ONKO SILMÄNYMPÄRYSVOIDE TURHA VAI RIITTÄÄKÖ KOKO KASVOILLE TARKOITETTU VOIDE?

06.08.2021

*Sisältää mainoslinkin.

Tervetuloa lukemaan postaussarjaa kosmetiikan myyteistä. Päätin kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. Kaikki postaussarjan postaukset löydät kategoriasta TOTUUS KOSMETIIKASTA

Tässä postaussarjassa annan asiantuntijoille vallan, joten heidän vastauksiaan ei ole muokattu tai lyhennelty millään tavoin ja jokainen sai käsitellä kysymyksiä omasta näkökulmastaan. 

Tässä postaussarjassa varmasti huomaat, ettei mikään ole mustavalkoista ja asioihin on monta eri lähestymiskulmaa.

KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat

“Tällaista yleistystä on hankala suoraan tehdä niin, että se pätisi kaikkiin mahdollisiin tuotteisiin. Se, soveltuuko tuote miten hyvin käytettäväksi myös silmänympärysiholle, riippuu sen sisältämistä raaka-aineista.

Tietyt kasvovoiteet käyvät erittäin hyvin myös silmänympärysiholle käytettäväksi. Jos löydät kasvovoiteen, joka sopii sekä silmänympärysihon että kasvojen ihon tarpeisiin, mikään ei estä käyttämästä samaa tuotetta koko kasvoille.

Jos tarkastellaan ihon rakennetta biologian näkökulmasta voidaan todeta, että silmänympärysiho on paljon ohuempaa kuin muu iho, eikä sisällä talirauhasia. Tästä voi seurata tilanne, missä kasvojesi ihon ja muun kasvojen ihon tarve voi olla aivan erilainen jolloin voi olla vaikeaa löytää tuotetta joka sopisi molempiin tarpeisiin. 

Esimerkiksi: Silmänympärysihosi on erityisen kuiva, mutta sinulla rasvoittuu kasvojen iho. Tällöin voi koeta tarvitsevansa erityisen täyteläistä voidetta silmänympärysiholle, jos se kuivuu helposti. Esimerkiksi monet atoopikot vannovat *Fiini Naturallyn sy-voiteen nimeen, mutta muu kasvojesi iho kaipaa talintuotantoa rauhoittavaa ja ihoa tasapainottavaa voidetta.

Toinen taas voi kokea, että sy-iho kaipaa erityisen ohuen ja nestemäisemmän tuotteen, jos tuntuu, että liian täyteläinen turvottaa sy-ihoa. Sitten taas kasvojen iho saattaa tuntua kuivalle, jolloin siihen voi haluta käyttää joko täyteläistä voidetta tai esimerkiksi balsamia.

Opettele siis lukemaan INCI-listaa ja tunnustelemaan oman ihon tarpeitasi: sitä miltä ihosi tuntuu ja näyttää sekä etsimään näitä tarpeita vastaavia raaka-aineita tuotteista.”

VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja

“Silmänympärysiholla voi hyvin käyttää koko kasvoille tarkoitettua kosteusvoidetta, jos se vastaa oman silmänympärysihon tarpeita. Jos siis kasvoilla on käytössä kosteuttava perusvoide, voi se sopia myös silmänympärysiholle.

Usein silmänympärysihon tarpeet ovat kuitenkin erilaiset kuin muun kasvojen ihon, minkä vuoksi silmänympäryksille voi sopia paremmin toinen tuote. Silmänympärysiholla ei ole samalla tavalla talirauhasia kuin muualla kasvojen iholla minkä lisäksi se on huomattavasti muuta kasvojen ihoa ohuempaa, joten tuotteet, jotka sopivat muulle iholle eivät välttämättä sovi silmänympärysiholle ja vastaa silmänympärysihon tarpeita.

Esimerkiksi muualla kasvojen iholla saatetaan haluta käyttää kosteusvoidetta, joka tasapainottaa talineritystä tai vaikuttaa tehokkaasti juonteisiin. Silmänympärysiholla tasapainottava tuote saattaa kuitenkin saada ihon kuivumaan liiallista talia tehokkaasti imevällä koostumuksellaan. Vastaavasti myös juonteita tehokkaasti hoitava tuote voi tuntua ohuella silmänympärysiholla jopa ihoa ärsyttävältä. Joskus taas voi olla, että muualla kasvoilla käytettävä tuhti kosteusvoide voi yöaikaan silmänympärysiholla käytettynä saada aikaan turvotusta.

Usein silmänympärysiho voi myös olla erityisiä tarpeita, joita muualla kasvojen iholla ei ole. Silmänympärysiholla voi esimerkiksi olla turvotusta, johon voi auttaa virkistävä silmänympärysvoide tai tummuutta, jota voidaan häivyttää silmänympärysvoiteella, joka sisältää valoa heijastavia pigmenttejä.

Silmänympärysihon tuotteissa ei myöskään tyypillisesti ole käytetty hajusteita tai tehoaineita, jotka silmän lähellä käytettynä voivat saada silmät vuotamaan.”

JAANA AILUS Laponie Skincare tuotekehitysjohtaja ja kemisti (MSc Chemistry) 

“Ei. Silmänympärysvoide on kosmetiikkayritysten tapa saada kuluttaja ostamaan vielä yksi tuote lisää.
Silmänympärysvoiteen kehityksessä huomioidaan, että säilöntäaine on sellainen, että se ei kirvele ja että tuoksu ei ole liian voimakas. Mikä tahansa ohut kosteusvoide sopii erinomaisesti silmänympäryksiin, jos se täyttää nämä kriteerit.”

MARIA VARON – Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija ja toinen Moi Forest perustajista

“Silmänympärysalueen iho on ohuempi ja herkempi, eikä siinä ole juurikaan talirauhasia, kuten muualla ihossa. Silmänympärysvoiteiden koostumukset pyritäänkin yleensä suunnittelemaan juuri tällaiselle ohuelle ja suojaa kaipaavalle iholle sopiviksi. Silmät voivat myös herkästi reagoida esimerkiksi kosmetiikassa käytettäviin tuoksuihin, jos tuote tulee riittävän lähelle silmää, joten silmänympärystuotteissa on yleensä miedommat tuoksut, kuin muille alueille tarkoitetuissa voiteissa. Silmänympärysiholle tarkoitetussa tuotteessa voidaan myös käyttää raaka-aineita, joiden vaikutus kohdentuu erityisesti silmänympärysihon ongelmiin. Esimerkiksi turvotusta laskevia tai tummuutta vähentäviä raaka-aineita.

Sanoisin siis, että tämä riippuu hyvin paljolti siitä, millainen kasvovoide on kyseessä ja mitä vaikutusta silmänympärille käytettävältä voiteelta haetaan. Useimmiten kuitenkin on viisasta valita eri tuote silmänympärysiholle.”

  • Terhi

    Heippa Miia,

    ja hinoa, että selvitit tätä asiaa! Olen miettinyt pitkään, että onko silmänympärysvoide tarpeellista, sillä olen itse sutinut huolettomasti koko kasvojen alueelle (silmänympärystät mukaanlukien) samaa voidetta. Nyt tiedän, että ko. voide siis on ihan sopiva koko kasvoilleni, ainakin näin kesäaikaan.

    Toinen asia, mitä olen tässä pohdiskellut, on yövoiteen pakollisuus. Onko mielestäsi tarpeellista hankkia eri voide päiväkäyttöön ja yökäyttöön?

    • Miia Johansson

      Ehdoton ei ole tarvetta. 😊 Kaikki riippuu siinäkin ihan tuotteet sisältämistä raaka-aineista ja oman ihon tarpeista. Itse tykkään lisätä yöksi ytympiä voiteita, jotka taas meikin alla alkaisi itselläni päivällä kiiltelemään.

      Markkinoilla on paljon sellaisia päivävoiteita, jotka on parempia kuin moni yövoide. Eli yleistystä ja mikä sopii mihinkin on vaikea tehdä. Eli kaikki paljastuu sieltä INCI-listasta. 😊

  • Elina

    Aikaisemmin olin, että sy-voide on must have ja mikä tahansa ei käynyt. Sen avulla meikkikin silottui hienosti sy-alueelle. Noh! Tuli sinulta opittua, että voi sitä hyvää kasvovoidettakin sipaista silmien alle ja katsos vaan se toimii. Naurattaa ja hävettää nyt se kerta kun unohdin sy-voiteen kotio ja olin menossa illanviettoon (ja ilman sitä ei voinut meikata) niin ukkeli joutui sen minulle tuomaan 😂Yöksi laitan hemmottelun vuoksi tuhdin sy-voiteen.

  • Markit

    Hei; Olen elämässäni ehtinyt jo jokusen silmänympärysvoiteen ostaa. Ja aina sen käyttö on jäänyt. Alussa on intoa sitä laittaa, mutta sitten se jää. Ja olen todennut, että tämä normaali, välillä pintakuiva iho ei tarvitse erillistä voidetta silmän ympärille. Ei ainakaan ryppyjä ole vielä, kohta kuusnelosena ilmestynyt. Ja jos niitä nyt tulee, niin tulkoon. Nauran sen verran, että silmänurkkiin tulee myös lisää ryppyjä 😄. Ymmärrän kyllä, että silmänympärysiho on ohuempi, mutta minulla lääkkeet ovat tehneet muutenkin ohuen ihon. Joten minäpä sutaisen samaa ainetta koko nassuun, mitä se sitten milloinkin on. Ostin juuri Bioeffect Hydrating Cream-24h voiteen ja mikään voide ei koskaan ole näin hyvältä tuntunut! Olen niin monta hutipurkkia elämässäni jo ostanut, joten kerrankin löytyi todella hyvä. Ihoni on tosiaan niin ohut, että en ole aiemmin löytänyt yhtä hyvää tuotetta. Nooo, eksyin aiheesta…olen vaan niin innoissani 😀

    • Miia Johansson

      Juuri näin! <3

  • Päivi

    Olen käyttänyt 20 vuotiaasta asti sy-voidetta. Olen todella tyytyväinen koska olen nyt 61 vuotias ja minulla on siloinen iho.. Eikä ryppyjä.. 🤗 💖

    • Miia Johansson

      Ihana kuulla! 😍 On kuitenkin hyvä muistaa, että se tuleeko ryppyjä vai ei riippuu suurimmalta osin mm. geeneistä, stressin määrästä ja elintavoista. En halua, että kukaan saa väärää kuvaa. ❤️

      Itse oon kohta 40 ja mua luullaan usein paljon nuoremmaksi. Syy ei ole voiteissa vaan elintavoissa ja geeneissä. 😘

  • kukkis

    Suurin syy rypyille on aurinko, alko ja tupakka….. näin se vaan on!
    Käytän itse silmänympäryksillä; kosteusvettä, seerumia, silmänympärysvoidetta ja öljyä. Aurinkoa aina suojakertoimella, alkoa ja tupakkaa en käytä. Mua taitaa odottaa suht ryppyvapaa vanhuus 😉😆
    Niin pitkälle en sentään ole mennyt kuin eräs brittiläinen nainen, joka päätti ryppyjen pelossa olla ilmehtimättä ja nauramatta 🙄

    https://www.dailymail.co.uk/femail/article-2935632/Meet-woman-says-hasn-t-smiled-40-years-doesn-t-wrinkles.html?ito=social-facebook

    • Miia Johansson

      Hih.. joo, totta.. jos ei tee ilmeitä, niin silloin välttyy myös monelta rypyltä. 😅 Ja totta tuo aurinko, tupakka yms.. niihin viittasin tuossa elintavoilla.

  • Sari

    Just tätä mäki oon viime aikoina miettiny joten mahtavaa et tuli ny selväksi👌
    Jotenki tästäki on liikkunu nii ristiriitasta infoa, mutta sit just maalaisjärjellä aatellen nää vastaukset käypi järkeen. 😁

    • Miia Johansson

      Joo, vaikka tässäkin eri asiantuntijat katsoo asioita hieman eri kantilta, mutta pääasiallisesti viesti on sama. 🙂

  • Linda

    Silmänympärysihon hoidosta tuli mieleeni seikka, joka on mietityttänyt pitkään. Mistä lienee johtuu, että toisen silmän alle peitevoide asettuu hienosti, mutta toinen paakkuuntuu? Ihme homma….

    • Miia Johansson

      Heippa Linda! 🙂 Syitä voi olla monia, mutta usein meidän kasvot eivät ole symmetriset eivätkä myöskään ilmeet. Toisella puolella voi olla enemmän juonteita ja ehkä ilmeilet enemmän niin, että toinen puoli kasvoista “rypistyy” enemmän. Loppujen lopuksi se on vaan meikkiä, joka liikkuu kasvoilla päivän mittaan ja joillakin (useimmilla) tarvii fiksailuja. <3

  • Johanna Huvinen

    Moikka Miia! Mitä muita tuotteita levität sy-alueelle kasvoveden ja sy-voiteen jälkeen? Lisäätkö vielä öljyn sinetöimään kosteuden? En löytänyt ainakaan heti mistään ohjeita tähän ☺️

    • Miia Johansson

      Sy-voide riittää usein tuolle ihoalueelle. 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram