MINIMALISTINEN IHONHOITO – MITEN JA MIKSI?

17.05.2021

*Sisältää mainoslinkin.

PÄIVITETTY 26.10.2023

Kehomme on ihmeellinen ekosysteemi ja osa moninaista luontoamme. Meidän tehtävä on tukea kehomme toimintaa syömällä puhdasta ravintoa ja itse haluan myös ruokkia kehomme suurinta elintä eli ihoa ja sen mikrobiomia mahdollisimman puhtailla ihonhoitotuotteilla.

TURHAT, MUTTA SAMALLA TARPEELLISET RAAKA-AINEET IHONHOIDOSSA

Jotta ihonhoitotuotteemme säilyvät turvallisina aina valmistuksesta, varastolle ja kaupan hyllyn kautta kotiin, ovat säilöntäaineet melkein kaikissa tuotteissa välttämättömiä. Lisäksi tuotteissa on pääsääntöisesti lähes aina emulgaattoreita ja stabilointiaineita. Moni raaka-aine on siis tarpeellinen tuotteen koostumukselle ja sen oikeanlaisena säilymiselle.

Nämä raaka-aineet eivät tosin hoida ihoamme. Toki löytyy poikkeuksia, koska on myös raaka-aineita, joilla on tuotteessa useampaa funktiota. Pääsääntöisesti kuitenkin säilöntäaineet eivät tee ihollemme muuta kuin aiheuta joillekin allergisia reaktioita.

Myös hajusteet ovat turhia ihon kannalta, mutta moni voi sitten taas niistä pitää ihan kivan fiiliksen kannalta. Kosmetiikka tuo nimittäin myös mielelle hyvää fiilistä ja hetken hemmottelua joka päivä.

On kuitenkin vaihtoehtoja siihen, jos haluaa oikeasti käyttää ainoastaan ihoa helliviä raaka-aineita ja unohtaa nämä edellä mainitsemani välttämättömät pahat. 

ihominimalismi

ERI TAVAT TOTEUTTAA IHOMINIMALISMIA

  1. VÄHÄINEN TUOTEMÄÄRÄ: Jos ihoaan haluaa hoitaa hyvin, niin pärjää mainiosti kolmella tuotteella: hellävarainen putsari, kasvovesi ja kosteusvoide. Aurinkosuoja on tietenkin vielä tärkeä lisä.
  2. MINIMALISTISET RAAKA-AINEET: On olemassa paljon tuotteita, joissa on käytetty vain muutamaa ainesosaa. Tätä kannattaa lähestyä siis ruokaesimerkillä. Kumpi on parempi: Itse tehty guacamole, jossa on paljon avokadoa ja muutama muu tuore ainesosa vai kaupan guacamole, jossa on läjä säilöntäaineita, vettä ja 6% Guacamolea. Eli ihonhoidossa myös voi halutessaan ostaa tuotteita, jotka on tehty lähes 100% ihoa hellivistä raaka-aineista.
  3. MAHDOLLISIMMAN VÄHÄN YMPÄRISTÖÄ KUORMITTAVA: Tuotteet on pakattu zero waste pakkauksiin, tuotteiden raaka-aineet on hankittu ympäristöä ajatellen sekä ympäristö on otettu huomioon valmistuksessa. Tämän kohdalla pitää kuluttajan tutustua tarkemmin myös yritykseen ja heidän arvoihin.

TUOTEVINKIT IHOMINIMALISMIIN

Voi tuntua hassulta, mutta minimalistisessa ihonhoidossa kasvovoiteen voi ehdottomasti korvata kasvoöljyllä. Kosteusvoide on nimittäin sekoitus vettä ja öljyä ja sitä saat kasvovedestä ja kasvoöljyistä. Toki kasvovoiteessa on myös muita aktiiviaineita, mutta ihominimalismissa laadukas kylmäpuristettu kasviöljy on hyvä vaihtoehto.

PUHDISTUS

  • Jos käytät meikkiä: Lempparein puhdistustuote tällä hetkellä on *Fiinin Kaura Puhdistusbalmi. Näin simppeleitä ainesosia on vaikea löytää vedellä emulgoituvista putsareista. Sopii kaikille ihotyypeille ja on hajusteeton sekä säilöntäaineeton.
  • Jos käytät vähän meikkiä tai et meikkaa: Niin ikään suomalainen puhdistustuote on *Laponien puhdistusmaito. Se sisältää simppelit raaka-aineet helposti kierrätettävässä alumiinituubissa. Sopii kaikille ihotyypeille ja on hajusteeton.

KASVOVESI

  • Kaikille ihotyypeille ja myös herkälle iholle: *Pure=Beauty Birch Sap Mist on hajusteeton ja säilöntäaineeton. Se sisältää vain viittä ihoa kosteuttavaa ja hoitavaa raaka-ainetta, kuten suomalaista luomukoivunmahlaa, glyseriiniä, hyaluronihappoa ja pakuriuutetta.
  • Kaikille ihotyypeille sekä ihon tulehduksiin ja punoitukseen: Kolmen raaka-aineen *Flow Probioottinen Luomukamomillavesi on hajusteeton ja säilöntäaineeton. Tämä tuote tukee ihon mikrobiomin toimintaa sekä kosteuttaa ja rauhoittaa ihoa.

KASVOÖLJY (SITOO KOSTEUDEN IHOON JA RAVITSEE)

  • Olen hullu kasvoöljynainen ja kaikki lemppari kasvoöljyni löydätkin eri ihotyypeille TÄSTÄ. Oman hyvän ihonhoitoni salaisuus on perus ihonhoito ja kasvoöljyt. Moni suosikkini on säilöntäaineeton sekä osa myös hajusteeton.
  • Erityismainintana haluan kertoa *Kolme Cosmeticsin kehäkukkavoiteesta, joka sopii niin akneen kuin atooppiselle ihollekin. Tällä ihosta tulee mielettömän kuulas ja pehmoinen. Säilöntäaineeton ja hajusteeton tuote sopii kaikille vauvasta vaariin. Tämä vedetön voide on koostumukseltaan moussemaista ja valmistettu viidestä ihoa hoitavasta raaka-aineesta.

P.S. Kaikki tässä postauksessa mainitut tuotteet on valmistettu Suomessa ympäristöä kunnioittaen.

  • Emmi

    Hei Miia! Olen saanut ihoni parempaan kuntoon vinkkiesi avulla, kiitos siitä! Olen nyt kuitenkin vähän vaihdellut tuotteita ja ihoni on mennyt huonompaan suuntaan. Epäpuhtauksia on alkanut tulemaan huomattavasti enemmän, sekä mustapäitä ja ihan finnejä. Osaisitko sanoa onko jokin käyttämistäni tuotteista nyt ‘väärä’ vai onko syy jossain muualla. Minulla on helposti tukkeutuva, kuivahko iho.

    Tuotteet jotka nyt käytössä:
    -Neals yard remedies puhdistusmaito (ennen apeironin putsari)
    – OK hydra spray (ennen OK mineral spray)
    – Evolve hyaluronihappo seerumi (ennen OK hydra serum)
    – OK balance cream ( ennen vanilla pod)
    – öljyinä Fiinin mustaherukka / Balmbalm ruusunmarja

    • Miia Johansson

      Heippa Emmi! 🙂 En usko, että on nämä tuotteet tehneet sun ihon muutosta. Ihoon vaikuttaa kuitenkin kaikista eniten elintavat, stressi, hormonit ja niin moni muu asia. Onko näissä kenties ollut muutoksia? <3

    • Tanja

      Moikka! Mulla ainakin toi OK Hydrating toner teki sen, että iho alkoi puskea finnejä enemmän. Vaihdoin takaisin OK Mineral toneriin, niin iho alkoi taas rauhoittua.

  • Sannukka

    Moikka Miia!
    Ihanaa että vähemmän on enemmän 🥰❤️ Itsellä ahdistaa liika tavaramäärä, niin vaatteissa, tavaroissa ja kosmetiikassa! Kun saa karsittua asiat minimiin, niin siinä myös mieli lepää.
    Ongelmia aiheutuu vain kasvoöljyn käytöstä; olisi ihanaa omistaa vain kolme tuotetta joita käyttää, mutta käytän meikkivoiteena Estee Lauder Double Wearia, ja se ei tykkää öljystä alla. Niinpä mietin että jos laittaisin meikkivoiteen suoraan kasvoveden päälle?
    (Itselläni sekaiho, joka tukkeutuu helposti)

    • Miia Johansson

      Heippa Sannukka! 🙂 Mä käytän öljyjä kaikkien meikkivoiteiden alla. Mitä öljyä sä oot kokeillut? Mikä on sun ihotyyppi? 🙂 Niin ja miten laitat öljyn? Tosiaan öljy laitetaan, kun iho on vielä hieman kasvovedestä kostea. Ja sitten se painellaa rauhallisesti iholle. Pieni juttu, mutta suuri ero. 😀

      • Sannukka

        Oon kokeillu The Ordinaryn 100% squalane-öljyä ja sitten YA Naturae Kasvoööjyä. Laitan kostealle iholle, ja yritän kyllä painella myös sen ihoon 😊
        Ja sekaiho on ihottyyppini 🙂
        Pitäisiköhän kokeilla kevyempää öljyä?
        Mutta sitten kaipaan kunnon kosteutta öisin.. hmm.. pitääköhän kuitenki ostaa päivälle oma kasvoöljy? 😬😅

        • Miia Johansson

          Heippa Sannukka! 🙂 Huomasin, että olit laittanut saman viestin kolmeen kertaan. Jätin kaksi muuta julkaisematta, kun niissä oli samat kysymykset. Mä tosiaan julkaisen kommentit vasta sitten, kun pääsen niihin vastaamaan. Eli ne ei tule liveksi automaattisesti. Tämä myös siksi ettei sivuilleni pääse mitään sellaista, joka voisi olla jotain loukkaavaa.

          Eli nyt pääsen vastailemaan. 🙂 En tiedä mitä tuossa YA-naturaessa on, mutta skvalaani on tosin helposti ihoon imeytyvä. Tosin kasviöljyissäkin on eroja. Mulla on illaksi ja aamuksi eri öljyt, mutta ihan hyvin pärjää yhdelläkin. Esim tämä on hyvin imeityvä kasvoöljy: https://miiajohansson.com/miian-suosikit/novexpert-booster-with-5-omegas/

    • Ellanen

      Mulla toimii öljyn levitykseen, että ensin painelen sen kostella iholle ja sitten vielä hieron käsin/ Gua sha-lastalla, imeytyy paljon paremmin tuolleen

      • Miia Johansson

        Joo, Gua Sha on hyvä tapa. 🙂 Ei ehkä kiireiselle ihmiselle, mutta jos on aikaa niin täältäkin suuri suositus. Ja ehdottomasti kannattaa sitten myös tutustua miten Gua Sha käytetään oikeaoppisesti esim Katja Kokon kurssilla. <3

  • Miimu

    Vähemmän on todellakin enemmän! 🙂 Mulla on käytössä vain putsari, päivävoide ja yövuode. Iho nyt parempi kuin vuosiin. Jätin syksyllä jo pois myös kasvoveden ja tuntuu että aina silloin tällöin kun sitä laitan, on aamulla heti näppy tulossa (Olivia Klein Hydra spray toner). Mistähän voisi johtua? Ehkä kokeilen vielä jotakin toista kasvovettä.

    • Miia Johansson

      Heippa Miimu! 🙂 Nyt en kyllä osaa sanoa mistä voisi johtua, koska tuo hydra toner on nimenomaan hyvä epäpuhtaalle iholle. Suosittelen lämpimästi kasvovettä erityisesti tänne Suomen olosuihteisiin, josta etenkin talvella on ihon vaikea ottaa itseensä kosteutta. 🙂

    • Tanja

      Pakko tähänkin kommentoida, että mulle tosiaan toi Hydrating toner jostain syystä alkoi puskea finnejä naamaan. Mistä lie johtuu..

  • Maija

    Heippa! Hankin jokin aikaa sitten Fiinin mustaherukka puhdistusbalmin ja pidän siitä kovasti.
    Olen vain jäänyt miettimään, mikä on syynä sille, että suosittelet balmimaisia putsareita meikkaaville ja puhdistusmaitoja taas meikkaamattomille?
    Itse meikkaan melkoisen harvoin, ja mietiskelen tässä vain että olenko valinnut vääränlaisen putsarin itselleni. 🙂

    • Miia Johansson

      Heippa Maija! 🙂 Puhdistusmaidoilla ei välttämättä saa meikkiä niin hyvin pois. Tämän vuoksi suosittelen meikin poistoon balmimaisia. Toki balmimaisia voi käyttää myös silloin, jos ei meikkaa, mutta puhdistusmaito riittää vallan mainosti.

  • Nina

    Moikka! Minulla on käytössä Flown balm to milk putsari. Haluaisin kesäksi hieman kevyemmän putsarin, mutta joka kuitenkin puhdistaisi meikin. Mitä puhdistustuotetta suosittelisit minulle kesäksi? Talvella on kuiva ihotyyppi. Nyt kesää kohti on tasoittunut. Hieman tukkoisuutta silloin tällöin.

    • Miia Johansson

      Heippa Nina! 🙂 Hmm.. mä kyllä suosittelen balmimaista meikin poistoon myös kesällä. Erityisesti kesällä se on tarpeen vielä enemmän, koska aurinkosuojaa on hankala muuten saada pois. 🙂

      • Nina

        Onko kaikki balmit sellaisia, että jättävät hieman “nihkeän” pinnan? Onko siis kevyempää balmi tuotetta vinkata, kuin tuo joka minulla jo on😊

        • Miia Johansson

          Heippa Nina! 🙂 Joo, ja se on hyvä. 😀 Iho ei tosiaan saa tulla sellaiseksi kiljuvan puhtaaksi, johon moni on tottunut. Tuo nihkeä pinta on iholla hyvä ja tukee ihon omaa toimintaa eikä tällainen putsari pese pois ihon omia tärkeitä rasvoja. Ainahan voit tietenkin tehdä kaksoispuhdistuksen eli puhdistusmaidolla toinen puhdistus. Mutta on hyvä muistaa, että liika puhdistus ei koskaan tee iholle hyvää. Suosittelen tätä usein vain sellaisille, joilla iho tukkeutuu helposti.

  • Tiia

    Kuulostaa tosi järkevältä. Markkinoilla on niin paljon kaikkea turhaa tai mihin helposti sortuu ja unohtaa tämän että less is more. Kiinnostaisi tietää oletko käyttänyt tai joku muu suomalaista hohde sarjaa? Millaiset ne ovat raaka-aineiltaan? Vesi lähes kaikissa tuotteissa ensimmäisenä inci listaa katsoessa…

    • Miia Johansson

      Heippa Tiia! 🙂 On mulle koitettu tuota Hohdetta myydä tuputtamalla puhelimitse, mutta en oikein diggaa tuollaisesta myyntitavasta ja tuotteesta, joka tulee automaattisesti. 😀

  • Ellanen

    Mä kans kannatan ihominimalismia niin ekologisista syistä kuin myös ihonhoidolliselta kannalta 🙂 Mitkään ihonhoitotuotteet kun eivät pysty ihmeisiin vaan ihonhoitotuotteilla pyritään vain tukemaan ihon normaalia toimintaa. Itse koen elintavat huomattavasti tärkeämmäksi ihonhoidon kannalta kuin mitkään kosmetiikkapurkit. Aurinkovoide on ehkä poikkeus tässä asiassa ☀️

    • Miia Johansson

      Sinäpä sen sanoit! 🙂 Ihmeisiin ei todellakaan pysty, mutta jos ihon luonnollista toimintaa häiritsee, niin ongelmia tulee. Ja tietyillä raaka-aineilla saa ihosta taas huomattavasti eloisamman ja paremmin voivan.

  • Minna

    Hei ja kiitos mukavasta postauksesta, juuri minimalismiin pyrin omassa ihonhoidossani ja olen oppinut valtavasti sinun avullasi, niin ihonhoidosta kuin kosmetiikastakin. Nykyisin meikkaus on aamun rentoutushetki 🙂
    Tuosta kamomillakukkavedestä täytyy kyllä mainita ja varoittaa, että sen tuoksu on tosi voimakas ja siihen pitää tottua… Ja edelleen pidätän hengitystä kun suihkutan sitä 😀 Tuote itsessään on siis hyvä.

    • Miia Johansson

      Heippa Minna! 😀 Joo, nää tuoksujutut on niin hassuja. Mä taas tykkään tuosta tuoksusta, mutta ymmärrän, että kaikki ei siitä välttis tykkää. <3

  • Marloviisa

    Moikka! Kolme Cosmeticsin kehäkukkavoiteelle tähdet myös täältä. Ihoni on helposti reagoiva sekaiho, joka talvisin kärsii pintakuivuuden vuoksi näppyläisyydestä. Yhdessä hellävaraisen puhdistuksen ja kasvoveden kanssa sain ensimmäisen kerran aikuisiällä kasvojeni ihon lähelle normaalia. Purkki meni käytössä syksyn ja talven yli. Otan ehdottomasti käyttöön taas ilmojen viiletessä erillisenä voiteena.

    • Miia Johansson

      Ihanaa! 😍 Munkin seka, atooppinen ja herkkä iho rakastaa tätä. ❤️

  • Tiina

    Heippa. Sulta saa vastauksen ku vastauksen ni kysyn nyt ku on mahis!
    Mulle eräs nu skin esittelijä näytti videota, jossa meikkivoidetta on laitettu mandariinin päälle. Siinä sitä sitten A-kuvassa pyyhitään kasvojen puhdistusaineella x, ja B-kuvassa nuskinin kasvojen hoitolaitteella, joka maksaa yli 200e. Sitten näytetään kuinka ilman nuskinin hoitolaitetta
    mandariinin pinta ts. huokoset jäävät täyteen likaa eikä iho ole “oikeasti puhdas” vaikka siltä näyttää. B-kuvassa laite on saanut mandariinin ts. huokoset puti puhtaaksi. Tällä hyvin kyseenalaisella keinolla ylläpidetään aatetta, että ilman tätä laitetta sun iho jää täyteen likaa ja epäpuhtauksia, vaikka mitä putsaria käytät. Osaatko kommentoida tämmöisiin kasvohoitolaitteisiin, onko niissä muka kaikki taika ja magia? Tarviiko o hyvään ihoon kasvohoitolaitetta joka lupaa lähes kuun taivaalta?

    • Miia Johansson

      Heippa Tiina! 😀 No, en tiedä saako multa ihan kaikkia vastauksia, kuten esim. juuri tähän.

      Mandariini on aika erilainen kuin iho jo näin lähtökostaisesti, joten niiden vertaaminen on hieman hankalaa. Myös puhdistustuotteita on niin paljon erilaisia. Se tiedän, että mainiosti pärjää ilman mitään kasvohoitolaitteita ja se ihan perus ihonhoito riittää. Muuten kasvolaitteista en osaa sanoa – niistä pitäisi kysyä osaavalta kosmetologilta, joka on tutustunut erilaisiin laitteisiin. Niissäkin on varmasti hyviä ja huonoja. 🙂

  • Viivi

    Kiitos paljon kaikista ihanista vinkeistä ihonhoitoon ja meikkaukseen liittyen ❤️ Tuli mieleen, että ikinä ei ole ollut puhetta misellivedestä. Onko se täysi turhake ja miten eroaa kasvovedestä? Itellä ainakin kuivatti joten lopetin sen käytön.

    • Miia Johansson

      Heippa Viivi! 🙂 Misellivesi on puhdistava kasvovesi. Itse suosittelen kasvovesiä, jotka eivät enää puhdista ihoa, vaan aloittavat ihon hoitamisen ja antavat ihollevesikosteutusta. Eli tällainen kosteuttava kasvovesi lisätään käsin tai suihkuttelemalla suoraan kasvoille. Misellivedelle varmasti löytyy oma fanikuntansa, mutta itse suosittelen hellävaraista pesua joko puhdistusmaidolla tai balmilla. Eli itse koen kyllä miselliveden turhaksi.

  • Heli

    Hei! Olen seurannut sun ihanaa blogia ja igtä jo jonkin aikaa, ja olen tajunnut että mun ihonhoito on ihan pielessä..

    Siispä haluaisin ostaa itselle jonkun todella hellävaraisen puhdistusöljyn! Ostin itselle puhistusmaidon ensihätään, mutten saa sillä meikkiä pois muutakuin vanulapulla hankaamalla (laitan kuivalle iholle ja pyörittelen kunnolla niin että meikki sulanut)
    Mulla on tosi punoittava, ja näppyihin taipuvainen iho. Ihoa kiristelee suihkun tai kasvojen pesun jälkeen, mutta ei pitkin päivää.
    Nyt kun jonkin aikaa lukenut kirjoituksia öljyputsareista niin pää ihan pyörällä kun on olivia klein, balm to milk, fiini, emulgoituvat ymsyms.
    Eli voisitko näiden tietojen pohjalta suositella jotain tosi herkälle iholle sopivaa putsaria? 😊 Tiedän ettet voi sanoa mikä varmasti sopii, mutta jotain vinkkiä mikä voisi mahdollisesti olla hyvä testata. Oisko se emulgoituva (koska ehkä ihoni tukkeutuu herkästi) vai balmi (koska iho tosi herkkä ja reagoi herkästi)
    Tuoksuton pitäisi olla. En voi missään kasvoille tulevassa tuotteessa käyttää tuoksullista koska iho lehahtaa heti tosi punaiseksi.

    • Miia Johansson

      Heippa Heli! 🙂 Puhdistusmaidolla joo ei välttämättä saa meikkiä kunnolla pois. Sekin tietenkin riippuu hyvin paljon puhdistusmaidon koostumuksesta. Mutta itse suosittelen aina meikkaaville puhdistusöljyä/balsamia. Ja siis molemmat emulgoituu eli muuttuu veden kanssa maitomaiseksi. Jos sulla on herkkä iho, niin menisin tällä:

      https://miiajohansson.com/miian-suosikit/fiini-naturally-puhdistusbalmi-kaura/

      ja kannattaa myös tutustua postaukseen, jossa puhun hajusteettomien ja tuoksuttomien tuotteiden eroista. Nämähän ovat siis kaksi eri asiaa niin osaat jatkossa katsoa itselles sopivia tuotteita. 🙂 https://miiajohansson.com/2020/05/hajusteeton-ja-tuoksuton-kosmetiikka-nailla-hoidat-ihoasi/

      • Heli

        Okei kiitos! Laitoin tuon tilaukseen 😊 Toivon todella että ihoni rauhoittuisi oikeiden puhdistustuotteiden kanssa. Talvella iho kuivuu niin tuommoinen balmimainen voisi auttaa siihenkin. Aiemmin on ollut ihan liian pesevät tuotteet käytössä, niin ei varmaan ole mikään ihme että iho on punainen, näppyinen ja selvästi voi huonosti.
        Kiitos vielä kaikesta tiedosta mitä jaat! 🥰 Olen puhunut 50v äitinikin kanssa näistä, ja nyt hänkin on kiinnostunut laittamaan ihonhoitonsa “kuntoon” 🤗

        • Miia Johansson

          Ja aina saa laittaa viestiä, jos tulee jotain kysymyksiä. 🙂

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram