, kirkkaat ja kylmät sävyt, kuten sähkönsininen ja fuksia.
Oon jotenkin ihan hukassa näiden värianalyysien kanssa. Mulla on todella lumikin vaalea iho, joka ei rusketu helposti, joten päättelisin, että ihoni taittaa punaiseen. Kuitenkin meikkivoiteissa olen joskus testannut punaiseen taittavaa meikkivoidetta ja todennut, että keltaiseen taittava näyttää ehdottomasti paremmalta. Esim. Estee Lauder double wear sävyni on 1N0 Porcelain. Olisiko minulla siis neutraalin sävyinen iho, kun ei jotenkin osu kumpaankaan kategoriaan täysin? Koruissa hopea sopii mielestäni paremmin kuin kulta.
Mä käytän itsekin aina keltaiseen taittavaa meikkivoidetta. Itselläni ja ennen asiakastyössä lähes kaikilla. 😊 Tästä on kohta eri koulukuntaa. Mutta jokainen iho sisältää myös keltaista sävyä ja sellainen meikkivoide myös peittää parhaiten kasvojen punakkuuden, jota on melkein kaikilla. Eli voit hyvinkin olla ihon sävyltä viileä. 😊
Aivan mainio postaus! Nuo sinun esimerkit avasivat minulle lämpimien ja kylmien sävyt erittäin hyvin.
Kiva kuulla 😍
Hei Miia,
Mahtava aihe!! Kiitos. Ja jos mahdollista, niin tätä opetusta lisää.
Joo koitan miettiä miten saisin tästä jotain kivoja postauksia 😍
Nää sun värijutut on tosi kivoja! Osaan kyllä katsoa tosi hyvin väreistä ja sävyistä, että ovatko lämpimiä vai kylmiä, ja muista ihmisistä aika monesta näen sen nopeastikin, mutta itsestäni en vaan saa tulkintaa 😅. Täytyypä kokeilla vielä tuota puhdasta paperia vasten.
Ihoni on selkeästi punaiseen taittava ja vaikeasti ruskettuva. Minulla on myös pisamia ja todella lämpimän sävyinen punaruskea hius. Olen aina ajatellut että lämpimät sävyt oranssit, ruskeat ja vihreät sopivat itselleni erityisesti vaatetuksessa, eikä nuo kylmät ole koskaan tuntunut omilta. Meikissä kyllä pidän enemmän esimerkiksi kylmän sävyisestä poskipunasta. Mutta olenko värianalyysin mukaan kylmä?
Punapäille tämä menee hieman erilailla, mutta en ole perehtynyt vielä asiaan niin tarkasti. 🙂 Kun oon meikannut luonnostaan punapäitä, niin oon laittanut aina lämpimiä sävyjä.
Kiitos hyvinkin hyödyllisestä postauksesta! Olen vinkkiesi avulla saanut jo tehtyä muutoksia meikkisävyihini sekä vaatekaappiini. Ennen olen ostanut lähinnä vain mustia vaatteita, ja nyt olen avullasi uskaltautunut ostamaan viileän sävyisiä vaatteita-ne ovatkin kivoja ja paljon paremman näköisiä kuin synkät mustat👍eli Kiitos jälleen kerran 💕
Ihana ja todella havainnoiva postaus!
Itse myös kriiseilen oman sävyn kanssa. Iho on todella vaalea, välillä jopa kalpea. En rusketu kasvoilta enkä dekolteelta, mutta jalat ja vatsa ruskettuvat. Silti olen mielestäni kelta enkä punainen. Näin ovat myös sanoneet lukuisat maskeera / kosmetologit eli täytynee luottaa heihin 🤔
Kiitos jälleen kivasta postauksesta! Just aloin miettimään, että tulihan uudet silmälasit valittua oikein 🙈 Hyvä pointti juurikin tuo, että useimmat värit sopii, kunhan sävy on oikea.
Erittäin mielenkiintoista ja hyvää tietoa🥰
Mä en tiedä mikä mussa on vikana, mut ainut vaatteiden väri mikä saa kasvoni hehkumaan on tummanharmaa 😀 Niinku tosi mielelläni käyttäisin vähän vähemmän synkkiä värejä, mutta aina se harmaa päätyy päälle koska se on se ainut mikä näyttää hyvältä, haha.
Ootko kokeillut eri värejä vaatteissa? Ehkä se oma ei vaan oo vielä osunut kohdalle. 🙂
Tuntuuko kenestäkään muusta epäreilulta, että keltaiselle iholle meikeissä esim.luomivärit käy vaan lämpimät, ruskeat ja korallit.jokunen turkoosi ja kulta. Itse haluaisin käyttää raikkaita pastelleja. Lisäksi viileälle iholle käy lämpimät sävyt kunhan ruskettunut. Niin siis itsellä keltainen iho. Hyvä postaus ja kaipaisin lisää kyseisiä postauksia.
Osaatko muuten sanoa onko lämmintä pinkkiä huulipunaa olemassa?
Korallin pinkki on 🙂
Voiko sellanen olla mahdollista, että tietyissä väreissä kylmä näyttää paremmalta tietyissä taas lämmin?
Itsellä esim. Ruskeat ja keltaiset on tosi hankalat sävyt, mutta taas harmaat ja beiget sopii. Kylmät punaisen sävyt ja kaikki vihreät, mutta taas lämmin violetti ja sininen. Puhdas lumen valkoinen ei sovi ollenkaan. Mulla on ihan selkeästi kellertävä Iho kasvoilla ja käsissä. Keskivartalo ja jalat taas punertavat. Mitä enemmän rusketun, sitä kektaisemmaksi Iho muuttuu. Tukassa viileiden sävyjen ylläpitäminen on supertuskaista.
Pukeudun yleensä murrettuihin ja vaaleisiin sävyihin, koska kirkkaan ja tumman sävyn valinta on ollut iso vaikeus!
No sinänsä kyllä, koska ruskeita ja keltaisia on niin lämpimiä ja viileitä ja sama menee muissakin sävyissä. 🙂 Mutta ihon pohjasävy on kauttaaltaan kuitenkin se sama.
Lisään vielä, että kävin värianalyysissä taannoin ja näin kuinka viileät värit sopii paremmin ja lämpimät teki ihon keltaiseksi tai punaiseksi. Mutta käsivarsissani ja kaulassa iho selkeästi keltaiseen taittava jos vertaa valkoiseen paperiin. En oikein vieläkään käsitä miten voi olla? Vaikka värianalyysissä tulos oli kesä niin kellertävä iho muuten?
Niin en osaa oikein sanoa, mutta jos värianalyysin tekijä oli hyvä, niin luottaisin häneen. 🙂
Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?
Heippa! 🙂 Tätä mun pitää tutkia vielä enemmän, koska oliivi on tosiaan lämpimän ja viileän sekoitus eli vihreässä on keltaista ja sinistä. Mutta kuulee sanottavan, että oliivi-ihoisille sopisi paremmin viileät sävyt. En tosin vielä oo opiskellut asiaa tarpeeksi. Kannattaa kurkkia tubesta – siellä on aiheesta paljon videoita.
Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?
Entäs vaalea oliivi-iho? Voisitko tehdä siitä ja sen väreihin sopivan postauksen?
Heippa; Joskus mietin, kun täällä kommentoin, että kaikki muut osaavat niin paljon kaikkea, meikkaamisesta etenkin. Itse kun huseeraan enemmän suurella innolla kuin taidolla 😂. Mutta nyt kuvittelen olevani vahvoilla. Värioppi on minulle kuin suomen kielioppi: en hallitse, mutta osaan ( kuvittelen niin 😄) käyttää värejä. Sijamuodot on muuten käsittämätön viidakko!!! Sen sijaan itselle sopivat värit on helppoja, sillä kylmät sävyt sopivat ja ne tulee näköjään valittua automaattisesti. Ja tämä postaus vahvisti sen, minkä silmä peilistä näkee. En ole ikinä miettinyt värianalyysejä. Kyllä kaupassa huomaa, jos se vaaleanpunainen pusero onkin sävyltään väärä.
Ja lopuksi…kuvaamataidon opettaja sanoi aikoinaan, että se piirtäminen ei ole vahvuuteni, mutta värien käyttö on hyvä. Enkä todellakaan osaa piirtää yhtään!!!🤣. Oli viisas opettaja.🌹
No niin! 😀 Joillain tosiaan on luonnostaan sitä värisilmää. 😀
Oli kiva lukea tästä postausta koska olen viime päivinä kriiseillyt mikä “vuodenaika” olen värianalyysin mukaan. En ole saanut selvyyttä onko minulla kylmän vai lämpimän sävyinen iho: omaan silmään se näyttää kellertävältä, mutta suonet ovat vähän enemmän sinisävyiset. Hankaluutta lisää se että hiukset ovat lämpimän vaaleanruskeat. Kunnon kriisin sain tästä itselleni aikaiseksi 😂
Älä turhaan kriiseile vaan mee vaikka ihan oman mieltymyksen mukaan. 🙂 Onko sulla siis hiuksissa oma väri?
Jep hiuksissa on oma väri. Ei ole koskaan värjätty eli jäämiäkään ei ole 🙂
Näiden sun kommenttien perusteella ajattelisin, että oot lämmin. Mutta vaikea tietty näin kirjallisesti tehdä analyysiä. 🙂