Saan lähes päivittäin kysymyksiä siitä, että olisiko erinäiset saippuat hyviä kasvojen pesuun. Vastaukseni on yksinkertaisesti EI! (Tämä pätee siis kaikkiin saippuoihin: sulfaatillisiin juokseviin kuten myös palasaippuoihin.)
MITÄ TAPAHTUU, KUN KASVOT PESEE SAIPPUALLA?
Saippua on yksinkertaisesti liian pesevä tuote. Kuten olen aikaisemmissa postauksissani kirjoitellut, niin liian tehokkaasti ihoa pesevät tuotteet aiheuttavat suurimman osan iho-ongelmista. Sen olen nähnyt päivittäisessä työssäni, kun autan teitä ihonhoidon kanssa.
Tässä kaksi tärkeää pointtia:
- Liian tehokas pesu pesee pois ihon hyviä rasvoja, jotka ovat tärkeä osa tervettä ihoa.
- Saippun pH-arvo on emäksinen ja ihon hapan. Tämä aiheuttaa epäsuotuisan elinympäristön ihon tärkeälle mikrobiomille.
Tarkempaa faktaa ihon toiminnasta voit lukea TÄSTÄ postauksesta.
ASIANTUNTIJOIDEN MIETTEITÄ AIHEESEEN
Pyysin tähän aiheeseen myös kahden asiantuntijan kommentit, joiden tietämystä kosmetiikasta ihailen.
KOSMETOLOGI KATJA KOKKO
Katja tiivistää vastauksensa myös kahteen asiaan: Palasaippua horjuttaa monimuotoisen mikrobiomin toimintaa sekä pesee liian voimakkaasti ihon oman sebumin pois. Hän kertoo, että pidemmällä aikavälillä nämä kaksi aiheuttavat ihon suojabarriäärin heikkenemistä. Tämä voi aiheuttaa kuivuutta, karheutta, tulehduksia sekä ihottumia.
Katja lisää myös mielenkiintoisen pointin: Saippuan luoma emäksinen ympäristö voi lisätä myös aknen aiheuttamaa Propionibacterum acnes bakteeria sekä atopiaa aiheuttamaa Staphylococcus aureus bakteeria.
PALKITUN KAUNEUSBLOGIN KARKKIPÄIVÄN SANNI
Myös Sanni on sitä mieltä, että aitoa saippuaa pitäisi välttää sen emäksisyyden vuoksi. Puhdistustuotteen pitäisi olla lähellä ihon pH-arvoa. Hän mainitsee myös, että toki hanaveden pH-arvo on myös korkea, mutta saippuan sitäkin korkeampi, joka liuottaa ihon oman happovaipan. Tästä seuraa ikävän tuntuinen nahkeus ja nitinä iholla.
Sanni myös miettii, että miksi joidenkin ihmisten iho sitten kuitenkin kestää saippuaa ja onkin asiasta jutellut muiden alan ihmisten kanssa. Hän on tullut siihen tulokseen, että joidenkin iho on ehkä luonnostaan emäksisempi eikä ärsyynny helposti. Itse hän ei kuitenkaan ihoaan pesisi saippualla.
Sannilla on muuten aiheesta todella hyvä postaus, jota suosittelen lämpimästi lukemaan. Postaukseen pääset TÄSTÄ.
MIKÄ ON SITTEN HYVÄ PUHDISTUSTUOTE?
Näistä olen kirjoittanut monta postausta, mutta listan suosittelemistani hellävaraisista puhdistustuotteista löydät TÄSTÄ.
Perusohjeet ihon puhdistukseen ja puhdistustuotteen valintaan:
- MEIKKAAT TODELLA VÄHÄN TAI ET OLLEENKAAN: Puhdistusmaito
- MEIKKAAT HIEMAN ENEMMÄN TAI TODELLA PALJON: Puhdistusöljy/balsami ja tarvittaessa toisen vaiheen putsarina puhdistusmaito
- KÄYTÄT MINERAALIAURINKOSUOJAA: Puhdistusöljy/balsami ja tarvittaessa toisen vaiheen putsarina puhdistusmaito
Erityisesti, jos iho tukkeutuu helposti, niin suosittelen kaksoispuhdistusta.
Moi!
Ei liity postaukseen mutta ei tullut muita mieleen keneltä voisi kysellä! 🙂 Eli… HairLust shampoo.
Onko tää inci lupaava? 🙂 Ainakin on sulfaatiton mikä on hyvä… muista ainesosista en tiedä 😀
https://thehairlust.fi/products/hair-growth-and-repair-shampoo
Helou! 🙂 Mä en valitettavasti tunnista hiustenhoitotuotteiden jokaista aineisosaa, kun se on taas sitten hieman eri maailma. Mä itse aina selvitän niitä raaka-aine kerrallaan googlesta. Eli sieltä vaan tsekkailemaan. <3
Hei; Olipas mielenkiintoista. Karkkipäivän Sannin tekstissä pisti silmään lause “Inci-listaa lukemalla ei aina selviä, kuinka voimakkaasti pesevä ainecocktail on kyseessä”. Sehän se on, kun ei tiedä kuinka paljon tuotteessa on niitä haitallisia aineita. Pitäisi olla prosenteissa kuten leivässä esim ravintokuitu tai suola. Olet kyllä aina painottanut sitä, että jos se huono ainesosa on alussa, niin ei siinä kunnian kukko laula 😁. Tässä purkkien tulvassa mietin, miten ihmeessä ennen selvittiin. Oli Sunlight tai Lux (saippuat) ja Niveaa poskille 😄. Tosin ravintokin taisi automaattisesti olla enemmän luonnonmukaista. Nyt tulikin vanha olo 😀.
Palataan asiaan. Puhdistusöljy kasvoille on erinomaisen hyvä keksintö enkä ilman tätä blogia sitä olisi ostanut.
Kiitos tietoiskusta 🌻.
Joo tässä tapauksessa eli saippuasta on juurikin mahdottomuus tietää kuinka emäksinen tuote on pelkän INCI-listan avulla. Siihen ei auttaisi edes prosentit. Se pitäisi testata pH-lappusilla, joita saa tietääkseni apteekista, mutta näin tuote pitäisi ostaa. Ja kun on olemassa niin paljon hyviä vaihtoehtoja (kuten öljyputsarit juurikin), niin miksi valita saippua. 🤔😊
Kysymys enemmänkin fysikaalisen aurinkosuojan tai jopa meikkivoiteen aiheuttamasta ongelmasta.
Ihoni kuivuu kesäisin aurinkosuojista, samoin näin syksyisin työn alettua esim. Madaran Skin Equal meikkivoiteesta (oletan ilmastoinnin olevan tällöin haaste). Olen päätellyt, että haaste on sinkkioksidi.
Tämä tapahtuu huolimatta öljypuhdistuksesta, hyvästä kasvovedestä. Meikin alle laitan yleensä kasvovesi+(seerumi)+päivävoide jopa kaksi kertaa+ esim. Super food kuiviin kohtiin. Tästä huolimatta iho kiristelee iltapäivällä, jopa hilseilee.
Olisiko sinulla mitään vinkkiä tähän vai joudunko palaamaan synteettisiin meikkivoiteisiin?
Mitkä ihonhoitotuotteet sulla on käytössä? 🙂 Kuulostaa pintakuivuudelta eli vesikosteuden puutteelta kasvoilla.
Mulla sama! Siis testasin biosolista,madaraa ja algamarista-mulla kuivui vartaloniho! En saanu kunnolla pestyä sitä pois,vaikka käytössä acon pesuöljy ja testasin dr bronnersin ja mitähän kaikkia suihkugeelejä. Kasvoille sit novexpertin öljyputsari ja puhd.maito
Vartalolla-käsivarsissa ihan näkyi kuivahkoa valkeaa hippua,samoin kaulaan/niskaan jäi.. mies nauroikin,et mikä mummoiho.
Kasvoilla tilanne oli vähän parempi,mut esim. Kun kävi uimassa järvessä ja kasvoilla oli madara sk30 tai algamaris (se herkän ihon/lasten sk50+) niin kylläpä tuntu et olis ollu numeroo liian pieni iho sukeltamisen jälkeen.
Novexpertin tuotteita mulla on kasvoille ollu-magnesiumsuihketta sit suihkin,että sain vesikosteutusta.
Mut ei vissiin mun iholle oikein sovi noi fysikaaliset 🙁
Mites noi kasvoille tarkoitetut palasaippuat eli Nivean Magic Bar? Onko nekin liian tehokkaita?
Heippa! Käsittääkseni nuo Nivean uutuudet ovat saippuattomia, mutta sisältävät kuitenkin surfaktanttia, joka vaahtoaa.
Suosittelen tosiaan kasvojen pesussa pysymään poissa tällaisista tuotteista ja suosimaan hellävaraista öljymäistä tai maitomaista putsaria. Sillä oon saanut autettua tuhansia ihmisiä mukaan lukien itseni. <3
Tämä on kyllä mielenkiintoinen aihe. Mulla on semmoinen käsitys että ihmisen kuuluisi olla emäksinen toimiakseen parhaalla tavalla. Ja se että iho on hapan niin johtuu niiden iholla elävien mikrobien aineenvaihdunnasta. Eli iho ei ole hapan vaan se mikrobien jäte tavallaan on.:) Itse harvemmin pesen kyllä ihoa millään saippualla. Huiksia joskus harvoin aidolla palasaippualla mikä on luomuraaka-aineista valmistettu ja päänahka ja hiukset voi tosi hyvin. Toki en käytä mitään muotoilu tuotteita.
Tämä palasaippua-aihe on tosi mielenkiintoinen, sillä käytän muutaman kerran viikossa “syväpuhdistuksena” kasvoille ja vartalolle suolasaippuaa. Finnit kuivuvat tämän jälkeen nopeammin, joten joku juttu tuossa on, joka omalle iholle toimii. Mieheni on myös sanonut samaa, mutta ehkä ihotyyppi myös vaikuttaa? Meillä kummallakin on paksu, rasvainen ja helposti tukkeutuva ihotyyppi. Niin ja käytössä ekokauppojen suolasaippuat. En kyllä kuivaihoisena katsoisikaan aidon saippuan suuntaan! 😀
Kuuluuko teepuusaippua samaan kastiin? Palasaippua sekin. Sitä vain niin paljon hypetetään varsinkin aknen hoidossa enkä ymmärrä miksi sillä ainakin itselläni sitä kokeilleena iho meni tosi kuivaks ja huonokuntoseks😶🌫️
Palasaippua on ollut kaikessa todella nou, nou. Nyt olen kuitenkin käsien pesussa rakastunut todella öljyisiin sauppuoihin. Toki kun tulee esim vieraita vaihdan nestesaippuaan. Useammalla käyttäjällä hygieenisempää. Mitä mieltä olet uudemmista kasvojen palasaippuoista?Viimeisenä Nivea on lanseerannut omansa. Nykyään on monella merkillä pesupaloja/palasaippuoita. Muovittomuus kiehtoo ja matkalla nesteettömyys kun joskus taas saa matkustaa.
MeineBase-suolaa kehutaan ja sen sanotaan tekevän vaikka ja mitä. Minäkin käytin sitä satunnaisesti kun halusin ihon kuorintaa ja ” viimeisen silauksen” puhdistukseen. Nyt olen lukenut siitä lisää ja se taitaa lopulta mennä samaan kategoriaan kuin saippuat juurikin emäksisyyden vuoksi. Katja Kokko tästä mm. kirjoittanut. Afrikkalaista mustaa saippuaa käytän joskus yleisesti pesuaineena, tarvittaessa kasvoilla. Yksittäisiin ongelmiin se auttaa mutta on kyllä kuivattavaa. Goodieboxista sain Respiren palasaippuan ja se puhdisti kyllä kivasti mutta jatkuvassa käytössä varmasti kuivattaisi. Tämä oli mielenkiintoinen postaus. Kun pitäisi ekologisuutta ajatella ja tuntuu että palasaippuoita tulee koko ajan lisää, niin mietintä uudelleen…
Voi ei! Minä olen yrittänyt pestä kasvojani Saaren Taika-merkkisellä teepuusaippualla. Ilmeisesti se on ollut virhe. 😅
Heippa Essi! Joo, se voi alkuun tuntua, että auttaakin (erityisesti, jos kasvoja on pessyt joillakin vahvoilla surfaktantteja sisältävillä putsariella), mutta säännöllinen saippuapesu on kuitenkin suurimmalle osalle kuivattava. Ja siis miksi ottaa riski, kun parempia vaihtoehtojakin on. 🙂
Mikä ainesosa siinä saarentaian teepuusaippuassa on liian pesevä?
Eli siis juurikin saippua. 😊
Itse lankesin teepuusaippuan hehkutukseen ja markkinointiin. Tuote tuntui aluksi hyvältä mutta lopulta oli pakko lopettaa sen käyttö välittömästi, kun se aiheutti kasvoihini verta vuotavia pieniä haavoja. Ihan järkyttävää. En meinannut uskoa että juurikin herkälle ja epäpuhtaalle iholle markkinoitu saippua voisi aiheuttaa tällaista. Pitänee käyttää loppu saippua vaikka jalkojen pesuun 🙈
Huih! 😬 Joo, saippua ei tosiaan ole hyvä vaihtoehto kasvojen pesuun.
Kannattaa muuten lukea tuo mun linkkaama Sannin juttu. Siinäkin selviää, että jopa eri erissä voi samassa saippuassa olla eroja.
Mitä mieltä oot Soposoap-tuotteista ja niiden sisällöstä? Sopiiko ne hyvin ihon puhdistukseen ja hoitoon?
Heippa Kati 🙂 Kävin nopeasti kurkkaamassa mistä on kyse. Ilmeisesti vartalon ja hiusten pesuun he suosittelevat näitä, jos oikein ymmärsin. En itse suosittele saippuaa muidenkaan iho-alueiden pesuun samasta syystä mitä tässä postauksessa. Vartalo ei muutenkaan tarvitse puhdistustuotteella puhdistusta paitsi jos tuntuu, että kainaloissa haluaa sitä käyttää. Tai jos vartaloon kertyy oikeasti likaa, mutta sen uskoisin olevan monelle aika harvinaista.