KOKO AJAN VÄSYTTÄÄ JA ON VOIMATON OLO

11.03.2021

*Sisältää mainoslinkin.

Olen kärsinyt väsymyksestä ja huonosta olosta yli viisi vuotta ja lähes joka ikinen viikon päivä. Kun väsymys hiipii hiljalleen kuvioihin, niin siihen tottuu ja sen kanssa ikävä kyllä oppii elämään. Näin ei missään nimessä pitäisi olla. Kerronkin tässä oman kokemukseni ja miten päätin aloittaa kamppailun väsymystä ja voimattomuutta vastaan.

HUOM! Tämä on oma kokemukseni ja oma tapani hoitaa terveyttäni. Mikäli sinulla on oireita niin suosittelen käyntiä lääkärissä. 

MIKSI MENIN ENSIN TESTEIHIN?

Olen käynyt usealla lääkärillä tästä samasta aiheesta sitten vuoden 2015. Joka kerta minut lähetettiin verikokeisiin, josta selvisi, että hemoglobiinini on alhainen. Ei muuta kun kotiin ja rautatablettia naamaan. Olo oli ajoittain parempi, mutta ei sen suurempaa parannusta kuitenkaan.

En ole henkilö, joka osaa vaatia hoitoa ja jatkotutkimuksia. Siksi olen tyytynyt asemaani ja pysynyt väsyneenä. Tilanne kuitenkin huononi noin kuukausi sitten ja kuvioihin astui entistä voimakkaampana huono olo ja voimattomuus. Se oli aina ollut kuvioissa, muttei näin pahana.

En halunnut taas kokea sitä samaa rumbaa: Perus verenkuva ja kotiin rautatablettien kanssa, joten ajattelin tehdä asian toisin päin. Menin *Puhti-testeihin, jossa otetaan paljon laajempi skaala testejä ja sieltähän selvisi vaikka ja mitä mielenkiintoista.

MITÄ TESTEISTÄ SELVISI?

  • Olen kerran aikaisemmin käynyt testaamassa ferritiiniarvoni ja tämä tehtiin ennen lapsettomuushoitojen aloittamista. Tästä asiasta en ole blogissani aikaisemmin puhunut, koska olemme kokeneet aiheen todella henkilökohtaiseksi. Silloin ferritiiniarvoni olivat 8. Nyt arvo oli 10. Tämä ei yllättänyt yhtään, sillä kuukautiseni ovat todella runsaat. Olen käynyt kerran rautainfuusiossa, mutta se ei paljon auttanut, kun se kaikki hyöty tuli toisesta päästä ulos heti kuukautisten muodossa.
  • Tiesinkin jo lapsettomuushoidoista, että kilpirauhasarvoissani oli jotain vikaa. Lääkärin mukaan minulla oli piilevä kilpirauhasen vajaatoiminta ja hoitojen vuoksi minulla aloitettiin kilpirauhaslääkitys. Koska emme käy enää hoidoissa, niin lopetin myös tuon lääkityksen. Arvon ovat kuitenkin koholla, joten tämä asia pitää selvittää lääkärin kanssa.
  • Hämärästi muistan, että kolesteriarvoni olisivat joskus lentoemäntähommissa olleet vähän koholla, mutta sanomattakin selvää, että oli jo aikakin testata uudelleen.
  • D-vitamiinia tai muitakaan vitamiineja ei ole verestäni koskaan testattu, joten tämä oli mielenkiintoista. En ihmettele, että D-vitamiiniarvo oli noin alhainen, koska eipä tässä ole paljon aurinkoa näkynyt ja en syö säännöllisesti kalaa.

MIKÄ YLLÄTTI JA HERÄTTI?

Ferritiini ja kilpirauhasarvo olivat ne joita epäilin väsymyksestä, mutta D-vitamiinin huono taso yllätti. Kaikki nämä kolme huonoa arvoa aiheuttavat väsymystä, joten en ihmettele, että olen ollut tässä pari viikkoa ja aikalailla poissa pelistä.

Kokonaiskolesteroli ja LDL-kolesteroli (eli se huono kolesteroli) huolestutti. Syömme terveellistä ruokaa, joten nyt siihen pitää kiinnittää entistä enemmän huomiota. Tämän vuoksi kolesterolitaso yllätti. Onhan tässä painoakin tullut ja liikkuminen on väsymyksen ja huonon olon takia ollut aina pienoinen taistelu. Tämä oli todellinen herätys, koska harvemmin sitä yksityisyrittäjänä tulee edes mieleen mennä testauttamaan kolesteroliarvonsa.

MITÄ AION NYT TEHDÄ?

Heti tulokset saatuani ostin Puhdistamon D-vitamiinilisän. Tällä viikolla aion myös varata ajan gynekologilleni, jonka kanssa pitää miettiä, että mitä runsaille kuukautisille voi tehdä. Sieltä kun löytyy ainakin yksi syy miksi ferritiiniarvoni ovat niin matalalla. Myös kilpirauhasasiani täytyy saada ajantasalle. Näiden testien kanssa on helppo marssia lääkäriin ja kertoa, että asialle on nyt tehtävä jotain muuta kuin se ainainen perus verenkuva.

Puhti-testejä on erilaisia. Itse otin *naiselle tarkoitetun testin, joka sisältää suuren määrän erilaisia testejä. Tulokset on helppo ymmärtää ja tulevat tämän postauksen kuvien mukaisesti. Testin otto maksaa 139 euroa (omat tutkimukset maksoin tietenkin omasta pussista).

Onko täällä muita, jotka kärsivät pahemman laatuisesta väsymyksestä? 

  • Kaarina

    No kiitos kysymästä. Oon tosi väsynyt ja osin se johtuu siitä että ramppaan yöllä vessassa useita kertoja ihan zombina. Se johtuu siitä että mulla on IC (interstitielli kystiitti) todettu aikoja sitten. On tehty rakon laajennuksia nukutuksessa ja selkäydinpuudutuksella mut se siitä. Luettuani sinun kerronnan väsymyksestä tuli siitä mieleen että kilpirauhasarvot pitäisi minunkin tarkistuttaa ym. Kiitos kun kirjoitit tuosta aiheesta. Sain vinkin siitä testiin itsekin. Ja aion kokeilla

    • Miia Johansson

      Heippa Kaarina ja siis voi ei!! 😭 Tosiaan väsymystä voi aiheuttaa niin moni eri asia. Ihan hirmuisesti tsemppiä sulle! ❤️

  • Kaisa

    Pyydä caprilon-resepti runsaisiin vuotoihin.

    • Sonja

      Tätä itsekin suosittelen! Sain myös reseptin kun ferritiini ei vain nouse 3 v raudan syömisen jälkeen. Toivottavasti saat Miia apua vaivoihin 💜

  • Kohtalotoveri :)

    Ainainen väsymys, pitkittynyt hermoston ylikuormitustila, suolisto-ongelmat sekä kroonistuneet kivut ovat vaivanneet jo vuosia ja elämä on ollut näiden myötä yhtä sinnittelyä (sekä monista kivoista harrastuksista ym luopumista). Monta vuotta olen syönyt rautalisää ja vasta nyt se on alkanut pikku hiljaa imeytyä. Ferritiinin nousun huomaa myös olossa, energiaa riittää hieman paremmin kuin aiemmin ja kroppa kestää pikku hiljaa myös rasitusta. Toivon mukaan kehityskaari jatkuu samaan suuntaan. 🙂 Hurjasti tsemppiä Miia, toivottavasti löydät lääkärin joka ottaa veriarvosi vakavissaan ja asian kunnolla hoitaakseen! <3 Ei mikään ihme jos sinulla on ollut pitkään huono olo, kun noilla arvoilla (ymmärtääkseni) selkäydin on tyhjä raudasta ja muissakin arvoissa olisi parantamisen varaa. Voimia täältä ja kiitos timanttisesta kauneussisällöstä, instastoorisi ovat aina päivän piristys!

  • Aikku

    Moi, täällä yksi koko ajan väsynyt! Samaistun tässä kirjoituksessa niin moneen kohtaan… alhainen ferritiini, kilpparissa jotain häikkää, lapsettomuushoidot…. Nuo lapsettomuushoidot on kyllä niin rankkoja, että väsymys voi varmaan tulla ihan niistäkin. Meidän pitäis jaksaa vielä yks kierros yksityisellä, kun julkinen puoli ei tuottanut toivottua tulosta. Sitä ennen pitäis jotenki saada elämäntapoja parannettua (enemmän liikuntaa ja parempaa ruokaa), mutta mistä virta muutoksen tekemiseen?? En kyllä tiiä… En oikeastaan tiedä, miksi kirjoittelin, mutta vaikka siksi, että haluan toivottaa tsemppiä! Et ole yksin eivätkä nekään lukijoistasi, jotka samojen asioiden kanssa painiskelee!

  • Ri

    Kilppariarvot saattaa kuulemma vaikuttaa myös kolesteroliarvoihin. Omat kolesteroliarvot ei kilpparilääkityksellä juuri parantuneet, mut elintavat on myös vähän huonot…

  • TH

    Onko sinulla koskaan epäilty endometrioosia?? Se voisi hyvin aiheuttaa runsaat kuukautiset, kuten myös lapsettomuuden.
    Sairaus on oireiltaan hyvin moninainen, yhdellä on yhdenlaisia oireita, toisella toisenlaisia. Joillakin endometrioosi oireilee rajusti, toisilla se näkyy kuukautisongelmana ja/tai lapsettomuutena.

    Tässä yhdistyksen sivut, joilta saat luotettavaa tietoa kyseisestä sairaudesta. Älä säikähdä oirekirjoa, kuten sanoin toisilla oireilee rajummin ja toisille ei juuri mitään oiretta.
    https://korento.fi/tietoa/endometrioosi/

    • Miia Johansson

      Heippa TH! 😊 Ei ole endometrioosia. Nää on kaikki tutkittu lapsettomuushoitojen yhteydessä.

  • Marja

    Täällä! Jatkuva väsymys ja todella todella runsaat menkat. Ferritiiniä on mitattu joskus viimevuonna, söin rautaa puoli vuotta ja olo vähän koheni. Nyt taas tosi hankala olla. Pitänee hakea tänään rautalisää ja d vitskua, ni jos elämä alkais voittamaan.

  • Maria

    Hei huonot kilpirauhasarvot voi johtua myös alhaisesta ferritiinistä (toki monesta muustakin jutusta). Kirjoitan siulle jossain kohtaa omia kokemuksia samoista asioista.
    Voimaa siun päivään ja kaikkea hyvää sinne ❤️

  • Fiona

    Useampi anemia raudanpuutteella ja ilman koettuna (kaksi raskautta ja kaksi imetystä, yksi haastava leikkaus). Nyt ongelmana kuukautiset, joiden kanssa on vaan jotenkin pärjättävä muiden terveysongelmien viedessä energioita. Pari kertaa olen saanut labroja työterveyden kautta, mutta viimeisimmät maksoin omasta pikku- kukkarosta (hoitajan liksalla “puhti” on poissa jokaisena tilipäivänä 😳).

    Mutta mitä eniten halusin sanoa, niin halaus ja voimia tuohon lapsettomuus- teemaan ❣ Äitinä oma sydän aina heittää lyönnin välistä, kun kuulee toisen surusta ja taakasta. On niin hämmentävää, miten elämä kohtelee, sattuma puuttuu ja keinot joskus jäävät uupumaan 😥

  • Maria

    Mene ihmeessä sisätautien erikoislääkärille kilpirauhasarvojen takia! Itsellä noin korkea TSH vaatisi ehdottomasti lääkityksen ja aiheuttaisi tosi väsyneen ja surkean olon. Omalla kohdalla lääkitys auttaa mutta arvoja joutuu seuraamaan ja lääkitystä säätämään. Kilpirauhanen vaikuttaa vähän kaikkeen ja vajaatoiminta hidastaa kehoa ja mieltä kaikinpuolin. Myös muut kilppariarvot kannattaa testata.

    • Miia Johansson

      Heippa Maria! 😊 Mä ehkä hieman epäselvästi tuohon kirjoitin, mutta siis mulle on annettu lääkkeet kilppareihin, mutta en vana enää niitä käyttänyt hoitojen loputtua.

      • Jelena

        Kilpirauhaslääkityshän on yleensä loppuelämän juttu ja aina lääkärin konsultaatio ennen minkä tahansa lääkkeen lopettamista.
        Omatoimisesti ei lääkkeitä kannata mennä lopettelemaan. Ei vaikka tunteekin olonsa ns. terveeksi.
        Toivotaan että nyt löytyy apu väsymykseesi.

      • Sanna

        Syö nyt ihmeessä niitä lääkkeitä. Kuten jo edellä mainittiin se on lääkitys loppuiäksi!! Kilpirauhasen vajaatoiminta voi itsessään aiheuttaa lapsettomuutta. Arvoja olisi oikeasti hyvä alussa tarkastella aika usein..

  • KaisaL

    Voihan väsymys.
    Mun esikoinen on 14 ja kuopus 7 ja aina vaan väsyttää. Ensin syy oli tietysti raskaudet,vauvat ja vuorotyö. Vaihdoin työpaikkaa reilu vuosi sitten,säännöllinen työaika ja vapaat vkoloput. Ei paljon auttanut.
    Verikokeita on otettu, ferritiini mulla vähän alle 50, eli siis “ihan hyvä”,kilpirauhasarvot viitteissä, dvitamiinikin ihan hyvä reilu 50.
    Sit syksyllä sairastuin ja yskä jäi päälle,työpaikalle palattua aina paheni. Jouduin olemaan saikulla ja tehtiin astmatutkimukset-> sain astmadiagnoosin.. mutta vieläkään,astmalääkkeet aloitettuani ei väsymykseeni ole tullut muutosta.. enkä tiedä mikä taas johtuu mistäkin.
    Eikä tosiaan ole ensimmäinen kerta,kun on tätä väsymystä tutkittu,ikinä ei vaan löydy mitään selitystä.

    Toivottavasti saat apua kuukautisiin-se alhainen ferritiini ainakin väsyttää.

    • Ansku

      D-vitamiini arvon tulisi olla yli 100 reilusti 😊

  • Ironman = FeMale

    Kiitos kun kirjoitit! Tärkeä aihe ❤️ Olen ymmärtänyt että matala ferritiini, sun arvoilla käytännössä tyhjät rautavarastot voi aiheuttaa myös tuon kilpirauhasvaivan. Monilla (ei kaikilla) kilpirauhasen vajaatoiminta on kadonnut rautavarastojen täyttymisen myötä ja päästy eroon lääkityksestä. Tästä löytyy paljon tietoa rautagurujen sisätautien erikoislääkäri Esa Sopilta ja hematologi Tom Wideniukselta. Tästä aiheesta on hyvä puhua lisää, koska lääkäritkin sekoittavat anemian ja raudanpuutteen ilman anemiaa keskenään ja puute jää jopa hoitamatta. Moni kärsii tästä turhaan, itsekin luultavasti vuosia. Rautalisä ei auta jos syytä ei hoideta pois. Tsemppiä, ja kerro miten homma etenee tulevaisuudessa.

  • Anni

    Hei. Kun ferritiini on alhainen niin se usein voi vaikuttaa myös kilpirauhasarvoihin. Eli kun ferritiini korjaantuu, korjaantuu myös kilpirauhasen toiminta.

  • Maijastiina

    Väsymyksestä kärsin minäkin. Työn takana oli saada lääkäriltä lähete ferritiinin mittaukseen, koska hb keikkui juuri ja juuri viitealueella ja ferritiiniin mittaus oli lääkärin mukaan vähän semmoinen ”muoti-ilmiö”. Niin vain ferritiini sitten kumminkin oli pohjamudissa. Rautakuurin myötä väsymys on jonkin verran helpottanut.

  • Barbi

    Vähän samoilla linjoilla, terkkarilääkäri mittautti kilppariarvot ja sen ollessa huoni, määräsi tyroksiinia. Lihoin n 10 kiloa… päätin lopettaa ja hakeuduin Esa Soppi/Eiran sairaala, hän kun tietää raudasta lähes kaiken. Ja kuinka ollakkaan, rauta oli pohjalukemussa. Söin 100mg / pvä niin vuoden ajan, silloin sain voimat takaisin. Tosin mulla ei ole enää kuukautisia, mutta paino lähti vaan nousemaan ja kiihtyi tyroksiinin myötä. Syön erittäin fixusti, siitä ei ole kysymys. Lisäksi 50 mg d- vitamiinia syys-huhtikuu, sekin Esan ohjeen mukaan (on mitattu). Jaksan lenkkeillä, käydä sslilla, harrastaa, ja olen hyväntuulinen. Pitkä tie sinulla edessä, mutta koita jaksaa – oman itsesi takia! Voimahali sinulle 😀

    • Miia Johansson

      Kuulostaapa tosi hyvältä! 😍 Ja ihana kuulla. Pitääkin googlettaa tämä Esa. 😊

      • Jenni

        Lämmin suositus myös täältä Esa Sopille! Hän on rautaguru ja myös kielpirauhasasiantuntija. Aikoja hänelle on vaikea saada mutta kannattaa selvittää. Jos pääset Esalle niin hän ottaa tilanteesi kokonaisvaltaisesti huomioon ja antaa selkeät hoito-ohjeet.

  • VI

    Hei,

    Kuulostaa raskaalta paketilta – voimia sen kanssa kamppailuun. Toivottavasti löytyy ongelmiin vakavasti suhtautuva lääkäri ja hoitokeino, joka tepsii.

    Kiitos myös rohkeudesta ottaa lapsettomuushoidot esiin näin julkisesti. Tuntuu, että niistä puhutaan vasta jälkikäteen jos hoidot onnistuvat ja lapsi syntyy, mutta avointa puhetta prosessin aikana ei juuri kuule, ainakaan omalla nimellä kerrottuna. Ihailtavaa, että uskallat laittaa itsesi likoon noin henkilökohtaisessa asiassa. Toivon, että toiveet täyttyvät teilläkin.

    • Miia Johansson

      Helou 😊 no, meidänkin kohdalla se on niin, että hoidot on nyt lopetettu. Aihe on rankka ja kukaan ei varmasti vahingossakaan halua joutua sen vuoksi riepoteltavaksi. Se ainakin on oma pelkoni.

  • Mimma

    Minulla on myös ollut aina runsaat kuukautiset. Toisen lapsen jälkeen vuodon mukana tulevat verihyytymät olivat niin isoja, että mikään side ei niitä pitänyt. Lisäksi kivut olivat hirveät. Sain hormonikierukan, jonka jälkeen elämä on ollut ihanaa. Vain tiputteluvuotoa ja kivut kokonaan poissa. Toki ymmärrän hyvin, että kierukka jakaa mielipiteitä eikä se kaikille sovi, mutta minulla se toi helpotuksen nimenomaan runsaaseen vuotoon ja kipuihin. Ehkäisyyn en olisi sitä tarvinnut.

  • Anna

    Itsekin oon taistellut ferritiinien kans pitkään, ei ne lähteny kunnolla nousuun, ennen ku menkat saatiin aisoihin. Syön itse minipillereitä ja menkkoja ei tuu nyt ollenkaan.. kontrolloitu ferritiiniä ja ilman raudan syöntiä on vain nyt jatkanut nousua. Alkuun söin raytaa isoa annosta, jopa 200mg/pv lääkärin ohjeiden mukaan 😊 Toivotaan, että säki löydät avun ❤️

  • Jenni

    Mulla on luonnostaan järkyttävän runsaat ja kivuliaat kuukautiset. Nuorena aina mekkojen aikaan oli taju lähteä, olin tosi kalpea ja sotkin housut ja lakanat. Myöhemmin vasta alettiin puuttua alhaisiin rauta-arvoihin (olin ehkä parinkymmenen). Kokeilin syödä tosi monet rautatabletit, mutta kaikki aiheutti mulle vatsakipua, joten ne piti jättää pois. Lopulta ryhdyttiin etsimään sellaisia e-pillereitä, jotka hillitsee vuotoa ja sellaiset löytyikin muutaman vuoden testailujen jälkeen (jotkut aiheutti aknen, joistakin paisuin kuin pullataikina). Nykyään ei tarvi stressata ohivuotoja. En meinaa koskaan nykyisin uskoa, että rauta-arvot on edelleen hyvät, nyt kun vuoto on kurissa. Aina verikokeen yhteyteen pyydän tarkistamaan myös ne. Sitä niin tottui ainaiseen rauta-arvojen vähyyteen ja siitä johtuvaan väsymykseen, huonon kunnon oireisiin ja hengästymiseen!

  • Saana

    Ehdottomasti tuolla arvolla kilpirauhas asia kuntoon,en yhtään ihmettele miksi väsyttää 🙁itse olisin jo puolikuollut 😞Tsemppiä 😍

  • Seuraaja

    Seuraan sinua somessa meikkijuttujen vuoksi, toivottavasti tätä aihepiiriä et ala hirveästi vatvomaan koska sitten lakkaan seuraamasta. Ei jaksa tätä ferritiinijankkausta täälläkin.

    • Miia Johansson

      Heippa seuraaja! 😊 Ei hätää. Tämä on kauneusblogi ja sellaisena pysyy. Tapanani on kirjoittaa välillä jostain muustakin. Vaikka sisäinen hyvinvointi kuuluukin todella vahvasti kauneuteen.

      Mutta pakko sanoa, että raudan puutteesta kärsii ihan käsittämättömän moni ja siksi en pidä sitä jankkauksena. Lisäksi se nyt vaan sattuu olemaan asia, jonka vuoksi olen kärsinyt melkoisesti. 😟

      • Karita

        Minä taas erityisesti tykkään Miia tästä sinun tyylistäsi yhdistää kauneus ja hyvinvointi! Avoimuus ja ongelmista puhuminen on myös ehdottomasti vain plussaa. Mutta meitä on jokaiseen junaan ja onneksi saadaan valita seurattavat itse 😊 ps. Kuukuppi lähti tilaukseen aiemman postauksen myötä 😍

        • Miia Johansson

          Ooh toivottavasti kuukuppi on sun juttu 😍

    • Jelena

      Vähän samat fiilikset. Kiva vaan tulla lukeen meikkijuttuna ja intassa kuunnellä höpinöitä ilman mitään koronoita yms

  • Elisa

    Todella hyvä ja itsellekin ajankohtainen aihe!

    Olen myös kamppaillut jo jonkin aikaa todella ylitsepääsemättömän väsymyksen kanssa. Minäkin kävin Puhdin kautta laajoissa verikokeissa, sillä kiinnosti muutkin verikoetulokset. Vastauksista selvisi, että ferritiini oli todella matalalla ja D-vitamiinin puutetta myöskin. Yllätyin ferritiiniarvoistani, mutta toisaalta oli lohdullista saada jotain ”selitystä” omalle uupumukselle. Nyt sitten syödään rautaa ja d-vitamiinia ja toivotaan, että arvot lähtisi joskus nousemaan 😅

    • Miia Johansson

      Alhaiset ferritiiniarvot tuntuu olevan ihan käsittämättömän laaja ongelma. 😟 Ihan hirmuisesti tsemppiä ja toivottavasti rauta tehoaa! ❤️

  • Eve

    Moi!

    Samoja asioita täällä selvitelty useita vuosia. Onneksi sain vihdosta viimein avun, kun kävin Esa Sopilla. Mulla myös runsaat menkat ja vastikään diagnosoitu keskivaikea endometrioosi (vaikka ikää 29v ja kaksi lasta jo tehtynä). Mulla myös rautavarastot tyhjät taas vaikka hemoglobiini huitelee aina 140-150 välillä, siksi monien lääkärien vaikea siis juurikin diagnosoida raudanpuutetta. Nyt oli myös TSH 6,1, mutta sisätautilääkäri sanoi, että jos on “nuori” ihminen kyseessä eikä T4V arvossa ole häikkää, tyroksiinia ei sen perusteella ole tarpeen aloittaa… Haluan myös ensin korjauttaa rauta-arvoni ja nähdä, jospa se korjaisi tuon kilpirauhastilanteen. Onneksi löysin ihanan gynegologin (joskin yksityiseltä), joka kirjoitti lähetteen raudanimeytymistesteihin ja infuusioon. Ilmeisesti mikäli raudanimeytymisessä on häikkää, on ylläpitohoitona tällöin vain infuusiot aina rautatilanteen mukaan järkeviä, sillä suun kautta syömällä tässä tilanteessa saa vatsansa aina vaan turhaan huonoon jamaa. Toivottavasti tämä raudanpuute ilman anemiaa nyt saisi tieteellistä ja konkreettista tuulta alleen ja voitaisiin lopettaa “muoti-ilmiöstä” puhuminen. Tsemppiä arkeen! Ei todellakaan ole mikään pikkujuttu selviytyä arjesta, töistä ja kaikesta muusta omaa jaksamista kuluttavasta asiasta, jos jatkuvasti väsyttää vietävästi, eikä resursseja tunnu löytyvän mihinkään. Puhumattakaan henkisestä rasituksesta ja oman pirteän olotilan kadottamisesta.

  • J

    Ferritiinijankkaus. Huoh. Osa lääkäreistäkin tuntuu olevan kyllästynyt asiaan ja osa potilaista ei saa hoitoa. Toki aina voi olla kyse muustakin, mutta hämmentää tuo asenne.

    Itse söin ekan kerran rautakuurin 18-vuotiaana ja nyt oon 31. On ollut raudanpuuteanemiaa, mutta hemoglobiinin noustetta viitearvoihin ei lääkäreitä enää kiinnostanut. Ei vaikka oireet pysyivät. Mulla on ollut koko aikuisikäni ferritiini alle 20, vasta syksyllä se oli ekan kerran 36, vaikken ole rautaa syönyt. Mun väsymys on sellaista, että se häiritsee normaalia elämää. En jaksa ja pysty harrastamaan liikuntaa. Välillä tuntuu, etten pysty edes opiskelemaan tai töihin. Sain apua Medipudakselta, mutta takaraivossa on aina pelko, että jos tämä ei johdukaan kaikki ferritiinistä, vaan diagnoosi olisi esim CFS. Se olisi kyllä viimeinen niitti mulle.

  • Lumi -82

    Itse olen kamppaillut vuosia runsaiden menkkojen aiheuttaman alhaisen ferritiinin kanssa (lähtötilanne 7). Tankkasin rautaa tauotta, mutta kuukausittaiset tulvat pitivät lukemat matalana. Siinä mietittiin jo kohdun poistoa, kun kierukkakaan ei mulle sovi.

    Nyt vihdoin olen saanut avun Cyklocapron-läkkeestä, joka hillitsee vuodon määrää tosi hyvin, kun uskaltaa ottaa reilun annoksen (mä otan pahimpinavuotopäivinä 4×2-3 tablettia, 1 tabu ei auta mihinkään). Joku toinen mainitsi Caprilonin, siinä on sama lääkeaine, mutta monille, kuten itsellenikin aiheuttaa päänsäryn.

    Mulla on elämänlaatu kohentunut todella paljon: nukun nyt yöt menkkojenkin aikana kohtuu hyvin ja alhaisen ferritiinin aiheuttama väsymys ja paha huimaus on vihdoin poissa. Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, jos et ole vielä tätä oljenkortta testannut. Toivottavasti saat avun kurjiin vaivoihin!❤️

    • Naf

      Täältä myös peukku Cyklocapronille! Mulla kohdun myoomat aiheuttivat erittäin runsasta vuotoa, mutta tuosta lääkkeestä oli iso apu. Sittemmin myoomaleikkaus vei ongelman mennessään, ja olen siitä edelleen kiitollinen.

  • Johanna

    Krooninen raudanpuuteanemia myös…sen kanssa taistelua jatkuvasti. Tunnen olevani tosi väsynyt ja palaudun esim.liikunnasta tosi huonosti.

    Miia kovasti, siis ihan tosi tosi paljon voimia!! Kaikesta näistä sun terveyshuolista ja lapsettomuusasioista huolimatta jaksat tehä upeeta some-uraa ja olla positiivinen ja innostava💓
    Onneksi sulla on ilmeisen ihana aviomies ja teillä lämmin kumppanuus…se on elämässä ihan valtava voimavara ja onnellisuuden lähde❤️

  • SK

    Mä oon järkyttynyt ettei sun raudan puutetta ole hoidettu. Se pitäisi hoitaa todellakin lapsettomuushoitoja ennen kun on jo itsessään yksi selkeä syy ongelmiin 😲 lapsettomuushoidoissa ferritiini saisi olla reippaasti yli 100.

    Lisäksi kilpaeilääkitystö on aika turha syödä jos syyhyn ei puututa, raudanpuute pitkään jatkuvana aiheuttaa sen kilpparin vajauksen (toki voihan se ilmaantua myös muista syistä). Itsellä kilppariarvot korjaantui heti kun rauta-arvot korjaantui.

    Toivottavasti jaksat vaatia hoitoa 👍👍❤️ kunnollista hoitoa

    • Miia Johansson

      Kyllä sitä on yritetty hoitaa, mutta kun siihen ei auta rauta suun kautta eikä infuusiona, kun on runsaat menkat. 🙁

      • Maikki

        Runsaat kuukautiset pitää ehdottomasti hoitaa ensin, sitten se raudanpuute joko tabletteina tai infuusiona! Mä sain avun tappomenkkoihin naprokseenista (ibuprofeeni ajanee saman asian), joka määrättiin kuukautismigreeniin eli viikon ajan syön tuota. Menkat lyheni 2,5 päivään ja vuoto on ekan yön jälkeen ihan olematonta! Mulla on taustalla lukemattomia keskenmenoja ja raskautumisvaikeuksia. Lopulta saatiin poika, jonka jälkeen kävin väsymyksestä johtuen ferritiinitestissä, jossa lukema oli 33. Ja sit lopulta pitkän rautatankkauksen jälkeen saatiin vielä tyttö, ensimmäisellä yrityksellä ehkäisyn päättyessä. Poikaa kuitenki “tehtiin” nelisen vuotta.. Toki voi olla sattumaa, mutta liputan tappomenkkojen hoitamisen ja rautatankkauksen puolesta. Tärkeä aihe 💜

        • Ls

          Sellainen kommentti tähän, että eihän ibuprofeiinia saisi käyttää jos yrittää tulla raskaaksi!

    • Jenna

      Juu ei ferritiiniä lapsettomuushoidoissa mittailla. Kilpirauhasarvot kyllä.

      • Miia Johansson

        Mulla mitattiin, mutta varmaan ihan riippuu missä käy. 😊

  • Hemuli

    Heippa, onneksi testeissä löyty selitystä-se jo helpottaa aika paljon henkistä jaksamista väsymyksen kanssa ym. Itselläni on ollut monia samoja juttuja ja kolesteroli yksi ikuinen murheenkryyni, terveellisestä elämästä huolimatta. Mut siihen auttaa onneksi tiettyjen asioiden poissulkemiseksi kokonaan, esim. Ei suodattamattoman kahvin lopettaminen (mutteripannu ja Presso), keltuaiset pois, kaikki mahdollinen kovarasva ja liha minimiin( vähäisetkin juustot ym). Kauraa ja muuta täysjyväviljaa entistäkin tarkemmin.

  • Martta

    Moi,

    Meitä väsyneitä taitaa olla aika paljon 😔 Oon pitkään taistellu kilpparivajiksen ja matalan ferritiinin kanssa, joka vaihdellut 10-13 välillä. Lääkärit aina sanoneet, että ihan viitearvoissa 🙈 Kuten sinäkin, kaikkiin oireisiin on ajan myötä tottunut.

    Kilpparihommat on kyllä ihan pyllystä, anteeksi kielenkäyttöni. Kaikista haastavin juttu on, että lääkärit ei enää uskalla auttaa muuten, kuin määräämällä Thyroxinia. Tähän sairauteen kuuluu niin paljon muutakin.

    Onneksi (toisaalta meidän epäonneksi) meitä on paljon, eikä tarvitse yksin jaksaa taistella tuulimyllyjä vastaan ❤❤❤ Toivottavasti saat tarvitsemasi avun 😘

  • A

    Mäkin tykkäsin erityisesti tästä ja kuukuppipostauksesta. On ollut aika uusia omakin kuppi ja en ollut kuullutkaan Nomainista, laitan tilaukseen. 🙂

    Oot myös rohkeasti avoin näistä asioista, ja paljon tsemppiä ja haleja sinne väsymyksen ja lapsettomuuden kanssa kamppailuun. Mullakin huonot ferritiini- ja D-vitamiiniarvot sekä endometrioosi ja lapsihaave, niin ihanaa saada myös esimerkkejä miten hyvää ja inspiroivaa elämää voi elää näistä huolimatta. Oot super! ❤️

  • Luulosairas

    Moikka😊
    kannattaa ihmeessä liittyä fb:ssä raudanpuute nimiseen ryhmään.sieltä löytyy ihan tosi paljon inffoa ja kokemuksia!! Itse älysin tämän ryhmän kautta juurikin että en olekkaan luulosairas mitä on väitetty vaan sairaudelle on ihan nimikin 👍😁 mulla nyt rautakuuria takana 5kk ja vointi paranee, arvo oli 24 kun alotin ja 150 on se arvo jota tavotellaan. Ikää 23v eikä muita sairauksia 😊

  • Sonja

    Tosi kurjaa kuulla väsymyksestä ja voimattomasta olosta 😔 Tunnen tuskasi, itsekin kamppailem samojen aiheiden kanssa eikä rauta tunnu nousevan. On tosi harmittavaa, miten edelleen (meitä naisia) koskevia vaivoja vähätellään, mutta onneksi ferritiinistä on sentään vähän alettu viime vuosina puhua. Toivottavasti saat apua hyvältä lääkäriltä nyt kun on selkeä lähtötilanne tiedossa 🙏🏻

    Kiitos ihanasta, aurinkoisesta ja hyödyllisestä sisällöstä jota teet 💜 Olen pitkästä aikaa innostunut meikkaamisesta ja uusien juttujen kokeilemisesta. Kiitos vinkeistä!

  • Anne

    Itellä myös ihan kamalan runsaat menkat, ei auta burana ja caprilon yhdistelmähoito. Nyt yritetään löytää miten usein niitä rautakuureja miun pitää syödä. Onneksi ne itsellä auttaa. Miun lääkäri sanoi et ferritiinin on oltava noin 100 ja itsekin huomaan matalampien arvojen aiheuttavan oireita. Eli väsymystä ja hengästymistä. Tsemppiä sinne!

  • Jenny

    Hei! Tää kommentti tulee nyt ihan randomiin postaukseen, koska jostai syystä kommentointi ei kuivaihoisten ihonhoitopostaukseen mulla toiminut.

    Mun äidin kasvojen tilanne on sos ja päätin just että laitan hänen ihonhoitonsa huomenna kuntoon. Hänellä on käytössä joku puhdistusvaahto ja perusvoide. Paljon löysinkin vinkkejä jos suosikit-sivustolta ja aiemmista postauksista, mutta muutaman asian vielä varmistaisin ennen shoppailua.

    Putsari: onko Evolven balmi vai Bybin milk melt parempi? Iho on todella pintakuiva ja kuiva, äiti (55v) meikkaa päivävoiteen ja 38ripsarin verran.

    Kasvovoide: Oisko Bybin babe balm hyvä vai joku muu? Saatavuus pitäis olla Kärkkäinen tai Emotion kun ne löytyy naapurikunnasta. (Esim. Madaraa, Bybiä, Evolvea, Novexpertiä, Flow cosmeticsia hyvin saatavilla)

    Kasvovedeksi olen ajatellut ostaa tietty Mega Mistin ja suosikeista löytyi kuivalle iholle Evolven seerumi.

    Ps. Tää sun blogi on vaan niin mahtava! Oon saanut oman ihon kuntoon ja ihonhoito on mullistunut. Nyt on ihanaa päästä auttamaan äitiä sun oppien avulla. 😍

    • Miia Johansson

      Heipap Jenny! 🙂 Ootpa niin ihana, kun autat äitiä. <3 Jos meikkaus on näin kevyttä, niin Bybin Milk Melt (tai Laponien puhidstusmaito) riittää. Ja niiden kanssa myös tuo 38 ripsari lähtee helpommin. Muuten kyllä tuo Evolve on ihan unelma kuivalle iholle. Joo Bybin Babe Balm on tosi hyvä kuivalle iholle. Alle sopii joo Mega Mist tai hieman riittoisampi Pure Beautyn Birch Sap Mist. En tiedä onko sun äidin iho myös herkkä.. silloin valitsisin tämän jälkimmäisen. Ja netin kautta saa myös tosi näppärästi tilattua. 🙂

      • Jenny

        Kiitos nopeasta vastauksesta! Joo netin kautta tuleekin itselle paljon tilattua, haluan vaan ainakin ensiapua äidille asap niin siksi huomenna kivijalkaan. 🙂 Kyllä äidillä ainakin näin viimevuosina on alkanut iho olemaan herkempi ja lehahtaa toisinaan punaiseksi. Ehkä siis ostankin megamistin tilalta tuon Pure=beautyn kasvoveden koska sitäkin Kärkkäiseltä löytyy. Täytyy kyllä ottaa ennen kuva kasvoista, harmittaa kun iteltä en aikoinaan ottanut.

        • Miia Johansson

          Joo sitten Pure Beauty vois olla parempi. 😊

        • Liilatar

          Voi Jenny. Tuli ihan kyyneleet silmiin, kun ilmoitit äitisi ihon olevan ihan sos, ja aiot heti paikalla saada tilanteeseen apua. Olet hyvä ja rakastava tytär. Äitisi on onnekas kun hänellä on sinunlainen tyttö.

  • Mimmi

    Moi! Runsaat kuukautiset on varmasti yhteydessä huonoon hemoglobiiniin ja ferritiini arvoihin. Siskolleni tehtiin rauta infuusio+ rautakuuri sekä laitettiin hormoonikierrukka koska juurikin runsaat kuukautiset ja arvot erittäin alhaiset. Tällä hetkellä on kuitenkin myös suunnitelmissa polttaa kohdun limakalvot. Vaihtoehtoja varmasti löytyy kun löydät hyvän gynekologin.
    Se mitä harvoin tajutaan on myös että kohonnut kolesteroli ja d-vitamiini on yhteydessä toisiinsa. Uskon että kolesteroli laskee kun saat d-vitamiini arvot paremmaksi. Tsemppiä!

  • Janita

    Mikä sun crp oli?

    • Miia Johansson

      Se oli viitearvoissa. En muista lukua. 😊

  • Maija

    Kilppariarvot voi korjaantua pelkästään sillä että saa ferritiinin yli sadan.

  • Maija

    Kilppariarvot voi korjaantua pelkästään sillä että saa ferritiinin yli sadan. 👌🏼

    • Jenna

      Oho, onks tähän jotain faktaa tueksi?

  • Markit

    Hei Miia; Aiheet kuukupista ja tämä postaus ovat todella hyviä ja kommenttien määrä kertoo, että tärkeitä. Olen yli-ikäinen ottamaan niihin kantaa, toki tiedän sairaudesta johtuvasta väsymyksestä paljon. Miten turhauttavaksi se olon tekee, kun ei jaksa. Ja sitten hyvänä päivänä elämä hymyilee.
    Toivon että edelleen kirjoitat asioista, jotka koet tärkeiksi itsellesi ja avuksi muille. Joistakin asioista ei voi koskaan ” jankata” liikaa! Ja naisen terveydestä kun kirjoitat, niin heitänpä tähän lantionpohjan lihasten vahvistamisen. Niin tärkeä juttu!
    Toivon sinulle jaksamista, kun elämä ei toiveitten mukaan aina mene. Tosi iso halaus minulta Miialle ❤.

  • Heli

    Rautaa tarvitaan kilpirauhasen toimintaan. Eli varastorauta-arvon korjauksella kilpirauhasesi voi alkaa toimia normaalisti. Kaikki on niin yhteydessä kaikkeen.

  • Janita

    Mulla oli ferritiini alle 10 ja otin samalla keliakiatestit. Mulla paljastui keliakia verikokeiden sekä tähystyksen perusteella. Ja melko oireeton keliakia, mutta sen takia mun ferritiini varmaan tippunut noin alas.

  • Mimikyu

    Kiitos postauksesta! Tärkeitä aiheita mutta varmasti henkilökohtaisia ja siksi kiitän rohkeudesta kirjoittaa monista erilaisista aiheista!

    Kaikille raudanpuutteesta kärsiville antaisin vinkin kokeilla Maltofer tippoja rautatablettien sijaan. Mulla on raskauksissa laskenut hemoglobiini niin että seisominen jo huimaa, mutta nuo Maltofer-tipat tuntui oikeasti auttavan muutamassa päivässä.

  • Katja

    Iso kiitos tästä jutusta, Miia! Varaan ajan heille.

  • Eva

    Yli 20 vuotta tyroksiinia syönyt, vuoden välein kokeissa käyn ja voin todeta; kilppari on himskatin paljon vaikuttava pikku olento jos ei sen ongelmia hoida. Lääkityksen vaikutukset hitaita joten sekä liika- että vajaatoiminnan kanssa saa elää kunnes sen saa kohdilleen. Mutta kummallisesti se olokin siinä kohenee kun sen saa tasoihin. Mutta lääkitystä ei kannata itse paljoakaan vaihdella vaan luottaa kokeiden tuloksiin.

  • Tiia

    Täältä löytyy sama kombo! Kilppareita ei saada kuntoon koska raudanpuute, ja kolesterolit koholla koska kilpparivajis. Mulla tässä vielä b12-puutos lisänä.
    Toivottavasti saat menkkoihin jotain rotia ja tuon raudan nouseen tavalla tai toisella. Suositus facebookin raudanpuute-ryhmästä, josta löytyy myös vinkkejä raudanpuutetta ymmärtävistä lääkäreistä (ja gynejä) kaupungeittain!

  • Marja-Kaisa Suokas

    Haluan toivottaa tsemppiä ja onnitella siitä, että kävit testeissä. PS: kolesterolisi ei ole paha ollenkaan 👌

  • Merja

    Korkea tuo kilppariarvo sulla ja se saisi minut ainakin heti liikkeelle ja lääkärin pakeille. Oon syönyt myös reilu 20v Thyroxinia vajaatoimintaan ja puhun kokemuksesta. Jos mulla on arvo normirajoilla edes niin olen puolikuollut. Hidas, tahmea ja väsynyt. Sanoisin että pikaisesti mars matkaan lääkärille kilppariasian vuoksi ja asiat alkaa lutviutumaan. Thyroxinia ei olisi saanut lopettaa-se on elinikäinen lääkitys. Tsempit! P.s nestemäinen rauta imeytyy parhaiten!

  • Emmi

    Heippa Miia,

    minusta on ihanaa, että annat itsestäsi muutakin kuin vain meikkijuttuja. Se tuo sinua ihmisenä jotenkin lähemmäksi. Tsemppiä väsymyksen voittamiseen ja kiitos tästä tekstistä ❤️

  • Miimr

    Miia🌺
    Minä kärsin kilpirauhasen vaajaatoiminnasta. Yksityinen lääkäri ohitti oireeni ja thyroxinarvoni mitätöillä ne, todeten, että arvot eivät ole kummoisetkaan. Julkinen puoli otti tosissaan, sain lääkityksen. Mutta siitä huolimatta kilppariarvot heittelee ja koen suunnatonta väsymystä, henkistä, ja uupumusta tilanteen parantamiseksi. En jaksa tapella tohtoreitten kanssa, kun he eivät ymmärrä, eivät kuuntele. Ihan sama, mitä koetat sanoa, ei ymmärrystä. Ei jatkotutkimuksia.
    Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita on juuri väsymys, palelu, uupumus, hiusten lähtö, hauraat hiukset, painonnousu, aivosumu, eli vaikeus sisäistää asioita tässä ja nyt, kun on jatkuva väsymys päällä. Kilpirauhasen vajaatoiminta voi myös aiheuttaa lapsettomuutta, valitettavasti.

    Kolesteroliarvot vajaatoiminta nostaa ylös. Triglyt ovat koholla, vaikka söisit, miten terveellisesti tahansa. Mikäli kilpirauhasarvot saadaan lääkityksellä kohdalleen, veren kolesterolitasot normalisoituvat.

  • Eeva

    Moi Miia!
    Toivon et löydät lääkärin joka ottaa sun oireet tosissaan.
    Mulla aikoinaan oli vetämätön olo pitkään onneksi sattui hyvä lääkäri määräsi ultraan jossa todettiin kilpirauhanen kutistunut rusinaksi,eli ei tuottanut enää kilpirauhas hormonia.
    Meni aikaa ennenkuin saatiin mulle sopiva annos thyroxinia joka toimi,siitä aikaa jo n.25vuotta on loppuelämän lääke.
    Vuosittain otetaan kontrolli labrat.

  • Vilma

    Mulla on myös runsaista kuukautisista johtuva alhainen ferritiini, joka aiheutti mm. uupumusta ja unettomuutta. Sain kuukautisten ajaksi Caprilon-lääkityksen, mikä on toiminut hyvin ja vähentänyt vuotoa reilusti. Olen nyt syönyt lisäksi rautalisää ja olo on niin paljon parempi! Suosittelen pyytämään Caprilonia tai vastaavaa lääkitystä, muuten rautalisästäkään ei ole juuri hyötyä. Tsemppiä!

  • Eija

    Hei Miia, miksi ihmeessä lopetit kilpirauhaslääkkeen syönnin omatoimisesti. Tyroksiini liittyy lähes kaikkiin elintoimintoihin ja on välttämätön hormoni! Itse olen syönyt sitä yli 30v.

    • Miia Johansson

      Koska lääkäri sanoi, että arvojen puolesta normi tilanteessa en sitä tarvitse, koska kyse oli piilevästä vajaatoiminnasta. Ainoastaan lapsettomuushoitojen vuoksi aloitin. Tässähän ei näy kaikki eri kilppariarvot.

  • Cuqi

    Jos lääkärit ymmärtäisivät, että hemoglobiini voi olla ok, mutta ferritiini voi silti olla todella matala, ei tästä asiasta tarvitsisi jankata. Voisivat mennä hieman itseensä potilaiden syyttelemisen sijaan. Lääkäritkään eivät voi tietenkään kaikkea tietää, mutta kyllä tästä asiasta on nyt puhuttu niin paljon, että jos ei ala mennä perille, niin kyllä vika on siellä omassa kaikkitietävässä asenteessa.

    Eniten ihmetyttää koko jutun leimaaminen muoti-ilmiöksi. Mutta kiva tietää, että mäkin olin ainakin hetken aikaa tosi “muodikas”, ferritiini oli peräti 4, vaikka hemoglobiini oli rajojen sisällä. Sisätautilääkäri ei sanonut siihen mitään, mutta onneksi tämän “jankutuksen” ansiosta osasin itse hakeutua hematologin pakeille, sain rautakuurin ja huimaus ja hengenahdistus loppui.

    Jatka vain näitä terveysjuttuja, Miia, näistä asioista ei voi koskaan tietää liikaa!

    • Miia Johansson

      Kiitos ihana! <3 joo, mietin juuri eilen, että olisi aika hurjaa, jos jotain muuta huonoa veriarvoa pidettäisiin vaan muoti-ilmiönä. Jos näin laaja ongelma ilmenee ja siitä todella potilaat kärsii, niin onhan sille tehtävä jotain. Ihanaa kuulla, että oot saanu apua. <3

  • Tanja M

    Mulla ainaisen väsymyksen syy on fibromyalgia. Osalla ihmisistä siinä on keskeisempää aivojen kipukeskuksen sekoilu eli kipuoireilu, mulla oireita hallitsee autonomisen hermoston sekoilu siinä muodossa että hermosto pyrkii pysymään liian pienillä kierroksilla ja väsyttää järjettömästi. Koko keho ja mieli käy hitaalla, nytkin pulssi 48 aktiivisuusrannekkeen mukaan.

    Tähän ei oikein ole muita lääkkeitä kuin jotkut masennuslääkkeet osalla auttaa, lähinnä kipuoireisilla. Minua ei auttaneet vaan väsytti enemmän. Yritän pärjäillä kahvin, energiajuoman ja joskus alkoholin avulla. Viimemainittu on minulla oikea piristävä ihmelääke, mutta toki ei voi usein käyttää ettei jää riippuvaiseksi.

  • Tiina

    Kannattaa ehdottomasti hakeutua raudan puutetta ymmärtävälle lääkärille! Itsekin kärsin jatkuvasta väsymyksestä yli kymmenen vuotta ennenkuin osasin itse hakeutua hyvälle lääkärille. Nyt olen saanut 3 rautainfuusiota ja olen saanut elämäni takaisin ja pystynyt palaamaan vuoden sairasloman jälkeen takaisin työelämään. Mutta itse siis pitää hakea hoitoa, muuten sitä ei saa.

  • Lea

    Ihanaa Miia, että olet puhunut väsymyksestä ja avaat aika henkilökohtaisiakin asioita meille kuten lapsettomuuden ja omat testituloksesi. Olen itse ollut jo syksystä asti mielettömän väsynyt ja vasta pari viikkoa sitten tuli seinä vastaan enkä enää jaksanut, menin työterveyteen. Ajattelin väsymyksen johtuvan työn kuormituksesta ja kotona olevista haasteista lapsen kanssa, mutta halusin kuitenkin verikokeisiin kaiken varalta. Testistä ilmeni kilppariarvon olevan koholla, nyt seuraillaan olotilaa ja parin kuukauden päästä uudet testit. On tärkeää tuoda väsymysasioitakin esiin, jotta ihmiset tiedostaisivat että väsymykseenkin on monia syitä ja mitä niille voidaan tehdä.

  • Heidi

    Kilppariarvot ja kohonnut kolesteroli on yleisiä ”oireita” vakavassa raudanpuute tilassa. Suosittelen lukemaan Ilona Ritola lääkäriblogia jossa avaa tätä raudanpuute asiaa perinpohjaisesti. Raudanpuutteesta kärsivä kärsii usein myös lapsettomuudesta. Kaikki liittyy kaikkeen. Pelkkä raudan syöminen jo vaikuttaa taas vähenevästi vuotomäärään. Suosittelen tutustumaan ruohon lääkäriblogiin ja suosittelin sinulle taannoin myös sitä kuukautismeditaatiota, kokeile avoimin mielin ja totea mihin kaikkeen se vaikuttaa. Useat ihmiset ovat saaneet siitä apua jopa lapsettomuuteen.
    Itselläni on ihan sama tarina joten tiedän mistä puhun! Aurinkoa päivääsi!

  • Kaukametsä vesa

    On sitten Puhti laittanut mainoksen! Miksette kerro rehellisesti, että mainos, mainos?

    • Miia Johansson

      Postauksen alussa lukee “sisältää mainoslinkin”. Mainoslinkki on siis affiliate-linkki. Ei kaupallinen yhteistyö. Eli en saa erillistä korvausta postauksesta. Saan vain komission JOS joku ostaa linkin kautta. Merkintä on KKV:n ohjeistuksien mukaan tehty.

      Jos et halua antaa työstä tekijälle eli tälle pienyrittäjälle palkkaa, niin voit aina lukea tekstin, ammentaa siitä tiedon ja mennä Googlen kautta suoraan palvelua tarjoavan firman eli Puhdin sivuille.

  • Ansku

    Ihana Miia ❤ kiitos niin tärkeästä aiheesta! Itsellä rauta on ollut lapsesta asti alhainen ja tunnistan onneksi oireet et millon tarttee taas tankata sitä lisää. D -vitamiini todettiin just alhaiseksi ja en tiennytkään että liittyy asiaan. Oot niin rohkea kun kirjotat lapsettomuudesta❤ Aihe on rakkaille ystävilleni kipeä ja heidän tuskansa nähtyäni tiedän kuinka tärkeää on vertaistuki asiassa. Ja näillä postauksilla sitä voi myös saada joten kiitos avoimmuudesta 😘

    • Miia Johansson

      <3

  • Mie

    Jep. Kuuntelin vasta yhtä TerveysSummitin haastattelua ja siellä ihana Jennika kertoi Balance coaching yrityksestään ja hormonitasapainoon liittyvistä asioista. Uutta tietoa tuli aikalailla, esim. estrogeenidominanssista. Nyt on parsakaalijauheet tilattu.😃

  • Asiantuntija

    Väsymys perussyy on kilpirauhanen. Ja korkea koletroli ja raudan puute .

    • Miia Johansson

      Väsymys kuuluu niin monen taudin kuvaan, ja siksi netin kautta analyysia on hankala toiselle tehdä. 😊

  • Eea

    Hei!

    Olis kiva tietää että mikä sun vointi on nyt ja mitä toimenpiteitä sulle tehtiin noiden labroissa perusteella?

    Lääkäri laittoi mullekin väsymyksen ja pitkään suupielen haavauman takia verikokeisiin lähetteen. Hb oli 99 ja ferritiini 4. Ilmankos on vähän väsyttänyt ja liikuntaa harrastaessa on huimannut. Mulla myös runsaat kuukautiset.

    • Miia Johansson

      Heippa Eea! 🙂 Mä hoidin tämän gynen kanssa kuntoon tai olosta päätellen ainakin, koska ei enää väsytä ja ole huono olo. EN ole nyt vähään aikaan käynyt kontrollissa. Mutta gyne siis määräsi mulle lääkkeen, jota syön aina kuukautisten aikaan. Se vähentää sitä jäätävää veren määrää. Tämä siis on auttanut todella paljon, kun en joka kuukausi vuoda tyhjiin. <3

      • Eea

        Kiva kuulla että vointi on parempi! 😊

  • Aulikki Holmberg

    Hei! Oletteko kokeillut Vitatabs laktoferriini + C kapseleita tätä voi ottaa rautalääkityksen kanssa. Minulla toiminut ja pysyy arvot hyvänä.

    • Miia Johansson

      Helou 😊 En ole testaillut.

  • Kirsi Kangas

    Hei! Olen muutaman kerran googlaillessa “eksynyt” sivuillesi, ja niinpä nytkin kun aloin taas jälleen googlata tästä ainaisesta väsymyksestä. Mua on väsymys vaivannut enemmän tai vähemmän ihan nuoresta asti, ja olen nyt 45v. Osittain se liittyy välillä masennukseen, johon jo lapsuudessa sairastuin. Sitten se liittyy myös traumaperäseen stressihäiriöön ja ADHD:een. Mutta se liittyy myös tähän ikään. Aloin jo n. 40v täytettyäni huomata, että jouduin keskellä yötä heräämään ihan hiestä märkänä, ja kerrankin hetken luulin että olin pissannut alleni. Tätä kesti pahimpina aikoina n. 2-3 viikkoa putkeen. Myöskin ärsyynnyin aina tosi herkästi, vaikkakin mulla on 3 lasta jotka myös aiheuttaa ärsytyksen tunteita. Olin samoihin aikoihin saman ikäiseltä ystävältäni kuullut esivaihevuosista, joka oli ihan lääkärissäki joutunut käymään, ja hänellä diagnosoitiin silloin esivaihevuodet. Aloin sitten miettiä ja tutkia googlaamalla, että voisko mullaki olla se, ku aina kuumia aaltoja päivin öin, mieliala vaihtelee ja se väsymys koko ajan vaan vaivaa. Asia varmistui mulle aikalailla pelkästään jo asiasta itse lukemalla. Hakeuduin itekki lääkäriin tutkimuksiin (tästä jo aikaa n. 3v.), juteltiin ja otettiin asiaan kuuluvat verikokeet, eli myös ns. hormooniin liittyvä joku tasapaino, niin se oli kyllä ihan kunnossa, mutta nää oireet on mulla silti aina vaan mukana elämässä. Heräilen monia kertoja yössä, on ns. “kuumia aaltoja” eli yhtäkkiä iskee kauhee kuumuuden tunne, ja sit ku vähentää vaatetta ja käy vaikka suihkussa, ni sit tuleeki vilu. Ja tää vaihtelee koko ajan varsinkin kesäisin. Välillä toisinaan keho on ihan tasaisen lämmin. Nuoruudessa yleensä aina palelin, ja mun sormet oli aivan jääkylmät. Oon aika pienikokoinen ihminen, hirveen hoikka ollu aina, osittain geeneistä johtuen. Rauta-arvot mulla on ok, D-vitamiinin pitoisuutta en tiiä mut syön aina syksysin ja talvisin sitä vahvaa D-vitamiinia. Ainoastaan kolesteroliarvot ollu joskus vuosia sitte heikot, varsinkin se huonon kolestrolin arvo. Pitäs uudelleen ne mitauttaa. Oon itse löytänyt apua ainaki hikoiluun, erilaisista luontaistuotteista, mm. salvia on yks vanha hyvä konsti jota naiset on kautta vuosisatojen ellei tuhansien ajan käyttänyt! Esim. A.Vogelin menoforce tabletit (-aika kallis purkki!), menostrong (-halvempi vaihtoehto!), damiana vital kapselit, ym…. kokeilemalla löytää itelleen sen sopivan ravintolisän. Syön näitä melkein päivittäin, aina tarvittaessa. Nyt mulla on käytössä nuo damianat. Mutta siis se mun pointti siitä väsymyksestä siis oli se, että se voi tosiaanki mun ikäsillä naisilla liittyä just nimenomaan niihin esivaihevuosiin. Ne kun voi alkaa jo noin kymmenenkin vuotta ennen varsinaista menopaussia..!! Tästä tuli aika pitkä ja sekava kirjotus, toivottavasti saa selvää… ja tsemppiä kaikille kanssaihmisille, jotka painitte väsymyksen kanssa!!! Ystävällisin terveisin: Kirsi

  • Anni

    Hyvä postaus! Kommenttien määrä varmaankin kertoo siitä, miten paljon kroonisesti väsyneitä on. Ymmärrys ferritiinistä on lisääntynyt huimasti viime vuosina, mutta tuota D-vitamiinin puutosta ei usein heti ekaksi tule mietittyä.

  • En kerro

    Heti alkuun kommentti, että näinköhän kriittistä kommenttia julkaistaan, mutta naurattaa tämä vauhkoaminen; jos haluaa keskustelua blogiinsa, kannattaa puhua liotyroniinista, ferritiinistä jne. Olen erikoislääkärinä kuullut jo seuraavan kuuman perunan, mutta sitä en tähän kerro, koska hypin innosta kattoon kun te vaikuttajat alatte siitä vauhkoamaan.

    Ihan kun te uskoisitte vaan sen, että pitäisi syödä monipuolisesti ja liikkua, ja opetella löytämään onnensa, voisi pärjätä ilman näitä super-vaikuttajia, myös ihon hoidossa… (ja ei, en ole ihotautilääkäri enkä sisätautilääkäri, mutta olen ollut monta vuotta terveyskeskuksessa, nykyään erikoissairaanhoidossa ihan muulla alalla). Mutta silloin nämä supervaikuttajat joutuisi tehdä oikeita töitä, tai hakea hyväksyntänsä in real life, joten kukaan ei halua sanoa tätä.

    • Miia Johansson

      Julkaisen kyllä, jos muita ei haukuta. Juurikin tällaisten kommenttien vuoksi työni on henkisesti rankkaa ja siksi olen todella yllättynyt, että saan terveysalan ammattilaiselta tällaisen viestin ja vielä nimettömänä. Teen rehellistä työtä ja työllistän itse itseni.

      Ihonhoidossa olen auttanut tuhansia suomalaisia. Olen saanut tästä paljon kiitosta. Ehkä tämä sisältö ei ole korkeakoulutettuja enemmän asioista tietäviä lääkäreitä varten, mutta moni muu on täältä saanut avun. Se on tärkeintä. Myös tämä postaus, kuten suurin osa kaikesta muusta blogini sisällöstä on tehty ilman palkkaa.

  • Tt

    Alhainen ferritiinihän voi aiheuttaa noita kilpirauhasarvoja. Tärkeintä on kuitenkin selvittää alhaisen ferritiinin syy. Suurella osalla taustalta löytyy selittävä tekijä, jonka korjaamisen jälkee ferriiini ei laske enää noin alas. Ei kannata tuudittautua siihen että syy olisi runsaat kuukautiset ennen kuin asia on tutkittu.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram