KUUKUPPI KOKEMUKSIA – PLUSSAT JA MIINUKSET

07.03.2021

*Sisältää mainoslinkin. Tuote saatu.

Nyt puhutaan suoraa puhetta kuukautisista, koska se on tietenkin maailman normaalein asia. Taakse on jääneet ne ajat, kun teininä avasin sidepakettia milli kerrallaan koulun vessassa, ettei vaan kukaan kuulisi. Miksi ihmeessä näin normaali asia oli noloa?

Lopetettuani pillerit yli viisi vuotta sitten olen kärsinyt todella runsaista kuukautisista. Sanonkin niitä Niagara-menkoiksi. Mukana on usein myös monia uhmakkaita kanootilla laskijoita, eli klönttejä. Kuukupin kanssa olen pystynyt mittaamaan vuodon määrää ja jotain puolen litran ja litran väliltä sieltä joka kuukausi hulahtaa eli sieltä tulevat kalliit rautainfuusiot Niagarana ulos. Ei mennä nyt kuitenkaan tähän asiaan vaan kokemuksiini kuukupista.

KUUKUPIN PLUSSAT

  • Ensinnäkin aivan mieletöntä, että menkkasuoja kulkee koko ajan mukana. Mitään ei tarvitse ottaa erikseen mukaan. Välillä vaan tankin tyhjennys ja matka jatkuu.
  • Jos menkat on normaalit tai niukemmat, niin kupin voi “unohtaa” jopa koko työpäiväksi ja näin voi menkatkin unohtaa.
  • Tähän mennessä vessan roskis on aina täyttynyt äärilleen käytetyistä tamponeista ja siteistä, mutta nyt kuukautisten aikaa pohjalle menee vaan pari hassua sidettä. Normaalilla vuodolla ei sitäkään. Siis todellinen ekoteko!
  • Yllättävän helppo “asentaa” ja oma tekniikka löytyy varmasti jokaiselle nopeasti.
  • Pitää myös kuukautisten mahdolliset klöntit sisällä. Tamponi kun ei niitä ainakaan itselläni ime ja vessassa käydessä ne saattavat jopa holahtaa tampoonin ohi.
  • Ei kuivata limakavoja, kuten tampooni.
  • Poistamista pelkäsin, kun olin lukenut tämän Virven postauksen. Itseasiassa tämä oli se syy miksi olin siirtänyt kuukupin kokeilua jo pari vuotta. Pelkäsin, etten saa kuppia pimperosta pois. Poistaminen olikin todella helppoa. Otan kiinni nyppyläisestä “narusta” ja vedän hieman alaspäin. Tämän jälkeen painan kupin alaosaa lyttyyn ja vedän kokonaan pois.
  • Kuukuppia ei tunne laisinkaan!
  • Kerää enemmän verta kuin tamponi.
  • Tämän kanssa voi uida huoletta.
  • Säästää rahaa!
  • Voi jättää paikalleen jopa 12 tunniksi.
  • Ei muhi, haise ja ärsytä ihoa.

KUUKUPIN MIINUKSET

  • Runsaiden kuukautisteni kanssa uhmasin menkkojani ja heitin kuukupin paikalleen ja lähdin asioille – ilman tuplasuojaa eli sidettä. Normi settini on aina ollut tamponi ja side. Enpä ajatellut, että runsaiden kuukautisten kanssa kuppi voi mennä parissa tunnissa yli äyräiden, joten kupin kanssa olisi ehdottomasti pitänyt olla myös side. Onneksi mitään vakavampaa ei sattunut ja kerkesin huoltoaseman vessaan. Tunsin vaan kun pimperossa alkoi “kuplia” ja pelästyin, että mitäs jos se koko kupillinen holahtaa reunan yli. Näin ei kuitenkaan käynyt ja selvisin parilla pikkaritipalla.
  • Yleisissä vessoissa ei kaikissa vessakopeissa ole omaa lavuaaria, joka hieman hankaloittaa käyttöä. Onneksi tyhjennys onnistuu helposti ja ei muuta kuin kuppi takaisin paikoilleen.
  • Koska kupin kanssa menee pimperoon hieman ilmaa, niin muutaman kerran tämä on aiheuttanut pimperopierun – hiljaisen onneksi.
  • Välillä asettaminen tuntui hieman repimiseltä ja siksi en ole uskaltanut kokeilla L-kokoa, joka voisi olla runsaille kuukautisilleni paljon parempi.

YHTEENVETO JA KENELLE SUOSITTELEN KUUKUPPIA

Suosittelen kuukuppia jokaiselle naiselle! Paitsi niille, jotka eivät ole vielä mitään tampoonia suurempaa pimperoonsa laittaneet tai tietenkään niille, joilla ei ole kuukautisia. Erityisesti, jos sinulla on normaalit tai niukat menkat, niin voit melkein unohtaa kuukautiset! 

Itse sain testiin *suomalaisen Nomain kaksi eri kuukuppia, mutta kuten sanoin, niin tuota L-kokoa en ole vielä uskaltanut testata. M-koko on heidän mukaansa hyvä normaaleille kuukautisille. Kuulemani mukaan tämä kuppi on yksi laadukkaimmista ja kuppi onkin yllättävän pehmoinen ja siksi mukautuu hyvin omiin muotoihin.

  • Anu

    Onko sulle suositeltu vuotoa hillitsemään cyklokapronia? Tämä monella käytössä ja toiset taas eivät ole kuulleetkaan… Itselläkin jonkin verran auttavat runsaisiin vuotoihin. Kuukuppia pitäisi ehdottomasti myös kokeilla!

    • Miia Johansson

      Heippa Anu! 🙂 Ei ole suositeltu. Jo oon ymmärtänyt lääkäriltä oikein, niin en voi tätä käyttää.

  • Kata

    Mulla on ihan sairaan pienet menkat.
    Useinmiten enemmän vaan tiputtelua mut jos on enemmän, niin pärjään hyvin öisinkin pikkarisuojalla. Onkohan näin pienissä määrissä järkeä edes käyttää kuukuppia? Lähinnä mietin et sattuuko se laittaminen?

    • Miia Johansson

      Heippa Kata! 🙂 No kyllähän tää pitää paikat raikkaampina, vaikka olisikin todella niukat menkat. Mutta tietenkin on hyvä muistaa, että nää on yksilöllisiä juttuja ja se tärkein: en ole gynekologi ja tämä oli siis vaan oma kokemus. Eli ehdottomasti kannattaa jutella asiasta oman gynekologin kanssa, jos mietityttää. <3

    • Sonja

      Mulla on todella niukat menkat ja kuukuppi on toiminut aivan hyvin. Mulla on Nomain pieni koko, enkä oo huomannut sen kanssa merkittäviä ongelmia. Eli toimii vähäiselläkin vuodella!

  • Hanna

    Täällä kans luukutan täysin kuukupille. Paras keksintö kyllä naisille!!! Tässä luontoa säästyy ja myös vaiva. Minulla riittää että aamuin ja illoin tyhjennän kupin. Niin helppoa ja vaivatonta.

    • Miia Johansson

      Ooh ihana kuulla! <3

  • Anniina

    Itsellä diagnosoimaton (yleistä) endometrioosi ja vuodot on siinä runsaita ja kivuliaita. Tulehduskipulääke voi vähentää vuotoa. Vuoden minipillereiden käytön+poisjätön jälkeen kuukautiset muuttui niukemmiksi 1v ajaksi. Kuukuppia en käytä kun joskus se tekee kipeää.

    • Elisa

      Tykkäisin käyttää kuukuppia mutta mulla kanssa endo haittaa käyttöä. Kivut vaan yltyy jos kupin työntää alakertaansa :/

  • Terhi

    Kuppi ollut käytössä jo 12 vuotta enkä haluaisi enää vaihtaa haiseviin ja roskaaviin siteisiin tai tampooneihin! Itseasiassa tuo sama kuppi on ollut käytössä koko tuon ajan 😅 kun vain pitää huolta sen putsaamisesta niin rahaakin säästyy huomattavasti, jos ei värjäymät haittaa. Voisinkin nyt ostaa uuden tuon vanhan tilalle, nyt kun on tullut kaikenlaisia kivan värisiä sen kirkkaan vaihtoehdoksi

    • Marja

      Vink vink, taikasienellä lähtee myös pinttymät! Oma kuppi nyt noin 6 vuotta käytössä ja ei juurikaan näy 🙂

      • kukkis

        Taika sieni sisältää formaldehydi-melamiini-natriumvetysulfaatti-kopolymeeria. Se on erittäin haitallista luonnolle ja ihmiselle Siks toiseen mikropienet ainesosat jää helposti kuukuppiin, ei tulis mieleenkään sen jälkeen käyttää sitä.

      • Miia

        Eikö taikasieni kuluta puhdistettava pintaa? Itse en uskaltaisi käyttää kuukuppiin. Hyvin lähtee pinttymät Luneten pesunesteellä ja vanulapulla.👍

  • Terhi

    Kuppi ollut käytössä jo 12 vuotta enkä haluaisi enää vaihtaa haiseviin ja roskaaviin siteisiin tai tampooneihin! Itseasiassa tuo sama kuppi on ollut käytössä koko tuon ajan 😅 kun vain pitää huolta sen putsaamisesta niin rahaakin säästyy huomattavasti, jos ei värjäymät haittaa. Voisinkin nyt ostaa uuden tuon vanhan tilalle, nyt kun on tullut kaikenlaisia kivan värisiä sen kirkkaan vaihtoehdoksi

  • Tii

    Käytin monta vuotta kuukuppia, toimi loistavasti. Sitten otatin hormonikierukan ja kolme vuotta meni ilman menkkoja. Sen jälkeen lautettiin kuparikierukka, en tiedä mitä tuossa vuosien välissä on käynyt, kuukuppia en voi enää käyttää.
    Se painaa ihan jatkuvasti rakkoa, aivan sama kuinka alhaalla tai ylhäällä se on, ihan sama mihin suuntaan kallellaan .. ärsyttävääää

  • S

    Vau, eka kerta kun törmään toiseen naiseen, jolla kuukuppi vuotaa yli noin nopeasti! Pahimmillaan olen sotkenut koko housujen haarovälin ja takamuksen 1,5 tunnissa isomman Luneten kupin JA yösiteen kanssa. Eli kuppi ehti täyttyä ja valui holtittomasti yösiteeseen, joka ei myöskään riittänyt, vaan falskasi niin että housut meni. Oma runsas vuotoni johtuu endometrioosista, jota toki hoidetaan ja on leikattukin, mutta silti vuodot ovat yhtä runsaat kuin aiemmin ja olenkin saanut rautainfuusiohoitoa vaikeaan anemiaan. Käytän yleensä kuukuppi + yöside -komboa, mutta joskus endometrioosin aiheuttamat kivut estävät kupin käytön kokonaan. Myös vulvodynia kuulemma vaikeuttaa joillakin kupin käyttöä, kun taas toisille sopii loistavasti.

    Itselläni on kokemusta sekä Luneten kupeista että Nomain kupeista ja itse tykkään Luneteista enemmän — koen, että ne jämäkkyytensä ansiosta aukeavat sisällä helpommin. Nomai on omaan makuuni liian lörppö.

    • Karoliina

      Meinasin just tulla avautamaan tänne että esim. Vulvodynia voi estää kuukupin käytön mut ihanaa et joku ehti ensin ❤️ Mulla itselläni vulvodynia reilu neljä vuotta ja mikään ei muuten mene sisään ilman treeniä, rentoutusta ja liukkaria 😀 Hyvinä kausina, nyt kun limakalvot on hoidettu kuntoo pystyn käyttämään jo tamponeja, mutta niitäkin vain hyvän liukkarin kanssa. Ymmärtääkseni myös kuukupin kanssa suositellaan liukkaria? 🤔 Siitä ei vaan kukaan ikinä puhu missään 🙈 Ehkä joskus vielä voin itekin kokeilla kuukuppia 🙏

  • SannaK

    Moikka Miia!

    Itse aloitin kuukupin käyttämisen 14-15 vuotiaana, eli n. 13 vuotta sitten. Silloin ei tosiaan ollut kokemusta mistään tamponia isommasta, ja kuukupin pienin koko toimi hyvin. Eli kupin käyttämisen voi myös aloittaa siinäkin tapauksessa 🙂 tuolloin se ei ollut vielä kovin tunnettu juttu, ja otinkin siitä itse paljon selvää koska kiinnostuin sen helppoudesta. Sille tielle on jääty, ja en ole tainnut näiden vuosien aikana ostaa yhtään kerttissuojia jotain yksittäistä hätätapaus -tamponipakettia lukuunottamatta. Se on kyllä maailman paras keksintö! Mulla on niin niukka vuoto, että riittää tyhjennys aamulla ja illalla, ja päivän ajaksi koko homman voi unohtaa. Ja parasta on se, kun sen voi asentaa paikalleen jo etukäteen, jos vaikka tietää että aamupäivän aikana menkat alkaa.

    Mahtavaa että kuukupista on alettu puhua enemmän ja tietoa lisätty. Itse kun on sen käyttäjä ollut jo niin pitkään, että mulla taas ei ole nykypäivän kertakäyttösuojista minkäänlaista hajua 😀 kuppia voi todellakin suositella ihan kaikille!

    • Miia Johansson

      Hei ihan loistava tietää!! 😍

  • Pia

    Kuukuppi on maailman paras keksintö 🙏🏼 Itse olen käyttänyt jo vuosia. Ja alusta asti ollut se isompi koko käytössä. Tyhjennys aamulla ja illalla, joskus joutuu tekemään tyhjennyksen päivälläkin, mutta noita kolmen tyhjennyksen päiviä on kuukautisten aikana yhdestä kahteen. Ota isompi kuppi käyttöön vaan, ei niissä niin isoa kokoeroa ole! 👍🏼😊

  • Senni

    Mä muutamat menkat sitä yritin asentaa mutta en vaan saanut niin, ettei tunnu. 🙁 Harmittaa, koska myös mulla nuo Niagara-kuukautiset, jotka tulvii joka kerta yli.. Tarvisin jonkun kuukuppi-koulutuksen varmaankin. 😂

    • Miia Johansson

      Jos se tuntuu, niin se jää liian alas. Eli se pitää työntää sormin syvemmälle. 😅

      • Maija

        Mullakin kahden synnytyksen jälkeen Luneten kuppi tuntuu kierron tiettynä päivänä. Tällöin kohdunsuu laskeutuu alas ja sen vuoksi tuntuu. Syvemmälle ei siis saa silloin kuppia sullottua 😕 Käytän silti ja korjailen päivän mittaan. Ennen synnytyksiä ko. ongelmaa ei ollut.

        • Miia Johansson

          No onpas kökköä, mutta hyvä kuulla sun kokemuksesta. ❤️

    • Liia

      Mulle kävi näin myös, että kuppi tuntui koko ajan ja oli liian alhaalla. Se johtuikin siitä että mulla oli pahat laskeumat. Eli s voi olla syy miksei kuukuppi asetu paikoilleen.

      • Senni

        Joo tämä tosiaan voi olla syy, mulla 2 lasta joista toinen tuli seitsemännellä imukupin vedolla vasta ulos, hyvä ettei tullut koko kohtu. 🙈 Mutta ehkä kokeilen vielä joskus, yritin kyllä kaikin keinoin työntää eikä enää eteenpäin mennyt. 😄

  • LauraKatriina

    Iso peukku kuukupille! 👍👍 Joskus vuosia vuosia sitten kuulin siitä, ja ajattelin että mitä ihme hörhöilyä 😃 – mutta onneksi kuitenkin testasin ja sille tielle jäin! Helppoa, hygieenistä, huomaamatonta. Olen käyttänyt vain Lunette-merkkistä kuppia, eli muista ei ole kokemusta. Nykyisin on tosi niukat vuodot, niin joskus tuntuu, että kuppikin on liikaa ja käytän vain pikkuhousunsuojaa, mutta niukka vuoto ei ole mielestäni kuitenkaan este kupin käyttämiselle kuten esim. tamponin kanssa todennäköisesti on. 🙂

  • Kati

    Kokeilin joskus vuosia sitten kuukuppia ja jäi kyllä yhteen kertaan se kokeilu; poistaminen oli ihan hirveän vaikeaa! Melkein itkua vääntäen yritin ikuisuudelta tuntuvan ajan saada sen pois sisuksistani ja harkitsin jo lähtöä lääkäriin. Suurinpiirtein väkivalloin kaivamalla sain sen pois, sitä ennen olin yrittänyt kaikkien ohjeiden ja googletettujen vinkkien mukaisesti poistoa. Alapää oli niin hellänä sen jälkeen, että en todellakaan enää laita rahojani hukkaan yhteenkään kuukuppikokeiluun. Harmi, koska mielelläni korvaisin siteet ja tamponit jollain muulla. Hienoa, että joillakin kuukuppi toimii, mutta mulle oli pettymys 🙁

    • Nea

      Hei, itse otin nyt n.kuukausi takaperin kuukupin käyttöön. Ensin laittaminen tuntui hirmu vaikealta eikä tahtonut asettua niin ettei tuntuisi. Mutta koska olin kysynyt tietoa kuukupista luneten asiantuntijalta sain vinkiksi että apuna voi käyttää vesipohjaista liukuvoidetta jotta asettaminen olisi helpompaa. Itse leikkasin myös tämän kupissa olevan “antennin” lyhyemmäksi ja kun oli tyhjennyksen aika säikähdin kun en saanutkaan kunnon otetta. Eli itsekkin tein ensin töitä tämän asian kanssa. Mutta pieni vinkki kaikille jotka harkitsevat kuukuppia, kun on aika tyhjennykselle käytä apuna omia lantionpohjan lihaksia joilla työnnät kuppia alaspäin ja näin ollen pois ottaminen on paljon helpompaa! Ps. Itse en enää kyllä vaihtaisi kuukuppia mihinkään muuhun! Tässäkin asiassa harjoitus tekee mestarin!!

      https://fi.lunette.com/pages/faq täältä sivulta löytyy paljon vinkkejä kuukupin käytöstä!

    • Janita

      Itse ensimmäisellä kerralla väänsin suihkussa suurin piirtein itkua kun en meinannut saada kuppia ulos. Ja mitä enemmän jännitin, sitä syvemmälle kuppi sukelsi.
      Itsellä oli silloin Luneten suurempi (ja jäykempää materiaalia oleva) kuppi. Ostin sen pienemmän, ja on helpompi poistaa.

      Liekö tämä Nomain olisi vielä pehmeämpi, ja siten helpompi saada pois?
      Jos kuppi kiinnostaa, niin kyllä rohkaisisin vielä kokeilemaan.

      Itse en kyllä enää suostu kuukupista luopumaan! Kupin voi laittaa varmuuden vuoksi jos vaikka lähtee töihin, ja epäilee menkkojen alkavan kesken päivän.

  • E.M

    Kuukupille yksi ääni täältä! Paras keksintö ikinä vaikka onkin ollut käytössä vasta vuoden. Alku teki kipeää, mutta helpottui todella nopeasti (lihasjännitys?). Enää en vaihtaisi pois. Kiinnosti jo joitakin vuosia sitten kokeilla mutta lykkäsin kokeilua siksi että on ole (enkä muuten edelleenkään) koskaan harrastanut seksiä, joten kuvittelin että ei kuukuppi sinne mahdu. Joten kohtalotoverit, no worries! Ihan hyvin sujuu ilman sitä kokemusta 🙂

    • Miia Johansson

      Looooistava info! ❤️

  • H

    Pakko kommentoida tähän, koska itse kärsin pitkään jatkuvasta anemiasta ja ruadanpuutteesta runsaiden menkkojen vuoksi. Tottakai henkilökohtainen valinta eikä hormonaalinen ehkäisy kaikille sovi, mutta tuolla tarinalla hormonikierukka saattaisi parantaa merkittävästi elämänlaatuasi! Itse mietin pitkään etten haluaisi käyttää hormonaalista ehkäisyä, mutta hormonikierukassa loppujen lopuksi vaikutus on hyvin paikallinen ja se pelasti ainaisen väsymyksen/hiusten lähdön/kalpeuden yms mitä anemiasta ja raudanpuutteesta seurasi. Loppujen lopuksi sen kierukan aiheuttamat “haitat” olivat paljon pienempiä. Olet kyllä tätä jo varmasti miettinytkin, mutta halusin kertoa vain omia kokemuksia..:)

    • Miia Johansson

      Heippa! 😍 Joo, tää on kyllä tiedossa, mutta valitettavasti vauvahaaveet ja ehkäisy ei ole sopiva kombo. 😬

      • H

        Mitenkä minä luin jotenkin huonosti, onnea paljon matkaan vauva-asioiden äärelle!!<3

    • Sanna

      Tähän on pakko kommentoida. Mulle laitettiin hormonikierukka endometrioosin hoitoon. Omat menkat räjähtivät siitä käsiin eli sekään ei toimi kaikille. Kuukuppi pelasti mun limakalvot ja teki menkoista siedettävät. Vuoroa kesti pahimmillaan 2 vko/kk.

      Vinkkinä kuukupin käyttäjille voisin sanoa, että kannattaa tutustua omaan anatomiaan huolella ja olla sinut sen kanssa niin kupin käyttö helpottuu.

  • Paula

    Hei:)
    Itse aloitin käyttää kuukuppia 5v sitten, loistava keksintö.
    Tytttäreni harrasti kilpauintia ja kun kuukautiset alkoivat hänen ollessa 12v , ei halunnut jättää treenejä kuukautisten takia väliin. Tytär halusi kokeilla kuukautiskuppia ennemmin kuin tamponia, joten pienin Luneten kuppi ja pieni harjoittelu käytössä ja hän oppi kupin käytön hetkessä, joten meidän kahden naisen huushollissa todella rahaa ja luontoa säästävä keksintö:)

  • Mirka

    Paras keksintö ikinä (minunkin mielestä)!! Oon käyttäny n. 10v ja tykänny Luneten kupeista. Oon suositellu tätä kaikille ystäville, mut yllättävän monella on epävarmuutta sen kokeilemisen kanssa, VAIKKA se saattais parantaa heidänkin elämänlaatua huomattavasti.. Menkat ei haittaa mua ollenkaan ku kuppi on käytössä! 👍

  • Aa

    Itsellä käytössä ekoina päivinä inkontinenssisuojat! Eli siis kunnon vaipat melkein. Suosittelen kaikille, joita pelottaa kotoa poistuminen runsaiden kuukautisten aikana. (päälle vain iso mekko, jos ei tohdi vaippalookissa liikuskella :D) Myös öisin ihanat. Jätettä syntyy ihan kamalasti mutta minkäs teet. Toisaalta ne imevät niin paljon että niagarallakin voi pitää aika kauan samaa. Kuppi ei minulla pysy vuodon runsauden ja kramppien takia ekoina päivinä pakoillaan. Muina päivinä sitten käytössä kuukuppi ja kestoside! Nämä ovat aivan ihana kombo. Kestoside paljon freshimpi kuin normisiteet mutta tuo mukavaa lisäsuojaa kupin kanssa, joka saattaa helposti falskata muutaman tipan. Jos valitsee tumman väriset kestositeet eivät ne edes näytä pahalta vaikka pesun jälkeen tahroja verestä jäisikin. Jos on todella niukka vuoto niin siihenkin kestositeet best. Ihan kuin olisi vain alushousut jalassa.

  • Jk

    Itse aloitin kupin käytön jo joskus teini-iässä. Edes tampoonia en ollu koskaan käyttänyt, mutta hyvin se pienen hakemisen jälkeen alkoi sujumaan. Sen jälkeen oon satunnaisesti käyttänyt myös tampoonia/siteitä, mut kuukuppi on ehdottomasti harmittomin ja helpottaa elämää varsinkin kesällä. Ekana päivänä tarvii tehdä välityhjennys päivällä. Muutoin riittää aamulla ja illalla tyhjennykset. Olen lyhentänyt “tapin” niin lyhyeksi, että siitä juuri ja juuri saa kiinni. Rentous on mielestäni se tärkein. Jos jännittää lantionpohjanlihakset piukaksi, on ees turha kuvitella, et kuppia saa pois ainakaan kivuttomasti.

    • Miia Johansson

      Hyvä vinkki!! 😃👌

  • MH

    Ennen synnytystä ehdin käyttää kuppia muutaman vuoden, mutta synnytyksessä tapahtui jotain, ettei isompikaan kuppi enää pysy oikealla paikalla. Itse olen tulkinnut niin, että kohdunsuu ei ole enää ikään kuin emättimen perällä vaan enemmän “takaseinällä”. Harmittaa ihan vietävästi, koska oikeasti paras kuukautissuoja ikinä! Nykyään hormonikierukan kanssa kuukautiset on niin niukat, että olen vaihtanut kestositeisiin ja Thinx-pikkareihin. Kertakäyttösuojiin en aio enää palata!

    • Tiina

      Mulla on ihan sama tilanne. Ennen synnytyksiä käytin kuukuppia varmaan 10 vuotta, mutta nyt se ei enää yksinkertaisesti onnistu. Ilmeisesti kohdunsuu on niin paljon matalammalla, ettei kuukuppi mene riittävän syvälle. Se tappi jää painamaan ja kuppi jää vinoon asentoon. Harmittaa niin vietävästi. Toivon, että lantiopohjanlihastreeni ja aika tekisi tehtävänsä ja voisin vielä jonain päivänä käyttää jälleen kuukuppia.

      • Ella

        Mulla sama, mutta sen tapin olen leikannut vallan pois. Ehkä se sullakin riittäisi sitten se pituus.

  • Hannis

    Kiitos tästä postauksesta! Aloin käyttää 10 vuotta sitten, välillä oli runsaat menkat ja maksimi tyhjennysväli runsaimpina päivinä 2h. Silti en enää vaihda mihinkään muuhun juuri sen raikkaan fiiliksen takia. Ja nykyään onkin niukemmat ja vaihdan ison vuodon päivinä 5h välein. Niukkoina päivinä aamuin illoin. Ja se uimisen vapaus kesäisin 🤩

  • JV

    Täällä kanssa vannoutunut kuppeilija. Olen käyttänyt kuukuppia jo noin 12 vuotta. Ensimmäinen kuppi oli joku ulkomainen, liian iso ja hankala käyttää. Tämän jälkeen ollut käytössä Luneten kuppi ja nyt Nomai. Lunette on hyvä, mutta vuosien saatossa ainakin minulla jäykistynyt entisestään, joka aiheuttaa sen että huonosti asettuessaan painaa sekä itse kuppi että antenni. Jotenkin uskon, että myös tämän jäykkyyden vuoksi välillä poisto on vaikeampaa. Nomain kupin jouduin pari vuotta sitten ostamaan, koska tyhmänä olin unohtanut Luneten kupin kotiin. Nomain kuppi on kyllä käytössä osoittautunut paljon mukavammaksi käyttää kuin Luneten. Antennin helmet tekevät poistosta todella paljon kätevämpää ja kuppi ei paina ollenkaan kuukautisten aikana juurikin tämän lörpömmän rakenteen vuoksi. Iso plussa kupeille ja varsinkin Nomaille.

  • Anne

    Tämä oli mahtava postaus, iso kiitos!!!
    Itsekin olen jo pitkään miettinyt että kiinnostaisi siirtyä kupin käyttöön. Jotenkin vaan se ajatus haisevan menkkaveren kanssa sotkemisesta pistää vastaan, ehkä nyt rohkaistun kokeilemaan!

    • Emmi

      Kuukuppiin kertynyt verihän ei haise juur miltään toisin kun siteessä muhinut 😬 Sitä en tosi lupaa, etteikö ekat poisotot vois olla suttasia, mutta sitten kun sen oppii, niin sujuu näppärästi ilman ihmeempiä sotkuja 👌

  • Alli

    Pimpero 😀 voisiko aikuinen ihminen puhua asioista ihan niiden oikeilla nimillä? Jeez…

    • Miia Johansson

      Mä oon käsittänyt ihan asiantuntijoilta, että jokainen saa kutsua omaa (virallisesti) vaginaansa juuri siksi kun haluaa. Näin olen ainakin kuullut Maria Kihlström on sanovan. Kysyn sulta, että mitä vikaa pimperossa on? 🤔

      • Liilatar

        Olen samaa mieltä Miian kanssa. Rakkaalla lapsella on monta nimeä 😍. Miksi pitäisi käyttää lääketieteellisiä termejä kun voi vaikkapa käyttää nimeä pimpero, pimpsuliini tai pimsloora 😘.

  • Tanja M

    Mä olen ollut myös yli 10 v kupin käyttäjä. Aiemmin oli Lunette, mutta sen kova reuna vähän painoi virtsaputkea niin että oli jatkuva pissahädän tai lievän pissatulehduksen tunne, kun oli kuppi sisällä. Syksyllä ostin Nomain, ja tällä kupilla ongelmaa ei ole, koska sen reuna ja koko kupin materiaali on pehmeämpää.

    Itselläni on Nomaista isoin koko, koska alan olla jo esivaihdevuosissa ja välillä tulee kuukausien menkkataukoja joiden jälkeen ihan uskomattomia niagaravuotoja. Iso kuppi + yöside varmistuksena on auttanut selviämään niistäkin. Tuon pehmeän materiaalin takia minusta Nomai ei ole isonakaan kokona hankala laittaa tai poistaa.

  • Suvi

    Kuukuppi on kyllä maailman paras keksintö menkkoihin! Harmi, että otin käyttöön vasta pari vuotta sitten 37-vuotiaana. Olis säästänyt sievoisen summan rahaa ja luontoa, jos olisi aloittanut käytön aikaisemmin. Kuukuppia pitäis mainostaa enempi, hyvä että otit asian puheeksi! Lehdissä ja telkkarissa mainostetaan kyllä siteitä ja tamponeja, mutta harvoin näkee kuukupin mainoksia. Itselläni Lunetten pienempi ja isompi kuppi käytössä.

  • LM

    Olen käyttänyt lunetten kuukuppia nyt 3-4 vuotta ja enää en vaihtaisi pois. Mutta alku oli todella hankala. Käytin ensin pienempää kokoa, joka ei riittänyt vuodolleni. Jouduin tyhjentämään useamman kerran päivässä. Lisäksi se oli hankala saada aukeamaan, jonka takia tuli ohivuotoja usein. Aioin jo luovuttaa!

    Kun vaihdoin isompaan, joka on myös jäykempi, käyttö alkoi sujua nopeasti, avautuu helpommin asettaessa. Nyt ekana parina vuotopäivänä pitää tyhjentää vähintään 3krt ja sen jälkeen pärjää kahdella tyhjennyksellä ja menkat voi unohtaa 😊

  • Anna

    Kuukuppi on HUIPPU. Vielä vinkiksi poistamiseen, mitä ei ole mainittu : työnnä lantionpohjan lihaksilla kuppia alaspäin samalla kun avaat sen kulmaa niin että alipaine aukeaa. Eli vähän kuin kakkaa mutta eri suuntaan 😂. Näin saat kupin pois vaikka olisi mennyt “liian” syvälle.
    Kupissa on niin paljon hyviä puolia. Voit unohtaa menkat melkein kokonaan! Tyhjennän itse vain aamuin ja illoin. Vuoto ei myöskään tuoksu miltään kun ei ole ollut kosketuksissa ilman kanssa. Youtubessa on paljon asennusohjeita niille ketkä vielä epäröi! Go for it ladys!!!!

  • Laura

    Kolmesta eri merkistä mitä käytän, Nomai on mukavin. Myöskin vaihdevuosia lähestyvänä saattaa tulvahtaa täyteen, ja joskus saa asetella todella kauan(varsinkin Lunettea) että ei tunnu. Mutta en vaihtaisi pois, käytän kyllä välillä sidettä lisävahvistuksena jos tiedän että vessaan pääsy on epävarmaa/ei lavuaaria vessassa pesemiseen.
    Suosittelen kokeilemaan, välillä esim.Ig:ssa pyörii mainoksia joista voi tilata 10€ kupin. Ja Huippukivassa näytti olevan edukkaita.

  • Salla

    Hei Miia,

    Olen pitkään miettinyt kuukupin hankkimista, mikä minua on estänyt sen hankkimisessa on nuvaringin käyttö ehkäisymuotona. En ole löytänyt yhtään kommenttia/kokemusta kuukupin ja nuvaringin yhtäaikaisesta käytöstä. Nuvaringhan poistetaan aina viikoksi, jonka aikana kuukautiset usein tulevat, mutta minulla kestää aina useampi päivä, että kuukautiset alkavat ehkäisyrenkaan poiston jälkeen, jolloin minulla on vielä kuukautiset kun joudun laittaamaan ehkäisyrenkaan takaisin. Siksi olenkin miettinyt, että mitenköhän kuukuppi toimii/ei toimi, jos sen kanssa sisällä on yhtäaikaa ehkäisyrengas. Tamppoonin kanssa se toimii ihan ok, joskin ehkäisyrengas usein tulee ulos tamppoonin poiston yhteydessä. Onko sinulla mitään epäilystä, että mitenköhän tallainen kuukuppi + ehkäisyrengas yhdistelmä voisi toimia? Oletko harkinnut menkka-alkkareiden hankkimista kuukupin rinnalle? Olen miettinyt tällaisia alkaareita kuukautisten viimeisille päiville, jolloin vuoto on todella niukkaa, mutta ne voisi myös toimia kuukupin rinnalla tiputteluvuodon varalla.

    • Emmi

      Mulla on ollut muutama vuosi sitten kuukuppi käytössä Nuvaringin kanssa ja ei mitään ongelmaa 😊 Hormonikierukan kanssa en taas uskaltanut käyttää, jottei se olisi tullut alipaineen tai vahingossa naruista vetämisen seurauksena pois paikaltaan.

      • A

        Joo, pystyy käyttää yhtä aikaa!

        Kuukuppi estää myös mahdollista virtsankarkailua, kun se painaa virtsaputkea. Eli käytän joskus tosi rankoilla, paljon hyppyjä sisältävillä jumppatunneilla, vaikkei kuukautisia olekaan.

  • Jasmin

    Täällä myös yksi raudanpuuteanemiasta kärsinyt. Oletko koskaan kokeillut hillitä vuotoa buranalla? Mulla auttoi kun otin heti ensimmäisinä vuotopäivänä tasaisin väliajoin buranaa. Cyklocapron ja Caprilon auttaa joillain, mutta niistä sanoitkin ettet voi käyttää ja minulla ei ollut vaikutusta. Itse löysin lopullisen avun hormonikierukasta, joten suosittelen kaikkia kokeilemaan joille se vaan elämäntilanteen yms puolesta sopii. Toivoisin myös postausta raudanpuuteasioista, ellet ole jo tehnyt! 😊

    Kuukupista vielä muutama sana, itse käytin sitä pari vuotta, mutta lopulta meni hermo kun se täyttyi nopeammin mitä tamponi + side ja jouduin lopettamaan sen käytön 🙁 hieno keksintö kyllä noin muuten! Nyt ei onneksi menkkoja kierukan ansiosta 9 kuukauteen ja olo on mahtava 🙏🏻

    • Miia Johansson

      Helou Jasmin! 😊 Joo, Buranaa mun pitää käyttää, että kivulta pystyn jotenkin toimimaan. Mutta ikävä kyllä ei ole auttanut vuoroon. 😬

  • Satu

    Toivottavasti joku lukee tänne asti. Kuppi on hyvä juttu, joille se sopii.
    Oma tarinani alkaakin ehkäisyrenkaasta jota käytin 8 vuotta. Vuosien ajan juuri ennen kuukautisia minulle tuli pieniä rakkuloita ulkosynnyttimiin aina samaan kohtaan. Kipu oli kamala eikä ikinä löytynyt syytä, vaikka mitä mm. sukupuolitautitestejä tehtiin. Rakkuloita tuli 6-9krt vuodessa. Steriloinnin jälkeen lopetin renkaan käytön, kunnes muutaman vuoden jälkeen kiertooni oli mahdoton ja palasin renkaaseen. Ja TAAS vuosien jälkeen tuli rakkulat. Tässä vaiheessa ymmärsin allergian renkaalle. Emättimessä ei ikinä ollut arkuutta tai kipua ja rakkulat ~muutaman cm päässä emättimen aukolta, joten yhteyttä ei vain voinut tajuta aikaisemmin / muuten. Joten jos allergioita / atopiaa tms kuten minulla, niin kuunnelkaa kehoanne ja olkaa viisaampia kuin minä. On ollut huomattavasti helpompaa tajuta ettei siteet ja pikkuhousunsuojat sovi minulle. Onneksi vuoto on nyt hyvin niukkaa ja runsaat vessakäynnit riittävät.

  • Kaisa

    Kuukuppi on kyllä parasta mitä minulle on naisena tapahtunut. Omat menkat ovat normaalit, joten vain ensimmäisenä päivänä joudun tyhjentämään useammin kuin aamuin illoin. Yli kymmenen vuotta jo menty tällä, enkä ikinä haluaisi palata siteisiin tai tamppooneihun. Kupeissa on myös eroja, näköjään kaikille ei sovi sama. itsellä Lunette vuotaa ohi (liian kova ehkä), nykyinen on juuri Nomai ja se toimii todella hyvin!

  • Johanna

    Mä suosittelen kuukuppia lämpimästi kaikille. Mulla on 4 lasta ja menkat pahentui jokaisen synnytyksen jälkeen. Mulla oli isoin kuukuppi ja se oli pahimpina aikoina 20 minuutissa täynnä. Piti olla side aina varalta. Normaali arki noina aikoina oli “hiukan” hankalaa. En olis selvinnyt ilman kuukuppia mitenkään, siteet yms valskas yli äyräiden hetkessä. Onneks sain ajan kohdun poistoon, koska tää veren hukka sai mut niin huonoon kuntoon, ettei mikään auttanut.

  • Suvi

    Olen käyttänyt kuppia yli kymmenen vuotta. Vaihdoin juuri merkkiä Lunetesta Nomaihin ja tykkään kyllä Nomaista enemmän sen joustavamman tuntuman vuoksi. Itselläni on käytössä koot M ja L. Ostin tuon isomman koon siinä toivossa, ettei aamulla holahtasi yli, kun nousen sängystä. Mutta holahtaahan se 😅. Eli yöllä pitäisi tehdä välityhjennys tai ainakin pitää lisäsuojana sidettä.

    Runsaampina vuotopäivinä kuppi pitää tyhjentää ehkä kolmen tunnin välein. Itselläni kuppi alkaa valumaan alaspäin, jos se on kovin täynnä ja myös tuntuu ikävältä.

    Vinkiksi vielä kaikille, että sen antennin voi leikata myös kokonaan pois, ellei pelkkä lyhentäminen riitä. Itsellä on ollut alusta asti antenniton kuppi käytössä. Tämä on tietysti fysiologinen juttu, että miten syvälle kuppi kenellekin asettuu. Mutta jos antenni tulee ulos tai tuntuu hankaavan, sitä voi lyhentää vähän kerrallaan ja etsiä itselle sopivaa mallia. Ilman antenniakin pärjää oikein hyvin ja kupin saa otettua pois pohjasta vetämällä.

    Kuukuppi ei ärsytä limakalvoja ja sen voi laittaa jo etukäteen, jos tietää vuodon alkavan päivän aikana. Sama pätee vuodon loppuun, jos haluaa varmistella ettei pikkuhousut tahriinnu silloinkaan. Kuppi voi olla paikoillaan 12h yhteen menoon, ellei välityhjennyksiä tarvita.

    En ole kupin hankkimisen jälkeen kertaakaan edes harkinnut palaavani siteisiin. Nyt on kupit sekä kotona että mökillä ja lisänä muutama kestoside. Tuntuu ihan uskomattomalta, että se oikeasti riittää vuodesta toiseen!

    Rohkeasti vain kokeilemaan eri malleja ja kokoja!

  • Maiju

    Ah, voispa käyttää kuukuppia, se oli niin helppo. Mutta mulla kuukuppi lisää kipuja/kramppeja niin paljon, että en voi käyttää. Oon kokeillu erilaisia ja eri kokosia, rahat meni vaan hukkaan kun 1kpl on noin 30€ :/

  • Katja

    Kuukuppi käytösä ja ihan paras.
    Nomainin kuppia tekisi mieli kokeilla väritkin ihan parhaita.
    Mulla kuppi toiminu sekä tulvapäivinä että niukempina.

  • Saana Hämäläinen

    Moikka Miia. Ei ole kuukupista kokemusta mutta ajattelin että tähän postaukseen voin tulla ehdottamaan että tekisit jutun raudanpuutteesta, olisiko mahdollista? Siitä kärsii varmasti suurinosa naisista, itseni muukaanlukien.

    • Miia Johansson

      Heippa Saana! 😊 Mulla on tulossa postausta hyvinvoinnista ja puhti-testauksesta, mutta en mene siinä niin syvällisesti mihinkään ravinto yms. asioihin, koska en ole lääkäri ja en myöskään aiheen asiantuntija ravitsemuspuolella. Jos rauta-asiat kiinnostaa, niin aiheesta kirjoittaa hyviä postauksia lääkäri Ilona Ritola: https://www.raudanpuute.fi/info/

  • Tanja

    Kuukuppi on ollut viimeiset noin 14 vuotta käytössä ja erittäin tyytyväinen olen ollut. 🙂 Itsellä myös kokemusta parin tunnin vaihtovälistä (öisin 2-3 krt tyhjennys riitti), mutta e-pillerit ja caprilon auttoivat runsaisiin vuotoihin.

    Nyt vuotojen vähennyttyä normaaleiksi tyhjennys aamulla ja illalla riittää, työpäivän ajaksi menkat saa täysin unohtaa. 🙂

  • Tiia

    Kuukuppi ollut käytössä jo varmasti lähemmäs 10 vuotta enkä voisi enää kuvitellakaan elämää ilman sitä!
    Itselläni on aina ollut Luneten kuppi, tämä nykyinen on ehkä kolmas käytössä oleva, kun tykkään muutaman vuoden välein vaihtaa sen uuteen (ja uuden väriseen).
    Yksi parhaimmista puolista kuukupissa on myös se, että sitä voi käyttää, vaikkei vuoto olisi vielä alkanut, mutta arvioi että menkat saattavat alkaa päivän aikana.
    Itselläni riittää 12 tunnin tyhjennysväli: aamulla ja illalla – etenkin reissussa ihan lyömätön etu, kun voi päivän ajan tohottaa menemään ilman, että täytyy miettiä missä pääsisi vessaan vaihtamaan uuden suojan.

    Hyvää naistenpäivää, Miia! 🙂

  • Hanna

    Kiitos tästä postauksesta! Mulla oli Luneten kuukuppi käytössä vuosia sitten, kerran falskasi niin pahasti että sen jälkeen en oo käyttänyt. Nyt lähti Nomain kuppi ja sterilointiastia tilaukseen❤️ Ihana ekologinen vaihtoehto, luonto ja kukkaro kiittää! Nomain nettikaupassa on tänään kaikki -20% naistenpäivän kunniaksi, jos joku muukin on aikeissa hankkia! Hyvää naistenpäivää❤️

  • Maisa

    Kuukupin käyttö kiinnostaa kyllä kovasti, mutta en oo uskaltanut kuparikierukan kanssa sitä kuitenkaan käyttää, jos vaikka sattuisi alipaineen mukana sitten kierukka liikkumaan.. Onko muilla kokemuksia kupin ja kierukan yhdistelmästä? 😀

    • Tii

      Täällä kans kuparikierukka, gyne sanoi, että voi käyttää kunhan poistaa sen alipaineen ensin ja vetää varovasti ulos, että ei vahingossa nyi niitä naruja.
      Oon käyttänyt kuppia kierukan kanssa ongelmitta, mutta mulla jopa tuo nomain pienin ja pehmein painaa rakkoa ikävästi.
      Tilasin nyt testiin Belgiasta kuukautis disc;in, lumma cupsilta. Siinä ei tuu tota alipainetta eli sen ei pitäisi senkää vaikuttaa.

    • Miia

      Kuparikierukka löytyy ja onnistuneesti olen käyttänyt kuppia jo useamman vuoden sen kanssa.

      • Maisa

        Hei kiva kuulla! Lunettea kerran kokeilin, mutta se oli sen verran säätöä, että en oo uskaltanut uudestaan koittaa :’D Tää nomain vaikuttaa aika hyvältä jo tuon pehmeyden vuoksi! Täytyypä tutustua myös tohon toiseen, kiitti vinkistä 🙂
        Muistelisin myös, että kierukan laiton yhteydessä gyne sanoi, että voi kyllä kuppia käyttää, kunhan sen paineen poistaa ensin hyvin.

  • Karo

    Lunette on kokeilemistani kuukupeista kovin ja epävarmoin eli en voi suositella kenellekään. Muut merkit (esim. Belladot) ovat loistavia.

  • Öööö

    Siis oon käyttäny tampooneja noin puol vuotta mutta yöt on aina pahimmat. Oon pitäny öisin kahta sidettä kaksia pyöräilyshortseja ja pyyhettä shortseissa. Mutt anyt hommasin ton kuukupin ja se on ollu tosi hyvä. Vähän pelottaa että se menee yön aikana liian ylös mutta toivottavasti ei. Luin myös että jos kuukuppi nousee liian ylös niin kyykistämällä ja ponnistamalla sen pitäs laskeutuu, toimiiks tää? Kertokaa pliis parhaimmat vinkit miten sen saa pois jos se on liian syvällä!!!!!!!

    • Miia Johansson

      Heippa 😊 Mulle ei oo kyllä koskaan käyny näin, mutta juurikin lantiopohjan lihasten rentoutus ja kupin saa helposti ulos.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram