TUKKIIKO TAI LAAJENTAAKO KASVOÖLJYT IHOHUOKOSIA?

09.06.2021

Kosmetiikan myytit ovat olleet viime aikoina kovasti tapetilla. Halusin ottaa asioista kunnolla selvää ja kysyä monia askarruttavat kysymykset Suomen kovimmilta kosmetiikan asiantuntijoilta. 

Tulette huomaamaan, että asiantuntijat katsovat joitakin asioita hyvinkin eri vinkkelistä ja siksi mustavalkoista vastausta on moneen asiaan vaikea löytää. 

Toivonkin, että määrität itse sen minkälaisia kosmetiikkatuotteita haluat käyttää sen tiedon valossa, jota olet ammentanut. Kuitenkin pitäen mielen avoimena ja medialukutaidon kriittisellä asetuksella.

Kysytäänpäs siis otsikon kysymys neljältä eri ammattilaiselta.

VIRVE FREDMAN – Estenomi, bloggaaja ja Hajuvesi.fi-verkkokaupan maajohtaja

“Tuotteita ja ainesosia on olemassa niin laaja kirjo, että olisi todella virheellistä yleistää, että kaikki tietyntyyppiset tuotteet tai ainesosat vaikuttaisivat kaikkien iholla samalla tavalla. Eri öljyt ovat rakenteeltaan erilaisia ja toiset saattavat potentiaalisesti tukkia ihoa enemmän kuin toiset, mutta kaikki riippuu täysin myös ihosta, jolla öljyjä käytetään.

Erilaisten ainesosien yhdistäminen samaan tuotekoostumukseen voi myös tehdä tuotteesta ihoa enemmän tukkivan kuin mitä yksittäiset ainesosat erikseen ovat. Yksi plus yksi voikin siis olla joskus kolme. Asia voi myös olla toisin päin ja myös se, mihin ainesosaan ainesosat ovat liotettuja voi vaikuttaa lopputulokseen. Lisäksi eri ihmisten ihon erilaiset mikrobikannat, erilaiset ulkoiset tekijät sekä jopa luonnonmukaisten ainesosien kohdalla ainesosan eri erien toisistaan hieman poikkeavat sisällöt voivat nekin vaikuttaa siihen, tukkiiko jokin ainesosa ihoa. Jotkut voivat esimerkiksi käyttää puhdasta kookosöljyä ihollaan ongelmitta ja toisilla se aiheutaa epäpuhtauksia nopeasti.

Ainesosien komedogeenisuudesta eli siitä, tukkivatko ne ihoa voi lukea tarkemmin TÄSTÄ blogipostauksestani.

Kuten monissa muissakin asioissa, on tässäkin kosmetiikkaan liittyvässä kysymyksessä jälleen hyvä muistaa, ettei asioita voi ajatella mustavalkoisesti ja yksiselitteisesti.”

JAANA AILUSLaponie Skincare tuotekehitysjohtaja ja kemisti (MSc Chemistry) 

“Riippuu täysin öljystä ja ihosta. Usein esimerkiksi kookosöljy tukkii helposti huokoset, mutta esimerkiksi skvalaani ei. Mikään öljy ei suoranaisesti laajenna ihohuokosia, vaan tämä tapahtuu ajan kanssa jos käyttää pitkään itselleen sopimatonta tuotetta jota ei puhdista iholta kunnolla.”

MARIA VARON – Estenomi, luonnonkosmetiikan ja kokonaisvaltaisen ihonhoidon asiantuntija ja toinen Moi Forest perustajista

“Tämä riippuu täysin öljystä, ihosta ja osittain myös käyttötavasta. Öljy, jossa on oikeanlainen koostumus ja jota käytetään oikein ja oikeiden tuotteiden kanssa, voi esimerkiksi saada liiallisen seebumin tuotannon rauhoittumaan ja sen myötä myös ihohuokoset “normalisoitumaan”. Toki koko ihonhoitorutiini puhdistustuotteita myöden on oltava oikeanlainen. Väärä öljy väärällä iholla tai väärin käytettynä voi mahdollisesti tukkia ihohuokosia ja saada ne laajenemaan.”

KATI & VEERA – Twistbe ihonhoidon asiantuntijat

“Lähtökohtaisesti on ongelmallista, jos kaikkia kasvoöljyjä tarkastellaan samalta viivalta, sillä kasvoöljyn vaikutukset iholle riippuvat sen sisältämistä raaka-aineista. Tämä on vähän sama asia kun toteaisi, että söin salaatin enkä tullut täyteen. Tämä ei tarkoita, että mistään salaatista ei tule vatsa täyteen. Kasvoöljyjenkin kohdalla kyse on aina kasvoöljyn sisältämistä raaka-aineista sekä käyttäjän ihosta.

Jokaisella kasviöljyllä on oma ainutlaatuinen rasvahappoprofiili ja tämä on se mikä vaikuttaa merkittävimmin siihen mikä öljy sopii kenellekin. Runsaasti linoleenihappoa sisältävät öljyt kuten rypäleensiemenöljy tai arganöljy sopivat hyvin kaikille ihotyypeille ja ovat erinomaisia helposti tukkeutuvalle ja rasvoittuvallekin iholle. Runsaasti oleiinihappoa sisältävät öljyt puolestaan saattavat tukkia ihohuokosia helpommin, näihin lukeutuu esimerkiksi kookosöljy ja kaakaovoi.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että kookosöljy ja kaakaovoi tukkisivat kaikilla ihohuokosia. Ne ovat ihanteellisia raaka-aineita etenkin kuivalle ja atooppiselle iholle, mutta voivat sopia myös hyvin kaikille muillekin ihotyypeille. Mikään yksittäinen öljy ei siis tuki ihohuokosia kaikilla, mutta kaikki öljyt eivät kuitenkaan myöskään sovi kaikille.

Ei voida myöskään sanoa, että kaikki kasvoöljyt laajentaisivat ihohuokosia kaikilla ihotyypeillä tai mikään öljy ei laajenna minkäänlaisen ihon ihohuokosia.

Ihohuokosten laajenemista tapahtuu monista eri syistä. Jos puhutaan öljyn vaikutuksesta ihohuokosten laajenemiseen liittyy se öljyn kertymiseen ihohuokosiin. Tätä tapahtuu etenkin rasvoittuvalla ja helposti tukkeutuvalla iholla. Tämän kaltaisella iholla esimerkiksi kookosöljy saattaa kertyä ihohuokosiin ja näin ollen laajentaa ihohuokosia. Erityisesti rasvoittuvalla ja helposti tukkeutuvalla iholla säännöllinen, omalle iholle sopiva syväpuhdistus onkin erittäin hyödyllistä. Kuivalla iholla – tai jonkun toisen rasvoittuvalla iholla – tätä samaa kertymistä ja sitä myöten ihohuokosten laajenemista ei kuitenkaan välttämättä tapahdu.

Tässä yhteydessä on myös hyvä huomioida, että ei ole olemassa mitään standardikokoa ihohuokosille. Tyypillisesti paksummalla, rasvoittuvalla iholla ihohuokoset ovat suuremmat kuin kuivalla ja atooppisella iholla. Ihohuokoset laajentuvat ajan mittaan erityisesti ikääntymisen myötä tapahtuvan elastaanin vähenemisen seurauksena. Elastaania ja kollageenia rikkova runsas auringonotto vaikuttaa myös ihohuokosten kokoon.”

P.S. Itsehän vannon kasvoöljyjen nimeen ja olen saanut niillä koko ihonhoitoni aivan uudelle tasolle. Omista lemppari kasvoöljyistä eri ihotyypeille voit lukea TÄSTÄ

  • Anne-Mari Valta /Oriflame

    Olipa tärkeä ja mielenkiintoinen postaus, kiitos 🙏 Sain todella paljon uutta hyödyllistä tietoa😊

    • Miia Johansson

      Kiva kuulla! 😍 Näitä on tulossa lisää ja oon tosi innoissani kaikista asiantuntijoiden vastauksista. ❤️

  • J

    Niin eli tavallaan ei voi tietää vaikka kasvoöljyn käyttö pitkässä juoksussa aiheuttaakin hallaa ihohuokosille ja laajentaa niitä… Kun ei tässäkään asiantuntijat osanneet sanoa kuin että saattaa laajentaa. Itselleni ei kasvoöljyt kaikki imeydy hyvin vaikka käytän ihan laadukkaita kuten fiinin tai flown kasviöljyjä. Mistä sitä sitten tietää laajensiko ne ihohuokosia ajansaatossa jopa nopeammin kuin jos en olisi käyttänyt.

    • Miia Johansson

      Heippa J! 😊 Kuten asiantuntijat tuossa sanoivat, että täytyy käyttää oikeaa öljyä tietylle iholle, niin näin ei pääse käymään. Myös kosteusvoiteissa on öljyjä.

      Vinkkeinä kasvoöljyjen käyttöön: alle kosteuttava kasvovesi ja öljyn lisääminen, kun iho on vielä hieman kostea. Ja öljy kannattaa painella iholle.. kuulostaa pieneltä asialta, mutta toimii. 😊

  • Pia

    Hei mikä huulipuna sulla on tuossa kuvassa? Aivan ihana on!!!!

    • Miia Johansson

      Kiitos! 🙂 Tuo on NYX Liquid Suede Life’s a beach ja vähän ulkoreunoissa punaista rajauskynää muistaakseni Jeffree Starilta, jolla saa vähän kolmiulotteisuutta huuliin.

  • Markit

    Heippa; Olipa valtavan mielenkiintoista ja järkevää tekstiä. Hyvin kirjoitettu ja vastattu. Jälleen kerran sai todeta, että mikä sopii sinulle, ei välttämättä sovi minulle. Niin moni asia vaikuttaa ihoon. Itselle tuli vielä listaan lääkkeet, jotka nekin vaikuttaa. Pitää tuota Virven blogia tutkia vielä lisää, en ole aiemmin lukenut (kun luen tätä Miia-blogia ainoastaan😊).
    Luen innolla tällaisia postauksia. Minulle kun on niin paljon uutta opittavaa, kaikki tämä ihonhoito ja eri tuotemerkit. Blogisi kautta olen oppinut, että on olemassa muutakin kuin Lancome, Dior ja Lumene 😄.
    Kiitos tästä ja lisää näitä.🌹

    • Miia Johansson

      Oi kiva kuulla, että tykkäsit. <3 Ja todellakin meidän jokaisen iholla on erilaiset tarpeet.

  • Katja Saarela

    Hei Miia! 🙂
    Sinun ansiosta olen löytänyt kasvoöljyt! Käytössäni on sinunkin ensimmäiseksi lempiöljyksi mainittu öljy. Ostin myös toisenkin öljyn nyt, mut jäin miettimään että onko öljy hyvää.

    Öljyn inci on tässä:
    Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Caprylic/Capric Triglyceride, Papaver Somniferum (Poppy) Seed Oil, Oryza Sativa (Rice) Bran Oil, Rosa Canina (Rosehip) Fruit Oil, Linum Usitatissimum (Flax) Seed Oil, Squalane, Limnanthes Alba (Meadowfoam) Seed Oil, Macadamia Ternifolia Seed Oil, Raphanus Sativus (Radish) Seed Extract, Cucumis Sativus (Cucumber) Oil, Brassica Oleracea Italica (Broccoli) Seed Oil, Limonene, Citrus Aurantium Dulcis (Sweet Orange) Peel Oil, Amyris Balsamifera Bark Oil, Cymbopogon Martini (Palmarosa) Oil, Geraniol, Linalool, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Daucus Carota Sativa (Carrot) Seed Oil, Tocopherol, Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Benzyl Benzoate, Farnesol, Citral, Benzyl Salicylate, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract.

    Kyseinen öljy on Elemiksen superfood öljy. Eniten öljyssä mietityttää öljyn toinen ainesosa, caprylic/ capric triglyceride, tekeekö tämä öljystä huonoa?

    Kiitos ihanista postauksista, niistä saa oikeasti apua ja ei mene rahaa turhuuksiin ❤️

    • Miia Johansson

      Heippa Katja! 🙂 Joo, no varsinkin INCIn alkuosassa Caprylic/Capric Triglycerideä on aika paljon ja se ei ole kaikista hoitavin öljy, koska se on valmistettu hajottamalla kokonainen kasviöljy, joten ihonhoidollista hyötyä siitä ei ole, kuten on kokonaisista kylmäpuristetuista kasviöljyistä. Toki se tekee öljystä silkkisemmän tuntuisen. Kannattaa kiinnittää huomiota myös tuotteen öljyjen laatuun. Olisi hyvä, että tuotteessa on mukana myös runsaasti luomuöljyjä, koska puhtaissa raaka-aineissa on enemmän vaikuttavia ainesosia ja näin myös enemmän ihonhoidollista hyötyä.

      • Katja

        Kiitos, näin ajattelinkin ettei se voi olla ihonhoidollisesti kovin hyvää. Harmi kun tutustuin kyseisen öljyn inciin vasta kun olin käyttänyt öljyä jonkin aikaan. Ajattelin, että öljy on hyvää, sillä se on suositun englantilaisen spa hoitotuotteiden öljy. Tässä se taas huomataan, että hinta ja brändin arvostus eivät takaa automaattisesti hyviä tuotteita, kuten olen sinulta oppinut!

        Vielä kysyisin, että mistä tunnistaa luomuöljyn? 🙂 Onko se semmoinen öljy, mitä ei ole esim. hajoitettu tri-tai di- pääteille?

        • Miia Johansson

          No siis ei se nyt niin huono ole mitä kaikkea tuolla näkee. Onneksi tuossa on mukana myös hyviä öljyjä. 🙂

          Luomun tunnistaa vain siitä, että brändi itse kertoo öljyn olevan luomua. Esim. näin:

          Rosa Canina (Rosehip)*, Simmondsia Chinensis (Jojoba)*, Borago Officinalis (Borage)*, Boswellia Neglecta (Frankincense)*, Pelagonium Graveolens (Rose Geranium)*, Cymbopogon Martini (Palmarosa)*, Juniperus Communis (Juniper Berry)*, Citrus Nobilis (Mandarin)*
          * luomua

          • Katja

            Kiitos ❤️

  • Hanna

    Moikka, onko sulla miia kokemusta jojoba öljystä? INCI: SIMMONDSIA CHINENSIS SEED OIL*, TOCOPHEROL.
    Itse otin tuotteen käyttöön ja nyt alkanut tulla näppyjä poskiin ja leuan alueelle mitä ei normisti tule. Voiko olla väliaikaista vai eikö vain tämä sovi. Googlailin ja oli vain aiheesta että tämä ei tukkisi. Ihoni on todella pinta kuiva, kasvoveden otin kans käyttöön mut en koe silläkään olevan vaikutusta oikein.

    • Miia Johansson

      Heippa Hanna! 🙂 Jojobaöljy on rasvahappokoostumukseltaa hyvin samanlainen kuin ihon omat öljyt, joten yleensä ei aiheuta näppyjä, mutta meillä jokaisella on silti erilainen iho. Lähtisin ihan liikkeella siitä, että miten puhdistat sun kasvot?

      • Hanna

        Kasvot puhdistan balm to milk cleanser se vasta kk verran uusi mulle. Käytössä ollut aina jowaen öljyputsari. Kummallakaan mulla ei lähde kaikki vaikka miten pyörittelee iholla joten micellar wateril loput la roche-posay merkkisel. Nyt kun lopetin ton jojobaöljyn ni kasvot lähti taas silenemään päin.
        Kostutuksena mulla on mega mist sekä estee lauderin night repair ja cerave ihan peruskosteusvoide. Ja meikkivoiteena esteelauderin double wear. Joka tosiaan on liian kuiva mun iholle ja pitäs keksii parempi. Ikääkin kohta 40.
        Oon aina saanu kaikist öljyist kyl naamani tukkoon, mut se ois niin ihanaa kosteutusta.

        • Miia Johansson

          Ootko testannut konjak-sientä puhdistuksen lisänä? Se on tosi kiva näiden balmimaisten kanssa. 🙂 Ja hyvä, että syyllinen löytyi näppyihin.

          • Hanna

            Joo konjak sieni käytössä 🤗
            Taitaa vaan olla et mun naama ei öljyistä pidä.

  • Marjo

    Hmm tämä on mielenkiintoista…ihmettelen kun esim Olivia Klein balancing Cream sisältää kookosöljyä vaikka on tarkoitettu akneihollekkin. Onko niin pieni pitoisuus vai mikä tässä että ei vissiin yleensä tuki? 🤔

    • Miia Johansson

      Joo pitoisuus on pienempi 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram