KOKEMUKSIA JA HAVAINTOJA LUONNONKOSMETIIKASTA x 3

07.07.2021

Katsoin tässä eräs päivä myöhään illalla peiliin vauhdikkaan päivän jälkeen. Perus olettamus on aina ollut, että tässä kohtaa naamani kiiltää liian rasvoittumisen johdosta. Näin ei kuitenkaan enää ole vaan kasvoni olivat aikalailla sen näköiset kuin juuri meikkivoiteen levittämisen jälkeen.

Muutokset ovat tulleet hiljalleen, mutta ero on huomattava.

1. IHONHOIDOLLA SUURIN MUUTOS

Kaikista tärkeintä ihonhoidossani on ollut rauhoittaa iho ja käyttää sille sopivia ihonhoitotuotteita. Oma valintani oli luonnonkosmetiikka ja sillä suurin muutos onkin tapahtunut. Ihoni ei ole enää paniikkitilassa eli epätasapainossa. Rasvaisuus, punotus ja röpelö iho ovat poissa. Meikkivoiteen lisäämisen jälkeen iho nimittäin rasvottui usein melkein heti ja meikkivoide tarrasi ihon kuiviin kohtiin (zoomaa ennen kuviin, niin näet paremmin).

TÄSTÄ voit lukea miten onnistuin ja millä tuotteilla.

2. IHON TASAPAINO JA PYSYVÄMPI MEIKKI

Vaikka ihon rasvoittuminen rauhottui huomattavasti ihonhoitotuotteiden myötä, niin vasta viime aikoina olen huomannut vielä enemmän muutosta. Ihoni saattoi ajoittain alkaa rasvoittumaan ihonhoitotuotteista huolimatta ja meikkiä piti korjailla usein.

Ainoan muutoksen, mitä olen tehnyt niin olen suosinut enemmän luonnon raaka-aineita myös meikkivoiteessa. Osa meikkivoiteista on täysin luonnonkosmetiikkaa ja osassa paljon luonnon raaka-aineita, kuten suosikkini Ilialta. Käytän enää harvemmin synteettisiä meikkivoiteita, vaikka edelleen tykkään niitäkin testailla.

Kuitenkin on huomioitava, että tämä muutos on tapahtunut hiljalleen. Muistan aina, kun valitin siitä etteivät luonnon meikkivoiteet pysy paikoillaan ja en uskonut koskaan luopuvani tujusta Estee Lauder Double Wearista. Sanoisinkin, että ensin ihonhoito hiljalleen kuntoon ja sitten vasta meikkivoiteiden puoleen.

Ihon mikrobiomin toimintaan vaikuttaa toki moni muukin tekijä, mutta yksi asia on iholle laitetut tuotteet. Moni meistä koittaa kovasti muuttaa ihon luonnollisen toiminnan elinehtoja esimerkiksi liiallisella hygienialla ja ihonhoidolla, joka häiritsee ihon mikrobiomin eli virusten, hiivasuonten, punkkien ja tuhansien bakteerilajien toimintaa. Näin kirjoittaa ihotautilääkäri Yael Adler kirjassaan Iholla. Myös ihonhoidon suomalainen guru Katja Kokko kertoo, että steriili ja synteettinen ympäristö on suojabärriäärin uhka numero yksi.

Ei ole siis yhdentekevää mitä iholleen laittaa. Sen olen huomannut tässä muutaman vuoden aikana tehdessäni tiiviisti töitä kosmetiikkatuotteiden parissa.

3. TUOKSUJEN MAAILMA – ÄLLÖTYKSISTÄ IHANUUKSIIN

Mielenkiintoinen havainto on ollut se, että luonnonkosmetiikan tuoksut olivat aluksi todella ällöjä ja monen kuvailujen mukaan “luonnonkosmetiikkamaisia” eli toisin sanoen luonnon tuoksuja.

Nyt nämä ällötykset ovat muuttuneet ihanuuksiksi ja nuuhkin niitä innoissani aina, kun hoidon ihoa.

Samalla moni synteettinen tuoksu on muuttunut ällötykseksi, esanssiseksi ja vahvaksi. Parfyymien käyttökin on jäänyt lähes kokonaan ja nykyään nämä vanhat tuoksut toimivat vaan sisustuselementtinä.

Oletteko te huomanneet muutoksia ihossa nimenomaan luonnon tuotteiden kanssa? 

  • Alice

    Olen huomannut saman tuoksujen suhteen. Esanssisuus luo vaistomaisesti nounou-fiiliksen. Luonnonkosmetiikkatuoksu kuitenkin vielä etsityttää itseään. Muistan että Absolutionin Addiction oli aluksi kumma tuoksu, mutta nykyään IHANA aromaterapeuttinen tapahtuma iltaisin.
    Ihon suhteen aamupesun muuttaminen vesipesuksi näyttää auttavan rasvoittumiseen. Vielä vähän hakemista kasvovoiteen kanssa. Tonerina Olivia Kleinin kaksi versiota ja kummatkin tuntuvat toimivan hyvin. Jotain vielä kuitenkin pielessä kun poskiin ja leukaperiin pukkaa useasti näppyjä.

    • Miia Johansson

      Heippa Alice! 🙂 Joo, hiljalleen eteenpäin ja löytyy itselleen ne parhaimmat tuotteet. Ja tietty on myös tosi hyvä muistaa, että ihoon vaikuttaa kuitenkin vielä enemmän kaikki muu kuin ihonhoito. mm. Stressi, ruokavalio ja tietty helteet sekä aurinkokin voi vaikuttaa. Millä sä peset kasvot?

      • J

        Mulla vaikuttaa ihan eniten stressi… Siinä ei oikein mitkään tuotteet auta.
        Iho on kuin kilpi ja kuiva. Vaikka käytän kerran viikossa aha kuorintaa (bybin) , kerrostan hoitonestettä useita kerroksia aamuin illoin (btb13 pro age hoitoneste) ja vielä seerumi (novexpert c vitamiini illalla ja Flow hyaluroniprobioottiseerumi aamulla)
        Päivällä bybi spf 30 voide (+ ruusunmarjaöljy ja bybin yövoide illalla.)
        Joskus oli tosi hyvä iho näillä tuotteilla. Nyt ihoni on silti kiristävä ja kuiva. Käytän puhdistukseen whamisan puhdistusöljyä ja novexpertin puhdistusmaitoa.
        Savinaamiona joikin vaaleanpunainen savi suklaakuorinta. En tiedä mikä pielessä vai onko se vain tuo stressi. 🤔😐

        • Miia Johansson

          Stressi voi hyvinkin joo vaikuttaa ja todella paljonkin. 😔 Jos tuntuu, että iho on ollut pitkään kosteusköyhä ja juurikin tuollainen ettei oikein mikään imeydy ja iho tuntuu kilveltä, niin suosittelen kasvovettä, jossa on esim hyaluronihappoa. Esim Bybin Mega Mist. En tiedä mitä tuossa Btb:ssä on.. en oo tsekannut inciä. Mutta myös sisäinen kosteutus ja ravitsemus on tosi tärkeetä ohella. ❤️😊

  • Anne_Sofia

    Moi, olen huomannut eroa mutta t-alue rasvoittuu kyllä edelleen vaikka luonnonkosme on käytössä. Vaihdoin nyt kasvovoiteen siihen Olivia Kleinin hydra lotioniin kun tästä aiemmin keskusteltiin. Katsotaan alkaako se auttamaan asiaan. Nyt olen käyttänyt kasvoilla Dhyvanan aurinkosuojaa ja Alima Puren mineraalipohjaa ja se pysyy aika hyvin mutta otsa ja nenänpielet rasvoittuvat päivän mittaan, ehkä kuitenkin vähemmän kuin ennen. Nyt myös vasen silmän alunen on jotenkin kuiva ja siihen tarttuu niin neutraloija kuin peittari. Olisiko siihen vinkkejä, miten kosteuttaa?

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Mitä tuotteita sulla on muuten käytössä. Eli mikä putsari ja mikä kasvovesi?

      • Anne_Sofia

        Putsarina on Flown Balm to milk ja kasvovetenä vaihdellen OKn Hydra spray toner tai Huxleyn Extract it. 😊

        • Miia Johansson

          Kasvoveden kerrostaminen voi auttaa niin rasvoittumiseen (jos iho pintakuiva) ja myös tuohon kuivaan kohtaa silmän alla. Onko se mahdollisesti atopiaa? Kosteus pitää sitten kiinnittää kasvovoiteella.

          Aamuisin kannattaa myös tehdä pelkkä vesipesu ellet jo tee. Se saattaa rauhoittaa rasvoittumista yllättävän paljon.

          Silmän ympärille voisi auttaa myös silmänympärysvoide, jossa laadukkaita öljyjä, kuten tämä: https://miiajohansson.com/miian-suosikit/antipodes-kiwi-seed-oil-silmanymparysvoide/

          • Anne_Sofia

            Kuinka monta kerrosta kasvovettä olisi hyvä? Hmm.. atopiaa ei ole ollut, joten vaikea sanoa. Kokeilen kerrostaa ja laittaa kosteusvoiteen. Ja se mun kasvovesi olikin OKn mineral toner eikä se toinen. Aamuisin pesenkin jo pelkällä vedellä ja täytyypä tsekata myös silmänympärysvoide. 😊

          • Miia Johansson

            No, puhutaan ns. 7 skin metodista, mutta ihan vaikka kolmekin on jo tosi hyvä. 🙂 Mineral toner on joo kosteuttavampaa ja hydra toner taas parempi iholle, jossa myös epäpuhtauksia.

  • Maria

    Heippa! Olen siirtynyt myös aikalailla luonnonkosmetiikkaan ja alkanut tutkia mitä raaka-aineita tuotteet sisältää, muutos ihossa on huomattava. 😊🙌 Ihoni on muuten hyvä, mutta tekstuuri on itseäni häiritsevä, koska siinä näkyy vanhoja aknearpia, ja paljon sellaisia pieniä “kuoppia”. Osaatko suositella millaisilla tuotteilla tai hoidoilla niitä voisi saada tasoitettua edes vähän?

    • Miia Johansson

      Heippa Maria! 🙂 Ihana kuulla, että säkin oot huomannut eron. <3 Valitettavasti aknearpiin ei oikein kosmetiikan puolelta löydy ratkaisua. Ainakaan itse en ole löytänyt. Olen kuullut, että laserointi voisi auttaa, mutta siitä en tiedä mitään.

      • Marleena

        Oisko tästä mitään apua https://bit.ly/3wqj2my

        • Miia Johansson

          Heippa Marleena! 🙂 Heitit vaikean, koska mulla ei ole näistä kokemusta tai en ole vielä ainakaan kuullut tai nähnyt toimivaa lopputulosta. Mutta jos jollain täällä on niin kertokaa ihmeessä. <3

  • Marja

    Ei liity tähän, mutta luin reilun vuoden takaista postaustasi Sensain meikkivoiteesta. Mitä mieltä olet siitä nyt? Kiinnostaa nämä ainesosa-asiat..

    • Miia Johansson

      Heippa! 🙂 Ne on kyllä kivoja meikkivoiteita, mutta en käytä enää, koska sisältää kemiallista aurinkosuojaa. Ainesosa-asiat on sillä tavoin hankalia, koska jokainen käyttää tuotteita omien arvojensa mukaisesti. En käytä palkästään luonnonkosmetiikkaa meikkien puolella ja jonkun mielestä varmasti käytän myös ns. pahiksia. 😀 Eli en voi sanoa mitä aineosaa käyttää ja mitä ei, koska jokaisella on omat kriteerit tuotteille. Siksi aina hoen sitä, että paras tapa on opetella lukemaan INCI-listaa niin ainakin tietää mitä iholleen laittaa ja näin osaa tehdä valinnat omien arvojensa ja tarpeidensa mukaisesti. <3

  • Heidi

    Hei! Olen kovasti yritänyt testailla luonnonkosmetiikkaa ja pesuaineita. Mutta harmikseni iho reagoi niihin tosi vahvasti. Yleensä lehahtaa kirkkaan punaiseksi ja ihottumaa alkaa pukkaamaan, vaikka yritän valita aina hellävaraisimmat ja hajusteettomat tuotteet. Muuten tykkään kyllä kaksois pesusta. Mutta valitettavasti en uskalla enää kokeilla uusia luonnonkosmetiikka tuotteita ollenkaan, kun tilanteen korjaamiseen menee aina kuukausia. Muuten käytän vähän mitään vahvoja tuotteita yleensä ihonhoito koostuu klairs gentle black deep cleansing öljyputsarista, Paulas choise Calm puhdistusmaidosta, avene eau thermal spring water ja avene hydrance Aqua gel. Kasviöljyihin iho ei reagoi, mutta mm. Olivia klein tuoteet saivat ihon reagoimaan ja muitaakseni bybin herkälle iholle suositeltu kasvovesi sai ihon reagoimaan ihottumalla/akne ihoa muistuttavalla tavalla. Ne tuli sitten annettua eteenpäin muille. Niin täällä päässä rupee olemaan neuvot vähän vähissä, kun mikään ei tunnu toimivan 😂. Muuten kyllä tykkään kovasti seurailla vinkkejä, vaikka itse en pysty/uskalla kokeillakkaan enää.😊

    • Miia Johansson

      Heippa Heidi! 🙂 Äh, no onpas kökköä.. mitä oot kokeillu? Sun iho kuulostaa tosiaan tosiaan herkältä ja voihan siellä olla myös herkkyyttä jollekin tietylle raaka-aineelle, koska esim Olivian tuotteet on nimenomaan suunniteltu herkälle iholle ja siis Oliviahan ei ole luonnonkosmetiikkasarja. 🙂 Ja siis jos tarkoitat Bybin Mega Mistiä, niin se ei ole missään nimessä tuote herkälle iholle. 🙁 Mutta kerro ihmeessä lisää, jos uskaltaudut vielä jotain testaamaan ja edes haluat, koska ymmärrän ettei se todellakaan ole kivaa, kun iho menee huonoon kuntoon.

      Tuli muuten mieleen.. Tuo avenen thermal spring water on siis lähdevettä eli suosittelen kyllä myös jotain ihoa tehokkaammin vesikosteuttavaa. 🙂 Se on sen sisällön puolesta mun mielestä myös aika kallista, kun on siis vaan vettä.

      • Heidi

        Heips! Joo tiedän että se avene on tosiaan vaan lähdevettä. 😅 Mutta siis mun ongelma just aika usein noissa misteissä. Että ne nimenomaan ärsyttää jostain syystä. En osaa yksilöidä mikä niissä olisi se. Mutta Olivia Kleinin kaikki tuotteet on ainaskin ihan no go mun naamalle. Tuota nyt luulen että se ei ollukkaan bybin mist vai oisko ollu sen Flown sit. Mulla on nii huono nimi muisti ja kaikki putelit oon lahjoittanut eteenpäin.😄 Mutta mielelläni otan ehdotuksia vastaan ja sellasia mitä saa ulkomaillekkin tilattua. 😊

        • Miia Johansson

          Twistbeltä saa tilattua ulkomaille esim. 😊 Pitäisi tosiaan ensin selvittää, että mikä ainesosa tämän aiheuttaa. Laponiella vois olla sulle sopivia tuotteita ja myös Pure=Beauty Birch Sap Mist on usein hyvä myös herkemmälle.

  • Eve

    Moikka,

    Tiktokissa on mennyt ”viral” sellainen käyttäjä kun @true.glo.expert.skincare
    , katsoin hänen videoita niin oletko samaa mieltä ihonhoidosta kun hän videoissa kertoo? hänellä on myös verkkokauppa https://mytrueglo.com/ onko sinun mielestä legit ja hyviä tuotteita? kiinnostaisiko sinua kokeilla niitä jos ovat niin hyviä kun luin? en tosin ole varma onko luonnonkosmetiikkaa🤔

    • Miia Johansson

      Heippa Eve! 🙂 Joo, TikTok on kyllä tehokas markkinointikanava. Kävin tsekkaamassa tuotteita ja ne sisältää paljon luonnon raaka-aineita, mutta myös synteettistä. Tämähän ei ole siis huono asia – riippuu ihan mistä tykkää ja mitä haluaa käyttää. Mutta pakko sanoa se, että ei nuo tuotteet mitään sellaista ole mitä Suomesta ei jo saisi. Me ollaan täällä ihonhoidossa todellisia edelläkävijöitä etenkin mitä tulee luonnon raaka-aineisiin.

  • Sonja

    Löysin tämän blogin muistaakseni kevättalvella ja siitä lähtien olen pikkuhiljaa vaihtanut ihonhoitotuotteet luonnonkosmetiikkaan. Muutos kyllä todella näkyy, iho on kuulas ja kirkas. Ja yllätyksekseni myös näköjään aivan hurjan nopeasti rasvoittuva! Ennen ajattelin, että olen kuivaihoinen, kun naamaa kiristi niin kovasti pesun jäljiltä, ja lotrasin sitten hoitonestettä, seerumeita ja voiteita yllin kyllin. Nyt riittää pelkästään kasvovesi ja kosteusvoide. 🙂 Silmänympärykset kyllä tuntuivat olevan paremmin kosteutetut ennen, kun käytin Louis Widmerin sy-voidetta… Nyt käytössä Antipodesin kiivi-sy-voide, tuntuu että sen kanssa juonteet ovat tulleet näkyvämmiksi. :/

    • Miia Johansson

      Helou Sonja! 🙂 Tervetuloa mukaan ja ihan super ihanaa kuulla, että oot saanu hyviä tuloksia. Ja tosiaan kun ihoa hoitaa oikein ja omalle iholle toarkotetuilla tuotteilla, niin iho ei tosiaan paljon tarvitse. <3 Jos tuntuu, että Louis Widmer on sulle parempi, niin vaihda ehdottomasti takaisin. 🙂 Sisältää aika paljon itse tuotteen koostumukseen vaikuttavia raaka-aineita ja estereitä, jotka tuntuvat kivalta iholla, mutta itse ihoa hoitavia raaka-aineita on melko vähän. Mutta nää on ehdottomasti makuasioita. 🙂

      • Sonja

        Tuota Antipodesin voidetta on vielä niin hurjasti jäljellä, että käytän sen loppuun ja katson sitten, kuinka pahasti silmänympärysiho on rypistynyt 😀 Haluaisin kovasti käyttää ihonhoidossa nyt vain luonnonkosmetiikkatuotteita, joissa on oikeasti iholle hyviä raaka-aineita, mutta kyllä pikkuisen mietityttää kun iho on vanhentunut Louis Widmerin käytön lopettamisen jälkeen huomattavasti. :/ Ehkä auttaa, jos suihkin ennen voidetta vielä enemmän kasvovettä ja kokeilen laittaa yöksi Balm Balmin ruusunmarjaöljyä myös silmien alle.

        • Miia Johansson

          Niin no ihan rehellisesti ei näillä voiteilla niin paljon pysty vaikuttamaan, että jokin tuote ihan alkaisi vanhentaa. Mulla itselläni ainakin tapahtui suuri muutos juonteissa tuossa noin 37 vuoden hujakoilla, mutta se on tosi yksilöllistä. Ihoon vaikuttaa kuitenkin kaikista eniten elintavat, stressi, uni, liikunta yms. Kasvovesi on hyvä asia laittaa silmänympärysvoiteen alle. 😊👌

  • Jelena

    Moi, aloin käytyämään Apeironin kasvojen puhdistusmaitoa iltaisin ja aamulla iho on hurjan rasvainen T- alueelta. Ennen olen käyttänyt Nuori-sarjan puhdistusmaitoa. Voiko yksi tuote vaikuttaa näin paljon?

    • Miia Johansson

      Heippa Jelena! 🙂 No periaatteessa voi, mutta molemmat on kuitenkin hellävaraisia ja iholta pois pestäviä tuotteita, joten syy voi olla jokin muukin. Ihon tarpeet kuitenkin muuttuu esim vuodenaikojen mukaan. Jopa stressi vaikuttaa ihoon paljon. Esim. Itselläni huomaan juuri näiden kahden asian kanssa ihon käyttäytyvän erilailla. Uskotko, että tämä voisi olla syynä?

  • J

    Mun mielestä ihosi näyttää myös noissa ennen kuvissa normaalilta siistiltä iholta 😊

    • Miia Johansson

      Aa okei! 🙂 Oli se tosi epätasapainossa. Sitä kirveli (nuo punaiset kohdat, jotka näkyy meikin alta läpi), se hilseili ja rasvottui liikaa. Ne on kaikki merkki ihon epätasapainosta. Useimmiten syynä on liian vahva putsari ja vesikosteuden puute iholla. Tietty tasapainottavat ja ihoa ravitsevat raaka-aineet tekee sille kanssa hyvää. 🙂

  • Emmi

    Moikka Miia! Sun ohjeilla saatu täälläkin iho paljon parempaan kuntoon kuin vuosia sitten, joten kiitos siitä! Haluaisin kuitenkin tietää, että mitä mieltä olet kasvojen pesusta teepuusaippualla? Laitan alle incin, jos osaat sanoa siitä jotain. 😊
    INCI: Sodium Olivate, Sodium Cocoate, Sodium Sunflowerseedate, Aqua, Glyserin, Melaleuca alternifolia leaf oil, *d-Limonene (*esiintyy luonnollisesti eteerisissä öljyissä)

    • Miia Johansson

      Helou! 😊 En suosittele saippuaa kasvojen pesuun. Saippuan pH-arvo on emäksinen ja ihon hapan. Pidemmällä käytöllä tämä voi tehdä todellakin hallaa iholle ja aiheuttaa erinäisiä iho-ongelmia. Hellävarainen pesu on ehdottomasti paras.

      Lisää aiheesta voit lukea mun kollegan postauksesta, joka on mun mielestä loistava: https://blogit.terve.fi/karkkipaiva/saippuan-kuivattavuudesta/

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram