MITÄ RAAKA-AINEITA VÄLTTELEN KOSMETIIKASSA?

02.03.2021

Moni teistä haluaa tietää, että mitä raaka-aineita kosmetiikassa pitäisi välttää. Vastaan tähän teille niin hyvin kuin pystyn, mutta mitään yhtä sääntöä tähän ei ikävä kyllä ole.

Kaikkien Suomessa myytävien tuotteiden pitäisi olla EU:n kosmetiikka-asetuksien mukaisia ja näin siis turvallisia tuotteita. Tosin montaa kosmetiikan raaka-ainetta on tutkittu vielä niin vähän sekä pitkäaikaisia tutkimustuloksia ei monelle uudelle raaka-aineelle ole vielä edes olemassa. Lisäksi raaka-aineiden yhteisvaikutuksista ei tiedetä ja tästä tuskin koskaan saadaankaan minkäänlaista faktaa. Tämän vuoksi itse suhtaudun skeptisesti joihinkin kosmetiikan raaka-aineisiin, mutta sinun pitää tehdä se oma valinta ja mitä jätät varmuuden vuoksi käyttämättä, jos jätät.

OLEN KOSMETIIKAN SEKAKÄYTTÄJÄ

Itse suosin ihonhoitotuotteissa pääsääntöisesti luonnonkosmetiikkaa, vaikka esimerkiksi Olivia Klein on muuten luonnollinen, mutta säilöntäaineena on synteettinen phenoxyethanol. Meikeissä käytän sitten myös synteettisiä tuotteita, koska luonnon tuotteissa valikoima ei ole vielä niin laaja.

Ongelmaksihan tässä muodostuu se, että esimerkiksi ihonhoidossa en halua nähdä tuotteessani mikromuovia, jota sitten saattaa taas jossain synteettisessä ripsarissani olla. Tämä asia häiritsee itseäni todella paljon, mutta toistaiseksi työni puolesta haluan edelleen tehdä kivoja sekä monipuolisia meikkilookkeja. Olen siis vetänyt omat rajani näin ainakin toistaiseksi.

LUE MYÖS: Kumpi on parempi – synteettinen kosmetiikka vai luonnonkosmetiikka

TÄLLE SANON EI: KEMIALLINEN AURINKOSUOJA

Olen niin pettynyt, että kemiallista aurinkosuojaa löytyy myös monesta synteettisestä meikkivoiteesta ja siksi en ota enää testiin uusia meikkivoiteita, joissa näin on. Lisäksi en tietenkään käytä kemiallisia aurinkovoiteita.

En suosittele kemiallista aurinkosuojaa, koska ne ovat haitallisia vesistöille ja sen arvellaan olevan ihmisille hormoonihäirikkö. Tieteellinen artikkeli TÄSSÄ ja selkokielisempi the Guardian artikkeli TÄSSÄ. EWG:n kooste oxybenzonen ongelmista ihmisille TÄSSÄ. Kemialliset aurinkosuojat ovatkin jo kiellettyjä mm. Havaijilla ja Palaussa. Fysikaalinen aurinkosuoja (sinkkioksidi ja titaanioksidi) muodostaa ihon pinnalle ns. peilin ja heijastaa säteet iholta pois. Kemiallinen aurinkosuoja (oxybenxone, octinoxate sekä esiintyy inci:ssä myös muilla nimillä) taas muuttaa UV-säteet lämmöksi, joka kulkeutuu pois verenkierron mukana tai vapautuu ilmaan.

TURHIA TÄYTEAINEITA VAI EHTAA TAVARAA?

Kuten varmaan moni sellainen, joka on pistänyt ruokarempan pystyyn on huomannut, että kannattaa keskittyä enemmän siihen mitä ravintoa ruoasta saa kuin siihen mitä jättää pois. Samalla filosofialla menen ihonhoidossa. Haluan tuotteelta laadukkaita raaka-aineita iholleni – en täyteaineita, jotka vaikuttavat vaan itse tuotteen koostumukseen ja ovat hyödyttömiä iholle.

