MITEN ENSI VUODESTA VOI TEHDÄ PAREMMAN?

24.12.2020

Joulun aikoihin alan usein miettimään mitä tämä vuosi on tuonut tullessaan ja mitä niistä asioista aion viedä seuraavalle vuodelle. Tässä muutama asia, jotka olen tänä vuonna oivaltanut. Pari henkilöä, joilta olen näitä oppinut ovat Nanna Karalahti ja Irene Naakka.

1. SALLI ITSELLESI ASIOITA

Uudenvuoden lupaukset ja dieetit. Sinun pitää tehdä tätä ja ei saa tehdä tätä. Joillekin ne toimivat, mutta monelle eivät. Mitä jos sallisit itsellesi asioita kohtuudella. Herkkupäivä olisikin vaan kerran viikossa, ja sitten kun sitä karkkia saa, niin silloin siitä nautitaan ja kunnolla. Jos joku päivä kehosi on väsynyt, niin jätä jumppa väliin ja mene mielummin nukkumaan. Älä koe huonoa omaatuntoa, jos et saa suoritettua viikon jumppaohjelmaasi loppuun.

2. ELÄ TÄSSÄ JA NYT

Nämä Nanna Karalahden sanat ovat syöpyneet syvälle sisimpään. Elämä on nyt eikä ensi maanantaina, kun sitten aloitan sen dieetin tai saliohjelman. Mitä voisit tehdä juuri tänään, jotta viet elämääsi haluamaasi suuntaan? Mitä jos tänään ottaisit esiin sen jumppamaton ja tekisit pari punnerusta tai joogaliikettä. Jos illalla on nälkä, niin tee mielummin herkullinen smoothie kuin jotain raskasta herkkua.

3. LÖYDÄ PIENIA TAPOJA PARANTAA OMAA HYVINVOINTIA

Aki Hintsan Voittamisen Anatomia -kirjasta muistan lukeneeni, että suuria muutoksia ei välttämättä kannata tehdä kerralla, kun puhutaan hyvinvoinnista. Tämä sen takia, että suuret muutokset eivät usein kestä kuin hetken ja paluu vanhoihin tapoihin tapahtuu hyvin nopeasti. Ainakaan itselläni se ei ole koskaan toiminut, että maanantaina aloitan urheilun, terveellisen ruokavalion, pyöräilen töihin ja menen ysiltä nukkumaan. Mitä jos teet vaan niitä pieniä muutoksia. Heti tänään vaikka suljet puhelimen kasilta ja menet aikaisin nukkumaan. Huomenna valitset buffetissa ne terveellisemmät vaihtoehdot. Alat hiljalleen huomata, että pienet valinnat tekevät paremman olon koko kehoon ja mieleen.

En ole tässä todellakaan mikään malliesimerkki, mutta ainakin yritän ja huomaan eron olossa.

4. HELLÄÄ ASENNEKOULUTUSTA

Irene Naakan IG-stoorit ovat opettaneet minulle tänä vuonna paljon naisvihasta, kehorauhasta, antirasismista ja monesta muusta asiasta. Olen yksinkertaisesti koittanut alkaa ymmärtämään asioita, enkä aina sanoa: “No minä en kyllä ymmärrä tällaista sitten yhtään.” Mielummin otan ensin selvää asioista, kuuntelen ja sulattelen kuulemaani. Olen tänä vuonna huomannut kuinka syvään juurtuneita asenteita mieleni syövereissä piileekään ja olen ollut niistä jopa järkyttynyt.

Olen siis koittanut hellästi muuttaa ajatuksiani hyvinkin monessa asiassa. Kannattaa ottaa Irenen IG-stoorit seurantaa, jos haluat siirtää ajatuksesi uudelle vuosikymmenelle. Kaikkea ei voi välttämättä ainakaan heti ymmärtää, mutta se, että yrittää ymmärtää, auttaa jo paljon. Asioita kannattaa muutenkin katsoa aina uudesta näkökulmasta ja kyseenalaistaa omia opittuja asenteita.

5. MITÄ IHANIA ASIOITA OLET OIVALTANUT JA MITÄ VIET SEURAAVALLE VUODELLE?

Mietipä mitä asioita olet muuttanut parempaan suuntaan tänä vuonna? Oletko kenties muistanut juoda töissä enemmän vettä, viettänyt enemmän aikaa läheistesi kanssa, koittanut ajatella positiivisemmin tai yksinkertaisesti vaan selvinnyt hyvin joillekin hyvin rankasta koronavuodesta. Onnittele itseäsi myös niistä pienistä saavutuksista.

Vaikka tästä vuodesta ei olisi jäänyt käteen mitään mukavaa, niin ehkä voit ensi vuonna muuttaa jonkun pienen asian parempaan suuntaan? Ei kannata kuitenkaan ottaa stressiä mistään uuden vuoden lupauksista. Itse teen mielummin jotain pieniä asioita paremmin joka päivä ja sitten illalla olen ylpeä siitä yhdestä pienestä jutusta. Vuoden aikana, kun alkaa näitä tekemään, niin loppuvuonna nämä pienet teot ovatkin muuttaneet elämääsi jo todella paljon ja näistä terveellisistä tavoista on vahingossa voinut tulla pysyviä.

TÄSSÄ ASIOITA, JOITA AION ITSE VIEDÄ VUODELLE 2021:

  • Olen vihdoin alkanut jumppaamaan ja saanut itseni ainakin jo vähän liikkeelle. Tämä on onnistunut Nannan Karalahden tehosetillä. En ole koskaan jaksanut jumpata näin säännöllisesti ja vielä kotona. Kuntoni on noussut jo huimaa vauhtia ja olo on huomattavasti parempi. Lisäksi selkäkivut ovat hiljalleen hellittäneet.
  • Otan mukaani tästä vuodesta myös paremman asenteen, jonka avulla koitan pitää mieleni avoinna. En halua päätyä vihaiseksi mummeliksi, joka aina sanoo, että tällaista en kyllä ymmärrä yhtään.
  • Haluan edelleen auttaa ihmisiä ihonhoidossa ja meikkauksessa. Kosmetiikka ei ole turhaa niin pitkään kun se tuo parempaa mieltä. On kuitenkin ihan oma asia miten meikkaa, miltä näyttää ja meikkaako ollenkaan. Vinkkini tulevat edelleen olemaan sellaisia, että itselleen saa vielä paremman fiiliksen, jos omat meikkitekniikat eivät ole itselleen enää mieluisia.

Onko sulla jokin asia, jonka aiot viedä seuraavalle vuodelle? Jaetaan hyviä vinkkejä!

  • Liilatar

    Hei
    Suloista joulun aikaa ja Uutta vuotta sinulle ja läheisillesi! 💜
    Mielestäni olet nostanut hyviä pointteja esiin.
    Niiden lisäksi ja ohella seuraavia aatoksia :

    * Älä vastuuta omaa onneasi ja hyvinvointiasi muille ihmisille. Kukaan ei voi antaa sinulle onnellista elämää hopealautasella. Niin tärkeitä kuin muut ihmiset ovatkin, olet itse vastuussa omasta hyvinvoinnistasi.

    * Ole sovussa itsesi kanssa. Omien tarpeiden kuuntelu, myös henkisten ja hengelliset tarpeiden huomioimine jne., sopiva armollisuus itseä kohtaan.. Elämä ei lopulta ole suorittamista, vaan olemista tässä hetkessä. Ei niinkään ulkoinen puuhastelu vaan oman sisäisen elämän kuunteleminen ja itsensä hyväksyminen, ihan rakastamiseen saakka, antavat syvää tyydytystä ja iloa.

    * Muiden huomioiminen ja hyvän tekeminen ovat myös osa hyvinvointia. Pelkkä omasta itsestä huolehtiminen ei anna pitkäkestoista onnea, vaan elämä jää ontoksi. Pienet arjen teot, omat tavat jättää rakkauden jälkiä tähän maailmaan.. siinä on elämän merkitystä ja tarkoitusta.

    Tällaisin miettein tänään, joulupäivänä.
    Lämmöllä 💜💜💜

    • Miia Johansson

      Olipa hyviä juttuja! ❤️ Ja ehkä tuohon viimeiseen vielä lisäys, että ensin pitää itse olla tasapainoisessa kunnossa ennen kuin voi auttaa muita. 😍

      • Liilatar

        Juuri niin! Liikaa on maailmassa martyyriutta, uhriutuvaa suorittamista ja muiden piilosyyllistämistä sen vuoksi. Minulle itseni rakastaminen on elinehto muiden ihmisten rakastamiselle. Siinä menee itselläni tosin elinikä opetellessa, mutta pikkuhiljaa eteenpäin 😁.

  • Markit

    Hei; Piti kirjoittaa viisaita sanoja, miten aurinko paistaa kaikille. Ei se niin mene. Toivon kuitenkin, että jokainen voimiensa mukaan yrittää löytää joka päivästä edes yhden hyvän asian. Ei se aina helppoa ole, mutta yritä. Vaikka että on katto pään päällä, ruokaa ja jonkinmoinen terveys. Ne eivät ole itsestäänselvyyksiä. Ole kiltti itsellesi ja muille. Pienistä asioista päivän mittaan kertyy onnea, älä odota jotain suurta ilon aihetta joka päivä. Hymyile kanssaihmisille. Rupattele vanhuksen kanssa, voit olla hänelle se ainoa juttukaveri sinä päivänä. Jos tänään on huono päivä, niin huomenna voi olla paremmin. Älä turhaan pahoita toisen mieltä, ole mieluummin hiljaa. Elämä ei ole mustavalkoista, harmaita sävyjä kannattaa pohdiskella.
    Sinulla Miia oli hyviä pointteja 🌹.
    Pidä lasi aina puoliksi täynnä.
    Nämä nyt on vanhemman tyttösen ajatuksia, mutta näillä aion ensi vuonnakin porhaltaa.❤

    • Miia Johansson

      Aivan ihania ajatuksia! <3 Todellakin pienistä asioista voi olla todella kiitollinen ja niistä se onnikin muodostuu. Joskus aikaisemmin ne asiat piti olla jotain todella hienoa, mutta nyt pieni hymy lapselta tai juurikin jutustelu vanhuksien kanssa tekee todella onnelliseksi. <3

  • Salla-mari

    Hyväksymään enemmän itseni sellaisena kuin olen. Miettimättä liikaa mitä muut ajattelee, esim pukeutumisestani.

    • Miia Johansson

      IHANAA!!! ❤️ juuri näin! 💪

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram