KASVAAKO KASVOKARVAT PAKSUMPINA, JOS NIITÄ SHEIVAA

20.07.2021

Tervetuloa lukemaan postaussarjaa kosmetiikan myyteistä. Päätin kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. Kaikki postaussarjan postaukset löydät kategoriasta TOTUUS KOSMETIIKASTA

Tässä postaussarjassa annan asiantuntijoille vallan, joten heidän vastauksiaan ei ole muokattu tai lyhennelty millään tavoin ja jokainen sai käsitellä kysymyksiä omasta näkökulmastaan. 

Tässä postaussarjassa varmasti huomaat, ettei mikään ole mustavalkoista ja asioihin on monta eri lähestymiskulmaa.

VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja

“Eivät kasva. Karvan katkaisu ei lähetä karvatuppeen viestiä, että “hei nyt se katkaisi meidät, kasvetaanpa kostoksi jatkossa paksumpina”. Karvan kasvu määrittyy siis sisäisten tekijöiden perusteella.

Harhaluulo siitä, että karva kasvaisi ajelemisen jälkeen paksumpana liittynee siihen, että karvat ovat pidemmiksi kasvaessaan luonnollisesti muodoltaan kärkeä kohti kapenevia ja jos karvan katkaisee sen tyvestä, voi kasvava sänki tuntua joskus paksummalta. Näin kuitenkin käy harvoin kasvokarvojen kanssa, sillä ne ovat usein ohuempaa haituvaa eli ns. “poskinukkaa”.

Olen itse jo vuosia poistanut kasvokarvoja kaikkialta kasvoilta höylällä ja karvanpoistojousella. Karvaton iho tuntuu sileämmältä, näyttää heleämmältä ja ihonhoitotuotteet voivat päästä vaikuttamaan sillä paremmin. Myös meikkituotteet levittyvät iholle paremmin. Tämä ei ole vaikuttanut millään tavalla siihen, kuinka karvani kasvavat.”

JAANA AILUS Laponie Skincare tuotekehitysjohtaja ja kemisti (MSc Chemistry) 

“Ei. Se vain vaikuttaa siltä sillä sheivauksen jälkeen karva kasvaa ulos tylppänä ja monesta kohdasta samanaikaisesti.”

MARIA VARON – Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija ja toinen Moi Forest perustajista

“Periaatteessa ajelulla ei pitäisi olla vaikutusta. Ajeltu karva ainoastaan vaikuttaa paksummalta, kuin luonnollisesti kasvava, sillä luonnollisesti kasvava karva ohenee ylöspäin mutta katkaistu karva on yhtä paksu tyvestä ja latvasta. Itse suosisin ehkä kasvokarvojen poistamisen kohdalla muita menetelmiä, joilla karva lähtee vetämällä pois. Esim. sokerivahaus tai karvojen poisto lankaamalla tms. Tällöin karva ei katkea, eikä vaikuta paksulta.”

KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat

“Sheivaaminen ei tee minkään kehon osan karvoista varsinaisesti paksumpia. Mutta se miksi tältä saattaa tuntua, johtuu karvan rakenteesta aivan kuten nurmikon leikkaamisessa. Iho karvat (kuten nurmikkokin) ovat rakenteeltaan ikäänkuin “pisaran muotoisia”, jossa yläosa on ohuin ja se paksunee alaosaa kohti. Kun karva katkeaa sheivatessa, se katkeaa sen paksuimmasta kohdasta, jolloin päästä tulee “tylppä” tai tasainen. Sama tapahtuu perinteisessä vahauksessa. Tästä saattaa tulla tunne karvan paksuuntumisesta.

Jos haluaa varmistaa sen, että karvat kasvavat hentoina takaisin on sokerointi hyvä vaihtoehto, sillä siinä karva ei katkea vaan lähtee kokonaisena irti. Tällöin kun se kasvaa, karva kasvaa taas sen ohuin osa ylimpänä, jolloin karvat muutenkin saattavat tuntua hennoimmilta.”  

  • Kati

    Mulla on rasvainen ja epäpuhtauksiin taipuvainen iho. Vanhemmiten on alkanut kasvaa karvaa erityisesti poskien sivuun, leukaan ja ylähuulen päälle. Olen kokeillut kosmetologilla sokerointia ja itse veitsellä ja höylällä ja aina sama juttu; ihan hirveästi alkaa pukata finniä karvanpoistokohtaan. Mikähän tähän auttaisi? Haluaisin karvoista eroon, mut en haluaisi olla ikuinen finninaamakaan.

    • Miia Johansson

      Heippa Kati 😊 Kirjoitin tuohon alla olevaan kommenttiin pari vinkkiä.

  • Emma

    Tää postaus tuli ku tilauksesta. Oon pari viikkoo miettiny tätä ja täällähän tää on käsitelty 😂

    • Miia Johansson

      Hih.. joo, tässä oli asiantuntijatkin kaikki samaa mieltä. 😃

  • Markit

    Heippa; Sitä vaan, että onpa tuo ensimmäinen kuva sitten kaunis! Tykkään eniten noista suorista hiuksistasi, kun korostavat kasvojasi niin kauniisti. Ja värit taas niin kohdallaan. Ja ihana pusero. Että on hyvä kuva ja kyllä olet nätti!👏🌹

    • Miia Johansson

      Kiitos 😍 Tein tän kuvan itseasiassa alunperin yhtä postausta varten, jossa puhun värien merkityksestä meikissä. Tuossa on tosiaan omaan ihonsävyyn sopivat sävyt. 😊

  • Heidi

    Tästä on vaan pakko olla eri mieltä. Karvaan kokemuksen syvällä rintaäänellä. Leukani on aina ollut täynnä ohuita, pitkiä erittäin vaaleita karvoja. Aloin jossain vaiheessa nyppäämään pinseteillä irti yhden sieltä ja toisen jostain vierestä jos ne olivat häiritsevän pitkiä. Tänä päivänä tilanne on se, että niiden tilalle kasvaa paksuja mustia karvoja, kunnon kamalaa partaa. Jotka pitää nyppiä miltei päivittäin.

    • Miia Johansson

      Käsittääkseni iän karttuessa voi karvojen kasvu hieman muuttua nyppii niitä tai ei. Mulla sama parissa kohtaa kasvoja. En ole nyt mun oppikirjojen äärellä niin en pysty tarkistamaan tätä faktaa. 🤔😊

    • Liilatar

      Hei. Iän myötä karvat muuttuvat tummemmiksi ja paksummiksi. Se siis ei johdu sheivaustavoista. Ikävä kyllä 😔.

  • Maija

    Mistäköhän sit johtuu se, että kaikki paikat mistä ajan vaaleat untuvakarvat joita mulla on ympäri kroppaa niin muuttuu sen paksuuntumisen lisäksi mustaksi? Eron huomaa selvästi esim polven kohtaa, koska sheivaan vaan sääret ja reisien annan olla niin aina karvojen kasvettua pitemmäksi polven kohtaa on aika rujo näkymä ja sääriä onkin sit pakko sheivata jatkuvasti. Samaten kerran erehdyin nyppimään pinseteillä kaulasta ja nenän alta pidempiä vaaleita karvoja, nyt ne yksittäiset karvat kasvaa huomaamattoman nöftän keskellä pikimustina ja nyppimiskierre on taas valmis. Tästä syystä en uskalla ajaa koko naamaa vaikka haluaisin kun en kestä jos sama ilmiö toistuisi kaikkialla. 😬 Tosin mulla on pcos sairaus joka tekee karvojen liikakasvua, en tiedä voiko se muuttaa niiden värinkin. 🤔 Mähän siis joudun jopa epiloimaan kainalot kahdesti viikossa, turhauttavaa! Kiitos muuten sun hyvästä blogista ja instasta, olen oppinut paljon ja löytänyt mm Olivia Kleinin kasvovesisuihkeen (sensitive version) joka on ihan paras herkälle ruusufinni iholleni! Melkein kaikki mitä itse löysin sisältää sitrushappoa jolle allergisoin. Ihanaa ja tervettä kesän jatkoa sulle!

    • Miia Johansson

      Heippa! 😊 Hmm.. nyt en osaa oikein tähän mitään sanoa. Voisiko tosiaan liittyä tuohon sairauteen? Valitettavasti en osaa nyt oikein sanoa tähän mitään. 🤔 Ihanaa kesää myös sulle. ❤️

    • MiraS

      Oma kokemukseni on ihan samanlainen! Paitsi minulla ei ole PCO:ta. Joskus laajemmalti asiaa googlailinkin, ja joissain lähteissä viitattiin siihen, että nypittynä karva tosiaan voi kasvaa tummempana ja paksumpana takaisin. Koska aiheesta on kiistelty niin kauan, päätin tehdä itselleni empiirisen tutkimuksen jo vuosia sitten: nyppäsin eri kohdilta kehosta 1kpl karvaa pois ja kappas! Juuri nämä yksittäiset neljä karvaa erottuvat tummina muiden vaaleiden joukosta, vaikka niiden antaisi kasvaa täyteen mittaansa. Polvien ja bikinialueen kanssa sama käynyt sheivatessa.

      Aika usein näitä “ei kasva tummempina takaisin” -kommentteja on tukemassa vaaleat henkilöt. Ehkäpä heidän pigmentillään karvat tosiaan kasvavat vaaleina myös takaisin 🙂 Yksilöllistä tuntuu olevan. Sheivauksella vs. nyppimisellä ehkä myös eri vaikutus.

  • Riikka

    Moi Miia! Oon kokeillut kasvojen sheivaamista joskus sun ohjeilla ja lukenut vinkkejä muiltakin sivuilta. Vaikka noudatan kaikkia ohjeita, niin karvat alkavat kasvamaan sisäänpäin ja sheivatut kohdat onkin pian sheivauksen jälkeen täynnä punaisia finnejä/näppyjä, jotka ovat kasvoilla pitkään! Onko mitenkään mahdollista välttää ne vai unohdanko vaan kasvokarvojen ajelun kokonaan?

    • Miia Johansson

      Heippa! 😊 No onpas kökköä. Voipi olla, että sulla on vaan niin herkkä iho, ettei sun iho sheivailua kestä edes silloin tällöin. Vinkkeinä voisi olla se, että iho on ennen sheivausta puhtaan pehmoinen ja sen jälkeen siihen suihkuttelee rauhoittavan kasvoveden sekä esim teepuu-jojoba kasvoöljyn. 😊

  • Mia

    Moi! Olisikohan mahdollista saada video siitä kun ajelet nämä kasvonukat? Itseäni hieman hirvittää lähteä sillä veitsellä kasvoja ajelemaan, ja olisi ihana nähdä ensin kun toinen tekee 😀 Mm. millainen ihon pitää olla kun ajelee (kuivalta iholta, jotain ainetta alla)?

    • Miia Johansson

      Helou 😊 joo, voin näyttää stooreissa ehdottomasti. 😍 Voisin lomien jälkeen näyttää.

  • Kirsi

    Sama homma itsellä, kokeilin pari kertaa sheivaamista veitsellä, mutta kasvava karva tuntuu sänkimäiseltä, joka on inhottava tunne, ja sen lisäksi poskien sivuille tulee finnejä, luultavasti sisäänpäin kasvavia karvoja tms. Eli ehkä tämä tekniikka ei sovi epäpuhtauksiin taipuvaiselle iholle..?

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram