MAKSALÄISKISTÄ EROON – VAI ONKO SE MAHDOLLISTA?

22.06.2020

*Sisältää mainoslinkin.

Erilaisista ruskeista läiskistä eroon pääseminen voi olla huomattavasti hankalampaa kuin niiden ennaltaehkäisy. Ne voivat jäädä siihen paikkaan, vaalentua tai hävitä talveksi ja tulla ehkä kesällä takaisin.

Helpommin pois lähtevät pienemmät pigmenttiläiskät löytyvät usein huulen yläpuolelta tai otsalta ja niitä esiintyy useimmin nuoremmilla naisilla. Isompia maksaläiskiä poskella tai otsalla ilmenee useimmiten vasta yli 50-vuotialla. Tässä postauksessa kerron miten olen itse toiminut pigmenttiläiskien kanssa. Tulossa on vielä erikseen postausta niiden peittämisestä.

Kehossamme voi esiintyä aika monta erilaista tummaa läiskää. Haluankin heti muistuttaa, että kaikki epäilyttävät läiskät tai luomet on syytä näyttää lääkärille.

MIKSI MAKSALÄISKIÄ TULEE?

Maksaläiskät tulevat naishormonin ja auringonvalon yhteisvaikutuksesta. Maksaläiskiä saattaakin siksi tulla raskaana oleville tai hormonaalista ehkäisyä käyttäville naisille. Ne ovat myös merkki siitä, että ihoa on altistettu pitkään ja useasti auringolle sekä mahdollisesti ihoa on myös poltettu muutamaan kertaan. 

Maksaläiskiä voi tulla myös ihotulehduksen seurauksena, jonka vuoksi esimerkiksi vanhan finnin kohdalle saattaa jäädä pitkäksi aikaa tummempi pieni läiskä. Myös UV-säteily yhdistettynä kosmetiikan hajusteisiin saattaa tehdä tummia läiskiä.

Maksaläiskät tulevat yleisesti otsalle tai poskeen. Itselläni oli vajaa 10 vuotta sitten koko otsan kokoinen maksaläiskä, joka on vaalentunut aika hyvin. Jos meikittömään kuvaan zoomaa, niin voi huomata kuinka tämä iso läiskä kuitenkin vielä hieman näkyy ja poskillakin on jotain läiskän alkua. Olen ollut todella paljon auringossa ulkomailla työskennellessäni ja useimmiten ilman aurinkorasvaa.

MITEN NIITÄ VOI ENNALTAEHKÄISTÄ?

Paras ennaltaehkäisy on ehdottomasti suuri hellehattu ja korkean suojakertoimen aurinkorasva. Itselläni on ollut vaikeuksia löytää tarpeeksi iso hellehattu isokokoiseen päähäni, mutta vihdoin hyvä löytyi tänä kesänä H&M:stä. Myös suuren suojakertoimen fysikaalinen aurinkorasva kasvoille on vaikeaa löytää, sillä moni niistä tekee sinkki- ja titaanioksidin vuoksi kasvot valkoisiksi, mutta parhain kokeilemani on ehdottomasti *Dhyvanan SPF50 sävytetty aurinkorasva.

MITEN MAKSALÄISKISTÄ PÄÄSEE EROON?

Jos läiskät vaalenevat talveksi, niin ei kesällä kannata ottaa niitä ehdoin tahdoin takaisin oleskelemalla auringossa. Jotkut läiskät eivät lähde edes talvella tai vaalenevat vain hieman, joten suosittelen ottamaan rusketuksen mielummin purkista, kuten itse teen.

Maksaläiskistä eroon pääseminen voi toisinaan olla todella hankalaa. Täsmätuotteiden vaikutus vaihtelee lukemani mukaan paljon. Joillekin tuotteet auttaa ja joillekin ei. En osaa sanoa, että onko omalla kohdallani auttanut hyvä ihonhoito, vai olenko ollut vaan onnekas. Ainakin käytössäni on ollut jo pitkään *Fiinin Kaura-Tyrniöljy, jossa tyrni toimii tehokkaana maksaläiskien vaalentajana. Rehellisesti sanottuna en silti usko, että millään ulkoisilla tuotteilla saa huimia muutoksia aikaan ainakaan näihin todella tummiin maksaläiskiin. Vai onko kukaan teistä onnistunut?

Laserhoito voisi olla yksi vaihtoehto, mutta siitä minulla ei ole sen enempää tietoa saati kokemustakaan. Saatavilla on myös erilaisia lääkevoiteita, joita ihotautilääkäri voi määrätä. On kuitenkin hyvä huomioida, että onnistuneestakin vaalennuksesta huolimatta maksaläiskät voivat uusiutua.

P.S. Postauksen kuvissa on yksi lemppari huulikiiltoni *Lancomelta ja sävy on 382. Luomilla on lemppari voidemaisia luomivärejä, joista kirjoitin TÄSSÄ.

  • Jenna

    Moi Miia ja iso kiitos tästä postauksesta! Itse sain raskauden jälkimainingeissa kasvoilleni ”kauniit” aurinkoviikset ja olen yrittänyt keikkailla niitä piiloon tuloksetta.. Onko sinulla antaa vinkkiä pigmenttimuutosten peittämiseen meikillä?

    • Miia Johansson

      Joo mä huikkasinkin tuossa postauksessa, että siitä on tulossa erillistä postausta. 🥰

    • Henni

      Minulle tuli myös raskauden jälkeen ensin haalea läikkä ylähuuleen, joka yhden aurinkoisen päivän jälkeen maauimalassa (aurinkorasva unohtui) muuttui todella tummaksi. Näytti kuin minulla olisi viikset.
      Olen laittanut hirveän kasan rahaa erilaisiin voiteisiin ja seerumeihin, myös ihotautilääkäri on määrännyt vaalentavia voiteita, mutta mikään ei ole tuntunut auttavan.
      Keväällä otin yhteyttä kosmetologiin joka ehdotti valohoitoa. Kävin kolmen viikon välein valohoidossa, yhteensä varmaan 6 kertaa ja mielestäni läikkä vaaleni selvästi. Kesäksi hoito laitettiin tauolle, mutta aion syksyllä jatkaa sitä. Lisäksi ostin apteekista Eucerin anti-pigment puikon jota olen laittanut maksaläikkään iltaisin. Mielestäni myös se on ensimmäinen tuote, joka näyttäisi toimivan.
      Muistan myös erittäin hyvin suojata naamani nykyään 50 aurinko rasvalla ja pysyttelen varjossa/lippalakin alla.
      Mutta ehkä vielä joskus läikkä häviää kokonaan tuomasta harmia.

      Jään myös odottamaan vinkkejä maksaläikkien meikkaamiseen, olen saanut paljon hyviä neuvoja tästä blogista mm. Ihon hoitoon. Olet Miia super inspiroiva ja sinua on ilo seurata.
      Oikein hauskaa kesää! 🙂

  • Katri

    Moi! Mä oon saanut omia pigmenttilänttejäni vaalennettua The Ordinaryn Alpha Arbutin -nesteellä. Ja päivisin tietysti aina 50:n suojakerroin ja myös lippis mahdollisimman usein – näillä keinoilla tänä kesänä homma vähän paremmin hallinnassa 🙂

    • Miia Johansson

      Loistavaa!! 🥰

  • Tia

    Tän meikin Tuto oli ihan best! Nyt tiedän, että voin todellakin laittaa sen onnistuneesti itselleni, kun olit lisännyt sinne kuvan ja huomion, että tämä meikki käy myös tällaisiin silmiin. Ilman sitä olisin ehkäjättänyt kokeilematta. Kiva uus juttu oli se kuva josta todella hoksasin sopivan sen minulle.

    Nämä maksaläiskät, hyvä postaus. Paljon uutta tietoa.

    • Miia Johansson

      Heippa Tia! 😊 Joo, hyvä muuten kun sanoit. Tuollaiselle raskaalle luomelle käy, joka ei oo sivuista niin raskas. Jos tulee sellainen kunnon laskeva “plumps” silmien sivuilta, niin sitten tän päivän tuton avulla silmistä tulee vielä raskaammat. Tässä on hyvä tutoriaali sellaisille silmille, jonkalaiset tuolla Jennifer Lawrencella on: https://youtu.be/k2qjaihblMk

  • Anna

    Hei Miia ja mahtavaa, että viimeinkin tuli maksaläiskistä postausta, tätä olen odottanut! Minulle tuli raskauden jälkeen kasvoille silmien alueelle todella isot maksaläiskät. Käytän kesällä aina 50 suojakerrointa ja suojaudun myös hatulla. En koskaan ota aurinkoa vaan mielelläni haen varjopaikkoja. Talvella nämä ihanuudet onneksi uinuvat!
    Odotan kovasti minkälaisia meikkivinkkejä annat. Olen pyrkinyt kerrostamaan ohuelti peitevoiteita, mutta päivän jälkeen nämä sinnikot tahtovat kuitenkin näyttäytyä. En kuitenkaan halua, että kasvoille (varsinkaan silmien alueelle) tulisi älyttömän raskasta meikkiä. Katsotaan, josko saisin jotain uutta vinkkiä sinulta. Kiitos ihanasta blogista, oot niin hurmaava persoona ja odotan aina kovasti mitä uusi postaus aina tuo 💗

  • Mai

    Hei Miia. Minulla olisi kysymys käsisaippuasta. Pahoittelut, että kirjoitan sen tähän postaukseen, mutta kyseiseen postaukseen (https://miiajohansson.com/2019/09/01/yksinkertainen-vinkki-kuivien-kasien-hoitoon/#respond) ei enää onnistu kommentoida.

    Aihehan on nyt kovinkin ajankohtainen ja etsin siis edullista vaihtoehtoa tuolle suosittelemallesi käsisaippualle. Mitä mieltä olet tuosta kommenteissakin mainitusta LV:n biohajoavasta nestesaippuakäsisaippuasta? Ainesosat ovat: Aqua, Lauric Acid, Stearic Acid, Potassium Hydroxide, Hydroxyethylcellulose.

    Ellet ole sitä mieltä, että se on kelpo kamaa, niin voisitko suositella jotain muuta geneeristä vaihtoehtoa? Meidän 5-henkisessä perheessä saippuaa kuluu sitä vauhtia, että olisi kiva löytää joku vähän edullisempi saippua.

    Kiitos jo ennalta ja ihanaa kesää <3

    • Miia Johansson

      Heippa Mai! 🙂 Tällaisista saippuoista on hankala sanoa, sillä niiden emäksisyyttä ei oikein tiedä kuin kokeilemalla ellei saippuapurkin kyljessä lue pH-arvoa. En siis oikein osaa tuohon sanoa mitään. Ole Hyvä suomalaisella merkillä on muistaakseni aika hyvä käsisaippua, joka on edullisempi.

      • Mai

        Aivan, eli pelkkä inci-lista ei siis vielä kerrokaan kaikkea tuotteen ominaisuuksista. Katsoin, että pH näyttäisi olevan 9,0. Lienee aika tavallinen saippuoilla (vaikka kuulostaakin kyllä absoluuttisena arvona aika hurjalta)?

        • Miia Johansson

          Se on kyllä tosi emäksinen. 😬 En siis ehkä tuota valitsisi. Ja joo inci-lista kertoo tietyissä tuotteissa paljonkin ja joissain taas vähemmän. Joidenkin tuotteiden kohdalla voi olla vaikeaa tai mahdotontakin määrittää raaka-aineiden pitoisuuksia.

      • Mai

        Kävin vielä kurkkaamassa tuon Ole hyvä -sarjan. Siitä ei näyttänyt olevan hajusteetonta vaihtoehtoa. Mutta pakkaukset olivat hirmu kivan näköisiä, ja ihana asia, että suosittelet ekologisia tuotteita blogissa.

        • Miia Johansson

          Kurkkasin nopeesti brändin sivuilta ja löytyy hajusteeton kyllä. Sitä en tiedä onko itse raaka-aineissa tuoksua, jos on tuoksuyliherkkyyttä. 😊

          • Mai

            Ai, ihana, kiitos. Mä katsoin vain Ruohonjuuren sivuilta, mutta siellä onkin sitten vain osa tuotteista. Taidan ensimmäiseksi kokeilla sittenkin tuota Ole hyvä -saippuaa.

            Kiitos kivasta “keskustelusta”, sekä blogista ylipäätään. Se on ainakin minulla noussut ihan top 5 joukkoon viime aikoina.

          • Miia Johansson

            Voi kiitos ihana 😍 kiva kuulla!

  • Aino

    Hei, kumpi sävy sinulla käytössä tuosta DHYVANAn aurinkorasvasta? Se ilmeisesti sopii myös meikin alle?

    • Miia Johansson

      Mulla on tuo tummempi, mutta oon myös ruskettunu (itseruskettavalla). Ja voi toki laittaa päälle myös meikkivoidetta. 😊

  • Auringon välttelijä

    Moi, olen nähnyt maksäläiskien selvän vaalenemisen environ hoitolassa käyneillä ihmisillä. Hoito ja voiteet ovat kahdelle ystävälleni tuoneet helpotusta ja tämän jälkeen todellakin välttävät aurinkoa kasvoille ettei pääse pahenemaan uudelleen. Itselläkin on otsassa, se häviää talveksi mutta tulee kesällä uudelleen, nyt tosin en enää lähde ilman hattua aurinkoon joten eka kesä kun siitä näkyy vain pieni häivähdys!!!

    • Miia Johansson

      Ihana kuulla! 🥰 Ja kiitos vinkistä!

  • Jenika

    Mulla tuli jommassa kummassa raskaudessa yläluomiin pigmenttimuutokset. Eli siis yläluomet ovat kokonaan tummat. Ihanku olis luomiväriä, mutta ilman ripsaria ja talvella kalpeammalla iholla näytän sairaalta…😥 En ole löytänyt mitään apua niihin, koska mitään ei oikein suositella silmänympärysiholle.

    • Miia Johansson

      Jos laittaisi talvella iholle lisäksi aurinkopuuteria ja poskipunaa niin saisiko siitä kokonaisuudesta toimivan? 🥰

  • Miia

    Hei! Ensinnäkin kiitos ihanasta blogista, oon saanut niin paljon apua mun iho-ongelmiin! Sun suosituksesta vaihdoin tuotteet ja käytössä on nyt evolven öljyputsari, novexpertin milky cleanser, olivia kleinin hydra spray toner, ceraven kosteusvoide ja balmbalm öljymäinen ruusumarja seeeumi ja evolven radiant glow -naamio. Ihoni on sekaiho, jossa paljon pintakuivuutta ja jonkun verran epäpuhtauksia. Alkuun tuotteet toimivat todella hyvin (paitsi kasvovesi voisi olla vieläkin kosteuttavampi ja aattelin sen vaihtaa mega mistiin) Nyt yhtäkkiä ihooni on alkanut tulla paljon todella kipeitä isoja finnejä ja mietin että mistä se voisi johtua? Onko joku tuotteista sellainen mikä voisi tämän aiheuttaa? Pitääkö vaan jättää yksitellen joku pois ja katsoa auttaako?

    • Miia Johansson

      Heippa kaima! 🙂 Sekaiholle parempi on Flown balmimainen putsari, mutta käytät kuitenkin kaksoispuhdistusta, niin epäilen tämän aiheuttavan sulle finnejä. Olivia Klein on hyvä tasapainottamaan ihoa, johon tulee epäpuhtauksia ja ruusunmarjaseerumi on hyvä todella monelle ihotyypille. Ceraven tuotteista en osaa sanoa. Mutta onko sulla tullut muuten jotain muutoksia elämään? Ihonhoito on vaan jäävuoren huippu ja se on sinänsä rajallinen. Hormonit, stressi, unenpuute, ravinto ja moni muu asia vaikuttaa enemmän. Onkohan sulla tullut näihin muutoksia? 🙂

      • Miia

        Oi kiitos! Ja erityiskiitos näin nopeasta vastauksesta 😍 Mulla ei ainakaan mitään kovin isoja ja näkyviä muutoksia ole tullut, mutta täytyypä pistää nuo asiat paremmin tarkasteluun!
        Vielä selvennykseksi kun en ihan tajunnut, niin meinasitko että evolven putsari itsessään vaiko kaksoispuhdistus aiheuttaa finnejä?

        • Miia Johansson

          Evolven putsaria jos jäisi kasvoille, niin helposti tukkeutuvalla iholla se saattaa aiheuttaa finnejä. Mutta sulla on tosiaan toinen putsari siihen perään, joten epäilen Evolvenkaan aiheuttavan finnejä. 😊

  • Sini

    Hei, miulla oli kymmenenä kesänä maksaläiskiä kasvoissa ja joka kesä enemmän ja enemmän. Olin ja olen edelleen ulkotöissä. Tänä kesänä odotin taas läiskiäni, että sieltä ne taas Auringon myötä tulee, mutta eipä vain tullut! Ihmeellistä! Mihin ne hävisi 😀 Aurinkovoiteita tms.en juurikaan ole viitsinyt käyttää.. Olen ajatellut läiskiä, että olenpahan persoonallisemman näköinen 😀

    • Miia Johansson

      No mutta hienoa! 😃 Epätavallista tosin, koska etenkin auringossa ne tulee aina uudelleen ja juurikin pahempaan, jos ihoa ei suojaa vaattein ja hatuin. Jopa aurinkovoide ei estä niiden paluuta, mutta se auttaa siihen etteivät ne ainakaan pahene.

      Tietenkin suosittelen aurinkovoiteen käyttämistä, koska etenkin maksaläiskät ovat ihon merkki siitä, että nyt riitti aurinko. Ihosyövältä kuitenkin varmasti haluaa koittaa välttyä. 😔

  • Leena Luttinen

    Hei! Käytätkö jotain meikkivoidetta. Ihosi näyttää meilatussa kuvassa siltä, että siihen ei olisi laitettu mitään meikkivoidetta. Haluaisin itsekin sellaisen, että sitä ei huomaa. Entä mit ruskettavaa voidetta käytät?

    • Miia Johansson

      Heippa Leena! 😊 Joo, käytän meikkivoidetta. Meikkivoiteen tarkoitus on siis tasoittaa ihonsävyä eikä näyttää siltä, että iholla olisi meikkivoidetta. Etenkin arkena. Täältä blogista löydät paljon informaatiota näihin sun kysymyksiin klikkaamalla sivupalkin kategorioihin. Myös klikkaamalla mun suosikkeihin löydät hyviä tuotteita. 😊

  • Jenna

    Hei, tässä postauksessa on maininta myöhemmin tulevasta postauksesta, jossa kerrot pigmenttimuutosten peittämisestä. En millään onnistu löytämään sitä postausta?

    • Miia Johansson

      Aa joo sitä ei ole tullut, koska se on suoerhankala. Todella tummia pigmenttiläiskiä pitää peittää samalla tekniikalla kuin tatuointia ja se on kasvoille aika paksu pakkeli. Suosittelen ehdottomasti kesällä suojautumaan vaattein ja voitein niin hyvin kun voi. 😊

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


*

*

Instagram