HILSEILEVÄ HIUSPOHJA? – SAATAT HOITAA OIRETTA VÄÄRIN

18.10.2021

Hilsettä ja kutinaa ei hoideta aina samalla tavoin. Et ehkä millään keinolla tunnu pääsevän vaivasta eroon ja syy on se, että hoidat vaivaa täysin väärin. Ensin pitää selvittää mistä hilseily johtuu.

Tässä kaksi eri hilsetyyppiä, mistä ne johtuvat ja miten niitä hoidetaan. 

KUIVA HILSE

  • Kuiva hilse pölisee usein jo heti föönaamisen jälkeen eli hiuspohjasi on yksinkertaisesti kuiva.
  • Liian vahva shampoo ja toistuva pesu voi kuivattaa päänahkaa. Tähän voi auttaa yksinkertaisesti luopuminen vahvoista sulfaateista, joita löytyy suuresta osasta shampoita. Löydät ainesosan nimellä Sodium Laureth Sulfate.
  • Myös tietyt hiuksiin jätettävät tuotteet voivat kuivattaa päänahkaa ja aiheuttaa hilsettä. Itselläni jotkin kuivashampoot tekevät tätä. Valitettavasti niin ihanat ja hyvin toimivat Batisten kuivashampoot ovat itselläni yksi syyllinen. Kirjoittelen pian kuivashampoista, jotka jopa hoitavat hiuspohjaa.

RATKAISU:

  • Vaihda hellävaraisempaan shampooseen ja älä käytä jätettäviä tuotteita lähellä tyveä. Itse rakastan *Briogeon tuotteita ja viimeisimpänä suosikkina *Matcha + Apple Superfood shampoo ja saman sarjan hoitoaine.
  • Aivan loistava kuivan hiuspohjan hoitoon on *Khadi Wonder Hair Tonic. Laitan tämän heti hiusten pesun jälkeen suoraan tyveen muutamaan eri kohtaan ja hieron sen ympäriinsä. Kuivuus häviää hyvin nopeasti.

RASVAINEN HILSE

  • Rasvainen hilse saattaa muodostua vasta hiljalleen pesun jälkeen. Se näyttää enemmän laattamaiselta ja tuntuu usein hieman rasvaiselta.
  • Kyseessä voi olla seborrooinen ekseema eli tali-ihottuma, joka ilmenee kutinana, hilseilynä ja punoituksena.
  • Hoito onkin aivan päinvastainen kuin kuivan hiuspohjan hoito, sillä tali-ihottumassa halutaan päästä eroon ihon tuottamasta liiasta talista ja tämän myötä lisääntyneestä hiivan ja bakteerien määrästä iholla.
  • Tali-ihottumaa voi esiintyä myös kasvoilla ja kaikilla kohomme alueilla, joissa on enemmän talirauhasia. Kasvoilla iho voi siis hilseillä ja tuntua todella kuivalta, mutta yllättävää kyllä sitä pitääkin hoitaa öljyttömillä tuotteilla.

RATKAISU:

  • Hiuksia tulee pestä päivittäin ja välttää erityisesti hoitavia öljyjä. Myös jätettäviä hiustuotteita kannattaa välttää.
  • Tässä tapauksessa shampoon pitää olla tehokkaasti pesevä eli hoito on päinvastainen kuin kuivan päänahan hoito.
  • Shampoot, jotka sisältävät ketokonatsolia, sinkkipyritionia tai seleenisulfidia on todettu auttavan.
  • Kollegani Erika Naakka kuluu näihin muutamaan prosenttiin väestöstämme, jotka kärsivät tali-ihottumasta ja Erikalta löytyy aiheesta hyvä postaus tuotesuosituksineen, johon pääset TÄSTÄ.

P.S. Menethän tapaamaan lääkäriä, jos ihottuma häiritsee liikaa elämää ja et saa sitä itse kuriin. 

  • Merja

    Hei! Sain lääkäriltäni hyvän vinkin rasvaisen hilseen/ kutisevan/ ihottumaisen päänahkani hoitoon ja ajattelin tulla jakamaan sen muillekin. Lääkärin neuvo oli ostaa kolmea erimerkkistä shamppoo- ja hoitoaine pulloa. Ja sitten käyttää aina pari, kolme päivää yhtä merkkiä. Sitten seuraavaa merkkiä jne. Lääkärin mukaan jos käyttää pitkään samaa merkkiä, niin päänahan hiiva tottuu shampooseen, eikä peseydy niin hyvin pois. Tämän takia pitäisi vaihtaa muutaman päivän välein. Minulla tämä on toiminut ja enää harvoin on ongelmia päänahan kanssa. Lähinnä enää silloin jos olen käyttänyt muotoilutuotteita tai ostanut shampoota mikä ei pese tarpeeksi tehokkaasti.

    • Miia Johansson

      Okei! 😀 Oliko lääkärillä jotkut tietyt raaka-aineet, mitä pitäisi eri tuotteissa olla? Tai suositteliko joitakin tiettyä kolmea tuotetta? Vaikuttava ainehan saattaa olla sama, vaikka itse brändi olisi eri. Juuri kollegani Erikan kanssa juteltiin asiasta ja hän sanoi, että siklopiroksolamiini ehkäisee hilsettä, sinkkipyritioni rauhoittaa päänahkaa ja keluamidi taas irrottaa hilsettä. Olisi mielenkiintoista tietää, että mihin vaikuttavaan raaka-aineeseen hilse tottuu. 😀 En ole siis koskaan vaan kuullut mistään reseptoreista yms. jotka tunnistaisivat jonkun tietyn ainesosan ja päättäisivät, että nyt se ei enää toimi. Ihon kanssa usein syynä on ihon eri tarpeet, jotka muuttuvat ja siksi jokin vanha ainesosa ei enää toimi. Mutta jos käyt vielä tällä lääkärillä, niin kysy mihin perustuu.

      • Satu

        Moikka. Minulla ei ole mitään kosmetiikkaan/ kemiaan/ lääketieteeseen viittaavaa koulutusta, mutta olen huomannut tämän shampoomerkkien vaihtelun tärkeyden. Kotona mulla on suihkussa aina 2 erimerkkistä shampoo&hoitoainetta ja poikaystävän luona molemmissa suihkussa eri merkkiset. Merkkien vaihtelun tarpeen olen huomannut jo vuosia sitten, ja päänahka ilmoittaa että nyt on mennyt liian monta pesua yhdellä aineella. En tiedä miksi ja miten homma toimii (tai ei toimi mun päässä) vaan näin se on.

  • Er

    Hienoa, että tuot asiaa esille. Hyvin usein rasvaisesta hilseestä kärsivät ihmiset eivät uskalla pestä tarpeeksi usein hiuspohjan kuivumisen pelossa. Kiitos valistamisesta. Itse koen että nimenomaan rasvaista hilsettä tulee useammin vastaan asiakkailla.

    t.kampaaja 🙂

    • Miia Johansson

      Okei! 😀 Hei kiva saada kampaaja tänne mukaan keskusteluun. Mäkin kieltämättä ihmettelin, että onko tosiaan vaan muutama prosentti, jotka tali-ihottumasti kärsii. Ehkä moni ei vaan mene vaivansa kanssa lääkäriin tai mikä lie instanssi pitää tästä lukua.

  • Kaitlin

    Ahh, kerrankin joku suosittelee hiusten päivittäistä pesua! 😀 Mulla on siis seborrea, ja oon lopen kyllästynyt näihin “ei hiuksia tarvi pestä kuin kahdesti viikossa, pidennä pesuväliä kuivashampoolla!” ohjeisiin joita oon saanut kuulla ihmisiltä jotka ei tän vaivan päälle ymmärrä.

    • Miia Johansson

      No joo.. on kyllä tylsää. Voisko se johtua siitä, ettei he ole kuulleet tali-ihottumasta. 🙁

  • Emilia

    Sopiiko tuo hiusvesi käytettäväksi teippipidennysten kanssa? 😊

    • Miia Johansson

      heippa Emilia! 🙂 Mulla on ollut vaan sinetit ja niiden kanssa sain käyttää ihan mitä vaan halusin. Teipeistä en osaa sanoa, että onko niissä jotain eri ohjeita. Kannattaa kysyä kampaajalta, että onko jotkin ainesosat kielletty ha sitten kurkkia INCI-listan puolelle. 🙂

  • Laura

    Kuivan päänahan kanssa on painittu jo vuosia eikä ihan ongelmatonta ratkaisua ole vieläkään löytynyt. Sulfaatit jätin pois kauan sitten, ja siirryin myös synteettisistä hiusväreistä hennaan. Olen kokeillut vaan 10 eri shampoopalaa, välillä pesun sijasta pelkkä hiushuuhde(Xz tai luonnonkosmetiikkaa) ja montaa eri sulfaatitonta shampoota. Edelleen ajoittain kutisee ja on lähes aina kuiva mutta vähemmän näkyvää hilsettä. Olen alistunut elämään tämän kanssa koska likaavan ja hikoilua aiheuttavan työn takia on joka päivä pestävä tavalla tai toisella.

    • Miia Johansson

      Onpa harmi. 🙁 Mulla kanssa aika samoja kokemuksia, mutta erityisesti curly girlin avulla mun hiuspohja on alkanut voimaan niin paljon paremmin, kun tungen sinne niin paljon hoitavia tuotteita. Mutta tosiaan varmasti hankalaa, jos pitää työn vuoksi pestä joka päivä ja tyvi ei taas siitä ehkä tykkää.

  • Rva A.

    “Toistuva pesu voi kuivattaa päänahkaa”. Joo, niin tekee…mutta

    Ystävätär kävi ihotautilääkärillä juuri kuivan hiuspohjan vuoksi, lääkäri sanoi, että päänahan hyvinvoinnin vuoksi hiukset kuuluukin pestä JOKA PÄIVÄ. Nämä on näitä kahdensuuntaisia neuvoja, joista ehkä selkeästi valitsee toisen tai toisen.

    Itse olin melko yllättynyt lääkärin kommentista ja tuli heti tuntemus, että hetkinen, olenko siis toiminut väärin kaikki nämä vuodet, mitään ongelmia ei mulla ole, mutta jokapäiväinen hiustenpesu on itselleni valintana täydellisen nou nou.

    • Miia Johansson

      Heippa Rva A. 🙂 Joo, tämä on todella yksilöllistä ja aina pitää selvittää mistä kuivuus johtuu. Ehkä ystävälläsi on esimerkiksi taliköhnää.

  • Emma

    Hei Miia!
    Kiitos aiheen tuomisesta esille. Tästä aiheesta on melko haastavaa löytää tietoa, ainakaan kokemuspohjaista. Toki kaikkien ihot ja hiukset ovat yksilöllisiä.

    Itse kuulun niihin, kenen täytyy pestä hiukset päivittäin, tai päänahka kutiaa sietämättömän paljon sekä hiukset rasvoittuvat. Kuivashampoolla saa kutinaa vielä pahennettua hieman. Toki myös harraatan hikiliikuntaa päivittäin, ei hikeäkään voi päähän jättää, mutta pelkkä vesipesu ei riitä.

    Pulmani on myös kasvojen iho, joka on aivan tukossa. Pientä tukkeumaa on kasvot täynnä. Tällä hetkellä on käytössä ihonhoitoon Essen tuotteet (Cream Cleanser -Puhdistusemulsio, Toner -Suojaava Kasvovesi, Hyaluronic Serum -Tehokosteuttava Hyaluronihapposeerumi, Deep Moisturiser -Syväkosteuttava Kasvovoide, Repair Oil -Korjaava Öljyseerumi, 2-4x viikossa Esse Refining Cleanser -Detox Puhdistusvoide). Tuhdimman meikin poistan Evolven Cleansing Meltillä jonka jälkeen Essen putsarilla. Ja iho on ihan kamala. Olen pohtinut, täytyisikö minun käyttää öljyttömiä tuotteita, jotka postauksessa mainitsit? Kuulisin mielelläni tuotesuosituksia sinulta. Tilanne ihon kanssa on jatkunut vuosia ja olen epätoivoinen!

    • Miia Johansson

      Heippa Emma! 🙂 Diagnoosi kannattaa tietenkin hakea lääkäriltä, niin sitten tiedät mikä on kysessä. Mutta kasvoilla tali-ihottuma on enemmänkin hilseilyä ja punoitusta esim. nenänpielissä ja nasolabiaalijuonteissa.

      Sulla on nyt käytössä enemmänkin kuivan ihon tuotteet, joten niiden loputtua voisi olla hyvä vaihtaa epäpuhtaan ihon tuotteisiin, jos nämä siis ovat finnejä?

      • Emma

        Finnejä on harvakseltaan. Iho on röpelöinen, siinä on paljon mustapäitä ja tukkeumaa jossa ei näy mustaa päätä, vaan näppylät näkyy röpelöisyytenä ja tuntuu sormiin. Joskus näpyt punoittaa hieman. Epäpuhtaan ihon tuotteiden kanssa olen huomannut joskus liiallista kuivumista ja ihon kirvelyä, mutta en muista tarkemmin mitä tuotteita käytin. Vartalolla ihossa on taipumusta atopiaan ja kuivuuteen.

        • Miia Johansson

          Hmm.. kannattaa käydä ihotautilääkärillä kyllä hakemassa diagnoosi, niin helpompi hoitaa. <3

  • EmppuLilli

    Hei!
    Minä luulin vuosia myös, että kärsin kuivasta päänahasta ja välttelin hiustenpesua liian vahvoilla tuotteilla ja lotrasin kaikkea kosteuttavaa päänahkaan.

    Tänä keväänä kävin lääkärissä, kun kutiava hilseily levisi jopa korvan taa sekä korvanlehtiinkin. Siellä lääkärin kanssa yhdessä todettiin, että kyse onkin seborreasta ja ja sain ketokonazol, kortisoniliuos kuurit sekä rasvaa korviin. Ensimmäisen kahden viikon kuurin jälkeen olo oli kuin valaistuneella. Mun päänahka ei ole voinut vuosiin näin hyvin ja en muista milloin viimeksi olisin raapinut päänahkaani verille.

    Toistaiseksi olen pärjännyt pyritonisinkkiä sisältävällä shamppoolla jolla teen kaksoispesun hiuksiini jokapäivä. Jos taas talvea kohden alkaa seborrea leuhahtamaan, niin reseptillä onneksi löytyy yllämainitsemiani hoitotuotteita ja otan kuurin uusiksi. Myöskin Erikan mainitsema system 4 öljyhoito on käytössä sillointällöin, kun olen oikein hemmottelu tuulella.

    Suurin asia tässä on ollut varmaan itsellä opetella se päivittäinen hiustenpesu, mutta kyllä päänahka siitä on kiittänyt. ♥️

    • Miia Johansson

      Siis ihan super ihana kuulla! Tästä pitäisi siis puhua enemmänkin. Oon meinaan huomannut mun työssä kuinka moni luulee hiuspohjan olevan vaan kuiva.

      KAIKILLE VINKIKSI: Yael Adlerin (ihotautilääkäri) Iholla-kirjassa lukee, että kuivan ja rasvaisen hilseen erottaa toisistaan ihan näin yksinkertaisesti: Ote kirjasta: “Dermatologien täytyy olla nokkelia ja ensin tutkia onko hilse kuivaa vai rasvaista. Sen lääkärit tekevät vertailemalla hiivan väriä ja olemusta: valkoinen ja kariseva on “kuivaa hilsettä”, keltainen ja tahmea on “rasvaista hilsettä.” Kun viimeiksi mainittua hieroo rikki sormiensa välissä, jää jäljelle öljyinen kalvo.

  • Minna

    Moikka! Haluaisin vähän korjata kuivan ja rasvaisen hilseen vastakkainasettelua. Myös rasvoittuva hiuspohja voi olla (ja usein onkin) myös kosteutuksen tarpeessa! Hoito on itseasiassa usein hyvinkin samantyyppinen, vain hoitavien aineiden pitoisuudet vaihtelevat. Tali-ihottumassa (seborrooinen ekseema) ihossa oleva hiiva pilkkoo talirauhasten eritettä ja aiheuttaa ärsytystä iholla. Päivittäinen pesu on tärkeää, mutta oikeat tuotteet ovat itseasiassa aika mietojakin, jotta hiuspohja rauhoittuu. Hoitavien shampoiden tarkoitus on hillitä bakteerikasvua ja vähentää hiivasienten aiheuttamaa hilseilyä, eli ihon liian nopeaa uusiutumista. Liiallinen tali on hyvä saada pois, jotta sitä ravintona käyttävät hiivasienet eivät pääse lisääntymään.
    Usein myös talvi-aika, kylmyys, kuiva huoneilma yms. aiheuttavat normaalia ihon kuivumista myös hiuspohjassa, jolloin ihan vaan ihoa kosteuttavammat tuotteet riittävät.
    Hiuspohjan poikkeava rasvoittuminen ja kuivuus eivät siis kuitenkaan ole vastakkaisia asioita ja seborroinen iho on usein hyvinkin herkkä ja ärtyneen tuntuinen (taipumus tähän on usein myös pysyvä, joten hoitoa uusitaan tarpeen mukaan).
    Hyvä keskustelu!
    t. Kampaaja (EAT työn alla)

    • Miia Johansson

      Heippa Minna! 🙂 Joo, samoja asioita kirjoittelin tuossa tali-ihottumasta, mutta en ehkä osannut kirjoittaa niin hyvin kuin sinä. 😀

      Ja siis toki taas sitten rasvoittuva hiuspohja tarvitsee kosteutusta, mutta puhunkin tosiaan kahdesta eri hilseestä. Eli puhun tässä siis rasvaisesta hilseestä ja kuivasta hilseestä. En rasvaisesta hiuspohjasta. Varmaan hieman epäselvästi kirjoittelin. 🙂 Eikö rasvoittuva hiuspohja ole kuitenkin eri asia kuin taliköhnä?

      Ja hei hyvä pointti, että seborrooinen iho on herkkä ja se saattaa myöskin ärtyä todella vahvoista tuotteista, joita usein siihen laitetaan.

  • pauliina pohjola

    myös kuivan hiuspohjan ongelma on se, että luontainen rasva hiustupesta jota kaikilla erittyy, kiinnittyykin superkuivaan hiuspohjaan ja kun pestään liian hoitavilla tuotteilla jää se rasva kiinni hiuspohjaan ja hiustuppiin. Pitäisi välillä pestä rasvoittuvan hiuspohjan tuotteilla tai tehdä hiuspohjan kuorintaa säännöllisesti, jolloin kuivaan hiuspohjaan tarttunut rasva irtoaa eikä tuki hiusjuuria tai jää kutisemaan hiuspohjaan. kuirinta pehmittää, kosteuttaa, irrottaa talin , ei kuivata. Sopii hilseilevälle, rasvoittuvalle ja kuivalle hiuspohjalle.
    Suomalaiset
    system 4 oilcure mask ja Cutrinin detox kuorinta superhyviä. Luonnonkosmetiikasta en tiedä hiuspohjakuorintoja
    t. kampaajaope ja meillä on koululla mikrokamera jolla tutkimme hiuspohjaa stadin ao, merihaka, helsinki

    • Miia Johansson

      Okei! 😀 Mulle on riittänyt säännöllinen pesu syväpuhdistavalla shampoolla, mutta varmasti joku saa tästä vinkistä koppia.

  • Henriikka

    Minullakin lääkäri totesi muutamia vuosia sitten taliköhnän ja määräsi siihen kortisonia sisältävän liuoksen, jota olen käyttänyt pahimpina kausina. Ennen tätä postausta ajattelin, että mitä vähemmän hiuksia pesee, sen parempi, ja lisäksi vaihdoin shampoon muutamia viikkoja sitten sulfaatittomaan versioon. Ei ihme, että tämäkään ei ole auttanut, jos kerran pitäisi käyttää juuri toisenlaisia tuotteita ja pestä hiukset useammin. Pitää siis kokeilla tuota toista keinoa ja toivoa, että tilanne paranisi, eikä tarvitsisi enää lääkehoitoa.

    • Miia Johansson

      No onpa kökköä ettei lääkäri neuvonut sitä, miten taliköhnän saa pidettyä kurissa. 🙁 Mutta toivottavasti nyt onnistuisit. <3

  • Laura

    Kuinka toimia jos kyseessä rasvainen hilse, muttei kuitenkaan tali-ihottuma?
    Minulle ilmestyy sitä välillä esim.hiusrajaan tai laajemmaltikin ja välillä se on poissa ihan kokonaan. Pesen hiukset kolmen päivän välein sulfaatittomalla shampoolla. Esim.Khadin öljy on tuonut joskus helpotusta.

    • Miia Johansson

      Jos et oo ihan varma mikä on, niin kannattaa käydä lääkärissä hakemassa diagnoosi, niin sitten tietää miten oiretta kannattaa hoitaa. 😊

      Mulla tulee kanssa välillä kunnon karstaa hiusrajaan ja eri paikkoihin päätä. Se ei kuitenkaan ole tali-ihottumaa.. kuiva hiuspohja vaan. Mulle on auttanut tuo Khadin suihke ja hellävaraiset shampoot.

      Mutta vaikea tosiaan sanoa, kun en oo ihan varma mikä sun hiuspohjaa vaivaa. 😔

  • Matti

    Onko tyypillistä, että tali-ihottumasta kärsivän henkilön t-paidat reikiintyy ja hajoaa helpommin? En ymmärrä miksi kaikki paitani reikiintyy ja hajoaa niin helposti. Ehkä ne hilseilevän ihon bakteerit heikentää kankaan rakenteita

    • Miia Johansson

      Hmm.. en kyllä tiedä mitä härskiintynyt tali tekee kankaille. 🤔

  • Meri

    Hei!
    Olen sinun suosituksilla löytänyt loistavia tuotteita atooppisen taipuvaiselle iholle sekä hyville hiustuotteille.

    Nyt olenkin huomannut että vartalon pesuneste sisältää sodium laureth sulfatea, eikös tämä ole “kuivattava” ainesosa, tai olen saanut käsityksen ettei olisi hyvästä? Olen kärsinyt joka suihkussa käynnin jäläkeen todella kuivasta ja kutiavasta ihosta 😤

    Olisiko neuvoa hyvälle pesunesteelle, joka sopisi atoopikolle? Tai muita vinkkejä?

  • Tytti

    Itselläni auttanut kosteuttavat shampoot kuivaan päänahkaan. (kommentin mainos poistettu)

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram