Sain monia ihmetteleviä viestejä, kun kerroin videollani, ettei Ilia ole luonnonkosmetiikkabrändi. Brändi kyllä sanoo olevansa ns. clean beauty -brändi, mutta se ei tarkoita luonnonkosmetiikkaa. Tällaisia esimerkkejä löytyy markkinoilta paljon ja tämä tulee varmasti yleistymään.
MITÄ ON CLEAN BEAUTY?
Tälle Yhdysvalloissa hyvin suositulle “liikkeelle” ei ole mitään tiettyä määritelmää virallisilta tahoilta. Jokainen yritys määrittää itse mitä tarkoittaa “puhdas kauneus”. Usein sillä viitataan tiettyihin raaka-aineisiin, joita ei tuotteista löydy ja joita kyseinen yritys pitää haitallisena. Tuotteista voidaan kertoa myös: “Käytetty luonnollisia raaka-aineita.” Näin voi hyvinkin olla, mutta se ei tarkoita ettei siellä olisi seassa jotain muuta kuin luonnollista.
Nyt kun markkinoijat ovat huomanneet, että luonnollisille tuotteille on kysyntää niin silloinhan he myös käyttävät sanoja, joita haluamme nähdä. Jopa jälleenmyyjä voi luulla myyvänsä täysin luonnollista kosmetiikkaa.
MIKÄ KOSMETIIKASSA SITTEN ON HAITALLISTA?
Tämä riippuu hyvin paljon siitä missä päin maailmaa olet. Esimerkiksi Yhdysvalloissa saa tuotteissa olla sellaisia raaka-aineita, jotka on EU:ssa kielletty.
Sinänsä mikään kosmetiikan raaka-aine ei ole haitallista, jonka ostat Suomesta. Tämän väitteen sanon siis täysin sen perusteella mitä EU:n lainsäädäntö on tutkimustensa mukaan hyväksynyt kosmetiikan raaka-aineiksi.
Yksi hyvä esimerkki kuitenkin on aurinkotuotteiden kemialliset UV-suojat. Ne ovat EU:ssa hyväksyttyjä, mutta esimerkiksi Havaijilla kiellettyjä. Ne ovat vesistöille haitallisia ja niiden arvellaan olevan myös hormoonihäirikköjä. Tieteellinen artikkeli TÄSSÄ. EWG:n kooste oxybenzonen ongelmista ihmisille TÄSSÄ. Pistää miettimään.
On myös hyvä muistaa seuraavat asiat.
Saat elämäsi aikana aikamoisia kemikaalisekoituksia ihan joka puolelta mm. ruoasta, pesuaineista, huonekaluista ja myös kosmetiikasta. Monien raaka-aineiden pitoisuuksia on tuotteissa rajoitettu, mutta kukaan ei tiedä kuinka monesta tuotteesta sitä saat ja näin rajat saattavat ylittyä. Lisäksi eri raaka-aineiden ainesosien yhteisvaikutuksia on lähestulkoon mahdotonta edes tutkia, koska komboja on niin monia.
Lisäksi jokainen määrittelee sen itse mitä pitää kosmetiikassa haitallisena. Esimerkiksi silikonit ovat erittäin suosittuja kosmetiikassa. Itse raaka-aine on mielestäni täysin ok, mutta ihonhoidolliselta kannalta sille löytyy mielestäni parempia vaihtoehtoja. Ympäristön kannalta silikoni ei ole hyvä, koska se ei ole biohajoavaa. Silikonin tunnistat raaka-ainelistalla päätteistä -xane ja -cone. Tämä vain yksi esimerkki niistä raaka-aineista, joita en ihonhoitotuotteissani halua nähdä.
LUE MYÖS: ONKO KOSMETIIKASSA VAARALLISIA AINEITA?
LUONNONKOSMETIIKKA EI OLE VÄLTTÄMÄTTÄ LUONNOLLISTA
Jos käytät luonnonkosmetiikkaa, se tarkoittaa, että kaikki raaka-aineet ovat luonnosta. Tai näin sitä olettaa, mutta se ei kuitenkaan välttämättä ole näin. Tätäkään termiä ei valvota mitenkään. Luonnollinen ei tarkoita, että se olisi valmistettu eettisesti, purkit olisivat helposti kierrätettävissä ja raaka-aineet olisivat valmistettu ilman torjunta-aineita tai edes sitä, että kaikki raaka-aineet olisivat luonnosta. On hyvin vaikea tietää monesta näistä asiasta, ellei sitä kysy suoraan brändiltä. Kaikki ei ole siis niin yksioikoista erityisesti nyt, kun kaikki haluavat luonnollista ja brändit tarjoavat sitä hinnalla millä hyvänsä.
Luonnonkosmetiikalle ei siis ole mitään virallista määritelmää. Eri sertifikaatitkin määrittelevät sen erilailla. Sertifikaatti ei siis takaa sitä, että tuote olisi laadukas ja oikeasti ihoa hoitava.
Itse kuitenkin suosin ihonhoidossani pääsääntöisesti luonnon raaka-aineita. Olen saanut niillä ihoni entistä parempaan kuntoon. Lisäksi en halua maksaa sellaisista ainesosista, joista ihoni ei hyödy. En ole kuitenkaan missään nimessä luonnon- ja synteettisten tuotteiden vastakkainasettelija, koska molemmista niistä löytyy omat haasteensa.
Lopulta ainoa tapa tietää käyttääkö laadukasta kosmetiikkaa on kurkata ainesosaluetteloon eli INCI-listaan, vaikka lopulta sekään ei kerro kaikkea, kuten esimerkiksi raaka-aineiden alkuperää. Sen avulla kuitenkin pääsee jo hyvin pitkälle.
LUE MYÖS: KUMPI ON PAREMPI – SYNTEETTINEN KOSMETIIKKA VAI LUONNONKOSMETIIKKA
Luonnonkosmetiikka on kyllä semmonen suo välillä, kun sen äärellä on vaikka mitä väittämiä. Sit ku porukka uskoo niitä ja jakaa niitä totuuksina. Esimerkkejä, mitä tullu vastaan:
“Kärsin aknesta, oisko jollakin vinkkejä miten tätä vois hoitaa?”
“Vaihtamalla luonnonkosmetiikkaan!”
“Onko mitään keinoja, joilla voisin saada hiuksia kasvamaan nopeemmin?”
“Luomutuotteet!”
Ja siis ei mulla oo mitään luonnonkosmetiikkaa vastaan, jos itse tuotteista puhutaan, mutta sen ympärillä pyörivät väittämät kyllä välillä kauhistuttaa. Silleen voisko tää vaan olla hyvä, toimiva kasvovoide, joka vaan sattuu olemaan luonnonkosmetiikaa, eikä hyvä, toimiva kasvovoide koska se on luonnonkosmetiikkaa?
Heippa Sonja! 🙂 Sä oot niin oikeassa ja kiteytit asian niin loistavasti viimeiseen lauseeseen. <3 Tottahan on, että luonnon puolelta löytyy oikeasti ihoa ravitsevia raaka-aineita (joita käytetään ja on aina käytetty myös synteettisessä kosmetiikassa), mutta se, että tuote on luonnonkosmetiikkaa ei tee siitä automaattisesti hyvää tuotetta.
Olin aivan kauhuissani, kun postauksessasi selvisi ettei Ilia ole luonnonkosmetiikkaa. Olin pitänyt Liinu’n organic hoitolaa, kauppaa sekä verkkokauppaa erittäin luotettavana. Laitoin viestiä tästä asiasta, koska koin vahvasti tulleeni huijatuksi, sain silti vastauksesi että myymälästä ja hoitolasta on karsittu tuotteet pois jotka eivät täytä luonnonkosmetiikka kriteerejä. Iliaa on myös hehkuttanut erittäin arvostettu luonnonkosmetiikan asiantuntija ja bloggaaja. Pidän erittäin tärkeänä että myös bloggaaja ymmärtää vastuunsa esitellessään tuotteita ja toimii läpinäkyvästi. Tästä suurkiitos Miia sinulle.
Itse henkilökohtaisesti en halua käyttää tuotteita brändiltä joka keikkuu kahden laivan välissä. Tahdon asioida siellä missä voin täysin luottaa siihen mitä itse pidän merkityksellisenä. Voin ostaa tuotteita ja luottaa että saan laatua. Tällä hetkellä näitä ei montaa ole Suomessa. Eikä myöskään enää montaa brändiä joihin luotan. Luonnonkosmetiikasta on tullut bisnestä johon en halua osallistua.
Heippa Kukkis! Mä niin ymmärrän sun fiilikset. <3 Jos nyt muistan oikein, niin Ilialla on joitakin tuotteita, joissa ei ole olleenkaan synteettisiä raaka-aineita, mutta en nyt ole täysin varma tästä. Kuitenkin esimerkiksi Ilian seerumimeikkivoide sisältää esimerkiksi silikonia, mutta en sitten tiedä onko se jonkun luonnonkosmetiikkafirman mielestä ok pienempinä pitoisuuksina. Yleisesti silikoni ei kyllä ole luonnonkosmetiikassa hyväksytty raaka-aine. Hankala sanoa, koska luonnonkosmetiikkaa ei ole mitenkään määritelty. Ja mikä edes on luonnonkosmetiikan täyttävät kriteerit, kun niitä ei oikeastaan ole. On kyllä superikävää, että jälleenmyyjä ei viestistäsi huolimatta ole näköjään viitsinyt kurkata tuotteidensa INCI-listaan. Itsehän käytän kyseistä tuotetta, mutta olenkin sekakäyttäjä. 😀 Ja olenhan itsekin pariin kertaan mennyt lankaan täällä blogissa, kun mainostin esimerkiksi Ere Perezin vedenkestävää mascaraa luonnonkosmetiikkana, vaikka se sisältää silikonia. Unohdin siinä kokonaan omat oppini, että aina pitää kurkkia INCI-listaan, jos haluaa varmistua ostavansa tietynlaista tuotetta. 😀
Onneksi sertifikaatit helpottavat suota ja kyllä tää mietityttää… Kävin tänään Stockmannin avajaisissa Hkissä, jossa luonnonkosmetiikka on nyt siirretty yläkertaan. Oletin löytäväni osastolta jaon sertifioidun ja luonnollisten välillä… No eipä ole. Sekasin ovat kaikki ja mainostetaan Certified ja Organic ja Natural kyltein…. Huoh mikä suo. Onneksi on muita kauppoja ja tavarataloja, jotka ovat näissä asioissa hieman helpottaneet asiakasta, eikä niitä sekoitella. No ehkä Stockakin tulee perässä, eihän tätäkään odotettu kuin vuosikymmen.
huih! No siellä menee kyllä sitten aivan pää pyörälle. Pitääkin käydä kurkkimassa. 😀
Oletko perehtynyt kolloidisen hopean käytöstä kosmetiikassa, sitä on esiintynyt muutaman tuotteen ominaisuuksissa, tätä ainetta ei käsittääkseni kosmetiikassa tarvitsisi käyttää lainkaan, itse vältän viimeiseen saakka, vaarahaitallinen sisäisesti nautittuna (sanotaan), mutta miten läpäisee ihon ja sitä kautta aiheuttaa haittaa, kulkeutuesaan verenkiertoon, miten vaikuttaa pitkäaikainen tai lyhyehköt kokeilut, ei hyvä juttu, muistaakseni sain sallitut määrät jostain, mutta en muista enää mistä. Kolloidista hopeaa on erään tunnetun ja hyvin hintavan tuotesarjan koostumuksissa ja hyvin menee kaupaksi.
Oih, en oo tutustunut. Tää onkin mulle ihan uusi juttu. Hyvä kun vinkkasit! 🙂
Pahoittelut! En kommentissani huomannut mainita, että tämä kolloidista hopeaa (tai hopeaa aineena ylipäätään) sisältävä tuotesarja on nimenomaan otsikon ja markkinoinnin *luonnonkosmetiikka* alla. Vaikken heti hiffannut mistä ainesosasta oli kysymys, herätti se kuitenkin pelkkää luonnonkosmetiikkaa myyvän verkkokaupan valikoimassa varsin oudolta aineelta ja markkinoinnilta. Oikeassa olet, vaikka ja mitä on vastaan tullut, enkä tiedä, mitä ne kaikki aineet oikeesti on, pitää itse omata tietynlainen putkisuodatin kosmeviidakon rämpimiseen, eikä sekään aina auta, mutta jotainhan naisen on käytettävä 👍
Olen siirtynyt melkeinpä pelkkään luonnonkosmetiikkaan, mutta en sitä ihoni hyvin tai huonovointisuudessa ole mitenkään tähtitieteellisesti pystynyt havaitsemaan, kumpi, synteettinen vaiko luomu oli paras valinta. Kummassakin genressä hyviä ja vähemmän hyviä tuotteita.
Nyyh…. menin myös tähän halpaan. Ostin samaisesta hoitolasta kasvosuihketta mistä ostin myös Ilia kosmetiikkaa. 😪😢😭 jokaisella on tietysti lupa käyttää mitä haluaa, mutta väärän informaation anto tai se että vaan jättää kertomatta on kyllä kaikilla tavoilla väärin.
Mä veikkaan, että he ei siellä ihan oikeasti tiedä edes katsoa Inci-listaan. 😟 Eli ei varmaan sinänsä tee tahallaan tätä, mutta teidän puolesta aika ikävä homma kyllä.
Minulla on valitettavasti aivan päinvastaisia kokemuksia ja sain oman ihoni reilu vuosi sitten pikkuhiljaa aika huonoon kuntoon vaihdettuani kosmetiikkatuotteeni luonnonkosmetiikkaan. Tutkin kyllä inci-listat tarkkaan ja olisin tosi mielelläni siirtynyt luonnonkosmetiikkaan, mutta en vain löytänyt sieltä itselleni sopivia tuotteita. 🙁
Nyt olen palannut synteettisen kosmetiikan ihonhoitotuotteiden pariin ja tuntuu että iho voi huomattavasti paremmin kuin pitkään aikaan.
Kiitos kivasta blogista Miia! Sinusta välittyy kirjoituksiesi (ja instagramin videoiden!) perusteella ihana kuva! 🙂 <3
Joo luonnonkosmetiikassa tosiaan on myös omat hankaluutensa ja on tosi harmi ettet löytänyt sulle sopivia juttuja. Mutta kiva jos sille sopivat tuotteet on löytyneet synteettiseltä puolelta. 🥰
Kuluttajan on erittäin vaikea tietää mikä on oikeasti luonnonkosmetiikkaa ja mikä luomukosmetiikkaa tai jotain muuta .
Seuraamalla logoja Cosmos Natural ( luonnollinen ) ja Cosmos Organic ( luomu ) löytää oikeasti sertifioitua ja valvottua kosmetiikkaa .
Jopa tunnetulta Weledalta ( luonnonkosmetiikka ) löytyi haitallisia aineita viime viikolla .
Joo osittain on kyllä helppo seurata sertifikaatteja, jos on tutustunut siihen mitä tietty sertifikaatti hyväksyy. 😊👌 Mutta se ei silti ole tae laadukkaasta ja ihoa hoitavasta kosmetiikasta.
Ja voi ei.. mitä Weledasta löytyi? 😬
Weleda on kuulunut yhtenä luotettavana brändinä….. onko nyt senkin maine tahrattu? Mitä Weledasta on löytynyt?
Ps. Miia yks kiva postaus idea olis, jos pistäisit brändejä luonnonkosmetiikasta joihin sinä luotat.
Ne olisivat kaikki, jotka olen blogissani ihonhoidon puolella maininnut. 😊
Tässä on nyt mainittu joitakin tuotemerkkejä. Tavallisen kuluttajan kannalta olisi tosi kiva tietää, mitkä ne turvalliset tuotesarjat nyt sitten ovat! Kertokaa ihmettelevälle ja epätietoiselle!
Olen tilaillut muutamasta verkkokaupasta, jotka luonnollisia tuotteita markkinoivat ja myyvät, tuotteita, joissa lukee vegan, 100%bio jne. Onkohan sitten oikeesti?
Heippa Tinsku! Vegaanisuushan ei tarkoita siis mitään muuta kuin sitä, että tuotteessa ei ole käytetty eläinperäisiä tuotteita, kuten mehiläisvahaa. Eli tuote voi silti olla esimerkiksi synteettinen.
Jos olet tilannut tuotteita, joita olen suositellut, niin kaikki on hyvin. 😊 Tietenkin jokaisella on omat kriteerinsä ja esimerkiksi itse käytän luonnon tuotteita vaan ihonhoidossa, mutta meikeissä olen kaikkiruokainen.
Kiitos viestistäsi. Olen nyt ollut sitten harhateillä! Tuo vegaanisuus on tosi hämäävä termi, mielestäni se liittyy luonnonmhkaisuuteen. Erehtynyt olen siis pahasti!
Olen pyrkinyt ostamaan tuotteita, jotka eivät sisällä petrokemian sivutuotteita eli mineraaliöljyjä, mutta kun niillekin on yli 70 nimikettä! Silikonia eli dimethicone-nimistä ainetta pyrin välttämään, sillä sehän lienee muovia. On tämä vaikeaa!
Heippa Tiina! 🙂 Joo, siis hyvin moni erehtyy luulemaan vegaanista tuotetta luonnontuotteeksi ja tuntuu, että moni brändi käyttää tätä hyväksikin. Mineraaliöljy on usein paraffinum liquidum tai petrolatum, mutta on totta, että muitakin kyllä on. Myös silikoneja on muita nimiä ja ne tunnistaa helpoiten -cone ja -xane päätteistä. Silikoni ei tosin käsittääkseni ole muovia, mutta biohajoavaa se ei ole. Blogini ihonhoitosuosituksissa ei ole mineraaliöljyjä eikä myöskään silikoneja.
Kiitos Mia!
Alan olla tarkempi näissä asioissa. Kampaaja-ystääväni kehoitti jo 90-luvun alussa olemaan ostamatta hiustuotteita, jotka sisältävät dimethicone-nimistä ainetta: tukkivat hiustupen ja siitä seuraa hiusten lähtö. Tämän olen kyllä kokenut.
EU’ssa ei ole lukemani mukaan rajoitteita tälle aineelle, eikä sitä pidetä haitallisena aineena, mikä suorastaan ihmetyttää. Ymmärtääkseni dimethicone on silikonia eli muovia. Mihin sitä oikeasti tarvitaan ihonhoidossa??
Mutta onko niitä olemassa tiettyjä tuotelinjoja, joihin voi luottaa? Olen tilaillut nän pandemian aikoina verkkokaupasta, useistakin, luonnonmukaista kosmetiikkaa. Moni brändi tuntuu tulevan jenkeistä. Sanooko Sinulle mitään “juice beauty”?
Heippa Tinsku! 😊 Joo, kyseessä on silikoni ja silikoneista varmasti yksi eniten kosmetiikassa käytetty silikoni. Mutta silikoni ei ole muovia. Ja silikoni ei myöskään tuki ihohuokosia, jos sen pesee kunnolla kuitenkin pois. Hiustuotteessa silikoni tekee hiuksista mukavemman tuntuiset ja siloisemmat. Samaa se tekee ihonhoidossa. Ihonhoidossa se on myös tehokas lukitsemaan kosteutta iholle, mutta siihen löytyy toki hyviä raaka-aineita myös luonnosta, kuten kylmäpuristetut kasviöljyt, joista iho saa samalla myös hyviä ravinteita.
Inci-listaan kannattaa aina kurkkia vaikka olisi kuinka hypetetystä tuotteesta kyse. 🥰 Juice beauty joo sanoo jotain. Oon kokeillut joskus merkin meikkivoidetta.