OTETAANPAS ENSIN HUONO ESIMERKKI:

Cyclopentasiloxane, Dimethicone Crosspolymer, Ethylhexyl Cocoate, Acetyl Hexapeptide-8, BIS-PEG/PPG-14/14 Dimethicone, Dimethicone, Stearyl Dimethicone, Aqua, Octadecene, Phenoxyethanol, Parfum.

Tämä tuote on seerumi ja se lupaa kiinteyttää sekä tasoittaa juonteita. Noh, ensinnäkin tuotehan on oikein kunnon silikoni- ja mikromuovipommi. Haluatko siis laittaa tällaista ihollesi? Toki silikoni tekee ihosta tasaisen, mutta ei se hoida ihoa. Silikonit tunnistat mm. päättestä -cone ja -xane. En sinänsä välttele silikoneja, mutta en käytä niitä ihonhoidossa, koska ihoni ei saa niistä mitään ravinteita. Toki silikoni lukitsee tehokkaasti kosteuden ihoon, mutta suosin mielummin muita raaka-aineita tähän tarkoitukseen.

SITTEN HYVÄ ESIMERKKI: 

Aloe Barbadensis Leaf Juice, Glycerin, Niacinamide, Persea Gratissima Oil, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Polysorbate 60, Hyaluronic Acid, Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Melia Azadirachta seed Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Xanthan Gum, Phenoxyethanol, Tetrasodium Glutamate Diacetate.

Tuote sisältää paljon ihoa rauhoittavaa ja kosteuttavaa aloeta, koska se on inci-listan alussa. Se sisältää myös glyseriiniä ja hualuronihappoa, jotka ovat tehokkaita kosteuden sitojia. Mukana on erilaisia öljyjä ja monelle iholle hyödyllistä niasiinia. Lisäksi tuote on tuoksuton.

Huomaathan, että tuotteessa olevat alkoholit ovat rasva-alkoholeja, jotka eivät ole niitä kuivattavia alkoholeja. Itse en suosi tuotteita, jossa on inci-lista alkuosassa kuivattavia alkoholeja kuten alcohol ja alcohol denat. Inci-listan lopussa ne ovat ok.

MIKROMUOVIT

Kosmetiikkateollisuus ei todellakaan ole suurin mikromuovien tuottaja, mutta vältän kosmetiikan mikromuoveja silti mahdollisimman paljon. Niitä löytyy kosmetiikasta yllättävän paljon. Jos haluat skannata kosmetiikkatuotteesi tai tuotteen INCI-listan netistä ennen ostamista, niin voit käyttää siihen appia nimeltään Beat the Microbead. Tämä on Plastic Soup Foundationin kehittämä appi. He ovat UN:n eli yhdistyneiden kansakuntien valtuuttama taho.

Tällä hetkellä eri tahot väittelevät, että ovatko myös nestemäiset mikromuovit haitallisia ympäristölle nyt kun monessa maassa kiinteät mikromuovit on kielletty. Itse otan tässä varmemman kannan, koska on niin paljon hyviä ihonhoitotuotteita, joissa ei ole nestemäisiä muoveja. Vain muutamia esimerkkejä ovat polyethylene, nylon tai acrylates copolymer. Lista löytyy TÄSTÄ. Ja tulikin tässä kirjoittaessa mieleen, että kuinkakohan moni huulituotteeni sisältää näitä. En ehkä haluaisi lipoa nestemäistä muovia sisuksiini.

  • K

    Tämä oli mielenkiintoinen postaus, aurinkosuoja-asiat ja mikromuovit ovat mietityttäneet minua viimeaikoina.

    Tämä on vähän tyhmä kysymys, mutta estääkö fysikaalinen aurinkosuoja myös ruskettumisen, koska se heijastaa auringonsäteet pois iholta?

  • Tanja

    Olisko sulla suositella aurinkovoiteita? Myös kasvoille 🙂

    • Miia Johansson

      Joo 😊 tässä viime vuoden postaus. Uusi postaus on tulossa, mutta odottelen tällä hetkellä mielenkiintoisen tuotteen lanseerausta ja testausta, joka ehkä pääsee mukaan uuteen postaukseen. 😊

      • kukkis

        Odotan innolla uutta postausta aurinkovoiteista.
        Viime kesänä oli kokeilussa ensimmäistä kertaa Algamaris 50 ja 30 suojakertoimella ja paloin molemmilla 🙁
        Luotto aurinkosuoja ollut vuosikymmenen p20 suojakertoimella 30 ja 50, en ole koskaan niillä palanut.
        En kyllä ole varma uskallanko kokeilla tai luottaa johonkin muuhun.

        • Miia Johansson

          Voi eiiii!! Laitoitkohan tarpeeksi? Suojakertoimelliset tuotteet on aina tarkistettu ulkopuolisella taholla, joten niissä ei kyllä sen puolesta voi olla ns. vikoja. 🤔

        • Inari

          Ja jotkut aurinkorasvat vaatii ravistamista joka käyttökerralla, että ne toimii. Mulla Alga Maris on ollut se paras muuten, mutta ite usein unohdan ravistaa, ja oon silloin kärtsännyt.

        • Minna

          Minulle kävi täysin sama AlgaMariksen kanssa (psf 30)! Laitoin tuotetta todella reilusti, lisäsin sitä useampaan otteeseen ja silti paloin kaikilla kolmella käyttökerralla. Sen jälkeen otin kaapista kemiallisen suojan, sillä toistuva palaminen hirvitti. Harmittaa todella paljon, tuote oli kallis ja mielläni käyttäisin fysikaalista suojaa, mutta se ei toiminut kyllä ollenkaan… kemiallisissa spf 20-30 on aina riittänyt ongelmitta.

  • Sanna

    Moi miia, ihana ja hyviä vinkkejä laitat, seuraan innolla, mut nyt kysynkin että käytätkö meikinkiinnityssuihkeita? Vai miten saat meikin pysymään hyvänä koko päivän, lisäätkö meikkiä välillä?

    • Miia Johansson

      Heippa Sanna! 🙂 En käytä kiinnityssuihkeita. Niissä hyvin monessa on alkoholia ja en suosittele ainakaan päivittäiseen käyttöön. Ehkä juhliin vaan. Mutta meikki pysyy hyvänä, kun ihonhoito on kunnossa ja valitsee meikkivoiteen oman ihotyypin mukaan. Joskus saatan korjailla meikkiä hieman peitevoiteella. 🙂

  • Sara

    Heipsan 🙂 Tulin vaan kysymään, että onko Novexpertin puhdistusmaito “Miia approved”, kun tekis mieli ostaa kokeiluun.

  • Charming Nails

    Itse välttelen propyleeniglykolia/propanediolia. Aiheuttaa silmien kirvelyä ja vuotamista. En oikein pysty myöskään laittamaan öljyjä iholle koska aamuisin silmät sitten rähmivät ja vuotavat. Enkä käytä liikaa vaan muutamia tippoja 😀 esim. tuo mainitsemasi hyvä inci on painajainen itselle.
    Vähän aikaa sitten testailin Estee Lauder Advanced Night Repairia joka teki ihosta ihanan, mutta parissa päivässä silmät rupesivat rähmimään. On siis älyttömän hankalaa löytää tuotteita joissa ei olisi noita ainesosia tai jos on, niin ei incin täydeltä.

    Mieluummin kärsin kuivasta ihosta kuin jatkuvasti vuotavista silmistä jotka ovat vuotaneet aina. Ei ole kiva kun vaivalla rakennettu silmämeikki levahtaa heti. Nykyään en meikkaa enää silmiä joka päivä niin ei tarvitse arpoa onko jossain tuotteessa propyleeniglykolia, mutta ripsienpidennysten kanssa on inhottavaa jos silmät on rähmässä jatkuvasti.

    Aina ja ikuisesti etsin inceiltään simppeleitä sarjoja jotka olisivat edullisia eikä netistä tilattavia 😀 harvassa ovat!

    • Miia Johansson

      Helou! No siis onpas kökköä. Nää tietyllä ainesosalle herkistymiset on kyllä kökköä, mutta hyvä, että tiedät mikä raaka-aine on kyseessä. 🙂

  • Henna

    Mahtava teksti! Hienoa kuulla, mitä kaikkea huomioit tuotteissa, joita käytät ja suosittelet. Arvostus työtäsi kohtaan nousi taas. Tällaiselta pohjalta tehdystä tuotesuosittelupalvelusta olisin valmis maksamaankin; eihän minulla ole aikaa ja osaamista pohtia myös tuotteen ympäristövaikutuksia!

    • Miia Johansson

      Voi kun kiva kuulla Henna! <3 Kiitos!

    • Miime

      Hennan kanssa kyllä just presiis samaa mieltä. Arvostan suuresti Miian tekemää työtä, sillä itse en enää saa mitään selvää tuotteiden inci-listoista, ikänäkö, eikä siinä suurentavat okulaarit auta mitään, harmillisesti. Hyvä kun näkee 3 ensimmäistä sanaa. Ja ne on vesi ja glyseriini ja joku muu….

      Kun tuotteiden sisältö on printattu todella pienellä.

      Ilmeisesti mulla on jokin ärsytysreaktio edullisista ripsiväreistä? Kerran aukaistu putkilo, ehkä pari viikkoa menee ja sitten alkaa kirvely.

      Eli ei mitään halpoja ripsivärejä.
      Ripsiväri kestää noin 1,5 kuukautta uuden veroisena, sen jälkeen tuotteet aina muuttuu. Mutta ei ole mitään järkeä ostaa yli 30 euron hintaista ripsiväriä. Tuo edellinen pätee myös nestemäisiin eyelinereihin. Kokemusta on.

  • AJ

    Olisi kiva päästä tutustumaan sun aurinkovoide suosikkeihin! 🥰

  • Alina

    Aargh, meitsi tulee taas sörkkimään, pahoittelut jo etukäteen jos käy ärsyttäväksi… 🙈🤓
    Toi aurinkosuojien haitallisuus vesistöille (yleensä tällä tarkoitetaan varsinkin koralleja) ei oo ihan simppeli juttu, joten jätän tähän tämmösen linkin, josta voi käydä lukemassa tieteellistä dataa “aukikirjoitettuna” ja postauksesta löytyy linkit myös virallisiin tutkimuksiin/tiivistelmiin, jos haluaa niitäkin käydä lukemassa. 🙂
    https://labmuffin.com/is-your-sunscreen-killing-coral-the-science-with-video/
    Muutenkin tuo blogi ja samaten Lab Muffinin Michellen YouTube-kanava on aivan mahtava, suosittelen lämpimästi! Michelle on siis kemian tohtori sekä tietysti kosmetiikkanörtti. 😁

    Sen nostaisin esimerkiksi tuolta esiin, että sinkkioksidin havaittiin tutkimuksissa haalistavan koralleja jopa nopeammin/enemmän kuin useimpien orgaanisten eli ns. kemiallisten suojien (ja HUOM! niitä on siis paljon erilaisia, paljon muitakin kuin oxybenzone tai octinoxate 🙂). Pitää kuitenkin muistaa, että testiolosuhteet ja testattavien aineiden pitoisuudet eivät suoraan vastaa merissä esiintyviä olosuhteita ja pitoisuuksia, tämä pätee sekä inorgaanisia (“fysikaalinen”) että orgaanisia (“kemiallinen”) aurinkosuojia tutkittaessa.

    En toki meinaa tällä sitä, että ehdottomasti nyt pitää käyttää vain kemiallista suojaa tai että niihin ei voi liittyä mitään ongelmia tms., mutta yhtälailla ongelmia liittyy myös fysikaaliseen suojaan, niin halusin nyt vain kantaa oman korteni tähän keskustelukekoon. 😄

    • Miia Johansson

      Heippa Alina! 🙂 Hyvä, että syntyy keskustelua. Joo korallit ovat tosiaan oma juttunsa ja Suomessa asiaa on käsittääkseni tutkittu vielä todella vähän, että mitä kemialliset aurinkosuojat tekevät meidän vesistöillemme. Tämän vuoksi enemmän itseäni huolettaakin se, että vesistöjen kautta nämä päätyvät kuitenkin myös meihin ellei jo suoraan tuotteesta. Muistaakseni Ruotsissa on kemialliset aurinkosuojat jo kielletty lasten aurinkosuojista. Tuossa EWGn linkissä on tästä aika paljon. Tosiaan se on totta, että koralliasiat on meille erityisesti koronan aikaan kaukaisia. Ja kyllä sekin on huolestuttavaa, että kemiallisia aurinkosuojia on niin monia erilaisia ja näin kuluttajan vaikea tunnistaa. Sen laitoinkin jo tuohon postaukseen.

      • Alina

        Vitsi, mua huvittaa ku huomaan vasta jälkikäteen olleeni jotenki niin vääränkielisillä asetuksilla liikkeillä että puhun ‘inorgaanisesta’… Suomeksi toki epäorgaaninen. 🙈😂

        Mutta joo siis itse en koe oikeastaan huolestuttavana, että ns. kemiallisia aurinkosuojia on paljon, koen itse että se on ihan hyvä, sitten on ainakin vaihtoehtoja joista valita, jos jokin niistä todetaan haitalliseksi tai aiheuttaa jollekulle vaikka ihoärsytystä. 🙂 En myöskään tarkoittanut kommentillani, että koska koralliriutat ovat meistä kaukana, niin asiaa ei tarvitse ajatella! Tosi hyvä just, että otetaan ympäristövaikutukset huomioon aina kun vain mahdollista! 👍🏻 Noista tutkimuksista vaan käy ilmi, että aurinkosuojien vaikutukset koralleihin ei ole niin yksinkertaisia ja just että esimerkiksi nuo sinkkioksidit saattais olla jopa haitallisempia.

        Mutta siis huom huom!, tarkoitukseni ei ole keltään riistää pois omia mieltymyksiä tai syitä käyttää ihan just sitä aurinkorasvaa mitä haluaa. On vaan kiva keskustella ja pohtia näitä. 🤗

        • Miia Johansson

          Ehdottomasti ❤️❤️ Ja myös tutkimuksia tulee koko ajan lisää, joten onkin hyvä, jos jollain on ajankohtaisempaa tietoa.

  • Päivi

    Mitäs sanot tämän putsarin inci-listasta:
    Aqua, PEG-40 Hydrogenated Castor Oil, Vitis Vinifera Seed Oil, Panthenol, Glycerin, Sorbitol, Decyl Glucoside, Poloxamer 124, Pantolactone, Polyquaternium-10, Disodium Cocoyl Glutamate, Citric Acid, Sodium Chloride, Sodium Sulfate, Propylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Trisodium EDTA, Phenoxyethanol

    • Miia Johansson

      Heippa Päivi! 🙂 Tsekkaa vaikka tuon mun vinkkaaman aplikaation avulla. 😉

  • Liinu

    Odotan innolla postausta aurinkovoiteista, erityisesti kasvoille. Tuntuu, että hyvää fysikaalista aurinkosuojaa tosi vaikea löytää. Kaikki kokeilut hirveetä laastia ja tukkineet ihon. 🙁 toisaalta korealaisilta merkeiltä kai löytyisi lisää vaihtoehtoja mutta sitten taas tilaamisessa tänne on omat hankaluutensa. Puuh..

  • Mia

    Kiitos erityisesti aurinkosuojainfosta!
    Käy kurkkaa instan inbox 😊

    • Miia Johansson

      Heippa Mia! 😍 Voi ei mulla on tällä hetkellä IGn inbox niin täynnä (satoja viestejä), että moni menee ohi. 😩

  • Minni

    Fysikaaliset aurinkosuojat toimivat samalla tavalla kuin ns. kemiallisetkin ja tässä linkki tutkimukseen:

    https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/phpp.12214

    Poikkeuksena voisi sanoa, että jos iho jäisi täysin valkoiseksi, niin optisesti heijastuminen voisi onnistua, mutta sitä ei taida kukaan aurinkosuojaltaan haluta.

    Kemiallisia aurinkosuojia on muutenkin niin erilaisia EU:ssa sallittu, että noin karkea jaottelu on turha ja leimaa samalla hyviä raaka-aineita. Mieluummin käytän mahdollisimman käyttäjäystävällistä ja korkeakertoimista tuotetta nykyään (erityisesti kasvoilla), vaikka aiemmin suosin luonnonkosmetiikan aurinkosuojia minäkin 🖤

  • NS

    Miten saa pestyä fysikaalisen aurinkosuojan iholta perusteellisesti? Käytin yhtenä kesänä Madaran aurinkosuojavoidetta ja se ei lähtenyt ihollani millään! Todella tehokas se kuitenkin oli, en palanut auringossa, mutta valkoiset läikät iholla monen päivän ajan eivät olleet kiva juttu 😀

    • Miia Johansson

      Heippa NS! 🙂 Öljy- ja balmimaisilla putsareilla lähtee hyvin aurinkosuojat ja avuksi voi ottaa esim. konjakkisienen.

  • Jenni

    Hei! Ootko aatellut testata Ziajan tuotteita?

    • Miia Johansson

      Helou! 🙂 Kurkkasin jonkun merkin voiteen.. en sen enempää, mutta ikävä kyllä ei raaka-aineiden puolesta kiinnostele tämä brändi. 🙁

  • Alisa

    Ellen aivan väärin muista, niin niasiini on se muoto B3-vitamiinista, jonka kehomme käyttää sisäisesti. Kun puhutaan kosmetiikasta, on silloin kyseessä niasiiniamidi, ei niasiini.

    • Miia Johansson

      Saattaapi olla. 😅 Oon huomannut, että molempia käytetään niin sisäisen ravitsemuksen kuin kosmetiikan ainesosien nimityksissä. Tärkeintä on varmaan kuitenkin se, että tiedetään puhuttavan B3-vitamiisista. 😃

  • Sohvi

    Itse välttelen ripsiseerumeita, jotka sisältävät prostaglandiinijohdannaista. Jossain blogiposteuksessa sanot ettei Xlash sisältäisi näitä aineita.
    Kuitenkin nopealla vilkaisulla ainesosaluettelosta löytyy “Dechloro Dihydroxy Difluoro Ethylcloprostenolamide” joka on samaa prostaglandiinijohdannaista kuin esim. Revitalash-seerumissa…

    • Miia Johansson

      Joo siis sain juuri eilen kuulla, että X-ladh seerumiin on nyt lisätty tätä. Tosi harmi. 😟

  • Jenni

    Heippa ja kiitos ihanasta blogista! Jos pitäisi valita vain toinen näistä tuotteista kasvovoiteeksi ja meikin alle, kumman valitsisit (33 v sekaiho) : Egyptian Magic vaiMulti peptide 360 -kasvovoide? 🙂 Kiitos paljon jo etukäteen!

    • Miia Johansson

      Helou 😊 multipeptide on parempi kuivalle iholle. Ja Egyptian Magic periaatteet myös, mutta riippuu ihan siitä, että tarvitseeko sun pehmittää iho kunnolla ennen meikkiä. Mä oon tykänny nyt tosi paljon tosta Egyptian Magicista, mutta joillekin sekaiholle balmit on liikaa. 🤔

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram