TERVEYTTÄ PARANTAVA KOSMETIIKKA?

06.11.2020

*Sisälttä mainoslinkin. Tuote saatu.

Tässä on syksyn kovin kosmetiikkauuttuus, jolla voit parantaa omaa terveyttäsi. Aika kova väite, mutta tuotteen sisältämä mikrobiuute on suomalaisten tutkijoiden kehittelemä luonnontuote ja monissa eri tutkimuksissa siitä on saatu hienoja tuloksia immuunijärjestelmän toimintaa tukevana raaka-aineena. Tätä mikrobiuutetta on nyt Luonkosin uutuuksissa.

MITEN IHMEESSÄ KOSMETIIKKA VOI PARANTAA TERVEYTTÄ?

Luonnosta vieraantuminen eli luonnon mikrobeille altistumisen väheneminen, suurkaupungeissa asuminen ja hygienia ovat tuoneet mukanaan uusia ongelmia, kuten erilaiset allergiat (eläin-, siitepöly- ja ruoka-aineallergiat) tai ihosairaudet kuten psoriasis ja atopia. Tutkimusten mukaan immuunivälitteisten sairauksien yleistyminen on yhteydessä luonnosta vieraantumisen kanssa ja tämä on huomattu selkeästi viimeisen 70 vuoden aikana. Iho tarvitsee altistumista luonnolle ja jos tämä puuttuu, niin immuunisysteemi ei saa oikeanlaista koulutusta. Tämä taas voi johtaa immuunivälitteisiin sairauksiin, joita on edellä mainittujen lisäksi yli 150 erilaista, kuten astma ja tyypin 1 diabetes.

Voit tutustua tähän uuteen raaka-aineeseen lisää Uute Scientific sivuilla, josta voit myös ladata itsellesi tieteelliset artikkelit aiheesta. 

Itse mikrobiuute sisältää tuhansia mikrobilajeja, joilla saadaan kosketus luontoon, jota monelta meistä puuttuu. Tämä uute stimuloi immuunijärjestelmäämme, ja sopii kaiken ikäisille. Lapsille se on immuunipuolustuksen koulutusta ja aikuisille sen ylläpitoa. Harva kun tuolla metsässä tonkii ja pyörii, kuten itse tein lapsena. Tosin nykyajan lapsille ei luontokosketus ole myöskään itsestään selvyys.

MITEN LUONKOSIN UUTUUTTA VOI KÄYTTÄÄ?

*Luonkosin vartalokakku sekä *öljypuhdistuskakku sisältävät tätä mikrobiuutetta. Puhdistuskakku on musliiniliinalla tai *kätevällä kasvokintaalla pois pyyhittävä ja sopii hyvin kuivalle iholle. Itse olen aivan hurahtanut *uutetta sisältävään vartalokakkuun ihan sen terveysominaisuuksien vuoksi ja olenhan myös atoopikko, vaikka en olekaan kärsinyt oireista pitkään aikaan kiitos hyvän ihonhoidon. Vartalokakku kuluu melko nopeasti ja siksi en ole sitä raaskinut käyttää ihan koko kropalle, joten tässä vinkit sen käyttöön koko perheelle:

  • Huulirasvana, koska näin saan hyvän luontoaltistuksen.
  • Käsivoiteena, koska me kaikkihan räpläämme kuitenkin kasvojamme tai lapset kaivavat nenää (vaikka Korona aikana ei saisi), joten hyvät mikrobit kulkeutuvat ihan vahingossa hyviin paikkoihin, vaikka pelkkä ihoaltistuskin käsissä riittää.
  • Suihkun jälkeen iholle niin, että iho on vielä hieman kostea. Näin lukitset kosteuden ihoon, sekä tuote ei myöskään kulu niin nopeasti.
  • Aivan loistava lahja pienelle vauvalle, herkkäihoiselle tai kenelle vaan, jonka terveydestä välität.

Tämän kaiken tiedon olen saanut PR-tilaisuudessa, jossa kerrottiin tästä uudesta raaka-aineesta osana Luonkosin uutuuksia. Informatiivisen sisällön tapahtumaan tuotti ja kertoi Heikki Hyöty (MD, PhD, Professor of Virology at Tampere University, Co-Founder of Uute Scientific), joka on tiiminsä kanssa tutkinut aihetta ja kehittänyt tämän ainesosan. 

  • Anna

    Vartalokakku on ihana🥰 mitään öljypuhdistuskakkua en oo jotenkin vielä uskaltanut kokeilla kun iho meinaa olla helposti tukkeutuva ja puhdistusliinan käyttökin arveluttaa että ei olisi tarpeeksi hellävarainen.. mutta varmasti huipputuotteet monelle! Ja uskon näihin mikrobi/mikrobiomi asioihin ihan 100-0, eikö ole oikeastaan edes uskon asia😊 kiitos että nostat esiin tällaisia tuotteita jotka tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia mukaanlukien luonnon.🥰

    • Miia Johansson

      Heippa Anna! 🙂 Joo helposti tukkeutuvalla iholla en käyttäisi ellei käytössä olisi kaksoispuhdistus.

  • Niina

    Ihanaa että otat esille tätä aihetta ja puhut tästä!! Niin tärkeää (turhaa)kosmetiikkaa pursuavassa maailmassa jossa elämme. Tätä sanomaa Maria Nordinkin yrittää tuoda esille ja on kehittänyt ihoystävälliset tuotteet.

    • Miia Johansson

      Joo asiantuntijoihin luotan aina ja heiltä ammennan tietoni. <3

  • Suvi Aitakari

    Ykköstyypin diabetes ei milloinkaan johdu luontokosketuksen puutteesta.

    Diabetes on sairaus, jonka puhkeamiseen ei vieläkään, lukuisista tutkimuksista huolimatta, olla löydetty yksiselitteisiä vastauksia. On arveltu, että mm. äidinmaidonkorvike, teolliset vauvasoseet, äidin raskausajan ruokavalio, liian steriili kasvuympäristö, d -vitamiinin puute jne… olisivat diabeteksen puhkeamisen taustalla.

    Yksikään em. syistä ei todellisuudessa aiheuta diabetesta ja on erittäin ikävää, että tällaista legendaa yhä jaetaan.

    • Miia Johansson

      Heippa Suvi! 🙂 Mä luotan tässä asiantuntijoihin ja tutkijoihin, joten ohjaan sut vaan tutustumaan noihin tieteellisiin artikkeleihin. Ja tietenkään mikään ei ole yksioikoista. <3

    • Miia Johansson

      Ja pakko siis vielä sanoa, että nämä postaukseni faktathan eivät ole mitään legendaa vaan siis monien tutkimuksien tuloksista pääteltyjä. En ikinä kirjoittasi blogiini mitään omasta päästäni keksittyä. <3

      • Suvi

        Yhtään en kyseistä tuotetta moiti ja varmasti se on monen iholle hyväksi.

        Tällaiset yksioikoiset olettamukset diabetekseen johtavista syistä ovat kuitenkin musertavia meille, jotka kamppailemme tuon sairauden kanssa päivittäin. Tuntuu todella pahalta, että tähän kansansairauteemme liittyy yhä niin paljon tietämättömyyttä!

        Lapseni sairastui neljävuotiaana diabetekseen ja hänen kohdallaan kaikki nuo sairauden mahdolliset syntytekijät on kumoutuneet. Yksikään arvelluista syistä ei toteutunut lapseni kohdalla! Asumme maalla eläinten keskellä, lasta on imetetty kaksivuotiaaksi, d -vitamiinilisää annettu, soseet tehty itse, ruokajuomana tarjoiltu itselypsettyä vuohenmaitoa, kasvikset viljelty omassa pellossa, kananmunat kerätty omasta kanalasta… Enterorokkoakaan (jonka yhteys diabetekseen on ilmeisen kiistattomasti todistettu) ei tietääksemme ole sairastettu. Myöskään sukurasitetta ei sairauteen löydy.

        Olemme keskustelleet asiasta luonnollisesti myös lastamme hoitavien lääkäreiden kanssa ja ensimmäinen asia, jonka he sairastuneille ja heidän vanhemmilleen kertovat on, ettei sairautta olisi voinut mitenkään ennakoida tai ehkäistä. Ykköstyypin diabetes ei koskaan aiheudu elintapavalintojen seurauksena.

        Valitettavasti diabetes on sairaus, johon aina tasaisin väliajoin “löytyy” näitä ehkäiseviä keinoja ja kaikenlaiset elämäntapa-asiantuntijat kertovat niitä totena. Mikään ei kuitenkaan pelastanut lastani tältä sairaudelta.

        • Tinga

          Minä myös pidän luonnossa liikkumista tärkeänä ja luonnonkosmetiikkaan olen hurahtanut jo vuosia sitten… mutta.. Pidän myös ikävä kyllä noita sinun väitteitäsi loukkaavina ja jotenkin sairastuneita voimakkaasti syyllistävänä. Suu auki tuijotin, et mitä ihmettä just luin. :/ Tutkimuksia on muitakin kuin noita mitä olet lukenut, nyt ei aiheeseen ole perehdytty riittävästi. Myös geeniperimä, tietty alttius sairastua ja erityisesti ravinto (!) vaikuttavat siihen ja lisäksi vaikkapa sairastetut virustaudit vaikuttavat, nämä olisi hyvä myös mainita.

          Olen asunut maalla lapsesta asti ja asun yhä ja liikun luonnossa PÄIVITTÄIN, mm uin ympäri vuoden luonnon vesissä ja sairastan silti yhtä kuvaamaasi sairautta. Luonnossa liikkumisen monet hyödyt kyllä tunnustan, mutta en tuota hömppää et kaikki olisi siitä kiinni. Ihmisen immuunipuolustus koostuu muustakin kuin siitä onko naama työnnetty multaan ja näin väittämällä saat meistä monet pitämään tuota mainostamaasi tuotettakin ihan huijauksena. Toivon että kestät myös eriävät mielipiteet ja otat enemmän selvää asiasta

          • Miia Johansson

            Kestän eriävät mielipiteet. ❤️ Nyt on hyvä lukea noita mun aikaisempia vastauksia, koska sieltä löytyy se sama mitä sulle sanoisin. Enhän itsekään mieltäni pahoittanut, kun luin aiheesta ja kuuntelin PR-tilaisuudessa, vaikka itselläni on atopia ja pienen ikäni könynnyt luonnossa. 😊 Tästä kannattaa tosiaan lukea, jos aihe kiinnostaa.

  • Karoliina Paakki

    Hei Miia.

    Uskon kyllä, että tässä on totuuden siemen. Itse olen vahvasti sitä mieltä, että esim. liiallinen puhtaus ei ole hyväksi ja juurikin lapsena keräämme ja kasvatamme vastustuskykyä elämää varten.
    Kaikki on liian puhdasta. Ajatellaan vaikka ruokaa, esim. kaikkia varsinkin suomalaisia kasviksia pestään kotona aivan liikaa ja varsinkin omalla maalla kasvaneita. Kannattaisi joskus syödä se omalla maalla kasvanut porkkana vain ruohoon pyyhkimisen jälkeen. Näin lapsena ainakin tein.
    Perheessämme ei paljoa sairastella ja uskon vahvasti siihen, että esim. lapsien altistus elämänsä alkutaipaleella erilaisille lioille on ok ja sitä tarvitaan oman korkean vastustustason saavuttamiseksi. Me asutaan lapissa ja liikutaan luonnossa, marjastetaan, sienestetään, kalastetaan jne. Näissäkin luonnontuotteissa on varmaan jotain “likaa”, mutta en koskaan pese esim. marjoja. Jotkut tosin pesävät, ihan hullua.

    -Karoliina

    • Miia Johansson

      Jaan kyllä sun kanssa saman ajatusmaailman ja tieteilijät myös tätä tutkimuksilla tukee. <3

  • MH

    Mua kiinnostaa toi puhdistuskakku, mutta oon miettinyt, että onko “pakko” käyttää liinaa tai kinnasta? Se kai pitää pestä joka käytön jälkeen eli liinoja pitäisi olla useita? Tuntuu muka niin vaivalloiselta ja tuo lisää pyykkiä… Todellinen first world problem

    • Miia Johansson

      Heippa! No siis tuo ei lähde pois vedellä, joten jonkinlainen liina tai pyyhe on pakollinen. Tässä on syy miksi en ole itse näistä innostunut, mutta esimerkiksi kuivaihoinen siskoni tykkää tällaisista pois pyyhittävistä todella paljon. Mullakin sama, etten halua noita liinoja lojumaan kylppäriini ja sitten kun niitä pitää aina pestä. Mutta nää on niin makuasioita. 🙂

      • Alina

        Mä en oikein ymmärrä tätä puhdistuskakkulogiikkaa. 😀 Tai muutenkaan puhdistusöljyjen (yksinään käytettynä) logiikkaa. Tai siis kun nimenomaan; se ei sellaisenaan putsaa vielä mitään, se vain sulattaa öljyliukoisen lian ja meikin, joka jää sitten pyörimään kasvoille. Vaikka kasvot sitten pyyhkisi jollain liinalla tms. niin aivan ohut öljykerros, siihen liuenneine meikkeineen päivineen, jää kuitenkin iholle. Jotta tämän saa pois, pitäisi käyttää jotain putsaria, joka kykenee sitten poistamaan tämän öljykerroksen. Kuitenkin myös toi öljyvaihe on useimmiten ihan tarpeellinen, jos kasvoilla on ollut öljyliukoista meikkiä tai esim. fysikaalinen aurinkosuoja, nää kun ei lähde vesipohjaisella puhdistuksella. Öljykakun mahdollisesti ihoa hoitavat öljyt tulee siis joka tapauksessa huuhdottua viemäriin, jotta ihon saa oikeasti puhtaaksi. Samoin on muiden öljymäisten puhdistusten laita. Eli; mikä ero olisi sillä, että käyttäisi vaikka ihan tilkkaa oliiviöljyä, tai jotain öljyfaasin sisältävää kosteusvoidetta (eli oikeastaan mitä vain kosteusvoidetta, vaikka jotain halppista) sulattamaan meikin ym. ryönän ja pesisi koko komeuden sitten pois jollain hellävaraisella (sulfaatittomalla) pinta-aktiivisella putsarilla? En itse asiassa myöskään ihan ymmärrä, millä tavalla balmimaiset putsarit ovat parempia tohon menetelmään verrattuna? Oon miettinyt ja on pitänyt kysyä tätä jo pidemmän aikaa. 😄

        • Tanja M

          Itse käytän Luonkosin öljypuhdistusta. Hankaan sen pois synteettisellä sienellä, en käytä mitään toista ainetta enää (synteettinen sieni liinojen sijaan koska helppo pesaista heti saippualla ja kuivuu hetkessä, ja sama sieni käy kuukausia). Lämmin vesi ja hankaus kyllä vie meikit ja öljyt ja mun paksulle rasvoittuvalle nahalle hankaus on vain hyvää kuorintaa – herkkäihoisista en tiedä miten sopisi.

          Voi toki käyttää myös ruokaöljyä. Itse käytin pitkään oliiviöljyä meikinpoistoaineena ja hyvin toimii. Tuollainen kompaktissa rasiassa oleva kakku jotenkin vaan on kivampi kylppärissä kuin öljypullo.

          Ja mulla on hassua kyllä iho tukkeutunut ja rasvoittunut aina vähemmän kun olen pessyt öljyillä kuin silloin kun olen käyttänyt muuntyypisiä puhdistusaineita, vaikka rasvaa rasvaiselle iholle tuntuukin hullulta ajatukselta.

          • Alina

            Joo, ei mua toi öljyä öljyiselle / rasvaa rasvaiselle -ajatus yhtään töki, sehän on ihan loogista kuitenkin, rasva liukenee rasvaan ja ihon omakaan tali ei sitten niin helposti kuivahda tai jumahda huokosia tukkimaan, eikä iho välttämättä koe niin tarpeellisena rasvoittua tiuhaan, kun kaikkea omaa rasvaa ei pestessä stripata pois. 🙂 Se mitä en ymmärrä, on lähinnä tässä tää tuotteiden lanseeraus- ja hintapolitiikka, et jos sama hellävaraisuus ja parempi puhdistusteho saadaan aikaan esim. ihan käsirasvalla tai ruokaöljyllä plus hellävaraisella, sulfaatittomalla puhdistusaineella, jolla pestään se öljy-lika-meikki-cocktail pois, niin miksi maksaa esim. balmiputsareista tai kalliimmista öljyvaiheista kaksoispuhdistuksessa. 🤔
            Mitä tulee tuohon pelkällä öljyllä puhdistamiseen; jos on yhtään vahvempi meikki tai jotain hankalampaa poistettavaa, kuten mineraalipohjainen aurinkosuoja, niin aika tavalla ainakin itse saisin hangata, että saisin ihon oikeasti meikittömäksi, kun veteenhän se öljy ei tosiaan liukene. 😮 Ja ku ite yritän olla aina hinkkaamatta, ei niinkään herkän ihon takia, vaan etten venyttäisi ihoa tai ettei tulisi mitään pintaverisuonten lehahduksia. Mutta varmaan riippuu tosiaan vähän siitä käytetyn meikin määrästäkin, että paljonko se itseä sitten häiritsee. 🙂

          • Alina

            P.S. Siis tarkoitin, että meikin määrästä varmaan riippuu paljonko itse kutakin häiritsee, jos ihoa ei saa aivan putipuhtaaksi, ei siis nuo pintaverisuonten laajentumiset tai ihon venyminen. 😅

  • Anni

    Vartalokakku oli pakko tilata samantien! Astmaatikkoja ja allergikkoja perheessä useampi ja tämä kuulostaa oikein hyvältä lisältä meidän rutiineihin. 👌🏻☀️

  • Markit

    Hei; Nyt pitää tosissaan miettiä, miten itsensä ilmaisee, etten mene metsään.
    Siis, jos Miia olet lapsena viettänyt aikasi ulkona, miksi sinulla on atooppinen iho? Ilmeisti et sinäkään altistunut riittavästi. Minä olen ensimmäiset 10 vuotta elänyt maalla. Mönkinyt metsässä, pelloilla, hätistellyt naapurin lehmiä ja lampaita ja uinut Kokemäenjoessa. Kaikki aika siis ulkona. Miksi minulle tuli astma lapsena? Mummollani, joka vietti koko elämänsä maalla, oli astma. Perinnöllinen taipumus siihen aika vahva?
    Entä autoimmuunisairaus, nivelreuma. En siltäkään välttynyt, vaikka ulkoilmaihminen olen. Suvusta löytyy sitäkin kuten varmaan monella muulla. Minä vaan olin ahne sairauksille 😃.
    Eli. En tohdi kiistää tieteellisiä tutkimustuloksia. Mutta edelleen uskon, että perinnöllinen taipumus tiettyihin sairauksiin on olemassa.
    Toisaalta uskon myös siihen, että nykylapset saattavat elää liian ” hygieenisessä” ympäristössä, ei tule luonnollista vastustuskykyä, kun ei tosiaan saa/voi/ei mahdollisuutta porhaltaa ulkona. Varotaan liikaa kaikkea.
    Siis, en näitä tuotteita tyrmää, siihen ei viisaus riitä. Välttyiskö joltain, käyttämällä näitä tuotteita, siinäpä riittää mietittävää. Tosi mielenkiintoinen juttu!

    • Miia Johansson

      Nyt on hyvä muistaa, että tämä ole mikään parannuskeino ja yksi ainoa ratkaisu. 🙂 Ja eihän sitä voi mitenkään tietää välttyykö joltain näitä käyttämällä, mutta mielummin ainakin teen paremman valinnan tässäkin asiassa. Samalla tavoin kuin valitsen iholleni mielummin ravinnerikkaan kylmäpuristetun öljyn ravinteineen kuin ravinneköyhän mineraaliöljyn. <3

      • Markit

        Aivan. Vastasit hyvin ja olen samaa mieltä. Sehän tässä elämässä on metkaa, että vaikka mitä tekee, niin jotkut vaivat vaan tulee jos on tullakseen. Kaikkeen ei voi vaikuttaa. Mutta jos jostain ei ole haittaa, miksi en kokeilisi. Ja rohkenen vielä lisätä, että elämänasennekin vaikuttaa joissain tapauksissa. Mutta mielenkiintoinen juttu.

  • Jelena

    Geenit, ne vaikuttavat eniten. Itseään voi yrittää suojella terveillä elämäntavoilla ja ravinnolla. Olen työssäni tavannut henkilöitä, jotka ovat olleet urheilullisia, korkeasti koulutettuja ja silti muistisairaita tai vuodepotilaita. Toiset polttaa tupakkaa koko elämänsä ja pysyvät terveinä. Toisille tulee keuhkosyöpä vaikka olisi elämänsä terveellisesti elänyt.

    Luonkosin tuotteista, puhdistuskakku valitettavasti tukki ihoni kaksoispuhdistuksesta huolimatta. Vartalokakun kanssa tarvitsee vielä tehdä tuttavuutta uudestaan.

    • Miia Johansson

      Joo siinä lakissa on ainesosia, jotka saattaa tukkia ihoa ja siksi ehdottomasti parempi tosi kuivalle iholle, jossa ei esiinny epäpuhtauksia. 😊

      Haluan vielä nyt sanoa, kun jäi vaivaamaan, että tämä on tosiaan yksi raaka-aine ja yksi hyvä valinta. Jos sitä luontoaltistusta olisikin tullut, niin asiat voi johtua monesta muustakin syystä. Ei edelleenkään ole keksitty yhtä ja ihmeellistä raaka-ainetta, joka parantaa jonkun asian sata varmasti. Tämö on yksi niistä raaka-aineista, jotka ovat tutkimuksissa näyttäneet hyviä tuloksia j ain suomalainen keksintö, jonka toivon menevän vielä pitkälle. Kerron postauksissani paljon myös muista hyvistä raaka-aineita, jotka esimerkiksi ovat loistavia anti-age tuotteita, mutta ei se tarkoita, että niitä käyttämällä rypyt silottuu. 😍

  • kukkis.

    Tyypin I diabetes on eriasia kuin tyypin II. Monet eivät ymmärrä tätä. Diabetes voi olla myös perinnöllistä. Sitä on ollut ihmisillä satoja vuosia eli pelkkä altistuminen luonnon mikrobeille ei tässä auta. Jos viittaa tutkimuksiin hyvän tutkimusetiikan mukaista on kertoa lähteet eikä ohjata lukijaa niitä itse etsimään jostakin sivustolta, vaan suora lähdemerkintä mistä tiedon on ottanut. Lisäksi lähde pitäisi hakea luotettavasta tietokannasta eli jonkin tuotteen markkinoija ei ole se paikka. Olkoot mikä tutkija tai professori tahansa mikä tutkimusta / tiedettä tekee omasta tässä kohtaa tämä kyseinen ainesosa, pitää jonkun muun tutkijan saada samat tulokset, eli tutkittavan asian toistettavuus tuon sen luotettavuuden.
    Tyypin I diabetekseen palatakseni se voi olla syntyvällä vauvalla heti, siinähän siis haima ei tuota insuliinia lainkaan tai hyvin pieniä määriä.
    Lisäksi harrastan sukututkimusta. Omaa sukunani olen päässyt n 500 vuotta taaksepäin. Ensimmäiset varmat merkinnät sairastetusta adtmssra on noin parin sadan vuoden takaa. Eli nyt emme syytä sitä ettei ole kosketuspintaa mikrobitin tai oltaisiin liian hygieenisiä.
    Toki nämäkin syyt ovat olemassa, mutta in myös paljon muita.

    • Miia Johansson

      Kukkikselta tulee aina tiukat kommentit. 😉 Ja tottakai diabetestä on kahta eri. Oliko tässä jokin epäselvyys?

      Asiaa on tutkittu todella paljon. Eivät ainoastaan aineisosan kehittäjät. Aineistoa löytyy niin paljon, etten alkanut niitä linkkailemaan tänne. Jos asia kiinnostaa lyhyttä postaustani pidemmälle, niin suosittelen googlettamaan hakusanoilla: scientific publications supporting the biodiversity hypothesis. Ja kyllä.. olisihan se vastuutonta kehittää tuote vaan yhden tutkimusryhmän tuloksien perusteella. Mutta eikö ole aika hienoa, että juuri Suomessa on kehitetty tällainen upea raaka-aine, joka valmistetaan Suomessa.

      Nyt on hei rakkaat ystävät hyvä muistaa, että asioihin vaikuttaa myös moni muu juttu. Eihän se tietenkään pelasta meitä sairauksilta, jos menemme mättäälle pyörimään. Tämä on vaan yksi osa suuresta paletista.

      • kukkis

        Tyypin I et pysty itse vaikuttamaan millään muotoa. Tyypin II voi olla myös elämäntapasairaus. Oleellisinta kommentissani oli että jos käyttää tutkittua tietoa lähde tulisi mainita. Ei voi vain sanoa että on paljoa tutkittua tietoa, olen kuullut jne. Lähde merkitään kirjoitukseen. Toki eihän sitä lähdetä pakko ole laittaa, mutta merkitsemällä välttää sen että muut ymmärtävät kirjoittajan perehtyneen asiaan ja on kirjoituksessaan käyttänyt luotettavaa lähdettä. Suomeksi se on ettei tee itsestään pelleä.

        • kukkis

          Ps. Edelliseen lisätäksesi. Nyt olet käyttänyt tekijän ja kehittäjän tai pr henkilön käyttämää lähdettä. Mutta et todennäköisesti ole siihen itse perehtynyt. Lähdemerkintään viitattaessa kun mainitaan myös sivunumerot mistä kohtaa lainaus on otettu. Nyt lukija joutuu sitä itse etsimään. No toki ymmärrän sinua, et ole luultavammin opiskellut sellaista missä tehdään tarkkaa ja tieteellistä tutkimusta (yliopisto tai yamk, amk) niin lähdemerkinnät voivat olla vieraita. Moni käyttää lähteitä juuri niinkuin sinä, viittaa vain toisen puheeseen joka sanoo käyttävänsä lähteitä. Tämä on tärkeää siksi että muuten vähän ajan päästä kukaan ei tiedä mihin oikein viitataan. Mutta tämä blogi on viihdettä enkä itsekään pidä tätä tieteellisenä lähteenä vaan jos tarvitsisin oikeasti tutkittua tietoa tarkistaisin sen muualta kuin täältä. Mutta on myös ihmisiä jotka tätä eivät tee.

        • Miia Johansson

          Ja jos nyt ei mentäisi haukuntalinjalle ja pidettäisiin tämä keskustelu asiallisena.

          • kukkis

            Haluan tähdentää että tarkoitus ei ole haukkua sinua, vaan antaa rakentavaa kritiikkiä lähdemerkinnöistä.
            Kirjoittamasi blogi tekstihän on asiallista ja tärkeää omassa lajissaan.

  • Eeva

    Moikka Miia!
    Nykyään viedään päiväkodeissakin lapsia metsään just et immuunipuolustus vahvistuu,se on ihan tutkittua tietoa.
    Toisille geeniperimäkin vaikuttaa sairauksien syntyyn,tää on erään kardiologin mulle kertoma omalla kohdalla pujenneessa sairaudessa.
    Mää uskon tieteelliseen tutkimukseen.Nyky ihminen on niin vieraantunut luonnosta ja on herkempi saamaan kaikenlaisia oireita joka on vasta nyt otettu tieteessäkin tutkimuksen kohteeksi.
    Kunnioitan sua Miia et tuot esille näitä luonnonkosmetiikkaa ja muita hyvinvointiamme edistäviä tuotteita.Kiitos teet upeaa työtä.

    • Miia Johansson

      Joo tää tutkimus oli itseasiassa juuri yksi niistä, joita Heikki Hyöty myös puhui PR-tilaisuudessa. ❤️

  • Rva A

    Diabeteksen tuominen tähän genreen oli iso ja ajattelematon teko. Diabetes ja luonnonkosmetiikka eivät kyllä liity toisiinsa millään muotoa ja jos haluaa itselleen luontokosketuksen, mielestäni luonnossa oleminen on ykkösenä, ei varatalokakku. Luonnonkosmetiikan suhteenkin voi pitää jotain rajaa. Valitettavasti olen sitä mieltä, että kosmetiikka ei paranna muuta kuin ulkonäköä.

    • Miia Johansson

      Tutkijat ovat tässä kuulemani ja lukemani mukaan eri mieltä. Nyt on hyvä taas palata noihin aikaisempiin viesteihin.

      Yllätyin ehkä kuitenkin näistä kommenteista, koska ei tämä nyt ensimmäinen kerta kun aiheesta on puhuttu. Tässä muutama Ylen artikkeli:

      https://yle.fi/uutiset/3-11231600
      https://yle.fi/uutiset/3-10437405

      • Suvi

        Nämä artikkelit eivät kerro varsinaisista tutkimuksista tai niiden tuloksista yhtään mitään. On totta, että luontokosketus on hyväksi ihmisen omalle bakteerikannalle ja mm. allergiat ovat lisääntyneet viime vuosina. Allergiat/yliherkkyydet ja diabetes ovat kuitenkin täysin eri mittakaavassa olevia asioita. Ei ole olemassa ainuttakaan tutkimusta, joka osoittaisi luontokosketuksen ehkäisevän diabeteksen puhkeamista. Tällaisen tiedon levittäminen on vastuutonta.

        Tiesitkö, että diabetes on kuolemaan johtava sairaus? Vielä sata vuotta sitten siihen ei ollut mitään hoitokeinoa, vaan sairaus vei armotta jokaisen sairastuneen mukanaan hautaan. Onneksi keksittiin kehon ulkopuolinen insuliini, joka on vielä tälläkin hetkellä ainut hoitokeino pitää diabetekseen sairastunut hengissä. Parannuskeinoa diabetekseen ei ole vieläkään olemassa. Se on yhä elinikäinen sairaus ja johtaa hoitamattomana ennenaikaiseen kuolemaan. Sairautta ei myöskään ole mahdollista ehkäistä ja sen syntyyn johtavat syyt ovat tutkijoillekin mysteeri.

        Ihonhoitotuotteita ja diabeteksen kaltaisia erittäin vaikeita ja vakavia sairauksia ei pitäisi yhdistää. Luontoaltistukset saattavat helpottaa atopia- ja allergiaoireita, mutta diabeteksen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. On aivan absurdia väittää muuta.

        Ihonhoitoasioissa olen kanssasi täysin samaa mieltä ja todennut itsekin esim. vesikosteutuksen tärkeyden. Toivon, että jätät tällaiset vakavilla terveysasioilla spekuloimiset lääketieteen tehtäväksi ja keskityt jatkossa vain ihon hyvinvointiin.

    • Pettynyt pahasti.

      Oon kyllä oikeesti järkyttynyt tästä aiheesta ja toivon, että vinkkini Tukesilla huomataan. Törkeää liittää esim. diabetes tähän.

  • Marjut

    Itse kyllä haluaisin tähän kommentoida sen verran että 1 tyypin diabetesta yli 20 v sairastaneena ja lukuisien ammattilaisten kanssa asiasta puhuneena, diabetes on todella autoimmuunusairaus, mutta siihen tulee olla geneettinen alttius, ja puhkeamiselle voi olla eri syitä joita ei kaikkia läheskään edes tunneta, eikä ole mitään todisteita että “luonnosta vieraantuminen” aiheuttaisi sitä, sen enempää kuin mikään metsässä möyriminen sitä estäisi. Se että jokin mikrobeja sisältävä vartalokakk6 yhdistetään diabetekseen tällä tavoin, antaa käsityksen että tätä tuotetta käyttämällä diabeteksen puhkeamisen voisi ehkä estää. Se ei kenties ole tämän kirjoituksen tarkoitus, mutta asiaan tutustumattomalle tällainen kuva voi helposti tulla. Siksi toivoisin että kirjoitettaessa tällaisia artikkeleita oltaisiin vähän varovaisempia sen suhteen millaista informaatiota mahdollisesti levitetään. Diabeteksesta on jo aivan riittävästi vääriä käsityksiä, eikä kukaan diabeetikko kaipaa enää kaiken muun hölynpölyn, kuten että diabetes tarttuu, johtuu makean syönnistä lapsena tms, lisäksi syyllistämistä siitä ettei ole viettänyt aikaa luonnossa tai käyttänyt jotain mikrobisaippuaa. Voisitko puhua jollekulle itseasiassa tautia sairastavalle tai Diabetesliiton edustajalle varmistaaksesi että julkaisemasi tieto on oikeaa etkä levitä mahdollisesti virheellistä käsitystä tautiin sairastumisen syystä.

    • Miia Johansson

      Jälleen kerran kaikki info perustuu tutkijoiden tietoihin. Voitte olla heihin suoraan yhteydessä.

      • Elina Savijoki

        Tuotteesta vastuullinen henkilö on se, jonka tulee todistaa markkinointivöittämät, todistustaakkaa ei voi vierittää tutkijoiden vastuulle. Kaikki, mitä tuotteen markkinoinnin yhteydessä esittää, kuuluu yrityksen ja sen vastuuhenkilön vastuulle. Tähän liittyen on olemassa kosmetiikkalaki, joka määrittelee vastuut ja terveysväittämien esittämiset yrityksen markkinoinnissa kosmetiikan osalta.

        • Miia Johansson

          Tässä tapauksessa tutkijat ovat kehitelleen kyseisen raaka-aineen.

      • Eeva

        Moikka!
        Tulipa tästä vilkas keskustelu/väittely.
        Varmaan 20vuotta sitten luin artikkelin Saksalaisesta tutkimuksesta jossa käsiteltiin liiallista desinfiointi aineiden käyttöä estämään tauteja ja varoteltiin vievän ihmisiltä oman vastustuskyvyn ja virusten hanakamman leviämisen.
        Ei kuitenkaan koske sairaaloita vaan tavallista elämää.Nyt koronan jyllätessä on kuitenkin suositeltavaa pestä useasti käsiä ja putsata paikkoja.
        Tutkimus ja tiede tekee kaikkensa meidän paremman elämän eteen,joten uskokaa tutkittuun tietoon.

        • Miia Johansson

          Juuri näin ja kuten ystäväni kanssa tässä juttelin. Nyt puhutaan populaatiotasosta ja ei yksittäisestä ihmisestä, että mitä luonnosta vieraantuminen on aiheuttanut.

      • Marjut

        Tutkimuksia on monenlaisia, ja tutkijoita myös. Ennen kuin esittää omassa kirjoituksessaan muiden tekemien tutkimusten mahdollisia tuloksia suorastaan faktoina, varsinkin kun on kyse niinkin tärkeästä asiasta kuin terveys, suosittelisin harjoittamaan lähdekritiikkiä ja tutkimaan onko asiasta myös toisenlaisia tutkimustuloksia. Diabetes on vakava sairaus, joka vaikuttaa kokonaisvaltaisesti terveyteen ja voi viedä ihmiseltä näön, jalat ja munuaiset, joten toivoisin että niin vakaviin asioihin hieman perehdyttäisiin ettei joku jätä menemättä lääkäriin koska on elänyt “terveellisesti” ja käyttänyt vartalokakkua. En soisi tätä tautia kenellekään ja siksi suhtaudun väärän tiedon levittämiseen vakavasti.

        • Miia Johansson

          Huomaathan, että mitään en ole esittänyt faktana. Niin kuin tutkimuksissakin käytetään sanoja voi ja saattaa niin samoin on tämä juttuni kirjoitettu. Lähdekritiikki on ehdottoman tärkeä asia, kun kirjoitan blogiani. Jos haluaa, niin Uute Cosmeticsilla löytyy valmis lista tutkimuksista koskien tätä aihetta (tuo linkki joka löytyy kirjoituksestani) ja tietenkin kaikki tutkimukset eivät ole heidän tekemiään. Muistaakseni siellä on noin 30-40 tutkimusta.

  • Elina Savijoki

    Valmistan luonnonkosmetiikkaa ja turvallisuusarvioija lähetti paperin koskien kosmetiikan terveysväittämistä. Paperissa sanotaan mm. “Kosmetiikkavalmiste ei voi hoitaa mitään sairauksia tai esim. lievittää kipua, sillä ne ovat lääkkeellisiä väitteitä. Myöskään haavoihin ei voi markkinoida kosmetiikkaa. Kaikkien tuotteen väitteiden tulee mennä kosmetiikan määritelmän puitteisiin. Mikäli tuotteesta väitetään muuta, turvallisuusarviointia ei tehdä, sillä arvioinnissa otetaan huomioon vain tuotteen kosmeettinen käyttö”,” Fimea luokittelee tuotteen joko lääkkeeksi tai ei-lääkkeeksi ja Valvira tekee tarvittaessa luokittelun terveydenhuollon laitteen ja tarvikkeen (CE-merkitty tuote) ja esim. kosmetiikan välillä. Luokittelupäätöksessä otetaan huomioon tuotteen koostumus, sen käyttötarkoitus ja markkinaviestintä”.
    Edellä mainittujen asioiden valossa, jos esittää terveysväittämiä kosmetiikkatuotteissa, tulee olla esittää tieteellisesti tutkittua, todennettua, arvovaltaisissa julkaisuissa julkaistua faktapohjaista tietoa terveysväittämien tueksi. Valitettavasti erittäin monet esittävät terveysväittämiä kosmetiikkatuotteissa ja itselleni eräs kosmetiikan jälleenmyyjä sanoi, että niin kauan hän liikkuu harmaalla alueella, kunnes viranomaiset puuttuvat. Mielestäni moinen tapa osoittaa asiakkaiden arvostamattomuutta ja sitä, että liikevaihto menee asiakkaiden ja heidän turvallisuutensa edelle. Jos on ns. puhtaat jauhot pussissa, ei ole tarve saada tuotetta myytyä terveysväittämien kautta.

    • Miia Johansson

      Tässä myös Helsingin yliopiston kirjoittama juttu aiheesta: https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/terveys/uute-scientific-edistaa-hyvinvointia-luonnon-omin-keinoin

      • Elina Savijoki

        Helsingin yliopisto ei ole kosmetiikkalaki. Tutkimukset ovat hyväksi, mutta ne eivät itsessään ole vielä laki. Mitä tahansa kosmeettisia valmisteita myydään joko itse valmistettuina tai jälleenmyyjiä, koskee kyseistä myyvää yritystä/yrittäjää kosmetiikkalaki, ei yliopistojen tutkimukset. Eli laki määrittelee, mitä saa esittää väittämiä myydyistä tuotteista, ei yliopisto. En kiistä, etteikö tuotteet olisi hyviä, mutta jokainen vastuullinen kosmetiikan valmistaja ja myyjä noudattaa hyvien tapojen mukaisesti lakia. Aina, jos väittää kosmetiikan parantavan jotakin, on kyseessä lääkevalmiste, ja siihen on omat turvallisuustutkimuksensa ja lakinsa. Kosmetiikka käsitteenä ei voi olla terveyttä tai sairautta parantava vaan se on kosmetiikkaa.

        • Miia Johansson

          En ole näin väittänytkään. Se ei ollut vastaus tuohon kommenttiin.

          • Eeva

            Moi taas.
            Mielipiteitä on hyvä olla mut tää menee Miian kirjoituksen sättimiseksi.
            Uskokaa ny hyvät ihmiset et tiede auttaa meitä kaikkia elämään parempaa elämää.
            No voi vietävä tätä väittelyä! Mä väitän et kahvi ja kaurapuuro+meikkaus aamulla pitää mut pirteänä pitkälle iltapäivään.Just tulin ulkoa sauvakävely lenkiltä.
            Tää ei ole tieteellistä tietoo vaan kroppa kertoo sen mulle.
            Tsemppiä kaikille tähän päivään tv:70+

  • Rva A.

    Huomaan hyvin, että luonnonkosmetiikka on saanut useassa kommentoijassa kyllä ylimaalliset luulemukset liikenteeseen. Jos tuo vartalokakku on niin terveellinen, että voi jopa estää astman ja diabeteksen kehittymisen (kumman se nyt olikaan, ykkösen vaiko kakkosen), suosittelen, että viipaloitte kakkua myös aamiaisvoileipänne päälle, sillä sisäisesti nautittuna parantaa varmaan lukuisia muitakin sairauksia.

    Nyt loppu hömpän lukeminen!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram