ONKO APTEEKISSA MYYTÄVÄ KOSMETIIKKA PAREMPAA KUIN MUUALLA MYYTY?

29.07.2021

Tervetuloa lukemaan postaussarjaa kosmetiikan myyteistä. Päätin kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. Kaikki postaussarjan postaukset löydät kategoriasta TOTUUS KOSMETIIKASTA

Tässä postaussarjassa annan asiantuntijoille vallan, joten heidän vastauksiaan ei ole muokattu tai lyhennelty millään tavoin ja jokainen sai käsitellä kysymyksiä omasta näkökulmastaan. 

Tässä postaussarjassa varmasti huomaat, ettei mikään ole mustavalkoista ja asioihin on monta eri lähestymiskulmaa.

MARIA VARON – Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija ja toinen Moi Forest perustajista

“Eivät. Apteekin kosmetiikka kuuluu saman kosmetiikkalainsäädännön piiriin, kuin muuallakin myytävä kosmetiikka. Apteekissa voi olla enemmän esimerkiksi herkän ihon hoitoon keskittyneitä kosmetiikkasarjoja, mutta niitä löytyy nykyään hyvin myös muista kosmetiikan myyntikanavista.”

KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat

“Vastaamme tähän samalla tavoin kuin postaukseen “Onko luonnonkosmetiikka parempaa kuin synteettinen kosmetiikka”. Eli näin on mahdotonta yleistää. Se missä tuotetta myydään ei kerro tuotteen paremmuudesta. Tämä oli itseasiassa syy miksi perustimme Twistben, koska itse kyllästyimme siihen kuinka emme löytäneet edes ulkomailta kauppaa jossa valikoima olisi tarkkaan kuratoitu.

Apteekeissa on perinteisesti ollut myynnissä ns. synteettistä ja hypoallergeenista kosmetiikkaa, koska ne ovat laboratorioteknisesti puhdasta ja kontrolloitua ja niiden nähdään aiheuttavan vähän ihoreaktioita. Samoissa tuotteissa käytetään kuitenkin esimerkiksi ympäristöä kuormittavia raaka-aineita sekä esimerkiksi hajusteita, jotka ovat merkittävin kosmetiikkaperäisiä herkistymisiä aiheuttava kosmetiikan raaka-aine. 

Nanopartikkelit ovat hyvä esimerkki raaka-ainemuodosta, jonka turvallisuudesta on pitkään keskusteltu ja joista ei ole ollut riittävän kattavaa tutkimusnäyttöä, mutta ne ovat silti olleet laajalti käytössä erilaisissa tuotteissa. Juuri hiljattain Tukes ilmoitti Euroopan komission uudesta asetuksesta, joka mm. rajoittaa nano muotoisen titaanidioksidin käytön maksimissaan 1%:iin. Käytännössä tämä tarkoittaa myös, että tällä hetkellä apteekissa (ja siis monissa muissakin paikoissa) on myynnissä tuotteita, joiden nanopartikkelipitoisuudet ylittävät reilusti tämän pitoisuuden. Nämä tuotteet pitää poistaa markkinoilta 1.10.2021 mennessä. 

Ei siis voi ajatella automaattisesti, että apteekkikosmetiikka olisi automaattisesti jotenkin parempaa vain siksi että kyseessä on apteekki. Myös siellä myytäviä tuotteita on järkevää tarkastella yksilöinä, raaka-aineiden perusteella ja oman ihon tarpeiden mukaan. ” 

VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja

“Apteekkikosmetiikkaa koskee täysin sama lainsäädäntö kuin muutakin kosmetiikkaa, eli valittu jakelukanava ei tee tuotteesta “parempaa” tai “huonompaa”. Apteekeissa myytävä kosmetiikka ei siis vaikuta iholla esimerkiksi tehokkaammin kuin muualla myytävä kosmetiikka. Lääkkeenä apteekeissa myytävät tuotteet ovat eri asia eikä apteekkikosmetiikkaa pidä sekoittaa niihin.

Suomessa apteekeissa myydään kuitenkin runsaasti ihonhoitosarjoja, jotka sopivat erityisesti herkälle iholle, eli tuotteet on esimerkiksi formuloitu ilman hajusteita, jotka voivat aiheuttaa monille herkkyysreaktioita. Suomalaiset ovat siis tottuneet löytämään apteekeista tuotemerkkejä, jotka sopivat herkästi reagoivalle iholle tai erityisiin iho-ongelmiin.

Tämä on kuitenkin monesti vain alueellinen myyntistrategia ja jo esimerkiksi Ruotsissa apteekeissa on usein tarjolla laajasti erilaista kosmetiikkaa. Ranskassa puolestaan apteekit ovat tyypillisesti ensisijainen paikka hankkia mitä tahansa kosmetiikkaa, joten siellä apteekeissa myydään runsaasti erilaisia tuotemerkkejä mukaanlukien sellaiset tuotemerkit, joita meillä Suomessa ei edes ajateltaisi apteekkikosmetiikkana.”


JAANA AILUSLaponie Skincaretuotekehitysjohtaja ja kemisti (MSc Chemistry)

“Ei. Apteekissa myytävä kosmetiikka on valmistettu aivan samoista raaka-aineista ja samaa lainsäädäntöä noudattaen kuin kaikki muukin kosmetiikka. Termi ”medikaalinen kosmetiikka” on markkinointijargonia, ja sillä ei ole mitään lainsäädännöllistä merkitystä.

Apteekissa tosin on usein helpommin saatavilla hajusteetonta ja hyvin pelkistettyä kosmetiikkaa, eli siinä mielessä apteekki on helpompi ostopaikka tällaisen kosmetiikan ystävälle.”

  • Heini

    Tämäpä ! Olen niin monta kertaa ”vängännyt” asiasta ystävien että kosmetiikkaa hankkivien asiakkaiden kanssa. Oletetaan että apteekista KAIKKI saatavilla oleva on täydellistä herkälle iholle, kuivalle iholle, atoopikoille, rosaceasta kärsiville..

    Kyllä siellä apteekissa aivan samoja raaka-aineita tms on ja sielläkin joutuu ottamaan pullon käteen ja katsomaan mitä siellä sisällä on.. 🙂

    • Miia Johansson

      Jep! Juuri näin. 😊👌 Aina putelin kääntö ja INCI-listan lukuun. Päällä voi lukea melkein mitä tahansa, mutta ainesosat ei koskaan valehtele. 😊

  • Rva A

    Saman kysymyksen voi esittää lähes kaikille kosmetiikkaa myyville tahoille, niin verkossa kuin kivijalassa.

  • Charming Nails

    Ihan totta on, ihmettelen että allergia- ja astmaliiton tuotteet sisältävät kuitenkin silmiä herkistäviä ainesosia, ihan näitä löytyy kivijalasta sekä apteekista. Incit siis haltuun! Apteekkikosmetiikkaa tekisi kyllä mieli kokeilla parin tuotteen osalta, koska sieltä kuulee löytyvän helmiäkin, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi hankkia kun apteekkikosme on aina jäänyt jotenkin vieraaksi 🙂

  • Markit

    Hei; Onko tuossa ” osta suosikkejani”- linkissä jokin vika? Koitin hakea mm kosteusvoidetta, eikä löydä. 🤔. Joistain tuli postaus näkyviin.

    • Miia Johansson

      Joo sivuilla on ollut tässä pari päivää jotain häikkää. Hyvä kun huomasit ja laitoit viestiä. 😊 Koitetaan korjata.

      • Markit

        Onko siitä apua, että kun menin blogiisi, tuli jotain tekstiä, että sivusto on…oliko se hakkeroitu vai mitä siinä nyt oli, mutta ei ollut turvallinen sivusto. Menin joka tapauksessa äkkiä pois, kun en tiennyt, että mitä blogillesi on tapahtunut. Ei siis ollut mitään blogia näkyvissä.🤔

        • Miia Johansson

          Joo, mulla luki sama. En päässyt sinne ollenkaan itse. Mun sivujen tekijä korjasi asian. 😊 Nyt pitäisi toimia normaalisti ja myös suosikit näkyy. Näkyykö sulla?

          • Markit

            Nyt näkyy 👍😄, hyvä juttu. Kauhistuin jo, että nyt on kaikki kaapattu ja kateelliset hyökänneet!😄.

          • Miia Johansson

            Mäkin kieltämättä pelästyin. 😬

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram